Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2015-03-06 23:59:22, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Főzöcskés viccek
  2015-03-06 20:01:33, péntek
 
  Főzöcskés viccek


Az idős hölgy a kutyájával megy a henteshez. Az állat felkap a pultról egy darab húst.
Öné ez a kutya, asszonyom? - kérdi méltatlankodva a hentes.
- Régen én gondoskodtam róla, de mára önellátó lett.

Egy különc úr bemegy a zöldségeshez:
Tessék mondani, alma van?
-Igen, nagyon szép, friss almánk van. Kérek tíz darabot, de kérem, mindegyiket csomagolja be, külön papírba... Köszönöm.
És őszibarack van-e?
-Gyönyörű őszibarackunk van. Adhatok belőle? Igen, huszonöt darabot, de mindegyiket külön papírba csomagolva kérem...
És mák van-e?
-Van, de nem eladó!

Egy akkurátus és meglehetősen csúnya nő sárgadinnyét vásárol.
Vagy harmincat megnyomkodott, megszagolgatott, mire a zöldséges rászólt: Legközelebb a férjét küldje el vásárolni, ő nem válogatós! Miből gondolja? ?
-Ha az lenne, nem vette volna feleségül.

"Kedves Szerkesztőség! Férjem három hete azzal ment el otthonról, hogy leszalad egy kis ecetért, amit a fejes salátára akartunk önteni, és azóta nem tért vissza. Mit tegyek?
-"A gasztronómiai rovat vezetőjének válasza: "Csepegtessen citromlevet a salátára."

Kreatív szakács: Aztán mit csinál ebből a szép darab marhahúsból főszakács úr?
- Hát fiam, lesz belőle szarvaspörkölt, vaddisznósült, őzfilé, zergetokány és vagdalt libamell.

Két férj beszélget: A te feleséged is oda szokta égetni az ebédet?
- Hogy oda-e? Nála még a hidegtál sincs biztonságban!

Mit főztél vacsorára szívem? - kérdi a férj a feleségétől.
-Nem tudom, mert a konzervről leázott a címke.

Férj kérdi a feleségétől:
-Hová mennél a házassági évfordulónkon? Valahová, ahol eddig még nem jártam.
-.Akkor a konyhát ajánlanám.

Két barát beszélget: Mondd! Te mindent megeszel, amit a feleséged főz?
- Ha csak ennyivel beérné!
- sóhajt fel a másik.
Nekem még dicsérnem is kell a főztjét.

A mama esküvő előtt nyugtatgatja a lányát: Ne izgulj kislányom! Tudod a szex...
-Ugyan a szex! - Én a főzéstől tartok.

Szuromi Esztertől kaptam, köszönöm.
 
 
0 komment , kategória:  Humoros, vicces  
Hasselback, egy izgalmas sült krumpli
  2015-03-06 15:24:16, péntek
 
  Hasselback, egy izgalmas sült krumpli

A burgonya alapvető élelmiszernek számít világszerte, el sem tudnánk képzelni nélküle a mindennapjainkat. Legyen ebéd, vacsora, egy kis snack, ünnep- vagy hétköznap, ott van a tányérunkon valamilyen formában. Számtalan fogás alapját képezi, de a sült krumpli a kedvenc. Olcsó és igen változatosan tálalható.

A bő olajban vagy épp sütőben ropogósra, illetőleg puhára sült krumpli egyike a legnépszerűbb köreteknek, de vannak olyan változatai, amelyek akár önálló fogásként is megállják a helyüket. Ezek közé tartozik a svéd eredetű, nagyon látványos és igen jól variálható Hasselback, vagy más néven harmonika, illetve irdalt burgonya.





A Hasselback vagy harmonika burgonya látványos, olcsó és nagyon finom fogás

Mi a Hasselback burgonya?

Az eredetét, de már a nevét tekintve is (hol Haselbackként, hol meg Haselbachként emlegetik tévesen) sokféle információ kering róla. Néhány dolog azonban biztosan tudható: a precízen beirdalt, de nem teljesen felszeletelt, egészben sült burgonyát először a Stockholmhoz tartozó Djurgården szigetén készítették, a szállodaként és étteremként is működő patinás villában, a Hasselbackenben. A 18. században még csak egyszerű kocsmaként működött, a 19. században építették át impozáns étteremmé és szállodává, majd egy tűzvészben szinte az egész porig égett, és az 1870-es évek eleji újjáépítésnek köszönhetően nyerte el későbbi formáját. A Hasselbacken igazi elegáns étteremként vonult be a köztudatba, a ,,boldog békeidőkben" ide járt a társadalom krémje.

A 20. század közepére azonban régi dicsősége megkopott: az egykor pompás helyen már csak iskolát és vendéglőt működtettek. Különös módon mégis erre az időszakra tehető a Hasselbackenhez kötődő remek fogás születése. Az 1990-es évek elején újjáépített, és mára már konyhájáról is világszerte ismert Hasselbacken étterem új hírnevét (mondhatni világra szóló karrierjét) a különleges sült krumpli alapozta meg.





Az elegáns Hasselbacken szálloda és étterem az 1900-as években az európai arisztokrácia kedvelt helye volt (fotó: wikipedia)

A svédül előbb Hasselbackenpotatis, majd Hasselbackspotatis névvel illetett, magyarul Hesselback burgonyaként ismert finomság 1953-ban (más adatok szerint 1955-ben) került először a tányérokra - kis túlzással az akkoriban itt működő iskolai konyháról. Van, aki úgy tartja számon, hogy egy diák, mások szerint a vendéglátó-ipari középiskola igazgatójának nagyszerű találmányaként. Nem más ez, mint egy sűrűn beirdalt, fűszeres olajjal megkent, sütőben tökéletesre sütött burgonya, ami a sütés során harmonikaszerűen szétnyílik. Akkor tökéletes, ha kívül ropogós, belül krémesen puha, mégis egészben marad.
Így készül a Hasselback krumpli

A Hasselback burgonya eredeti receptúráját nem tartja precízen számon a gasztronómia története. Nagy valószínűséggel a ma is legnépszerűbb változat, a fokhagymás-fűszeres olajjal megkent bevagdosott, egész burgonyák kerülhettek ki az '50-es években a svéd tankonyha sütőjéből. Ezt aztán számtalan variációban kezdték készíteni nem csupán Stockholmban, majd a skandináv államokban, de mára világszerte az otthoni konyháktól az elit éttermekig sokfelé.

Ha olcsó, különleges és látványos sült krumplival szeretnénk előrukkolni, a Hasselback a legjobb választás!A legfőbb hozzávaló a sütésre alkalmas burgonya. Bár a közértekben, zöldségeseknél ritkán tüntetik fel a burgonyák fajtáját, mindenképp olyat érdemes választani hozzá, amelyik nem esik szét sütés közben. Ha a látvány is fontos, olyan krumpliból süssük, amely elég hosszúkás, hogy szépen kinyíljanak majd a szeletek.





A méretes, hosszúkás beirdalt krumplik kívül ropogósra, belül puhára sülnek a sütőben

Első lépésként fogja az ember a megfelelő burgonyát, alaposan megsikálja. Hámozni nem szükséges, ha ép a héja, és tökéletesen tisztára tudjuk suvickolni. Akkor lesz látványos a végeredmény, ha így készül, persze aki idegenkedik ettől, vagy nem sikerül kellően a tisztítás, nyugodtan meghámozhatja.

Az előkészített burgonyát érdemes egy méretes kanálba helyezni, hogy még csak véletlenül se vágjuk át teljesen a burgonyaszemet. Éles késsel vékonyan majdnem végig bevagdossuk, vagyis az alsó részét (kb. ¼-ét) nem vágjuk át, ez tartja majd egyben a gumót, a felső részén karcsú szeleteteket vágunk.

Ha ezzel megvagyunk, előmelegítjük a sütőt, egy alufóliával vagy sütőpapírral borított tepsire helyezzük a krumplit, és a fantáziánkat szabadon engedve megkenjük, esetleg megtöltjük a krumplikat. Az alapverzió, ami valószínűleg a legközelebb állhat az eredetihez (már, ha volt ilyen), nagyon egyszerű, pénztárcabarát, és kevés hozzávalót igényel - amolyan minden van hozzá a konyhában/kamrában típusú recept.





A Hasselback krumpli tökéletes, látványos köret húsokhoz, zöldségekhez

Hasselback burgonya - alaprecept

Hozzávalók 4 személyre:
4 db hosszúkás, sütésre alkalmas méretes burgonya (egyenként kb. 15-20 dkg)
2-3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint növelhető a mennyisége)
1 teáskanál őrölt kömény
őrölt feketebors ízlés szerint
A tálaláshoz:
1 csokor finomra aprított zöldfűszer (pl. petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring, snidling - akár vegyesen is)

Elkészítés: Egy kisebb tepsit sütőpapírral borítunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az olajat kis tálba mérjük. A fokhagymát átpréseljük, a sóval, a borssal és a köménnyel belekeverjük az olajba.
A burgonyát alaposan megtisztítjuk, megsikáljuk. Nagy tálalókanálba helyezzük az első szemet, éles késsel kb. 2 mm-enként beirdaljuk, ügyelve arra, hogy a kanálban lévő alsó részt ne vágjuk át. Mindegyik burgonyával ugyanígy járunk el. A beirdalt krumplikat a bevagdosott részükkel felfelé elhelyezzük az előkészített tepsin, és kenőecsettel szépen megkenjük mindegyiket a fűszeres olajjal, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint minél több kerüljön a szeletek közé.
A tepsit behelyezzük a sütőbe, és a hőmérsékletet 200 fokra növeljük. Nagyjából 55-60 perc alatt sülnek át a méretes krumplik. Kívül ropogós, belül krémesen puha lesz. Ha kivettük a sütőből, meghintjük a sütés közben finomra aprított fűszerekkel.
Az így elkészített, harmonikára emlékeztető sült krumpli önmagában, salátával könnyű vacsora lehet, de húsételek mellé is tökéletes köret.

Aki idegenkedik a fokhagymától, fűszerezheti az olajat zöldfűszerekkel, vagy csupán finomra aprított, illetőleg szárított rozmaringgal. A csípős ízek rajongói nyugodtan használhatnak chilivel fűszerezett olajat is hozzá, de kerülhet az olajba néhány csepp citromlé is, ha pikánsabban szeretjük. A lényeg, hogy olyan fűszerezésű olajat használjunk, amilyet szeretünk. Természetesen elkészíthető kisebb méretű burgonyából is, ebben az esetben evőkanálba is helyezhetjük az előkészítés során, és úgy vagdossuk be.





A Hasselback burgonya teteje lehet igazán ropogós is némi sajtnak és morzsának köszönhetően

Ha fokozni akarjuk a ropogósságát, remek módszer, ha a fokhagymás olajozást követően betesszük a sütőbe, majd a sütési idő felénél kivesszük, és 4 nagyobb burgonya esetén meghintjük 1 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt és 1 evőkanál zsemlemorzsa keverékével, amit egyenletesen szétosztunk a félig sült zöldségek tetején. Így ropogós kéreg sül majd a harmonikaszerűen szétnyíló, illatos krumplik tetején. Ha apróbb krumplikkal dolgozunk, vagy nagyobb mennyiséget készítünk, a sajt és morzsa keverékét természetesen lehet növelni, de akár kevés frissen őrölt színes borsot is adhatunk hozzá.

Úgy is nagyon finom lesz a Hasselbeck burgonya, ha a sütési idő vége előtt nagyjából 15 perccel nem morzsás keverékkel, hanem jól olvadó reszelt sajttal hintjük meg a tetejét. Korábban azért nem érdemes a sajtot rászórni, mert a sajt könnyen megéghet.





Csak néhány szem krumpli és egy kevés sajt szükséges a sajtos Hasselbackhoz

Tálalhatjuk a Hasselback burgonyát salátafélékkel, de bármilyen mártogató szósszal is - akár fűszeres tejföllel, majonézzel, tartárral, vagy épp padlizsánkrémmel, paradicsomos salsával, amihez csak kedvünk támad. Így könnyű ebéd vagy vacsora lehet, ha pedig köretként kerül a tányérokra, sült húsokat, halakat, grillezett zöldségeket is bátran társíthatunk hozzá.

Ha tartalmas harmonika-krumplihoz támad kedvünk, vékonyra szeletelt baconnel, kolbásszal vagy szalámival is gazdagíthatjuk - nyáron szabadtéri, faszenes grillen is. Ilyenkor a szalonnából, kolbászból kisülő zsiradékon túl már nincs szükség további olaj hozzáadására.
Szalonnás-sajtos Hasselback burgonya grillezve

Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyobb vagy 8 db kisebb sütni való burgonya
20 dkg vékonyra szeletelt bacon
15-20 dkg vékonyra szeletelt félkemény sajt (pl. edámi, emmentáli, gouda)
frissen őrölt bors
só ízlés szerint

Elkészítés: A burgonyákat tisztítást követően vékonyan beirdaljuk, ügyelve rá, hogy az alját ne vágjuk át. A baconszeleteket akkorára aprítjuk, hogy kényelmesen beférjenek a burgonyaszeletek közé. Ha elég sós a szalonna, nem biztos, hogy szükség lesz további só hozzáadására, ha nem túl sós, kissé megsózzuk. Minden második szelet mögé behelyezünk egy darab szalonnát.
A krumplikat grilltepsire vagy rácsra helyezzük, és a sütőt grillfokozatra állítva nagyjából 35-40 percig sütjük. Ekkor kivesszük, és a félig sült krumplik eddig szabadon maradt szeletei közé 1-1 szeletke sajtot biggyesztünk. Kissé megborsozzuk, és további 15-20 percig sütjük, amíg a krumpli belül megpuhul, kívül ropogós lesz, a sajt pedig szépen ráolvad.
Friss salátával tökéletes fogás.





Durvára őrölt borssal megszórva, friss bazsalikommal és zöldségekkel kínálva is igazán elegáns, pénztárcabarát fogás

Húsmentes alternatívaként a szalonnát lecserélhetjük vékonyra szeletelt, előzetesen fűszeres olajba forgatott csiperkére is. Pakolhatunk persze a krumpli-harmonikák közé olajban eltett szárított paradicsomot, halmozhatunk a szeletek közé vékonyra szeletelt sonkát vagy virslikarikákat is, ami csak akad a hűtőszekrényben.

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Rántott mozzarellagolyók diós bundában
  2015-03-06 15:11:48, péntek
 
  Rántott mozzarellagolyók diós bundában

Hozzávalók:

25 dkg (2 csomag) mini mozzarellagolyó
dió

őrölt bors
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj

Elkészítés:

A mozzarellagolyókat tasakjukból kimentem, szűrőben lecsepegtetetem, rövid ideig állni hagyom. A diót apróra töröm, én mozsarat használok hozzá.

Előkészítem a panírozás anyagait. Most négy tállal dolgozom, liszt, felvert (sózott, borsozott) tojás, zsemlemorzsa és a darabolt dió kerül a tálakba.

A mozzarellagolyókat először lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatom, majd újra belemártom a tojásba, és végül az aprított dió következik, abban is megforgatom. Elkészült a nagy mű, forró olajban kisütöm.

Frissen, melegen tálalom, leginkább friss zöldsaláta illik hozzá, és persze kellemes félszáraz bort töltök poharainkba.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Virslis *lábtörlő* II.
  2015-03-06 15:10:22, péntek
 
  Virslis *lábtörlő* II.

Hozzávalók:

35 dkg liszt
1 dl tej
1,5 dkg friss élesztő
1 csapott kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál olaj
kb. 7 db roppanós virsli
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, ha kell, még tejet pótolunk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ezután kinyújtjuk kb. 25x35 cm-es lappá, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Késsel hosszanti irányban végigvágjuk a tésztát, de végeinél kb. 2 cm-re meghagyjuk a széleket.

Ezután a hosszában félbevágott virsliket beszövögetjük a tésztacsíkok közé. Felvert tojással lekenjük,





majd előmelegített sütőben, 180 C-on pirosra sütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Krémes mézes
  2015-03-06 15:06:20, péntek
 
  Krémes mézes

Hozzávalók:

A tésztához:
1 tojás
3 dkg margarin
3 evőkanál méz
3 evőkanál tej
15 dkg cukor
45 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A krémhez:
20 dkg cukor
20 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
5 evőkanál búzadara
1 citrom leve és reszelt héja
ribizlilekvár, eperlekvár, esetleg meggylekvár

Elkészítés:

A tésztához a tojást, a margarint, a mézet, a tejet és a cukrot kissé összekeverjük, pár percig melegre tesszük, amíg a zsiradék és a méz megolvad. Belekeverjük a lisztet a benne elkevert szódabikarbónával együtt, és az egészet összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, 1/2 óráig pihentetjük, majd kikent tepsi hátulján megsütjük a lapokat.

A krémhez a cukrot és a margarint habosra keverjük a vaníliás cukorral. A 1/2 liter tejben az 5 evőkanál búzadarát keményre főzzük, és hidegen összekeverjük a habosra kevert cukros margarinnal, beletesszük a citrom levét és a reszelt héját.

Az első lapot krémmel, a másodikat lekvárral, a harmadikat ismét krémmel kenjük be. Tetejére porcukrot szórunk, pár órát, esetleg egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak, utána szeleteljük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Sziszka72 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kapros lazacfilé
  2015-03-06 15:03:36, péntek
 
  Kapros lazacfilé

Hozzávalók:

1 kg lazacfilé
1 csokor kapor
5 gerezd fokhagyma
3 db közepes lime
2 dl extra szűz olívaolaj

őrölt fehérbors

Elkészítés:

A lazacfilét felvágom kisujjnyi szeletekre, gyengén sózom, megszórom őrölt fehérborssal, félreteszem. A fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomom, a kaprot apróra vágom.

Egy nagyobb jénai tálba öntöm az olíva olajat, hozzáadom az alaposan kifacsart lime-ok levét, belekeverem az összezúzott fokhagymát és a kaprot, jól összedolgozom az egészet. Ebbe a páclébe helyezem a lazacszeleteket, fóliával letakarom, egy éjszakát a hűtőben pihentetem.

Készítéskor egy serpenyőt felmelegítek, ebben sütöm át a pácolt lazacszeleteimet, mindkét oldalukon, omlós puhára. A serpenyőbe nem teszek külön zsiradékot, elegendő az, ami a pácléből a szeleteken maradt.

Párolt zöldségekkel, esetleg burgonyapürével vagy hercegnőburgonyával tálalom.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Tárkonyos tavaszi raguleves
  2015-03-06 12:58:04, péntek
 
  Tárkonyos tavaszi raguleves

Hozzávalók:

60 dkg hús (én pulykamellet használtam most)
1 nagyobb cukkini
6-8 db kelbimbó
3 maréknyi fagyasztott tavaszi zöldség (zöldbab, kukorica, borsó, répa)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
őrölt bors
ételízesítő
2 csirkeleves-kocka
3 dl tejföl
2 dl tejszín
tárkony
olívaolaj
2 kávéskanál liszt
1/2 citrom leve

Elkészítés:

A húst felcsíkozzuk, a hagymát apróra kockázzuk. Utóbbit üvegesre pirítunk az olajon, majd a húst is hozzáadjuk, megpirítjuk. Ha kész, megszórjuk egy pici liszttel, majd felöntjük vízzel, beletesszük a leveskockát, sózzuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd a kockára vágott zöldségeket és a kelbimbót. Aki szereti, gombát, csirkemájat is tehet hozzá.

Ha megpuhult minden, felöntjük a tejföllel kikevert tejszínnel, majd citromlével ízesítjük. Legvégül megszórjuk bőven tárkonnyal.

Megjegyzés:

A receptet -Marcipán- küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Jó napot!
  2015-03-06 12:55:57, péntek
 
  Gyönyörű, napsütéses, bár kissé hűvös napra ébredtünk.
Most jelenleg 8 fok van és erősen fúj a szél.

Csak picit felhős az ég és így süt a napocska:






Kinyílott a kankalin is:



 
 
0 komment , kategória:  Szép napot, vasárnapot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2506
  • e Hét: 7087
  • e Hónap: 20992
  • e Év: 150699
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.