Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Tavaszi kerti munkák
  2015-03-13 15:52:07, péntek
 
  Véget ért a jól megérdemelt pihenés a kertészek számára, indul a tavaszi kerti szezon, irány a kert, kezdődhet a munka, ébresszük fel a természetet! A hosszú hideg és zord tél után a kertbarátok már alig várják hogy gumicsizmát és kesztyűt húzzanak, végre ismét a kertészkedés örömének hódoljanak.

1. munka: tervezzünk!

Mielőtt bármilyen munkának nekilátunk, gondoljuk át az idei kert tervezését, egy füzetbe írjuk össze a kerti munkákat, melyiket mikor fogjuk elvégezni, milyen növényeket kell esetleg pótolni az idén, melyiket szeretnénk áttelepíteni, vagy épp milyen új növényt szeretnénk idén ültetni. Ha ügyesen beosztjuk a feladatokat, nem lesz kapkodás a tavaszi kertészkedés, hanem öröm lesz amikor egy -egy feladattal végzünk.




2. munka: Tápláljuk a talajt!

Amennyiben ősszel nem trágyáztuk be a talajt, most már tavasszal az ültetés előtt ne adagoljunk ki istálló trágyát, mert már nem fog kellően lebomlani és kiégetheti a növényeket. Ám egy alapos ásás, talajlazítás, gyomtalanítás, végül egy jó adag komposzt szétterítése fontos feladat, mert így kellően előkészítjük az ágyásokat a tavaszi ültetésre.

3. munka: Gyep ébresztése

Ha nyáron szép zöld üde pázsitot szeretnénk kertünkben látni, most kell alaposan megtisztítani, szellőztetni a gyepet, és egy tavaszi pázsit műtrágyával tápanyagot juttatni a talajba. Ha szükséges újra vetni a fűfelületet, vagy pótolni, április végétől ezt is megtehetjük, amikor elég meleg az idő, és van kellő csapadék mennyiség is.



3. munka: Rózsák és évelő növények ébresztése!

Március végén, április elején már kibonthatjuk a rózsákat a téli takarásból, és az évelő növényeket is érdemes átvizsgálni. Az esetleges sérült vagy elszáradt ágakat vágjuk le, de most érdemes a fagymentes napokon megmetszeni a díszcserjéket, gyümölcsfákat, és bokrokat is. Ne feledjünk el sebkezelőt használni a metszés után, sőt a szerszámokat is érdemes fertőtleníteni használat előtt, így csökkenthetjük a betegségek kialakulást.

4. munka: Magvetés palántázás

Aki rendelkezik fóliasátorral vagy üvegházzal, már vetheti a magokat, és beszerezheti az első palántákat. Szabadföldbe vethetjük a spenótot, a petrezselymet, a borsót, de az elvetett paprika vagy paradicsom magokat csak fűtött helyiségben érdemes elhelyezni. Ha nincs üvegházunk, vagy fóliasátrunk, még ne vásároljunk palántákat, mert a kertészeti áruházakban kínált 7-10 cm.-es előnevelt palánták éjszaka könnyen kifagyhatnak.



A frissen vetett magokat szobahőmérsékleten érdemes tovább nevelni, ezeket tartsuk állandóan nedvesen, akár úgy hogy egy üveglappal lefedjük a cserepeket. Amikor megjelennek az első sziklevelek vegyük le a takarást, és hagyjuk hogy a talaj a két öntözés között kissé kiszáradjon, mert ellenkező esetben eldőlnek majd a palánták.

5.Munka: Permetezés!

Tavasszal kell elvégezni a lemosó permetezést, amelyet még a rügyek kifejlődése előtt érdemes végrehajtani, mert a kártevők ekkor már javában tevékenykednek. A permetezést nagyon körültekintően kell végezni, megfelelő szaktudással és védőfelszereléssel. Érdemes szakember tanácsát kérni egy szakboltban, mert a kellő tudás és hozzáértés hiányában könnyű kipusztítani a saját de akár a szomszéd növényállományát is!

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Röviden
  2015-03-13 14:18:13, péntek
 
  Röviden

Azt hiszem, felkötöm magam... Persze, csak ha minden kötél szakad.

Ha nem mész el mások temetésére, ők sem mennek el a tiédre.

Ölni tudnék egy Béke Nobel-díjért!

Ha két hideg, esős nap után végre ragyogó napsütésre ébredsz, akkor biztosan hétfő van.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn!

Jézus, ki vagy a mennyekben, én is kivagyok itt a földön!

Ha a munkavégzés olyan egészséges, miért nem a betegekkel csináltatják?

Azok a nők, akik úgy gondolják, hogy a férfiakat a hasukon keresztül lehet megfogni, egy jó arasznyit tévednek!

Az italt elhagyni jó dolog..... sokkal rosszabb viszont, ha már nem emlékszel, hol hagytad el.

Azt mondják, a férfiak állandóan a szexre gondolnak. Ez nem igaz, sokszor jut eszükbe a sör is.

Ne köpködj a sivatagban! Még szükséged lehet rá.

Egyetlen atombomba tönkreteheti az egész napodat.

Hölgyeim! Ha már megkedvelték a koffeinmentes kávét és teát, a cukormentes kólát, a nikotinmentes cigarettát, miért nem kedvelik az impotenseket?

Annak ellenére, hogy az élet drága, még mindig elég népszerű.

Egy tetőablakot csináltattam a lakásomban. A felettem lakók erre dühösek lettek.

A nejem szerint túl kíváncsi vagyok. Legalábbis folyton erről írogat a naplójában.

Már majdnem megvettem a "Pozitív gondolkodás előnyei" című könyvet, de aztán arra gondoltam, ugyan mire lenne jó.

Csak a hangom miatt nem lettem énekes.

A feleségem anyja gyakran mondogatja, hogy nőies vagyok. Nem zavar, mert hozzá képest tényleg.

A nők szeretik az egyszerű dolgokat az életben, így a férfiakat is.

A feleségemmel mindig fogjuk egymás kezét. Ha elengedem,rögtön vásárol valamit...

Csak a szülői értekezleten tudtam meg, hogy nincs is gyerekem.

Egy papban és a karácsonyfában az a közös, hogy a golyók csak dekorációk.

Nem tudom, mit kezdenék a feleségem nélkül. De akkor is olyan jó rágondolni.

Fiatalabb koromban 4 hajlékony tagom volt és 1 merev. Ma négy merev és egy hajlékony tagom van.

Az egyetlen, amit kérek, egy esély, hogy megbizonyosodhassak arról: a pénz nem boldogít.

A Biblia arra tanít, hogy szeresd felebarátodat. A Káma Szutra pedig megmagyarázza, hogyan.

 
 
0 komment , kategória:  humor  
Emésztés és ekcéma
  2015-03-13 14:13:39, péntek
 
  Az ekcéma számos fajtájával és igen kellemetlen tüneteivel egyre többen küzdenek manapság.

Sokak számára kézenfekvőnek tűnik, hogy kezelését külsőleg, kenőcsök használatával oldják meg. Ha kicsit belegondolunk, akkor beláthatjuk, hogy a külvilággal ugyan a bőrünk érintkezik a testi szerveink közül, de funkcióját csak akkor képes jól ellátni, ha belülről, egészséges táplálkozással segítjük. Így érthető, hogy éppúgy, ahogy a belső szervi megbetegedések esetén a legtöbb gyógyszer csak a tüneteket enyhíti, a kívülről a bőrre kent kenőcsök is csak a tünetek csillapítására képesek. Még akkor is, ha azok káros anyagoktól mentesek, és kifejezetten az adott problémára ható gyógynövényeket tartalmazzák.

A kulcs a táplálkozásban rejlik

Ha megjelennek a bőrön az ekcéma tünetei, akkor első gondolatunk legyen felülvizsgálni az étkezési szokásainkat. A cukrot minden formában hanyagoljuk a kezelés ideje alatt. Gondosan vizsgáljuk meg a boltban vásárolt termékeket, mert sajnos a legtöbb kész- vagy félkész termék tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezért legjobb, ha ezeket is mellőzzük, és csak nyersanyagot vásárolunk a magunk által elkészített ételhez. A cukor elhagyása alapvető, e nélkül nem fog gyógyulni a betegségünk.

Az ekcéma ugyanis intő jel az emésztőrendszer egyensúlyának felborulására. Akár súlyos károsodás is állhat a bőrön jelentkező tünetek mögött.
Ha a bélflóra károsodott, a felszívódás sem kielégítő, így a tápanyagok egy része nem tud hasznosulni. Mivel a bélflórát a finomított, glutént tartalmazó lisztek kezdik ki a leginkább, ezért ezek teljes elhagyása is javasolt a gyógyulás érdekében.

Ugyanígy száműzzük egy időre a tejet, mert ez is erőteljesen nyákosítja a bélrendszert.
Sajnos egy időre a sajtról, tejfölről, túróról is le kell mondani, ezeket az emésztőrendszer regenerálódása után fokozatosan visszavezethetjük az étrendbe, de csak mértékkel. Hiszen ha visszatérnénk a kúrát megelőző táplálkozáshoz, akkor nagy valószínűséggel ugyanabba a körforgásba kerülünk vissza - ezért beszélünk inkább életmódváltásról és nem diétáról.

A bél tisztítása érdekében fogyasszunk rengeteg rostos zöldséget, reggelente keverjünk el vízben vagy gyümölcslében egy evőkanál útifűmaghéjat. Használjunk az ételekhez zúzott lenmagot, ez szintén kitűnően pucolja a bélfalat. Fogyasszunk pre- és probiotikumokat a hasznos baktériumok újratelepítése céljából.

Nem szabad megfeledkezni a kellő mennyiségű folyadékbevitelről sem, mert ez alapvető feltétele a tisztulási folyamat lezajlásának. Egy átlagos testalkatú nő esetében 2-2,5 liter, férfi estében 2,5-3 liter legyen a napi mennyiség. Tisztított víz, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé, illetve gyógynövényekből készült tea formájában vegyük magunkhoz a kellő folyadékmennyiséget.



A kellemetlen tünetek enyhítésére természetesen használhatunk kenőcsöket, de kerüljük a szteroidos, illetve a gyógyszertári kencéket. A szteroidos krémek agresszívan avatkoznak be a bőr működési folyamataiba, a gyógyszertári krémek nagy részének pedig a vivőanyaga (például paraffinolaj, melyet leginkább Mineral oilként találunk meg) jelent hosszú távú alkalmazás esetén veszélyt.
A kőolajszármazékok ugyanis eltömítik a pórusokat, amelyek egy idő után “fulladozni" kezdenek a felgyülemlett anyag miatt, így a bőr képtelen lesz ellátni méregtelenítő funkcióját. Használjunk inkább hidegen sajtolt, nem hidrogénezett növényi olajokat, mint például olíva-, jojoba- vagy mandulaolajat.

Kifejezetten ekcémás tünetekkel bíró bőrre javasolt a balzsamos szuhar olaja. Krém formájában is megtalálható, ez az egyik leghatásosabb hámosító, viszketéscsillapító gyógynövény. Az argánolaj, ligetszépe- és borágóolaj, a shea- és a kakaóvaj szintén hatásosak lehetnek a tünetek enyhítésére. Keressük a kezeletlen, finomítatlan változataikat.


Forrás: gyógyszer nélkül
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szép délutánt
  2015-03-13 14:02:59, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Ha nincsen barátunk, elvisz a szél....
  2015-03-13 12:35:08, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
A barátság....
  2015-03-13 12:33:26, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Tavaszi csokor
  2015-03-13 12:30:56, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 645 db bejegyzés
e év: 7547 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1704
  • e Hét: 5009
  • e Hónap: 11392
  • e Év: 133265
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.