Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A tökéletes tojás
  2015-03-24 23:59:25, kedd
 
  A tojás régóta központi szerepet játszik az emberiség életében. Fontos tápanyag, jelentős jelkép, sokféle gondolat elindítója. Közmondások szereplője, képzőművészeti és irodalmi alak, a termékenység és az újjászületés szimbóluma.

Az emberiség tojásfogyasztásának kezdetéről nincsenek bizonyítékaink, de nagy valószínűséggel már az ősember is rabolt ki madárfészkeket, illetve a vadászatkor felriasztott madarak árván maradt fészkeiből elemelt tojásokat megette. Annyi bizonyos, hogy Kínában és Egyiptomban már tudatos tojásfogyasztás folyt, és i. e. VI. század környékén már háziasított tyúkok adták a tojást. A rómaiak a hódító hadjárataik során háziasított tojókat találtak Angliában, Galliában és a németeknél is. Amerikába viszont csak Kolumbusz második útján, 1493-ban jutott el a tyúk, és utána honosodott meg a tojásfogyasztás.





Mindenféle tojásokat megkóstoltunk: ma a tyúk-,astrucc- és a fürjtojás a legeleterjedtebbek

Az emberiség hamar felismerte, hogy a tojás remek táplálékforrás, s a tojás köré lassan megszülettek a mítoszok. A tojás beépült a társadalmak vallási szimbólumai közé és különféle hagyományok kötődtek a felhasználásához.

A tojás az újjászületés, a megújhodás és a termékenység jelképévé vált. Sárgája a Napot szimbolizálta, s a tojás sok esetben egyet jelentett az élet forrásával. Egyiptomban a templomokban tojásokat lógattak, hogy elősegítsék a termékenységet és a megújulást. Ezt a megújulást Krisztus előtt sok pogány nép ünnepelte, ahol a tojás már szimbólumként jelen volt. A zsidó széder estének - a pészah előestéjének - is fontos eleme a tojás, s később a keresztények számára is fontos húsvéti szimbólummá vált.

Kínában a szülők a családnak és a barátoknak pirosra festett tojást adtak, jelezvén, hogy új családtag van érkezőben. Szintén a termékenységet szimbolizálta a XVII. századi francia szokás, mely szerint a menyasszony az új ház küszöbén összetört egy tojás, hogy egészséges baba szülessen és a szerencse se pártoljon el a háztól. Iránban a házasulandók tojást cseréltek, míg a németeknél a gyászt szimbolizálta a zöldre festett tojás. De nem csak a kínaiak és a németek festették a tojást. A szlávoknál is nagy divat volt a húsvéti festett tojás, amit nem csupán festékekkel színeztek, hanem - mint az ukrán pysanky-t - méhviasszal dekoráltak ki. Ez a technika nálunk is ismert.

A tojásdekorálás azonban nem állt meg a méhviasznál és a festéknél. Hungarikumnak számít a tojások patkolása, ami afféle ügyességi vetélkedő vagy inkább kérkedés volt a kovácsok részéről. A hatalmas kézügyességet igénylő feladattal a mai napig sokan próbálkoznak. A tojások igazi dekoratőre azonban Peter Carl Fabergé orosz ékszerész volt, akit 1885-ben III. Sándor cár kért fel, hogy készítsen húsvéti ajándékra egy meglepetést rejtő tojást. A tojás olyan jól sikerült, hogy onnantól kezdve folyamatos megrendelést kapott a cártól. Az évek alatt nagyjából 50 tojást készítettek, s ebből 42 maradt fenn. A Fabergé tojás azonban túllépett a húsvét szimbolikáján, a drágakövekkel kirakott tojás a luxus jelképévé vált.





Egy híres Fabergé-tojás...

Az ajándékot rejtő tojások tovább éltek, s a gyerekek nagy örömére ma már igen sokféle csokoládétojás kapható a piacon, ami - húsvéttól függetlenül - apró meglepetést tartogat számukra.

A tojás szimbolikus értéke mellett nem elhanyagolható a kulináris jelentősége sem. Különféle bizonyítékokkal jól alátámasztott tény, hogy már az ókori Egyiptomban sütöttek olyan kenyereket és süteményeket, amelyekhez tojást használtak fel.

A római konyha viszonylag sok tojást használt. Apicius szakácskönyvében is elég sok olyan recept található, amely a tojás különféle felhasználását taglalja. A különféle kenyerek és sütemények mellett, Apicius könyvében megjelenik a sült puding is, sőt a mester leírja, hogy a tojás rendkívül alkalmas szószok és raguk sűrítésére, megkötésére. A rómaiak tojásfogyasztása még egy közmondásban is visszaköszön ránk: ,,Ab ovo usque ad mala.", aminek jelentése az értelmezés szintjén: ,,Az elejétől a végig.", ám a pontos fordítás képet ad a római étkezésről, amit sok esetben főtt tojással kezdtek és almával zártak le.

A középkorban - a kenyérrel együtt - fontos alapélelmiszernek számított a tojás. Mivel viszonylag gyakori és olcsó volt, így elég sok felhasználási módját ismerték. Készítettek belőle rántottát, ragut, buggyantott tojásként vagy kemény tojásként fogyasztották.





Barna vagy fehér legyen a tojás? Mindegy! Nem befolyásolja a minőséget!

A legendák szerint XV. Lajos minden vasárnap főtt tojást evett, sőt a szerencsés alattvalók azt is megpillanthatták, ahogy a király egy ügyes - és jól begyakorlott - mozdulattal lerántja a tojás héját. Neki köszönhető az is, hogy az ókorban már ismert, majd feledésbe merült tojástartók újra divatba jöttek. Sőt XV. Lajos a maga készítette csokoládéitalt is tojássárgájával gazdagítva itta.

A különféle tojásból készített ételek is külön életúttal bírnak. Például nagy valószínűséggel már az ókorban ismerték a töltött tojást, de a nevén nevezett omlett csak a XVI. században jelent meg, bár már az ókorban készítettek hasonló fogásokat Perzsiában és az ókori Rómában is, valamint a XIV. századi Angliában is létezett egy zöldfűszerekkel kikevert vajon sütött tojásétel. A XVI. században azonban nem csak a név született meg, hanem az útmutatás is a tökéletes omletthez. Egyes feltételezések szerint a francia forradalom idején a francia gasztronómia közel 700 megoldást tudott a tojás felhasználására.





Omlett - gyors, egyszerű és kedvelt tojásétel

Furcsa, számunkra kissé bizarr az úgynevezett ezeréves tojás vagy száznapos tojás. Ennek a Kínában igen közkedvelt tojásnak az elkészítéséhez nincs szükség évekre, csupán másfél-két hónapra, ami alatt a hamuval és mésszel borított tojások elkészülnek.
Milyen tojásokat eszünk?

Az ősember valószínűleg nem válogatott a tojások között, azonban az idők folyamán alakult a különféle állatok tojásaihoz való viszonyunk, és lassan kikristályosodott, hogy melyek azok a tojások, amelyeket előszeretettel fogyasztunk.

Az ókori rómaiak leggyakrabban tyúktojást ettek, de a különféle fogadások, rendezvények alkalmával gyakorta szolgáltak fel pávatojást is. A kínaiak előszeretettel fogyasztottak galambtojást és a manapság is divatos fürjtojásnak is nagy volt a keletje, főleg a föníciaiaknál. Ezen kívül az emberek ettek többek között sirály-, fácán-, fogoly-, pulyka-, pelikán-, kacsa-, strucc- és libatojást is. Manapság leginkább a tyúkok tojásait és strucctojást fogyasztunk, bár ez utóbbi a magyar lakosságra nem jellemző.





Néhány felütött tojás:ebből még rengeteg dolog lehet!

A tojásokat leggyakrabban tucatjával, azaz tizenkettesével tudjuk megvásárolni, aminek a tojás szimbolikájából eredő oka van. A Jézus tanítványaira utaló szám a tojások csoportosításánál és árusításánál a XVI. századi Angliában jelent meg és onnan terjedt el.
Tojásvásárlás

Manapság Magyarországon a lakosság szinte teljes egésze tyúktojást eszik. A tojás vásárlásakor néhány dologra érdemes odafigyelni. A boltban vásárolt tojás dobozán a lejárati dátum már fontos információ, de a dobozon és a dobozban lévő tojásokra ütött bélyegből azt is megtudhatjuk, hogy mely országból származik a tojás és milyen tartásban élő tojók tojásait vesszük meg. A 0 jelenti a biotartást, az 1 a szabad tartás, kifutós tartási rendszer, a 2 a mélyalmos, különféle istállózott tartást és a 3 a ketreces technológiát. A tyúk tartása befolyásolja az egészségi állapotát, ami a tojás minőségén is érződik.





Felvert tojás: számtalan módon gazdagíthatja ételeinket

A piacon áruló őstermelőnek nem kell pecsétet tennie a tojásra, de az árusítás helyén fel kell tüntetnie, hogy honnan származik a tojás.

A megvásárolt tojást lehetőleg a saját dobozába zárva, hűtőben tároljuk. A tojást a felhasználásig ne mossuk meg, akkor viszont érdemes. A megmosott tojásokat felütés előtt törölgessük át, mert egy elnagyolt mosással több kárt okozhatunk, mintha nem mostuk volna meg. A tojást azért érdemes mosatlanul, saját dobozában tartani, mert így veszi fel legkevésbé a többi étel ízét és szagát, s így marad a legtovább friss. A friss tojás jelentős minőségromlás nélkül nagyjából egy hónapig tartható el a hűtőben.
Sütés-főzés tojással

A tojás megvásárlását és tárolását követően már csak a helyes felhasználásra kell odafigyelni. Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, ne használjunk nyers tojást. Ha mégis olyan receptet választunk, ami megkívánja a tojás nyersen történő felhasználását, akkor időzítsük úgy az étel előkészítését, hogy a fogyasztásig viszonylag rövid idő teljen el. Az ételt ez idő alatt tartsuk hűtve.

A nyers tojás esetében a legnagyobb problémát a tojás héján megtapadt szennyeződések jelentik. Mivel a nyers tojás hőkezelés nélkül kerül az ételbe, így nagyobb a kockázata egy szalmonella-fertőzésnek. Igaz, manapság már kaphatóak úgynevezett szalmonella ellen kezelt tojások.
Amiből nem maradhat ki a tojás

Vannak ételek, amiket el sem tudunk képelni tojás nélkül, mert a tojás a lényegük. Ilyen a piskóta, a madártej, a rakott krumpli, a töltött tojás, a rántotta, az omlett, a tojásleves vagy a tojáspörkölt, de a felfújtak sem léteznének tojás nélkül...





A keményre főzött tojás magában is finom, de salátába, rakott krumpliba is tökéletes, töltött tojás is lehet belőle

Egészséges vagy sem?

A tojásokkal kapcsolatos másik nagy félelem a tojásban fellelhető koleszterin káros hatása. Ez a 1970-es években Amerikából induló és idővel hozzánk is begyűrűző pánik sok évre visszavetette a tojásfogyasztást. Szerencsére mára már tudományosan bizonyított, hogy a tojásevés nem okoz kórosan magas koleszterinszintet.

A tojás rehabilitációjának egyik fontos lépcsője volt az 1996-ban életre hívott világnap, amit azóta minden évben október második péntekén ünnepelnek. A világnap lényege, hogy felhívja a figyelmet erre a rendkívül sokoldalú, egészséges tápanyagra.

A tojás a legmagasabb minőségű fehérjét tartalmazza. Esszenciális aminosav tartalma ideális, megtalálható benne az A-, D- és E-vitamin, valamint igen sok B-vitamin is. Nagyobb mennyiségben B2-, B6-, B12-vitaminok találhatók benne. A tojás ezen kívül biotint, folsavat, niocint, luteint, kolint, cinket és foszfort is tartalmaz.
Spanyol tortilla

Hozzávalók:
3 nagy rózsaburgonya
2 nagy lilahagyma
olívaolaj
5 tojás

Elkészítés: A megtisztított burgonyát és hagymát kockákra vágjuk, a tojást felverjük. Az olajat középnagyságú serpenyőben felhevítjük, beletesszük a burgonyát, majd néhány perc múlva a hagymát. Lefedve, meg-megkeverve, közepes lángon tizenöt percig pároljuk, nehogy a hagyma megpiruljon, mert akkor megkeseredik. Amikor a burgonya megpuhult, leöntjük róla a felesleges olajat, hozzáadjuk a felvert tojást, és jól elkeverjük. A serpenyőt megrázzuk, hogy ne tapadjon a falához az omlett, s addig sütjük lassú tűzön, amíg el nem válik a serpenyő falától. A serpenyő fölé tányért teszünk, gyors mozdulattal beleborítjuk a tortillát, megfordítva visszacsúsztatjuk, s még egy percig sütjük, hogy a másik fele is megpiruljon. Tálalhatjuk melegen, hidegen.





Sült krumpli tojással - ez a spanyol tortilla

Klasszikus piskóta

Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
csipet só

Elkészítés: Ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor és ugyanennyi evőkanál liszt, vagyis pl. 6 tojáshoz 6 evőkanál cukor és 6 evőkanál liszt. Ha kakaós piskótát csinálunk: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó. A kakaót darált dióval is helyettesíthetjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgát habosra keverjük a cukorral. A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval. A habot és a cukros sárgát lazán összekeverjük, és hozzászitáljuk a lisztet.
Sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tálba öntve 180 fokon megsütjük. A 6 tojásos piskóta kb. 25 perc alatt lesz kész. Az alap piskótatésztán kívül van még vizes, vizes-sütőporos, vajas piskóta variáció is, sőt sokan kefirrel készítik, és hamis piskótának hívják.





A piskóta önmagában vagy csokiszósszal is finom, de bármilye torta alapja is lehet

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Baconben sült tojás muffinformában
  2015-03-24 23:52:57, kedd
 
  Baconben sült tojás muffinformában

Hétvégi ráérős reggelek vagy gyors vacsorák biztos befutója a ham and eggs, vagyis a sonkával sült tojás, ami sokkal mutatósabb és szaporább, ha muffinformában sütjük.

A rántotta, a tükörtojás vagy az omlett kiadós és egyszerű, gyors megoldás, de sokkal mutatósabb, ha előkapjuk a muffinformát, és kis tojásos tortácskákkal lepjük meg a családot. Percek alatt elkészíthető - és biztos a siker! A recept és az elkészítés a videóban jól követhető, de magyarul is megtaláljátok a video alatt.


Link

Hozzávalók egy 12 adagos muffinformához:
5 tojás
2 dl tejszín
24 szelet bacon (vagy sonka)
2 evőkanál reszelt parmezán
bazsalikom

bors

Elkészítés: A muffinforma mélyedéseit kibéleljük 2-2 szelet baconnel úgy, hogy a szeleteket merőlegesen egymásra fektetjük, majd a kilógó végeket ferdén hajtjuk vissza, így szinte teljesen kibéleljük a formákat.
A tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd a parmezánt és a bazsalikomot, habverővel alaposan összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A tojásos keveréket egyenletesen elosztjuk a baconnel kibélelt formákban.
Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Reggelire tálalhatjuk pirítóssal, narancslével, vacsorára salátát kínáljunk hozzá.

Vega változat: A recept húsmentesen is elkészíthető, ha vékonyra szeletelt vagy grillezett cukkiniszeletekkel béleljük ki a muffinformát, ebben az esetben béleljük ki sütőpapírral vagy papírkapszlival is, hogy ne tapadjon a formához. De akár készíthetjük fele-fele arányban is a baconös és cukkinis tojáskosárkákat.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Majonézes brokkoli-tojássaláta pirított kenyérkockákkal
  2015-03-24 23:47:58, kedd
 
  Majonézes brokkoli-tojássaláta pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók:

1,5 dl majonéz
1 pohár tejföl
30 dkg brokkoli
3 tojás

bors
teljes kiőrlésű kenyérszeletek

Elkészítés:

A brokkolit párolótárcsán roppanósra pároljuk, majd kihűtjük. A tojásokat megfőzzük.

A majonézt kikeverjük a tejföllel. A kihűlt brokkolit és a cikkekre vágott tojásokat a majonézbe forgatjuk, ízlés szerint utánasózzuk és borsozzuk.

A kockára vágott kenyérszeleteket sütőben ropogósra pirítjuk, majd a kitálalt salátát megszórjuk vele.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Csokoládés-meggyes muffin
  2015-03-24 23:45:59, kedd
 
  Csokoládés-meggyes muffin

Hozzávalók:

20 dkg meggy
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
15 dkg étcsokoládé
2 tojás
12 dkg cukor
12,5 dkg margarin
2,2 dl tejföl

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinformákat kibéleljük papírral vagy kivajazzuk.

2. Az étcsokoládét apróra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral és az étcsokival. A tojásokat habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a tejfölt. A tojásos masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd simára keverjük.

3. A tésztát a formákba töltjük, majd a meggyeket belenyomogatjuk a tésztába. Kb. 20-25 percig sütjük.

4. A kész muffinokat 5-10 percig a formákban hűlni hagyjuk, majd utána egy tálcára kiszedjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Eszcsu küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csirkecomb mustármártásban
  2015-03-24 23:43:41, kedd
 
  Csirkecomb mustármártásban

Hozzávalók:

4 csirkecomb
2 dl tejszín
4 evőkanál csípős mustár
2 evőkanál olaj
ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

a combot a forgónál kettévágom, bőrét lehúzom. Megsózom és megborsozom. A mustárt és a tejszínt kevés sóval, borssal összekeverem.

serpenyőben felforrósítom az olajat, és a csirkedarabok mindkét oldalát lepirítom. Ráöntöm a mustáros keveréket, és befedve puhára párolom. Párolt rizs a hozzávaló köret, amit azalatt készítek el, amíg a csirke párolódik.

Forrás: Mindmegettge.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sütőtökleves pirított tökmaggal
  2015-03-24 23:36:20, kedd
 
  Sütőtökleves pirított tökmaggal

Hozzávalók:

1,5 kg sütőtök
1 fej hagyma
3 evőkanál tökmagolaj
1 liter zöldségleves
2,5 dl tejszín
5 dkg vaj

őrölt fehérbors
reszelt szerecsendió
10 dkg tökmag

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, 30 dkg-ot finom csíkokra vágunk és félretesszük, a többit kis darabokra vágjuk.

Az olajat egy edényben felhevítjük, és lepirítjuk benne a hagymát és a tökdarabokat. Levessel és tejszínnel felöntjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Gyenge tűzön 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat.

Ezalatt a félretett tökcsíkokat 3 percig forrásban levő vízben blansírozzuk. A tökmagot teflonedényben, zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk.

A levest botmixerrel finom pürévé zúzzuk.

A blansírozott tökcsíkokat és a pirított tökmagot elosztjuk tányérokban, leöntjük a forró krémlevessel, és tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Györkös Jenőné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Sütőtök
  2015-03-24 23:34:41, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Fukuyama-rigmus
  2015-03-24 23:32:33, kedd
 
  Fukuyama-rigmus


(Aki csak tradíciózik,

Meg a száját tátja,

Próbálja úgy nézni, ahogy

Fukuyama látja.)


A világok legszebbike;

Hurrázzunk tehát ízibe!


A boldogság piacgazdag,

Minden más: vallási maszlag.


Múltunkat a számhoz verem;

Véget ért a történelem.


(Mégse kell ám protestálni

Ezen szavak végett,

Csak így ér a liberális

Történelem véget.)


Kábelbokron bádog mókus;

Zúg a Fukuyama-kórus.


Génmanipulált világfán

Gubbaszt a műanyag sátán.


Atomhulladék tetején

Bőg az ösztövér mű-tehén.


(Akinek ez egészséges

Érzéseit sérti,

Legjobb lesz, ha talán magát,

Fukuyamát kérdi.)


Isten is meghalt a hegyen,

Nehogy liberális legyen.


Ne legyen üres az oltár,

Trónoljon rajta a dollár.


Szent dollár-demokrácia,

Hozsánna, profit-biblia!


(Viszont ha a Történelem

Véget mégse érne,

Fukuyama talán mégis

A bőrébe férne.)

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
A “szakember” drámaíró
  2015-03-24 23:30:40, kedd
 
  A “szakember" drámaíró

Valamikor a XVIII. században egy magyar gróf írt egy vígjátékot. Jópofa, pikáns darabot könnyen gördülő versformában. Egyetlen felvonás volt mindössze, és a társaságban közismert, kikapós szépasszony volt a főszereplője. Megmutatta előkelőségekből álló társaságának, és az ifjú grófok és konteszek tüstént kedvet kaptak rá.

- Játsszuk el!

Máris nekiláttak, szabad idejükben próbálni kezdték a komédiát. A gróf megígérte, hogy az előadásra meghívja az illető hölgyet, akiről a vígjáték szól.

- Hogy fog pirulni! - kuncogott egy ifjú bárónő.

- Az? Dehogy! - vágta rá egy éltesebb asszonyság. - Büszkén ki fogja dülleszteni a mellét!

Hogyan reagált a címzett? Sohasem derült ki. A korabeli kanonizált irodalom közbeszólt.

A gróf úgy vélte, megmutatja a darabját egy hivatalos írónak. Talán némi elismerést várt.

Egy Bécsben élő, elkényeztetett osztrák udvari drámaírót választott. Akkor ő volt a császárváros legdivatosabb szerzője. A gróf arra kérte, nézze át a kis komédiát, ha nagyon szükséges, javítson rajta. Egy zacskó aranyat is mellékelt a kéréséhez.

Az eredmény megdöbbentette. Már abból rosszat sejtett, hogy a drámaíró hosszasan ült a darabján. Teljes hat hónapot.

Közben a darab másolata elért a címzetthez, annak szeretőin keresztül a hölgy reagálása is a gróf fülébe jutott. Okafogyottá vált az előadás.

Végre megjelent a drámaíró, és diadalmasan átnyújtotta “javítását" a grófnak.

Ötfelvonásos, könnyfakasztó tragédiát dörrentett az egyfelvonásos kis pikáns komédia helyébe. Nagymonológokkal, fellengzős tirádákkal.

A gróf csak nézett. A társaságában csak ennyit mondott.

- Felfoghatatlan, amit művelt. Kapott tőlem egy zsebórát, és visszaadott helyette - egy pecsenyeforgató gépt.

A darabot máig se adták elő.

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
A Költészet nagy hatalom
  2015-03-24 23:29:21, kedd
 
  A Költészet nagy hatalom


A Költészet nagy hatalom,

De sohasem nagyhatalom.


Sosem pedigrés hivatal,

Csak szeretni, hinni akar.


Sosem alkuszik a líra,

Lélekre vágyik, nem díjra.


A Költészet nagy hatalom,

Máskor csak - árnyék a falon.


Ha egyenest látni bandzsa,

Az nem líra, csak halandzsa.


Ha igazat nézni restell,

Visszaél szóval és verssel.


A Költészet nagy hatalom,

De csak ha szolgál - szabadon.


Ha a profán semmit hajtja,

Az Isten átka ül rajta.


Ha nyűgözik rossz kánonok,

Nem halad, csupán tántorog.


A Költészet nagy hatalom,

Olthatatlan tűz vén fagyon,


Bennünk lakó Isten szava,

Az Ember örök igaza.


Szent ladik a lélek-tavon;

A Költészet - nagy hatalom

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 190
  • e Hét: 6991
  • e Hónap: 12029
  • e Év: 141736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.