Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A megtestesült érzékiség
  2015-04-11 16:30:05, szombat
 
 







A MEGTESTESÜLT ÉRZÉKISÉG


A filmes erotika forradalmasítója, szexszimbólum: a nyocvan esztendős Brigitta Bardot legendáján nem fog az idő.

"A régi fotóimat nézegetve nem hiszem el, hogy az a csinos lány én voltam" - mondja magáról.

Immár negyven éve visszavonult a filmezéstől, hogy az állatvédelemnek szentelje az életét. La Mandrague nevű villája az Azúr-parton az elhagyott állatok menedéke.

A művészpártoló nagyiparos lánya balerinának készült, de tizenöt évesen elragadta a modellkedés. Az Elle címlapjáról került Marc Allegret rendező figyelmébe, aki próbafelvételre hívta. Így ismerkedett meg Roger Vadimmal, akihez alig tizennyolc évesen feleségül ment. Kilenc közös film, ötévi házasság után elváltak útjaik. Az És Isten megteremtette a a nőt című filmmel megszületett a a modern Vénusz, a szexuális forradalom zászlóvivője. B.B. maga volt a megtestesült érzékiség, ruházkodása, frizurája meghatározta a hatvanas évek divatját. Saint-Tropezből, a kis halászfaluból az ő varázsa révén lett a bohém művészek paradicsoma.

Magánéletét őrült románcok, röpke házasságok, öngyilkossági kisérletek tarkították. Serge Gainsbourg eredetileg neki írta az erotika himnuszaként elhíresült Je t'aime című dalt, amit szakításuk után Jane Birkinnel énekelt lemezre. Jacques Charrier színésszel kötött házasságából született Nicholas nevű fia, akivel hosszú ideje nem tartja a kapcsolatot. Több mint húsz éve Bernard d'Ormale szélsőjobboldali politikus felesége.

Depressziós hullámvölgyekből, szerelmi botrányoktól visszhangos karrierjétől a Roger Vadim rendezte Don Juan 73-ban vett búcsút. A Babette háborúba megy, a Magánélet egykori sztárja hatszáz hektáros dél-franciaországi birtokára vonult vissza. Minden személyes vagyonát a nevét viselő állatvédő alapítványban fektette.







Brigitte Bardot Video - Egyveleg Mix

Link



In search of Brigitte Bardot in Saint Tropez

Link



Brigitte Bardot & Alain Delon

Link



Jane Birkin - Je t' aime, Moi non plu // A szerelem himnusza

Link



És Isten megteremtette a nőt!

Link



...és Isten megteremtette a NŐT!
Képek


Brigitte Bardot

Link


Link


















 
 
1 komment , kategória:  Szépek szépei   
110 éve született József Attila
  2015-04-11 16:00:30, szombat
 
 




110 ÉVE SZÜLETETT JÓZSEF ATTILA


József Attila (1905-1937) - Szépség koldusa


Akár meg is fordíthatnánk a két dátumot: József Attila akkor született meg országosan elismert költőként, amikor Balatonszárszón kiállították róla a hivatalos halotti bizonyítványt. A kor- és pályatársak többsége csak a bulvárszenzációként tálalt halálhír után döbbent rá, milyen kivételes életművet alkotott ez a mindaddig csak "jó költő"-ként számon tartott, zavarba ejtően sokféle hangon megszólaló - ezért gyakran félreértett -, posztumusz fölfedezett zseni, akinek életútját kisgyermekkora óta váratlan veszteségek, lelki traumák, különös fordulatok szegélyezték -, s aki egyéni szenvedéseiből egyetemes érvényű költészetet teremtett.

József Attila 1905. április 11-én, 110 éve született Ferencvárosban. Első önálló verseskötete, a Szépség koldusa tizenhét éves korában jelent meg, amelyhez maga Juhász Gyula írt előszót, aki az ifjú szerzőt ,,Isten kegyelméből való költő"-ként ajánlotta az olvasók figyelmébe. Születésnapján 1964 óta Magyarországon A magyar költészet napját is ünnepeljük: a posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjas költő a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Munkája, versei mindennapi kenyerünk, neve a hatvanas évek óta éppúgy ,,a" költő szinonimája, mint valamikor Petőfié volt.

József Attila Budapesten, a Ferencvárosban született, a Gát utca 3-as számú házban. Apja, József Áron, szappanfőző munkás, édesanyja, leánykori nevén Pőcze Borbála, szabadszállási parasztlány. A családfő 1908. július 1-én eltűnt. Családja úgy tudta, hogy kivándorolt Amerikába, valójában azonban Romániába ment. A három gyermekével magára hagyott asszony több munkát vállalt: napszámosként dolgozott, úri házakhoz járt mosni, vasalni, takarítani, mégsem tudta gyermekeit eltartani. Az albérleti díjakat sem tudták kifizetni, így állandó költözködésre kényszerültek. 1910 tavaszán Attila és egyik testvére, Etus az Országos Gyermekvédő Liga jóvoltából Öcsödre Gombai Ferenc parasztgazda házához került. Az ellátás fejében a házi munkában segédkeztek.


József Attila és Etelka arcképe





Attila itt, Öcsödön kezdte meg tanulmányait. 1912 júniusában a két testvér hazatért. Anyjukat munka közben súlyos baleset érte, a család ezt követően a külváros nyomorgó szegényeinek életét élte. A kisiskolás Attilának kellett megpróbálkoznia a kenyérkeresés szabályos és szabálytalan eszközeivel. 1914-ben jelentkeztek a Mama betegségének első tünetei: kiderült, hogy méhrákja van. 1919-es halála után a két testvér nővérükhöz, Jolánhoz és annak férjéhez, Makai Ödönhöz költözött. Nagykorúságáig Makai lett József Attila gyámja, ő íratta be a fiút a makói magyar királyi állami főgimnáziumba, ahol költői pályája is indult.

1922 decemberében megjelenik első önálló verseskötete, a Szépség koldusa is egy szegedi nyomdász-kiadó vállalkozásában, összesen háromszáz példányban. A tizenhét éves diák nem akármilyen indulást tudhat magáénak: a kötethez Juhász Gyula írt előszót, az ifjú szerzőt ,,Isten kegyelméből való költő"-ként ajánlva az olvasók figyelmébe. Verseit megjelentették a helyi lapok, illetve a Nyugat is. ,,Csodagyereknek tartottak, pedig csak árva voltam" - írta később önéletrajzában. 1923. január 10-én kilépett a gimnáziumból, kizárólag a költészetnek akart élni. Költői pályájának legtermékenyebb évei ezek: versei számát tekintve 1922 és 1925 között írta műveinek mintegy felét.

1923 májusát követően Szegedre ment, hogy Juhász Gyula költői működésének negyedszázados jubileumát megünnepeljék. Itt ismerkedett meg Babits Mihállyal, Kosztolányi Dezsővel és Szabó Lőrinccel. Időközben a hetedik és nyolcadik osztályos tananyagból összevont vizsgát tesz, majd decemberben leérettségizik. 1924. szeptember 13-án a Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem magyar-francia-filozófia szakos hallgatója lett Szegeden. Újabb verseskötetet jelentet meg Nem én kiáltok címmel, az 1925. március 25-én a Szeged című lapban megjelenő, Tiszta szívvel című költeménye pedig újabb fordulathoz vezetett a költő életében. A versre reagálva Horger Antal nyelvész professzor, az egyetem dékánja szükségét érezte a költőt magához rendelni és két tanú jelenlétében ,,eltanácsolni" az egyetemről. Horger fenyegetését József Attila nemcsak életre szóló sérelemként élte meg (amiért 1937-ben írt Születésnapomra című, játékos-hetyke versében vett elégtételt), hanem olyan, a hivatal súlyát maga mögött tudó tiltásként is, ami örökre elzárja előle a pedagógusi pályát Magyarországon.


Homonnai Nándor: József Attila portréja 1924 körül (Petőfi Irodalmi Múzeum)





Később Bécsbe utazott, a bécsi egyetemre iratkozott be. 1926 szeptemberének elején Párizsba ment, rendszeresen látogatta a párizsi magyar emigránsok kedvenc kávéházait, lelkesen tanult franciául, novembertől már a Sorbonne hallgatói közé tartozott. 1927. augusztus közepén tért haza Budapestre, költeményeit ekkor már ismerik, és megjelentették a különböző napilapok, irodalmi folyóiratok is. 1928 első néhány hónapjában ismerte meg Vágó Mártát, akivel egymásba szerettek. Az ő révén került kapcsolatba polgári radikális és liberális körökkel is. Az 1928 nyarán keletkezett Klárisok c. vers ábrázolja szerelmi kapcsolatukat, s jól dokumentálja az abban lappangó szociális feszültségeket. Kapcsolatuk 1929-ben ér véget. Februárban megjelenik verseskötete, a Nincsen apám, se anyám. Hamarosan bekapcsolódik a névleg szociáldemokrata, valójában kommunistákkal szimpatizáló Jaurčs-munkaközösségbe. Tagja lesz az illegális kommunista pártnak. 1931 márciusában jelenik meg a Döntsd a tőkét, ne siránkozz című verseskötete, melyet a hatóság elkoboz, a Nyugat pedig kritikával illet. Ennek a vitának eredménye a konfliktus József Attila és Babits Mihály közt, amely miatt a költő egy ideig elvágja magát a Nyugattól.

Az illegális kommunista párthoz csatlakozásával csaknem egy időben került kapcsolatba József Attila a pszichoanalízissel is. Ekkor vált a Szegedről ismert Rapaport Sámuel doktor betegévé. Rapaporthoz, aki ,,a gyomor Freudjának" tartotta magát, mintegy két évig járt analízisbe. Az ezt követő időszak a kommunizmussal való szakítás időszaka. Az 1933 végén, 1934 elején írt Eszmélet című nagy gondolati költeménye mintegy összegezése a zsákutcák sorozataként megélt életútnak. 1935 elejétől Gyömrői Edithez járt analízisre, aki éppúgy, mint a betegségének utolsó korszakában József Attilát kezelő Bak Róbert hasadásos elmezavart állapított meg. A pszichoanalitikus kezelés ugyan új dimenziókat nyitott meg József Attila kései költészete számára, de nem tudott segíteni rajta. Sőt az, hogy viszonzatlan szerelemre gyulladt analitikusa, Gyömrői Edit iránt, meggyorsította lelki szétesését.

Ekkoriban került szorosabb barátságba Ignotus Pállal, akivel együtt megalapították a baloldali, de ,,felekezeten kívüli" Szép Szót. 1936 februárjában jelent meg a Szép Szó első, márciusi száma. Nevét József Attilának köszönhette. 1936 karácsonya előtt jelent meg utolsó kötete, a Nagyon fáj: a kötetből mindössze néhány példány kelt el a könyvesboltokban. 1937. február 20-án ismerkedett meg utolsó szerelmével, Kozmutza Flórával, aki ifjú gyógypedagógusként a pszichológus Szondi Lipót mellett dolgozott. A költő ekkor már nem volt olyan egészségi állapotban, hogy képes lett volna kitartó udvarlásra. A februárban-márciusban írt Flóra-versekről joggal állapítja meg Beney Zsuzsa, hogy ,,legfőbb témájuk a halál elfogadása".


A József Attila-emlékmű Balatonszárszón (Ortutay Tamás műve)





Július második felében következett be az utolsó, tragikus idegösszeomlása. Három és fél hónapon át ápolják a Siesta Szanatóriumban. Novemberben nővérei kíséretében Szárszóra utazik. Amikor meglátogatja Flóra, két búcsúversét ajándékozza neki (Karóval jöttél...; Ime, hát megleltem hazámat...). December 2-án barátai keresik fel, Ignotus, Fejtő, Hatvany is; köztük van az elmeorvos Bak Róbert is, aki a szanatóriumban kezelte. Mindent elkövetnek, hogy felvidítsák. Másnap, 3-án este azonban a balatonszárszói állomáson a mozgó vonat alá veti magát. Egyes vélemények szerint öngyilkos lett, mások ezt vitatják, a kérdés a mai napig eldöntetlen. A költőt először Balatonszárszón temették el 1937. december 5-én, majd 1942-ben a budapesti Kerepesi úti temető 35. parcellájában helyezték örök nyugalomra.


(forrás: magyar-irodalom.elte.hu, Wikipédia)







József Attila versek Latinovits Zoltán előadásában

1. (00:02:08) Latinovits Zoltán - Április 11
2. (00:05:26) Latinovits Zoltán - Eszmélet
3. (00:00:40) Latinovits Zoltán - Favágó
4. (00:05:51) Latinovits Zoltán - Flóra 1 - 5
5. (00:02:11) Latinovits Zoltán - Gyermekké tettél
6. (00:02:30) Latinovits Zoltán - Íme hát megleltem hazámat
7. (00:01:32) Latinovits Zoltán - Istenem
8. (00:01:32) Latinovits Zoltán - Karóval jöttél
9. (00:03:06) Latinovits Zoltán - Kései sirató
10. (00:00:22) Latinovits Zoltán - Két hexameter
11. (00:01:18) Latinovits Zoltán - Kiáltozások
12. (00:01:10) Latinovits Zoltán - Kopogtatás nélkül
13. (00:04:36) Latinovits Zoltán - Külvárosi éj
14. (00:01:17) Latinovits Zoltán - Mama
15. (00:04:07) Latinovits Zoltán - Nagyon fáj
16. (00:01:06) Latinovits Zoltán - Nem én kiáltok
17. (00:05:38) Latinovits Zoltán - Óda
18. (00:01:04) Latinovits Zoltán - Reménytelenül
19. (00:01:30) Latinovits Zoltán - Születésnapomra
20. (00:00:37) Latinovits Zoltán - Tiszta szívvel

Link



Csík zenekar - Születésnapomra(József Attila)

Link






























 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1817
  • e Hét: 10272
  • e Hónap: 50093
  • e Év: 227968
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.