|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2015-03-24 23:59:25, kedd
|
|
|
A tojás régóta központi szerepet játszik az emberiség életében. Fontos tápanyag, jelentős jelkép, sokféle gondolat elindítója. Közmondások szereplője, képzőművészeti és irodalmi alak, a termékenység és az újjászületés szimbóluma.
Az emberiség tojásfogyasztásának kezdetéről nincsenek bizonyítékaink, de nagy valószínűséggel már az ősember is rabolt ki madárfészkeket, illetve a vadászatkor felriasztott madarak árván maradt fészkeiből elemelt tojásokat megette. Annyi bizonyos, hogy Kínában és Egyiptomban már tudatos tojásfogyasztás folyt, és i. e. VI. század környékén már háziasított tyúkok adták a tojást. A rómaiak a hódító hadjárataik során háziasított tojókat találtak Angliában, Galliában és a németeknél is. Amerikába viszont csak Kolumbusz második útján, 1493-ban jutott el a tyúk, és utána honosodott meg a tojásfogyasztás.
Mindenféle tojásokat megkóstoltunk: ma a tyúk-,astrucc- és a fürjtojás a legeleterjedtebbek
Az emberiség hamar felismerte, hogy a tojás remek táplálékforrás, s a tojás köré lassan megszülettek a mítoszok. A tojás beépült a társadalmak vallási szimbólumai közé és különféle hagyományok kötődtek a felhasználásához.
A tojás az újjászületés, a megújhodás és a termékenység jelképévé vált. Sárgája a Napot szimbolizálta, s a tojás sok esetben egyet jelentett az élet forrásával. Egyiptomban a templomokban tojásokat lógattak, hogy elősegítsék a termékenységet és a megújulást. Ezt a megújulást Krisztus előtt sok pogány nép ünnepelte, ahol a tojás már szimbólumként jelen volt. A zsidó széder estének - a pészah előestéjének - is fontos eleme a tojás, s később a keresztények számára is fontos húsvéti szimbólummá vált.
Kínában a szülők a családnak és a barátoknak pirosra festett tojást adtak, jelezvén, hogy új családtag van érkezőben. Szintén a termékenységet szimbolizálta a XVII. századi francia szokás, mely szerint a menyasszony az új ház küszöbén összetört egy tojás, hogy egészséges baba szülessen és a szerencse se pártoljon el a háztól. Iránban a házasulandók tojást cseréltek, míg a németeknél a gyászt szimbolizálta a zöldre festett tojás. De nem csak a kínaiak és a németek festették a tojást. A szlávoknál is nagy divat volt a húsvéti festett tojás, amit nem csupán festékekkel színeztek, hanem - mint az ukrán pysanky-t - méhviasszal dekoráltak ki. Ez a technika nálunk is ismert.
A tojásdekorálás azonban nem állt meg a méhviasznál és a festéknél. Hungarikumnak számít a tojások patkolása, ami afféle ügyességi vetélkedő vagy inkább kérkedés volt a kovácsok részéről. A hatalmas kézügyességet igénylő feladattal a mai napig sokan próbálkoznak. A tojások igazi dekoratőre azonban Peter Carl Fabergé orosz ékszerész volt, akit 1885-ben III. Sándor cár kért fel, hogy készítsen húsvéti ajándékra egy meglepetést rejtő tojást. A tojás olyan jól sikerült, hogy onnantól kezdve folyamatos megrendelést kapott a cártól. Az évek alatt nagyjából 50 tojást készítettek, s ebből 42 maradt fenn. A Fabergé tojás azonban túllépett a húsvét szimbolikáján, a drágakövekkel kirakott tojás a luxus jelképévé vált.
Egy híres Fabergé-tojás...
Az ajándékot rejtő tojások tovább éltek, s a gyerekek nagy örömére ma már igen sokféle csokoládétojás kapható a piacon, ami - húsvéttól függetlenül - apró meglepetést tartogat számukra.
A tojás szimbolikus értéke mellett nem elhanyagolható a kulináris jelentősége sem. Különféle bizonyítékokkal jól alátámasztott tény, hogy már az ókori Egyiptomban sütöttek olyan kenyereket és süteményeket, amelyekhez tojást használtak fel.
A római konyha viszonylag sok tojást használt. Apicius szakácskönyvében is elég sok olyan recept található, amely a tojás különféle felhasználását taglalja. A különféle kenyerek és sütemények mellett, Apicius könyvében megjelenik a sült puding is, sőt a mester leírja, hogy a tojás rendkívül alkalmas szószok és raguk sűrítésére, megkötésére. A rómaiak tojásfogyasztása még egy közmondásban is visszaköszön ránk: ,,Ab ovo usque ad mala.", aminek jelentése az értelmezés szintjén: ,,Az elejétől a végig.", ám a pontos fordítás képet ad a római étkezésről, amit sok esetben főtt tojással kezdtek és almával zártak le.
A középkorban - a kenyérrel együtt - fontos alapélelmiszernek számított a tojás. Mivel viszonylag gyakori és olcsó volt, így elég sok felhasználási módját ismerték. Készítettek belőle rántottát, ragut, buggyantott tojásként vagy kemény tojásként fogyasztották.
Barna vagy fehér legyen a tojás? Mindegy! Nem befolyásolja a minőséget!
A legendák szerint XV. Lajos minden vasárnap főtt tojást evett, sőt a szerencsés alattvalók azt is megpillanthatták, ahogy a király egy ügyes - és jól begyakorlott - mozdulattal lerántja a tojás héját. Neki köszönhető az is, hogy az ókorban már ismert, majd feledésbe merült tojástartók újra divatba jöttek. Sőt XV. Lajos a maga készítette csokoládéitalt is tojássárgájával gazdagítva itta.
A különféle tojásból készített ételek is külön életúttal bírnak. Például nagy valószínűséggel már az ókorban ismerték a töltött tojást, de a nevén nevezett omlett csak a XVI. században jelent meg, bár már az ókorban készítettek hasonló fogásokat Perzsiában és az ókori Rómában is, valamint a XIV. századi Angliában is létezett egy zöldfűszerekkel kikevert vajon sütött tojásétel. A XVI. században azonban nem csak a név született meg, hanem az útmutatás is a tökéletes omletthez. Egyes feltételezések szerint a francia forradalom idején a francia gasztronómia közel 700 megoldást tudott a tojás felhasználására.
Omlett - gyors, egyszerű és kedvelt tojásétel
Furcsa, számunkra kissé bizarr az úgynevezett ezeréves tojás vagy száznapos tojás. Ennek a Kínában igen közkedvelt tojásnak az elkészítéséhez nincs szükség évekre, csupán másfél-két hónapra, ami alatt a hamuval és mésszel borított tojások elkészülnek.
Milyen tojásokat eszünk?
Az ősember valószínűleg nem válogatott a tojások között, azonban az idők folyamán alakult a különféle állatok tojásaihoz való viszonyunk, és lassan kikristályosodott, hogy melyek azok a tojások, amelyeket előszeretettel fogyasztunk.
Az ókori rómaiak leggyakrabban tyúktojást ettek, de a különféle fogadások, rendezvények alkalmával gyakorta szolgáltak fel pávatojást is. A kínaiak előszeretettel fogyasztottak galambtojást és a manapság is divatos fürjtojásnak is nagy volt a keletje, főleg a föníciaiaknál. Ezen kívül az emberek ettek többek között sirály-, fácán-, fogoly-, pulyka-, pelikán-, kacsa-, strucc- és libatojást is. Manapság leginkább a tyúkok tojásait és strucctojást fogyasztunk, bár ez utóbbi a magyar lakosságra nem jellemző.
Néhány felütött tojás:ebből még rengeteg dolog lehet!
A tojásokat leggyakrabban tucatjával, azaz tizenkettesével tudjuk megvásárolni, aminek a tojás szimbolikájából eredő oka van. A Jézus tanítványaira utaló szám a tojások csoportosításánál és árusításánál a XVI. századi Angliában jelent meg és onnan terjedt el.
Tojásvásárlás
Manapság Magyarországon a lakosság szinte teljes egésze tyúktojást eszik. A tojás vásárlásakor néhány dologra érdemes odafigyelni. A boltban vásárolt tojás dobozán a lejárati dátum már fontos információ, de a dobozon és a dobozban lévő tojásokra ütött bélyegből azt is megtudhatjuk, hogy mely országból származik a tojás és milyen tartásban élő tojók tojásait vesszük meg. A 0 jelenti a biotartást, az 1 a szabad tartás, kifutós tartási rendszer, a 2 a mélyalmos, különféle istállózott tartást és a 3 a ketreces technológiát. A tyúk tartása befolyásolja az egészségi állapotát, ami a tojás minőségén is érződik.
Felvert tojás: számtalan módon gazdagíthatja ételeinket
A piacon áruló őstermelőnek nem kell pecsétet tennie a tojásra, de az árusítás helyén fel kell tüntetnie, hogy honnan származik a tojás.
A megvásárolt tojást lehetőleg a saját dobozába zárva, hűtőben tároljuk. A tojást a felhasználásig ne mossuk meg, akkor viszont érdemes. A megmosott tojásokat felütés előtt törölgessük át, mert egy elnagyolt mosással több kárt okozhatunk, mintha nem mostuk volna meg. A tojást azért érdemes mosatlanul, saját dobozában tartani, mert így veszi fel legkevésbé a többi étel ízét és szagát, s így marad a legtovább friss. A friss tojás jelentős minőségromlás nélkül nagyjából egy hónapig tartható el a hűtőben.
Sütés-főzés tojással
A tojás megvásárlását és tárolását követően már csak a helyes felhasználásra kell odafigyelni. Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, ne használjunk nyers tojást. Ha mégis olyan receptet választunk, ami megkívánja a tojás nyersen történő felhasználását, akkor időzítsük úgy az étel előkészítését, hogy a fogyasztásig viszonylag rövid idő teljen el. Az ételt ez idő alatt tartsuk hűtve.
A nyers tojás esetében a legnagyobb problémát a tojás héján megtapadt szennyeződések jelentik. Mivel a nyers tojás hőkezelés nélkül kerül az ételbe, így nagyobb a kockázata egy szalmonella-fertőzésnek. Igaz, manapság már kaphatóak úgynevezett szalmonella ellen kezelt tojások.
Amiből nem maradhat ki a tojás
Vannak ételek, amiket el sem tudunk képelni tojás nélkül, mert a tojás a lényegük. Ilyen a piskóta, a madártej, a rakott krumpli, a töltött tojás, a rántotta, az omlett, a tojásleves vagy a tojáspörkölt, de a felfújtak sem léteznének tojás nélkül...
A keményre főzött tojás magában is finom, de salátába, rakott krumpliba is tökéletes, töltött tojás is lehet belőle
Egészséges vagy sem?
A tojásokkal kapcsolatos másik nagy félelem a tojásban fellelhető koleszterin káros hatása. Ez a 1970-es években Amerikából induló és idővel hozzánk is begyűrűző pánik sok évre visszavetette a tojásfogyasztást. Szerencsére mára már tudományosan bizonyított, hogy a tojásevés nem okoz kórosan magas koleszterinszintet.
A tojás rehabilitációjának egyik fontos lépcsője volt az 1996-ban életre hívott világnap, amit azóta minden évben október második péntekén ünnepelnek. A világnap lényege, hogy felhívja a figyelmet erre a rendkívül sokoldalú, egészséges tápanyagra.
A tojás a legmagasabb minőségű fehérjét tartalmazza. Esszenciális aminosav tartalma ideális, megtalálható benne az A-, D- és E-vitamin, valamint igen sok B-vitamin is. Nagyobb mennyiségben B2-, B6-, B12-vitaminok találhatók benne. A tojás ezen kívül biotint, folsavat, niocint, luteint, kolint, cinket és foszfort is tartalmaz.
Spanyol tortilla
Hozzávalók:
3 nagy rózsaburgonya
2 nagy lilahagyma
olívaolaj
5 tojás
Elkészítés: A megtisztított burgonyát és hagymát kockákra vágjuk, a tojást felverjük. Az olajat középnagyságú serpenyőben felhevítjük, beletesszük a burgonyát, majd néhány perc múlva a hagymát. Lefedve, meg-megkeverve, közepes lángon tizenöt percig pároljuk, nehogy a hagyma megpiruljon, mert akkor megkeseredik. Amikor a burgonya megpuhult, leöntjük róla a felesleges olajat, hozzáadjuk a felvert tojást, és jól elkeverjük. A serpenyőt megrázzuk, hogy ne tapadjon a falához az omlett, s addig sütjük lassú tűzön, amíg el nem válik a serpenyő falától. A serpenyő fölé tányért teszünk, gyors mozdulattal beleborítjuk a tortillát, megfordítva visszacsúsztatjuk, s még egy percig sütjük, hogy a másik fele is megpiruljon. Tálalhatjuk melegen, hidegen.
Sült krumpli tojással - ez a spanyol tortilla
Klasszikus piskóta
Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
csipet só
Elkészítés: Ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor és ugyanennyi evőkanál liszt, vagyis pl. 6 tojáshoz 6 evőkanál cukor és 6 evőkanál liszt. Ha kakaós piskótát csinálunk: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó. A kakaót darált dióval is helyettesíthetjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgát habosra keverjük a cukorral. A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval. A habot és a cukros sárgát lazán összekeverjük, és hozzászitáljuk a lisztet.
Sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tálba öntve 180 fokon megsütjük. A 6 tojásos piskóta kb. 25 perc alatt lesz kész. Az alap piskótatésztán kívül van még vizes, vizes-sütőporos, vajas piskóta variáció is, sőt sokan kefirrel készítik, és hamis piskótának hívják.
A piskóta önmagában vagy csokiszósszal is finom, de bármilye torta alapja is lehet
WM
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2015-03-24 23:52:57, kedd
|
|
|
Baconben sült tojás muffinformában
Hétvégi ráérős reggelek vagy gyors vacsorák biztos befutója a ham and eggs, vagyis a sonkával sült tojás, ami sokkal mutatósabb és szaporább, ha muffinformában sütjük.
A rántotta, a tükörtojás vagy az omlett kiadós és egyszerű, gyors megoldás, de sokkal mutatósabb, ha előkapjuk a muffinformát, és kis tojásos tortácskákkal lepjük meg a családot. Percek alatt elkészíthető - és biztos a siker! A recept és az elkészítés a videóban jól követhető, de magyarul is megtaláljátok a video alatt.
Link
Hozzávalók egy 12 adagos muffinformához:
5 tojás
2 dl tejszín
24 szelet bacon (vagy sonka)
2 evőkanál reszelt parmezán
bazsalikom
só
bors
Elkészítés: A muffinforma mélyedéseit kibéleljük 2-2 szelet baconnel úgy, hogy a szeleteket merőlegesen egymásra fektetjük, majd a kilógó végeket ferdén hajtjuk vissza, így szinte teljesen kibéleljük a formákat.
A tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd a parmezánt és a bazsalikomot, habverővel alaposan összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A tojásos keveréket egyenletesen elosztjuk a baconnel kibélelt formákban.
Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Reggelire tálalhatjuk pirítóssal, narancslével, vacsorára salátát kínáljunk hozzá.
Vega változat: A recept húsmentesen is elkészíthető, ha vékonyra szeletelt vagy grillezett cukkiniszeletekkel béleljük ki a muffinformát, ebben az esetben béleljük ki sütőpapírral vagy papírkapszlival is, hogy ne tapadjon a formához. De akár készíthetjük fele-fele arányban is a baconös és cukkinis tojáskosárkákat.
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-03-24 23:47:58, kedd
|
|
|
Majonézes brokkoli-tojássaláta pirított kenyérkockákkal
Hozzávalók:
1,5 dl majonéz
1 pohár tejföl
30 dkg brokkoli
3 tojás
só
bors
teljes kiőrlésű kenyérszeletek
Elkészítés:
A brokkolit párolótárcsán roppanósra pároljuk, majd kihűtjük. A tojásokat megfőzzük.
A majonézt kikeverjük a tejföllel. A kihűlt brokkolit és a cikkekre vágott tojásokat a majonézbe forgatjuk, ízlés szerint utánasózzuk és borsozzuk.
A kockára vágott kenyérszeleteket sütőben ropogósra pirítjuk, majd a kitálalt salátát megszórjuk vele.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2015-03-24 23:45:59, kedd
|
|
|
Csokoládés-meggyes muffin
Hozzávalók:
20 dkg meggy
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
15 dkg étcsokoládé
2 tojás
12 dkg cukor
12,5 dkg margarin
2,2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinformákat kibéleljük papírral vagy kivajazzuk.
2. Az étcsokoládét apróra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral és az étcsokival. A tojásokat habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a tejfölt. A tojásos masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd simára keverjük.
3. A tésztát a formákba töltjük, majd a meggyeket belenyomogatjuk a tésztába. Kb. 20-25 percig sütjük.
4. A kész muffinokat 5-10 percig a formákban hűlni hagyjuk, majd utána egy tálcára kiszedjük.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Eszcsu küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-03-24 23:43:41, kedd
|
|
|
Csirkecomb mustármártásban
Hozzávalók:
4 csirkecomb
2 dl tejszín
4 evőkanál csípős mustár
2 evőkanál olaj
ízlés szerint só, bors.
Elkészítés:
a combot a forgónál kettévágom, bőrét lehúzom. Megsózom és megborsozom. A mustárt és a tejszínt kevés sóval, borssal összekeverem.
serpenyőben felforrósítom az olajat, és a csirkedarabok mindkét oldalát lepirítom. Ráöntöm a mustáros keveréket, és befedve puhára párolom. Párolt rizs a hozzávaló köret, amit azalatt készítek el, amíg a csirke párolódik.
Forrás: Mindmegettge.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-03-24 23:36:20, kedd
|
|
|
Sütőtökleves pirított tökmaggal
Hozzávalók:
1,5 kg sütőtök
1 fej hagyma
3 evőkanál tökmagolaj
1 liter zöldségleves
2,5 dl tejszín
5 dkg vaj
só
őrölt fehérbors
reszelt szerecsendió
10 dkg tökmag
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, 30 dkg-ot finom csíkokra vágunk és félretesszük, a többit kis darabokra vágjuk.
Az olajat egy edényben felhevítjük, és lepirítjuk benne a hagymát és a tökdarabokat. Levessel és tejszínnel felöntjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Gyenge tűzön 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat.
Ezalatt a félretett tökcsíkokat 3 percig forrásban levő vízben blansírozzuk. A tökmagot teflonedényben, zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk.
A levest botmixerrel finom pürévé zúzzuk.
A blansírozott tökcsíkokat és a pirított tökmagot elosztjuk tányérokban, leöntjük a forró krémlevessel, és tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Györkös Jenőné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2015-03-24 23:32:33, kedd
|
|
|
Fukuyama-rigmus
(Aki csak tradíciózik,
Meg a száját tátja,
Próbálja úgy nézni, ahogy
Fukuyama látja.)
A világok legszebbike;
Hurrázzunk tehát ízibe!
A boldogság piacgazdag,
Minden más: vallási maszlag.
Múltunkat a számhoz verem;
Véget ért a történelem.
(Mégse kell ám protestálni
Ezen szavak végett,
Csak így ér a liberális
Történelem véget.)
Kábelbokron bádog mókus;
Zúg a Fukuyama-kórus.
Génmanipulált világfán
Gubbaszt a műanyag sátán.
Atomhulladék tetején
Bőg az ösztövér mű-tehén.
(Akinek ez egészséges
Érzéseit sérti,
Legjobb lesz, ha talán magát,
Fukuyamát kérdi.)
Isten is meghalt a hegyen,
Nehogy liberális legyen.
Ne legyen üres az oltár,
Trónoljon rajta a dollár.
Szent dollár-demokrácia,
Hozsánna, profit-biblia!
(Viszont ha a Történelem
Véget mégse érne,
Fukuyama talán mégis
A bőrébe férne.)
Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/ |
|
|
0 komment
, kategória: Vén Muskétás versek, írások |
|
|
|
|
|
2015-03-24 23:30:40, kedd
|
|
|
A “szakember" drámaíró
Valamikor a XVIII. században egy magyar gróf írt egy vígjátékot. Jópofa, pikáns darabot könnyen gördülő versformában. Egyetlen felvonás volt mindössze, és a társaságban közismert, kikapós szépasszony volt a főszereplője. Megmutatta előkelőségekből álló társaságának, és az ifjú grófok és konteszek tüstént kedvet kaptak rá.
- Játsszuk el!
Máris nekiláttak, szabad idejükben próbálni kezdték a komédiát. A gróf megígérte, hogy az előadásra meghívja az illető hölgyet, akiről a vígjáték szól.
- Hogy fog pirulni! - kuncogott egy ifjú bárónő.
- Az? Dehogy! - vágta rá egy éltesebb asszonyság. - Büszkén ki fogja dülleszteni a mellét!
Hogyan reagált a címzett? Sohasem derült ki. A korabeli kanonizált irodalom közbeszólt.
A gróf úgy vélte, megmutatja a darabját egy hivatalos írónak. Talán némi elismerést várt.
Egy Bécsben élő, elkényeztetett osztrák udvari drámaírót választott. Akkor ő volt a császárváros legdivatosabb szerzője. A gróf arra kérte, nézze át a kis komédiát, ha nagyon szükséges, javítson rajta. Egy zacskó aranyat is mellékelt a kéréséhez.
Az eredmény megdöbbentette. Már abból rosszat sejtett, hogy a drámaíró hosszasan ült a darabján. Teljes hat hónapot.
Közben a darab másolata elért a címzetthez, annak szeretőin keresztül a hölgy reagálása is a gróf fülébe jutott. Okafogyottá vált az előadás.
Végre megjelent a drámaíró, és diadalmasan átnyújtotta “javítását" a grófnak.
Ötfelvonásos, könnyfakasztó tragédiát dörrentett az egyfelvonásos kis pikáns komédia helyébe. Nagymonológokkal, fellengzős tirádákkal.
A gróf csak nézett. A társaságában csak ennyit mondott.
- Felfoghatatlan, amit művelt. Kapott tőlem egy zsebórát, és visszaadott helyette - egy pecsenyeforgató gépt.
A darabot máig se adták elő.
Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/ |
|
|
0 komment
, kategória: Vén Muskétás versek, írások |
|
|
|
|
|
2015-03-24 23:29:21, kedd
|
|
|
A Költészet nagy hatalom
A Költészet nagy hatalom,
De sohasem nagyhatalom.
Sosem pedigrés hivatal,
Csak szeretni, hinni akar.
Sosem alkuszik a líra,
Lélekre vágyik, nem díjra.
A Költészet nagy hatalom,
Máskor csak - árnyék a falon.
Ha egyenest látni bandzsa,
Az nem líra, csak halandzsa.
Ha igazat nézni restell,
Visszaél szóval és verssel.
A Költészet nagy hatalom,
De csak ha szolgál - szabadon.
Ha a profán semmit hajtja,
Az Isten átka ül rajta.
Ha nyűgözik rossz kánonok,
Nem halad, csupán tántorog.
A Költészet nagy hatalom,
Olthatatlan tűz vén fagyon,
Bennünk lakó Isten szava,
Az Ember örök igaza.
Szent ladik a lélek-tavon;
A Költészet - nagy hatalom
Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/ |
|
|
0 komment
, kategória: Vén Muskétás versek, írások |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2015. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
349 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 190
- e Hét: 6991
- e Hónap: 12029
- e Év: 141736
|
|
|