Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Ady Endre: Dal a rózsáról
  2015-03-30 22:00:19, hétfő
 
 










Ady Endre: DAL A RÓZSÁRÓL


A szép leány a búcsúzáskor
Egy rózsát tűzött fel nekem.
Piros volt lágyan feslő szirma,
Jelképed, égő szerelem!


Könnyű csókot lehelt reája
S mint álomkép már messze szálla
S én fájó szívvel, könnyes szemmel
Sokáig néztem még utána.

Elhervadt már a rózsabimbó,
Amit a szép leány adott.
Hervadtan őrzöm, hisz' a múltból
A sors csupán ennyit hagyott...
Pedig a lányka könnyű csókját


Könnyeim már régen lemosták,
De most tudom, hogy ez csók volt
Sejtelmes, végső "Isten hozzád!"

A szép leány a rózsabimbót
Most más legénynek tépi le,
Most más legényért dobog, lángol
Szerelmes, forró, kis szíve:


Más csókolja kicsiny - kacsóját,
De megőrzöm a hervadt rózsát:
Én kaptam annak a kislánynak
Legelső, tiszta, szűzi csókját!







A virágok királynője - a RÓZSA


Gyönyörű videó Oldfield zenéjével...és a virágok királynőjével, a rózsával, néhány szép és igaz idézettel...

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Gyönyörű virágok&idézetek  
Mátyás király meg a pásztor
  2015-03-30 21:30:53, hétfő
 
 




MÁTYÁS KIRÁLY MEG A PÁSZTOR


Tudjátok-e, mi az a lebbencs? Az a pásztorok reggelije meg ebédje meg vacsorája. Egy nagy zsák száraz lebbencstésztát visz ki magával a pásztor a pusztára tavaszon, kihajtáskor. Annak elégnek kell lennie a késő őszi szétverésig.

A száraz tésztát megfőzi a kondérban a kútvízzel, zsírozót hasogat belé, jó nagy marék paprikával megpirítja a tüzes lebbencslevest. Bojtárgyerek korában kezd el a lebbencsen élni, meg nem unja fehérhajú számadó gazda korára se. Az Isten áldása a lebbencsleves.

Most pedig hallgassátok meg a Mátyás király esetét a lebbenccsel!

Mikor még fiatal király volt Mátyás király, felöltözött parasztnak, mert meg akarta ismerni a népet. Jártában-keltében elérkezett egy szép nagy pusztára. Ott legeltette a birkát egy öreg juhász gazda a három bojtárjával. Éppen hozzákezdtek volna a reggelihez, mikor a tűz mellé toppan rongyos szűrben egy szegény vándorlegény.

Tisztességgel köszönt a pásztoroknak:

- Jó reggelt kívánok kendteknek, kedves egészségükre az éjszakai nyugodalmat!

Az öreg gazda mindjárt megkérdezte:

- Nem ehetnél öcsém?

- Kétszer se kérdje, gazduram - mondja a vándorlegény -, mert egyszer­re megmondhatom, hogy leszaladt a nyál a nyelvemen ennek a levesnek a jó szagára.

- Ülj le hát te is, öcsém, lakjál jól isten nevében!

Kihoztak a kunyhóból még egy kisszéket, leültették a legényt a bojtárok közé, adtak a kezébe neki is egy hosszúnyelű vaskanalat. Mert így eszik a lebbencset a pásztorok, kisszékeken körös körül ülve a kondért. Hát amint a vándorlegény egypárszor megmártja a vaskanalat a lebbencsben, nagyot koppint az öklére a maga kanalával az öreg számadó.

- Aztán miért kaptam én ezt, gazduram?

- Azért kaptad, öcsém, hogy ne nyúlj a kondérba előre, mindig csak többivel egyszerre!
Jól van, esznek tovább. Egyszer csak az öreg számadó még sajgató­sabbat koppint a vaskanalával a vendégnek az öklére. Hűnye a boldogját, felrántja az öklét a legény a szájához, megfújkálja.

- Hát ezt meg miért kaptam gazduram?

- Ezt csak azért, öcsém, hogy megtudd, sose nyúljál más elébe, csak magad elébe nyúlkálj a kondérba!

Akkor a vándorlegény felállt a kisszékről, lehajtotta a rongyos szűrt, ott állt aranyban, gyémántban.

- Tudjátok meg emberek, én vagyok Mátyás király!

Hát a szegény pásztorok mind térdre borultak előtte.

- Irgalom, kegyelem, felséges királyunk!

Mátyás király meg csak mosolygott:

- Keljetek fel jó pásztorok, nincs harag! Kend meg gazduram, feljön velem evvel a vaskanállal Buda várába, de aztán mind a nagyuraknak a ke­zére csapkodjon kend, mert az is mind előre nyúlkál a tálba, meg mind szereti a másik orra elől elkapkodni a falatot.

Így is lett. Tudjuk, a lebbencs törvényeivel uralkodott azok közt a ha­ramia nagyurak közt Mátyás király.

(népmonda)


Link


Link







 
 
1 komment , kategória:  Irodalom - Próza  
Húsvéti sonka
  2015-03-30 11:30:20, hétfő
 
 




HÚSVÉTI SONKA


Hogyan főzzük a húsvéti sonkát? Gyorstalpaló 6 lépésben.


A húsvéti húsfogyasztás meghatározó eleme a füstölt sonka, amely húsvétkor jut igazi főszerephez.

Hústartósítási eljárásokkal már több ezer éve is próbálkoztak elődeink, hogy a hús romlását meggátolják. A természet elemei voltak segítségükre: a hús viztartalma ugyanis a napon, szélben és tűz fölött kiszárítható, így a gombák és baktériumok szaporodása jelentősen lelassult, illetve megáll. A húsok a tűz fölötti szárítással új, füstös ízvilágot is kaptak, valamint olyan baktériumölő vegyületekkel vonták be a hús felszinét, amellyel tovább növelték annak eltarthatóságát. A só is hasznosnak bizonyult: a száraz sózás vagy a töményített sóoldattal kezelés szintén csökkenti a hús viztartalmát.

Húsvéti sonkát különböző eljárásokkal lehet előállítani. A hagyományos eljárás szerint a sonkát száraz sózás után hónapokon keresztül érlelik, hidegen füstölik, miközben nyers marad. Ilyen többek között a parasztsonka, amelynek egyik legnagyobb előnye az eltarthatósága. A gyorsérlelésű, nedves sonkák csak néhány napig érlelődnek, miután nagy mennyiségű páclét juttatnak a rostokba. A húsvéti sonkát általában nagyszombaton, a húsvét vasárnapot megelőző napos szokták megfőzni. Sokkal korábban nem érdemes, hogy az ünnepek alatt se romoljon meg.

A húsvéti sonka elmaradhatatlan társa a tojás és a torma, de ne feledkezzünk meg a tavaszi zöldségekről sem! Az újhagyma és a hónapos retek is remek kisérője lehet. Elődeink gyakran ettek gyümölcsöt is a sonkához: az édes-savanykás alma és az enyhén sós sonka aromái ugyanis jól passzolnak egymáshoz. A torma, a majonézes burgonyasaláta, és számos ínycsiklandó mártás, már csak megkoronázza a húsvéti asztal eme remek fogását!

Nem minden héten főz az ember sonkát, viszont még egy kezdő háziasszony is bátran belevághat.

Sonkafőzés 6 lépésben

1.
Mossuk meg a sonkát, de a zsíros réteget ne vágjuk le. A kötözött sonka hálóját érdemes még a főzés előtt eltávolítani.

2.
Egy fazékban engedjübk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Hagyjuk benne állni, amig a tartósításához használt só nagy része kiázik belőle /kb 12 óra/. Végül öntsük le az áztatólevet.

3.
A sonkát tiszta vízzel öntsük fel ismét addig, míg ellepi, s tegyük fel főni. Forrás után kis lángon főzzük puhára.

4.
Amikor félig megfőtt, tehetünk bele hagymát, kevés fokhagymát, esetleg sárgarépát, petrezselyem gyökeret és zellert. Ízesíthetjük borssal és babérlevéllel, de ne sózzuk. Adhatunk hozzá bort, ecetet vagy gyümölcsöket.

5.
A sonka főzése nagyjából annyi órát igényel, ahány kiló. A gyorspácolt, fóliás sonkának kevesebb iső kell. Ha már könnyen bele tudunk szúrni egy fogpiszkálót, levehetjük a tűzhelyről.

6.
Saját levében hagyjuk kihülni, a levegőn ugyanis kiszárad és megkeményedik. Utána tegyük hűtőbe, és csak akkor szeleteljük, ha már teljesen megdermedt. A megmaradt főzőlevet tedd félre. Érdemes több adagban tárolni. Egy részéből megfőzheted a húsvéti kemény tojásokat, vagy később felhasználhatod bableves készítésére. Rendkívül ízletes lesz a csirke is, ha a sonka levében főzzük, vagy csak egy kicsit lötykölünk belőle a hús alá.







10 dolog, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról

Link














 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet
  2015-03-30 11:00:22, hétfő
 
 










AKI A VIRÁGOT SZERETI, ROSSZ EMBER NEM LEHET


Történetünk címe egy ismert közmondás.

Ugyan ki látott már rossz embert virágot öntözni, gondozni és bennük gyönyörködni? De hogy semmit sem szabad túlzásba vinni, igazolja azt az alábbi történet:

A kertész nagyon szerette a virágokat, reggeltől estig csak az illatos növényekkel foglalkozott. Más nem is érdekelte, csak a rózsái, liliomai, a szebbnél szebb színekben pompázó virágai. Öntözgette, kapálgatta, trágyázta őket. Ám ennek a családnak volt családja is. Jó felesége, aki csak türelmesen nézte, hogy az ura egész napját a virágainak szenteli, és másra nem is futja az idejéből. De amúgy nem volt rossz ember. Volt két szép fia is, akiknek titokban fájt a szívük, hogy édesapjuk a virágokat simogatja és nem őket, a virágokkal beszélget és nem velük, a virágok növekedését lesi és nem az övékét. De hát amúgy nem volt rossz ember.

Teltek az évek. A felesége meghalt, a fiai megnősültek, és elköltöztek otthonról.

Mondhatnánk a szegény kertész egyedül maradt és szomorú lett. De nem úgy volt, szinte észre sem vette a változást. Ott voltak a virágai. Amíg ereje volt, szikrányi bírása, kapálgatta és törődött velük. Egyáltalán nem ismerte az unokáit, mivel fiai úgy érezték, fölösleges lenne meglátogatni őt, úgy sem érdekelnék a gyerekek. Ha esetleg egy új virágfajtát hoznának neki megmutatni! De egy unokát? A kertésznek is eljött az ideje és a Teremtő magához szólította. A temetésén nem siratta senki. Csak a virágok hullatták a szirmaikat, de csak azért, mert elnyíltak vagy kiszáradtak. Hisz a virágnak nincs szíve. A kertész nem hiányzott senkinek, mert ő sem szeretett senkit, nem törődött senkivel, a virágjaival nem szerzett örömet másoknak, csak saját magának.

Azt mondják, hogy addig élünk, míg valaki emlékszik, vagy gondol ránk. A kertészre bizony nem gondolt senki. De amúgy nem volt rossz ember.

Fodor Teréz
















 
 
0 komment , kategória:  Gyönyörű virágok&idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1845
  • e Hét: 7067
  • e Hónap: 46888
  • e Év: 224763
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.