Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Mindentudó olívaolaj
  2015-04-28 23:52:54, kedd
 
  Mindentudó olívaolaj

A szakemberek igazolták azt, amit a görögök már évezredekkel ezelőtt is tudtak: az olívaolaj segít megőrizni az egészséget és a fiatalságot.

Vajon miben rejlik a ,,folyékony arany" titka, amely nem csak a főzéshez és a testápoláshoz kiváló, de természetes gyógyszerként védi a testet a káros külső behatásoktól is?
A mediterrán országokban napjainkban is rengeteg fogy belőle. Egy tanulmány szerint a görög sziget, Kréta lakói használják a legtöbb olívaolajat, évente kb. 21 liternyit, és ők élnek a legegészségesebben, valamint a legtovább - nem ritka a 100 év feletti kor! - is. Nem csoda, hogy az orvostudomány világszerte az olívaolaj gyógyhatásait kutatja, és így újabb és újabb szenzációs felfedezések látnak napvilágot.

A szabad gyökök ellensége

Az olívaolajban rengeteg E-vitamin és másodlagos növényi anyag található. Ennek a remek kombinációnak köszönhető, hogy véd az agresszív oxigénmolekulák, az úgynevezett szabad gyökök ellen, melyek leginkább a környezeti behatások, például a stressz és a dohányzás miatt jönnek létre a szervezetben. A szabad gyökök károsítják a sejteket, gyorsabban öregedik tőlük a bőr, sőt, a rák kialakulásában is jelentős szerepet játszanak.
A kísérletek szerint azonban az olívaolaj ez utóbbi betegség ellen is hatékony védelmet nyújt: a feltételezések szerint például 25%-kal kisebb a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik naponta legalább két alkalommal fogyasztják. Olyan anyagot is találtak benne, amely a laborvizsgálatok során legyőzte a gyomorfekélyt, egyes esetekben pedig akár gyomorrákot is kiváltó helico baktériumot.






Rugalmassá teszi az ereket

A növényi olajok pozitívan hatnak a koleszterinszintre. Míg más fajták, például a szezámolaj az összértéket csökkentik, addig az olívaolaj főleg a vérben lévő ,,rossz" LDL-koleszterin ellen hatásos, a ,,jó" HDL-koleszterin szintjét ugyanakkor nem befolyásolja. A titok az olívaolajban található telítetlen zsírsavakban rejlik. A telepítési területtől, a szüret idejétől és az előállítási módtól függően az olaj 55 és 90% közötti mennyiségben tartalmazza ezt jótékony hatású anyagot. A telítetlen zsírsavak megvédik az érrendszert a meszesedéstől, és megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben, így védenek az érrendszeri megbetegedések és a trombózis ellen, de a magas vérnyomás megelőzése szempontjából is hatékonyak. Ráadásul az olívaolajnak egy fontos pozitív ,,mellékhatása" is van: a benne lévő növényi anyag, az úgynevezett fenol révén az erek még egy zsírosabb étkezést követő véráramváltozáshoz is alkalmazkodnak.


Hogyan ismerhető fel a jó minőségű olaj?

Figyeljünk oda a vásárlásnál, ugyanis csak az első osztályú olaj az, ami valóban egészséges! Ha a címkén azt olvassuk, hogy ,,extra szűz", nyugodtan tegyük a kosarába, ennek az előállításához ugyanis alig egy nappal korábban leszedett olívabogyókat használtak. Az eljárás a következő: a termést jól szellőző szobában tárolják, aztán lemossák róla a szennyeződéseket (talajmaradványok, levelek és ágak), majd egy mechanikus rendszer segítségével kipréselik az olajbogyót. Az így keletkező pasztát kíméletesen átgyúrják, majd az olajat ülepítéssel és centrifugálással választják el a masszától. Az extra szűz olívaolajat ezután leszűrik, és palackozzák, a folyamat során azonban sem oldószert, sem hőkezelést nem alkalmaznak.
A Sansa feliratú olívaolaj ezzel szemben a centrifugálás során keletkező maradványokból készül. Mivel oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából, így az élettani hatásai is jóval kedvezőtlenebbek.

Segít a stressz ellen

Az olívaolaj külsőleg, masszázsként, pakolásként alkalmazva élénkítő hatású, és segít legyőzni a stresszt. A bőrre kenve élénkíti a vérkeringést, így a görcsös izmok ellazulnak. Kenjük be vele a nyakunkat és a vállainkat, helyezzünk rá folpackot, majd fedjük be egy törölközővel az említett területet. Pihenjünk így félórát, végül zuhanyozzunk le meleg vízzel.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Egészségünk őrzői: az olajok
  2015-04-28 23:50:13, kedd
 
  Egészségünk őrzői: az olajok

Ha eddig azt hittük, csak a főzés során választhatunk jót és még jobbat az olajok széles választékából, van egy remek hírünk. A kisebb-nagyobb fájdalmak, a gyulladások és a fizikális problémák enyhítésére is megtalálhatjuk a természetes gyógyírt eme csodálatos készítmények között!

Gyakran már néhány csepp olaj is elegendő ahhoz, hogy sok kellemetlen panasz érezhetően enyhüljön. A felhasználási területtől függően gyógynövényekből készült illóolajokat vagy étkezési olajakat kell alkalmaznia. E természetes gyógyszerek előnye, hogy nemcsak olcsó, de ,,testbarát" anyagok is, azaz csak nagyon ritkán okoznak irritációt vagy allergiát.

Borsmentaolaj

A frissítő illatú készítmény gyorsan megszünteti a fejfájást, méghozzá legalább olyan hatásosan, mint a fájdalomcsillapítók hatóanyaga, a paracetamol, bizonyosodott be a Kieli Egyetem egyik kutatása során. A borsmentalevelekből nyert illóolaj ugyanis meggátolja a fájdalomról hírt vivő anyagokat a ,,munkájukban". Fejfájás esetén tegyünk 2 csepp tiszta borsmenta-illóolajat a homlokunkra és a halántékunkra, majd finom, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a bőrébe az ujjainkkal. Közben lélegezzünk nyugodtan és lassan.






Szezámolaj

A fűtött szoba az orrnyálkahártya legnagyobb ellensége. Mivel a meleg levegő kiszárítja, a baktériumok könnyebben megtelepszenek rajta. Ez ellen szezámolaj-alapú orrspray-vel vagy orrcseppel védekezhetünk. Az olaj nátha után is segíti a nyálkahártya regenerálódását.

Rozmaringolaj

A karácsonyi lakmározások miatt könnyen felborul az emésztés megszokott rendje. Székrekedés esetén élénkítsük a bélműködésünket olajos masszázzsal! 2-3 csepp rozmaringos illóolajat keverjünk össze 2 teáskanál napraforgóolajjal, majd az eleggyel masszírozzuk át a hasunkat az óramutató járásával megegyező irányban! A rozmaring javítja a vérkeringést, a napraforgóolaj pedig megkönnyíti a masszírozást.

Kamillaolaj

A legjobb szer, ha a bőr egyensúlya felborult, azaz bőrviszketés vagy gyulladásos bőrelváltozások, például ekcéma esetében. A kamillavirágból nyert illóolaj gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, így megszünteti a viszketést. Hetente egyszer vegyünk kamillaolajos fürdőt. Így készítsük el: 1 liter, forrásban lévő vízzel forrázzunk le 5 g kamillavirágzatot, hagyjuk ázni 15 percig, majd 5 evőkanál napraforgóolajjal együtt adjuk a fürdővizéhez. Ha inkább a testápolókat szeretjük, használjunk kamillakivonatot tartalmazó készítményeket.

Tökmagolaj

Többféle probléma esetén is sikerrel alkalmazható. Erősíti a hólyag izomzatát, így segít hólyaggyengeség és hólyagirritáció esetén. Tudományosan bizonyított azonban az is, hogy a tökmagolaj a megnagyobbodott prosztata miatti panaszokra is pozitívan hat. A tökmagot a mindennapi étrendünkbe is beépíthetjük, például ha tökmagos kenyeret fogyasztunk, vagy 1-2 evőkanál tökmagolajat keverünk a salátánkhoz.

Körömvirágolaj

A sebek nyomán hegek keletkeznek a bőrön. Ezeket teljesen eltüntetni nem lehet, de látványosan enyhíteni igen. Kenegessük a bőrünket naponta 2-3 alkalommal körömvirágolajjal vagy -balzsammal, hiszen mindkettő segíti a sejtek regenerálódását.

Ligetszépeolaj

A nagyon száraz bőr számára igazi jótevő a ligetszépe magjából nyert olaj, amely rendkívül gazdag linolsavakban és gamma-linolsavakban. Mindkettő védi a bőrt a kiszáradástól, így az ezzel járó feszülő érzést és viszketést is megakadályozza. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatásuk is van, nem csoda, ha ez az olaj sok bőrápoló termékben megtalálható. Belsőleg kapszula formájában alkalmazható.

Teafaolaj

Az ausztrál teafa leveleiből és ágaiból nyert illóolaj remek fegyver a lábgomba ellen. Már az első jeleknél (viszkető érzés) keverjünk össze 1 csepp teafaolajat 1 teáskanál vízzel, és naponta kétszer kenjük be az eleggyel a lábujjak közét.

Indiai gyógymód

Az indiai gyógyászat, az Ájurvéda szerint az olajos öblögetés kiűzi a szájüregből a baktériumokat, így nemcsak a fogszuvasodás és a fogínygyulladás ellen véd, de az immunrendszert is erősíti.
Így csináljuk: vegyünk a szánkba 1 evőkanál étolajat. Néhány percig forgassuk a szájüregben, mintha öblögetnénk vele, majd köpjük ki!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Pirított zöldségek sült sajttal
  2015-04-28 23:44:17, kedd
 
  Pirított zöldségek sült sajttal

Hozzávalók:

1 személynek:
1 kisebb cukkini
fél piros kaliforniai paprika
1 közepes paradicsom
1 szelet kb. 2 cm vastag pizza mozzarella
olaj

bors

Elkészítés:

A cukkinit és a paprikát felkockázom/felszeletelem, majd egy kiskanálnyi olajon sóval, borssal elkezdem sütni. A paradicsomot is felaprítom, majd azt is hozzárakom, és együtt megsütöm a zöldségeket.

A sajtot egy kiskanál olajon megsütöm, majd ha az alja megereszkedett, akkor lapáttal megfordítom, és a másik oldalát is pirosra sütöm.





Megjegyzés:

Én most sima pizza mozzarellával csináltam, de füstölttel még finomabb!

A receptet és a fotót Nijntjenyuszi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Túrógombóc aludttejből
  2015-04-28 23:42:33, kedd
 
  Túrógombóc aludttejből

Hozzávalók:

1 liter savanyú tej / aludttej
10 dkg gríz (búzadara)
csipetnyi só
zsemlemorzsa
vaníliás cukor
2 tojás
1 kanál vaj

Elkészítés:

A grízt beletesszük egy lábasba, beletörjük a 2 tojást, hozzáadunk csipetnyi sót, és óvatosan öntve az aludttejet állandó kevergetés mellett szép simára kavarjuk, hogy ne legyen csomós. Majd a tűzre tesszük, állandóan kavarva főzzük, hogy ne csomósodjon meg. Amikor elég kemény, levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk kihűlni, hogy ne bőrözzön meg a teteje.

A vajat odatesszük egy serpenyőben, bele a morzsát, és szép barnára megpirítjuk.

A grízes masszából szép gombócokat formázunk, és belehempergetjük a morzsába, vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:

Nagyon finom, másnapra is puhák és selymesek maradnak a gombócok...

A receptet és a fotót Mjjbaba küldte. Köszönjük!

Forás: Mindmegettge.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tepsis szezámmagos csirke
  2015-04-28 23:39:28, kedd
 
  Tepsis szezámmagos csirke

Hozzávalók 1 személyre:

1 csirkemellfilé
1 nagyobb krumpli
fél fej vöröshagyma

fehér bors
fokhagyma
citromlé
szezámmag
olívaolaj

Elkészítés:

A csirkemellfilét kettévágom, a krumplit és a hagymát felkarikázom, a hagymakarikákat félbevágom. A tepsit bekenem olajjal, belefektetem a krumplikarikákat, sózom, borsozom, megszórom fokhagymával, valamint meglocsolom egy kevés citromlével. Rászórom a hagymát. A hússzeleteket ráhelyezem a tetejére, azt is sózom, borsozom, megszórom fokhagymával, és citromlevet csöpögtetek rá. Az egészet megszórom szezámmaggal.

Alufóliával lefedem a tepsit, és előmelegített sütőben először 160 fokon párolom, amíg puha nem lesz a hús, majd az alufóliát levéve sütöm tovább 180 fokon, amíg rendesen át nem sül a krumpli és a hús.

Megjegyzés:

A receptet Forcas küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Savanyúkáposzta-leves kolbásszal
  2015-04-28 23:31:02, kedd
 
  Savanyúkáposzta-leves kolbásszal

Hozzávalók:

20 dkg füstölt szalonna
20 dkg füstölt kolbász
75 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl
liszt


Elkészítés:

A káposztát apróra vágom, és felteszem főni kicsit több vízben, mint ami ellepi. A szalonnát és kolbászt apróra vágom, megsütöm, és a megfőtt káposztához adom. A szalonna és a kolbász zsírjából a liszttel rántást készítek. Berántom vele a levest, hozzáadom a tejfölt, ízlés szerint sót, és még egyet forralok rajta.

Megjegyzés:

A receptet Anyapinta küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Egészségben eltöltendő hetet!
  2015-04-28 21:11:30, kedd
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2236
  • e Hét: 6817
  • e Hónap: 20722
  • e Év: 150429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.