Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Meddig ér a rigófütty
  2015-03-16 19:19:38, hétfő
 
  Link Link


Megjött a tavasz, leterítette köpenyét, s leült a dombra. Végignézett a berkeken, a kerteken, a lankákon s a réteken, a csupasz-kopasz fák és bokrok kopárló gyülekezetén:
- No, amíg ezeket felöltöztetem... - szaladt ki a száján, de már mosolyogva szólt oda a körülötte legyeskedő szellőnek: - Eredj, szolgám, suttogd közhírré a fák és a bokrok között, hogy aki megmondja, meddig ér el a rigófütty, azt elsőként s tetőtől talpig aranyvirágba öltöztetem.
Illant is már a szellő, térült-fordult, s egy pillantás alatt szétsuttogta a suttognivalóját.
Nagy mozgás támadt a szellő nyomában. Minden fa és bokor azt hitte, hogy ő aztán igazán meg tud felelni a tavasz kérdésére.
A parti fűzek kihúzták öreg derekukat, és legényesen kezdték pödörgetni pelyhedző barkáikat. A rekettyebokrok sem akartak lemaradni. Nem is beszélve a gyümölcsfákról. A meggy, a cseresznye, a szilva, az alma, a körte, de kiváltképpen a dió, akin egész nap füttyögni szokott a rigó, ő ne tudná, ők ne tudnák, hogy meddig ér el a rigófütty?
De bizony nem tudták. El is csendesedtek valamennyien.
- Hát ennek fele sem tréfa - kottyantotta el a korán érő cseresznye.
- Kerek egy kérdés - gondolta az alma s a körte.
- Kemény dió! - sóhajtotta el magát a vén diófa.
A szilva meg se mukkant.
- Ha legalább egy rigónk volna - savanyodott el a meggy -, akinek a hangjáról mértéket vehetnénk.
- Egy rigó, egy rigó.
- Bár egy rigófiú.
De nem volt.
S mert tudták, hogy a rigó a lombos fákat kedveli, elkezdtek csöndben, szorgalmasan rügyezni, levelezni.
- Mi az a nagy csönd odalenn? - kapaszkodott a fölfelé igyekvő szellőbe a sombokor a domboldalon.
- A töprengés csöndje.
- Miféle töprengésé?
- Azt kell kitalálni, hogy meddig ér el a rigófütty.
- S aki kitalálja?
- Aranyvirág lesz a jutalma - mondta a szellő szűkszavúan, s azzal már föl is szusszant a dombra a tavasz mellé.
Ültek, és várták az eredményt.
Napok vagy talán hetek múltán, amikor már szépen zöldellt a környék, megjelent az első rigó is. És hová is szállt volna másra, mint a diófára. El is füttyentette magát. Hegyezték a fülüket a fák, de mind hegyezhették, mert abban a pillanatban innen is, onnan is felharsant a rigófütty.
Zavartan álltak a fák a nagy rigófüttyögésben. A tavasz kacagott, kacagott a tréfán, a szellő meg táncot járt örömében.
Ekkor megszólalt a sombokor a domb oldalában:
- Én megmondom, meddig ér a rigófütty.
- Kicsoda mondja meg? - néztek föl a kicsi sombokorra.
- Én mondom meg - húzta ki magát a sombokor. - Rigótól rigóig ér. És ilyenkor meg körbeéri a földet.
Nagyot néztek a bölcs fák, hümmögtek, de aztán belátták, hogy a bokornak igaza van. Annál is inkább, mert látták, hogy maga a tavasz is helyeslően bólogat a sombokor válaszára. S láthatták azt is, amint elnyeri méltó jutalmát, mert abban a minutumban tetőtől talpig aranyvirágba borult.

Kányádi Sándor egyberostált versei
Link Link RIGÓFÜTTY Link
 
 
2 komment , kategória:  Kányádi Sándor  
Kezd el leírni az imáidat
  2015-03-16 10:09:15, hétfő
 
 

"Felmegyek az őrtornyomba és várom, amit az ÚR üzen nekem, hogy továbbadhassam, és milyen választ ad majd a panaszomra. Az Úr ezt a választ adta nekem: "Írd le világosan, táblákra, amit kijelentettem neked." (Habakkuk 2:1.2 TEV fordítás)


Mivel Habakkuk leírta, amit az ÚR mondott neki, létezhet Habakkuk könyve. Mivel Dávid leírta, amit Isten mondott neki, birtokunkban van a Zsoltárok könyve. Feltettek Istennek egy kérdést, Isten választ adott nekik, ők pedig leírták.

Ha az imaéleted megrekedt egy ponton, és úgy érzed újra és újra ugyanazokat az imákat mondod, akkor az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha elkezded leírni az imáidat. Ez sokkal személyesebbé teszi azt, és segít neked még komolyabban venni az imádságaidat.

Ezt a naplóírás lelki szokásának hívják. Ez egy olyan szokás, ami segíteni fog felfrissíteni az imaéletedet. De ne bonyolítsd túl. Egyszerűen csak írd le, amit mondasz Istennek, és írd le amit Isten mond neked.

Miután szereztél egy jegyzetfüzetet, emlékezz erre a két praktikus javaslatra, hogy segítségedre legyenek a még hatékonyabb naplóírásban:

Először, húzz egy függöleges vonalat lefelé, a lap közepétől. Egyik oldalra írd azt, amit te mondasz Istennek. A másik oldalra írd azt, amit Isten mond neked. Ahogy leírod, hogy mit mondasz Istennek, ne várd tőle, hogy mindig rögtön mondjon neked valamit. Néha később fog csak válaszolni az adott napon, vagy talán az éjszaka közepén kelt fel.

Aztán, ugyanazon a lapon, rajzolj egy vízszintes vonalat, és a vonal fölé írd azt, hogy "Tegnap" és írd le a napod történéseit. A vonal alá írd, "Életből vett tanulságok." A következő nap, nézz vissza az előző nap történéseire és kérdezd meg, "Milyen leckét akart nekem Isten tanítani ezeken az eseményeken keresztül?" Isten próbál nekünk leckéket tanítani az élet mindennapos eseményein keresztül, de mindig elmulasztjuk őket. Ha töltesz azzal időt, hogy leírd őket ilyen módon, segíteni fog, hogy figyelj Isten hangjának a meghallására, és arra, hogy mit szeretne Isten megtanítani.

A naplóírás nagy hatalommal bíró szokás. Segít összpontosítani a gondolataidat. Segít emlékezni arra, amit te mondtál, és amit Isten mondott. Segít megvizsgálni a benyomásokat, amiket Istentől kapsz.

Abban is segít, hogy dicsőits, ahogyan megköszönöd Istennek, hogy szól hozzád. "Ó, URam, most már hallottam kijelentésedet, és ámulattal imádlak" (Habakkuk 3:2 TLB fordítás).

Beszéljünk róla

Hogyan segít a napi események és a tanult leckék feljegyzése abban, hogy megvizsgálj egy benyomást, hogy az Istentől van-e, vagy nem?
Mit gondolsz, miért hívják a naplóírást "lelki szokásnak"?
Miért mulasztjuk el gyakran a leckéket, amiket Isten próbál nekünk megtanítani?

(Rick Warren, Daily Hope, 2015.03.09) Napi remény
Link



 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 61 db bejegyzés
e év: 906 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 4036
  • e Hónap: 7837
  • e Év: 69138
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.