Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2015-03-16 23:40:54, hétfő
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Sólet tojással római tálban
  2015-03-16 21:46:40, hétfő
 
  Sólet tojással római tálban

Hozzávalók:

5-6 személynek:
50 dkg tarkabab
10 dkg árpagyöngy (gersli)
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
70-80 dkg nyers füstölt tarja vagy lapocka (esetleg füstölt libacomb vagy mell)

bors
ételízesítő
3 evőkanál őrölt fűszerpaprika
2 db babérlevél
5-6 db tojás

Elkészítés:

A babot és a füstölt húst legalább 6 órára, a római tálat 1 éjszakára beáztatjuk.

Egy nagy fazékban a felaprított hagymákat olajon megpirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és a pirospaprikával jól elkeverjük. Ezután apránként vizet adunk hozzá, majd a többi hozzávalót is (bab, hús, megmosott árpagyöngy, só, bors, ételízesítő, babérlevél) belerakjuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje azokat. A forrástól számítva kb. 1 órán át főzzük.

A húst felszeleteljük, a tojásokat megmossuk, és az egészet egy római tálba rakjuk úgy, hogy alul és felül bab legyen, közepén a hússzeletek és a tojás. Kb. 120 fokon először 1 órán át sütjük, majd kb. 3 órán keresztül 150-160 fokon. Óránként ránézünk, megkeverjük, ha kell, kevés vízzel pótoljuk, hogy ne legyen száraz, és még ízesíthetjük is közben, ha szükséges.






(A tojásokat az utolsó 2 órában is hozzá lehet adni, vagy akár külön megfőzni és csak a végén tálalni a kész sólethez.)





Megjegyzés:

A sólet tipikus zsidó babétel, persze nem sertéshússal! Én római tálban sütöm, jó 3-4 órán keresztül.

A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Thai zöldségcurry
  2015-03-16 21:40:58, hétfő
 
  Thai zöldségcurry

Hozzávalók:

4 dl kókusztej
1 evőkanál zöld currypaszta (nagyáruházakban, ázsiai fűszerüzletekben beszerezhető)
2 evőkanál olaj
20 dkg brokkoli
15 dkg csiperkegomba
10 dkg sárgarépa
1 db piros húsú paprika (kaliforniai vagy pritaminpaprika)
1 kis cukkini (kb. 10 dkg)
só ízlés szerint

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítottam, megmostam. A brokkolit rózsákra bontottam, a sárgarépát felszeleteltem, a gombákat negyedeltem, a cukkinit előbb hosszában félbevágtam, majd a sárgarépával megegyező, nagyjából 1/2 cm vastag félkarikákra vagdostam, a paprikát csumázást követően 1 cm-esre kockáztam.

Egy kisebb lábosban vizet forraltam, megsóztam, majd előbb a sárgarépát blansíroztam 2-3 percig, majd a brokkolit 3-4 percig. Mindkét zöldségfélét azonnal jeges vízbe tettem, részben, hogy ne puhuljanak tovább, részben pedig azért, hogy ne veszítsenek színükből. A gombát nagyjából 1/2 evőkanál olajon hirtelen megpirítottam, nagyjából 4 perc alatt. Az összes előkészített zöldséget tálba halmoztam.

A maradék olajat egy kisebb edényben felforrósítottam, hozzáadtam a currypasztát, átpirítottam 2-3 perc alatt. Mikor már illatozni kezdett, felöntöttem a kókusztejjel, alaposan elkevertem és felforraltam. Az első forralást követően félrehúztam a tűzhelyről, beleforgattam az előkészített zöldségeket - a cukkininek és a paprikának nincs szüksége előzetes hőkezelésre. Még egyet forraltam rajta. Ennyi idő bőségesen elegendő ahhoz, hogy mire asztalra kerül a fogás, a paprika is kissé megpuhuljon, a cukkini is roppanós maradjon még, de már ne legyen nyers, a többi hozzávaló pedig ne veszítsen roppanós állagából.

Vigyázat, csípős! Bőséges mennyiségű párolt jázmin- vagy basmati rizs a legjobb kísérője, de akár lapos lepénykenyérrel is lehet tunkolni.





Megjegyzés:

További fotók és receptek Habliliom blogjában!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Thai piskótatekercs tejfölös feketeribizli-krémmel
  2015-03-16 21:38:35, hétfő
 
  Thai piskótatekercs tejfölös feketeribizli-krémmel

Hozzávalók:

A piskótához:
4 tojás
7 dkg liszt
7 dkg cukor
2,5 dkg olaj
2,5 dkg vaj
4 dkg tej
1 evőkanál citromlé
1 csipet só
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
20 dkg tejföl
porcukor ízlés szerint
vanília-aroma
2 evőkanál vaníliás cukor
2 marék feketeribizli
2 lap zselatin

Elkészítés:

A piskótát készítjük el először. A tejet, a vajat, az olajat és a cukrot egy tálba tesszük vízgőz fölé, és kevergetve felolvasztjuk a hozzávalókat. Jó forró legyen. Ezután a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, majd egyesével belekeverjük a sárgájákat. Belekeverjük folyamatos keverés mellett a citromlevet is, és vékony sugárban csurgatva a forró cukros tejet is.

Egy 25 x 25 cm-es keretre sütőpapírt applikáltam, és ebbe töltöttem a piskótát, megjegyzem, valamivel nagyobba is nyugodtan mehet. 170 fokon alsó-felső sütéssel 15-20 perc alatt készre sütjük.

A keretből kiszabadítjuk, de papírostul tekerjük fel még melegen a piskótát, és hagyjuk kihűlni.

Innentől kezdve bármivel tölthetjük, én egy kis tejfölös-pudingos-gyümölcsös töltelék mellett döntöttem. Ehhez megfőztem a pudingot. A tej 3/4-ét felforraltam a vaníliás cukorral, a maradék 1/4 részben elkevertem a pudingport. Amikor forrt, belekevertem a pudingos tejet, folyamatosan keverve besűrítettem, majd fóliával lefedve hagytam kihűlni.

A feketeribizli nekem fagyasztott volt, így egy kis lábasban felmelegítettem némi cukor társaságában. Ezután átpasszíroztam az egészet.

A tejfölt elkeverjük porcukorral (attól függ a mennyisége, milyen gyümölcsöt használunk és milyen az ízlésünk), némi vanília-aromával, majd a gyümölcspéppel és a pudinggal. A puding darabos maradhat, ekkor átpasszírozzuk még egyszer (ha szükséges).

A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk 5-10 percre, majd kinyomjuk belőlük a vizet, és egy kis tálban pár másodperc alatt megolvasztjuk. Folyamatos keverés közben vékony sugárban a tejfölös alaphoz keverjük, és megvárjuk, míg kissé meghúz.

A kihűlt piskótát kitekerjük, majd a krémmel megkenjük nem túl vastagon a felületének 3/4-ét. Nem az egészet, mert úgyis tolja a tészta magával a krémet. Feltekerjük, fóliába csomagolva a hűtőben dermesztjük 2-3 órát (én egy éjszakát).

Szeletelve, porcukorral megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:

Thai piskóta. Először a nevére figyeltem fel, majd arra, milyen gusztán néz ki! Nem sokat vacakoltam az elkészítésével.
Gondoltam a különleges kabát alá valami különleges belső illik, ezért döntöttem tejfölös krém mellett. Ez nem annyira hagyományos, és gyümölcsökhöz remekül passzol.

A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Ananászos-mogyorós pulyka fehérboros jázminrizzsel
  2015-03-16 21:34:45, hétfő
 
  Ananászos-mogyorós pulyka fehérboros jázminrizzsel

Hozzávalók:

A pulykához:
50 dkg pulykamell filé
34 dkg konzerv ananász
5 dkg vaj
5 dkg nyers vietnámi mogyoró vagy pörkölt sótlan földimogyoró
1 teáskanál curry
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál szárított gyömbér
tengeri só
frissen őrölt bors
2 dl főzőtejszín
2 teáskanál szójaszósz
A rizshez:
1 bögre (2,5 dl) jázminrizs
3,5 dl víz
1,5 dl száraz fehérbor
tengeri só
frissen őrölt bors
fél dl olívaolaj

Elkészítés:

A rizst megmossuk, nyeles lábasban vagy mély serpenyőben forró olajon átforgatjuk. Felöntjük vízzel és borral, fűszerezzük. Felforraljuk, majd a legkisebb lángon, takarékon, fedő alatt, időnként kevergetve puhára főzzük. A megfőtt rizst 20 percig fedő alatt pihentetjük.

Közben elkezdjük a pulykát is. A pulykamellet megmossuk, kockára vágjuk. Mély serpenyőben vajat melegítünk, elkezdjük rajta sütni a húst, sózzuk, borsozzuk. A kifehéredett húshoz levével együtt adjuk hozzá az ananászt. Tovább főzzük. A tejszínnel elkeverjük a curryt, a kurkumát, a gyömbért és a szójaszószt, majd felöntjük vele a húst. Puhára főzzük, és megvárjuk amíg a szósz besűrűsödik.

Rizzsel tálaljuk. A rizst díszíthetjük korianderrel vagy petrezselyemmel.





Megjegyzés:

Gyors és könnyű étel. Tejszín helyett kókusztejjel is kipróbálhatjuk.

A receptet és a fotót GasztroReka küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tom yum (thai csirkeleves kókusztejjel)
  2015-03-16 21:32:55, hétfő
 
  Tom yum (thai csirkeleves kókusztejjel)

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell
1 szál sárgarépa
1/4 fej káposzta
2 színes paprika
2 gerezd fokhagyma
1 szál thai citromfű
1 db thai chili
1 dkg galangal gyökér
4 lime levél
4 dl kókusztej
3 dl csirkeleves
8 dkg rizstészta
2 evőkanál halszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsecet
korianderlevél
2 evőkanál olaj

Elkészítés:

1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük.

2. A csirkemellet a forró olajon megpirítjuk, hozzátesszük a citromfűszálat, a chilit és a galangal gyökeret, átforgatjuk, meglocsoljuk a rizsecettel, a szójaszósszal és a halszósszal, újra átforgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket.

3. Felöntjük a csirkelevessel, forraljuk 2-3 percig.

4. Hozzáadjuk a kókusztejet is. Az 5 percre langyos vízbe áztatott üvegtésztát apróra vágjuk, és a levesbe tesszük.

5. Összeforraljuk a levest, megszórjuk az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:

Őszi Balázs receptje. További érdekességeket és fotókat a témában a Mesterkurzus blogban találsz!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Andalúziai burgonya
  2015-03-16 21:30:48, hétfő
 
  Andalúziai burgonya

Hozzávalók:

tejföl
burgonya

bors
fokhagyma
metélőhagyma
majonéz

Elkészítés:

A 3 dl tejfölből, a majonézből sóval, borssal, citrommal (pár cseppel) és 2 gerezd pépesre zúzott fokhagymával mártást készítünk. A meghámozott, karikákra vágott főtt burgonyát tálba rétegezzük, és a mártással elkeverjük. Hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláskor finomra vágott metélőhagymával meghintjük. Sültek mellé adjuk köretként.

Megjegyzés:

A receptet Takács Elvira küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Meggyes piskóta
  2015-03-16 21:29:32, hétfő
 
  Meggyes piskóta

Hozzávalók:

25 dkg margarin
6 tojás
25 dkg cukor
30 dkg liszt
1 sütőpor
1 kg meggy

Elkészítés:

A margarinnal 25 dkg cukrot habosra keverünk, majd egyenként a 6 tojás sárgáját hozzá keverjük, majd 30 dkg lisztet és a sütőport hozzáadjuk majd legvégén a tojások felvert habját belevegyítjük. Kivajazott tepsibe belenyomkodjuk, a tetejére rakjuk a kimagozott meggyet, amit porcukorral megszórunk. Közepes tűznél sütjük.





Megjegyzés:

A receptet Molnár Ferencné, a fotót Dome1987 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Citromos karaj
  2015-03-16 21:26:25, hétfő
 
  Citromos karaj

Hozzávalók:

4 szelet kicsontozott sertéskaraj
0,7 dl húsleves
0,7 dl száraz fehérbor
fél citrom leve és reszelt héja
3 dkg vaj
2 dkg liszt


Elkészítés:

A kiveregetett karajszeleteket reszelt citromhéjjal bedörzsöljük, citromlével meglocsoljk és két órán át pácoljuk. A lével együtt áttesszük egy lábosba, megsózzuk, majd a húslevest és a bort aláöntve, megpároljuk. A vajat összegyúrjuk a liszttel, a lisztgombócot a húslébe tesszük és a mártást állandóan kevergetve besűrítjük. A citromos karajt a mártással együtt tálaljuk, rizzsel és párolt kelbimbóval körítjük.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zöldséges zöldborsóleves tésztával
  2015-03-16 21:25:27, hétfő
 
  Zöldséges zöldborsóleves tésztával

Hozzávalók:

40-45 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
2 szál sárgarépa
2 db krumpli
fél karalábé
1 szál fehérrépa
kb. 10 dkg karfiol

bors
ételizesitő
pirospaprika
10-15 dkg levestészta (zabkocka, eperlevél, eperszalag)
olaj

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozzuk, felkarikázzuk, felkockázzuk, majd a zöldborsóval együtt forró olajon pároljuk pár percig. Forró vízzel felöntjük, ételízesitővel, sóval, pici borssal ízesítjük, és készre főzzük. Közben a leves tésztát is megfőzzük sós, lobogó forró vízben,majd leszűrjük.

A zöldséges zöldborsóvelest a tésztával tálaljuk.





Megjegyzés:

Én szeretem galuskával is készíteni!

A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2952
  • e Hét: 7533
  • e Hónap: 21438
  • e Év: 151145
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.