Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Télifagyi, gyerekkorunk kedvence
  2015-03-01 22:28:49, vasárnap
 
  Télifagyi, gyerekkorunk kedvence

A téli fagylalt, azaz a télifagyi igazi retro édesség, amely olyan rajongótáborra tett szert a hetvenes években, hogy ez a múlni nem akaró rajongás még most is képes a piacon tartani.

A télifagyi a hűvös hónapok kedvelt édessége volt. A nyári szezonban valódi, hűs fagylalttal megtöltött tölcséreket ilyenkor nem a cukrászdákban és a fagylaltos bódéknál lehetett megtalálni, hanem a trafikok, közértek, ABC-k polcain, ahol a tölcsér pereméig érő tölteléket sötét csokoládéréteg rejtette.





Egy kis színes, nyári illúzió a szürke napokon

Bár a különféle visszaemlékezések alapján citromkrémes és vaníliás töltelékkel is kapható volt ez a termék, az igazi télifagyi tölteléke a főzött párizsi krém volt - az olcsóbb változatban kakaós-vajas krém -, amelyet étcsokoládés tortabevonóval fedtek be.





Párizsi krém kerül a békebeli télifagyiba

A boltban kapható télifagyikat a kilencvenes évek elején elmosta a rendszerváltáskor kiszélesedő édességpaletta, de a retrohullám idején több gyártó is újra belevágott az egykor kedvelt édesség gyártásába, sőt jónéhány cukrászda kínálatában is megjelentek a hetvenes-nyolcvanas évek télfagyijaihoz mérten sokkalta színesebb, gusztusosabb, ízvilágukban változatosabb példányok is.

A télifagyi azonban nem csak élelmiszerboltokban vagy cukrászdákban szerezhető be, hanem mi magunk is elkészíthetjük. A télifagyi készítésének legsarkalatosabb alapanyaga a tölcsér, amelynek beszerzése nem minden esetben egyszerű. Tölcsért kaphatunk a cukrászdákban, különféle cukrászati boltokban, illetve delikáteszekben is előfordulhat. Abban az esetben, ha rendelkezünk ostyasütővel, akkor nincs más dolgunk, mint édes ostyát sütni, amelyet melegen tölcsérnek meghajtunk, majd miután teljesen kihűlt, megtöltjük bármilyen számunkra kedves krémmel. Ostyasütő híján is készíthetünk otthon ostyát, a sütőben, szilikonlapra kent vékony tésztarétegből tekerhetünk házilag tölcsért.





A tölcsér a lényeg - de persze nem mindegy, milyen krém kerül bele

A házilag készített krémeknek többféle bázisa is lehet, az ízesítés pedig teljes mértékben a mi fantáziánkra van bízva. A klasszikus irányt követve tölthetjük vajas krémmel a tölcséreket, de ha szeretnénk lágyabb, kevésbé tömény tölteléket készíteni, akkor mascarpone, tejszínhab is lehet a krémünk alapja, de akár túrókrémmel is megtölthetjük a tölcséreket. Csalhatunk is: készíthetünk kekszgolyót, és ezt tehetjük gombóc helyett a tölcsérbe.





A fagyi és a csoki mindent visz, lehet, hogy ez a télifagyi titka is

Az ízesítés esetében a határ tényleg a csillagos ég. A csokoládés ízvilágú alapkrém mellett készíthetünk puncsos, kávés, túrós, vaníliás, gyümölcsös, diós vagy épp pörköltmogyorós krémeket, nugátkrémeket is, amelyeket könnyedén tovább gazdagíthatunk.

A kiválasztott ízt ügyesen mélyíthetjük, erősíthetjük néhány jól eltalált fűszerrel. A klasszikus fahéj és szegfűszeg mellett szerecsendióval, vaníliával, szegfűborssal, citrom- vagy narancshéjjal, kardamommal vagy épp rózsaborssal is fűszerezhetjük a krémet. A gyümölcsös alap esetében használhatunk friss gyümölcsvelőt, amibe tehetünk még gyümölcsdarabkákat, liofilizált gyümölcsdarabokat vagy épp aszalt gyümölcsöt. Az aszalt gyümölcsöket felhasználás előtt alkoholba is áztathatjuk egy kicsit.

Alkoholt nem csak az aszalt gyümölcsökön keresztül csempészhetünk bele a télifagyi töltelékébe, hanem simán a krémbe is belekeverhetjük. Puncskrémhez adhatunk kevés rumot, s egy könnyed citromos túrókrémhez kerülhet egy kevés limoncello. A krémbe tehetünk apróra tört vagy darált mogyorót, diót vagy más csonthéjast, kókuszreszeléket, reszelt csokoládét vagy apróbb csokoládépasztillát is.

A tölcsért tölthetjük rétegesen is, így sokféle ízzel találkozhatunk egyetlen télifagyiban. Az általunk kedvelt desszerteket is ,,tölcséresíthetjük".





A télifagyi mindig csokival fedett: márthatjuk vagy csurgahatjuk is a csokit

Ha már nálunk van a tölcsér, s elkészült az ideális krém is, akkor csak a tölcsér dekorálása van hátra. A klasszikus vonalat követve a tölcsér tetejét csokoládéba márthatjuk, illetve magát az egész tölcsért is megfogathatjuk benne. A csokoládé lehet fehér-, tej- vagy étcsokoládé egyaránt. A tölcsér tetejére kerülő csokoládéréteget azután tovább színesíthetjük. A még meg nem kötött csokoládéra szórhatunk liofilizált gyümölcsöt, tortadarát, cukorgyöngyöket, tehetünk rá aprócska marcipándíszeket.

Kekszgolyó, aki télifagyinak képzeli magát

Hozzávaló:
50 dkg édes darált keksz
25 dkg krémsajt
25 dkg étcsokoládé
színes díszítőcukorka
16 db fagylalttölcsér

Elkészítés: A csokoládét vízgőz fölött egy tálban felolvasztjuk.
Ezalatt a darált kekszet a krémsajttal jól összedolgozzuk, 16 darab pingpong labda nagyságú golyót formázunk belőle. A krémsajtos kekszgolyókat a fagylalttölcsérbe helyezzük, és lecsurgatjuk olvasztott csokoládéval, hogy a teljes golyót befedje.
Mielőtt megszilárdulna a csokoládé színes szóró cukorkákkal díszítjük.





A retro klasszikus nem túl izgalmas, de mi feldobhatjuk - a tölteléket és a díszítést is

Békebeli télifagyi

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
10 fagylalttölcsér

Elkészítés: Gőz fölött a tejszínt a 10 dkg felaprított csokoládéval felolvasztjuk, majd a tűzről levéve időnként megkeverve hagyjuk hűlni. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, majd habverővel felverjük.
A lehűlt csokikrémet habverővel felverjük, majd a tölcsérekbe töltjük. A maradék csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és a betöltött télifagyikat megmártjuk benne.
Hűtőben hagyjuk dermedni, majd kínálhatjuk is.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tojásos-zöldséges krumplisaláta
  2015-03-01 22:21:10, vasárnap
 
  Tojásos-zöldséges krumplisaláta

Hozzávalók:

1-1,5 kg burgonya
4-5 db tojás
olívaolaj vagy kukoricaolaj
1 evőkanál mustár
1 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só
1 csokor petrezselyem
1-2 teáskanál ecet vagy citromlé
1-2 szál poréhagyma vagy fej lilahagyma
retek
paradicsom
uborka
paprika

Elkészítés:

A burgonyát és a tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük. Az olívaolajat a mustárral, sóval, porcukorral, az ecettel, a felaprított petrezselyemmel és a karikára vágott hagymával összekeverjük.

Egy jénaiba rétegezzük a burgonyát picit megsózva, a tojást kicsit megsózva, jöhet rá 2-3 evőkanál szósz, majd szeletelt paradicsom, uborka, retek, paprika, újra burgonya, tojás, szósz és zöldségek, mindaddig, amíg a hozzávalok el nem fogynak. A tetejére burgonya kerüljön, amit a maradék szósszal meglocsolunk. Egy éjszakát hagyjuk érni.

Sült és rántott húsok mellé ajánlom.

Megjegyzés:

A receptet Tichyeva küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Mézes-mustáros csirkefalatok burgonyával
  2015-03-01 22:19:59, vasárnap
 
  Mézes-mustáros csirkefalatok burgonyával

Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé
60 dkg burgonya
3 evőkanál mustár
5 evőkanál méz

bors
étolaj

Elkészítés:

Az apró kockákra vágott csirkemellet egy tálban összekeverem a mustárral és a mézzel, valamint 1 jó evőkanál étolajjal, kb. 40-45 percig állni hagyom, majd egy mély serpenyőben megsütöm. Én wokban szeretem készíteni, bátrabban lehet forgatni, és nem ég le. Akkor jó, ha a méz karamellizálódik, amitől a csirke sötét-aranybarna lesz.

Közben forró olajban megsütöm az apró kockákra vágott burgonyát, lecsepegtetem, sózom-borsozom, majd nagy lángon összeforgatom a forró csirkével.





Könnyed rozé bor illik hozzá.

Megjegyzés:

Azért szeretem wokban készíteni, mert a megsült, megfűszerezett burgonyát bele tudom önteni a wokba, és amíg 1 perc alatt átforgatom, az edény falára ragadt karamellizált mézes mustáros ragacsot magába szívja.

A receptet és a fotót Sisakhuzat küldte. Köszönjük!

Forrásy: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Pirított tésztás leves (lebbencsleves)
  2015-03-01 22:18:14, vasárnap
 
  Pirított tésztás leves (lebbencsleves)

Hozzávalók:

40 dkg tészta (fodros nagy kocka, lebbencs tészta)
20-25 dkg zöldség vegyesen (burgonya, sárgarépa és fehérrépa)
2-3 evőkanál pirospaprika
ételízesitő
olaj

Elkészítés:

A tésztát forró lábosban pár perc alatt szép barnára megpíritjuk kevés olajon, lehúzzuk a tűzről megforgatjuk benne a felkockázott zöldségeket, elkeverjük a pirospaprikával. Forró vízzel felöntjük, ételízesitővel ízesitjük. Készre főzzük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2015. március 2 - 8.
  2015-03-01 22:16:15, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2015. március 2 - 8.

Hétfő:

Előétel: Pirított tésztás leves (lebbencsleves)
Főétel: Mézes-mustáros csirkefalatok burgonyával
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Tojásos-zöldséges krumplisaláta

Kedd - ma Gaby53 receptjeiből válogatunk:

Előétel: Téli gezemice leves
Főétel: Sertésragu rizibizivel
Desszert: Mákos pite könnyedebben
Vegetáriánus ajánlat: Mákos nudli fahéjas öntettel

Szerda:

Előétel: Korhelyleves gerslivel
Főétel: Zöldbabos-tejfölös sertéspörkölt
Desszert: Őszibarack befőtt
Vegetáriánus ajánlat: Zöldbabpörkölt korpás galuskával

Csütörtök:

Előétel: Zsenge pórékrémleves
Főétel: Kolbászos paprikás krumpli ecetes almapaprikával
Desszert: Narancs
Vegetáriánus ajánlat: Paprikás krumpli tejföllel

Péntek:

Előétel: Virslis lencseleves
Főétel: Mézes-joghurtos csirke cornflakes bundában
Desszert: Puding
Vegetáriánus ajánlat: Fokhagymás juhtúróval töltött rántott gomba salátával

Szombat:

Reggeli: Főtt debreceni kolbász mustárral, rozskenyérrel, teával
Előétel: Tárkonyos tavaszi raguleves
Főétel: Kapros lazacfilé párolt zöldségekkel, hercegnőburgonya sajttal gazdagítva
Desszert: Krémes mézes
Vacsora: Virslis *lábtörlő* laza hosszúlépéssel
Vegetáriánus ajánlat: Rántott mozzarellagolyók diós bundában

Vasárnap:

Reggeli: Májkrémes töltött tojás melegen friss péksüteménnyel, gyümölcslével
Előétel: Magyaros karfiolleves csirkemellcsíkokkal
Főétel: Mozzarellás-paprikás csirkemell joghurtos salátával
Desszert: Vörösborkrémes körtepite
Vacsora: Sajtgolyók magvas köntösben, pohár szürkebaráttal
Vegetáriánus ajánlat: Fehérboros brokkolifelfújt

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Hóvirág
  2015-03-01 22:14:31, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Rügyek
  2015-03-01 22:03:15, vasárnap
 
  Rákos Sándor - Rügyek





Csupaszon didereg a téli faág,
s mint vak kezében a bot,
fény felé tapogat.
De amikor -- mint az idén is --
tavaszra zendít valamely korahónap:
pici zöld ablakokat,
csipás, hunyori szemeket,
kérdő-kutató rügyeket nyit a fa.

A rügyek
beröpülik a fény palotáit
és az árny barlangjait
s fölcsapódó ágak csúcsain, mint fürge
helikopteren utazva tudakolják
felhőtől, böjti széltől,
ember szívétől, zsenge füvekre
éhes madártól:
ez már az új tavasz?


 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Március
  2015-03-01 21:58:55, vasárnap
 
  Kányádi Sándor - Március





Kinyílott az idő,
mint egy virág,
barkázik, rügyezik
a fűzfaág.

Kék ég alatt kék füst
tollászkodik,
bontja szárnyát föl a
sárga napig.

Sürögnek-forognak
szántóvetők.
Juhnyáj lepi be a
tetőt.

Pipe virág között
pipe tipeg.
Kacagják a
szőke vizek.
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
A hóvirág
  2015-03-01 21:57:01, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Tavasz-hívó
  2015-03-01 21:50:22, vasárnap
 
  Jékely Zoltán: Tavasz-hívó





Ha szereted a tavaszi füvet,
finom cipellőd kerülgesse szépen;
ne taposs rá a hegyről le-jövet,
őrizzen meg bennünket jó emlékben.

A kerítés tövében kis virág
- neked adom; az idén ez az első;
s az utolsót is neked nyújtom át,
ha majd az ideje annak is eljő.

Az erdő széli fák között kopog
s tavasz-hívót rikolt a tarka-harkály;
alattunk száraz ág s levél ropog,
éhes tavaszi tűznek jó takarmány.

Ott fenn a réteken még szerteszét
a napnak ellenálló hó darabkák,
mintha vetkőző szórta volna szét
mindenféle ruhadarabját.

Hallod, hogy kántál a rigó!
A hegyekben most bújnak ki a medvék,
s a park Flórája - válla, mint a hó -
nyírfák között épp emelinti leplét.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1266
  • e Hét: 4138
  • e Hónap: 9176
  • e Év: 138883
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.