Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kohut Katalin: Kölesköret csirkemájjal, céklával
  2015-03-22 07:35:37, vasárnap
 
  Kölesköret csirkemájjal, céklával


A szépítő gabona fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya és a mezei zsurló.
Kovasav tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb szövetei) szilárdságát is.
Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.
A köles táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.
Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az idegrendszerre.
Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.

Felsorolhatatlan a köles élettani jótékony hatása. Sokan kására gondolnak, holott köretnek és édességnek is kiváló.
Az alábbiak szerint köretként készítettem el a hántolt kölest (gyógynövény boltokban, Herbáriákban kapható) csirkemájhoz.

Hozzávalók: 

1 bögre hántolt köles
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet őrölt zöldbors
1 evőkanál olaj
kis só

Elkészítés: 

Pirítsd meg a hagymát az olajon, forgasd át rajta a megmosott, leszűrt kölest, majd engedd fel háromszoros mennyiségű vízzel, és 20 perc alatt főzd készre. A sót a végén tedd hozzá.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander

Csirkemájhoz:
1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, 1/2 kg csirkemáj, olaj

Elkészítés:

Fonnyaszd meg a hagymát kevés olajon, pirospaprikával szórd meg, tedd bele a jól megmosott csirkemájat, majd kevés vízzel engedd fel, sózd meg ízlés szerint. Hamar megpuhul a máj folytonos kevergetés mellett, időnként utána lehet önteni kevés vízzel.

Cékla hozzávalói:

1 kg cékla
ízlés szerinti ecet
ízlés szerinti cukor
kevés reszelt torma
víz

Elkészítés:

A céklákat héjastól főzd meg egy fazékban. Mikor megpuhult, s lehűlt, hámozd meg a héjától, majd cékla szeletelővel vágd fel őket egyesével. Teheted is bele befőttes üvegbe, vagy tálba. Az ecetet, cukrot, reszelt tormát - de ez el is maradhat - annyi vízzel felforraljuk, amennyi levet kívánunk készíteni. Ha nagyobb mennyiségben veszünk céklát, sem kell nagyon sok lé, mert egy üvegbe sem fér sok belőle. Forrón öntsd a céklára a salátalevet, vagy az üvegekbe. Legalább egy napig érleld tálalás előtt az ízeket.

A kölest formázó kanállal szedd tányérra, helyezd mellé a csirkemájat, céklával tálalhatod!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

2015. március 20.






 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 594
  • e Hét: 3526
  • e Hónap: 5885
  • e Év: 58151
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.