Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2015-04-10 23:57:38, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Kalandozások a jeruzsálemi articsókával és az Éclair fánkkal
  2015-04-10 23:57:04, péntek
 
  Kalandozások a jeruzsálemi articsókával és az Éclair fánkkal
- avagy a csicsóka krémleves és a tormás sajtkrémmel töltött égetett fánk esete

Mindig elgondolkodtató, ha napjaink csúcsgasztronómiából ismert ételei a szegények konyhájának egykori egyszerű, de ma is olcsó és nagyon finom alkotórészeiből állnak össze.

Évszázadok történései, gazdasági, társadalmi és nem utolsósorban kulturális változásai állnak annak hátterében, ha egy-egy alapanyag hosszú ideig fontos népélelmezési célokat szolgál, majd szinte teljességgel mellőzötté válik, aztán később, néhány összetevővel megújítva elegáns fogásként köszön vissza az ételkínálatban. Szórakoztató persze az is, ha merészen kombinálva az ízeket igen egyszerű hozzávalókból készítünk csinos és ínycsiklandó falatokat, melyek bármely étlapon is felüthetnék fejüket.





Jeruzsálemi articsóka vagy csicsóka - bárhogy is nevezzük, mindenképp érdemes megkóstolni!

Kevés olyan élelmiszernövény akad, amely annyi félreértés, félrehallás következtében oly sok névre tett volna szert, mint az Észak- és Közép-Amerikában őshonos Helianthus tuberosus. Angolszász nyelvterületen és számos újlatin nyelvben is topinamburként vagy jeruzsálemi articsókaként ismert, de sok termőterületén elterjedt a kanadai burgonya, édesburgonya (nem összetévesztendő a batátával!), földi alma, földi articsóka, indiángyökér, indiánkrumpli, napgyökér, földi napraforgó, földi szarvasgomba, nálunk pedig a csicsóka, sőt a csókapityóka név is.

Az elnevezés tekintetében igen fordulatos és szórakoztató történettel rendelkező, alapvetően igénytelen, bármely földben megtermő gyógyhatású növényt talán a mexikói indiánok ismerték és fogyasztották először.

Az 1600-as évek elején már kanadai francia bevándorlók küldtek néhányat az éhínség leküzdésére az Európában ekkor még ismeretlen gumóból az Óhazába. 1612 táján Párizsba és ezzel nagyjából egy időben Rómába is jutott belőle. Franciaországban meglehetősen homályos okokból az indiánkrumplit brazíliai indián eredetűnek vélték, és topinamburnak nevezték el az indián ,,tipinambas" (tipinambai származású) alapján, mely a Tupinambá brazíliai indián népcsoportra utal, akiktől vélhetően eredeztethették. A népcsoport tagjai tupi nyelven beszéltek. Ez pedig szinte felhívás egy kis szóetimológiai játékra - Ausztriában és Németországban a csicsóka máig kedvelt rövid elnevezése a Topi...





Ízekben, vitaminokban csodásan gazdag - folyó víz alatt alaposan megtisztítva

A másik termékeny félreértés a római Palatinus-dombhoz kötődik, mely nem mellékesen az ókori Róma eredetmítoszának is színhelye volt. Számos emberöltővel később Tiberius császár egykori palotájának helyét töltette fel termőfölddel Alessandro Farnese bíboros, létrehozva ezzel a 16. század közepén Európa első botanikus kertjét, a ma is látogatható Farnese-kertet. Számos kultúrnövény terjedt el innen szerte Európában. A 17. században itt munkálkodó kertészek a Helianthus tuberosust girasole articioccónak, vagyis napraforgó-articsókának nevezték, talán egyszerre utalva növénytani és ízbéli rokonaira. Angolszász területeken ez az elnevezés aztán némi torzulás és alapos félrehallás következtében jeruzsálemi articsókaként (Jerusalem Artichoke) terjedt el, jóllehet sem Jeruzsálemhez, sem pedig az articsókához nincs köze.

A 17-től a 19. századig Európa-szerte fontos táplálék volt, bár a 18. századtól egyre jobban kezdte kiszorítani a burgonya - nyilván nagyobb tápértéke és egyszerűbb feldolgozhatósága miatt. Tény azonban, hogy felsorolhatatlan előnyös tulajdonsága miatt a mai napig termesztik Európában éppúgy, mint Észak-Amerikában vagy Ausztráliában.





Néhány összetevővel ínycsiklandó előétel készülhet a friss csicsókából!

A csicsóka főbb tápanyag-, ásványianyag-, valamint vitamin-tartalmi adatai
100 gr-ban található:

31 Kcal (130 Kjoule)
78, 46 gr víz
2,44 gr fehérje
0,41 gr zsír
4 gr szénhidrát
12,5 gr rostanyag

44 mg linolénsav
478 mg kálium
10 mg kalcium
20 mg magnézium
78 mg foszfor
3 mg nátrium
3,7 mg vas
0,15 mg réz
60 ηg cink

4 mg C-vitamin
200 ηg B1-vitamin
60ηg B2-vitamin
1,3 mg B3-vitamin (niacin)
90 ηg B6-vitamin
1,3-2 mg E-vitamin
0,023 mg K-vitamin

A növény a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, közeli rokonságban áll a napraforgóval, de élénksárga virágai jóval kisebbek. A göcsörtös (megjelenésében a gyömbérre emlékeztető), gyökéren elhelyezkedő ,,gumók" fogyaszthatók, melyek lényegében megvastagodott szárképződmények. Színük a sötét rózsaszínestől a halvány sárgáig sokfélék lehetnek, de a héj alatti rész mindig fehér. Ezt a remek, idehaza hosszú ideig szinte elfeledett ,,zöldséget" sokáig a szegények krumplijának is nevezték. Mai szemmel nézve jó néhány előnye van a burgonyával összevetve. Alacsonyabb keményítő- és magasabb szénhidráttartalommal rendelkezik, az egyik legnagyobb inulintartalmú növény. Ez lényegében olyan összetett cukrot jelent, ami a szervezetben szinte teljességgel fruktózzá alakul, így cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen a szénhidráttartalom figyelembe vételével. Továbbá ásványi anyagokban és vitaminokban, rostokban is sokkal gazdagabb. Fogyasztható nyersen, sütve, főzve, készülhet belőle akár teljes menüsor is.

Aki még soha nem kóstolta, de kedveli az olyan intenzív ízeket, mint ami egy képzeletbeli zsenge karalábé és kevés szarvasgomba, valamint kissé füstölt újburgonya és enyhén borsos zsenge káposztatorzsa, no meg némi friss articsókaszív elegyítéséből számos aromaanyaggal keverve elővarázsolható volna, mindenképp próbálja ki! A csicsóka remek kiegészítői lehetnek pl. a burgonya és a hagymafélék, de a zöldfűszerek használatának is csak a képzelet szab határokat. Mivel nagyon intenzív és komplex ízek rejlenek benne, karakteres fűszerekre nincs is szükség az ízesítésénél, mégis fantasztikusan gazdag, rendkívül ízletes és egészséges fogások készülhetnek belőle.

Az egyetlen nehézséget a hámozása jelenti, bár vannak, akik a héj ledörzsölése mellett voksolnak, és nem vesződnek az eltávolításával, mondván, a vitamintartalom épp a héj alatti rétegben rejtezik. Sokan csak nyersen fogyasztják, így a legegészségesebb. Leves vagy püré készítése esetén azonban tanácsos meghámozni.

Valóságos ínyenc krémleves készülhet belőle néhány friss tavaszi zöldség hozzáadásával!

Csicsókakrémleves újhagymával





Csicsóka, újhagyma és friss petrezselyem - gazdag, finom és egészséges krémleveseben

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg friss csicsóka
3 vékony szál újhagyma
2 kisebb szétfövő burgonya (pl. Ella) kb. 20 dkg
1 evőkanál olíva olaj
1 l zöldségalaplé (vagy leveskockából készült zöldségleves)
1,5 dl tej (aki sűrűbben szereti, ugyanennyi tejszínnel is helyettesítheti)
1 csokor petrezselyem zöld
Ízlés szerint: só, bors

Elkészítés: A csicsókákat folyó víz alatt erős szálú kefével alaposan megsikálom. Egy fazékban vizet forralok, 3-5 percre beledobom a kis göcsörtös gumókat. Egy tálban előkészítek jeges vizet, ebbe dobom az épp csak előfőzött csicsókákat. Zöldséghámozó késsel vékonyan meghámozom, nagyobb kockákra vágom, majd citromos hideg vízbe dobom, hogy ne barnuljanak. A krumplikat szintén meghámozom, felkockázom és a csicsókák mellé dobom. Az újhagymát megtisztítom, kis karikákra vágom, a zöld részével együtt. Olíva olajon megfonnyasztom az újhagymát, hozzáadom a csicsókát és a krumplit, felöntöm az alaplével. Kb. 20 perc alatt megfőnek a zöldségek, mikor már majdnem kész, hozzáadom a tejet, beleőrlöm a borsot, majd beleteszem az apróra vágott petrezselyem zöldet. Az újraforrás után botmixerrel pürésítem.

Könnyű kétfogásos főétel, vagy gazdag előétel-kompozíció válhat belőle, ha zöldfűszeres tormakrémmel töltött Éclair fánkot kínálunk hozzá.





Éclair fánk ezúttal kicsit másként

Ez a nagyon egyszerűen elkészíthető, elegáns finomság közel sem olyan nagy múltú, mint a csicsóka. Bizonytalan eredete földrajzilag valószínűleg - a kulináris legendáknál nem meglepő módon - Franciaország területére tehető. Egyes gasztronómiával foglalkozó történészek által ,,a királyok szakácsa, a szakácsok királya"-ként emlegetett Marie-Antoine Carême nevéhez kötik, aki a francia csúcsgasztronómia, az haute cuisine egyik úttörője volt, többek között Napóleonnak is készített ínycsiklandó fogásokat.

Az Éclair fánk név azonban a szakácskirály halála után közel 3 évtizeddel, az 1860-as években tűnik fel először, már amennyire az írásos említés ezen a téren bizonyító erejűnek vélhető. Hagyományosan édes tejszínhabos töltelékkel készül, tetejét pedig csokoládéréteg borítja. Mini szendvicsre emlékeztető külseje azonban szinte hívogat arra, hogy izgalmas sós töltelékkel is elkészüljön.

A földközeli ízekben gazdag csicsókalevest remekül kiegészíti a légies, tormás sajtkrémmel töltött fánk, melynek színében szintén visszaköszön némi zöld.

Tormakrémes mini Éclair fánk





Ropogós, friss mini fánkok

Hozzávalók kb. 18-20 db-hoz:

A tésztához:
7,5 dkg átszitált finomliszt
1 csipet só
5 dkg vaj
0,75 dl hideg víz
0,75 dl hideg tej
2 közepes egész tojás kissé felverve

A töltelékhez:
25 dkg natúr krémsajt
2 teáskanál reszelt torma (üveges, enyhe ecetes torma tökéletes)
10 dkg friss spenótlevél apróra vágva
kb. ½ teáskanál só
½ teáskanál citromlé
kevés frissen őrölt bors

Elkészítés: Az égetett tésztát a képviselőfánknál részletesen ismertetett módon elkészítem. Azzal a különbséggel, hogy a liszthez egy csipet sót szórok, valamint az alaposan kikevert tésztát csillagcsőrös habzsákba szedem, és kb. 5 cm hosszú csíkokat formálok a tepsire. Mivel elég keskenynek ítéltem a háztartásban fellelhető csillagcsőrt, ezért minden fánkhoz dupla csíkot húztam, melyeket a két végénél összezártam.

A sütés, hűtés folyamata megegyezik a már korábban leírtakkal. Amíg a ropogós fánkok hűlnek, elkészítem a tölteléket.

Egy mély tálba halmozom a sajtkrémet, hozzáadom a nyers, felaprózott spenótleveleket, melyek itt zöldfűszerként és természetes színezőként funkcionálnak, majd a tormát, citromlevet. Végül sózom, borsozom. Az egészet pürésítem, a legegyszerűbb ezt botmixerrel végezni.





Kellemesen fűszeres, mégis könnyű töltelék

Ha szükséges, a fűszerezésen a végén még lehet igazítani. A krémet egy jókora fecskendővel a fánkokba töltöm, némelyiket kívülről is díszítem. Természetesen a fánkok félbe is vághatók és üreges belsejük úgy is megtölthető. Fogyasztás előtt legalább ½ órára a hűtőszekrénybe teszem, de nem árt neki, ha egy éjszakát is várakozik.

Mindkét fogás egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon különleges, ízletes és egészséges, érdemes kipróbálni!





Zöldfűszeres tormakrémmel töltve és díszítve

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom könnyed konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csicsóka, a szegények krumplija
  2015-04-10 23:53:30, péntek
 
  Csicsóka, a szegények krumplija

Csókapityók? Földialma? Tótrépa? Igen, ezek mind a csicsóka népnyelvi nevei. Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos növény, ami ráadásul olyan igénytelen, hogy még trágyázni, permetezni sem kell. Nő, mint a csicsóka!

Mi az a csicsóka?

Bár botanikailag a napraforgók rokona, formája és íze leginkább a burgonyához hasonlítható. Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Frissen salátába reszelve íze összetéveszthető akár a friss retekkel, karalábéval is. A csicsókagumók lehetnek egészen világos sárgák, de akár vörösesbarnák is, sőt lilás árnyalatú gumókat is termesztenek. Topinambur, jeruzsálemi articsóka neveken is találkozhatunk vele piacokon. Akár két méteres növénnyé is kifejlődhet, szép sárga - a napraforgóra hasonlító - virágai ősszel nyílnak.





Nem csak egészséges és finom, de a virágja is szépséges

Csicsóka, az igénytelen

Nemcsak zöldségféle, takarmánynövényként is hasznosítják. A benne lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak csicsókából. Elterjedését előmozdította, hogy nagyon igénytelen növény, jól tűri a szárazságot, hazánkban főleg a homokos területeken terjedt el. Ha egyszer elültetjük, egyhamar nem szabadulunk tőle. Cserében még télen is szüretelhetünk a csicsókából, amit érdemes azonnal felhasználni. A kerítésen kívülre is ültethetjük, sárga virágai ősszel még díszítenek is.





Sütve is érdemes kipróbálni a csicsókát!

További tudnivalók

Észak-Amerikában őshonos növény, melyet az indiánok fogyasztottak nagy mennyiségben. Franciországban és Olaszországban termesztették először Európában. Itthon a 17. századtól terjedt el, hullámzó sikerrel. Szerencsére egyre többen kezdik megszeretni, és mára a bio zöldségtermesztés egyik legfontosabb növénye lett.

A piacon próbáljuk a göcsörtmentes példányokat kiválasztani, héján ne legyenek benyomódások, foltok. Tisztítás után tegyük vízbe, ugyanúgy, ahogy a burgonyát, hogy ne sötétedjen meg.





Érdemes beillesztenünk a menübe a csicsókát, nagyon egészséges!

Mit készítsünk a csicsókából?

Krémlevesek, finom főzelékek alapanyaga. A gyerekek imádják a csicsóka csipszet, ehhez nagyon vékonyra szeleteljük vagy uborkagyaluval szeleteljük a csicsókát, majd forró olajban sütjük ki. Megpárolva, apróra vágott petrezselyemmel is nagyon finom. Burgonyás pogácsa helyett próbálkozhatunk a csicsókás pogácsával.

Ha naranccsal, citrommal, mézzel, almával együtt turmixoljuk össze, egész nap pöröghetünk a sok pozitív energiától.

Nyersen salátákban is finom. A legyalult csicsókát kóstoljuk meg vinaigrette öntetben. Mennyei.





Krémlevesnek is nagyon finom a csicsóka

Az élelmiszeripar rendszeresen használja tápszerek, pótkávék előállítására is.
Civilizációs betegségek ellenszere

Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van.

A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma.

Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél.





Lehet, hogy a pucolása kicsit babrás, de megéri!

Dióval töltött csirkecomb csicsókapudinggal

Hozzávalók:
4 db csirkecomb
2 db zsemle
10 dkg dió
fél dl tej

fél teáskanál édeskömény
őrölt bors
1 db tojás
fél csokor petrezselyem
1 zöldhagyma zöldje
A pudinghoz:
25 dkg csicsóka
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál liszt
1 dl tej

bors
2 tojás

Elkészítés: A csirkecombot egyben hagyjuk, de a felső részéből a csontot kiszedjük, sózzuk, félretesszük pihenni, közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez a diót 150-160 fokos sütőben enyhén megpirítjuk. A zsemlét felkockázzuk, és beáztatjuk a tejbe. Az áztatott zsemlét, a tojást, a durvára vágott pirított diót, valamint a finomra vágott petrezselymet és a zöldhagymát összedolgozzuk, sóval, borssal, édesköménnyel ízesítjük.
A csirkecomb bőrét fellazítjuk az ujjunkkal, és megtöltjük a diós töltelékkel. Megformázzuk, és kiolajozott tepsibe tesszük, és 160 fokon kb. 1 órát sütjük.
A csicsókapudinghoz a csicsókát megmossuk, héjastól megfőzzük enyhén sós vízben, majd lehúzzuk a héját. Konyhai aprítógépben morzsalékosra aprítjuk. A tojások fehérjét habbá verjük.
Besamelt készítünk: a vajat megolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, és besűrítjük. Félrehúzzuk, a 2 tojás sárgáját belekeverjük, hozzáadjuk a csicsókát is, végül beleforgatjuk a tojáshabot.
Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett formába öntjük, és 160 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A diós csirkecombot a forró csicsókapudinggal tálaljuk.





Csicsókapuding a diós csirke mellé

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csicsókalepény extrákkal
  2015-04-10 23:46:29, péntek
 
  Csicsókalepény extrákkal

A hosszú időre elfeledett, sokáig a szegények krumplijaként emlegetett csicsóka vagy más néven jeruzsálemi articsóka megdicsőülve tért vissza az utóbbi időkben a konyhákba - főként az éttermibe, de szerencsére már egyre többünk otthonába is. Ősztől tavaszig időről időre feltűnik piacokon, zöldségeseknél.

Egészséges, különleges aromájú zöldségféle, amit nyersen, főzve, sütve, salátaként egyaránt számos formában lehet tálalni. Névváltozásairól, félrehallások, félreértések övezte történetéről már volt szó itt a blogban, nem kis legendáriumot tudhat magáénak ez a hihetetlenül egészséges zöldségféle.





A göcsörtös csicsóka rendkívül egészséges zöldségféle, összetételének köszönhetően cukorbetegek is bátran fogyaszthatják

Ha csak lehetőség van rá, igyekszem belőle beszerezni egy keveset. Igaz, hogy mamár a piacon megkérik az árát, a krumpliénak a kétszeresét kell érte fizetni, de megéri! Legutóbb, mikor lelkesen lecsaptam egy kisebb porcióra az egyik standon, megszólított egy vásárlótársam a sorban, hogy ugyan mondjam már el, mit lehet ebből a göcsörtös gumóból készíteni, mert olvasta ugyan valahol, hogy nagyon egészséges, de sejtelme sincs, mit lehet vele kezdeni. Félrevonulva aztán gyorsan kétféle levesreceptről is tereferéltünk, de mire hazaértem, úgy döntöttem, először most valami mást készítek belőle. Méghozzá lepényt. Pontosabban apró tenyérnyi lepényeket, némi extrával.





Egyformára csíkozva: csicsóka, napon szárított paradicsom, csiperke és sárgarépa

A csicsóka tényleg remek zöldségféle, sokféle másikkal is társítható. Leveshez alapesetben is burgonyával, hagymával, salátában szinte bármilyen kéznél lévő salátafélével. A kis lepényekhez olyan összetevőket választottam, amelyek ízei nem egyszerűen harmonizálnak a csicsókáéval, de ki is emelik azt. Így került aztán sárgarépa, gomba és napon szárított paradicsom a hófehér csicsóka mellé reszelve - és persze sajt. Abból is kétféle, felerészben füstölt edámi, fele részben pedig emmentáli. Nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy a frizsiderben épp e kétféle sajtból akadt idehaza, de természetesen bármilyen félkemény sajttal remek lesz!

Ezek az apró lepények nem bő olajban, hanem a sütőben sültek pirosra. Így nem csupán a konyhát lehetett megóvni az átható olajszagtól, de a lepények sem szívtak magukba felesleges zsiradékot.





Minden összetevő összekeverve, már csak porciózni és sütni kell!

Nagy előny, hogy szinte mindent csak reszelni vagy keverni kell hozzá, és alig van szükség edényzetre, jószerével csupán egyre, amiben az ember összekeveri azt a sokféle jót, amiből a lepénykék sülnek. Lehet akár főzelékfeltét, snack vagy salátával könnyű ebéd, vacsora is. Nálunk úgy, ahogy volt, szinte a tálról elfogyott, nem is igen volt időm gondolkodni, mit is kínáljak még mellé. Téli ízekre hangolva így készült:

Csicsókalepény extrákkal





Az apró csicsókalepények sütőben sültek tökéletesre

Hozzávalók 20-22 db 4 cm átmérőjű kerek lepénykéhez:
25 dkg csicsóka (tisztítva kb. 20 dkg)
10 dkg sárgarépa
10 dkg friss fehér csiperkegomba
2-3 db napon szárított paradicsom
3 csapott evőkanál finomliszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 db közepes méretű egész tojás
1 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál zsírszegény tejföl (12 %-os zsírtartalommal)
5 dkg füstölt edámi sajt
5 dkg emmentáli sajt
1 teáskanál őrölt szárított rozmaring
1 teáskanál őrölt szárított petrezselyemzöld
só, fehérbors - ízlés szerint
A tepsi megkenéséhez:
2 teáskanál olívaolaj.

Elkészítés: A csicsókát meghámoztam, nagylyukú reszelőn lereszeltem, ugyanezt tettem a sárgarépával is. A gombát óvatosan megmostam, majd ugyanúgy lereszeltem, mint a zöldségeket. A paradicsomot egészen vékonyan felcsíkoztam.
A tojást a tejföl, a joghurt, valamint a fűszerek keverékével egyenletesen elkevertem, majd belekanalaztam a sütőport és a lisztet. Az egészet kis habverő segítségével sűrű palacsintatészta-állagúra dolgoztam. Ekkor belereszeltem szintén nagy lyukú reszelőn (ne kelljen annyit mosogatni) a kétféle sajtot. Végül beleforgattam a gombát, a paradicsomot, a sárgarépát és a csicsókát. Sűrű, lényegében sokféle csíkból álló massza lett a végeredmény.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. 2 tepsit sütőpapírral borítottam, majd mindkettőt megkentem az előkészített olívaolajjal.





Máris mehet a tepsi az előmelegített sütőbe

Egy kanalat vízbe mártottam, és nagyjából 3 cm átmérőjű kupacokat biggyesztettem az előkészített tepsikre, kis távolságra egymástól.
10 percig így sütöttem őket, majd egy lapos kanál segítségével mindegyiket megfordítottam, és újabb 6-8 percre visszatoltam a sütőbe. Így mindkét oldal felszíne kellemesen megpirult, miközben a lepények belül puhák maradtak.





Mindkét oldalukon enyhén pirítva - frissen a sütőből

Frissen a legjobb, ha marad belőle, másnap akár hidegen is nassolható, de fel is lehet melegíteni.

Az íze valóban az articsókára emlékeztet, a paradicsom és a gomba enyhe aromájával, a rozmaring gazdag ízeivel. Gyorsan elkészül, és különlegesen finom!

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sajtos csicsókalepény szárított paradicsommal
  2015-04-10 23:36:49, péntek
 
  Sajtos csicsókalepény szárított paradicsommal

Hozzávalók:

20-22 db 4 cm átmérőjű kerek lepénykéhez:
25 dkg csicsóka (tisztítva kb. 20 dkg)
10 dkg sárgarépa
10 dkg csiperkegomba
2-3 db napon szárított paradicsom
3 csapott evőkanál finomliszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 tojás
1 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál tejföl
5 dkg füstölt sajt
5 dkg emmentáli sajt
1 teáskanál őrölt szárított rozmaring
1 teáskanál őrölt szárított petrezselyemzöld

fehérbors ízlés szerint
A tepsi megkenéséhez:
2 teáskanál olívaolaj

Elkészítés:

A csicsókát meghámoztam, nagylyukú reszelőn lereszeltem, ugyanezt tettem a sárgarépával is. A gombát megmostam, majd ugyanúgy lereszeltem, mint a zöldségeket. A paradicsomot egészen vékonyan felcsíkoztam.

A tojást a tejföl, a joghurt, valamint a fűszerek keverékével egyenletesen elkevertem, majd belekanalaztam a sütőport és a lisztet. Az egészet kis habverő segítségével sűrű palacsintatészta-állagúra dolgoztam. Ekkor belereszeltem szintén nagy lyukú reszelőn (ne kelljen annyit mosogatni) a kétféle sajtot. Végül beleforgattam a gombát, a paradicsomot, a sárgarépát és a csicsókát. Sűrű, lényegében sokféle csíkból álló massza lett a végeredmény.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. 2 tepsit sütőpapírral borítottam, majd mindkettőt megkentem olívaolajjal.

Egy kanalat vízbe mártottam, és nagyjából 3 cm átmérőjű kupacokat biggyesztettem az előkészített tepsikre, kis távolságra egymástól.

10 percig így sütöttem őket, majd mindegyiket megfordítottam, és újabb 6-8 percre visszatoltam a sütőbe.





Így mindkét oldal felszíne kellemesen megpirult, miközben a lepények belül puhák maradtak.





Megjegyzés:

Frissen a legjobb, ha marad belőle, másnap akár hidegen is nassolható, de fel is lehet melegíteni.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Óriás uzsonnaszendvics
  2015-04-10 23:33:33, péntek
 
  Óriás uzsonnaszendvics

Hozzávalók 4 személyre:

4 kemény tojás
4 salátalevél
1 csokor retek
1 fej csemege hagyma
1 nagy francia bagett
15 dkg vaj
1 evőkanál mustár
15 dkg vékonyra szeletelt paprikás szalámi
15 dkg gépsonka
15 dkg vékonyra szeletelt sajt

Elkészítés:

A kemény tojásokat megtisztítjuk, karikára vágjuk. A salátaleveleket megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A retket megtisztítjuk, megmossuk, és vékonyra felkarikázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és karikára vágjuk, a karikákat szétszedjük.

A kenyeret hosszában kettévágjuk. A vajat kikeverjük a mustárral, és a kenyér mindkét vágott felét megkenjük. Az alsó felére ráterítjük a salátaleveleket, erre a paprikás szalámit. A szalámit beborítjuk retekkel, erre tesszük a sonkát, a tojást, a hagymakarikákat, a sajtszeleteket, és végül befedjük a kenyér tetejével. Lazán összenyomjuk, alufóliába csomagoljuk, és fogyasztásig hűtőbe tesszük.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 670 kcal

Megjegyzés:

Fotó: kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Mindig sikerül kuglóf
  2015-04-10 23:31:41, péntek
 
  Mindig sikerül kuglóf

Hozzávalók:

4 tojás
25 dkg liszt
25 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 dl olaj
1 dl víz
kakaópor
durvára vágott dió
darált dió
mazsola
étcsokis vagy tejcsokis tortabevonó

Elkészítés:

A 4 tojás sárgáját habosra keverem a cukorral, hozzáöntöm az olaj és a víz keverékét, végül belerakom kanalanként a liszt és a sütőpor keverékét. A keményre vert 4 tojásfehérjét is hozzáforgatom. Belekeverem a durvára vágott diót és az előzőleg beáztatott mazsolát (vízbe vagy rumba áztatom). A tésztakeveréket kettéveszem, és az egyik felébe kakaóport keverek (jó a sima is, de talán finomabb keserű kakaóval).

Kivajazom a kuglófformát, az aljába beleszórok egy kevés darált diót.
200-220 fokon 5 percig sütöm, utána kb. 30 percig 150-180 fokon, tűpróbáig!

A tortabevonót vízgőz felett felolvasztom, ráöntöm a kész és még meleg kuglófra.









Megjegyzés:

Már több kuflófreceptet is kipróbáltam. Nekem ez jött be a legjobban, mivel iszonyúan egyszerű elkészíteni, hamar megvan, a tésztája omlós és nagyon finom. Tényleg ajánlom.

A receptet és a fotót N_kriszti küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Pikáns pontyfalatok burgonyával
  2015-04-10 23:28:48, péntek
 
  Pikáns pontyfalatok burgonyával

Hozzávalók:

60 dkg filézett ponty
50 dkg burgonya
1 szál póréhagyma
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 db citrom
5 dl tejszín
2 dl halalaplé
1/2 csokor petrezselyem
1/2 csokor bazsalikom
pár levél friss tárkony
dijoni mustár
szerecsendió

bors

Elkészítés:

A vöröshagymát finomra vágjuk, enyhén sózzuk, és vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott pórét és a burgonyát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Szerecsendióval fűszerezzük, hozzákeverjük a dijoni mustárt, és felöntjük halalaplével, valamint a tejszínnel. 10 perc főzés után az alaphoz adjuk a nagyobb kockára vágott filézett pontyhúst. További 3-4 percig főzzük, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, bazsalikommal és tárkonnyal. Citromhéjat reszelünk bele, és az egészet 1 perc alatt készre főzzük.

Megjegyzés:

A receptet Sziszka72 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Sietős kertészleves darált hússal és sajttal
  2015-04-10 23:27:39, péntek
 
  Sietős kertészleves darált hússal és sajttal

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg darált lapocka
2-3 sárgarépa
1 fehérrépa
2 fej csiperkegomba
1 zellerhasáb
1 kis fej karalábé és/vagy 1 tenyérnyi karfiolrózsa
2 nagyobb krumpli
1 kukoricakonzerv
2 evőkanál liszt
2 dl tejszín
10 dkg trappista sajt vagy 1 tömlós krémsajt
1 kávéskanál lestyán
1 evőkanál petrezselyemzöld

bors

Elkészítés:

Sózott olajon (hogy hamarabb piruljon) megfuttatom a felaprított vörös- és fokhagymát. Hozzáöntöm a darált húst. Amíg pirul, tökgyalun felaprítok 2-3 sárgarépát, 2 fej csiperkegombát. Egy hasáb zellert és 1 fehérrépát lereszelek. A karalábét és a krumplikat felkockázom.

A piruló darált húsra 1 evőkanál lisztet szórok, így is pirítom kicsit, majd az összes zöldséget és a kukoricakonzervet hozzáadom (levével együtt), és felöntöm vízzel.

Amíg fő, 2 dl tejszínt és a natúr krémsajtot (vagy 10 dkg reszelt trappistát) összekeverek némi hideg vízzel és 1 evőkanál liszttel. A levesbe öntöm, habverővel keverem csomómentesre. Kis lángom hagyom 2-3 percig, míg újra forrni kezd.

Közben fűszerezem a lestyánnal, a petrezselyemzölddel, sóval, borssal.
Ha tésztával vagy nokedlival dúsítom, kiadós vacsora lesz belőle.

Megjegyzés:

Karfiol vagy karalábé mellett-helyett kelkáposztalevelet is tehetünk bele.
A sokféle zöldségtől és a lestyántól lesz isteni finom.

A receptet Adria23 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Medvehagymás-sonkás szendvicskrém
  2015-04-10 23:26:24, péntek
 
  Medvehagymás-sonkás szendvicskrém

Hozzávalók:

10 dkg tömlős natúr krémsajt
3-4 evőkanál margarin
2 szelet sonka
5 levél medvehagyma

Elkészítés:

A sonkát felkockázzuk, a medvehagymát felaprózzuk, és összekeverjük a natúr krémsajttal, valamint margarinnal.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Torpilla1987 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1454
  • e Hét: 4326
  • e Hónap: 9364
  • e Év: 139071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.