Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Virágvasárnap
  2015-03-28 22:51:17, szombat
 
 

Pilinszky János: Virágvasárnap

Jézus jeruzsálemi bevonulásáról János evangélistánál olvashatjuk a legjelentősebb beszámolót.Szereplői: a lelkes tanítványok serege, az út porába hulló pálmaágak, s az isteni teher alatt szelíden lépkedő "szamaracska". S még valami: a kövek. Jézus még őket is bevonja az ujjongásba: ha nem a nép, hát ők, a "kövek kiáltanának!".Ki ünnepel itt? Mintha a teremtett világ egy-egy képviselője, a kő, a pálma s a szamaracska az egész nagy egyetemet képviselné a bevonulásban. S itt érdemes megemlítenünk, hogy növények és állatok milyen szokatlan hangsúllyal szerepelnek mindig az evangéliumban, főképp a példabeszédekben. De nem a hasonlat, és nem is holmi megszemélyesítés emeli különleges megvilágításba őket, hanem nyilván a Teremtő és teremtmény közötti viszony csodálatos komolysága.Amikor Jézus "dicsőségesen" bevonul Jeruzsálembe, erre a futó ünneplésre futotta a világ erejéből. Azután még az emlékét is elsodorja a pillanat, és belepi az út pora.
Az igazi, a tulajdonképpeni "megdicsőülés" még hátra van. Erről az evangéliumnak talán legcsodálatosabban paradox mondatai következnek, közvetlenül a jeruzsálemi bevonulás után.

"Eljött az óra, hogy az Emberfia megdicsőíttessék. Bizony, bizony mondom nektek, ha csak a gabonaszem a földbe nem esik és meg nem hal, maga marad. . ." "Most az én lelkem megrendült. És mit mondjak? Atyám, szabadíts meg engem ezen órától! De hisz azért jöttem ez órára, Atyám, dicsőítsd meg nevedet!"

És mégis. . . Bármennyire kitérő, csalóka fény volt is Jézus számára a jeruzsálemi bevonulás, a mi ünneplésünk, mégis érez gondosságot, mellyel fogadta, sőt mintegy elébe ment a szegényes fogadtatásnak. Örök időre szóló okulásul szolgálhat számunkra: saját erőnkből csak ilyen szalmaláng lelkesedésre futhatja. S ha jól szemügyre vesszük a történetet, láthatjuk, hogy gyengéd gondoskodással még ezt is Jézus maga készítette elő - miérettünk, ahogy mondotta.

A másik tanulság az isteni szerénység. Jézus példamutatása, hogy milyen szelíd alázattal kell fogadnunk az emberek ünneplését. Igaz, nem tér ki előle, mint ahogy semmi emberi elől nem tér ki -, hogy annál teljesebb tanítást hagyjon örökül számunkra. A jeruzsálemi bevonulás története hányszor játszódik le azóta is bennünk, egy-egy rövid felbuzdulás képében.

Hogy találkozásunk vele hogy válhat tartóssá? Erre felel a következő szakasz. Vállalnunk kell önmagunk "elvesztését", ahogy ő vállalta a földbe hullott gabonaszem sorsát. Akkor valóban egyek leszünk majd vele, s nem a futó, hanem az örök dicsőségben, a jeruzsálemi bevonulás után az örök Jeruzsálembe való bevonulás örömében.
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Hideg csokis kocka
  2015-03-28 20:29:44, szombat
 
 




Piskótához:
5 tojás, 5 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor,
3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál kakaó,

Cukorsziruphoz:
6 evőkanál víz, 6 evőkanál cukor

Krémhez:
5 dl tej, 4 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás pudingpor
12,5 dkg ráma margarin,1o dkg porcukor

A piskótához habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az étolajat, a sütőporral elkevert lisztet és a kakaót.
A masszát beleöntjük a kikent sütőformába és 180 °C --ra előmelegített sütőben kb. 17 percig, sütjük.
A cukorsziruphoz 10 percig főzzük a vizet a cukorral. A még meleg piskótalapot félbevágjuk és leöntjük a lehűtött cukorsziruppal.
A tejből, pudingporból és a cukorból kissé sűrűbb pudingot főzünk.
Hűlés közben néhányszor megkeverjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűlt pudingot, és sima krémmé keverjük.
A krémet rákenjük a piskóta alsó részére, majd a felső piskótalappal betakarjuk.
Tetejét csokoládéval bevonjuk.
Hűtve tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Zokog a csend és sír az éj!
  2015-03-28 19:55:05, szombat
 
  Zokog a csend és sír az éjj!
Zokog a lelkem a lelkedért!
Zokogó kőnnypatak zúdul arcomon!
Zokogva kiáltom neved egy hajnalon!

Ajkam az ajkad keresi néma csendben.
Lelkem a lelkeddel küzd a végtelenben.
Lelkem a lelked magához ragadja.
S megcsókolja lelkem a lelked féltőn óvva.

Zokogás csendjét,szívünk fogja át.
Néma ölelésünk testünk járja át.
Küzdelmünk vége maga a szerelem.
Zokogó könnyeim,magaban lenyelem.

Kiáltásom elfolytom és dalolok az égre.
Istenem a virágom tartsd kinyilva s szépen.
Tartsd meg bennem lelkem s tartsd meg őt mellettem.
Tartsd meg mert meghalok testemben-lelkemben.

Mosolyát őrizd végtelen s töretlen.
Adj hitet világom,adj hitet szerelmem.
Zokogó kőnnyeim csermelyében éden.
Teremtés mítosza maradj készenlétben.

Teremts egy szebb jövőt s jobb holnapot.
Teremts a szívemben mindíg napot.
I.L.Prilke/Yeremts
 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Az ideális férfi
  2015-03-28 19:43:11, szombat
 
  Az ideális férfi

Előre szólok, ez a téma most ösztönösen kerül megközelítésre. Csak semmi tudományos magyarázat, száraz definíció, pszichológia háttér, vagy matematikai összefüggés. E sorok írója erősen megpróbál nem elfogult lenni és elvonatkoztatni egy bizonyos tudatállapottól, és általános képet igyekszik festeni az Ideális Férfiról. Itt és most csak néhány szempont kerül megtárgyalásra.

Az Ideális Férfi a hiedelmekkel ellentétben nem királyfi sem nem herceg. Nincs fehér lova, nem lobog csodásan fodrászolt aranyszőke haja sem, ahogyan vágtázik a szélben. Lehet, hogy még autója sincsen, amely tény sok nőnemű lény számára nehezen kerül feldolgozásra lelkileg, főleg ha bizonyos oknál fogva ő sem rendelkezik saját járművel. Furcsa téveszme az, hogy az Ideális Férfinek, magasnak és daliásnak kell lennie. Nem, nem, az Ideális Férfi nem biztos, hogy 180 cm magas. Vannak nőnemű lények, akik ez esetben csakis és kizárólag lapos sarkú cipőt hordanak, nem bírván el a lelki súlyát a szörnyűséges kontrasztnak, mely közte és Ideális Férfink között tátong. Ebben az esetben már elhagyhatjuk az ideális jelzőt, hiszen a szóban forgó hölgy oly módon frusztrált, hogy nyomatékosan kérjük, menjen a picsába. Amennyiben Ideális Férfink megtalálta Ideális Nőjét, az boldogan és felszabadultan fog mellette tűsarkújában tipegni és az utcán nyilvánosan csókolózik majd vele, úgy körülbelül tíz méterenként.

Az Ideális Férfi olvas. Sőt mi több ír. És ami még sokkolóbb, beszél. Kommunikál. Ideális Nőjével összességében legalább három órát naponta. Nem esik nehezére kifejeznie az érzelmeit, kívánalmait. Az Ideális Férfi nem hagyja, hogy Nője egyetlen percig is szomorúnak vagy boldogtalannak tűnjön. Beszélteti, megoldást keres. És kizárt, hogy A Nő úgy hajtja álomra a fejét, hogy valamilyen megoldatlan kérdés motoszkálna a fejében. Ideális Férfink ilyenkor szép álmokat kíván, és bármilyen sziruposnak is tűnik, minden nap tudtára adja Nőjének, hogy szereti, és ezért nem várja el az "énisszeretlek" típusú azonnali reflexet.

Ideális Férfink a házimunkát teljesen önként és szeretettel végzi. Persze, ha egy körmét reszelő nőnemű lény terpeszkedik a fotelban félig kipingált lábkörmökkel, arcpakolással a fején, aki még ráadásul instrukciókat is osztogat, ideális férfink megtagadhatja a házimunkát. Amennyiben viszont ideális Nőjével él harmonikus szeretetben, Férfink annak reggeli pirítósát megvajazza, ruháját is kivasalja, a cipőjét kipucolja, sőt áhítattal adja a lábára.

Az Ideális Férfi nem néz valóvilágot, éjjelnappalbudapestet vagy győzikét. A szemetet az utcán a legközelebbi kukába dobja. Tudja, miért kell a Nő előtt belépnie az étterembe. A lépcsőn felfelé menet mögötted halad, lefelé pedig előtted. Nem esik nehezére kinyitni neked a kocsiajtót. Nem hatja meg státusz, dizájner cucc, anyagi javak, és nem érdekli, mid van. Figyel, és valóban jelen van, ebből kifolyólag előfordul, hogy megjegyzi szeretett Nőjének ruha- és cipőméretét, és teljesen önállóan, belső késztetés eredményeképpen vásárol csodaszép lábbeliket. Az Ideális Férfi nem bántalmaz, még verbálisan sem. Az "ugye megmondtam" kezdetű mondatokat el sem kezdi, mert eszébe sem jut ilyesmi. Nem biztonságkurva, nem kapcsolatfüggő. Tudja már mire nincs szüksége. Kialakult és tiszta képe van a jövőről, elveihez konokul tartja magát. Az Ideális Férfi társaságában egészen egyszerűen jó lenni! Hogy hol az Ideális Férfi lelőhelye? Bárhol fellelhető, csak vegyétek már észre lányok!

(Persze csak jelzem, egy közülük már foglalt.)

 
 
0 komment , kategória:  JÓ PASIK  
Szevasz tavasz!
  2015-03-28 17:30:39, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Szól a tavasz
  2015-03-28 10:24:14, szombat
 
 

Kecskés Béla: Szól a tavasz


Szól a tavasz:
itt vagyok!
Eljöttem, mert
hívtatok.
Egész télen
hó alatt
álmodtam az
álmomat.
Szól a tavasz:
itt vagyok,
napsugárban
csillanok,
kezemben száz
szál virág -
annak adom,
aki várt!


 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Szeretettel küldöm a tavaszt
  2015-03-28 10:02:09, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
A vihar elvonul, ők pedig újra mosolyognak
  2015-03-28 09:58:55, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Madárdalos szép napot!
  2015-03-28 09:56:49, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
A lélek virága
  2015-03-28 09:55:47, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2015.03 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 524 db bejegyzés
e év: 7211 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 8073
  • e Hónap: 33952
  • e Év: 223587
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.