Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2015-04-06 23:46:54, hétfő
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Köszönet
  2015-04-06 23:25:19, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Maradék sonka? Sebaj!
  2015-04-06 22:29:17, hétfő
 
  Maradék sonka? Sebaj!

Előfordul, hogy több sonkát veszünk, mint kellene, nehogy szégyenben maradjunk a húsvéti vendégsereg előtt. Hiába kínálgatunk a családnak, már senki nem kívánja. Egy kicsit átalakítva, beburkolva, rétegelve vagy felkockázva már biztos szeretni fogják!

Szerencsére a főtt sonka hetekig is eláll a hűtőben, így nem kell attól tartanunk, hogy hamar megromlik. Egy kis fantáziával könnyen becsepészhetjük ételeinkbe a húsvéti sonkát kicsit újraértelmezve, torma és kalács nélkül. A legtöbb esetben fel sem tűnik kritikus családtagjainknak, hogy a húsvéti sonka öltött új alakot.





Sonkás pizza - a legnépszerűbb alternatíva

Vékonyan felszelve tehetjük pizzára, apróra kockázva szinte bármilyen tésztaételt feldobhatunk vele, de lángostésztába is tehetjük. Mivel a franciák nagy sonka-rajongók, érdemes tőlük is ellesni néhány ötletet: remek például francia melegszendvicsben, croque monsieur-ben, de bármilyen zöldséges quiche-t is gazdagíthatunk vele. Néhány szál párolt spárgát is becsavarhatunk egy vékony szelet sonkába, majd besamellel leöntve, kis reszelt sajttal megszórva még ünnepi ételt is alakíthatunk belőle.





Gyors vacsora: tejszínes-sonkás-sajtos spagetti

Rakott ételekbe a rétegek közé szórhatunk egy sor darált sonkát, de bármilyen tepsis húsra vagy zöldségre is tehetünk egy-egy szeletet. Krémlevesekbe kockázott sonkát tehetünk betétként.

Személyes kedvencünk a mozzarellával töltött cukkini sonkaköntösben, valamint a sonkás-tormás quiche, de remek vendégvárót, borkorcsolyát is készíthetünk sonkából, ha van otthon egy csomag leveles tésztánk: kifliket, holdakat tölthetünk egy kevés tejföllel és fűszerrel elkevert darált sonkával, és hogy ne legyen unalmas, a tészta felét túrós, sajtos vagy zöldséges krémmel készítsük.





Tavaszi és ünnepi: sonkába tekert spárga

Gombás-sonkás leves





Krémlevesbe betétként is remek a sonka

Hozzávalók: 20 dkg főtt sonka, 1 fej hagyma, 10 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 1 l a sonka főzőlevéből, fél evőkanál ételízesítő, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája

Elkészítés: A sonkát kis darabkákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk. A margarint nagyobb lábasban felolvasztjuk, és világosra pirítjuk benne a hagymát. Megszórjuk a liszttel, és kevergetve zsemleszínű rántást készítünk. Felöntjük a sonkafőzésből eltett lével (ha nincs, kockából készített húslevessel), és lassú tűzön kb. 10 percig forraljuk. Beletesszük a gombát, a sonkát, megszórjuk borssal, a Delikáttal, és a petrezselyemmel. Ismét kb. 10 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Leveses tálban a tejszínt simára keverjük a tojássárgával, ráöntjük a forró levest, összekeverjük, már nem forraljuk tovább, hanem azonnal tálaljuk.

Sonkás krumplipuffancs





Krumplipuffancs sonkával gazdagítva

Hozzávalók: maradék krumplipüré (3 dl), maradék, felkockázott sonka, 10 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 10 dkg liszt kevés sütőporral keverve, só, bors

Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, majd forró olajban kisütjük.

Pulykamelltekercs rántottával töltve

Hozzávalók: 1-1,5 kg pulykamell, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt, főtt sonkaszelet, 3-4 db tojás, 30 dkg szeletelt bacon, só, bors

Elkészítés: A pulykamellet középen bevágjuk és megnyitjuk. Klopfolóval gyengén kiverjük, aztán a húst sózzuk, borsozzuk. A hagymát megpucoljuk és felaprítjuk, majd a tojásokkal hagymás rántottát készítünk belőle. A pulykamellet kiterítjük, ráfektetjük a sonkaszeleteket, erre halmozzuk rá a rántottát, majd a pulykát nagyon szorosan feltekerjük. A szalonnával körbetekerjük a húsgöngyöleget, aztán alufóliába csomagoljuk. Előmelegített sütőben 200-220 fokon nagyjából 60-70 percet sütjük. Ha elkészült, levesszük róla az alufóliát és azonnal tálaljuk. Hidegtálon is nagyon jól mutat, ilyenkor hagyjuk kihűlni, és folpackba csomagolva tegyük hűtőbe egy éjszakára. Másnap szépen szeletelhető.

Sonkával sült laskagomba

Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, 10 dkg vaj vagy margarin, 40 dkg főtt sonka, 50 dkg laskagomba, 8 evőkanál zsemlemorzsa, 2 szál petrezselyem

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, apró kockákra, a sonkát ujjnyi vékony csíkokra vágjuk. A gombák szárának végeit lecsípjük, papírkendővel tisztára töröljük vagy folyó víz alatt gyorsan megmossuk, a nagyobbakat félbe, negyedbe vágjuk. A tárkonyt megmossuk, letépkedjük a leveleit. A sütőt 180 fokra (gázsütő: 2. fokozat) előmelegítjük. Egy sütőedényt vékonyan kivajazunk. A hozzávalókat sütőtálba tesszük, lazán összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néhány tárkonylevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit a sonkás gombához adjuk. A tetejére morzsoljuk a maradék vajat, meghintjük a zsemlemorzsával, és a sütőben kb. 20 percig, enyhe pirulásig sütjük. Megszórjuk a félretett tárkonylevelekkel, friss kenyér kíséretében tálaljuk.





Tepsiben vagy csőben sült, rakott ételek kiváló kiegészítője a sonka

Sajtkrémes-sonkás pite

Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 50 dkg sonka, 5 evőkanál natúr sajtkrém, 1 csokor snidling, 1 tojás sárgája, kevés só

Elkészítés: A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és egy közepes tállal 20 cm-es korongokat szaggatunk belőle. A sonkát nagyon apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A snidling is így jár, majd belekeverjük a sajtkrémet. A keverékből szép nagy púpokat teszünk a tésztakorongok egyik felére, majd összehajtjuk, és villával jó erősen lenyomkodjuk a széleit. Megkenjük a tetejét a tojás sárgájával, és aranybarnára sütjük. Lehet kisebb falatokat is készíteni, ilyenkor kevesebb ideig kell sütni.

Sonkás szárzeller stangli

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta, 50 dkg szárzeller, 20 dkg főtt, füstölt sonka, 1,5 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, őrölt bors, mustár, 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán). A tészta nyújtásához: liszt, a tetejére: tojás

Elkészítés: A tésztát hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük, fölaprítjuk. A zellerszárakat megtisztítjuk, úgy 12 centis darabokra vágjuk és enyhén sós vízben félig puhára főzzük. Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük. A sonkát apróra daraboljuk és a tejföllel meg a tojássárgájával turmixoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk és egy kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük. A felengedett tésztát belisztezett deszkán 5 milliméter vastagra nyújtjuk és 15 centi hosszú, 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyiknek a közepét megkenjük és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással végigsimítjuk a széleit, majd egymástól 2-3 centi távolságra, lehetőleg sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Előmelegített forró sütőben (220 fok; légkeveréses sütőben 200) 15-20 percig sütjük. Frissen kitűnő vendégváró sörkorcsolya.





A leveles tésztát háromszögekre is vághatjuk, megtöltve sonkakrémmel kiflit formázhatunk belőlük

Sonkás kelbimbótorta

Hozzávalók: 30 dkg mélyhűtött leveles tészta, 1 kg kelbimbó, 2 csokor petrezselyem, 20 dkg füstölt karaj vagy sonka, 3 tojás, 2,5 dl tej, 1,2 dl tejszín, 1 csipet szerecsendió, 15 dkg reszelt ementáli sajt

Elkészítés: A leveles tésztát hagyjuk kiengedni. A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk, és 3 percig forró vízben főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A húst vagy a sonkát kis kockákra vágjuk. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjunk bélelni vele egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A formát kiöblítjük vízzel, beleterítjük a tésztát, a túllógó széleket levágjuk. A tojást elkeverjük a tejjel, a tejszínnel, beleszórjuk a petrezselymet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A kelbimbót és a húst szétosztjuk a tortán, ráöntjük a masszát, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütő középső rácsán kb. 40 percig sütjük. Szeletelve kínáljuk.





A pizzán is mindenki szereti a sonkát, akár főve, felaprítva le is fagyasztható, így bármikor előkapható

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gyors shakshuka
  2015-04-06 22:17:28, hétfő
 
  Gyors shakshuka

Hozzávalók:

1 nagy fej hagyma
1 üveg lecsó
4-6 tojás
1 teáskanál őrölt vagy frissen tört római kömény
pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
chili (por, darált, egész - ami akad)

bors
olaj
korianderzöld (a tálaláshoz, száraz is jó)

Elkészítés:

Begyújtom a sütőt, légkeverésesen 150 fokra.

Egy sütőbe is tehető serpenyőben kevés olajon megdinsztelem a nagy darabokra vágott hagymát. Beledobom a felaprított fokhagymát, a római köményt és a chilit. 1 percig pirítom, majd a tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát. Ráöntöm a lecsót, visszateszem a tűzre. Kettőt rottyan, majd ráütöm a tojásokat a tetejére, annyit, amennyi kényelmesen elfér.

Ekkor beteszem a már bemelegedett sütőbe, és 10-15 percig sütöm, akkor jó, ha a tojás megsült, de a sárgája még épp folyós kicsit. A tetejére zöld koriandert szórok, és friss, puha kenyérrel tálalom.





Megjegyzés:

Ez a közel-keleti zöldséges kaja magyarosított instant változata, hiszen tulajdonképpen az sem más, mint egy lecsó. És nagyon gyorsan kész, ha nem akarunk külön a paprikával és paradicsommal bajlódni! Érdemes viszont jó minőségű lecsókonzervet venni, azon múlik minden.

A receptet és a fotót Komuvesa küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Málnás almakompót diétásan
  2015-04-06 22:15:05, hétfő
 
  Málnás almakompót diétásan

Hozzávalók:

3 alma
fahéj ízlés szerint
2 evőkanál édesítőszer
1 teáskanál méz
málnás gyümölcstea filter
citrom

Elkészítés:

1. Hámozzuk meg az almákat, kockázzuk fel.

2. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon kb. 10 percig főzzük, amíg az alma megpuhul.

3. Tegyünk bele 2 evőkanál édesítőszert, 1 teáskanál mézet, ízlés szerint fahéjat és citromkarikákat.

4. Végül áztassunk bele egy málnás gyümölcsteafiltert. Fogyasszuk még melegen vagy hűtve!





Megjegyzés:

A 90 napos fogyókúra gyümölcsnapjára készítettem, nagyon feldobja a monoton gyümölcsnapi menüt. A gyümölcstea finom ízt ad, és nem utolsósorban elveszi az édesítőszer - számomra legalábbis - furcsa, jellegzetes ízét.

Narancsos-fahéjas, almás-fahéjas teával is kiváló.

A receptet és a fotót Giuditta25 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Lecsós paprikás krumpli
  2015-04-06 22:13:03, hétfő
 
  Lecsós paprikás krumpli

Hozzávalók:

1-1,5 kg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika (ízlés szerint)
5-6 evőkanál lecsó
ételízesítő (ízlés szerint)
1 csokor petrezselyem
olaj
virsli, kolbász, szalonna (tetszés szerint)

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összetörjük.

Olajon megpirítjuk a hagymákat, hozzáadjuk a pirospaprikát és az ételízesítőt, a lecsót belekanalazzuk. Ha már a hagyma megpirult, beletesszük a kockára vágott krumplit, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi pont ellepi.

Ha a krumpli már majdnem megpuhult, belerakhatjuk a felkarikázott virslit, kolbászt vagy szalonnát. Az apróra vágott petrezselymet beleszórjuk, vagy akár a tálalásnál is megszórhatjuk.





Megjegyzés:

A lecsós alap igazán különleges ízt ad a paprikás krumplinak. Szalonnazsíron is el lehet készíteni.

A receptet és a fotót AgiJozsa küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Csontleves cérnametélttel
  2015-04-06 22:08:41, hétfő
 
  Csontleves cérnametélttel

Hozzávalók:

1 kg csont (sertés húsoscsont, farhát)
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, zöldborsó)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
15 dkg kelkáposzta
1 zöldpaprika
körömnyi cseresznyepaprika

10-15 dkg levestészta

Elkészítés:

A csontot és a zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a feldarabolt csontot, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük, hozzáadjuk a fokhagymát, a cseresznyepaprikát, valamint a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük.

Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldséget, a kelkáposztát, a zöldpaprikát egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú, gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.

Közben a levestésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd tálaláskor a levesbe teszünk belőle ízlés szerint.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Elégedett nyuszika
  2015-04-06 21:50:52, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Pirosodik Húsvét
  2015-04-06 21:33:00, hétfő
 
  Nagy László: Pirosodik Húsvét
(részlet)

Alkonyatkor festek
piros tojást, kéket,
borozgatva megköszönünk
égi üdvösséget.
Tél veszíti ingét,
pirosodik Húsvét,
hamarosan hazamegyek,
boldog leszek ismét.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Esti képek
  2015-04-06 21:28:32, hétfő
 
  Nagy László: Esti képek
(részlet)






Villog már a gyantaszagú
ládákban a sok tojás,
ketrec telik, három falu
csupa jérce-sikoltás.
Suhanc karját kosár húzza,
lányok ölén szárnyasok
rángnak, rácsapnak a blúzra,
pírban a mell fölsajog.
Most verejték esik latba,
piheg tünde mérlegen,
szívükön egy pillanatra
lehorgad a szerelem.
Aztán fölmagasul szépen,
földszag hömpölyög a szélben,
szikráznak a csillagok.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 719
  • e Hét: 1494
  • e Hónap: 6532
  • e Év: 136239
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.