Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2015-04-13 23:58:49, hétfő
 
  Szeretettel kívánok kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Bundáskenyér – másképp
  2015-04-13 22:26:03, hétfő
 
  Bundáskenyér - másképp

Gondoltátok volna, hogy a legnépszerűbb receptek közé tartoznak a Mindmegettén a különféle bundáskenyerek? Minket meglepett, bár jobban belegondolva: gyors, kiadós, praktikus és finom. Érdemes tehát variálni!

A szikkadt, másnapos kenyérért és péksüteményekért kevésbé lelkesedünk, de alapanyagként felhasználva könnyen új ételekké alakíthatjuk őket. Kifliből készülhet guba, kalácsból vagy briósból máglyarakás, zsemle is nagyon finom ezzel-azzal megtöltve. A kenyér újjászülethet édes bundáskenyérnek, de alapja a csokoládés kenyértortának is.





Kiadós, változatosan elkészíthető vacsora egy kis salátával

Ha sós ízekben gondolkozunk, a kenyér második élete leginkább melegszendvics és a bundáskenyér formájában jut eszünkbe. A melegszendvicsek és toastok variációs lehetősége végtelen, de bundáskenyér is készülhet sajttal, sajtkrémmel, sonkával gazdagítva.

Az, hogy mi kerül a töltött bundáskenyérbe, csak fantáziánkon és kreativitásunkon múlik. Ötletadónak álljon itt most 5 recept!

Szalonnás-tökmagos bundáskenyér

Hozzávalók:
4 szelet bacon
4 szelet fehérkenyér
2 evőkanál tökmag
Valamint:
tojás
tej

olaj a sütéshez

Elkészítés: A baconszeleteket ropogósra sütjük serpenyőben, két kenyérszelet közé tesszük a szalonnaszeleteket. Kis tejjel felvert, enyhén sózott, tökmaggal gazdagított felvert tojásba mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük.

Sütőtökös-kéksajtos bundáskenyér

Hozzávalók:
4 szelet fehérkenyér
8 evőkanál pürésített sült sütőtök
5 dkg kéksajt
1 marék dió durvára vágva
Valamint:
tojás
tej

olaj a sütéshez

Elkészítés: A kenyérszeleteket megkenjük a pépesített sütőtökkel, kéksajtot morzsolunk rá, megszórjuk a durvára vágott dióval, 2-2 szeletet összefordítunk, majd kis tejjel felvert, enyhén sózott, felvert tojásba mártjuk, és forró olajban pirosra sütjük.
Libamájas-szarvasgombás bundáskenyér

Hozzávalók:
4 szelet toastkenyér
szarvasgombás libamájpástétom
Valamint:
tojás
tej

olaj a sütéshez

Elkészítés: A kenyérszeleteket megkenjük libamájpástétommal, 2-2 szeletet összefordítunk, majd kis tejjel felvert, enyhén sózott, felvert tojásba mártjuk, forró olajban pirosra sütjük.

Fetasajtos-bazsalikomos bundáskenyér





Felülről lefelé haladva: szalonnás, sütőtökös, májkrémes, fetás-bazsalikomos és spenótos-sajtos bundáskenyér

Hozzávalók:
4 szelet rozskenyér
4 levél bazsalikom
2 evőkanál fetasajt
1 kanál tejföl
Valamint:
tojás
tej

olaj a sütéshez

Elkészítés: A fetát villával összetörjük, ha kell, pici tejföllel lazítjuk, megkenünk vele 2 szelet kenyeret, majd bazsalikomlevelet teszünk rá, ráfordítjuk a másik két szelet kenyeret. Kis tejjel felvert, enyhén sózott felvert tojásba mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük.

Spenótos-emmentális bundáskenyér

Hozzávalók:
2 zsemle
1 marék friss spenót
2 szelet emmentáli sajt
diónyi vaj
Valamint:
tojás
tej

olaj a sütéshez

Elkészítés: A spenótot megtisztítjuk, a vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. A zsemléket félbevágjuk, megtöltjük a párolt spenóttal, befedjük a sajtszeletekkel, majd a zsemle tetejével. Kis tejjel felvert, enyhén sózott, felvert tojásba mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük.





Maradék sajtok, felvágottak, spenót vagy más zöldség is felhasználható a töltött bundáskenyérhez

Dunszt Zsolt receptjei, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szikkadt kenyér, száraz zsemle, másnapos kifli
  2015-04-13 22:19:54, hétfő
 
  Szikkadt kenyér, száraz zsemle, másnapos kifli

A szikkadt kenyeret, zsemlét, kiflit és kalácsot érdemes esetleg a mélyhűtőben összegyűjteni és felhasználni egy-egy ezt igénylő fogáshoz.

Levesek, saláták

Itt van mindjárt az olaszok panzanella nevű salátája, mely nagy melegben kitűnő éhségűző. Felkockázunk a jó minőségű házi kenyérből 4 szeletet, 4 paradicsomot, majd olívaolajjal meglocsoljuk, kis zúzott fokhagymával, sóval, borssal, friss bazsalikommal, balzsamecettel ízesítjük, és jól lehűtve fogyasztjuk. Jól áll neki az olajbogyó, a kapribogyó, a szardella is. Tehetünk hozzá rukkolát, uborkát, paprikát is. A lényeg, hogy az ecetet és olajat jól be tudja szívni a szikkadt kenyér.





Panzanella, a kenyérsaláta

Leveseket is készíthetünk száraz kenyérből! Az andalúz konyha főzés nélkül készülő hideg fokhagymalevese nem egy randiétel, de fokhagymarajongóknak kötelező. A másik hideg zöldségleves a szintén andalúz gazpacho, melyet érdemes elkészülte után átszűrni, így igazán selymes leves kerül majd az asztalunkra. Készíthetünk szikkadt kenyér felhasználásával igazi toszkán paradicsomlevest is, ennek neve ,,pappa al pomodoro". Ha már Toszkána, akkor kipróbálhatjuk ezt a fokhagymás pirítósra kiszedett igazi toszkán kenyérlevest.





Olasz kenyeres paradicsomleves

Kenyeres fogások

Rántott ételekhez nagyon finom a házi zsemlemorzsa, ezt szikkadt kenyérből is készíthetjük. Levágjuk a kenyér héját, és a belét turmixgépben - türelmesebbek kávéőrlőben - apróra daraboljuk. Ha nem elég szikkadt, sütőben még lehet szárítani, de nem pirítani.





A maradék kenyérből készülhet bundáskenyér

A szikkadt kenyérből általában bundás kenyér készül, a hagyományos olajban sütés helyett kipróbálhatjuk például úgy, hogy a tojásba teszünk egy kis olajat, ebbe mártogatjuk a kenyereket, de forró olaj helyett a sütőben sütjük meg, akár egy kis parmezán sajtot ráreszelve.

A megszikkadt zsemléket tölthetjük zöldségekkel, túróval, hússal, így néhány perc alatt meleg vacsorát adhatunk a családnak.
A spenót sűrítésének is a zsemlés megoldás a legegyszerűbb módja!

Alapvető a szikkadt zsemle a fasírthoz, de más vendégváró falatokat is készíthetünk segítségével, például olajbogyóval töltött gombóckákat.
Nem hívnánk pizzának, de ezt is ki lehet próbálni, ha megmarad a szeletelt kenyér.
Édességek főételként

Ha cukros tejet felfőzünk és ezzel puhítjuk fel a száraz kiflit, kenyeret, kalácsot, majd vajjal, gyümölcsökkel, csokival, mazsolával, lekvárral ízesítjük finom édességeket készíthetünk, melyek akár egy tartalmas leves után is megállják a helyüket.





A kalácsot is felhasználhatjuk, például felfújtakhoz

Így készül az almás kiflifelfújt, tojásokkal tovább fokozhatjuk az élvezetet.
Hasonlóan készül a máglyarakás, a mákos guba. Hamis aranygaluskát is készíthetünk vagy akár ezt a meggyes zsemletortát is kipróbálhatjuk.





Ne dobjuk ki, inkább legyünk kreatívak

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Megmentett kenyerek
  2015-04-13 22:13:43, hétfő
 
  Megmentett kenyerek

Kenyeret minden nap, szinte minden étkezéshez eszünk. Legtöbbször frissen fogyasztjuk ropogósan, lágyan. Ám a kenyér megszikkad, és így már kevéssé szeretjük. De egy kis turpissággal új életet adhatunk neki!

A száraz kenyérből zsemlemorzsát, néhanapján bundáskenyeret készítünk. A szikkadt kifliből pedig mákos guba, a kalácsból máglyarakás készülhet - a takarékoság és a jóféle házikoszt jegyében.

A bundáskenyérnek - nem is sejtenénk - nagy kultusza van Franciaországban. Hihetetlen desszertek és vacsoraétkek készíthetők - ha egy kicsit továbbfejlesztjük a mi bundáskenyerünket.





Bagettből is készíthetjük

A franciák pain perdu-nek (ejtsd: pen perdü) hívják, ami elveszett kenyeret jelent. És hogy valójában ne vesszen el, felhasználják. Leginkább tojással, tejjel, cukorral és gyümölccsel dúsítva, de létezik természetesen sós változat is.

Összegyűjtöttünk néhány receptet, de ezek természetesen tovább is variálhatóak. Ha van jó ötletetek, receptetek, osszátok meg velünk is!





Édes bundáskenyér gyümölcsökkel


Desszertek maradék kenyerekből
Gyümölcsös rakott kenyér

Hozzávalók:
10 dkg cukor
3 evőkanál víz
30 dkg szikkadt szendvicskenyér
3 tojás
2,5 dl tej
10 dkg cukor
1 dl rum
30 dkg friss gyümölcs (alma, körte, ananász, banán...)
5 dkg mazsola

Elkészítés: A cukrot a 3 evőkanál vízzel teflonserpenyőbe tesszük, karamellizáljuk. Kuglófformába öntjük, és úgy mozgatjuk, hogy mindenhova kerüljön a karamellből. A kenyérszeletek egy részével kirakjuk a forma alját és széleit, majd a maradékot belemorzsoljuk a felvert tojások, a tej, a cukor és a rum keverékébe, majd hagyjuk, hogy a kenyér jól átitatódjon. Belekeverjük a felaprított gyümölcsöket, majd az egészet beleöntjük a formába. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 40 percet sütjük. Tálaláskor kiborítjuk a formából, langyosan kínáljuk. Vaníliaöntettel a legfinomabb.

Almás kenyér

Hozzávalók:
8 szelet toastkenyér
8 evőkanál almakompótból turmixolt püré
4 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
4 tojás
vaj

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a vaníliás cukrot. A toastkenyereket megáztatjuk benne kissé, majd lecsepegtetjük, és megforgatjuk a villával felvert tojásban. Vajat melegítünk egy teflon serpenyőben, a kenyérszeletek mindkét oldalát megsütjük. A kompótból pépesített pürét a tetejére halmozzuk, így tálaljuk, melegen.

Kókuszos túróval rakott kenyér

Hozzávalók:
4 szelet szikkadt kenyér
3 dl tejföl
10 dkg túró
1 tojás
2 dkg kókuszreszelék
3 dkg cukor
fahéj
1 marék fenyőmag

Elkészítés: A túrót, a tejfölt és a tojást összekeverjük a cukorral, majd a fahéjjal és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A fenyőmagot egy üres serpenyőben (zsiradék nélkül) megpirítjuk. Egy közepes jénai tál alját befedjük a kenyérszeletekkel, majd egyenletesen elosztjuk rajta a túrós keveréket. A tetejére fahéjat hintünk, és megszórjuk a pirított fenyőmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Epres bundáskalács

Hozzávalók:
25 dkg eper
4 nagy szelet kalács (vagy 8 kicsi)
2 dl tej
2 tojás
2 dkg vaj
10 dkg cukor
mentalevél
3 evőkanál balzsamecet
vaj
bors

Elkészítés: Megtisztítjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük az epret. A tejet, a tojást és a cukrot összekeverjük. A kalácsszeleteket megforgatjuk a tojásos-cukros tejben, majd felforrósított vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután még egy diónyi vajat melegítünk egy másik edényben, beledobjuk az egész epreket, és átforgatjuk. Amikor kevés levet eresztettek, hozzáadjuk a balzsamecetet, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Tányérra tesszük a kalácsszeleteket, mellé halmozzuk az epret, majd a mentalevéllel díszítve tálaljuk.





Bundás kalács


Narancsos-szilvás kenyér

Hozzávalók:
4 szelet kenyér
60 dkg szilva
4 tojássárgája
3 dl tej
2 dl vörösbor
kevés vaj
2 narancs
cukor

Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a tejet, 2 tojássárgt és kb. 6 kanál cukrot. Megforgatjuk benne a kenyérszeleteket. Közben a kimagozott szilvát a borral és 6 kanál cukorral gyenge tűzön negyed órát pároljuk. A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük 2 tojás sárgájával és 4 kanál cukorral, majd 10 percig kevergetve főzzük. Egy serpenyőben vajat melegítünk, a beáztatott kenyerek mindkét oldalát megsütjük. Tányérokra szedjük, majd a leszűrt szilvát ráhalmozzuk, majd a narancsos krémmel megöntözve melegen tálaljuk.

Mandulás-fahéjas bundáskenyér

Hozzávalók:
4 szelet kenyér
2 tojás
2 dl tej
4 kanál cukor
1 kávéskanál fahéj
szeletelt mandula
1 csipet só
vaj

Elkészítés: Villával felverjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a tejet, és ezzel is verjük egy keveset. Egy másik tálban összekeverjük a cukrot, a mandulát és a fahéjat. A kenyérszeleteket megforgatjuk a tojásos tejben, majd a mandulás keverékben, és forró vajban pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk fel a felesleges zsiradékot, majd megszórjuk a maradék mandulás keverékkel. Melegen tálaljuk.





Bundáskenyér pirított mandulával


Torijas (spanyol változat)

Hozzávalók:
5 dl langyos tej
2 kávéskanál fahéj
3 tojás sárgája
5 dl vörösbor
4 evőkanál olívaolaj
20 dkg cukor
1 szikkadt bagett, kb. 2 centis szeletekre vágva

Elkészítése: 1 kávéskanál fahéjat elkeverünk a tejben, majd megmártjuk benne a kenyérszeleteket (ne ázzanak szét). Egy tálban villával felverjük a tojássárgákat, megforgatjuk meg benne a tejes kenyérszeleteket. Egy serpenyőben felhevítünk 4 evőkanál olívaolajat, ebben pirítjuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd nem túl magas jénai tálba helyezzük őket. A serpenyőbe öntjük a bort és a cukrot, ízesítjük 1 kávéskanál fahéjjal, majd addig forraljuk, míg a felére fő. Ezt a szirupot öntjük a kenyérszeletekre. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Csokis kenyérsüti

Hozzávalók:
1 bagett (vagy ennek megfelelő mennyiségű kalács, vagy bármilyen kenyér)
8 dl tej
3 tojás
15 dkg csokoládé

Elkészítés: A tejet felmelegítjük, majd megáztatjuk benne a feldarabolt kenyeret. Hagyjuk ázni, majd villával pépesre törkük. A felesleges tejet leöntjük, majd hozzáadjuk a tojást és a felolvasztott csokoládét. Lapos jénai tálba öntjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük 45 percet. Önmagában vagy lekvárral, kompóttal, fagylalttal tálaljuk.





Bármilyen kenyeret felhasználhatunk

Sósan, vacsorára
Szalonnával sült bundáskenyér

Hozzávalók:
1 szikkadt bagett
4 tojás
felkockázott húsos szalonna

bors
olaj

Elkészítés: A bagettet először hosszában félvevágjuk, majd felszeleteljük. Minden kenyérdarab közepébe nyomunk egy kis kocka húsos szalonnát (vagy kettőt). A tojásokat felverjük, sózzuk, majd a kenyereket megforgatjuk benne, és forró olajban kisütjük. Friss salátával nagyszerű vacsora, és 15 perc alatt kész!

Bundás toast

Hozzávalók:
8 szelet toastkenyér
4 tojás
2 dl tej

4 szelet sonka
reszelt sajt ízlés szerint
kevés olaj vagy vaj

Elkészítés: Felvrjük a tojásokat a tejjel, ízesítjük kevés sóval. Megforgatjuk benne a toastszeleteket. Olajat vagy vajat melegítünk egy serpenyőben, a kenyereket megpirítjuk, majd rászórjuk a reszelt sajtot, mindegyire 1 szelet sonkát teszünk, majd megint sajtot. Félretesszük. A maradék 4 szeletet ugyanígy megpirítjuk, majd sajtot szórunk rá, és sonkás szeletekre borítjuk. Salátával tálaljuk.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csokis kenyértorta
  2015-04-13 22:07:21, hétfő
 
  Csokis kenyértorta
Jó a kenyér! A sokoldalúsága gyönyörködtet!

Kisgyermek koromban, nyáron, vidéken, a hetvenes évek vége felé, bár már régen volt, azért eszembe jut az a nagy, 3-5 kg-os vastaghéjú, kovászolt kenyér, amit öreganyám a mellének feszítve nagy vágásokkal szegett. Sült zsír, őrölt fűszerpaprika, só vagy jó sűrű szilvalekvár, amit szilvaszezonban képes volt egész nap kevergetni.

A vidéki élet korán sem egyszerű életmódnak tűnt akkoriban. A szegénység már csak asszisztált mellette. Abból főztek, amit otthon megtermeltek, persze átugorhattak a cekkerrel a sarki kisboltba egy-két kiegészítőért, ha nagyon muszáj volt. A nyikorgó hajópadlóra és a jellegzetes bolti illatra még mindig emlékszem. Arra is, hogy e csodálatos kenyér többféle változatát is volt szerencsém kipróbálni. Például a zsíros kenyér kristálycukorral megszórva igazi desszert hangulatát keltette, ha valami édességre vágyott az ember. Ugyanennek még szegényesebb változata volt a vízbe mártott kenyér szintén kristálycukorral megszórva. Akkoriban szenzációsnak tűnt. Bár még mindig megállná a helyét.

Persze nem dobtak ki semmit, amit lehetett, azt újrahasznosították, legrosszabb esetben a jószágok ették meg.





Csokis kenyértorta

A kenyér új életre kel

Így ha kimarad kenyér, és úgy kezeljük, hogy nem penészedik meg, újrahasznosíthatjuk. A legegyszerűbb módja a zsemlemorzsa készítés. Higgyék el, az egyszerűnek, olcsónak tűnő zsemlemorzsa feldobhatja az ételünket, persze készülhet friss kenyérből is vagy félszárazból, mindegyik egy-egy új élmény lehet. Arról nem is beszélve, hogy biztosak lehetünk a minőségében. Már jártam úgy egy nagyon jó barátom lakodalmán, hogy a morzsa, amibe a húst panírozták, avas volt. Kellemetlen helyzetbe hozta ez a násznépet. Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy olyan egyszerű dolgon is múlhat az ételkülönlegesség, mint egy hétköznapi morzsa.

Ha szilvás vagy túrógombócot készítek, frissen készítek hozzá morzsát, amit nagyobb szemcsésre hagyok, így étkezés közben szenzációsan élvezhető, ahogy a morzsaszemek ropognak. Aki még nem próbálta, szánjon rá egy kis időt, megéri, és az sem kizárt, hogy ezentúl csak így fogja készíteni. (A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A friss morzsát tepsibe szórjuk, vajdarabkákat dobálunk rá bőségesen, és többször megkeverve szép barnára sütjük. Legyünk résen, mert az egészből gyorsan füstbe ment terv lehet. Én öntök magamnak még egy pohár bort, és türelmesen megvárom.)

Németül a kenyér brot, a zsemlyét, zsemlét, zsömlét - ahogy tetszik - pedig brötchennek nevezik, amit kis kenyérkének fordíthatnánk. A vizes zsemle magyar specialitás. Dolgoztam tanuló koromban egy bisztróban, ahol az úgynevezett tejkonyhán készült a túróval töltött, kemencében sült zsemle. A tejkonyhán pedig az úgynevezett éttermi tészták készülnek, mint pl. a mákosguba, a máglyarakás, a palacsinták, a reggeli italok vagy a szendvicsek. A másnapos zsemlék kalapját levágták, a belét kivájták, tejjel megitatták, majd vaníliával ízesített túrótölteléket töltöttek bele, és a sütőben pirosra sütötték, porcukorral megszórva tálalták. Olcsó volt, finom és laktató az anyagfelhasználást tekintve pedig takarékos, hiszen egy zsemle elkészítése is komoly feladat, ha magunknak kell elkészíteni.

A napokban egy csokis tortát készítettem, aminek szintén szikkadt kenyér az alapja. Nagy érdeme, hogy gyakorlatilag minden megtalálható hozzá a kamrában, szenzációsan finom - és lefogadom, hogy senki nem fogja kitalálni, hogy kenyérből van!

Csokis kenyértorta





Senki nem mondaná meg, hogy kenyérből készült...

Hozzávalók:
25 dkg baguette (száraz vagy másnapos)
9 dl tej
fél rúd vanília kikapart belseje
5 dkg mazsola
6 dkg étcsokoládé
10 dkg cukor
csipet só
3 tojás
12 dkg kakaós keksz
1 csapott mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg mandula
1 csomag sütőpor
8 dkg szeletelt mandula (de lehet fenyőmag, kesudió, pekándió is)

Elkészítés: 9 dl tejet a vaníliával, a mazsolával, csipet sóval és a felkockázott csokoládéval óvatosan felmelegítjük, felolvasztjuk benne a csokoládét. Az összekockázott kenyérre öntjük, 1 órát pihentetjük.

A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, majd a kenyérrel összeforgatjuk.

A kakaós kekszet a mandulával aprítógépben morzsásra daráljuk, összekeverjük a mézeskalács fűszerrel és a sütőporral, majd ezt is a kenyérmasszához adjuk. Összekeverjük, és kivajazott, kristálycukorral behintett tortaformába öntjük. A tetejére szeletelt mandulát hintünk.

160 fokos sütőben, légkeveréssel 1,5-2 órát sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.





Egy kis protokoll...




Dunszt Zsolt

Legősibb evőeszközünk a kanál, majd később jön a kés, míg a villa ilyen funkcióban csak a XV. században tűnik fel, de még évszázadok telnek el, mire általános használata elterjed. Általánosságban kézzel, legfeljebb kanállal ettek az emberek - közös tálból-, és még az előkelők is csak nehezen szokták meg a késsel, villával evést. A villa eleinte fából készül, kétfokos, és csak később kap három-négy fokot. Általános használatba csak a XIX. elején a gyáripar fellendülésével kerül, amikor tömeges gyártása lehetővé válik.

Az evőeszköz használatával kapcsolatban gyakori kérdés a hétköznapok protokolljában, hogy mit mivel együnk, és főképpen hogyan. Nos, az alapétket, a kenyeret - a hagyományos szabályok szerint - harapni és késsel vágni nem szabad: két kézzel harapásnyi darabokat illik törni, és azt bal kézzel a szájunkba helyezni. Ha a kenyértálra kést is helyeznek, nyugodtan használhatjuk.

Ha kenyeret, zsemlét, pirítóst újrakínáláskor a pincér a kenyértartóban szalvétába terítetten kínálja, kézzel veszünk belőle. Zsemlét, kiflit a pincér esetleg csipesszel, kanállal és villával helyez a tányérra.

Dunszt Zsolt, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi

Forrás: Mindmegette.hu -- Mesterkurzus


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Máglyarakás – három gyümölccsel
  2015-04-13 22:00:16, hétfő
 
  Máglyarakás - három gyümölccsel

A máglyarakás a legegyszerűbb desszertek egyike. Szikkadt péksütemény, alma és tojás mindig van otthon, előkészítése pedig néhány perc. De érdemes egy kis kreativitást is bevetni!

A legegyszerűbb ételek a legjobbak, és ezekkel lehet a leglátványosabban játszani, kísérletezni. A szokásos alma helyett most körte került az édes kalácságyra, ízesítésül pikáns csipkebogyólekvárt használtam, és hogy még izgalmasabb legyen az ízhatás, a végén málnaöntettel kínáltam.

Máglyarakás körtével és málnaöntettel





Habzsákból kinyomva mutatós a tetején a fehérjehab

Hozzávalók:
30 dkg szikkadt kalács
6 tojás
5 körte
fél rúd vanília
2 dl tej
5 dkg cukor
10 dkg porcukor
6 evőkanál csipkebogyólekvár

A málnaöntethez:
30 dkg málna
Fél dl shery
Fél dl szénsavas ásványvíz

Elkészítés: A kalácsot felkockázzuk. A tejet felforraljuk a cukorral és a vanília kikapart belsejével, kissé hűlni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat 5 dkg porcukorral jó habosra verjük, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet és 1 evőkanál csipkelekvárt. Meglocsoljuk vele a kalácsot, hagyjuk, hogy a kalács felszívja a folyadékot.





A vaníliás-tojásos tejjel meglocsoljuk a kalácsot




Összeforgatjuk

A tejes kalácshoz kivajazott formába tesszük.

A körtét meghámozzuk, kicsumázzuk, felszeleteljük, enyhén cukros-citromos vízben kicsit megpároljuk.

A lerakott kalácsot megkenjük a csipkelekvárral, kirakosgatjuk a körtével.





Kivajazott formákba osztjuk a kalácsos masszát




Megkenjük csipkelekvárral, jöhetnek a körteszeletek

A tojásfehérjét felverjük 5 dkg porcukorral, a végén még belekeverünk 1 evőkanál csipkelekvárt, habzsákba töltjük, és a körték tetejére habcsókokat nyomunk.

180 fokos sütőbe toljuk, és 10 percig sütjük.

A málnát a sherryvel és a szénsavas vízzel összeturmixoljuk, és a máglyarakás mellé kínáljuk.





Kiadós leves után tökéletes második fogásnak is a máglyarakás

Mondják gyakran a magyar konyha világhírű és utánozhatatlan, tévedés. A magyar konyha kitűnő lehetőségeit elhagytuk X évvel ezelőtt, amikor a minőségről a mennyiségi ellátás felé csaptunk át, de nincs minden veszve egyszerűen a gondolkodásmódunkat kell önmagunknak befolyásolni. Keresni a jót, a minőségit - mind alapanyagokban, mind szolgáltatásban, gasztronómiában, de más területeken is.





Őszi Balázs

Hallgatnunk kell azokra a gasztronómusokra, séfekre, akik már tettek le valamit az asztalra. Akik hazánk nagy lehetőségekkel rendelkező ételeit jobbá, a kornak megfelelően modernebbé, egészségesebbé, szimpatikusabbá, érdekesebbé kívánják tenni. Ezen harcukban nem kötnek kompromisszumot, de vigyáznunk kell, mert a hangzatos szavak mögött nem mindig van tartalom. Gondolok itt fúziós konyha vagy reformkonyha kifejezésekre, de még az újragondolt magyaros szóhasználatra is. Önmagában nem a szóval van a baj, hanem azokkal, akik érdemtelenül használják. Az újragondolt magyaros - ha tudjuk, mit csinálunk - jelentheti azt, hogy a régóta használt, netán rég nem használt ételeket apró változtatásokkal, modern konyhatechnológiai fortélyokkal ízletesebbé, izgalmasabbá tehetjük. Receptjeikből kihagyva a ,,négy főre készítjük: 50 dkg hagymát üvegesre pirítunk és a zsemleszínű rántást készítünk" című fázisokat. Helyette képzelhetünk el főzeléket úgy is, hogy a friss zöldséget vajon átforgatva és felöntve annyi tejjel vagy tejszínnel, hogy vékonyan hártyaszerűen vonja be a zöldséget, és ez elég, nem pedig úgy, hogy a törtfehér színű cukros sűrű lében néha úszik egy-egy borsó.





Isteni ez az ízharmónia, de persze érdemes megpróbálni más gyümölcsökkel is!

Ebben a szellemben igyekeztem elkészíteni ezt a máglyarakást, amelyet körtével, csipkebogyóval akartam érdekesebbé tenni. Formáját tekintve ez nem az egy nagy tepsiben lefektetett, majd sülés után kockára vágott klasszikus, hanem kisebb formákban, adagonként rétegelve, szinte személyre szólóan tálalva képzeltem el. Itt egyből jöhetne az intrika, hogy nekem nincs olyan formám, honnan vegyek olyat és ez különben is egy háztartás. Ezt a nehézséget át lehet hidalni, ha van egy jó lakatos vagy esztergályos ismerősünk, könnyen rávehetjük, hogy szeleteljen fel nekünk egy acél csövet 5cm vastagra az átmérőjelehet 8 cm vagy 10 is. Ezt a vaskarikát használhatjuk majd a rakott burgonyánál, a mákos gubánál, a rakott tésztánál is. Szerintem nagyon fel lehet dobni egy ételt, ha igényesen van megformázva.

Őszi Balázs, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi

Forrás: Mindmegette.hu -- Mesterkurzus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kiadós konyha - megmentett kenyerek
  2015-04-13 21:49:45, hétfő
 
  Kiadós konyha - megmentett kenyerek

A kenyér-, kalács- vagy épp kiflimaradékok felhasználása nem csak anyagi megtakarítást jelent, hanem remek lehetőséget arra, hogy családunk számára igazán finom ételeket készíthessünk.

A legtöbb háztartásban - akármennyire is gondos a háziasszony - gyakran előfordul, hogy megmarad egy darabka kalács, kenyér, zsemle vagy kifli. Az önmagában fogyasztásra már nem igazán alkalmas alapanyagokból könnyedén készíthető főfogás, köret vagy akár desszert is. Sőt ezek a fogások olyan finomak, hogy érdemes miattuk direkt szikkasztani néhány péksüteményt.





Felkockázott kenyér, kis bacon, kevés felvert tojás és tej - ennyi kell egy egyszerű, gyors vacsorához

A száraz kenyérből vagy más maradék péksütemény felhasználásával készülő kenyérpudingok a világ számos pontján örvendenek nagy népszerűségnek. A helyi alapanyagok felhasználásával készülő fogásoknak széles a tárháza, az édes változatok azonban leggyakrabban tejben, tejszínben áztatott kenyérféléken alapulnak, amihez juharszirupot, mézet vagy cukrot kevernek, és legtöbbször aszalt gyümölcsökkel teszik még teljesebbé.

Az édes változatokhoz - a mákos guba vonalán mozogva - adhatunk mákot, vagy más darált csonthéjassal is ízesíthetjük, de banánnal, karamellizált gyümölcsökkel, mogyoróvajjal, csokoládékrémmel, lekvárokkal, karamellkrémmel is tehetjük még változatosabbá. Az egyik legfinomabb édes kenyérpuding, a máglyarakás még annyival tud többet ezeknél, hogy sült tojásfehérje sipka alá rejti az almával rakott, lekvárral édesített, sokszor dióval dúsított fogást.





Maradék kalácsból édes felfújtat készíthetünk

A kenyérfelfújtakhoz gyakorta készítenek különféle - a felfújt ízvilágával megegyező vagy azt ügyesen kiegészítő - szószokat. Klasszikus öntetnek számít a karamell vagy épp az ízesített csokoládé, de alkohollal kevert krémeket, sodókat is adnak hozzá. Ezek az öntetek nem csak az ízük, hanem az állaguk miatt is fontos kiegészítő a pudingoknak. Az édes pudingokat azonban nem csak szószok, hanem például fagylalt is kiegészítheti.

A sós pudingokat sajtokkal dúsíthatjuk, maradék húsokat, felvágottakat adhatunk hozzá, illetve rengeteg zöldséggel lazíthatjuk. Tökéletes választás lehet a karamellizált hagyma, de főtt répával, blansírozott paprikával, vagy cukkinikarikákkal, padlizsánkockákkal is gazdagíthatjuk. A krémek, mártások itt is ugyanúgy kiegészítői lehetnek a fogásnak, mint az édes változatoknál. A tejszínes vagy épp paradicsomos alapú mártásokat összesüthetjük az étellel, vagy a már kész fogáshoz is kínálhatjuk.





Egyszerre krémes és ropogós a kenyérpuding

Míg mi, magyarok főleg édes kenyérpudingokat fogyasztunk, a spanyolok kedvelik a sós változatokat. A migas leggyakrabban olívaolajjal, paprikával, olajbogyóval és spenóttal, esetleg szardellával vagy belsőségekkel összefogatott kenyérből készül, amit natúr sült húsok mellé köretként kínálnak, vagy épp tapasként tálalják.

Az amerikaiak az ilyen típusú ételeket stratának nevezik, s legtöbb esetben reggel fogyasztják. Ez a fogás leggyakrabban a már nem legfrissebb kenyér, sonka, tojás és sajt egyvelegéből áll, de az amerikaiak hajlamosak a frittatát is a straták közé sorolni. Ennek az ételnek számos változata létezik, amelyek a reggelihez gyakorta használt alapanyagok véges számú variációiból születnek.





Strata - itt spenótosan

A kenyérpudingoknál nagyon fontos szempont, hogy milyen alapanyaggal dolgozunk. A maradék kenyér karaktere meghatározhatja a készülő ételt is. A rozskenyérből készíthetünk lágy sajtokkal gazdag pudingot, az édeskés bagel maradványait aszalványokkal gazdagíthatjuk, de csalhatunk is, és maradék gofriból is készíthetünk pudingot, amit bármi olyannal rétegezhetünk, amit szívesen ennénk ezzel az édes tésztával. Ha azt szeretnénk, hogy megmaradjon a gofri vagy épp a kenyér ropogós textúrája, akkor nem szabad túl nagy adagot készíteni, inkább egy nagyobb tepsi aljába kell, hogy szétterítsük a darabkákat.

A fánkszezonba lépve jobb, ha tudjuk, hogy fánkból is készíthetünk pudingokat, sőt a töltetlen fánkokból vágott ujjnyi karikákból francia pirítóst, azaz bundáskenyeret is készíthetünk. Ugyancsak jó alap az édes bundás kenyérhez a briós vagy épp a kalácsmaradvány. A sós bundás kenyereknél pedig túlléphetünk a megszokott változatokon, és különféle töltött variációkban is gondolkodhatunk.





A bundáskenyeret meg is tölthetjük

Az édes kategóriában szokott indulni, de bármilyen töltelékkel elkészíthető a töltött zsemle. Ezt az ételt is általában a már virágán túl lévő zsemléből szokás készíteni, amit édesített, tojással, tejföllel elkevert túróval töltenek, de ugyanígy bármi mással is megtölthető. Az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy - mivel ezt a tésztát előre nem áztatjuk be (bár szokás a zsemlét kissé meglocsolni) - olyan szaftosnak kell lennie a tölteléknek, hogy a sütés ideje alatt felpuhítsa a megkeményedett zsemlét.





Zsemlében sült tojás: egyszerű, gyors, kiadós

A zsemléktől könnyedén eljuthatunk az egy-egy szeletnyi maradék kenyér felhasználására szakosodott melegszendvicsekig. Ilyen a francia croque monsieur, amelyben a besamel segít visszaadni a kenyérnek a nedvességét, vagy például az angolszász welsh rarebit, amelynél egy sörös-sajtos egyvelegnek köszönhetően kel új életre a szikkadt kenyér.





A croque monsieur salátával tökéletes főfogás lehet

Kalácspuding

Hozzávalók:
50 dkg kalács
5 dl tej
4 tojás
10 dkg cukor
1/2 rúd vanília bele
4 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
1 kávéskanál szegfűszeg
2 alma
1 citrom reszelt héja
8 dkg vaj

Elkészítés: A kalácsot kockacukornyi falatokra vágom, tálba teszem, és tejjel lelocsolom. Amíg magába szívja tejet, addig bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Az almákat meghámozom és lereszelem. A vajat megolvasztom, majd a cukorral és a tojással kikeverem. A fűszereket és a sütőport a liszthez adom, majd a reszelt almával együtt a lisztet is a vajas, tojásos keverékhez adom. Alaposan elkeverem, majd beleborítom a kalácskockákat, átkeverem, és egy mélyebb, közepes tepsibe vagy szuflétálba öntöm. A tészta 180 fokon nagyjából fél óra alatt szép barnára sül.





Kalácspuding almával, mazsolával

Monte Cristo szendvics

Hozzávalók:
8 szelet toast kenyér
8 szelet sonka
3 tojás
2 evőkanál finomliszt
8 dkg vaj
őrölt szerecsendió
őrölt feketebors
1 dl tejszín
1 dl tej
2 teáskanál mustár
15 dkg trappista sajt

Elkészítés: 2 tojást egy nagyobb tálba felütök, majd hozzáadom a harmadik tojás fehérjét, a sárgáját külön teszem.
A vajat egy lábasban megolvasztom, majd hozzáadom a lisztet, kicsit hagyom, hogy megszínesedjen, majd hozzáadom a tejszínt, és hagyom, hogy besűrűsödjön. Lehúzom a tűzről, fűszerezem, cseppet sózom, és hozzáadom a tojássárgáját, majd alaposan elkeverem.
4 kenyérszeletet egymás mellé fektetek, finoman megkenem besamellel, erre teszek 2-2 szeletnyi sonkát, majd a tojásos besamelből egy bő evőkanálnyit elkenek a sonkán, kis reszelt sajttal meghintem, majd ráhelyezem a másik kenyérszeletet is.
A tojásokhoz hozzáöntöm a tejet, villával alaposan elkeverem, majd a tojásos keverékben ügyesen megforgatom a kenyereket, és bő zsiradékban aranyszínűre sütöm a szendvicsek mindkét oldalát.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Máglyarakás, a maradékmentő
  2015-04-13 21:40:05, hétfő
 
  Máglyarakás, a maradékmentő

A máglyarakás a magyar háztartások bölcs étele, a száradófélben lévő kenyér, kifli, kalács ebben a fogásban nyer új értelmet, itt kezdődik az új élete. Bár nagyon egyszerű étel, jól variálható - és hihetetlenül finom is.

A máglyarakás nem más, mint egy mutatós és ízletes kenyérpuding. A maradékfelhasználás ezen formája szinte minden ország gasztronómiájában ismert. Különféle hozzávalókból, eltérő kiegészítőkkel, hasonló módon elkészítve születnek a sós és édes kenyérpudingok, amelyekből tökéletes második fogás vagy desszert születik.





A máglyarakás egyszerű, de nagyszerű, jól variálható desszert

A máglyarakás alapanyagai és elkészítési módja alapvetően megegyezik bármelyik más kalácspudingéval, a különbséget a tetején trónoló tojáshab adja. A női szeszély hangvételű kalácsfelfújt számtalan módon elkészíthető, de az igazi, klasszikus változatban alma, mazsola, házi baracklekvár és az elmaradhatatlan tojáshab szerepel.





Klasszikusan almával és habkoronával készül a máglyarakás

Attól, hogy maradék péksütemények felhasználásával készülő süteményről beszélünk, a máglyarakás hozzávalói messze nem lebecsülendők. A máglyarakás ugyanis pont attól olyan, amilyen, hogy megadjuk a módját, és nem spóroljuk ki belőle az alapanyagokat.





A maradék kalács, kifli, briós nem vész kárba, ha kalácsfelfújtat vagy máglyarakást készítünk belőle

Az almát vagy nagyon apróra kockázzuk, legyaluljuk vagy lereszeljük, majd a reszeléket (levével együtt) egy forralóba vagy kisebb lábasba tesszük, fűszerezzük, és így átpároljuk. Nagyjából addig, amíg a leve el nem fő. Amennyiben savanykás almával van dolgunk, érdemes a fűszerek mellé egy kis mézet vagy nádcukrot is tenni. Alma helyett természetesen használhatunk más gyümölcsöt is. Jó választás lehet a szilva, a barack, a banán, de alapvetően bármivel dolgozhatunk, arra ügyeljünk, hogy a gyümölcs ne nyersen kerüljön a máglyarakásba és ne legyen túl sok a leve. Nem csak friss gyümölcsöt párolhatunk meg: fagyasztott gyümölccsel is dolgozhatunk. Ebben az esetben még inkább figyeljünk arra, hogy mennyi nedvesség marad a gyümölcsben. Konzerv, eltett gyümölcsöt is bevethetünk, ezeket párolni sem kell, csak a máglyarakás rétegezésénél kell kis fűszerrel, adott esetben cukorral is meghinteni. Nem csak gyümölcsöket használhatunk a máglyarakásba, a rétesben is jól teljesítő tök, cukkini, sütőtök is megfelelő töltelék lehet.

Az almás máglyarakás esetében a leggyakoribb fűszer a fahéj, de emellett nyugodtan használhatunk citrom- vagy narancshéjat, vaníliát, szegfűszeget, szegfűborsot, szerecsendiót, kevés gyömbért, kardamomot is.

Ha túl sok szaftja maradt a gyümölcsnek - vagy a konzervhez kapcsolódó levet nem szeretnénk kiönteni -, akkor érdemes egy kis darált diót, mandulát, mogyorót keverni hozzá, vagy akár darált mákot is, amely plusz ízt ad a gyümölcsnek és felszívja a felesleges nedvességet.

A gyümölcsök párolásánál adhatunk hozzájuk egy kevés aszalt gyümölcsöt is. Az almához nagyon jól illik a mazsola, de szinte bármilyen apróra vágott aszalt gyümölccsel feldobhatjuk a máglyarakást.

A gyümölcs édesítésénél azt azért tartsuk szem előtt, hogy a máglyarakás édességét főleg a belekomponált baracklekvár biztosítja. A gyümölcshöz hasonlóan a baracklekváron is nyugodtan módosíthatunk, lecserélhetjük más lekvárokra, kipróbálhatjuk a szilvás, epres, málnás, erdei gyümölcsös, narancsos, fügés vagy épp birsalmás lekvárral ízesített változatot is. Nagyon kellemes és izgalmas eredményt adhat például, ha a máglyarakást fahéjas szilvavelővel és darált mákkal kevert lekvárral rétegezve készítjük. Ugyancsak jópofa választás lehet az őszibarackbefőttből és sárgabarackkonzervből összeállított máglyarakás, amihez használhatunk baracklekvárt, és vaníliával fűszerezhetjük.





Kalácsfelfújt bármilyen gyümölccsel készíthető

A gyümölcsös ízvilágtól eltérő máglyarakást is készíthetünk, akár kávés, kakaós, mogyorókrémes, mogyorós, mákos, diós vagy csokis változatban. Ezekben az esetekben többféle megoldás is létezik az ízek kiteljesítésére. A kávés máglyarakás esetében a szikkadt péksütemény mártogatására, leöntésére összeállított, tojássárgájával elkevert tejbe kerülhet a kávé, ugyanígy az olvasztott vagy reszelt csokoládé is jó helyen van ebben a tejben. A mogyorókrémes máglyarakás esetében értelemszerűen a gyümölcslekvár helyét veszi át a mogyorókrém. Itt az élményt tovább fokozhatjuk darált, pörkölt mogyoró vagy más csonthéjas hozzáadásával is.

A fűszerezés nem csak a gyümölcsök esetében valósítható meg, hanem a száradófélben lévő kenyerek, péksütemények áztatására szolgáló tejben is, amelyhez nem csak a lágy és gazdag ízt és állagot biztosító tojássárgákat keverhetjük, hanem - az esetleges fűszerek mellett - adhatunk hozzá különféle likőröket, párlatokat, amelyek tovább ízesíthetik a kalácspungot.





Mákos máglyarakás, egy kis csavarral máris egész más ez a desszert

Tej helyett használhatunk például szójatejet, zabtejeket, kókusztejet, rizstejet vagy akár mascarponét is. A sajtkrémek esetében arra azonban figyelni kell, hogy a feldarabolt péksüteményt időben keverjük át a krémmel, és hagyjunk neki elég időt, hogy megpuhuljon, mielőtt a sütőbe kerül.

Annak érdekében, hogy minden íz megtalálja a helyét, és a különféle rétegek összeérjenek, érdemes a máglyarakást viszonylag mérsékelt hőmérsékleten sütni. Ennél az édességnél alapvetően csak a tojáshab igényel valóban sütést, de az együtt töltött 20-30 perc kovácsolja valódi egységbe a különféle rétegeket. A máglyarakásnál érdemes a süteményt először a habréteg nélkül összesütni, majd nagyjából 20 perc elteltével rálapátolni az időközben felvert fehérjét, és azzal összesütni.

Máglyarakás

Hozzávalók:
50 dkg szikkadt kalács
5 dl tej
4 tojás
10 dkg cukor
1 rúd vanília
csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 nagyobb alma
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
5 evőkanál baracklekvár

Elkészítés: A kalácsot felkockázom. A vajat megolvasztom, a cukorral, a vaníliával és a tojások sárgájával együtt a tejhez adom, majd ezzel a kalácsokat meglocsolom. Amíg magába szívja tejet, addig bekapcsolom a sütőt 180 fokra, és előkészítem a sütőtálat.
Az almát lereszelem, majd forralóba teszem, fahéjjal, citromhéjjal fűszerezem, és addig melegítem, amíg kicsit összeesik és a leve egy része elpárolog.
Ezután a kalácsot a sütőtálba teszem, baracklekvárral meglocsolom, a fűszeres almát ráhalmozom, majd a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 percet sütöm. A tojások fehérjéből kemény habot verek egy kevés porcukorral, amit a tésztára halmozok, és így sütöm, amíg a hab meg nem sül.

Sült tiramisu

Hozzávalók:
40 dkg szikkadt kalács
30-35 dkg mascarpone
1 dl forró kávé (feketén, cukor nélkül)
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor vagy még inkább egy kevés vanília-esszencia
4 tojás

Elkészítés: A kalácsot közepes kockákra vágom, majd a szuflétálba öntöm. Egy nagyobb edénybe kimérem a mascarponét, ráöntöm a forró kávét, hozzáadom a cukrot meg a vaníliát, és habverővel homogén krémmé keverem. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a kávés krémhez adom, a fehérjét laza habbá verem, majd azt is a krémhez adom. A krémet lassan a kalácshalomra csorgatom úgy, hogy egyenletesen érje.
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50-60 perc alatt megsütöm. Langyosan kínálom.





Kiadós, egyszerű a kalácspuding, máglyarakássá a tojáshabtól válik

WM

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Krumplisaláta tárkonnyal bécsi stílusban
  2015-04-13 21:25:10, hétfő
 
  Krumplisaláta tárkonnyal bécsi stílusban

Hozzávalók:

1 kg kifliburgonya
2 db közepes méretű lilahagyma nagyon finomra aprítva
1 nagy csokor petrezselyemzöld (ha nincs friss, 1 evőkanál szárított is megteszi)
2,5 dl zöldségleves (ha valaki jobban szereti, akkor marhahúsleves)
3 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál jó minőségű olívaolaj
1 teáskanál tárkony
ízlés szerint kevés só
őrölt bors

Elkészítés:

A sütőt 190 fokra előmelegítem. A krumplikat alaposan megsikálom. Egy nagy tepsit sütőpapírral borítok, rárakosgatom a krumplikat úgy, hogy egy sorban legyenek, és kis távolság is maradjon közöttük. Héjastól kb. 1 óra alatt puhára sütöm.

Közben elkészítem az öntetet. A hagymákat megtisztítom, és 3-4 mm-es egészen apró kockákra vágom, a petrezselymet finomra aprítom, ha épp nincs itthon, szárítottat használok. Egy csavaros tetejű üvegbe töltöm a még meleg levest, hozzáadom az ecetet, a hagymát és a fűszereket. Alaposan összerázom.

A krumplikat még melegen meghámozom, 1/2 cm vastagra karikázom, tálra halmozom, meglocsolom az előkészített öntettel. Lefedem. Ha már szobahőmérsékletűre hűlt, minimum 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe. Hidegen tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Bécsi almás rétes
  2015-04-13 21:21:56, hétfő
 
  Bécsi almás rétes

Hozzávalók:

40 dkg kész vajas tészta
A töltelékhez:
1 kg hámozott, reszelt alma
20 dkg cukor
1 evőkanál vaj
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dkg darált dió
1 mokkáskanál fahéj
Valamint:
1 tojás

Elkészítés:

A lereszelt almát összekeverjük a cukorral, és 15 percet állni hagyjuk.

Az almát kinyomkodjuk, a levet felfogjuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a kinyomkodott almát, párolni kezdjük a fahéjjal. Közben a felfogott lében elkeverjük a vaníliás pudingport, az almához öntjük, és néhány perc alatt besűrítjük, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.

Közben a tésztát vékonyra nyújtjuk, megszórjuk a darált dióval, majd a szélére halmozzuk az almás tölteléket, és óvatosan felcsavarjuk.

A rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét és a sárgáját is küön-külön villával felverjük. Először a tojássárgával lekenjük, 15 percet állni hagyjuk, majd a tojásfehérjével is lekenjük.

Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, és 30 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:

Langyosan a legfinomabb, tejszínhabbal vagy vaníliafagyival mindenkinél tuti siker.

A receptet és a fotót Kiskriszti küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 2618
  • e Hónap: 16523
  • e Év: 146230
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.