Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Viszonzatlan szerelem
  2015-04-10 21:00:20, péntek
 
 







VISZONZATLAN SZERELEM


Léted barlangjába, fényt akartam vinni.
egyedül, csak Neked el akartam hinni
hogy nem vagy barlang mélyén lapuló,
Értéktelen szürke-kőzet, melyet betakar
az enyészet.
Kitártam neked titkaim, vígan zengtem, dalaim,
De te tova tűntél, akár a bolygófény.
Már nincs remény.


Magány bilincse kezemen, fájó emlékek lelkemen,
Szeretet nem üt léket szívemen, azt hiszem
Vagy tévedtem?
Ez viszonzatlan szerelem.



VISZONZATLAN SZERELEM


Szinte külön műfajnak tekinthető a könnyűzenében azoknak a daloknak a csoportja, amelyek a viszonzatlan szerelemről szólnak. A zenei műfaj, a stílus és az elkeseredettség mértéke eltérő lehet, de egy dolog állandó: a szerelem tárgya vagy kerek perec elutasítja a szerelmest, vagy tudomást sem vesz róla. Tíz klasszikus szám az ötvenes-, hatvanas-, hetvenes-, illetve nyolcvanas évekből - mindegyik a viszonzatlan szerelem témájában alkotott maradandót.

A 10 legszebb klasszikus dal a viszonzatlan szerelemről


1. Doris Day - Secret Love // 1953

A viszonzatlan szerelem tárgya: egy férfi, akiről többet nem is tudunk meg, hiszen az ötvenes években egy nő nem kezdeményezhetett, így titokban kellett tartania szerelmét. A dal szerint azonban már annyira szerelmes, hogy nem is tudja érzelmeit tovább magában tartani.
Tipikus szövegrészlet: "egy barátságos csillagnak mondtam el - ahogy azt az álmodozók gyakran teszik -, hogy milyen csodálatos vagy, és hogy miért szeretlek ennyire"
Érdekesség: a dal a Calamity Jane című musicalhez íródott, és nemcsak a slágerlistákon lett első, a legjobb betétdal Oscarját is elnyerte.

Link



2. Roy Orbison - Crying // 1961

A viszonzatlan szerelem tárgya: egy ex. A kapcsolatnak vége lett, a nő továbblépett, a férfi azonban nem tud, és a szakítás után egy találkozás a könnyekig felkavarja.
Tipikus szövegrészlet: "Azt hittem, már túl vagyok rajtad, de igaz, annyira igaz, hogy most sokkal jobban szeretlek, mint korábban - mindig sírni fogok utánad"
Érdekesség: A dal spanyol nyelvű, acapella verziója elhangzik David Lynch Mulholland Drive című filmjének egyik legemlékezetesebb jelenetében Rebekah Del Rio előadásában.

Link



3. Mamas and Papas - Dream a Little Dream of Me // 1968

A viszonzatlan szerelem tárgya: szintén egy volt szerető, aki azonban már eltűnt valamerre, de továbbra is mintha még az éjszakai szellők is az ő hangján suttognák, hogy “szeretlek".
Tipikus szövegrészlet: "Amíg én egyedül vagyok és szomorkodom, te legalább álmodj rólam egy kicsikét. A csillagok már halványulnak, de én kitartok, kedvesem, még mindig a csókod után sóvárgok"
Érdekesség: A dalt Fabian Andre, Wilbur Schwandt és Gus Kahn írták, először bizonyos Ernie Birchill énekelte fel 1931-ben. Később többek között a fenti Doris Day, valamint Louis Armstrong és Ella Fitzgerald is előadták ezt a számot, de Mama Cass verziójában lett igazán híres 1968-ban.

Link


Link



4. Dolly Parton - I Will Always Love You // 1973

A viszonzatlan szerelem tárgya: az énekesnő belátja, hogy a kapcsolatának vége, és annak ellenére hajlandó lelépni, hogy ő még továbbra is szerelmes az illetőbe, és tudja, hogy az is marad élete végéig.
Tipikus szövegrészlet: "ha maradnék, csak útban lennék neked. Ezért elmegyek, de tudom, hogy minden lépésnél csak rád fogok gondolni, mert én mindig szeretni foglak"
Érdekesség: nyilván senkit sem kell emlékeztetni arra, hogy Dolly Parton country-slágerének feldolgozásával mekkorát tarolt Whitney Houston 1992-ben.

Link



5. Dal: Máté Péter - Elmegyek // 1976

A viszonzatlan szerelem tárgya: egy volt szerelem, aki "elment". Nélküle kibírhatatlan az élet, ezért muszáj utánamenni.
Tipikus szövegrészlet: "vasárnap volt, amikor elhagytál, azóta én minden napot feketével írok már. Nekem többé már nem lesznek ünnepek, csak ha újra megjönnél"
Érdekesség: hogy ez a volt szerelem egy másik férfihoz távozott-e vagy esetleg a túlvilágra, az a hallgatóra van bízva. A szöveg mindenesetre többször is utal a halálra.

Link

Link


6. Marvin Gaye - I Want You // 1976

A viszonzatlan szerelem tárgya: itt nem feltétlenül egy exről van szó, az énekes egyszerűen beleszeretett valakibe, aki legfeljebb csak flörtölget vele, de nem akarja, hogy a szerelem komolyra forduljon. A férfi próbálja győzködni, hogy kezdjenek igazi kapcsolatot.
Tipikus szövegrészlet: "akarlak, úgy, ahogy kell, de azt is akarom, hogy te is akarj engem, úgy, ahogy én akarlak téged"
Érdekesség: ezt a dalt 1995-ben a Massive Attack is feldolgozta. Az ő verziójukon Madonna énekelt.

Link



7. The Police - Every Breath You Take // 1983

A viszonzatlan szerelem tárgya: a nő lelépett, de a férfi minden egyes lépését követi, minden egyes lélegzetvételét figyeli, hiszen ő továbbra is szerelmes.
Tipikus szövegrészlet: "hát nem érted, hogy hozzám tartozol? Szegény szívem minden egyes lépésedbe belesajdul"
Érdekesség: ezt a dalt Puff Daddy dolgozta fel 1997-ben, egy volt szerelem helyett egy halott barátra alkalmazva a szöveget.

Link



8. Phil Collins - Against All Odds (Take a Look at Me Now) // 1984

A viszonzatlan szerelem tárgya: a dal válasz arra, hogy a nő bejelenti, szakít a férfival. A teljes szöveg a továbbra is szerelmes férfi könyörgése a nőhöz, hogy ne menjen el.
Tipikus szövegrészlet: "bár valahogy rávehetnélek, hogy fordulj vissza és lásd a könnyeimet. Annyi mindent kéne mondanom neked, te vagy az egyetlen, aki valaha is igazán ismert engem"
Érdekesség: ez a szám eredetiben "csak" második helyezett lett a brit slágerlistán, de a kétezres években aztán két különböző feldolgozásban is az első helyre került.

Link



9. Lionel Richie - Hello // 1984

A viszonzatlan szerelem tárgya: egy olyan nő, aki a férfi számára szinte teljesen ismeretlen, csak az altó mögül figyeli. A dal arról szól, hogy a férfi titkon őrülten szerelmes valakibe, aki tudomást sem vesz róla, és a férfi próbálja összeszedni magát, hogy egy hellóval egyáltalán le merje szólítani a nőt.
Tipikus szövegrészlet: "mondd meg, hogy nyerhetném el a szívedet, mert nekem fogalmam sincs, de hadd kezdjem azzal, hogy azt mondom, szeretlek"
Érdekesség: a szám klipjének sztorija szerint egy tanár szerelmes egy vak tanítványába, de itt végül az derül ki, hogy a gyengéd érzelmeket a diáklány viszonozza.

Link



10. Boy George - Everything I Own // 1987

A viszonzatlan szerelem tárgya: az énekes élete legnagyobb szerelmét sírja vissza, a vele töltött évekért kész lenne mindent odaadni.
Tipikus szövegrészlet: "a sok-sok évemből a legszebbeket veled töltöttem. Mindenemet odaadnám, az életemet, a szívemet, az otthonomat, mindenemet odaadnám, csak hogy visszakaphassalak, csak hogy még egyszer ölelhesselek"
Érdekesség: a dal eredetileg egy Bread nevű együttes 1972-es albumán szerepelt, és az író, David Gates halott édesapjához szól benne. 1987-ben Boy George a zenét és a szöveget is teljesen átértelmezve csinált belőle világslágert.

Link


















 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 686
  • e Hét: 5908
  • e Hónap: 45729
  • e Év: 223604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.