Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Éhes csőrök
  2015-02-03 19:06:19, kedd
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Alvó kutyusok
  2015-02-03 19:05:06, kedd
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Álmatag tekintet
  2015-02-03 19:04:14, kedd
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Rendkívül ritka korai keresztény amulettet fedeztek fel...
  2015-02-03 19:03:27, kedd
 
  Rendkívül ritka korai keresztény amulettet (varázsigét) felfedeztek fel...




Link

Rendkívül ritka korai keresztény amulettet (varázsigét) felfedeztek fel: az1500 éves" mágikus papirusz elsősorban az ,,Utolsó Vacsorára" utal. A dokumentumot a Manchesteri Egyetem John Rylands Könyvtárába fedezték fel és a világ egyik legrégebbi keresztény amulettjeként azonosították.

A szakértők szerint a rendkívül ,,figyelemreméltó" papirusz tartalmaz néhány legkorábban dokumentált utalást az ,,Utolsó Vacsorára" (a képen látható Leonardo da Vinci festményt illusztrációnak szántuk - dailymail) és új megvilágításba helyezi a korai kereszténység szokásait.




Link

A dokumentum feltárja, hogy a keresztények az Eucharisztiát, (Úrvacsora) Kenyérrel és borral kapcsolatos liturgikus cselekményét - mint védő varázsigét használták.

(Az eucharisztia (avagy úrvacsora) keresztény szertartás, amelyen Jézusnak a kenyérről és borról az utolsó vacsorán mondott szavait és ottani cselekedeteit ismétlik meg liturgikus módon. Az eucharisztiát/úrvacsorát minden keresztény felekezet (a maga teológiai nézeteinek megfelelően) szentségnek tekinti. ,,Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, bennem marad, és én őbenne" (János 6,56)" - wiki)

A "mágikus" szavak egy darab újrahasznosított papiruszra vannak írva, amely eredetileg a gabona adó beszedésekor átvételi elismervényként szolgált.

Dr. Roberta Mazza, a John Rylands Kutatóintézet tudományos munkatársa a könyvtár pincéjében bukkant rá a görög amulettre, a több ezer kiadatlan történeti dokumentumok között. Véleménye szerint a lelet új oldalát mutatja meg a korai kereszténységnek - csak 300 évvel azután, hogy Konstantin a római császár átalakítja a vallást.




Link

Továbbá megmutatkozik az is, hogy a keresztények átvették az ókori egyiptomiak amulett viseleti gyakorlatát, hogy megvédje őket a veszedelmekkel szemben. Ezt a gyakorlatot a keresztények később az Istenekhez küldött imával helyettesítették.

Dr. Mazza által használt spektrális képalkotó eljárás azt mutatja, hogy a varázsigét újrahasznosított papiruszra írták.




Link

A papirusz hátulján található halvány írásról azt gondoljuk, hogy Tertembuthis falujából Hermopolis ősi városán kívülről származik, és egy gabonabehajtásról szóló vámszedői igazolás.

Dr. Mazza kifejtette: az amulett készítője úgy akarta használni, hogy levág egy darabot az elismervényből, a hátuljára ráírja a varázsige szövegét, majd összehajtva egy függőbe, vagy medálba teszi. Ez az oka, hogy az elismervény külsőleg megsérült, és elhalványodott.

A dokumentumot az 1901 óta működő könyvtárba tárolták, de senki nem ismerte fel a jelentőségét. Dr. Mazza azt mondta:

"Ez egy nagyon fontos és váratlan felfedezés, mert az első olyan dokumentum, ami keresztény kontextusban a mágia használatára, és az első olyan amulett, mely Eucharisztiára az utolsó vacsorára - mint az Ószövetség mannájára utal.

Az amulett szövege Bibliai idézetek kombinációja, köztük a Zsoltárok könyve 78: 23-24 és Máté 26: 28-30 verse, mely magukba foglalják a következő szavakat: "Mannaesőt hullatott rájuk eledelül, mennyei gabonát adott nekik." "Mert ez az én vérem, az új szövetségnek vére, a mely sokakért kiontatik bűnöknek bocsánatára."

Dr. Mazza szerint, egyes keresztények továbbra is használhatnak Bibliai idézeteket, mint védelmező varázsigét, így az amulett egy keresztény irányzat kialakulását jelöli.

,,Bár szinte semmit nem tudjuk az amulett tulajdonosáról, azt gondoljuk, hogy Hermopolis környékbeli falu egy lakosának a tulajdonába lehetett."




Link

"Azt lehet mondani, hogy egy hihetetlenül ritka példája kereszténységnek, hogy a Biblia értelmezhetővé vált nem csak a papok, és az elit, hanem a hétköznapi emberek számára is - tehát egy hétköznapi ember hordhatta. Ez kétszeresen is lenyűgöző, mert az amulett készítője egyértelműen ismerte a bibliát, de sok hibát csinált: néhány szót rosszul betűzött és nem megfelelő a sorrend sem.

Ez arra utal, hogy inkább emlékezetből írta, nem pedig másolta. Mindez meglehetősen izgalmas. Ennek a felfedezésnek a köszönhetően most azt gondoljuk, hogy a biblia ismerete sokkal mélyebben gyökeredzett a hatodik századi Egyiptomban, mint ahogy korábban feltételeztük. Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Ma Szent Balázs napja van
  2015-02-03 18:58:38, kedd
 
 


Link

Dubrovnik védőszentje Szent Balázs, aki a legenda szerint látomás képében megjelent egy helybéli papnak és figyelmeztette őt a közelgő velencei hajóhadra. Link




Link

A város alapítói görögök voltak, a Ragusa elnevezést az ógörög meredek és szikla szavakból származtatják.
A város kezdetben bizánci, majd velencei befolyás alatt állt, a 14. századtól azonban egészen 1808-ig szabad államként, Ragusai Köztársaság néven szerepelt.
Függetlenségét Napóleon hadjáratakor vesztette el, a franciáktól a Monarchiához csatolták és az első világháború végéig a Habsburgok kötelékében maradt.
Ragusa virágkorát, és a kereskedelemből szerzett gazdagságát palotái és templomai hirdetik. Itt cseréltek gazdát a keletről érkező luxuscikkek a keresztény világ áruival.

Az 1667-es földrengés szinte az egész várost romba döntötte, de újjáépítették. Önálló városállamként olyan vívmányokat vezetett be, melyek messze túlhaladták korát.
A Dubrovnik elnevezés a szláv dub (tölgy) főnévből származik.
Ragusa nevéhez kapcsolható az első karantén felállítása. Mint az Adriai-tenger kereskedelmének egyik fő bonyolítója, Ragusán hatalmas ember- és áruforgalom ment át.
Az Európában fel-felbukkanó pestis városba való bejutása végzetes lett volna Dubrovnikra, így a pestissel fertőzött területről érkezőknek a városba való belépés előtt itt kellett várakozniuk.

UNESCO Világörökségi listáján szereplő várost "az Adria ékköve a dalmát partokon" jelzővel illeték.
Minden kedves érdeklődő az alábbi linken további érdekességeket is találhat: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A jövő kezdete - megható film
  2015-02-03 16:44:27, kedd
 
 


Link

Az iskolába érkező új tanár nem túl egyszerű házi feladattal lepi meg diákjait: váltsák meg a világot. Aki jó jegyet akar év végén, az tesz valamit, amitől jobbá válnak a dolgok. Ez persze csak vicc. De Trevor komolyan veszi. Fantasztikus tervet eszel ki, amely, ha beválik, fokozatosan tényleg mindent átalakíthat. Csupán három emberen kell segítenie hozzá, és meg kell ígértetnie velük, hogy köszönetképpen ők is segítenek három-három másik rászorulón.
Ha olyan világban élnénk, ahol minden ember segíti a másikat, akkor ez a segítség lánc hamarosan és elkerülhetetlenül előbb utóbb ránk is visszahatna. Ezen témát öleli körül a Jövő kezdete című film egy kisfiú megható történetén keresztül. Indítsd el Te is a láncot és meglátod, a hatás nem marad el! Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Szavazás
  2015-02-03 16:42:25, kedd
 
 


Link

Szavazás, ez az érvényes oldal!
Kedveseim!

Fehér Farkas, Mónus József, hajdúnánási íjász büszkesége nemzetünknek. Verhetetlen a hagyományos íjászatban. Következő célkitűzése, hogy a pozsonyi csata évfordulójára 907 métert lője meg, tisztelegve a múlhatatlan érvényű diadal előtt, amit Árpád szent vezérünk és népe aratott az egyesített nyugati sereg fölött.

Kérlek Benneteket, szavazzatok Fehér Farkasra, Mónus Józsefre, hogy méltó elismerése legyen hazai körökben is.

Meg ha lehet, szavazzatok a Balmazújvárosi kézilabda csapatra. Ők is nagyon jók, megérdemlik a biztatást és elismerést. Ha meg van egy kis hajlamotok, küldjétek is tovább ezt a szavazási lehetőséget.

Köszönöm a figyelmeteket és az időtöket, amit erre szántok. Üdvözlettel : Nóri
Kedves Barátom!

Ténylegesen nem akartam ebbe a szavazásba belefolyni, de már megtettem, mert beszavaztak.

Erre kiderült most,,hogy sajnos nem érvényes azon amit megadtam emilcímen a szavazás!

Ezért ha van mód ,akkor ezen tegyétek meg:
Ez a helyes:
Link

Köszönöm segítségeteket!

Nagyon köszönöm!



Barátsággal a Farkas!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Himnusz a szerelemhez/Edith Piaf/
  2015-02-03 16:40:04, kedd
 
 


Link

Link

"Oly hosszú idő után véletlenül hallottam meg, rögtön felébresztette bennem az emlékeket ez a dal. Magyarul lánykoromban hallottam először Gyurkovics Zsuzsa előadásában, megnéztük az Edith Piaf életéről szóló darabot, akkor nagyon megkönnyeztem. Így vagyok vele ma is, a huszadik század egyik legszebb szerelmes dalának tartom. Most Vári Évával vitték színre, nagyon szívesen megnézném. Edith Piaf a hányatott sorsú, alig 150cm magas kis veréb, (piaf francia argóban verebet jelent) aki önpusztító életet folytatott, és éneke beragyogta az egész világot 1947-ben ismerte meg nagy szerelmét a világbajnok boxoló Marcel Cerdant. Szerelmük mindent felülmúlt volt, hogy egy nap négy levelet írt neki Edith amikor ő New Yorkba egy fellépésre utazott és a férfinak Franciaországban kellett maradnia, és Cerdan négyszer válaszolt. Amikor aztán úgy döntött, hogy utazik, és az első hajóval megy az asszonyhoz, Piaf ordít: "Nem, repülővel!" 1949. október 27-én 21 órakor repülőre szállt az Orlyn. Hajnali 3 órakor a repülőgép hegynek ütközött és egyetlen túlélő sem maradt.
Aznap este Piaf énekelt, a hír hallatán a függöny mögött elájult fájdalmában. Nyugtatókkal, itallal, énekléssel élte túl, pár évig spiritiszta köröket látogatott, asztalt táncoltatott, kereste a földöntúli kapcsolatot szerelmével. Végül Edith alkoholista lett, amitől élete végéig nem tudott szabadulni, nemsokára a morfiumra is rászokott, amit először egy kórházban kapott fájdalmai enyhítésére, ugyanis közben autóbalesetet szenvedett. A "Hymne à l'amour" 49-ben született, Cerdan halála előtt egy hónappal énekelte már, legalább is azt olvastam, de ez a dal örökre a férfinak szólt.
Az eredeti fordítását olvastam, majdnem ugyanez, szerintem mint sok dalnál lehetetlen megcsinálni, át kell kicsit írni érthetőre, "magyarosra". :)

Összedőlhet fenn a magas ég, leomolhat minden ami ép,
egy a fontos, hogy te szeress, minden más, csak semmiség.
Veled alszom, veled ébredek, testem láng, ha hozzám ér kezed,
lehet minden, csúf a földön, ha szeretsz, nekem már minden szép.

Olyan ember voltam én, aki élt csak könnyedén, vonzott minden csillogás,
hittem ez lesz végzetem, senki nem segít ezen, soha nem leszek már más.
Aztán fordult a világ, hordanék bohóc ruhát, ha te tőlem ilyet kérsz,
lila hajat hordanék, érted bármit megtennék, bármit amit tőlem kérsz.

Összedőlhet fenn a magas ég, leomolhat minden ami ép,
egy a fontos, hogy te szeress, minden más, csak semmiség.
Örök életet élhetnél velem, várna ránk a kéklő végtelen,
mert a földi boldogságtól, halhatatlan lesz a szerelem."
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Miatyánk, Bocelli
  2015-02-03 16:38:26, kedd
 
 


Link

Miatyánk, Bocelli előadásában: Link
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
20 kérdés, amivel tesztelheted a tudásodat
  2015-02-03 16:36:55, kedd
 
 


Link

20 kérdés, amivel tesztelheted a tudásodat
Remek kis agytorna.Naná, hogy azonnal végigfutottam rajta: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 520 db bejegyzés
e év: 5604 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 207
  • e Hét: 2528
  • e Hónap: 7266
  • e Év: 113410
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.