Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2015-02-09 23:59:49, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Túró, a mesés alapanyag
  2015-02-09 23:47:00, hétfő
 
  Túró, a mesés alapanyag

A túró igazi jó barát. Könnyű vele vendégváró krémet készíteni, pogácsát sütni, süteményt tölteni, vagy ha semmi extra ötletünk sincs, akkor egy kis gyümölccsel elkeverve, mézzel lecsorgatva kínálni.

Mindenféle túrófajták

Ahány ország, annyiféle túró, annak ellenére, hogy az alapok minden esetben ugyanazok. Végy egy jó liternyi tejet, hagyd megaludni, melegítsd fel és csepegtesd ki. Mégis, ahogy átlépjük a határt - bármely irányban -, más és más túrókkal találkozunk.





Krémes túrótöltelék az omlós tésztalapok között

A túrófélék készítésének nagy múltja van. Már az egyiptomiak idejében készítettek túróhoz hasonló alvadékot, s ezt követően - igazán nem meglepő módon - a görögök és a rómaiak konyháján is megtalálható volt a túró, illetve a friss sajt, ami utána egész Közép-Európában igen kedvelt alapanyaggá vált. Később a bevándorlókkal Amerikában is meghonosodott, olyannyira, hogy Nixon elnök egyik kedvence is a túró volt. Bizonyos források szerint borssal, mások szerint ananásszal fogyasztotta.

Az európai túrók egyik legrégebb óta ismert fajtája az olaszok által készített ricotta, ami abban különbözik az általunk ismert túrótól, hogy kétszer kerül felfőzésre a tej, illetve a savó. A ricottáról - ami nagy valószínűséggel Szicíliában született - már a XI. században készült illusztráció.

Egy kissé északabbra, az angolszász területeken a túró már cottage cheese-ként szerepel. Ez a kifejezés jól jelzi, milyen kevés választja el a túrót a friss sajttól. Ezen a mezsgyén mozog szinte az össze ilyen készítmény.





Fűszeres cottage cheese paradicsomba töltve, vendégvárónak vagy vacsorára

Erdélyben zsendicét készítenek, amiből néhány óra után már orda lesz. A szláv gasztronómiai kultúrában fontos szerepe van a tejnek és a túrónak is, Törökországban kesnek hívják a friss túrót, német nyelvterületen quark néven ismeretes. A németek többféle quarkot állítanak elő, amelyek zsírtartalmukban s krémességükben térnek el egymástól. Ez egyébként más országokban is jellemző, a felhasználás módjához idomultan többféle alapanyagot készítenek. Manapság már nagy keletje van a zsírszegény vagy épp zsírmentes túrónak, és kedvelt a süteménybe igen jól alkalmazható krémtúró is.





Galuska vagy sztrapacska egy kis juhtúróval és szalonnapörccel felséges egytálétel

A túrót a világ sok pontján kedvelik, sokszor friss sajt formájában fogyasztják. Túrót nem csak tehéntejből készítenek. Indiában bivalytejet használnak, Szlovákiában a karakteresebb juhtejből készítik a bryndzát.
A túró nagyon egyszerű módon jön létre: a megaludt tejet felmelegítik (de nem forralják), majd egy gézkendőbe kötik, fellógatják, és hagyják, amíg a savó kifolyik a kendőből. A fennmaradt, még össze nem állt anyag a túró.

A túró elkészítése az évszázadok folyamán csupán annyiban változott, hogy a pasztörizálásnak köszönhetően a tejhez valamilyen oltóanyagot kell adni, nem elég csupán, ha magától megalvad. Az oltóanyagok sokszínűsége is befolyással van az különféle régiók, országok által készített túrókra.
Túrós ételek végtelen variációja

A túró kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Az előételektől a főételeken át a desszertekig igen sokféle ételt készíthetünk belőle. A magyar konyha megkerülhetetlen, túró alapú ételei közé tartozik a körözött, a túrós csusza, a kapros-túrós lepény, s nem szabad megfeledkeznünk a Rákoczi túrósról sem.

Túróból készíthetünk levesbetétet, különféle krémek alapja lehet, semleges, de friss íze igen alkalmassá teszi a különféle zöldséges krémek alapjának. Az angol cottage cheese kifejezetten jó szendvicskrém. Ha a magyar túrót kis tejföllel vagy sűrű, nem savanyú joghurttal kikeverjük, nagyjából hasonló állagú krémhez jutunk. A cottage cheese önmagában is finom, de kevés friss fűszerrel még ízletesebb.





A túró szendvicsrémnek is reme, különféle fűszerekkel gazdagítva

A főételek közül a magyar konyhában a legismertebb túrós étel a túrós csusza, amit gyakorta tálalnak köretként is, főleg raguk, pörköltek mellé.

Túrót használhatunk a különféle csőben sült, rétegzett ételekhez, felhasználhatjuk különböző tejszínes szószokhoz, sőt magát a tésztát is gazdagíthatjuk túróval. A karakteresebb zöldségfélék ízét is könnyedén lágyíthatjuk a túróval. A spenótos ételeket, például a spenóttal töltött cannelloni esetében is a spenótot ricottával, az olasz túróval keverik, hogy lágyabbá tegye az ízeket és tökéletes állagot biztosítsanak a tésztacsövekbe töltött krémnek. A túróval töltött zsemle klasszikus vacsorának számít, de túrós tölteléket tehetünk a különféle tölteni alkalmas zöldségekbe szánt masszákhoz.





Túrós pite - mazsolával vagy kaporral is lekörözhetetlen!

A kelt tészták alapanyagai között is helyt kaphat a túró, mind az édes, mind a sós tészták esetében. Az édes kelt tésztákat tölthetjük is túrókrémmel, de a palacsinta számára is remek választás a túrókrém.





Tömény túró: a túrótorta :)

A túrós ételek sorába tartozik a túrógombóc, amit mind sósan, mind édesen is fogyaszthatunk, sőt a magyarok kedvenc desszertjét, a rétest is gyakorta töltik túróval. Mivel könnyen ízesíthető, így idénygyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel jól ízesíthető. Nagyon jó párosítás a barackos-túrós, a málnás túrós, illetve a vaníliával, citrushéjjal ízesített túró. A citrusfélék kihozzák a túró frissességét, s nem csak citrommal érdemes megbolondítani. A túrónak jól áll a lime, a narancs és a mandarin íze is, valamint az édes krémek esetében is tehetünk hozzá - mértékkel - egy kis bazsalikomot, mentát vagy citromfüvet.

Túróból készíthetünk sült vagy csak hűtött túrótortát, különféle tortába, süteményekbe való krémeket. Ilyenkor a túrót célszerű szitán áttörni, hogy homogénebb, krémesebb legyen az állaga. A túró főszerephez jut a Rákóczi túrósban és klasszikus tölteléknek számít a barátfüle esetében is.

A túrós desszertek közé sorolható - bár sok esetben egyáltalán nem édes - a kapros-túrós pite, ahol a kapor adja meg a túró karakterét. Sok esetben egy kis vanília is kerül a krémbe, amitől egészen egyedi ízvilágra tesz szert. A túrós batyu vagy túrós táska viszont egyértelműen édes, s biztos, hogy a reggelinek való péksütemények élvonalába tartozik már hosszú évtizedek óta. Ebben a süteményben a túró elmaradhatatlan társa a mazsola, ami nem csak ízesíti, hanem a töltelék édességéhez is hozzájárul.

A sós kelt tészták és élesztő nélkül készített tészták esetében a túró nem csak kenyerekben és egyéb péksüteményekben tűnhet fel, hanem pogácsákban is gyakori alapanyag, hiszen a túró nedvesség- és zsírtartalma segít megőrizni a tészták frissességét. A sós túrós tésztáknál a fűszereket szintén bátran használhatjuk, a túró jó alap mindenféle íz számára.

Az omlós tészták állagának is jót tesz a túró. Ha túróval készítünk omlós tésztát, akkor minden esetben passzírozzuk át a túrót a felhasználás előtt. Az omlós tészta alapokon nyugvó, francia eredettel bíró quiche-t készíthetjük túrós töltelékkel is. A túrót sütéskor jól köthetjük tojással, de ha nem szeretnénk túlságosan elnehezíteni a tölteléket, akkor célszerű egy kis zabpehellyel lazítani a túrós töltelékeket.

Bővebb olajban könnyedén süthetünk túrófánkot is, ami könnyű és igen finom desszert, A magyarok által nagyon kedvelt, kissé elfeledett vargabélesnek is elmaradhatatlan tartozéka a túró.

Túróval lazítható a szintén könnyen elkészíthető, klasszikus házi kedvenc, a rizsfelfújt. Túrót tehetünk a gofrinak szánt tésztába, illetve az ún. pancake-be, az amerikai palacsintába is, valamint a legtöbb kevert tésztába jól illik a túró.





Megunhatatlan klasszikus: a túrós palacsinta

A hozzáadott gyümölcsöt nem csak elkeverni érdemes a túróval, hanem kissé pépesítve a túróhoz adni, így az még jobban át tudja venni a gyümölcs ízét. Ha a túró zsírtartalma nem elég magas, vagy a túró túl száraz, akkor kis tejföllel, krémsajttal vagy sűrű tejszínnel átkeverhetjük.

Túrós-diós kifli

Hozzávalók:
34 dkg finomliszt
2 dkg sikér
25 dkg túró
2,5 dkg élesztő
7 dkg dió
2 csipetnyi só
2 dl langyos víz

Elkészítés: A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd fémszitába teszem és ledörzsölöm a héját. A diót ezután az aprítógéppel darált minőségűre miszlikeltetem. A lisztet a kenyérsütő üstjébe öntöm. Hozzáadom az elmorzsolt túrót, a szintén morzsolt élesztőt, valamint a diót. Sózom, majd elindítom a programot és miközben a karok vadul keverik a lisztet, egyenletesen hozzáadom a langyos vizet. Másfél órát hagyom, hogy a gép kelessze-dagassza a tésztát.
A kész tésztát lisztes deszkán kinyújtom, háromszögekre metszem és tetszetős kifliket csavarok belőlük. A kifliket sütőpapíros tepsire ültetem, majd hagyom kelni. Amíg kelnek a kiflik, addig bekapcsolom a sütőt 190 fokra (alsó-felső láng) és az aljára egy ujjnyi vízzel teli tepsit helyezek. Amikor felfűtött a sütő, akkor egy elhabart tojással lekenem a kifliket és aranybarnára sütöm őket.

Túrós táska

Hozzávalók:
A tésztához:
58 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg sikér
3,2 dl langyos tej
6 dkg cukor
1 egész tojás
8 dkg olvasztott vaj
csipetnyi só
A töltelékhez:
50 dkg félzsíros túró
15 dkg aranymazsola
2 tojás
6 dkg vaníliás cukor

Elkészítés: A lisztet átszitálom, majd a kenyérsütő üstjébe borítom. Hozzáadom a sikért, a sót, cukrot, az összemorzsolt élesztőt. Bekapcsolom a masinát és lassacskán hozzáöntöm a langyos tejet és a tojást. A második dagasztási fázis alatt hozzáadom az olvasztott vajat, majd hagyom, hogy a tésztát megdagassza/kelessze a masina.
A töltelékhez villával finoman összetöröm a túrót, hozzáadom a tojást, cukrot, egy leheletnyi sót és a mazsolát. Az egészet alaposan átkeverem.
A kész tésztát finoman lisztezett asztalra borítom, ujjnyi vastag téglalapra nyújtom és 10X10-es kockákra metszem. A kockákat kicsit meghúzkodom, majd nagykanálnyi tölteléket teszek a közepére. A sarkokat összefogom s a táskát a sütőpapíros tepsire helyezem.
A tésztát 185 fokos légkeveréses sütőben aranyszínűre sütöm.





Gyors desszertnek is tökéletes a túró, friss gyümölccsel, mézzel

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A túrógombóc titkai
  2015-02-09 23:38:13, hétfő
 
  A túrógombóc titkai

A tökéletes, könnyű túrógombóc szinte rezeg, ahogy a villára emeli az ember, aranyló morzsába hempergetve, porcukorral, tejföllel, esetleg gyümölcsszósszal ellenállhatatlanul finom, kicsik és nagyok kedvence, könnyen elkészíthető és sokféle módon variálható.

A túrógombócot szinte mindenki szereti. Egyike azoknak a népszerű fogásoknak, amelyeket hungarikumnak tartunk. Persze a túrógombóc sem kizárólag nálunk népszerű, és nem is biztos, hogy itt készült először - afféle monarchikus kedvenc, a teljes térség rajong érte, sőt a világ más részein is vannak hívei, bár az is igaz, hogy a receptúra ebből a térségből származik. Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában sem kevésbé népszerű, mint nálunk, és persze minden országban kicsit másként tálalják.





A jó minőségű tehéntúró és a friss tojás elengedhetetlen a könnyű túrógombóchoz

Az igazán jó túrógombóc lágy és könnyű. Ehhez két apró trükköt érdemes bevetni: a hozzáadott tojásfehérjét mindig verjük habbá, úgy adagoljuk a tésztához, valamint mindig frissen készítsük, és gyorsan tálaljuk. Ha ugyanis áll, újramelegítjük, már nem lesz olyan rezgősen könnyű, mint frissen.

Alapvetően világszerte ismert finomságról van szó, amelyet két nagy csoportra szoktak osztani: a főtt és a sült túrógombócra, sőt az utóbbi időben egy harmadik kategóriával is bővült a rendszerezés: a főzés nélkül készülő típusokkal. Mindegyik ízletes, mindegyik lehet töltött vagy töltetlen.





A túrógombóc morzsával és kompóttal is nagyon finom

A főtt túrógombócok alapja rendszerint az áttört tehéntúró, a gríz (búzadara), valamint a tojás. Az arányok nem mellékesek, és a készítés mikéntje sem. Fontos, hogy a túrót minden esetben törjük át szitán vagy ritka szövésű szűrőn, mert így lesz egyenletes a masszánk. Az igazán könnyű túrógombóchoz a tojások felvert habját azt követően adjuk, hogy már pihentettük a grízzel és tojássárgájával eldolgozott tésztát. A főzésnél arra érdemes ügyelni, hogy a közepe se maradjon nyers. Megoszlanak a vélemények, hogy ki mekkora túrógombócot szeret - ha gyorsan és sokat akarunk készíteni, legyenek aprók - nagyjából nagyobbacska dió méretűek - a fazékba kerülő gombócaink. Ha megfőttek, aranyló, pirított zsemlemorzsába hempergessük.

Könnyű túrógombóc

Hozzávalók:
50 dkg áttört tehéntúró
12 dkg gríz (búzadara)
3 db nagyméretű tojás (vagy 4 db közepes)
1 csipet só
A morzsához:
10-12 dkg zsemlemorzsa
2 dkg vaj
1 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliával kevert porcukor
tejföl

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. Az áttört túrót a tojások sárgájával, valamint a grízzel és a csipet sóval alaposan elkeverjük. Lefedve hűvös helyen legalább 1, de inkább 2 órán át pihentetjük, hogy a gríz megduzzadjon. A pihentetést követően a tojások fehérjét közepesen kemény habbá verjük, határozott mozdulatokkal a masszába dolgozzuk.
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel nagyobbacska diónyi gombócokat gömbölyítünk. Több menetben kifőzzük. Egyszerre nem érdemes sok gombócot a vízbe helyezni, hisz jócskán megnőnek. Ha már feljöttek a víz felszínére, nagyjából 4-5 percnyi idő szükséges, hogy készre főjenek. A legbiztosabb módszer, ha egyet kiveszünk a vízből, félbevágjuk, és ellenőrizzük. A kész gombócokat leszűrjük.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat, majd ráhalmozzuk a zsemlemorzsát - néhány perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Ebbe forgatjuk a gombócokat.
Tejföllel, porcukorral vagy vaníliával kevert porcukorral rögtön tálaljuk.

Mindig csak annyit főzzünk egyszerre, amennyi frissen elfogy, bár kevés az esély rá, hogy ez ne így legyen!





A leggyakrabban ropogós morzsával és sok édes tejföllel készítjük a túrógombócot

Ez az alapverziónak is tekinthető recept aztán tovább is variálható. Izgalmasabb lesz például a túrógombóc, ha fahéjjal, szegfűszeggel és csillagánizzsal ízesített vízben főzzük ki. A túrógombócokat nem kell feltétlenül morzsába forgatni, anélkül is nagyon finom. Ebben az esetben friss vagy mélyhűtött bogyós gyümölcsöket (pl. epret, málnát, szedret, áfonyát - akár vegyesen is) pürésítsünk, cukorral vagy mézzel forraljuk fel, szűrőn passzírozzuk át, és ezzel az élénk színű, illatos gyümölcsöntettel kínáljuk a túrógombócot. Télen persze a jóféle házi lekvárok is tökéletesen megfelelnek arra a célra, hogy felmelegítve és átpasszírozva gyümölcsöntetté alakuljanak. Szezonálisan szinte bármilyen gyümölcsből készíthetünk öntetet, az őszi- és a sárgabarack, a szilva - a bogyósok mellett - talán a legalkalmasabb erre.





Mákimádók túrógombóca

Ha pedig bundázni szeretnénk a túrógombócainkat, de nem morzsával, megtehetjük ezt cukrozott, darált mákkal, dióval, mogyoróval, mandulával - az olajos magvakat akár egymással is kombinálhatjuk.

A hagyományos porcukorszórás mellé kínálhatunk szitán áttört lekvárt, csokoládéöntetet is - akár a tányérra kanalazva, akár külön tálkában. Ha tejfölpártiak vagyunk, de vigyázunk a vonalainkra, helyettesítsük a tejfölt joghurttal. Akár gyümölcsjoghurttal is, amit magunk is készíthetünk natúr joghurt és gyümölcspüré elegyítésével, de fokozhatjuk az élvezetet apróra vágott friss gyümölcskockákkal is, ami télen befőttből is kerülhet az öntetbe.





A töltelék is, az öntet is készülhet gyümölcsből

A túrógombócokat - csakúgy, mint a burgonyás tésztából készülteket - persze tölthetjük is. A töltelék lehet gyümölcs (ha nagyobb, vágjuk félbe vagy negyedeljük), de akár apróra kockázott csokoládé vagy nugát, marcipán is. A töltés pedig nagyon egyszerű: nedves tenyerünkben ellapítjuk a kész gombóctésztát, és belegömbölyítjük a tölteléket. Ebben az esetben kissé méretesebbek lesznek a gombócaink, aminek a főzési idő tekintetében van jelentősége.

Túrógombóc sósan is

A túrógombóc nem csupán édesség lehet: mártással készült főfogás köreteként is megállja a helyét - legyen szó húsételekről vagy épp paprikás mártással készített karfiolról, gombapörköltről.

A sós változatokat rendszerint nem forgatjuk bundába, és a búzadara helyettesíthető liszttel. Az elkészítés módja nagyon hasonló az édesen tálalt variációkéhoz, azzal a különbséggel, hogy a sós túrógombócok masszájába bátrabban adagolhatunk sót, valamint friss, illetve szárított zöldfűszereket, sőt akár apróra vágott spenótlevelekkel is gazdagíthatjuk. A kapor, a petrezselyemzöld, a turbolya, a zellerzöld egyaránt remekül illik hozzá.





A spenótos túrógombóc lehet köret és főétel is

Önálló, könnyű fogás is lehet, ha fűszeres tejföllel locsoljuk meg, vagy sajtmártás kínálunk hozzá.

Létezik olyan variáció, amely várakozási időt sem igényel.

Kapros túrógombóc

Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
12 dkg rétesliszt
1 db közepes méretű tojás
½ mokkáskanál só
1 teáskanál finomra aprított kapor
A tálaláshoz:
zöldfűszerekkel kevert tejföl vagy sajtmártás

Elkészítés: A túrót szitán áttörjük. A tojást kissé felverjük, a túróhoz adjuk, majd sózzuk, kaporral fűszerezzük, beleszitáljuk a lisztet. Fakanállal összedolgozzuk. Nedves kézzel kis diónyi gombócokat formázunk a masszából. Lobogva forró sós vízben kifőzzük. Ha már feljöttek a víz felszínére, további 4-5 percig főzzük.
Ha elkészültek, leszűrjük, fűszeres tejföllel vagy sajtmártással kínáljuk, de ragukhoz, pörköltekhez is felszolgálhatjuk köretként.

Aki nem kedveli a kaprot, petrezselyemzölddel, rozmaringgal is fűszerezheti, kevés őrölt borsot is adhatunk hozzá, de akár fűszerpaprikával is színezhetjük, ízesíthetjük.
Süssünk túrógombócot!

Talán meglepően hangzik, hogy a túrógombócot sütni is lehet, pedig ilyen is van. Talán többen ismerik a papanaşi névre hallgató román specialitást, ami nem más, mint sült túrógombóc. Mi minden bizonnyal inkább túrófánknak mondanánk, de akárhogy is nézzük, nagyon izgalmas és finom fogásról van szó. Amellett, hogy ez a túrógombóc bő olajban sül, a másik érdekessége, hogy a hagyományos receptek szerint nem búzadara, hanem liszt és sütőpor hozzáadásával készül. Természetesen vannak, akik búzadara hozzáadásával készítik.





Papanaşi, a sült túrógombóc - tejföllel, gyümölccsel kihagyhatatlan

A hagyományos papanaşi kissé a briósra emlékeztet, merthogy gyakorlatilag egy lyukas közepű ,,fánk", a közepén kiugró kerek kalappal.

Papanaşi mazsolával

Hozzávalók:
50 dkg áttört tehéntúró
25-30 dkg liszt
2 db közepes méretű tojás
10 dkg aranymazsola
1 mokkáskanál sütőpor
1 nagy csipet só
1 evőkanál cukor
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
esetleg tejszín és néhány szem meggy (befőtt is lehet)

Elkészítés: 20 dkg liszthez hozzákeverjük a sütőport. A túrót az egész tojásokkal, sóval, cukorral alaposan elkeverjük, majd beleszórjuk a liszttel előzetesen elkevert sütőport, átforgatjuk, végül hozzáadjuk a mazsolát, és az egészet fakanállal összedolgozzuk. Ha túlságosan ragadna, további lisztet adagolunk hozzá. Vízbe mártott evőkanállal kiveszünk a tésztából egy porciót, amit fánkká formálunk, a közepébe pedig egy kis tésztagolyóbist illesztünk. Ezt a műveletet persze végezhetjük úgy is, hogy nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és lyukas közepű kiszúróformával szép szabályosra szaggatjuk a papanaşinkat.
Az így elkészült briósra emlékeztető ,,gombóc-fánkokat" bő, forró olajban aranyszínűre sütjük. Még melegen meghintjük vaníliával kevert porcukorral.
Ha hagyományosan tálalnánk, sűrű tejszínnel (vagy tejföllel) meglocsoljuk, mindegyik tetejére 1-1 meggyszemet biggyesztünk.

Túrógombóc főzés nélkül

Túrógombóc készülhet főzés nélkül is. Itt alapvetően kétféle metódus létezik. Az egyik, amelyben az áttört túróhoz kevés tejfölt, cukrot, esetleg tejszínt keverünk - ízesíthetjük vaníliával, citrom- vagy narancshéjjal, fahéjjal, kardamommal -, kevés zabpehellyel is dúsíthatjuk. Ez utóbbiból épp csak annyit adjunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Alaposan lehűtjük, majd kedvünk és ízlésünk szerinti méretre gömbölyítjük. Ezt a típust is megforgathatjuk pirított zsemlemorzsában, de hideg desszertként is kínálhatjuk ,,csupaszon", gyümölcsöntettel, joghurttal, édesített tejföllel, de bevonhatjuk csokoládéval is - így Túró Rudi golyókat kapunk.

Gyerekek nagy kedvence az a majdnem főzés nélküli túrógombóc, amely gyakorlatilag ízesített tejbegríz és áttört tehéntúró keverékéből készül.

Túrógombóc tojás nélkül - hidegen

Hozzávalók:
25 dkg áttört tehéntúró
5 dl tej
4 evőkanál búzadara
2 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
A tálaláshoz:
gyümölcsöntet

Elkészítés: A tejből, búzadarából, cukorból a hagyományos módon tejbegrízt készítünk. Kissé hűlni hagyjuk, amikor már langyos, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, valamint az áttört tehéntúrót. 2 órán át dermesztjük a hűtőszekrényben.
Mikor kellően megszilárdult és jól formázható, nedves kézzel jó 4 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle. 10 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe, hidegen, gyümölcsöntettel kínáljuk.





A nyers túrógolyók már csak a csokiborítást várják... vagy gyümölcsragut? :)

Ezt is lehet variálni úgy, hogy a hideg gombócokat őrölt, cukrozott dióba vagy csokoládéreszelékbe forgatjuk. Kínálhatunk hozzá áttört lekvárt vagy csokoládészószt is. A masszába keverhetünk reszelt citromhéjat, sőt akár gazdagíthatjuk aprított, kandírozott citrushéjjal, finomra vágott aszalt gyümölcsökkel is. Kísérletezzünk bátran!





Vannak, akik gríz helyett kukoricadarát használnak, ettől szép sárga lesz a túrógombóc

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Pirított tarhonya kapros juhtúróval
  2015-02-09 23:26:22, hétfő
 
  Pirított tarhonya kapros juhtúróval

Hozzávalók:

25 dkg tarhonya /sötétre pirítva, megfőzve/
10 dkg juhtúró
fél csokor kapor /apróra vágva/
2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Az olívaolajon a juhtúrót a kaporral feloldom, és a főtt tarhonyát rátéve összemelegítem, összefőzöm.





Megjegyzés:

A marhalábszár pörkölt köret tarhonyájából maradt ki, mert a pörkölt már elfogyott. Ne menjen kárba, így próbáltam újítani. Igaz, sütöttem hozzá malac császárhúst.

A receptet és a fotót Simonani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Kevert túrós sütemény
  2015-02-09 23:23:42, hétfő
 
  Kevert túrós sütemény

Hozzávalók:

30 dkg tehéntúró
30 dkg liszt
30 dkg porcukor
3 db tojás
1 csomag sütőpor
1 db citrom reszelt héja
1-2 csomag vaníliás cukor /ízlés szerint/
pici só
0,5-1 dl tej

Elkészítés:

A cukrot kikeverem az egész tojásokkal, beletöröm a túrót, a kevés tejben elkevert sütőport, a vaníliás cukrokat és a lisztet.

A sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom. Előmelegített sütőben 150-170 fokon /tűpróbáig/ 25-30 percig sütöm.

Hűlés után megtölthető lekvárral, főzött krémmel...





Megjegyzés:

Önmagában is nagyon finom, teához, kávéhoz. Nagyon sokáig friss marad, már ha marad belőle.

Süthetjük tortaformában is, és tölthetjük tortakrémekkel, bevonhatjuk saját ízlésünk szerint.

A receptet és a fotót Simonani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött hasaalja (dagadó)
  2015-02-09 23:21:21, hétfő
 
  Töltött hasaalja (dagadó)

Hozzávalók:

1,20-1,50 kg-os sertés hasaalja /hentesnél felszuratom/
A töltelékhez:
20-30 dkg darált hús
3 db főtt tojás
1 db nyers tojás
3 db pecsenye hús kocka
+ 2 db a locsoláshoz
2 szelet szikkadt kenyér
3 mokkáskanál zselatin
2 csipet szárított rozmaring
1 csipet szárított kakukkfű
3 mokkáskanál ételízesítő
1/2 csokor petrezselyem
5 dkg reszelt sajt

bors
chilipaprika

Elkészítés:

A hasaalját a kezemmel /belenyúlva a belsejébe/ kiigazítom, vigyázva, hogy ki ne szakadjon.

3 darab pecsecsenye hús kockát nagyon kevés vízben felfőzők a zselatinnal együtt, majd kihűtöm.

A petrezselymet apróra vágom, a beáztatott kenyeret alaposan kinyomkodom, a főtt tojásokat felszeletelem.





Az összes többi hozzávalóval együtt összedolgozom.

A masszával megtöltöm a hasaalját, a nyílását hústűvel összetűzöm.
Kenderzsineggel átkötözöm, hogy a formáját meg tudja tartani.





A tepsibe 1,5-2 dl vizet és 3-4 evőkanál zsírt teszek, rá ízlés szerint krumplit, paprikát, paradicsomot, hagymát és többféle zöldséget /ki hogy szereti/. Ráhelyezem a húst, picit sózom, szerecsendiót reszelek rá, és megszórom rozmaringgal. 250 fokos sütőbe teszem lefedve, 15-20 perc múlva, 180 fokra csökkentem a sütési hőt. 1 óra múlva a tetejét leveszem, és a 2 húskockából készült lével locsolom, persze közben meg is fordítom.

Amikor már szint kapott, a sütőt grillre állítom, és mindkét oldalát megpirítom.





Ha kész, hagyom hűlni, utána a tűt és a kötözést eltávolítom. Csak meghűlve lehet szeletelni!





Megjegyzés:

Érdemes nagyobb darabot készíteni, mert hidegen is kitűnő, akár hidegtálakra is! Úgymond rá lehet járni!

Én most barna rizzsel tálaltam, de bármilyen köret jó hozzá, és bármilyen salátával kínálhatjuk. Ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét, és előre is elkészíthető.

A receptet és a fotót Simonani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kelkáposztaleves felvidékiesen
  2015-02-09 23:16:12, hétfő
 
  Kelkáposztaleves felvidékiesen

Hozzávalók:

60-70 dkg kelkáposzta /kitorzsázva, ízlés szerint a
levelei felvágva/
4-5 db közepes krumpli /megtisztítva, kockára vágva/
1 db nagyobb sárgarépa /megtisztítva, karikára vágva/
4 evőkanál rizs
4-5 gerezd fokhagyma /áttörve/
4 mokkáskanál őrölt köménymag
2 csipet kakukkfű /szárított, morzsolva/
2 csipet zsálya /szárított, morzsolva/
személyenként 1 pár virsli /kettévágva kicsit megirdalva/

bors
A rántáshoz:
2 evőkanál olaj vagy zsír
2 evőkanál liszt
3 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt köménymag

Elkészítés:

1,5-2 liter vízben felteszem főni a kelkáposztát a krumplival, a fokhagymával, a rizzsel és a répával, fűszerezem köménymaggal, sóval, borssal, kakukkfűvel, zsályával.

Amíg fő, elkészítem a rántást, kicsit pirultabbra, mert a pörk íze kell, hogy érződjön, és félreteszem hűlni /paprikázom és belekeverem a köménymagot is/.

A megfőtt levesbe teszem a virslit, és ezzel egy időben be is rántom.
Összefőzöm, és lehet tálalni.





Megjegyzés:

A kelkáposztalevest igen gyakran elkészítem, mert szeretjük. A felvidéki ízt a kakukkfű és a zsálya adja meg, és nem utolsó sorban ott szokás a krumpli mellé még rizst is adni. Igazán tartalmas étel. Ungvári születésű keresztapámtól tanultam a felvidéki ízhatásokat.

A receptet és a fotót Simonani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szebb hetet!
  2015-02-09 21:35:08, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Havazás!
  2015-02-09 20:33:55, hétfő
 
  A reggeli gyönyörű napfelkelte után azt hittem,
hogy ma jó idő lesz. De csalódnom kellett, mert
beborult és elkezdett szállingózni a hó.
Órák óta ezerrel havazik, szépen nő a mennyisége.
Ezzel nem is lenne gond, de azzal igen,
hogy már megint viharos szél fúj és hordja a
frissen lehullott havat.
Brrrrrrr kinézni sem jó az ablakon,
lassan megint hó ember lesz belőlünk.


Az ablakon keresztül fényképezve:



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1276
  • e Hét: 5790
  • e Hónap: 10828
  • e Év: 140535
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.