Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Kövér szerint Orbán az egyedüli államférfi
  2015-04-25 21:33:47, szombat
 
  Kövér szerint Orbán az egyedüli államférfi

Propeller ma, 07:36

A rendszerváltozás eredményeiről és hiányosságairól is beszélt Kövér László a Veszprém Megyei Naplónak adott, szombaton megjelent interjújában. Az Országgyűlés elnöke rövid távúnak tartja a Jobbik előretörését a fiatalok körében és úgy látja, ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna.

Kövér László az interjúban a rendszerváltozásról szólva rámutatott: a politika abban az értelemben ma már nem korlátja az ambiciózus emberek felemelkedésének, mint volt 1990 előtt, hiszen akkor a tehetséges emberek is úgy érezték, ha el akarnak jutni olyan beosztásokba, ami a képességeiknek megfelel, akkor jobb, ha a lojalitásukat párttagsággal is kifejezik.

Másfelől pedig a deklaráltan egyenlőségelvű szocializmus nem engedte meg, hogy a képességekhez, teljesítményhez vagy egyszerűen csak az eltérő élethelyzetekhez kapcsolódóan létrejövő különbözőségek túlságosan nagy jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségeket eredményezzenek - idézte fel Kövér László, hozzátéve, hogy ilyen értelemben ma már nem állnak fenn akadályok, de ettől függetlenül igaz, hogy a politikának sok egyéb gátat nem sikerült elhárítania.

A házelnök a rendszerváltozás hiányosságai közé sorolta, hogy nem sikerült az elmúlt 20 évben az oktatási rendszer problémáit úgy kezelni, hogy versenyképes tudáshoz jussanak a fiatalok. Szerinte a privatizációt sem sikerült úgy megoldani, hogy az államosított vagyont úgy osszák szét, hogy az a legkevésbé legyen igazságtalan, egyúttal hozzájuttassa az elindulás lehetőségéhez azokat az embereket, akik addig érdemtelenül el voltak zárva ettől.

A házelnök úgy folytatta, nem sikerült orvosolni azt a társadalmi problémát, ami a vállalkozások tőkeszegénységét okozza, illetve nem sikerült megoldani a legszegényebbek helyzetét sem, még ha a minimálbér-emeléssel, a közmunkaprogrammal, az ingyenes gyermekétkeztetéssel és a családok támogatásával a mostani kormány sokat tett is az ügy érdekében.

"Összességében nagy, rendszerszintű átalakításokat már nem kell, sőt, már nem is lehet tenni. Viszont az emberek fejében lévő képzeteknek az átalakításához - ami egy sikeres polgári átalakuláshoz szintén elengedhetetlen lenne - a politikának kevés eszköze van. Leginkább az oktatási rendszeren keresztül kell ebben kötelességszerűen szerepet vállalnia a politikának, de ez egy nagyon hosszú érési folyamat" - értékelt Kövér László.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a fiatalabb generációkat nem sikerült olyan mértékben érdeklődővé tenni a saját sorsuk iránt, hogy hajlandók lennének közéleti szerepet vállalni, adott esetben párttagságot vagy képviselőséget.

Kövér László kitért arra, hogy a Jobbik a felmérések szerint nagymértékben előretört a fiatalabb korosztályban a Fidesz rovására. Ezt - mondta - látszólagos és rövid távú jelenségnek tartja, annak következményének, hogy a Jobbik még nem volt kormányon, és ebből fakadóan a fiatal generációk számára tud radikálisan, tetszetősen fogalmazni. Ám azok a fiatalok, akik ma a Jobbikot választják, idősebbek is lesznek és akkor már nem biztos, hogy arra a pártra fognak szavazni, amelyik egyébként tetszetős tőmondatokban próbálja leírni és megoldani az egyébként bonyolult világot, hanem arra, amelyik minden tökéletlensége ellenére már letett valamit az asztalra - fejtette ki álláspontját.

A házelnök egy felvetésre elutasította annak realitását, hogy ő váltsa Orbán Viktort a miniszterelnöki pozícióban. Meggyőződését fejezte ki, hogy "Orbán Viktor politikai képességei a mai magyar mezőnyben páratlanok". Ez - tette hozzá - abból a szempontból rossz, hogy "ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, aki nemcsak a politika napi gyakorlatának végrehajtásában kivételes, hanem a koncepcióalkotásban, a dolgok egyben- és átlátásában is, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna". Kövér László kijelentette, Orbán Viktor az egyedüli, akit az államférfi jelzővel merne illetni, és nem gondolja azt, hogy vele vagy bárki mással a Fidesz, illetve az ország előrébb jutna.

http://propeller.hu/itthon/3095080-kover-szerint-orban-egyeduli-allamferfi?utm_so urce=mm-2015-04-25&utm_medium=email&utm_campaign=K%C3%B6v%C3%A9r%20szerin t%20Orb%C3%A1n%20az%20egyed%C3%BCli%20%C3%A1llamf%C3%A9rfi
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Quaestor-ügy: teljes káosz a külügynél
  2015-04-25 21:09:36, szombat
 
  Quaestor-ügy: teljes káosz a külügynél

Hír24

2015. április 24. 16:03



A külügy még aznap is vitt befektetőt a Quaestorhoz, amikor már saját pénzüket menekítették a cégből. Szijjártó beismerte: találkozott Tarsollyal.

Keressen pénzt otthonról, szabadidejében. Napi 2 óra elég. »

Szijjártó Péter február 13-án találkozott Tarsoly Csabával a Külügyminisztériumban, ahol a Quaestor főnökével a Dunacity projektről beszélt. Magyar Levente külgazdasági államtitkár pedig március 5-én vitt külföldi befektetőt tárgyalni a Quaestorhoz szintén a Dunacity ügyében - derült ki Szijjártó Péter válaszából, amit Tóth Bertalan MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott.

Ez azért érdekes, mert a külügy egy korábbi közleményében azt írta, hogy az MNKH vezetősége március 5-én döntött arról, hogy kiveszi a tőkéjét a Quaestortól.

Tehát aznap, amikor a külügy alá tartozó állami cég, a Magyar Nemzeti Kereskedőház már a pénzét menekíti a Quaestortól, akkor a külgazdasági államtitkár külföldi befektetőknek ajánlgatja őket, hogy érdemes hozzájuk pénzt vinni - írta a 444.hu.

http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/04/24/quaestor-ugy-teljes-kaosz-a-kulugynel/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Váratlan számlákkal fenyeget a rezsiharc
  2015-04-25 21:03:14, szombat
 
 
Váratlan számlákkal fenyeget a rezsiharc


Az írás a Népszabadság 2015. 04. 25. számában jelent meg.



Marnitz István
Népszabadság

A GDF Suez után az E.ON is befejezi a lakossági gázszolgáltatást. Emiatt várhatóan több millió embernek kell a következő hónapokban rendeznie közműelmaradásait és esetleges vitatott számlaügyeit azért, hogy továbbra is kapjon - immár állami - gázt.
hirdetés

Akár éveket is igénybe vehet, amíg a lakossági ügyfelek a külföldi hátterű közműszolgáltatóktól ,,átkerülnek" az új, várhatóan állami ellátóhoz - vélik szakértők. A szabályok szerint akit jelenlegi szolgáltatója ,,átad" az államnak, csak akkor remélhet gázt az új cégnél, ha addig minden tartozást és egyéb, például a mérővel kapcsolatos - akár általa nem ismert - tisztázatlanságot rendez. A központi nemzeti gázszolgáltatás nyitányaként így ügyfélszolgálati intéznivalókra, sűrűn csengető óraleolvasókra vagy akár váratlan ,,végszámlákra" számíthat a fideszes rezsiharc győzelmét ünneplő tömeg.


Miután a francia GDF Suez a hónap elején lapunkban bejelentette, hogy visszaadja lakossági gázfogyasztói ellátási jogát, pénteken a német hátterű E.ON is hasonlót terjesztett be a közműhivatalnál.



A GDF Suez az Észak-Dunántúl és a Dél-Alföld összesen hat megyéjében több mint 700 ezer, az E.ON pedig a Dunántúl fennmaradó hat megyéjében körülbelül 600 ezer fogyasztót lát el gázzal. A külföldi tulajdonú gázszolgáltatók közül ma már csak a legnagyobb, 1,1 millió lakossági fogyasztót ellátó Tigáz nem lépett vissza, de állítólag a kelet-magyarországi központú csoport olasz tulajdonosa is mérlegel.
Jöhet a Főgáz

Az érintett háztartásoknak egyelőre nincs dolguk. A néhány hete elfogadott szabályok szerint a közműhivatal két héten belül nyilvános felhívásban tudakolja, ki vállalná át a közel másfél millió fogyasztót. Erre egy pályázó várható: az immár a Miniszterelnökséghez tartozó, körülbelül 800 ezer, zömmel fővárosi fogyasztót ellátó Főgáz, amely nemrég szerzett országos szolgáltatási engedélyt. A jelentkező cég megszabhatja, mikortól kész a kibővült feladatok ellátására. Ha a közműhivatal mindent biztosítva lát, indulhat az ,,átadás".

A kormánypropaganda a nemzeti közműszolgáltatás céljának tavalyi megfogalmazása óta elsősorban olyan jellegű kérdéseket boncolgat, hogy az mennyiben ,,teszi tartóssá a rezsicsökkentés fenntartását", mikor ,,indul" az Első Nemzeti Közműszolgáltató vagy a ,,hozzá tartozó" (de tulajdonában nem lévő) Főgáz, vagy hogy mit jelent az alacsonyabb költségek melletti ,,nonprofit szemlélet". Ellenben jóval kisebb hangsúlyt kap, hogy az elvont témák iránt kevéssé érdeklődő, ám fűteni és főzni továbbra is vágyó fogyasztók mit tegyenek, ha jelenlegi szolgáltatójuk már nem szeretné őket többet ellátni.
Rendezni kell a sorokat

Forrásaink e tárgyban az EMFESZ négy évvel ezelőtti tönkremenetelét követő kusza időkre emlékeztetnek. Akkor az alternatív gázszolgáltató kétszázezer hoppon maradt lakossági ügyfelét osztották el egymás között a nagyok. A gázellátás ugyan sehol sem szakadt meg, de ehhez a szabályokon túl hozzájárult a többi piaci szereplő rugalmassága is. A váltás ürügyén sok ezer EMFESZ-ügyfélhez horribilis ,,végszámlákat" is bedobtak. Kaotikus viszonyokat szült az átadó és az átvevő cégek közötti, finoman szólva nem súrlódásmentes viszony is.

Az átadók most nincsenek csődben, de míg az EMFESZ-ügyfelek már gyakorlott váltónak számítottak - a céghez saját elhatározásukból, ám csak korábbi számláik és jogi vitáik teljes rendezésével csatlakozhattak -, addig most az egész iránt nem érdeklődő ügyfelekre is tortúra vár. Annak érdekében, hogy később is gázhoz jusson, alighanem rendeznie kell sorait annak is, aki felhalmozott tartozásait nem képes kifizetni, akinek az óraállása jelentősen meghaladja a számlán szereplőt, akinek vitás ügye van a szolgáltatójával, avagy akinek szolgáltatói státusa feledékenység, a családi vagy a tulajdonviszonyok változása miatt nincs teljesen rendben.

Az átadás előkészítésére a nemrég elfogadott törvény szintén több hónapot - szélső esetben másfél évet - ad. Ennek részleteit nem csiszolták túl. Annyit rögzítenek, hogy az átadó végszámláján, az átvevő első számláján lévő mérőállásnak egymással és a hálózatüzemeltető ,,elszámolási mérőállásával" is meg kell egyeznie. Így az érintett megyékben legalábbis több rendkívüli óraleolvasás várható, függetlenül attól, hogy valaki diktálós vagy átalányt fizet. Igaz, a szabály utal másfajta, megállapodás szerinti mérőállás-megállapításra, mi több, a követelések esetleges engedményezésének lehetőségét is felvillantja.

Forrásaink kétségtelennek nevezték, hogy a részletszabályok még kidolgozatlanok. Némi irányt ugyan mutathatnak az önkéntes átlépés szabályai, ám ez alapvetően más: itt most milliónyi családot kell kötelezni arra, hogy közreműködjön az átadás-átvétel lebonyolításában azért, hogy gázellátása ne kerüljön veszélybe. Arról, hogy a nyilván várható problémás esetek miként befolyásolják - netán hátráltatják - a fogyasztók egy csomagban történő átadását, tegnap nem hallottunk szakértői felvetéseket. A közműhatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a folyamatot az előírások szerint, az ellátásbiztonság fenntartásával kezelik.
Lassíthatják a lelépést

Annak ellenére, hogy hírek szerint a július 1-jén induló ,,gázévtől" a GDF Suez és az E.ON mellett már a Tigáz se látná szívesen az úgymond veszteségesen ellátható lakossági fogyasztókat, forrásaink kizártnak nevezték, hogy ilyen hamar meg tudnának szabadulni a konctól. A közműhivatal az engedélyt visszaadó társaságot kötelezheti is az ellátásra a helyzet rendezéséig. Igaz, szolgáltatói forrásaink szerint ilyen esetben a keletkező veszteséget már fedezhetné az állam. Mindenesetre az ellátás fenntartása érdekében az érintett cégeknek az új gázévre is meg kell vásárolniuk a fogyasztók kiszolgálásához szükséges gázt.

Igaz, forrásaink nem nevezték túl nagy gondnak, ha időközben a gáz a nyakukon marad, mondván, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerük révén akár még jobb áron is el tudják adni, mint a nyomott állami lakossági tarifán. A felvetéseinkre az érintett cégek közül tegnap egyedül reagáló E.ON-nál úgy fogalmaztak: a közműhivatal által szabályozott váltási időszakra vonatkozólag is rendelkeznek a fogyasztóik ellátásához szükséges gázmennyiséggel. Fontos megjegyezni, hogy a hálózatok üzemeltetői a váltást követően is az eddigiek maradnának.


http://nol.hu/gazdasag/kozmukaosz-lesz-a-kivonulasbol-1530237
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ZONGORAVERSENy
  2015-04-25 21:00:52, szombat
 
  2015. április 24., péntek

ZONGORAVERSENY

Ha zongorázni tudnám a különbséget, mely egy demokrácia meg Magyarország állami berendezkedése között fennáll, akkor nagy valószínűséggel lenyomnám Arthur Rubinsteint.
Persze lehet, hogy a meccs még nem lefutott, hiszen az állam most vesz éppen tíz csodazongorát, ha egyhez hozzá tudnék jutni - erre egyébként kicsi az esély - akár meg is történhetne a csoda.
Szinte látom lelki szemeimmel, ahogy Matolcsy elővezeti a témát a Vezérnek...

- Führerem, van itt egy társaság, csodazongorát akarnak építeni!
A Peugeot már épített egyet, de ezek biztosítottak róla, hogy bármelyik zongoraversenyen győzni tudnánk ellene, ezen ugyanis mind a három pedál gázpedál lenne és a kanyarfekvése is sokkal jobb!
A Bogányi nevű versenyző garantálta, hogy a nevezési díj többszörösét hozhatja, persze csak megfelelő menedzseléssel!
A dizájnja tökéletes, és míg a Peugeot motorgyártója becsődölt, a mi fejlesztésünk első lehet a világban!
Ha azt is elmondhatnánk, hogy a világ első politikusa is támogatta az ügyet, nem állna meg előttünk senki.
- És hogyér aggyák majd darabját?
- A pilóta szerint kétszázezer euróból kihozható, de ha sorozatban gyártják, akkor olcsóbb is lehet.
Énekel az a zongora!
- Hát legyen, de a csurgalék is meglegyen ám rajta - el lehet azt adni kétszázötvenezer euróért is, főleg, ha mi leszünk a vevők is!
A zongora énekelhet, de ha a versenyződ is énekel, hát könnyen leeshet a létrája...

És lőn.
A zongora elkészült, a Vezér az avatás alkalmából egy ujjal elpötyögte rajta a szamárindulót, mentegetőzött, hogy az ő hangszere a nagybőgő, senki nem tud úgy beleugrani, mint ő - majd átadta a hangszert népgazdasági hasznosításra.
Most pedig eljött a szüret ideje, a Magyar Állam vett belőle tíz darabot, darabját háromszáztízezer euróért, bolondnak is megéri...
A zongora egyébként unortodox, két lábán olyan szilárdan áll, mint Rasi, karbon-kompozitból készült.
Ha vitorlát szerelnek rá, el lehet indulni vele a balatoni Kék Szalagon, Keszthelyen a kikötő előtt a mancsaft eljátssza a török indulót, majd visszafordul, átvenni a győztesnek járó díjat.
Hogy a zongorákat - sorozatgyártásban - százezer euróval drágábban vettük az áránál?
Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, ugye...

Ettől még persze a zongora lehet még kiváló, de nem tartok attól, hogy a Steinway kitűzi gyárára a gyászlobogót.
A muzsikusnép konzervatív, és hangzás ide-hangzás oda, hozzászokott a fa alkatrészek adta melegséghez, emellett - tisztesség ne essék, szólván - ez a hangszer randa is, meg csak két lába van.
És hát, akkor oda a vicc is - mi az, aminek egy lába van, és fekete?
- Hát egy féllábú néger!
- És ha két lába van, és fekete?
- Hát egy néger balesetmentesen!
- És ha három lába van és fekete?
- Hét egy féllábú, meg egy kétlábú fekete!
- Dehogy - ez egy zongora!

Szóval, lehajol a mi Vezérünk az elejtett apróért is, az embert már a hányinger kerülgeti gátlástalan lopásai láttán, de a pénz nagy úr és az őt körülvevő kleptokrácia abban a hitben tartja, hogy ez így tolerálható, a nép ostoba és nem veszi észre.
Pedig észreveszi és meg is jegyzi.
Egyszer pedig majd benyújtja a számlát, és nagyon kell örülnie, ha nem kell ebből az alkalomból Bogányi-zongorán Chopin közkedvelt dallamát játszani...
Ja!
Majd elfelejtettem,
És liba!

http://www.pupublogja.hu/2015/04/zongoraverseny.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tanácstalanok a választók, az összes párt vacak
  2015-04-25 20:57:39, szombat
 
  2015. április 25., szombat 9:06 Napi.hu

Tanácstalanok a választók, az összes párt vacak


A közvélemény-kutatások alapján levonható legfontosabb tanulság szerint két héttel a brit parlamenti választás előtt a szavazók nem igazán elégedettek egyik párt ajánlatával sem. Az első helyért folyó verseny több mint két évtizede nem volt olyan szoros, mint most.

Nem egészen két hét múlva, május 7-én lesz a parlamenti választás Nagy-Britanniában, ám a verseny nyíltabb, mint valaha - írja a NBC News. Legutoljára 1992-ben volt példa arra, hogy a Konzervatív Párt és Munkáspárt támogatottsága között lényegében nincs különbség. Akkor a szakértők az utóbbi győzelmét várták, ám váratlanul a John Major vezette Toryk futottak be az első helyre. Major néhány évvel korábban egy belső lázadás nyomán vette át a párt és az ország vezetését a legendás Margaret Thatchertől.

A mostani közvélemény-kutatások szerint a konzervatív David Cameron miniszterelnök ötéves kormányzása nem volt elég meggyőző ahhoz, hogy a szavazók továbbra is biztosítsák a toryknak az abszolút többséget. A toryk a liberális demokratákkal koalícióban vezették az országot. Az elmúlt években a brit gazdaság ugyan maga mögött hagyta a 2008-2009-es pénzügyi válság következményeit, a GDP növekedésnek indul, ám a bővülés nem nevezhető látványosnak.

A legnagyobb ellenzéki politikai erő, a Munkáspárt, amelyet az öt évvel ezelőtti vereség után megválasztott Ed Miliband vezet, nem tudott kellő lendületet venni a britek érezhető elégedetlenségéből. A londoni alsóház uralásához 326 képviselőt kellene a parlamentbe küldeniük. Miliband elismerte, hogy egy generáció óta a legszorosabb választási küzdelmet vívják ellenfeleikkel. A The Economist őrült bizonytalanságról írt nemrégiben a brit választással kapcsolatban.

Éles megosztottság

A brit társadalom végzetesen megosztottnak látszik abban, hogy elfogadja-e a konzervatívok ajánlatát, miszerint, ha a győznek, akkor véget vetnek a nemzeti érdekek háttérbe szorításának, vagy a Munkáspártra hallgasson, amely szerint itt az ideje az energiaszámlák befagyasztásának és a legalacsonyabb bérek emelésének. A közvélemény-kutatások a hét végén centire döntetlen mutattak az első helyért folyó versenyben.

A BBC egyesített listája (poll of polls) szerint a toryk és a Munkáspárt 34-34 százalékos eredményt értek volna el ha most hét végén lettek volna a választások. A függetlenségpárti, bevándorlóellenes Ukip 15, a Liberális Demokraták nyolc, a Zöldek négy százalékon állnak. E számok azonban messze nem mondanak el mindent. Fontosabb, hogy a két első közti különbség február közepe óta nem volt több két százalékpontnál, továbbá, hogy a szavazók fele azt mondja: kész megváltoztatni jelenlegi pártpreferenciáját a szavazás napjáig.

Forgatókönyvek

A politológusok jó szokásukhoz híven forgatókönyveket gyártanak a képviselői helyek várható megoszlásával kapcsolatban. (A brit választási rendszerben csak a egyéni képviselő-jelöltekre voksolnak a választók, akik a győztes mindent visz elvén kerülnek a t. Házba. Nincs pártlistás szavazás.)

A jelenlegi állás szerint sem a Munkáspártnak, sem a toryknak nem lesz 300 honatyájuk, a bármelyikükkel koalícióképes Liberális Demokraták pedig maximum 30 képviselői helyre számíthatnak. Ezért többpárti koalícióra lehet szükség, ami "botrányos változásnak" látszik egy több száz éve hagyományosan két párt váltakozására épülő politikai rendszerben. Ez a helyzet azzal járhat, hogy a kisebb pártok, elsősorban a wales-i vagy a skót nacionalisták játszhatják el a mérleg nyelve szerepét.

Harap a Ukip

Nagy kérdés, hogy hány választót vonz el a nagyoktól az Ukip. Ez a párt egy ügyre, nevezetesen arra szerveződött, hogy kiléptesse Nagy-Britanniát az EU-ból. Később azonban felkarolta a bevándorló- és vendégmunkás-ellenességet, valamint megszüntetné a zöldenergia támogatását (amit végső soron a fogyasztók fizetnek meg villanyszámláikon), továbbá megkurtítaná a tengerentúli segélyezetteknek kínált brit támogatásokat.

A programpontokon túl a párt vezetője, Nigel Farange karizmatikus személyisége is hozzájárulhat ahhoz, hogy mindkét nagy párt szavazóbázisába beleharapjanak. A kék galléros munkások, akik hagyományosan a baloldalra voksolnak, a vendégmunkások elleni fellépéséért vándorolhatnak át az Ukip mellé, míg a konzervatív táborból a "brit értékek" eróziója miatt aggódó kispolgárok állhatnak át az új párt táborába.

Szakértők szerint a szavazatok várható nagy szóródása és az érezhető bizonytalanság két héttel a végső döntés előtt arra utal, hogy a britek nem igazán optimisták. Egyik pártban sem látnak olyan indulót, amelynek hatalomra kerülése lényegesen megváltoztathatná az életüket. Emiatt nem sok figyelmet fordítanak a választási küzdelemre

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/tanacstalanok_a_valasztok_az_osszes_part_v acak.596635.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb figyelmeztetés - Erre számíthat, ha a kormány betartja
  2015-04-25 20:55:37, szombat
 
  2015. április 25., szombat 12:11 Szepesi Anita

Újabb figyelmeztetés - Erre számíthat, ha a kormány betartja az ígéretét


Még siralmasabb munkaerőhelyzetre kell felkészülni az egészségügyben, ha az abban dolgozók csak az egy százalékos szja csökkentéstől várhatják jövedelmük növekedését az ágazati béremelés helyett. Az elmaradt és elmaradó fizetésemeléssel nem lehet finanszírozni az egészségügy forráshiányát - hívják fel a figyelmet az egészségügy szakmai és érdekvédő szervezeteinek vezetői.

Bízunk benne, hogy a kormány megérti a szakma üzenetét, és markáns béremelésre számítunk jövőre - kommentálta lapunk kérdésére a Magyar Rezidensszövetség elnöke Lázár János azon kijelentését, mely szerint az egészségügyi dolgozók az szja csökkenésétől várhatják bérük növekedését. Dénes Tamás úgy fogalmazott, reméli, hogy ezt még átértékelik a döntéshozók, és belátják, nem lehetséges, hogy az elmaradt fizetésemeléssel, közvetetten továbbra is az egészségügyi dogozók finanszírozzák az ágazat forráshiányát. Hozzátette, ezzel minden kórházvezető egyetért.

A Rezidensszövetség nem tud más tenni, mint hangsúlyozni: ha nem rendezik a béreket, nem lehet felelősséget vállalni a betegek, az ellátás biztonságáért. Dénes szerint az egészségügy akkor kerül majd felszálló ágba, ha a társadalom is megérti, hogy ez nem egy bérharc, és maguk a választópolgárok kényszerítik ki az őket megillető, biztonságos betegellátást. A jövő évi költségvetés készítésekor mindenesetre figyelembe kell venni a döntéshozóknak, hogy jelenleg háromfelé rezidens létezik: aki már külföldre ment, aki már tudja, hogy elmegy és aki az ösztöndíjaknak köszönhetően levegőhöz jutott, de a bizonytalan jövőkép miatt vívódik rajta, vagyis a megkezdett bérrendezést mindenképpen folytatni kell. Még megjegyezte, nagyon tragikus a hangulat a biztonságos betegellátás jövőjével kapcsolatban a kórházszövetség kongresszusán, és ennyire egységes kiállásra készen nem volt még a szakma.

Nem látják a boldogulás lehetőségét

Ha komoly, hogy mindössze az egy százalékos szja csökkenés jelenti az egészségügyi szakdolgozók számára a jövedelem növekedését, akkor nagyon siralmas képet fog mutatni a munkaerő ellátottság - mondta a Napi.hu-nak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Balogh Zoltán szerint a képzésekre jelentkezők számának csökkenése már most is jelzi, a fiatalok nem látják a boldogulás lehetőségét az egészségügyben. A szakemberhiány folyamatosan nő: a 30-42 év közöttiek közül mind többen választják a külföldi munkavégzést, s tovább rontja a képet, hogy 8-10 éven belül ugrásszerű lesz a demográfiai változások hatása, amikor tömegével mennek nyugdíjba a szakdolgozók.
Átlagos bruttó fizetések nettó/hó

Egészségügyben dolgozók: kb. 77 290 forint
Egészségügyi szakdolgozók: kb. 83 185 forint
Diplomás szakdolgozók: kb. 106 000 forint

Forrás: Szinapszis kft. és Rezidensszövetség felmérése

Már most is 26 ezer ápoló hiányzik

Az OECD adatai szerint már most is 26 ezer ápoló hiányzik az országból 10 millió lakosra vetítve, ha újabb 8-12 ezerrel nő ez a szám, reménytelenné válik a HR hiány betöltése. Balogh szerint a dolgozók itthon tartására kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, ahelyett, hogy százmillióból félszáz kint élőt próbál a kormány haza csábítani.

A MESZK elnöke kifejtette, komolyan vették és számítanak az egészségügyi kormányzat azon ígéretére, amely szerint erre az évre kidolgozzák, jövőre pedig bevezetik a szakdolgozói életpályamodellt. Ennek azonban sarkalatos pontja a már elkezdett, de két éve felfügesztett béremelés folytatása - hangsúlyozta Balogh Zoltán. Az egészségügyi szakdolgozók fizetése nem csak a külföldi bérektől, de a hazai nemzetgazdasági átlagtól is jelentősen lemarad, egy kezdő OKJ-s ápoló a 122 500 forintos fizetését 40 év alatt 160 ezer forintra tornázhatja fel, nem csoda, hogy jobb órabérrel kecsegtető pályát választanak a fiatalok - mutat rá Balogh Zoltán.

Betegbiztonság? Ugyan már!

A szakemberhiány miatti túlterheltség egyértelműen rontja a betegbiztonságot és növeli a költségeket. A betegek számához képest kevés ápolónő nem tudja megfelelően ellátni a pácienseket, extra kiadással járó szövődmények alakulnak ki, nő az ápolási idő. (A rezidensszövetség legutóbbi felmérése már bebizonyította, a szakemberhiány miatt nem garantálható a betegek biztonsága.) Az egészségügyi szakdolgozók is közfeladatok látnak el, a mintegy 100 ezer egészségügyi szakdolgozó háromnegyede állami alkalmazott, nekik is járna az a plusz, amit a kormány most más szakmáknak biztosított - tette hozzá a MESZK elnöke.
Fekete Hétvégék címmel hirdették meg figyelemfelhívó demonstrációjukat a nővérek. Az akció e héten szombaton a Normafánál, figyelemfelhívó sétával folytatódik.


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb_figyelmeztetes_erre_szamithat_ha_a_korma ny_betartja_az_igeretet.596859.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Örülünk Vincent blog nemzeti konzultációja
  2015-04-25 20:52:36, szombat
 
  Az Örülünk Vincent blog nemzeti konzultációja
2015.04.25. 01:48



Kedves állampolgár, kérjük töltse ki az alábbi kérdőívet.



1. Mostanában sokat lehet hallani arról, hogy a miniszterelnök egy közönséges gazember, aki eladta Magyarországot az oroszoknak. Ön mennyire tartja fontosnak azt, hogy az országot ne vezethesse egy hazaáruló Putyin-pincsi?

[ ] Nagyon fontosnak tartom.

[ ] Ostoba fideszes vagyok.



2. Ön szerint jó az, ha az egész világ azon röhög, hogy egy abált szalonnán szocializálódott tapló stadiont építtet a dácsája mellé?

[ ] Nem annyira jó.

[ ] Igenis én a saját lábamon állok. Meg kicsit a tiéden is.



3. Vannak, akik szerint nem helyes, hogy Rogán Antal lenyúlta a fél Belvárost, és még sunyin vigyorog is hozzá. Képes Ön rendeltetésszerűen működtetni egy szeneslapátot?

[ ] Esetleg kettőt is.

[ ] Kikérem magamnak, az az én drága Tónimnak jár.



4. Tudta-e Ön, hogy a megélhetési Habonyok azt csinálhatnak ebben a búvalbaszott országban, amit csak akarnak?

[ ] Sajnos, igen.

[ ] Lerúgjam a fejed, te szemtelen kisnyugdíjas?



5. Sokféle véleményt lehet hallani Deutsch Tamással kapcsolatban. Vannak, akik szerint a bangkoki hölgyismerősének hasán nem tejpor volt, egyetért Ön ezzel?

[ ] Én inkább egy Viagrával visszaélő, kapuzárási pánikban szenvedő orrszarvúra bíznám a dolgot.

[ ] Kiafasz az a Vincent?



6. Vannak, akik szerint nem érdemes jópofizni ezekkel a korrupt maffiózókkal, hanem inkább villanyvasalóval kell ütni a fejüket. Egyetért ezzel a véleményekkel?

[ ] Sajnos nincs villanyvasalónk, de találtam egy franciakulcsot a spájzban.

[ ] Azt hiszem az Önök jogi képviselőjét vittük be az osztályra.



7. Támogatná Ön a magyar kormányt abban, hogy tényleg mindent ellopjon, ami mozog, vagy inkább mégis megkeresné azt a villanyvasalót, ami talán a pincehelyiségben található a Révai Nagylexikon mögött.

[ ] Egyre hajlamosabb vagyok arra, hogy unortodox módon kezeljem az állami szintre emelt tolvajlást.

[ ] A keményen dolgozó kisembereket talán zavarja ha egy kicsit jobban járunk, mint ők, de pont leszarjuk.



8. Helyesnek tartja, hogy Semjén Zsolt mondja meg, hogy mit csinálhat Ön a hálószobájában?

[ ] Majd ha először törvényesíti a viszonyát azzal a fiatalkorú struccal.

[ ] Apage satanas!



9. Egyetért Ön azzal, hogy Orbán Viktor pedikűröse megkapja gebinbe az Északi-középhegységet?

[ ] Inkább vietnami papucsban kellene futkosnia az albán határ irányába.

[ ] A Nemzeti Együttműködés Rendszerében mindenkinek lehetősége van arra, hogy hasznosítsa az Északi-középhegységet, talán egyeseknek egy kicsit több lehetősége van, de nem lehet minden tökéletes.



10. Egyetért Ön a magyar kormánnyal abban, hogy meg kellene védeni az Ön takarékbetétkönyvét, az Ön perzsaszőnyegét és még azt a fél üveg szilvóriumot is a konyhaszekrényben.

[ ] Megvan a villanyvasaló!

[ ] Egy demokráciában nincs egyéni szilvórium.

http://orulunkvincent.blog.hu/2015/04/25/az_orulunk_vincent_blog_nemzeti_konzulta cioja
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jobbik: a gazdák felháborodtak az agrárkamara tagdíjbehajtás
  2015-04-25 20:46:58, szombat
 
  2015. 04. 25. 12:32

Jobbik: a gazdák felháborodtak az agrárkamara tagdíjbehajtása miatt


A gazdák szerint az új agrárkamara magas tiszteletdíjakkal, drága kocsikkal és irodákkal dolgozik, de tevékenysége érdekképviselet helyett a tagdíjbehajtásra szorítkozik. Számos esetben a Kamara munkatársai személyesen keresték fel az érintetteket. A Jobbikot ez felháborítja.

Nagy az elégedetlenség a gazdák körében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagdíjbeszedési módszerei miatt. A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Jobbik Ifjúsági Tagozata felszólítja a földművelésügyi minisztert és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökét, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a kamara a pénzbehajtás és a bírságok helyett inkább lássa el feladatát és érvényesítse a gazdák érdekeit, illetve erősítse a hazai agrár- és élelmiszergazdaságot - áll a két szervezet közös közleményében. Az újjászervezett NAK immáron több mint két éve létezik.
Tagdíjbehajtás mint érdekképviselet

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője és Szabó Péter, a Jobbik Ifjúsági Tagozat országos alelnöke kifejtette, hogy a gazdák elmondása szerint a két esztendő nem volt elegendő az értékelhető kamarai szolgáltatási rendszer kialakításához. A NAK lényeges szerepet nem tölt be a gazdák életében, a mindennapokban hasznosítható segítséget számunkra nem nyújt. Egyetlen területen mutat példás aktivitást a NAK, pontosan a tagdíjbeszedésben.

A jobbikos politikusok szerint a NAK elsősorban a tagjai befizetéseiből, a tagjai érdekében kellene, hogy dolgozzon.
Irodabérlés, gépkocsik, magas tiszteletdíj

Az elmúlt két esztendőben beszedett tagdíjakból részben olyan, nyilvánosan is követhető kifizetéseket teljesített a NAK, amelyek visszatetszést keltettek a gazdákban. Így rendszeresen emlegetik a meglepően magas tisztségviselői tiszteletdíjakat, a gépkocsivásárlásokat, az irodabérléseket és nem utolsósorban a sokszorosára növekedő országos és helyi adminisztratív munkatársi állományt. Ezek szükségszerűsége a hiányzó kamarai szolgáltatás rendszer miatt a gazdáknak nehezen megindokolható.

,,Nevetségesnek tartjuk, hogy egy érdekvédelmi szervezet, melybe a gazdákat belekényszerítették, csupán bírságolással tudja magára felhívni a figyelmet, miközben a magyar agrárium számos sebből vérzik. A NAK a továbbiakban törekedjen arra, hogy megszolgálják a gazdák bizalmát azzal, hogy minden erejükkel a valós problémák megoldásában segítenek!"

- zárul a Jobbik és a Jobbik IT közleménye.
Feszültségforrás

Az Agrya - a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége szerint a fő feszültségforrást, a hiányzó szolgáltatásokon túl, a kivetett kamarai bírság, pótlék jelenti. A szervezet úgy véli, hogy a NAK indulásakor a felkészületlenségre utaló komoly működési zavarokat élhettek meg a gazdák. "Ez alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a NAK vezetése, adminisztrációja is tud hibát elkövetni. Ezen túl az új kamarai rendszer formálódik, abban minden szereplőnek meg kell találnia a helyét, nagyobb türelemmel kellene kezelni a mulasztásokat is. Emiatt is érthetetlen a gazdák számára, hogy mi indokolja, hogy egy nagyon barátságtalan eszközt, a bírságolást alkalmazza egy elvileg értük működő szervezet." - áll a szervezet közleményében.
Személyes felkeresés

Süle Katalin, a Kamara elnökségi szóvivője többek között a sajtóhírekre reagálva elmondta: "a tagdíj befizetését elmulasztókat a 2013. évre vonatkozóan nem szankcionáltuk, a 2014. évre vonatkozó pótlék 50 százalékát pedig elengedjük. Ez is bizonyítja a NAK pozitív hozzáállását, viszont a tagdíjat tisztességesen fizető tagokkal szemben méltatlan lenne, ha eltekintenénk a szankcióktól." Kifejtette továbbá, hogy a Kamara minden esetben egyeztetett azokkal, akik a tagdíj-megállapító bizonylatban foglaltakkal nem értettek egyet, sőt

"számos esetben a Kamara munkatársai személyesen keresték fel az érintetteket."

Termelőszövetkezetek után új korszak: agrárkamara

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a NAK létrehozatalakor kiemelte: ,,Még nem volt olyan erős agrárszervezete a magyar vidéknek, a magyar gazdáknak, mint most, az új köztestület létrejöttével." - jelentette ki a miniszter. A NAK elnöke, egy fideszes országgyűlési képviselő: Győrffy Balázs. Az alakuló közgyűlésen egyhangúlag elfogadott alapszabály 11 tagdíjfizetési osztályt állapít meg. A tagok gazdasági súlyától függő, sávosan növekvő éves kamarai tagdíj 2 ezer és 1 millió Ft között alakul.


http://alfahir.hu/jobbik_a_gazdak_felhaborodtak_az_agrarkamara_tagdijbehajtasa_mi att
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 564 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 216
  • e Hét: 1874
  • e Hónap: 18667
  • e Év: 151584
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.