Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Kisnyuszik
  2015-03-09 21:39:47, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Mangalica
  2015-03-09 21:38:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Majomcsoport
  2015-03-09 21:37:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Magyar szürkemarha gulya
  2015-03-09 21:36:30, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Komondor
  2015-03-09 21:35:29, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kisróka
  2015-03-09 21:34:51, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kisoroszlán pihi
  2015-03-09 21:33:47, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kisnyuszik
  2015-03-09 21:33:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Pajzsmirigyről
  2015-03-09 19:26:28, hétfő
 
 



Legtöbben a pajzsmirigy rendellenességek fokozott előfordulási arányának okát a megváltozott étrendbeli és környezeti viszonyokban látják. Bármi legyen is az ok, egy biztosan állítható: egyre többen és többen szenvednek a pajzsmirigy különböző rendellenességeitől, a legnagyobb arányban a nők körében.

A jód nem megfelelő (túl kicsi, vagy túl nagy) aránya is okozhat pajzsmirigy alulműködést. További ásványi anyagok, így például a cink hiánya is szervesen összefügg a pajzsmirigy alulműködéssel.

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb mirigy testünkben. Az általa termelt hormonok szervezetünk számtalan funkciójáért felelősek, a sejtek megfelelő energiaellátásától kezdve egészen az anyagcsere ideális működéséig, így a nem kielégítő pajzsmirigyműködés az egész testre kihat.

A pajzsmirigy alulműködés áll számos betegség hátterében

A pajzsmirigy alulműködés legáltalánosabb jele a nagyfokú fáradtság és energiahiány és az alvási rendellenességek.

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő betegek nagy része azonban az energiahiány mellett paradox módon hiperaktivitást is érzékel olyan folyamatosan végzett tevékenységek közben, mint például a házimunka vagy a folyamatos gyaloglás.

Ez azért következik be, mert ha pajzsmirigyhormon-hiány lép fel (így pajzsmirigy alulműködés esetén), az idegek abnormális stimulációt igényelnek a működéshez, így a test túl sok adrenalint termel, mely folyamatosan cselekvésre késztet. Így a beteg egyszerre válik fáradttá és feszültté.

Az alacsony pajzsmirigyhormon-szinttel rendelkezők olyan tüneteket produkálhatnak, amiket általában az öregedés számlájára írnak, melyek közül a koncentrációhiány, gyakori emlékezetkiesés vagy memóriazavar a legszembetűnőbb jelek.

A feltűnően hideg testhőmérséklet és a melegre-hidegre való érzékenység is gyakori tünetei a pajzsmirigy aluműködésnek, a megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, fájdalmakkal kísért premenstrucáiós időszak, termékenységi problémák, izomgyengeség, görcsök, száraz bőr, sárga dudorok a szemhéjakon, hajhullás, a szemöldök külső ívét alkotó szőrszálak kihullása, illetve a gyulladásra, migrénre, rekedtségre, székrekedésre, depresszióra, beszédnehézségekre való hajlam is mind-mind kísérő jelei lehetnek.

A koraszülés és vetélés, a fibrocisztás emlőbetegség, a petefészek mióma és a petefészekciszta, az endometriózis és a premenstruációs szindróma (PMS) okozója és súlyosbítója is lehet a pajzsmirigy alulműködés, különösen, ha ösztrogéndominanciával párosul, mely egy olyan hormonszintet érintő egyensúlyhiányos állapot, ami már a 20-as évei végén járó nőket is fenyegeti, mely a progeszteronszint csökkenésével járhat együtt. Míg a progeszteron ösztönzi a pajzsmirigyhormon kiválasztását, az ösztrogén gátolja, így járulhat hozzá az ösztrogénszint emelkedése a pajzsmirigyproblémákkal együtt a női belső nemi szervek működésének rendellenességeihez.

Egy, az utóbbi években végzett kutatás kimutatta a pajzsmirigy alulműködés növekvő gyakoriságát a jóindulatú emlődaganatos betegek körében: a tesztalanyok 23,2%-ának volt addig nem gyanított pajzsmirigy alulműködése. 83%-uknál csökkentek a tünetek, kizárólag a pajzsmirigy hormonszint helyreállításának következtében.

A testsúly rendellenessége - akár mindkét véglet irányába - is egy gyakori tényező pajzsmirigy betegség esetén. A gyakori ivás, de kevés ürítés is fontos, intő jel lehet!

A szklerózis multiplex (SM) és az alacsony pajzsmirigyhormon-szint között is kapcsolat van, hiszen gyakran az SM tünetei pajzsmirigykezeléssel megszüntethetők.

A depresszió is igen gyakori velejárója a pajzsmirigyhormon-hiányának. A nők fokozottan ki vannak téve a veszélyének, például a szülés utáni depresszió is sokszor hormonhiány következménye, melyet étrend-kiegészítők szedésével egyszerűen meg lehet szüntetni.

Az adrenalin és annak szintetikus változatai - így az asztma ellen alkalmazott inhalálószerek - szó szerint méregnek számítanak pajzsmirigy alulműködés esetén. A túlzott mennyiségű adrenalin károsítja a szívizom sejtek mitokondriumainak működését.

Dr. Broda Barnes kutatásai is azt mutatták, hogy a diabétesz okozta szív- és érrendszeri komplikációk ugyanannyira a pajzsmirigy gyenge működésének tudhatók be, mint az inzulinhiánynak.

Dr. Barnes megfigyelte, hogy a rák kialakulásának esélye is nagyobb a pajzsmirigy rendellenességben szenvedők között, melynek okát a hormonháztartás kiegyensúlyozatlanságába látja: az ösztrogén fokozottan termelődik, míg az elsődleges öregedés gátló hormonok, így a pregnenolon, progeszteron és a DHA - melyek mind pajzsmirigytől függnek - termelődésének mértéke a normál szint alá esik.

A pajzsmirigy alulműködés akár életveszélyes is lehet

A hosszan tartó, nem diagnosztizált pajzsmirigy alulműködés az ún. myxoedemás coma-hoz vezethet. Ez a fajta kóma szerencsére igen ritkán fordul elő, minden esetben sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Az étrend és a környezeti tényezők jelentős hatással vannak a pajzsmirigy működésére

A legdrasztikusabb környezeti hatás, mely a pajzsmirigyet érheti, a sugárzás (orvosi eszközökből és a mikrohullámú készülékekből áradó ionizáló sugárzás), illetve a nehézfémek (higany, ólom, alumínium) általi szennyeződés. Ezért fontos a vegyszermentes, bio élelmiszerek választása, és elengedhetetlen időnként a szervezet méregtelenítése.

A többszörösen telítetlen olajok többsége - így a szója, repce, sáfrány, kukorica, len, hal, kankalin és borágó - sajnos hozzájárul a gyenge pajzsmirigyműködéshez. A kivételek közt az olívaolaj és a kókuszolaj szerepel, melyeket viszont számos más okból is érdemes beépíteni az étrendbe.

Dr. John Lee, a Harvard Medical Shool professzora arra figyelmeztet, hogy a szójában található goitrogének megakadályozzák az inaktív T4-hormon aktív T3-hormonná alakítását a pajzsmirigy számára, ráadásul a szójababban található genistein nevű izoflavon szintén gátolja a pajzsmirigy hormontermelését, hiszen leállítja a GLUT1 nevű transzport protein működését, mely glükózt küld a sejteknek, amik azt energiává alakítják.

A vízben, ételekben és a fogkrémekben található fluorid szintén gátolja a pajzsmirigy működését.

A szintetikus és genetikailag módosított hormonok használata a fogamzásgátlókban és egyéb hormonkészítményekben, illetve a növekedésserkentő szerek használata a növénytermesztésben és állattenyésztésben szintén blokkolják a pajzsmirigy hormonkibocsátását.

Mivel már korábban is láttuk, hogy szoros kapcsolat figyelhető meg a magas koleszterin- és trigliceridszint, valamint a pajzsmirigy diszfunkciói között, érdemes kivizsgáltatni pajzsmirigyünk működését a koleszterinszint megemelkedése esetén. Ha pedig bebizonyosodik a pajzsmirigy rendellenesség, igyekezzünk minél hamarabb változtatni étrendünkön és próbáljuk meg minél jobban kiiktatni a külső, károsító környezeti tényezőket.
Forrás : drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Refluxról és a gyomorégésről
  2015-03-09 19:03:32, hétfő
 
 


Hogyan kerülje el a savas reflux és a gyomorégés kialakulását :

A gastrooesoshagealis reflux betegség (GERD), amelyet savas refluxnak vagy gyomorégésnek is szoktak nevezni, a legtöbb embert élete során legalább egyszer érinti. Amikor a gyomorégés gyakorivá vagy krónikussá válik, akkor beszélhetünk a GERD kialakulásáról.

A reflux, és a hozzá kapcsolódó betegségek előfordulási mértéke rohamos növekedésnek indult az Egyesült Államokban az elmúlt 30 évben. A növekedés az elöregedő népességnek (hiszen az idősebbek körében gyakrabban fordul elő), a nem megfelelő étkezési szokásoknak (túl gyors étkezés, vagy fűszeres, illetve túl zsíros ételek fogyasztása), és a dohányzásnak tudható be.

Egy másik komoly tényező az elhízás mértékének növekedése, mondta Dr. Victor S. Sierpina, a The Healthy Gut Workbook szerzője. Az elhízottak körében több, mint kétszeres esélye van annak, hogy gyakrabban és súlyosabban szenvednek GERD-es tünetektől, mint az egészséges testsúlyúak.

Az étkezési rendellenességek, mint az anorexia és a bulimia nervosa is növelik a GERD-es megbetegedések számát. ,,Azok, akik hányásra kényszerítik magukat, vagy ilyet tettek a múltban, nagyobb eséllyel szenvednek gyomorégéses tünetektől." - mondta Dr. Jacqueline L. Wolf, a Harvard Orvostudományi Egyetem gyógyszerész asszisztense.

Életviteli változtatások

A savas reflux akkor következik be, ha a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. A leggyakoribb tünete a gyomorégés, amelyet gyakran mellkasában érezhet. Másik gyakori tünete a keserű vagy visszaöklendezett ételek ízének érzete a szájürege hátuljában.

A ritkán jelentkező vagy nem túl súlyos refluxot bizonyos életviteli változtatásokkal általában kezelhet. Ezek a változások a következőek:

étkezések után legalább 3 órán át kerülje a lefekvést,
naponta többször, kisebb adagokat egyen,
adja le felesleges kilóit,
szokjon le a dohányzásról,
emelje meg ágya feje alatt található lábait, ilyen módon feje magasabban lesz felsőtesténél,
hordjon laza ruhákat, így elkerülve a gyomorra és a hasra nehezedő nyomást.

Bizonyos ételek is hozzájárulhatnak a savas reflux kialakulásához, főképp az alábbi ételek és italok:

alkohol,
citrusfélék,
kávé,
szénsavas üdítők,
csokoládé,
zsíros vagy olajban kisütött ételek,
fokhagyma,
hagymafélék,
borsmenta,
fodormenta,
paradicsomszósz.

Gyógykezelés
A gyakori gyomorégés mellett a GERD, vagyis a savas reflux egy súlyosabb fajtája, nyelési nehézségeket, köhögést vagy légzési nehézségeket, és mellkasi fájdalmat is okozhat. Míg a legtöbben tudják kezeni tüneteiket a fent felsorolt életmódbeli változtatásokkal, néhányaknak gyógyszeres kezelésre lehet szüksége a tünetek elkerülése érdekében.

A gyógyszerek az alábbi kategóriákba sorolhatóak:

antacidok,
H2-receptor blokkolók,
nyálkahártya védők,
protonpumpa gátlók.

Néhány szó a protonpumpa gátlókról

A protonpumpa gátlók bizonyulnak a krónikus savas reflux leghatékonyabb gyógymódjának, és általánosságban nagyon biztonságos alkalmazásuk. Az emésztősavak elnyomását segítik, és a legtöbb gyógyszerrel ellentétben, naponta csak egyszer kell alkalmazni. Hosszú távon azonban odafigyelést igényel szedése, mert bizonyos változásokat idéz elő a szervezetben.

Idővel a protonpumpa gátlók eltüntethetik szervezetéből a B12-vitamint. Ezen kívül a gyomorsav a szervezet egyik védekezési módszere a gyulladások ellen, mennyiségének csökkentésével megnőhet a gyulladások és a csonttörések esélye, főképp a csípő, gerinc, és a csuklók területén. Emellett a protonpumpa gátlók nem olcsó gyógyszerek, havonta nagyobb összegekkel kell számolnia, ha szedni szeretné.

Műtét
A John Hopkins Egyetem felmérései szerint a műtéti beavatkozás csak nagyon ritkán szükséges. A savas reflux kezelésére a leggyakrabban a Nissen fundoplicatio nevű eljárást alkalmazzák, amely során a gyomor egy részét feljebb húzzák és szorosan a gyomor és a nyelőcső találkozásához helyezik. Emiatt nagyobb nyomás kerül a nyelőcsőzáró izomra.

A műtétet laparoszkóppal végzik, amely miatt a betegnek 1-3 napos kórházi tartózkodással kell számolnia. A komplikációk nagyon ritkák és az eredmények nagyon hatékonyak. A műtött betegek csupán két százaléka számol be a műtét után kiújuló savas öklendezésről, a gyógyszeres kezelést kapók 13%-ához
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2015.03 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 623 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1299
  • e Hét: 6540
  • e Hónap: 26402
  • e Év: 202277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.