2015-03-22 07:35:37, vasárnap
|
|
|
Kölesköret csirkemájjal, céklával
A szépítő gabona fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya és a mezei zsurló.
Kovasav tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb szövetei) szilárdságát is.
Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.
A köles táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.
Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az idegrendszerre.
Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.
Felsorolhatatlan a köles élettani jótékony hatása. Sokan kására gondolnak, holott köretnek és édességnek is kiváló.
Az alábbiak szerint köretként készítettem el a hántolt kölest (gyógynövény boltokban, Herbáriákban kapható) csirkemájhoz.
Hozzávalók:
1 bögre hántolt köles
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet őrölt zöldbors
1 evőkanál olaj
kis só
Elkészítés:
Pirítsd meg a hagymát az olajon, forgasd át rajta a megmosott, leszűrt kölest, majd engedd fel háromszoros mennyiségű vízzel, és 20 perc alatt főzd készre. A sót a végén tedd hozzá.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander
Csirkemájhoz:
1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, 1/2 kg csirkemáj, olaj
Elkészítés:
Fonnyaszd meg a hagymát kevés olajon, pirospaprikával szórd meg, tedd bele a jól megmosott csirkemájat, majd kevés vízzel engedd fel, sózd meg ízlés szerint. Hamar megpuhul a máj folytonos kevergetés mellett, időnként utána lehet önteni kevés vízzel.
Cékla hozzávalói:
1 kg cékla
ízlés szerinti ecet
ízlés szerinti cukor
kevés reszelt torma
víz
Elkészítés:
A céklákat héjastól főzd meg egy fazékban. Mikor megpuhult, s lehűlt, hámozd meg a héjától, majd cékla szeletelővel vágd fel őket egyesével. Teheted is bele befőttes üvegbe, vagy tálba. Az ecetet, cukrot, reszelt tormát - de ez el is maradhat - annyi vízzel felforraljuk, amennyi levet kívánunk készíteni. Ha nagyobb mennyiségben veszünk céklát, sem kell nagyon sok lé, mert egy üvegbe sem fér sok belőle. Forrón öntsd a céklára a salátalevet, vagy az üvegekbe. Legalább egy napig érleld tálalás előtt az ízeket.
A kölest formázó kanállal szedd tányérra, helyezd mellé a csirkemájat, céklával tálalhatod!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
2015. március 20.
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|