Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Mérgező növények
  2015-04-16 21:09:46, csütörtök
 
 



Nem minden növény ártalmatlan, ami a kertekben és az erkélyeken jól mutat. Ha némelyiknek lenyelik a virágját vagy termését, az mérgezésekhez vezethet, és legrosszabb esetben akár halálosan is végződhet.

Halálos kedvenc

A hortenzia például veszélyes kéksavat (hidrogén-cianidot) tartalmaz. A ciánkáli fő összetevőjeként már alacsony dózisban is szívmegálláshoz vagy a légzőizomzat bénulásához vezethet. Közben a hortenzia egy közkedvelt díszcserje, mely néhány éve újjászületését éli, mert a kerteket és erkélyeket csodaszép színes tájképekké varázsolja.

Mérgező hasonmás

A nadragulya, mely csodásan illatozó virágainak köszönhetően szívesen látott növény a kertekben, szintén veszélyes: sötétvörös-fekete termése bár emlékeztet a meggyre, azzal összehasonlítva azonban igen mérgező, és ugyancsak halálos légzésbénuláshoz vezethet.

Veszélytelen kertlakók

A nadragulyán és a hortenzián kívül még számos további nagyon mérgező virág és cserje létezik, melyeket gyerekektől és állatoktól csak biztos távolságra neveljünk. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek normál esetben nem jelentenek veszélyt az emberre és az állatokra, és ennek ellenére kellemes látványt nyújtanak a kertben és az erkélyen is: a böjtfű és a bambusz például veszélytelen, ráadásul könnyen gondozható. Aki inkább a színeset szereti, annak ott a levendula, a margaréta, a rózsa, az orchidea, a búzavirág vagy a dália. A speciálisan termesztett virágok kivételével azonban, melyeket biztonsággal tányérra is helyezhetünk, ezek a példányok sem alkalmasak fogyasztásra.

Elsősegély mérgezésnél

Életveszélyes mérgezés gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt!
A növényrészeket köpjük ki, fontos: gyereket/állatot ne hánytassunk, mert a méreganyagok szétmarhatják a nyelőcsövet és a szájnyálkahártyát.
Igyunk, leginkább teát vagy vizet.
Fontos: ne igyunk tejet, mert az segíti a méreganyagok felszívódását.
Ha nagyobb mennyiségű mérgező növényt nyeltünk, akkor szedjünk széntablettát. Előtte szükség esetén vegyük fel a kapcsolatot orvossal.
Az adott növényt vigyük magunkkal az orvoshoz, hogy pontosan meg lehessen határozni a mérgezés fajtáját.
Ha csupán bőrkontaktus történt a mérgező növénnyel: az érintett bőrfelületeket nagyon alaposan öblítsük le.
Forrás:életmód50 Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Gyógytorna : nyújtási gyakorlatok a jó közérzetért
  2015-04-16 20:26:44, csütörtök
 
  A nyújtás csökkenti a sérülés rizikóját, és lehetővé teszi a megrövidült izomzat helyreállítását. A nyújtó gyakorlatok elsősorban hosszanti irányban hatnak az izmokra, ezáltal javítva a mozgékonyságot és a hajlékonyságot. A nyújtás történhet aktívan vagy passzívan. Aktívan az antagonisták megfeszítésével, passzívan a nehézségi erő, a lendület vagy a nem közvetlenül antagonisztikus hatású izmok révén.

A nyújtásnál megkülönböztetünk dinamikus és statikus módszereket. A korábbi feltételezésekkel szemben az izmok a nyújtó gyakorlatok által csak kivételes esetekben hosszabbodnak meg. Normál körülmények között mindig visszahúzódnak eredeti állapotukba.

Dinamikus nyújtás
A nyújtási pozícióban lágyan, lendületesen rugózó mozdulatok segítenek a mozgáskorlátozottságokat - például feszüléseket - oldani és az összes izmot aktiválni.

Statikus nyújtás (stretching)
Miután a nyújtandó izomcsoportot aktívan vagy passzívan nyújtási pozícióba hoztuk, az izmokat ebben a pozícióban tartjuk 10-20 másodpercig.

A nyújtás haszna:
-csökkent sérülési kockázat,
-a megrövidült izomzat gyorsabb helyreállítása,
-pozitív pszichés hatás,
-gyorsabb regeneráció sérülések után.

A nyújtó gyakorlatokat óvatosan hajtsuk végre. Ha annyira megfeszítjük az izmokat, hogy enyhe-közepes fájdalomnál többet érzünk, vagy a már sérült szöveteket tovább terheljük, az izmok, inak és szalagok szakadását, valamint az ízületi porc károsodását válthatjuk ki.

Összességében nézve azonban a nyújtásnál nagyon csekély a sérülés veszélye. Sőt, mivel az általános jó mozgékonyság, amelyet rendszeres edzéssel elérhetünk, a mozgásbiztonságot is növeli, a nyújtó gyakorlatok a rosszul koordinált mozgások okozta sérülések valószínűségét is képesek csökkenteni.

A mozgékonyság javítására jó eredmény érhető el nyújtó gyakorlatokkal. Rendszeres edzéssel alapvető változásokat fogunk érezni a testünkön. A következőkben bemutatunk néhány gyakorlatot:

A láb belső oldalának nyújtása
A közelítő izmok azokhoz az izomcsoportokhoz tartoznak, amelyek erősen hajlamosak a rövidülésre. Terpeszállásban az egyik lábunkat oldalra behajlítjuk, másik nyújtva marad, és testünkkel minél inkább megközelítjük a talajt.

A karizomzat nyújtása
Ezt a gyakorlatot állva végezzük, a karokat a fej mögé helyezzük. Az egyik karunkat hajlítsuk be úgy, hogy a lapockák között érintsük meg a hátat. A másik kezünkkel megfogjuk a könyökünket, és addig húzzuk, míg érezzük a feszülést. A vállakat nem szabad megfeszíteni a gyakorlat során.

Fenék nyújtása fekve
Feküdjünk hanyatt. Fontos, hogy a lapockák lehetőleg érintsék a talajt. A karok oldalt nyújtva fekszenek a talajon. Az egyik lábunkat függőlegesre emeljük, hogy derékszöget képezzen a testünkkel. 1-3 másodpercig tartjuk, majd a felemelt lábunkat az ellenkező oldalra engedjük, miközben próbáljuk nyújtva tartani. A vállak végig a talajon maradnak. 20-30 másodpercig tartjuk ki ezt a pozíciót.
Forrás : Életmód50 Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Variációk álomfogó készítéséhez
  2015-04-16 20:20:01, csütörtök
 
 



Sok embernek lóg a hálószobájában egy álomfogó, mert egy indián legenda szerint megfogja a rossz álmokat, és így nyugodt alvást biztosít. Az indiánok úgy hitték, hogy a szorosan összefont háló reggelig fogva tartja a rossz álmokat, hogy aztán a felkelő nap megsemmisítse azokat. Azonban dekorációs célokra is nagyon kedveltek az álomfogók, és mindenütt kaphatók. Ha egy egyedi példányt szeretnénk, nagyon könnyen elkészíthetjük magunk is.

Az álomfogóhoz szükséges idő és anyag
Ha álomfogót szeretnénk készíteni, két-három órás időráfordítást tervezzünk be. Szükségünk lesz egy nagyobb és 2-5 kisebb fa- vagy fémkarikára. Átmérőjük 5-10 cm legyen, a karikák mérete az álomfogónk összméretét fogja meghatározni. Szükségünk lesz még kb. 5 méter szalagra, továbbá tetszőleges színű fonálra és körülbelül 20 madártollra, valamint egy ollóra, gyöngyökre vagy dekorkavicsra és ragasztóra.

Klasszikus álomfogó készítése
Első próbálkozásra készítsünk el egy standard álomfogót. A klasszikus álomfogóhoz tekerjük körbe a nagy karikát szalaggal vagy bőrrel, amelynek végét megkötjük. Hagyjunk a szalagból 10 centit, hogy fel tudjuk majd akasztani a kész álomfogónkat. A fonál végét csomózzuk a karikára, majd a szállal lazán fűzzük körbe a karikát, hogy kb. 4 centinként legyen egy fűzés. Ennek során a fonalat lazán a karikára helyezzük, a hátuljára vezetjük, majd a keletkezett lyukon áthúzzuk. Amikor körbeértünk, folytatjuk a következő sorral, ekkor a hurkokat az első sor fonalszakaszainak közepére helyezzük. A 3-4. sorban felfűzhetjük a fonálra gyöngyeinket vagy kavicsainkat, majd folytatjuk a fűzést. Végül a hálót egy csomóval zárjuk le. Díszítésként madártollakat erősíthetünk a karikára. Némi gyakorlás után variálhatjuk is.

Változatok álomfogóra
Rémálmok elleni függőnket tetszés szerint variálhatjuk is. Használhatunk például a karika betekerésére különböző színeket. A hálót is hurkolhatjuk színes szálakkal. Műanyag dekoráció helyett díszíthetjük az álomfogót természetes anyagokkal, például kagylókkal. Ha különösen szép álomfogót szeretnénk, vegyünk egyszerűen több karikát, amelyeket a fő karikára erősítünk.

A háló közepén mindig hagyjunk egy lyukat, melyen a jó álmok átjutnak.
Forrás:életmód50 Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Vörösrózsaözön
  2015-04-16 09:49:02, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Virágkert
  2015-04-16 09:48:00, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Tavaszi kék virág
  2015-04-16 09:47:03, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Sárga rózsa
  2015-04-16 09:46:21, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Tükör és a majom gif
  2015-04-16 08:09:14, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Nyuszi és a baba gif
  2015-04-16 08:08:08, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Michail Jakson és a kismajom
  2015-04-16 08:06:48, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 526 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4254
  • e Hét: 14368
  • e Hónap: 28117
  • e Év: 232818
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.