Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A Paktum miatti "tudatlanság"- "félismeretek" felelőtlensége
  2015-03-19 15:59:40, csütörtök
 
  Boross Péter a Paktumról:

"... Ezért kötötte meg az ismert paktumot és nem tette lehetővé, hogy a tudatlanság, vagy félismeretek ezt lehetetlenné tegyék."


Köszönöm a visszaemlékezőnek és az Magyar Demokrata Fórum 2003. decemberi, 5. számában megjelenő mondatot! Ez az egy mondat adott magyarázatot az elmúlt 25 év érthetetlen történésre!
http://furaila.xfree.hu/212714


Például:

1.) E sorokat olvasva jöttem arra rá, hogy - amikor 1996-ban elhatároztam, hogy "megtanítom" szüleim korosztályát (akik a II. világháború előtt serdültek ifjúvá) az Igazságra emlékezni - miért végződött ezen törekvésem teljes kudarccal.
Először azt hittem, hogy olyan hosszú idő telt el a hazugságok jegyében, hogy már nem is emlékeznek másra! Most már tudom, hogy ez csak részben igaz, mert annak a bizonyos paktumnak az volt az üzenete szüleim és nemzedékük számára, hogy:
MÉG NEM JÖTT EL AZ IGAZMONDÁS IDEJE!


2.) Ebből az egy mondatból értettem meg azt is, hogy miért végződött a politikai ténykedésem is kudarccal.
Történt ugyanis, hogy a "rendszerváltozás" kezdetekor azt hittem, hogy eljött végre az én időm és beleártottam magam a politikai életbe.
Végig kampányoltam
- az 1994-es választásokat, mint KDNP-s "pártkatona";
- majd 1996-ban jelentkeztem az MDF helyi szervezeténél, hogy segíthessek.
Azt mondták: - lépjen be, akkor többet tehet közös ügyünkért, a "magyarság sorsának jobbításáért".

Beléptem, mert nem szerettem volna kevesebbet elérni, mint (amit mindig is):
2.1.) sorstársaim ERKÖLCSI REHABILITÁCIÓJÁT és annak NYILVÁNOSSÁGÁT; valamint
2.2.) a (rendszer)váltáshoz szükséges ESZKÖZÖK (ismeretek, induló tőke...) elérhetőségét!

Végig kampányoltam az 1998-as, a 2002-es 2006-os választásokat: irodai ügyelet, cédulagyűjtés (még a Fidesznek is a Ferencvárosban).
Ott voltam a szavazatszámláló bizottságokban is és majd belehaltam abba, hogy mennyire magamra maradtam a kádári időkben összeszokott társaságban!
Még, ha észre is vettem volna, hogy hogyan csalnak, sem tehettem volna semmit, mert még a MIÉP-es társam sem állt szóba velem!

A kampányban újságcikkeket írtam éjszakánként, majd esszéket, szociográfiákat, novellákat, regényt.

Előadásokra készültem a református gyülekezet női körében...

Két marékkal szórtam (gondolat)"gyöngyeimet", úgy, hogy egy fillért nem kaptam senkitől cserébe, miközben csak úgy röpködtek körülöttem a százezrek!
Örültem, hogy csinálhattam, csak az bántott, hogy: senki nem hallgatott rám(!), hogy senki nem állt szóba velem!

Pedig nem akartam más lenni, mint olyan EMBER, aki "a másik emberrel beszél..."
(Az idézőjeles mondatrész példaképemtől, Albert Schweitzertől való. Ő mondta a hirosimai atomtámadás után, hogy:
"Egész életemben igyekeztem tartózkodni attól, hogy társadalmi kérdésekről nyilatkozzam... egyáltalán nem azért, mert nem érdekeltek a nemzetközi események vagy a politika. Nagyon is érdekelnek, és igen aggódom miattuk. Egyszerűen úgy éreztem, hogy a külvilághoz való viszonyomnak közvetlenül teológiai, filozófiai és zenei munkásságomból és gondolkodásomból kell kinőnie. Inkább az egész emberiség problémáit igyekeztem megközelíteni, semmint belebonyolódni az egyik vagy másik csoport ellentmondásaiba. Ember akartam lenni, aki a másik emberrel beszél.")


A 2006-os választások "eredménye" után rájöttem, hogy az én esetem nem egyedi, hanem egy nagyon fontos, a vágott-virág-sorssal, az 1945 után születettekkel összefüggő történelmi- magyar jelenség.

Ugyanis:

1.) Ők úgy élik meg hovatartozásukat, történelmüket, hogy nem ismerik családi őseik történetét, történelmét!
Előlük a bolsevik, majd a szocialistának hazudott hatalom eltitkolta, hogy
- a nagyapa, dédapa, vagy ükapa milyen hősiesen harcolt hazája érdekeiért az első világháborúban!
- Arról sem tudhatott senki, hogyan hurcolták el rokonait a SZU-ba málenkíj robotra, amit - ha túlélt a szegény rokon, még - titkolni is kellett, nemhogy nyilvánossá tenni szörnyű szenvedéseit!
- Sőt, még arról sem tudhatott a szerencsétlen utód, hogy miért kellett a "láthatatlan" "skarlát-betűt" viselnei az 1956-os forradalmi mártír rokonaik miatt!
- Arról sem tudhatott, tudhattunk, hogy nemzetünk testéből miért szakítottak ki országrésznyi darabokat és az ott élő honfitársaiknak miért kellett egyik napról a másikra, “idegen betolakodóvá" válni saját szülőföldjén!


2.) El kellene érni, hogy ezek az egyéni sorsok megismerhetők legyenek a családokban! Tudatosítani kellene, hogy az egyéni sorsok, történetek, maga a történelem - a család történelme! Hazánk történelme, viszont a családi történelmek összessége!


3.) Jó, hogy van Terrorháza Múzeum, de az ott látottak, a fiatalabbak számára - úgymond: "lógnak a levegőben".
Miért?
Azért, mert az oda látogató ifjú honpolgárnak fogalma sincs arról, hogy saját családján belül kije-kije hogyan élte túl, vagy halt bele az egyik, vagy a másik terrorizmusba! Addig, bizony ezek az ismeretek - borzalmasságuk miatt - csak még jobban elidegenítik utódainkat saját, családi történelmüktől! Azt a hamis illúziót kelti bennük, hogy: "NEKEM EHHEZ NINCS KÖZÖM!".


4.) Ha mindenki tudná, hogy apjában, nagyapjában akkora félelem, szorongás alakult ki a szocializmusnak hazudott társadalomban, hogy kárpótláskor nem merte kárpótoltatni magát, nehogy kiderüljön, hogy annak idején, az 1945 előtti időkre vonatkozóan hazudta a nincstelen zsellérséget és a munkásosztályhoz való tartozását. Ha tudná az igazat, akkor azt is tudni vélné, hogy ezek a családi vagyonok azután másodszor is azok kezébe kerültek, akik már egyszer - 1945 után - elvették, kisajátították, elrabolták a családjától!


5.) Nemhogy csökkenteni kellene a történelem órákat, hanem egyenesen az ösztönzők sokaságát kellene kitalálni, hogy az utánunk születettekben, a jövő nemzedékének képviselőiben felébredjen a vágy a családi múlt, a családi történelem megismerésére! Alapvető igény kellene, hogy legyen - most, a génkutatások óriási eredményeinek elérésekor, különösképpen - saját, genealógiai múltunk ismerete! Egyszerűbben fogalmazva: szükségesnek tartom, hogy mindenki képes legyen - felnőtt korára, legalább dédszülőkig visszamenőleg - a saját családfáját megrajzolni!
Még egyszerűbben fogalmazva: jó lenne tudni, hogy ki fia- borja is az ember valójában!


6.) A "tudás" birtokában aztán nem élhetnénk "csak úgy" felelőtlenül bele a világba, mert a múlt ismerete meghatározó módon kihat a jelenre!
Kit arra, ösztönözhet, hogy
- ősei hibáiból okulva alakítsa ki családi életprogramját, életstratégiáját
- kit arra, hogy méltó utódja lehessen elődeinek!


7.) Ebből következik, hogy csakis ennek megvalósulásakor leszünk igazán alkalmasak arra, hogy - a "tudás" birtokában - felelősséggel tudnának/tudnánk v á l a s z - t a n i!

*

Végezetül, azért is érintett különösképpen fájdalmasan a levelem elején idézett mondat, mert a "tudatlanság" és a "félismeret" úgy szerepel benne, mint olyan tényezők, amelyek kizárják egész nemzedékemet - a vágott-virág- gyökértelen nemzedéket - a felelősségteljes döntésképességből !

Ugyanis, nemcsak szüleink korosztályának jelentett üzenetet az a bizonyos "p a k t u m", hanem az előző rendszer "kompetenseinek" is! Mert, részben illegalitásba vonulva - továbbra is (vissza)élhetnek az előzőleg elraktározott információk és "tudás" adta előnyeikkel!
Ők azok, akik nálunknál is jobban tudják, hogy ki az, akit el "kell" lehetetleníteni, aki elől el "kell" venni minden lehetőséget!

Csakhogy, én ebbe nem tudtam beletörődni és magánkutatásba fogtam. Tartoztam vele magamnak, de legfőképpen - az utókornak.


Kutakodásom eredményeként született

- a Tudósítás Magyarországról... című szociográfiám, mellyel pályáztam a Magyar Írószövetségnél és egy középdíjat http://furaila.xfree.hu/55534 nyertem 1998-ban.
A megjelentetését nem győztem kivárni és - egy magát ingyensséggel - hirdető kiadónál megjelentettem, Matriota Milona álnéven. Azonban olyan árat állapított meg a kiadó, ami miatt - meg más praktikák miatt - sem lehetséges a forgalmazása...


2003-ban pályáztam őseim városában, Kunszentmiklóson megjelenő helytörténeti- néprajzi pályázaton egy néprajzi leírással, amivel szintén sikerült díjat nyerni. Azonban ez is agyon lett hallgatva, nemhogy megjelentetve!
Amikor megnyitottam 2006-ban az ingyenes TVN-es furaila blogomat, akkor az elsők között bemásoltam ide:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=458&n=furaila&blog
A hozzá tartozó képeket, pedig ide:
http://furaila.xfree.hu/33600


2013-ban saját költségemen megjelentettem egy 500 oldalas kötetben, az összes olyan írásomat, amelyikkel 2005-2006-2007-ben fórumoztam Orbán Viktor Vendégkönyvében. Az ezekre kapott kommenetek közlésével és az akkori magán- illetve társadalmi történések leírásával, dokumentumokkal teletűzdelt könyvet azonban máglyán fogom elégetni nyílvánosan. Mert még mindig veszélyeztetném ezzel az őszinte írással utódaim életét...


Megírtam egy családregényben TIBORCA TÖRTÉNETÉT, amit megjelentettem folytatásokban a furaila TVN-es blogomban. Majd, amikor magukra ismertek rokonaim, a reklamálásukra és fenyegetésükre töröltem a blogomból. Pár fontosabb részletet meghagytam, csakhogy Matriota Milona álnéven írtam alá.



Sajnos, senki nem hajlandó (még mindig) a nagyobb családból (sem) beszélni az elmúlt hatvan év történéseiről!
Pontosabban, az évtizedek alatt betanult hazugságokat szajkózza mindenki!


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2015.03 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 163 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 192
  • e Hét: 815
  • e Hónap: 3941
  • e Év: 35671
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.