Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Boleyn Anna és az emancipáció
  2015-04-26 14:35:33, vasárnap
 
  Amikor egyik barátom megküldte Morus Tamásról szóló életrajzi írást, beindultak berozsdásodott szellemcsatornáim. Eleinte azt sem tudtam, hogy kicsoda ő: Morus Tamás! Pedig, illett volna tudnom, hiszen Lutherrel egy idős volt, és így a Csele patakba fulladt magyar királlyal is.
A törtéénetet, amiről barátom írt, a következő ajánlással küldte el nekem:
- ,,... a mohácsi csata utáni helyzetről elmélkedő Mórus könyv. Rólunk magyarokról, Európáról gondolkodik benne, mintha tegnap írta volna!".


Nagyon örültem ,,Tamás bátyó" történetének, hiszen előtte a magyar irodalmi lexikonokban keresgéltem róla adatokat...! (Akkor még nem ismertem az internetes keresőket, ahol esetleg rátalálhattam volna.)

Olvasva Sir Thomas More élettörténetét, az is eszembe jutott, hogy az egész történelmi kort feldolgozó filmet láttam valamikor a tv-ben ANNA címmel.
Ez a film sok, addig érthetetlen jelenséget megértetett velem. Például: megértettem azt, hogy annak a nőnek megpecsételődött a sorsa, aki sikerorientált személyiséggel köti össze az életét! Így járt Boleyn Anna is. VIII. Henrik ugyanis, nem tudta elviselni, hogy nem volt képes fiú trónörököst nemzeni! Ezért, addig nem nyugodott, mígnem - Katalint, akkori feleségét - mint akadályt "leradírozta" az "útból". Amilyen kíméletlenül elbánt vele, az előrevetítette Anna balsorsát is.

A sikerorientált ember sajátja, hogy számára nem létezik kudarc. Ha mégis megesik vele, akkor azokat a személyeket megtagadja, mintha soha nem is léteztek volna, akihez/akikhez a kudarcélmény fűződik. Ha ez sem jár sikerrel, akkor törli a kudarcot "okozó" személyt az élők sorából. Ezzel, egyszer, s mint számára olybá válik a dolog, mintha meg sem történt volna.

Sir Thomas számára is eleinte sikeres királynak tűnt VIII. Henrik. Később, azonban felismerte, hogy tragédiával végződhet egy ilyen király szolgálata! Mert azt is jól tudta, hogy az életben nem lehet mindig, mindent sikeresen elintézni, elvégezni, megoldani!

Anna sem volt hajlandó úgy tenni, mintha a világon sem lenne VIII. Henriktől származó első gyermeke, Erzsébet! Amikor VIII. Henrik házasságuk érvénytelenítését követelte tőle, Anna ezt megtagadta. Ugyanis, anyai szívével megérezte, hogy rendkívüli képességű leánygyermeket hozott a világra, akiben meglátta:
- ,,Olyan nagy királya lesz Angliának, amilyet még nem látott a világ!"


Boleyn Anna inkább a pallóst választotta, nehogy elveszítse leánya: Erzsébet a trónöröklés jogát! Erről, viszont az is eszembe jut, hogy sem a királyok, de még a pápák sem lehetnek tévedhetetlenek. I.
I. Erzsébet, Anglia királynője is bizonyíték arra, hogy a nőnemű emberek nem csak "kizárólag" családon belüli tevékenységre "használatra" alkalmasak!


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 163 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 254
  • e Hét: 877
  • e Hónap: 4003
  • e Év: 35733
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.