Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Megvilágosodás: A gondolat fölé való emelkedés
  2015-04-16 23:49:10, csütörtök
 
  Eckhart Tolle - Megvilágosodás: A gondolat fölé való emelkedés

Nem kulcsfontosságú a gondolkodás ahhoz, hogy életben maradjak ebben a világban?

Az elméd egy műszer, egy szerszám. Arra való, hogy bizonyos feladatokhoz használd, és amikor az adott feladatot elvégezted, letedd. Véleményem szerint a legtöbb ember gondolkodásának 80-90%-a nemcsak ismétlődő és haszontalan, hanem - diszfunkcionális és gyakran negatív természete miatt - többnyire még káros is.






Figyeld meg az elmédet, és egyet fogsz velem érteni! Ez azonban sajnos jelentős mértékű életenergia-veszteséget is okoz. Valójában ez a fajta kényszeres gondolkozás nem más, mint szenvedélybetegség. Mi a jellegzetessége ennek a szenvedélybetegségnek avagy függőségnek? Egyszerűen: már nem érzed, hogy van lehetőséged kilépni belőle. Nálad erősebbnek tűnik. Az öröm hamis érzetét is megadja. Olyan örömét, ami minden esetben fájdalomba fordul át.

Már miért lennék a gondolkodás rabja?

Mert azonosulsz vele, ami azt jelenti, hogy éntudatodat az elme tevékenységéből és tartalmából eredezteted. Mert abban a hitben élsz, hogy megszűnnél, ha abbahagynád a gondolkodást. Születésedtől kezdve, ahogy növekszel, személyes és kulturális kondicionálásodtól függő, mentális képet formálsz magadnak arról, hogy ki vagy.

Ez a fantoméned az egód. Az ego valójában elmetevékenység, és kizárólag a folyamatos gondolkodás tartja életben. Az ego fogalmát többféleképpen értelmezik. Könyvemben a ,,hamis én" értelemben használom, amelyet az elmével való öntudatlan azonosulás hozott létre.

Az ego számára a jelen pillanat gyakorlatilag nem létezik. Csak a múltat és a jövőt tartja fontosnak. Az igazságnak ez a teljes fejreállítása a felelős azért, hogy ,,egoüzemmódban" az elme működése annyira zavart. Állandóan a múlt életben tartásával foglalkozik, hiszen anélkül ki is volnál? Minduntalan kivetíti magát a jövőbe, hogy biztosítsa folyamatos fennmaradását, és hogy valamiféle megkönnyebbülést vagy ki-elégülést találjon ott.

Azt mondja: ,,egy napon, amikor ez, az vagy amaz megtörténik, akkor majd jól fogom magam érezni, akkor majd boldog és kiegyensúlyozott leszek." De még olyankor is, amikor az ego látszólag a jelennel foglalkozik, akkor sem a jelent látja. Teljesen tévesen érzékeli azt, mert a múlt szemüvegén keresztül nézi, vagy egy cél elérésének eszközévé redukálja. Olyan cél eszközévé, ami minden esetben az elme által kivetített jövőben található. Figyeld csak meg az elmédet, és meglátod majd, hogy az valóban így működik! A fölszabadulás kulcsa a jelen pillanat. Képtelenség azonban megtalálni a jelen pillanatot, amíg te az elméd vagy.

Nem akarom elveszíteni az elemző- és megkülönböztetőképességemet! Szívesen megtanulnék világosabban gondolkozni, jobban összpontosítva, de nem óhajtom elveszíteni az elmémet. Hitem szerint a gondolkodás képessége a legnagyobb kincsünk. Nélküle csak egy különleges állatfaj lennénk!

Az elme uralma csupán egy lépcsőfok az evolúcióban. Itt az ideje, hogy sürgősen továbblépjünk a következő lépcsőfokra, különben az elme, ez a szörnyeteggé nőtt fe-nevad, elpusztít minket. A gondolkodás és a tudat nem rokon értelmű szavak. A gondolkodás a tudatnak csak egy kis része. Gondolat nem jöhet létre tudat nélkül, de a tudatnak nincs szüksége gondolatra.

A megvilágosodás a gondolat fölé való emelkedést jelenti, nem pedig az alá, az állat- vagy a növényvilág szintjére történő lesüllyedést. Megvilágosodott állapotban szükség esetén továbbra is használod gondolkodó elmédet, de sokkal összeszedettebben és hatékonyabban, mint addig. Többnyire gyakorlati célokra alkalmazod, ám az önkéntelen, belső párbeszédek helyét a belső csönd és nyugalom veszi át.

Amikor viszont használod az elmédet - különösképp, ha valamilyen kreatív megoldásra van szükséged -, akkor néhány perces intervallumokban váltakozol a gondolat és a csönd, az elme be- és kikapcsolt állapota között. Utóbbi a gondolatmentes tudatosság állapota. Csak ekkor lehet kreatívan gondolkozni, mert csak ebben az állapotban van a gondolatnak valódi ereje. A gondolat önmagában, amikor már nem kapcsolódik össze a tudat sokkal hatalmasabb birodalmával, gyorsan meddővé, beteggé és rombolóvá válik.






Az elme lényegében túlélési gépezet. Alkalmas támadásra és önvédelemre más elmékkel szemben, információ gyűjtésére, annak tárolására és elemzésére, viszont egyáltalán nem kreatív. Minden igazi művész - akár tudatában van, akár nem - az elmenélküliségből, a belső csöndből alkot. Ezt követően az elme csak formába önti a kreatív sugallatot vagy fölismerést.

Még a nagy tudósok is arról számolnak be, hogy alkotó áttörésük pillanatai a mentális nyugalom idejére estek. Amerika legkiemelkedőbb matematikusai körében - beleértve Einsteint is - fölmérést végeztek, amelyben munka-módszerükre kívántak fényt deríteni. Meglepő módon az derült ki, hogy ,,magának a kreatív folyamatnak a meghatározó, rövid szakaszában a gondolkodás csupán alárendelt szerepet játszik".

Ezért azt mondhatom, hogy a tudósok többsége nem azért nem kreatív, mert nem tudja, hogyan kell gondolkozni, hanem, mert nem tudja, hogyan hagyja abba a gondolkodást! Nem az elme, nem a gondolkodás eredménye, hogy a Földön az élet csodája vagy a tested megteremtődött és fennmaradt. Nyilvánvaló, hogy egy olyan intelligencia műve, amely sokkal hatalmasabb, mint az elme.

Hogy tud az egyszerű emberi sejt, amelynek mindössze 0,02-0,03 milliméter az átmérője, annyi instrukciót tartalmazni egyetlen DNS-molekulában, amely írott formában 1000 darab, egyenként 600 oldalas könyvet töltene meg? Minél többet tudunk meg a test működéséről, annál inkább rájövünk, milyen hatalmas is az az intelligencia, amely működésben tartja, s valójában mily keveset is tudunk róla. Amikor az elme újra összekapcsolódik ezzel az intelligenciával, akkor fantasztikus szerszámmá válik! Akkor már valami önmagánál nagyobbat szolgál.

Eckhart Tolle - A most hatalma

Forrás: http://rejtelyekszigete.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Gondolataink erejével hatást gyakorolhatunk a sejtjeinkre?
  2015-04-16 23:44:11, csütörtök
 
  Gondolataink erejével hatást gyakorolhatunk a sejtjeinkre?

"Tényeket nem lehet azáltal kiiktatni a világból, hogy semmibe vesszük őket"
/Aldous Huxley/






Régóta tudjuk, hogy érzelmeink erős hatással vannak a testünkre. Erről számos tudományos és orvosi dokumentáció látott napvilágot. A DNS azonban az eddigi felfogás szerint megváltoztathatatlannak számított.

De vajon csakugyan az?

A HeartMath Institute 1992 és 1995 között azt kutatta, milyen hatást gyakorolnak DNS-ünkre a tiszta érzelmek. Glen Rein és Rollin McCarty kutatók ehhez az emberi DNS-t vették górcső alá. A DNS-t a kísérlethez először is elkülönítették egy főzőpohárban, majd a különböző szellemi és érzelmi technikákat alkalmazó kísérleti személyek segítségével erős érzelmeknek és indulatoknak vetették alá.

Az eredmények abszolút meggyőzőek voltak. Habár a tudósok kételkedtek abban, hogy az érzelmek hatással lehetnek a DNS-re, most olyasmit figyelhettek meg, ami ellentmondott a fizika addigi törvényeinek: miközben a kísérleti személyből erős érzelmek áradtak, az örökítő anyagon egyértelmű elektromos reakció volt mérhető! Vagyis az emberi érzelmek hatást gyakoroltak a főzőpohárban lévő DNS-molekulákra.

Az emberi érzelmek hatással vannak a DNS alakjára.

Értelmünk számára ez nehezen felfogható. A tudomány eddigi állása szerint a DNS megváltoztathatatlannak számított: vele születünk és a súlyos, erőteljes beavatkozásokon kívül semmi sem lehet rá hatással, nem változtathatja meg, sem a testen belül, sem abból kiemelve. Most azonban tapasztalnunk kell, hogy a DNS igenis megváltoztatható, sőt az igen finom energetikai rezdülésekre is reagál!

Kísérletsorozatában a HeartMath Institute még egy lépéssel tovább ment, és megvizsgálta az emberi placenta DNS-ének reakcióit is. Ez a DNS legtisztább alakja.

A kísérlethez huszonnyolc, placentából származó DNS-t helyeztek egy-egy főzőpohárba, s adták át huszonnyolc kutatónak, akik arra is ki voltak képezve, hogy erőteljes érzelmeket gerjesszenek.

Ebben a tesztben is bebizonyosodott, hogy a DNS alakja a kutató érzelmeinek megfelelően változik:az elismerés, szeretet és hála érzésének hatására a DNS fellazul, a láncok felnyílnak, vagyis a DNS-lánc megnyúlik. Ám ha a kutató aggodalmat, félelmet, dühöt vagy feszültséget árasztott magából, a DNS rövidebb lett, sőt jó néhány kódját ki is kapcsolta! A negatív érzésekre tehát azzal reagált, hogy összehúzódott.

Most már érthető, miért vágnak el minket a negatív érzések a világ többi részétől. Ha dühösek vagy rosszkedvűek vagyunk, úgy érezzük, hogy elszigetelődünk és kizökkenünk a helyes kerékvágásból. És csakugyan ez történik - csakhogy mi zökkentjük ki saját magunkat! A DNS-kódok kikapcsolása mindenesetre csak addig tartott, amíg a kutató el nem kezdett ismét örömet, elismerést, hálát és szeretetet érezni. Ettől a kódok ismét bekapcsolódtak - mintha a villanyt kapcsolták volna fel.

A DNS-en mért változások egyébként sokkal nagyobbak és átfogóbbak voltak, mintha például elektromágnessel váltották volna ki őket.

Azok, akik képesek mélyen szeretni, megváltoztathatják DNS-ük alakját.

Végül HIV-fertőzöttekkel is elvégezték a kísérletet, s ennek során kiderült, hogy az elismerés, a hála és a szeretet hatására a beteg ellenálló ereje a 300 000-szeresére nőtt azokéhoz képest, akik nem voltak képesek ilyen érzésekre.






Vélhetőleg ebben keresendő az egészség nyitja. Mindenképpen ajánlatosnak tűnik az öröm, a szeretet, a háládatosság és az elismerés érzését gyakorolni, hiszen ilyen módon sokszorosára növelhetjük ellenálló erőnket.

Ha kitartunk a pozitív érzések mellett, biztosan útját állhatjuk néhány betegségnek, mert ezzel megerősítjük immunrendszerünket. De nem lennénk-e képesek ennél többre is? Talán még az egészségünket is visszanyerhetnénk! Számtalan sikertörténetet ismerünk.

Nekem is megvannak a magam tapasztalatai az öngyógyító erőkkel, amelyek - ha az orvostudománynak hihetünk - ilyesmit végképp nem produkálhattak volna:

Húszesztendős voltam, és erős hátfájás gyötört. Rögtön egy szaktekintélyhez küldtek. Az első vizsgálat alapján adott diagnózis lesujtó volt: Bechterew-kórban, a gerincoszlop gyulladásos betegségében szenvedtem. Semmi kétség, a laboreredmények mind ezt mutatták.

Megállapodtunk, hogy egy hét múlva, ha az első megrázkódtatást kihevertem, megbeszélhetjük a további kezeléseket. Egyvalami biztos volt:ez a betegség gyógyíthatatlan, színészi pályámnak tehát vége. Gerinccsigolyáim rövid időn belül annyira összenőnek, mintha egyetlen csontot alkotnának. A hátam pedig úgy meggörbül, hogy a földön kívül egyebet nem fogok látni.

Eltelt a hét - életem legnehezebb heteinek egyike. Akkor még mit sem tudtam a sikeres kívánságokról vagy a kvantumfizikáról; nem tudtam, hogy gondolatainak erejével az ember akár a DNS-ét is megváltoztathatja; csupán egyvalamit tudtam: “Egészséges vagyok. Tökéletes a hátam. Szeretem a hátamat. Erős, eleven és mozgékony vagyok." Egy évre előre feliratkoztam teniszedzésre, de nem kétségbeesésemben, hanem azért, mert annyira örültem, hogy így fel lettem rázva; mert tudtam, milyen jó egészségesnek lenni! Jót nevettem a világegyetem tréfáján, megköszöntem a figyelmeztetést, felébredtem, és éreztem, hogy vagyok, hogy élek, és hogy egészséges vagyok. Egészséges vagyok és voltam. Éjjel-nappal, minden percben, minden pillanatban arra a csodára összpontosítottam, ami bennem történt.

Környezetem őszinte bámulatára. Senki sem tudta, miért van ilyen jó kedvem, mitől vagyok ennyire boldog, miért szeretek ennyire mindenkit és mindent. Táncoltam, énekeltem, hálás voltam, egyben voltam. Mérhetetlen háládatossággal és elismeréssel töltött el az addigi életem.

Eljött az újabb orvosi vizsgálat, az újabb laboreredmények napja. Az orvos csodálkozott mosolygó, jó kedvű betegén - és akkor robbant a bomba. Megmagyarázhatatlan. Felfoghatatlan. Ilyen még nem történt. A tévedés kizárt. Egy hebegő orvos állt előttem. A reumatikus gyulladás, a gerincoszlop, a beteg keresztcsonti és csípőizület, hiszen olyan egyértelműnek látszott, és most... Ezt még egyszer meg kell vizsgálnunk. De az orvos, a szaktekintély három nap elteltével sem tudott mit mondani. Meggyógyult. Vége. Nem látni semmit, nem találtak semmit. A vérkép teljesen normális, sehol egy betegséghordozó gén, semmi csigolyagyulladás, nagyon sajnálja, nem, igazán örül, de hát...

Szinte azt hittem, jobban örülne, ha minden a maga rettenetes módján történt volna, csak hogy az ő élete az addigi szabályos kerékvágásban futhasson tovább. De így csak kézfogás, hitetlenkedő fejcsóválás. Emlékszem, ahogyan vigasztalóan megöleltem, és biztosítottam róla, hogy helyesen járt el; ahogyan csókot nyomtam az asszisztensnő arcára - aztán elkezdtem teniszezni.

Ma már tudom mi történt akkor. Ma már mélyen meghat énem és gondolataim erejének ajándéka. De mitől voltam akkor olyan biztos a dolgomban? Nem tudom. Visszatekintve azonban látom, hogy ebből az esetből merítettem azt a szilárd bizonyosságot, amely még ma is eltölt. Ez a tapasztalat és sok más esemény megtanított arra, hogy saját egészségünk is a mi kezünkben van - sokkal inkább, mint gondolnánk. Ez szilárd meggyőződésem.

És te, mit hiszel? Hited a mindent eldöntő erő. Döntsd, és alakítsd annak megfelelően az életed!

Forrás: Pierre Franckh:A rezonancia törvénye

Forrás: http://rejtelyekszigete.com/

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hibiszkusz: Dísz- vagy gyógynövény?
  2015-04-16 23:14:06, csütörtök
 
  Hibiszkusz: Dísz- vagy gyógynövény?

Ahogy mind több ember fordul a természet patikája felé, egyre inkább előtérbe kerülnek olyan növények is, amelyekről sokan talán nem gondolnánk, hogy nem csak szépségük miatt teremtettek. Ilyenek például az ehető virágok is, amelyek számtalan jótékony hatással rendelkeznek az esztétikum mellett. Lássuk hát, mit adhat nekünk a címben említett virág!

Botanikai és más tudnivalók

A hibiszkusz, másik nevén, a mályvacserje egy kétszikű, zárvatervő, csészeleveles, a mályvafélék családjába tartozó virág. A hibiszkusz nemzetség rendkívül változatos, mintegy 1200 fajjal. Hazánkban többnyire dísznövényként ismert, de kerti bokorként is megjelenik. Ez az Ázsiából származó növény, Európában először a párizsi királyi füvészkertben jelent meg, Jean Robin, francia botanikusnak köszönhetően. A legtöbb faj nagy fényigényű, dísznövényként pedig leginkább dézsában tartható, mert nem fagytűrő. Egyik kivétel ez alól a törökrózsa.
A hibiszkusz elnevezés az egyiptomi szent madár, íbisz nevéből származik, amiről azt lehet tudni, hogy Thot vagy Hib, a bölcsesség istenének szent állata volt.






Felhasználása

A legsokoldalúbb faj a szudáni hibiszkusz vagy rozella, amelynek a dísznövényként való termesztésén kívül is sokrétű a felhasználása. A sötétvörös, húsos virágkelyhek kerülnek nemzeti ételekbe, valamint szirupok, lekvárok alapanyagát is képezi. Természetes ételfestékként is megállja helyét, a hennát jó erős hibiszkusz teába keverve bordósítja a színhatást. Mexikóban és más országokban is fűszerként használatos. Különböző gyógyhatásai miatt pedig a természetgyógyászok is előszeretettel alkalmazzák. Az ayurvédában használatos borogatásként (bőrgyulladás, égési sérülés kezelésére), készül belőle tinktúra, hajszesz (hajnövekedés serkentésére).

Forrázata számos tünet kezelésére alkalmas:

lemosóként tisztítja, szépíti a bőrt
a szem kötőhártya-gyulladását, váladékképződéssel járó, gyulladt állapotait, égő érzéseit forrázatával lehet kezelni, kamillával keverni
erősíti a női belső nemi szerveket, fokozza ruganyosságukat
gyomorerősítőként gyömbérrel együtt, kismérvű gyomorfekélynél édesgyökérrel kombinálva
hörgők és a tüdő gyulladással, lázzal kísért, hurutos állapotaira is jó, mert lehúzza a gyulladást, és segít feloldani a letapadt hurutot, megszünteti az ugató köhögést. Asztma kezelésére is ezért ajánlják, görcsoldó hatása miatt
szájban lévő sebek, gyulladások, vérzések kezelésére, forrázatát öblögetőként, naponta többször
torok, hangszálak, mandulák gyulladására, teaként, gargalizálva

Ez a faj Közép-Amerikából származik, majd a trópusi, szubtrópusi (Afrika, India, Indonézia) területeken is elterjedt. Karkadénak nevezik ezeken a területeken azt a savanykás, alkoholmentes italt, amely kiváló szomjoltó. Frissítőként, fáradtság ellen is hatásos. Köszönhető ez a vörös sóska - mert így is nevezik - azon tulajdonságának, hogy serkenti a bőr vérellátását, ezáltal tágítja a pórusokat, segítve a bőr lehűlését. Más fajokat a fa- vagy a textilipar hasznosít.

A hibiszkusz mint vérnyomáscsökkentő

hibiszkusz-vernyomascsokkentoTeaként is fogyasztható, talán ez a legismertebb. Kontroll csoportos vizsgálatok bizonyították a vérnyomáscsökkentő hatását. A résztvevők 6 héten keresztül napi 3 csésze teát ittak meg, ami észlelhető vérnyomáscsökkenést idézett elő. Ennek oka a hibiszkusz virágában megtalálhatóanthocyanin nevű anyag, ami a virág színét is adja. Szerepet játszik az érfalak karbantartásában, és erősíti a sejtek és szövetek felépítésében fontos fehérjekollagént.

A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabadgyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait.





A tea elkészítésének módozatai

Attól függ, hogy melyik hatóanyag miatt fogyasztjuk. Ha a C-vitamin tartalom miatt, akkor áztatni érdemes, mint a csipkebogyót. Ha viszont a színét adó anthocyanin antioxidáns, sejtvédő hatásait szeretnénk kiaknázni, akkor forrázni szükséges. 1 evőkanál teafüvet használjunk csészénként.

További gyógyhatások

A hibiszkuszban számos szerves sav (pl. alma-, citrom-, aszkorbin- és gyümölcssav) és vitamin (B1, B2, B3, B6, C, D provitamin), továbbá ásványi anyag (pl. kalcium, foszfor, kálium, magnézium, nátrium) és nyomelem (pl. cink, szelén, vas, króm, mangán) is található. A korábban már említett hatásain kívül ismert még vízhajtó, ezáltal vesetisztító, baktériumölő és görcsoldó tulajdonsága is. Utóbbi hatása a csipkebogyóval vagy erdei mályvával együtt még jelentősebb. Forrázata külsőleg borogatásként használható tályogok és váladékozó ekcéma esetén. Húsos csészéjét használják étvágytalanság esetén is. A már említett flavonoidok képesek még (szív- és érrendszer, szabadgyök megkötő képesség mellett) az idegen anyagok mutagen és rákkeltő hatásának csökkentésére, és a rákos sejtek elpusztítására is. A hibiszkuszban elsősorban a flavonoid quercitin található meg, amely egyes kutatások szerint a legaktívabb flavonoid, amely megakadályozza például a hisztamin felszabadulását, így erős allergiaellenes hatású. A quercitin részt vesz a prosztata és a kiválasztórendszer működésében. Rákellenes hatása több esetben bizonyított, és cukorbetegek számára is fontos.

A növényben található organikus citrom-és almasavak amellett, hogy részt vesznek a nehézfémek befogásában, így a méregtelenítésben, segítik az emésztést, antiszeptikus és gombaellenes hatásúak. Az ayurvéda is számos jótékony hatást tulajdonít neki a már említetteken kívül: hűtő vértisztító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vérzéscsillapító (aranyér), összehúzó, immunerősítő, vérmérgezést szüntető, hurutoldó, nemi betegségek esetén tünetenyhítő, köhögéscsillapító, féregűző hatású.

Lélektani hatása

Megnyugtatja, hűti, stabilizálja a hevült, lázadó lelket, szünteti az indulatokat, a gyűlölködést. Segíti a megszabadulást a nyomasztó gondoktól, amelyek megfertőzhetik a hétköznapokat, s csökkenti az érzelmi túlsúlyt is. Gyógyír az érzelmi sérülésekre. A nőkben fokozza a nőiesség érzületét és a szépség iránti fogékonyságot, a férfiakban pedig a nők iránti érzékenységet.

Bőrápolásban betöltött szerepe

A hibiszkusz kivonat a sejtek méregtelenítési folyamatait és vízháztartását támogatja. Javítja a bőrhám vízmegkötő képességét szabályozó anyagok megtartását a bőrben, például a hyaluronsav kiürülését is fékezi. Továbbá támogatja a kollagén és elasztin szálak épségének megőrzését a bőr mélyebb rétegeiben is. Az arcápolást tekintve a növény bőrfiatalító tulajdonságai különösen a legérzékenyebb, szemkörnyéki részek ápolásában hasznosulnak. Smink alá is kiválóan alkalmas.

Ellenjavallat

Eddigi információk szerint a hibiszkusznak semmilyen mellékhatása nincs, így bátran ajánlható gyerekek, várandós és szoptató nők részére is. Egészséges állapotban azonban élvezeti teaként, megkötések nélkül fogyasztható. Mivel azonban mindig érdemes a mértékletességre törekedni, napi 3-4 csésze elegendő. Egyéni érzékenység bárkinél bármire előfordulhat, ezért ebben az esetben is figyeljük szervezetünk reakcióit.

Forrás: antalvali.com

Forrás: http://tudnodkell.info

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A csalán jótékony hatásai
  2015-04-16 23:09:11, csütörtök
 
  A csalán jótékony hatásai

A hagyományos természetgyógyászatban fontos helyet foglalt el a rég kipróbált tavaszi kúra. Az elmélkedés, a nyugalom téli időszaka után, a tavasz beköszöntével a testet is fel kellett készíteni az aktívabb, serényebb évszakra, hiszen a test vegetatív rendszere érzékenyen reagál az időjárás és az évszakok változására.






A gyógynövényekkel kiegészített tisztítókúrák ma ismét korszerűnek számítanak. Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is számíthatunk a vértisztító növényekre, melyek között kiemelt helyet foglal el a nagylevelű csalán.
Méregtelenítő hatása

A nagy csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét. A vese- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

A csalánteát nyugodtan ihatjuk akár egy fél éven keresztül is, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl, mert allergiás tüneteket okozhat. Nagy mennyiségben való fogyasztásakor gyomorpanaszok, bőrégés és vizeletpangás fordulhat elő, de erős túladagolása nagyon ritkán fulladásos reakciót is kiválthat.

A vizelethajtók, így a csalán is kimeríthetik a szervezet káliumkészletét, ezért rendszeres fogyasztásakor gondoskodjunk a megfelelő káliumpótlásról! Ügyelni kell azonban arra, hogy a csalántea nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására.

Ízületi bántalmak, allergia, bőrbetegségek

Vizelethajtó, emésztést serkentő és keringésjavító anyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére.

Modern szakkönyvek is ajánlják az ősrégi gyógymódot: az urtikációt, vagyis a reumás testrész megcsapkodását csalánnal. Különösen isiász és lumbágó esetén hatásos, hiszen a méreganyag órákon át tartó melegérzést okoz. Ilyenkor a bőr erősen kipirul, és megduzzad. A bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások és gyulladások belülről szüntethetők meg. Vigyázzunk arra, hogy a “csalánozás" után ne érje hideg víz a bőrt, mert a melegérzés égésbe megy át.

Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.

Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot. Készítenek csalánfőzeléket is, ami magas vitamin, ásványianyag- és fehérjetartalma miatt tápláló étel. (Főzve elveszíti hangyasavat tartalmazó mirigyszőreit). A szervezet felfrissítésére szolgál, ha tavasszal, még a zsenge hajtásokból főzik. Azonban könnyen túladagolható (vesegörcsöket okozhat), ezért a csalánfőzeléket csak hetente egyszer szabad fogyasztani és azt is csak tavasszal, amíg a zsenge leveleknek nincs csípős ízük!
Szépségápolás

A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.

Bár Magyarországon csak a csalánlevél hivatalosan elfogadott drog, a növény gyökere is gyulladáscsökkentő és immunstimuláló hatású, de csökkenti a koleszterinszintet is. A gyökérben található ß-szitoszterol enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezdeti tüneteit.

A belőle készült gyógytea a népi orvoslásban használatos még köhögés csillapítására, fájós torokra, hurutos állapotok megszüntetésére, és egyes adatok szerint magas vérnyomás kezelésére, valamint külsőleg aranyeres bántalmak ellen ülőfürdőként. Népies nevei: csólyány, csohán, árvacsián, csollán, csípős csalán.

Egyes irodalmi adatok szerint nyulaknál a csalánfőzet rendszeresen fogyasztása méhösszehúzódást idézhet elő, ezért várandósok óvatosan alkalmazzák! Gyógyszerként nagyobb mennyiségben ne használjuk diabéteszterápiában, magas, illetve alacsony vérnyomás esetében, de az ajánlott dózisú alkalmazás előtt is szükséges a kezelőorvossal való konzultáció. Vérvizelés vagy akut vizelet retenció esetén mindenképpen keressük fel orvosunkat.

Érdekességek:

Égető érintés

A nagy csalán (Urtica dioica) a csalánfélék (Urticaceae) családjának tagja. A növénycsalád nevét a latin “uro", égni szóból kapta.

A növény szárát és leveleit egyaránt serte- és csalánszőrök borítják, de a pelyhes, puha látványt keltő szőrkék valójában üreges tûk, amelyek a növény belsejében termelődő méreganyagot juttatják az ember bőre alá.

Egy bizonyos jávai faj csípése akár egy évig is fájdalmat okozhat.

Gyógyító csípések

A megfáradt római katonák hideg éghajlatú területeken csalánlevelekkel ostorozták magukat egyrészt a hideg (a csaláncsípések felmelegítették a bőrt), másrészt pedig ízületi fájdalmaik miatt. Ebből a csapkodásból alakult ki az a mai napig használatos gyógyító eljárás, mellyel a reumát és a köszvényt csalánnal kezelhetjük.

Erős, mint a vászon

A csalán régi gyógynövénye az emberiségnek, mégis előbb használták szövésre, mint gyógyításra. Régészek találtak bronzkori sírokban csalánszövetet, ami csaknem olyan erős, mint a vászon. Az első világháború alatti pamuthiányt is sokan ezzel a szőttessel pótolták.

Forrás: http://www.vital.hu/themes/alter/bio6.htm

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Kurkuma gyökér: egy csodálatos fűszer- és gyógynövény
  2015-04-16 23:05:57, csütörtök
 
  Kurkuma gyökér: egy csodálatos fűszer- és gyógynövény

A kurkuma erős gyulladáscsökkentő és egy természetes antibiotikum. Ez a növény kiváló a fertőzések kezelésében, a húgyhólyag problémák, a megfázás, az influenza, a torokfájás, a gégegyulladás, a szájüregi gyulladások, a gyomorhurut, a fülfájás leküzdésében. A kurkuma gyökér segíti az emésztést és a női szervek működését is felfrissíti, emellett kiválóan stimulálja a májat is. Külsőleg használva...






A kurkuma erős gyulladáscsökkentő és egy természetes antibiotikum. Ez a növény kiváló a fertőzések kezelésében, a húgyhólyag problémák, a megfázás, az influenza, a torokfájás, a gégegyulladás, a szájüregi gyulladások, a gyomorhurut, a fülfájás leküzdésében. A kurkuma gyökér segíti az emésztést és a női szervek működését is felfrissíti, emellett kiválóan stimulálja a májat is.

Külsőleg használva a kurkumafőzet megnyugtatja az irritált bőrt, elmulasztja az ekcémát és a kanyarót. Szájvízként, tehát ha öblögetünk a főzettel, segít meggyógyítani a szájüregi fekélyeket, a fogínybetegségeket és a torokfájást. A pirított kurkumát akár rá is szórhatjuk a horzsolásra, sebre, hiszen segíti a hegedést. Sőt, a kurkuma a száraz bőr és a repedezett ajkak felszámolására is tökéletes!

A kurkumát női betegségek, fájások enyhítésére is használják, köztük a menstruáció előtti fájdalmak kezelésére, valamint a gombás fertőzés orvoslására. De a kurkuma jótékony hatásai az éjszakai izzadásra, hőhullámok kezelésére is kiterjednek, amelyek főként a menopauza idején jelentkeznek.

A cseroki indiánok a kurkumagyökeret emésztési zavarok kezelésére és étvágygerjesztőként is alkalmazták. De ugyancsak gyógyították ezzel a rák, a szamárköhögés, a májbetegségek, a láz és a szívproblémák tüneteit. Sőt, a kurkumát festékként is felhasználták, jellegzetes sárga színével a háború festéke lett.

A kurkuma gyökér az egyik legnépszerűbb gyógynövény az összes közül. 1990 óta drasztikusan megnőtt a kurkuma iránti kereslet, amióta elterjedt az a tévhit, hogy a kurkuma elnyomja a vizeletben a drogok jelenlétét. Azóta azonban kiderült, hogy ez a felvetés hibás.

A kurkuma növény általában 6-14- cm magasra nő meg. Miután kora tavasszal kibújik a földből, gyorsan kifejlődnek a bimbók, majd abból a kis fehér és lila virágok. Minden növény egyetlen zöld, málnaszerű gyümölcsöt hoz, ami júliusban pirosra vált.

A kurkuma gumóit (a gyökeret és a szárat) ki kell szárítani használat előtt. A gyökér a kéreg alatt sárga színét, innen a növény angol elnevezése is: yellowrrot. A növény szereti a tápanyagban gazdag talajt.

Végül néhány jó tanács a kurkuma használatával kapcsolatosan: Kerülje a kurkuma fogyasztását terhesség alatt. Ne fogyassza akkor sem, ha magas a vérnyomása. Ne használja belsőleg három hétnél tovább folyamatosan. Ismeretlen, hogy milyen hatása van a kurkuma fogyasztásnak a szopató nőknél, gyerekeknél, valamint vese- és májbetegek esetében. A kurkumának nagyon ritkán vannak mellékhatásai, az ismert mellékhatásai a szájirritáció és az idegesség, illetve egyes emberek esetében tengeri betegségethez hasonló tüneteket is okozhat. Szédülés esetén hagyja abba fogyasztását. Fontos, hogy gyógynövények alkalmazása előtt is konzultáljunk orvossal vagy más orvosi szakemberrel.

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hallgass zenét! Gyógyít!
  2015-04-16 23:01:56, csütörtök
 
  Hallgass zenét! Gyógyít!

Csak nem mindegy, hogy milyet... A zene jótékony hatásai nem csupán a jókedvre korlátozódnak. Érdemes elolvasnod, hogy milyen előnyei lehetnek a számodra.






A zenének nincs szüksége, hogy lefordítsák, a világon minden embert megszólít. Örömöt okoz számunkra, ellazít bennünket, táncra ösztönöz, nevetést és sírást vált ki belőlünk. Ugyanakkor a zene funkciói nem merülnek ki a szórakoztatásban.

Íme 7 ok, - melyek közül néhányat eddig el sem tudtunk képzelni - ami megmutatja, mennyire fontos a zene, és hogyan képes javítani az életünkön.

1. A zene csökkenti a stresszt

Ha zenét hallgatsz munkába menet, vagy minden délután gitározol, akkor jobb lelki állapotban leszel mint azok, akik ezt nem teszik. Mindezt Marie Helsing, a Göteborgi Egyetem doktora állítja egytanulmányában, amely feltárja, hogy a napi szinten történő zenehallgatás csökkenti a stresszt. A zene hallgatása közben kialakuló pozitív érzések hatással vannak mind a lelki, mind a fizikai állapotunkra.

Ugyanakkor számos más tanulmány kimutatta, hogy a zene csökkenti a stresszt, és nagyob érzelmi önkifejezést eredményez. A zeneszerzés is szolgálhat egyfajta stressz csökkentőként. Bár a zene bizonyos fajtái néhány embernél elősegítik a pihenést, másokban ugyanaz a zene fokozza a stresszt.

A Buffalo Egyetem vizsgálata megállapította, hogy a műtétre váró emberekben csökkent a stressz szintje zene hatására azokhoz képest, akik nem hallgattak zenét. A megfelelő zene hallgatása stressz csökkentő hatású azoknál is, akik a tartós stressz okozta érzelmi kimerülésben, vagy kiégésben szenvednek. Kutatók kimutatták azt is, hogy a nehéz helyzetben lévő, vagy valamilyen fogyatékossággal élő gyermekek számára a zenehallgatás egyfajta biztonságot nyújt.

A zene elterelheti a problémákról a figyelmet, mely szintén csökkenti a stresszt. Az emberek sokkal inkább tudatában vannak az érzelmeiknek, amikor például zenehallgatás közben beszélnek egy terapeutával.

2. A zene már születés előtt is hatással van ránk

Azok a babák, akik magzati korukból sok hangélménnyel, mozgáslehetőséggel, illetve azok élményével rendelkeznek, születésük után lelkileg kiegyensúlyozottabbak lettek, hallásuk érzékenyebb, beszédfejlődésük is gyorsabb lett (pl. differenciáltabb hangadás, korai tagolt, jól formált hangzók).

A zenei tapasztalatokat egyedfejlődésünk első momentumától gyűjtjük, rögzítjük. A magzati lét, a méhen belüli élet első zenei élményeit az anyai szívdobogás ritmusa, a véráramlás moraja, a bélmozgás, valamint a külvilág szűrt hangjai adják. A hangélményt a magzat jóval korábban képes érzékelni - a bőr multiszenzorális tulajdonságai miatt -, mint ahogyan a hallás központi szerve (cochlea) működni kezdene. A magzati auditív rendszer és a muzikalitás fejlődésében az anyai szívhangok jelentőségét több kutató is felismerte és vizsgálta, mely vizsgálatok igazolták az anyai szívhang pozitív, még a születés után hosszú ideig tartó megnyugtató hatását a gyermekeknél:

- mélyebb, hosszabb alvás,
- sírás abbahagyása,
- egyenletes légzés,
- erőteljesebb súlygyarapodás,
- ritkább megbetegedés.

Ugyancsak tapasztalatok bizonyítják, hogy a magzatok a hallott zenére is reagálnak: Vivaldi, Mozart megnyugtató, Beethoven és a rock felkavaró hatású lehet számukra (rugdalózni kezdenek).

3. A zene fokozza a szív egészségét

Furcsának hangozhat, de a Marylandi Egyetem Orvosi Központjában kapcsolatot fedeztek fel az egészséges szív és a zenehallgatás között. Amikor a vizsgálatban résztvevők boldog zenét hallgattak, a vérerek átmérője 26 százalékkal megnőtt, ami azt is jelenti, hogy több vér áramlott át rajtuk. Amikor azonban intenzív és stresszes zenét hallottak, pontosan az ellenkezője történt, a vérerek átmérője 6 százalékkal csökkent.

Mivel a véráramlás és a légzésritmus szinkronizálódhat a zene ütemével, a zene egy napon terápiás eszközzé léphet elő a vérnyomás-szabályozásban és a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációjában, ezt viszont olasz kutatók állítják egy tanulmányban.

A paviai kutatók egy korábbi munkájukban már megállapították, hogy a gyorsabb tempójú zene növeli a légzés és a szívritmus szaporaságát és emeli a vérnyomást. Amikor viszont a zene szünetel, lassul a légzés és a szívritmus, csökken a vérnyomás, néha a kiindulási szint alá is esik. A lassú tempójú zene hatására csökken a szívverés szaporasága. A kutatók nemrég azt is észrevették, hogy a zenei hangerő fokozásai (crescendo) mérsékelt izgatottságot, fokozatos halkulásai (decrescendo) pedig ellazulást váltanak ki.

A zene tehát folyamatos, dinamikus - és bizonyos mértékben előre jelezhető - változást vált ki a szív- és érrendszerben, foglalja össze megfigyeléseit Luciano Bernardi, a kutatások vezetője, a Paviai Egyetem belgyógyászati tanszékének professzora.

4. A zene csillapítja a fájdalmat

Egy nagy gyógyszertárlánc nemrég kutatást végzett 1500, folyamatos fájdalommal küzdő részvételével, hogy megvizsgálják azt a teóriát, miszerint a zenehallgatás csillapítja a fájdalmat. Az eredmény pedig valóban alátámasztotta az elméletet: a résztvevők 41%-a szerint rengeteget segít a kedvenc dalaik hallgatása.

“A fájdalommal küzdő embereknek fontos, hogy valami olyan elfoglaltságot találjanak, amibe annyira bele tudnak feledkezni, hogy teljesen elterelődik a figyelmük a fájdalomról. A kedvenc zenék hallgatása erre tökéletes, hiszen mind szellemileg, mind érzelmileg magával ragad. Nem számít, mije fáj az embernek és mennyire, ha belefeledkezik a zenébe, ez csillapodik. Érdemes olyan zenét választani, amit jól ismer az ember, és jó emlékek fűződnek hozzá - ha énekli a dalt, miközben elmerül a gondolataiban, máris nem a fájdalomra fókuszál." - nyilatkozta David Bradsaw, a Utah-i Egyetem fájdalomkutatással foglalkozó részlegének professzora.

A fájdalom és a zene kapcsolata azért is érdekes, mert korábban azt is megfigyelték egy kutatás során, hogy reláció van az éneklés és a félelem között is. Amikor ugyanis valaki énekel, megszűnik benne a félelem.

5. A zene fokozza a memóriát

Jobban teljesítettek a zenei oktatásban résztvevő gyerekek egy kanadai kutatók által készített tanulmány vizsgálatai során. Laurel Trainor, a West Hamiltonban található McMaster Egyetem Zene és Szellem Intézetének kutatója munkatársaival nagycsoportos óvodásokat hasonlított össze, közülük néhányan tanultak zenét, a többiek pedig nem. Az első csoport a gyermekek hangfelismerését vizsgáló tesztek során jobban teljesített, ebből arra következtettek, hogy a zenetanulás megváltoztatja az agy hallókérgét.

De vajon képes a zenetanulás nagyobb változásokat létrehozni az agykéregben? Megváltoztatja-e a zenetanulás általában a gondolkodást és a megismerést?

Trainor szerint igen. Már az egy-két évig tartó zenetanulás is javítja a memóriát és a figyelmet, ezt az agy elektromos és mágneses impulzusait észlelő vizsgálatával bizonyították. “Ezért feltételezzük, hogy a zenetanulás (a passzív zenehallgatás azonban nem) befolyásolja a figyelmet és a memóriát, ezáltal a zenetanulás számos területen javítja a tanulási képességeket" - mondta el a kutatónő.

Ennek az lehet az oka, hogy amennyiben más emberekkel együtt zenélünk, rengeteg figyelem, memória és a mozdulatok pontos irányítása szükséges az ehhez szükséges motoros (mozgató idegrendszeri) és hallási képességekhez. Ezzel szemben a passzív zenehallgatás - függetlenül a zene minőségétől - nem hozza létre ezeket a változásokat.

6. A zene megvédi az agyat az öregedéstől

A kitartó hangszeres gyakorlással töltött gyermekéveknek köszönhetően időskorban is sokkal fittebb marad az ember agya, függetlenül attól, hogy felnőttként tovább folytatta-e zenélést - állítják a szakemberek. “Mivel a hangszertanulás sok évnyi gyakorlással és tanulással jár együtt, ezért valószínűleg olyan alternatív agyi kapcsolatokat hoz létre, amelyek ellensúlyozni tudják az öregedéssel együtt járó kognitív hanyatlást" - magyarázta a kutatást vezető Brenda Hanna-Pladdy, a University of Kansas Medical Center munkatársa.

Az Amerikai Pszichológiai Egyesület gondozásában megjelenő tanulmány hetven egészséges, azonos iskolai végzettséggel és fizikai állapottal bíró, 60 és 83 éves kor közötti felnőtt bevonásával készült. A résztvevőket három - zenei képzettséggel nem rendelkező, egy és kilenc év közötti zenei tapasztalattal bíró és legalább tíz évig hangszeren tanuló - csoportba osztották. A zenei képzettséggel bírók mindegyike amatőr zenész volt és átlagosan tízévesen kezdett el zenélni: több mint a felük zongorázott, egynegyedük fafúvós, néhányan pedig vonós hangszereken játszottak.

A Neuropsychology című folyóiratban megjelent eredmények szerint a leghosszabb ideig hangszeren tanuló alanyok teljesítettek a legjobban a kognitív képességeket - tér-vizuális memóriát, kognitív rugalmasságot, az agy új információk feldolgozására való képességét és a tárgyak neveinek felidézését - vizsgáló teszteken. Őket a közepes képzettségű zenészek, majd a zenei képzettséggel nem rendelkezők követték - idézte az eredményeket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

A fiatalkori hangszertanulás jótékony hatásai akkor is biztosan jelentkeznek, ha valaki felnőttként már felhagyott a gyakorlással. “A korábbi tanulmányok és a saját eredményeink alapján úgy véljük, hogy mind a zenéléssel töltött évek száma, mind a tanulás megkezdésének az ideje is kritikus jelentőségű" - hangsúlyozta Hanna-Pladdy.

7. A zene olyan, mint a masszázs

A masszázs nagyon kellemes, de ugyanaz a hatás zene segítségével is elérhető, ahogy az a Deprsszió és Szorongás című amerikai szakfolyóiratban megjelent tanulmányban olvasható. A kutatók felfedezték, hogy azok az emberek, akik 10 órányi masszázskezelést kaptak, három hónap után ugyanolyan stressz szinttel rendelkeztek, mint azok, akik ugyanabban az időszakban zenét hallgattak.

A tudatos zenehallgatás

Az elmúlt 100-200 évben a zene meglehetősen eltávolodott eredeti küldetésétől, s tömegével jelentek meg a zeneipar termékei, melyeknek célja az ember lelkének emelése helyett az emberek szórakoztatása, s a pénzügyi siker. Sok olyan erőszakos, durva zene jelent meg, melyek kifejezetten romboló hatásúak, vagy olyanok, amelyek az érzékiség és a vágyak túlzott felfokozására hivatottak, s csupán lelki világunkat kényeztetik. Ha a zene által épülni szeretnénk, akkor érdemes olyan zenét keresnünk, ami nem pusztán kiszolgál, hanem valóban képes önmagunk legbelsőbb rétegei felé fordítani minket (ilyen például a klasszikus zenék többsége).

Az, hogy ez megtörténik-e, a zeneválasztáson túl nagyban múlik a hallgató hozzáállásán: hogy milyen lelkülettel és figyelemmel viseltetik a megszólaló zenével szemben. Ha feladjuk passzív zenehallgatási szokásainkat, s hajlandóak vagyunk figyelmünket odaajándékozni a zenének, a megfigyelés s a megismerés által a zene belső tartalma, üzenete képes a szívünkben, mint egy csendben megszólaló szimfónia felcsendülni. Ez természetesen aktivitást, belső erőfeszítést s a zene iránti tiszteletet és bizalmat kíván tőlünk, azonban minél többet rakunk bele a zenehallgatás folyamatába, annál többel képes a zene is megajándékozni minket.

Forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2014/04/7-fontos-ok-hogy-miert-hallgass-tobb.html #.VSrt8_msVKA

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A szagmentes fokhagymafogyasztás titka
  2015-04-16 22:53:18, csütörtök
 
  A szagmentes fokhagymafogyasztás titka

Hogyan fogyasszuk a fokhagymát anélkül, hogy gyomorbántalmakat okozna vagy érződne leheletünkön?






A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a nyers, vagy a pirított fokhagyma fogyasztása csökkenti a tüdő és bélrák kialakulásának kockázatát (és valószínűleg más betegségek kialakulását is). Ráadásul egészen drámai mértékben, akár 40%-kal is kisebb lehet a betegség kialakulásának kockázata, ha fokhagymát eszünk. A fokhagyma ezen jótékony hatása azzal függ össze, hogy tartalmazza a rák kockázatának drasztikus csökkentésében szerepet játszó allicin vegyületet.

A kutatások szerint körülbelül 1-3 gerezd fokhagymát kell naponta nyersen vagy pirítva elfogyasztani ahhoz, hogy kifejtse rákellenes hatásait. Az azonban egyelőre az ebben a témában folyó kutatások alapján sem nem világos, hogy konkrétan az említett vegyület okozza a tüdő és vastagbélrák elleni védőhatást, vagy pedig több jótékony hatású vegyület és antioxidáns szinergiájából jön-e létre ez az immunerősítő hatás.

Kutatók úgy vélik, hogy a nagymértékű fokhagyma fogyasztás abban az esetben is kifejteti a rákellenes hatását, amikor már a tüdő szövetei károsodtak, például a egykori dohányosoknál vagy a jelenleg is dohányzó páciensek esetében. Végülis a tüdőszövetet számos más toxin is károsíthatja, például a cigarettafüst, a környezetszennyezés, a háztartási spray-k, a dezodorok és más belélegezhető toxinok.

A fokhagymáról gyakran írják le a róla készült tanulmányokban, hogy a csodanövény nemcsak rákmegelőző hatású, hanem jót tesz a koleszterinszintnek és rendkívül szívbarát. Ennek oka, hogy a fokhagymának van egy erős értágító hatása, ami azt jelenti, hogy segít megőrizni a rugalmas érfalat, a nyitott ereket, ami a vér szabad áramlását biztosítja. Mindez alapfeltétel ha a koleszterinszintünket alacsonyan szeretnénk tartani a mindennapokban.

Hogyan fogyasszuk a fokhagymát anélkül, hogy gyomorbántalmakat okozna vagy érződne leheletünkön?

Csak ne lenne olyan átható szaga, sóhajtank fel sokan, ha szóba kerülnek a fokhagymafogyasztás jó oldali. A fokhagymának sajnos valóban megvan az a rossz tulajdonsága, hogy nagyon erős illata érződik a fogyasztójának leheletén is. De szerencsére van egy olyan módszer, amihez nem szükséges egészben lenyelni egy gerezd fokhagymát egészben.

A legjobb módszer, ha meleg vízzel öblögetünk a szánkban fokhagymarágás közben. Ez biztosítja, hogy a fokhagyma tényleg összeúzódjon, ez szükséges ahhoz, hogy az alliin alapvegyületből a hatásosabb allicin létrejöjjön. Így miközben a meleg víz felszabadítja a fokhagymában lévő allicint is, az még könnyebben felszívódik a szervezetben és a szag is eltűnik.

Ha valaki nem rág, miközben a víz és a fokhagyma egyidejűleg a szájában van, meg fog lepődni, milyen erős is ez a fűszer nyersen. Könnyen okozhat gyomorfájást, ha valaki nem a fenti módon fogyasztja el a fokhagymát.

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Öt tavaszi gyógynövény
  2015-04-16 22:49:08, csütörtök
 
  Öt tavaszi gyógynövény

Kisüt a nap és kibújnak a földből az életet jelentő gyógynövények. Csak tudjuk értékelni őket!






Megújul a természet, újratölti a patikáját is. Íme öt tavasszal begyűjtött gyógynövény. Fontos tisztázni, hogy a növény mely részét milyen célra gyűjtik, mert előfordul, hogy egy adott növény különféle részeit más-más célból lehet felhasználni. Például a galagonya virágos hajtásvégét tavasszal gyűjtik, termését pedig ősszel, amikor ,,izzik a galagonya".


Medveszőlő

A legrégebben ismert és legelterjedtebben használt húgyúti fertőtlenítő. Kínában történő alkalmazásáról Marco Polo tudósított először, de használták az észak-amerikai indiánok is. Örökzöld cserje, magyar nevét piros bogyóiról kapta, mely a medvéken kívül más állatok és az ember táplálékául is szolgált. De nem ezt a bizonyos bogyót, hanem a növény levelét gyűjtik gyógyászati célra. Hatóanyaga bizonyított baktériumellenes hatással rendelkezik, a húgyúti fertőzések több mint 80 százalékát okozó E. coli baktérium ellen is hatékony. A fertőzés kezdetén elkezdett terápia 2-3 napon belül eredménnyel jár.






Csalángyökér

A csalán gyökerét tavasszal gyűjtik, a föld feletti részét egész évben. Többféle hatóanyagot is tartalmaz, ezek egyike megakadályozza a prosztatasejtek túlzott szaporodását, egy másikuk gyulladáscsökkentő hatású, harmadik vizelethajtó. A csalángyökér modern, úgynevezett kettős vak vizsgálatokkal is bizonyítottan csökkenti ajóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta tüneteket. Biztos hatás elérése érdekében kb. fél éves kezelés javasolt. A csalán levelei gyulladáscsökkentő, vizelethajtó hatással rendelkeznek.
Vérehulló fecskefű

Sárga virágú, hazánkban is előforduló növény. Neve arra utal, hogy a fecskék érkezésekor kezd virágozni, és távozásukkor hervad el. Legáltalánosabbanszemölcsellenes hatása miatt ismert, virágos hajtását használják. A tejnedvvel történt ecsetelés után néhány nappal a szemölcs elsorvad. Ugyanilyen elterjedten használják ezen kívül epepanaszok, görcsök, puffadás csökkentésére. Epehajtó hatása klinikailag is bizonyított, epeút-elzáródás esetén használata ellenjavallt.





Vérehulló fecskefű szára (forrás: en.wikipedia)

Feketenadálytő-gyökér

A fekete nadálytő látványos rózsaszín vagy bíbor virágokkal rendelkezik, de a gyógyászatban tavasszal gyűjtött gyökerét hasznosítják. Zúzódások, csonttörések gyógyítására használta a népi gyógyászat, erre utal a forrasztófű elnevezés is. Vizsgálatokban fájdalomcsillapító, vizenyőcsökkentő és sejtregeneráló hatását igazolták. Legjelentősebb hatóanyaga az allantoin, melyet a felfedezése óta mind a kozmetikai ipar, mind a gyógyászat használ. Mivel a növény mérgező hatóanyagot (pirrolizidin) is tartalmaz, szájon át és nyílt seben nem alkalmazható, viszont rándulások, izomfájdalmak kezelésében egyenértékű lehet a szintetikus gyógyszereket tartalmazó gélekkel. Véraláfutások felszívódását is gyorsíthatjuk a használatával. A pirrolizidin-származékok kismértékben a bőrön át is felszívódhatnak, ezért olyan terméket érdemes választani, amelyen feltüntetik a pirrolizidin-alkaloid mennyiségét.

Galagonya

A galagonyát vesekőre, emésztési panaszokra, menstruációs görcsökre is használták, de jelentős és bizonyított hatása szívelégtelenségben van. Segíti a szívizom működését, a koszorúerek véráramlását és ritmuszavar ellenes hatással is rendelkezik. Csökkenti a szív oxigénigényét, ami rendkívül fontos a már károsodott, szűkült koszorúerek esetén. Csökkenti a koleszterin és trigliceridszintet. Egy vizsgálatban bebizonyították, hogy jelentősen növeli a szívelégtelenségben szenvedők fizikai terhelhetőségét a galagonya-kivonatot nem kapó csoporthoz viszonyítva.

Forrás: http://haziorvosblog.hu/gyogynovenyek/ot-tavaszi-gyogynoveny

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Medvehagyma
  2015-04-16 11:18:40, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Medvehagymás-olívás-túrós papucs
  2015-04-16 11:12:02, csütörtök
 
  Medvehagymás-olívás-túrós papucs

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró
1+1 db tojássárgája

bors
1 teáskanál fokhagymapor
1 kis üveg olajbogyó (paprikával töltött)
1 evőkanál vágott medvehagyma
40 dkg leveles tészta

Elkészítés:

A túrót az egyik tojássárgájával, a fűszerekkel és a medvehagymával összekeverjük.

A tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagra, kisebb téglalapokat vágunk belőle, és a közepére halmozunk a túrós töltelékből. A széleit megkenjük tojásfehérjével vagy csak vízzel, és a két csücskét egymásra hajtjuk. A két ellenkező oldalra teszünk 1-1 olívabogyót. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megkenjük őket tojásárgájával.

200 fokos sütőben pirosra sütjük kb. 20 perc alatt.





Megjegyzés:

Igyekszem olyan ételeket készíteni, amivel meglepetést okozok. Nagyon ízlett a családnak.

A receptet és a fotót Zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 935
  • e Hét: 3807
  • e Hónap: 8845
  • e Év: 138552
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.