Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
A Podemos-forradalom – avagy csináld magad a politikát
  2015-04-08 17:53:13, szerda
 
 
A Podemos-forradalom - avagy csináld magad a politikát, ha nem akarod, hogy a fejed felett döntsenek róla

BSimonkrisztian
2015. április 5. vasárnap, 19:09


15 hónappal azután, hogy megalakult a párt, már vezeti Spanyolországban a közvélemény-kutatásokat. De vajon képes arra egy párttá alakult grassroots mozgalom, hogy átvegye Spanyolországban a hatalmat? Vagy az egész csak egy hatalmas lufi, ami hamarosan kipukkan?

podemos.jpg

A Guardian nagyon alapos sztoriban mutatta be a Podemost, a Sziriza után a második olyan pártot, amely a tömegek elégedetlenségét meghallva, próbál meg egy kormányképes baloldali alternatívát nyújtani. A Kettős Mérce pedig összefoglalja a riport esszenciáját.

Az egész történet azzal kezdődik, hogy Pablo Iglesias, a 29 éves, (akkor még) szemöldök-piercinges egyetemi tanár arra kéri politológus hallgatóit, játsszák újra a Holt költők társaságának híres jelenetét, és álljanak fel a székeikre. Az üzenet: a hatalmat mindig felelősségre lehet vonni. A politika nem olyasmi, amit csak elemezgetünk (vagy magyar környezetbe ültetve: nem csak arról szól, hogy utólag megpróbálunk ,,értelmet vinni a kormányzati cselekvésbe"), ennél sokkal többről van szó:

A politikát vagy te csinálod, vagy veled teszik meg.

Egyetemi tanárként Iglesias előszeretettel támogatta a tüntető diákokat, és bár nem illett be a doktriner baloldali, kommunista értelmiségiek sorába, maga is úgy gondolta, a világ jelenlegi problémáiról Margaret Thatcher és Ronald Reagan megzabolázatlan globalizált kapitalizmusa tehetett.

Hogy ezt minél többen megérthessék, Iglesias, tanítványai és professzortársai keményen dolgoztak azon, hogy hatékonyan hirdessék az igét, elindították például saját politikai tévéműsorukat (és lepacsiztak a dél-amerikai balos populista vezetőkkel is). Tavaly januárjában, amikor Podemos (azaz ,,meg tudjuk csinálni") néven párttá alakultak, senki nem vette őket komolyan. Hiszen nem volt se pénzük, se komolyabb pártstruktúrájuk, de még konkrét politikai javaslatuk se volt túl sok - ennek ellenére egy évvel később a Puerta del Solon 150 ezer ember hallgatta Iglesiast, ahogy azt mondja az összegyűlteknek: Merjenek álmodni, és vegyék komolyan az álmaikat.

Szemben az establishmenttel

Görögországhoz hasonlóan itt is két nagy párt váltogatta egymást a hatalmon évtizedek (azaz 1982) óta. Az El País viszont nemrégiben azt írta, a Podemos 22 százalékot is ráver a kormányzó konzervatív Néppártra (PP) és váltópártjára, a Spanyol Szocialista Munkáspártra (PSOE). Ha még egy picit tovább nőnek, akkor Iglesias (aki jelenleg EP-képviselő), akár miniszterelnök is lehet.

Sokan úgy gondolják, nincs is más alternatíva, a Podemos nélkül Spanyolország a görögök sorsára jutna a romokban álló jóléti állam, a növekvő egyenlőtlenség és a szanaszéjjel morzsolódó középosztálya miatt (arról nem is beszélve, hogy nemrég írtunk róla, hogy a konzervatívok elkezdtek az Orbán-féle illiberalizmus felé is kacsingatni).

De mi ez a Podemos? Valami csoda?

Első ránézésre (de talán a sokadikra is) úgy tűnik, Igesiasék valami csoda folytán nőttek ilyen nagyra, de a Guardian szerint ennek az egésznek a hátterében egy többéves építkezés áll, bár sokáig még a pártvezetők se tudták, hogy párttá fognak alakulni, és hogy egy gazdasági válság farvizén ennyi támogatóra is lelnek.

Ma Spanyolországban a potenciális munkaerő egyharmada munkanélküli vagy az éves minimálbér (9080 euró) alatt keres. A nagyvárosokban már senki nem lepődik meg a kukázó emberek látványán, holott a válság előtt ilyen nem nagyon volt. A diktatúra végeztével érezhető optimizmus, amit felerősített a kétezres évek nagy építőipari fellendülése is, teljesen semmivé vált. A nagy pártok korrupciós ügyei pedig sokak számára nyilvánvalóvá tették, kik azok, akiktől biztosan nem várhatnak megoldást.

A szellemi táptalaj

Iglesias, mint már említettük, egyetemi tanár volt a Computense Egyetemen, Madridban. Itt találkozott azokkal az értelmiségiekkel is, akikkel együtt megalapította pártját. Legnagyobb befolyással Antonio Gramsci olasz marxista filozófus volt rájuk, aki munkássága során azzal érvelt, a legnagyobb harcot azzal a gépezettel kell folytatni, amely a közvéleményt formálja.

További ihletet nyertek Angliában, az Essex-i Egyetemen, ahol az argentin Ernesto Laclau és belga felesége Chantal Mouffe egy csomó könyvet és tanulmányt publikált marxizmusról, populizmusról és demokráciáról. Főművüket, az 1985-ös Hegemónia és szocialista stratégiát ma is előszeretettel olvassa a pártvezetés.

A szerzők szerint a szocializmusnak nem az osztályharcról kellene ma már szólnia. Helyette a szocialistáknak egyesíteniük kellene az elégedetlen csoportokat (például a feministákat, a melegeket, a környezetvédőket és a munkanélkülieket), és közösen kellene velük fellépni egy jól megfogható ellenség (általában az establishment) ellenében. Ehhez szerintük egy karizmatikus vezetőre van szükség, valamint Laclau és Mouffe arra bátorították az újbaloldali mozgalmakat, hogy ne riadjanak vissza az egyszerű, emocionális, már-már populista szövegektől se.

Szerintük a liberális elit csak azért populistázza le az átlagpolgárhoz egyszerű nyelven intézett szövegeket, mert fél attól, hogy mi lesz, ha az átlagemberek is politizálni kezdenek.

Iglesias maga a hagyományos szélsőbaloldalt is idióták gyülekezetének tartja, akik nem hajlandók a tévé erejével élni, mert alantasnak és manipulatívnak tartják. Holott a helyzet ma már az, hogy az emberek a média alapján döntik el, kire szavaznak, és nem a pártokhoz való hűségük alapján. Ezt jól látni azon is, hogy az elmúlt években a (szélső)jobboldali pártok rengeteget erősödtek amiatt, hogy Fox News és Russia Today stílusú műsorokban osztják az észt a kiábrándult választóknak. Iglesias szerint ugyanezt kell tenniük a baloldali pártoknak is.

Ő maga bele is vágott, és La Tuerka című tévéműsora hamar kultikussá is vált.

A 2011-es év

Ekkor történt, hogy a spanyolországi tiltakozások hirtelen hatalmas táborrá alakultak, több tízezer résztvevővel. Az indignadók, akik az Occupy mozgalmat is megihlették, többfelé bevették a köztereket, hogy megértessék országgal-világgal, úgy gondolják, a politikusok már nem képviselik őket. A közvélemény-kutatások azt mutatták, az ország nyolcvan százaléka mögöttük állt.

A tüntetők is úgy gondolták, többről van itt szó, mint egy baloldali tüntetésről, így többen spanyol, nemzeti színű zászlókkal mutatkoztak, hogy jelezzék, a nép itt egységesen lép fel valamiért.

Ekkor kezdődtek el nagyban az occupy (stb.) típusú, kézmozgásos, bázisdemokratikus, a szót udvariasan átadó beszélgetések is.

Iglesias érezte, hogy ebből valami nagy(on jó) dolog nőhet ki, hisz az embereknek elegük van a Merkel kottájából játszó nagy pártokból (a felelőtlen és demagóg válságkezelésről itt olvashattok). A tüntetések mégis behaltak egy pár hónap után, a választásokon meg - ahol alig-alig akartak megjelenni a kiábrándult állampolgárok az urnáknál - a Néppárt örülhetett valamiféle gyözelemszerűségnek. Aztán bele is kezdett a megszorításoktól hangos kormányzásába.

Szervezkedés

A háttérben persze robogott tovább a Podemos-indignados gépezet. rendszeresek voltak a gyűlések, és ment tovább a TV-műsor is, majd 2013-ban az iráni spanyol-nyelvű HispanTV is rendelt egy műsort Iglesiastól, a Fort Apache-t, amelynek trailerében Iglesias egy Harley Davidson nyergéből osztotta az igét.

A nézők persze ekkor még csak azok voltak, akik eleve egyetértettek Iglesiasékkal. A meggyőzés csak később kezdődött.

Méghozzá akkor, amikor Iglesias elkezdett jobboldali talkshowkban is vendégeskedni. A jóarc balos egyetemi tanárt, aki lazán lökte a műsorokban, hogy mindenről a korrupt politikai elit, Merkel és az Európai Központi Bank tehet, hamar sztárrá vált a másik politikai oldalon is. A nézők imádták. Sokan nem is tudták a nevét, csak arra emlékeztek, hogy ő az a csóka, akinek lófarka van, és jó a dumája.

A párt terve ugyanezen év augusztusában jött, amikor az Izquierda Anticapitalista nevű mini párt, és annak tüntetések millióit megjárt vezetője, Miguel Urbán felajánlotta Iglesiasnak, a médiasztárnak, hogy szálljon be hozzájuk: így talált egymásra a pártszervezet és a karizmatikus vezető. A tervük pedig az volt, hogy rövid időn belül annyira nagyra nőjenek, hogy le tudják váltani a PSOE-t, mint legnagyobb baloldali pártot, majd miniszterelnököt is állítsanak.

A tévéshow stábja neki is látott a kampányolásanak, és ki is próbálta magát már a 2014 májusi EP-választáson.

Hogy miért EP? Mert ez a választás a legtöbb választónak úgyis túlságosan távolinak és értelmetlen szavazásnak tűnik, így könnyebben adja a voksát kis pártokra, mint például a Podemos (vagy épp 2009-ben az akkor csak szárnyait bontogató LMP), ezen pártok pedig így demonstrálhatják a választók felé, hogy igenis van bennük potenciál országgyűlési választást is nyerni (azaz nem vész el a rájuk adott szavazat).

És működött

Bár a pártba már az elején bele volt kódolva a konfliktus, hiszen egyszerre akart radikális és pragmatikus lenni, valamint a mozgalomra és a karizmatikus vezetőre is építeni, az euforikus üzenet működni látszott. A politikát soha nem űző Podemos tagokat, egyre nagyobb tömegek fogadták, ezerrel folytak be a kampánytámogatások, és Iglesias attól se félt, hogy mi lesz majd, ha tényleg kormányozni kell.

Párttársának, Pablo Echenique-nek ugyanis kifejtette, a politika olyan, mint a szex: ,,Az elején rosszul csinálod, de aztán tanulsz a tapasztalataidból."

Nem sokkal az EP-választás előtt a potenciális választók nyolc százaléka ismerte a pártot, viszont ötven százaléka tudta, ki az a Pablo Iglesias. Végül az ő médiasztár-imidzsére építve sikerült akkor a szavazatok nyolc százalékával öt képviselőt az EP-be juttatni.

A következő állomás a spanyol parlament. Kíváncsiak leszünk.

(Aki pedig a sztori eredeti, jóval hosszabb kiadására kíváncsi, kattintson a Guardian cikkére.)

http://kettosmerce.blog.hu/2015/04/05/a_podemos-forradalom_avagy_csinald_magad_a_ politikat_ha_nem_akarod_hogy_a_fejed_felett_dontsenek_rol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„Mi az örökkévalóságnak dolgozunk, tudunk várni pár év
  2015-04-08 17:44:42, szerda
 
  ,,Mi az örökkévalóságnak dolgozunk, tudunk várni pár évet" - Semjén a Mandinernek

A katolikus egyházzal való jó viszonyt hozzák a Fidesznek, ugye?

Az sem magától van. Különben életem fő műve, hogy szerepem lehetett Szent István bizánci szentté avatásában, amellyel az 1054-es egyházszakadás óta az első közös szentje lett Keletnek és Nyugatnak. Más egyházpolitikai munkám is maradandónak bizonyult az ingatlanrendezéstől a történelmi egyházakkal kötött szerződésekig. A Fidesz mindenesetre bölcsen felismerte a KDNP értékét, az események pedig igazolták ezt a döntést.

Önök viszont elvileg különböznek a Fidesztől, azért van saját pártjuk.

Minden keresztény párt alapproblémája, hogy ha konzekvensen ragaszkodunk az egyház tanítása szerinti politizáláshoz, az gyakran nem találkozik a közízléssel. Támogatottság híján pedig fennáll a veszély, hogy hitbuzgalmi egylet leszünk, nem pedig a társadalmat valóban alakítani képes politikai erő. A másik lehetőség, hogy nem ragaszkodunk annyira az egyházias dolgokhoz, akkor viszont egy idő után a kiüresedés veszélye leselkedik ránk. Én egyikben sem vagyok partner. Nem akarok hitbuzgalmi egylet elnöke lenni, de olyan néppárté sem, amely nem mer kiállni az egyházias keresztény értékek mellett. Mi semmit sem kényszerülünk feladni és mégis minden célunkat elértük. A Fidesz-KDNP szövetség az igazság-többség problémájára a megoldás. A KDNP ugyanakkor nem egyértelműen jobboldali párt, még akkor sem, ha általában csak egy jobb-bal koordináta-rendszert szokás használni. A nemzet, a család, az egyház értékeinek képviselete miatt mi markánsan jobboldalinak számítunk; a néhai SZDSZ ilyen értelemben szélsőbaloldali párt volt, amely anarchonihilista módon tagadta ezeket az értékeket.

Öt éve nincsenek a parlamentben.

Jó, csak az évtizedes harc belém ivódott... A lényeg, hogy van egy másik koordináta-rendszer is, a munkáé és a tőkéé. Keresztény pártként mi azt mondjuk, hogy a munka az elsődleges, s a tőkének mindig van társadalmi vetülete. Ebben a koordinátarendszerben mi tehát mérsékelt baloldaliak vagyunk, a néhai SZDSZ pedig szélsőjobboldali volt, hiszen a tőke primátusát, ráadásul a multinacionális tőke primátusát képviselte.

Ha már tőke és primátus. Amikor Erdő Péter prímás is Tarsoly Csabával üzletelt, lehet hitelesen tőkeellenesnek lenni?

Aki életében bármilyen kapcsolatban volt Tarsoly Csabával, az összefüggésbe kerül a Quaestor tisztességtelen ügyeivel is? Az Esztergomi Főegyházmegyének a prímási bor termék miatt volt köze a Quaestorhoz. Nagyon nem korrekt, amikor fotókat mutogatnak és azt sugallják általuk, mintha az egyház benne lett volna valami tisztességtelen ügyben. Én soha életemben nem találkoztam Tarsoly Csabával, de politikában élő emberként én is rengeteg emberrel találkozom. Amíg nincs tudomásom arról, hogy az adott illető erkölcsileg vállalhatatlant művelt, miért ne találkoznék az illetővel?

Sokakkal kell? Orbánt mintha sokkal inkább Lázár János helyettesítené, nem ön, a hivatalos miniszterelnök-helyettes.

Lázár János a kancellária jellegű ügyeket viszi a Miniszterelnökségen, ami nem ütközik az én feladataimmal. Már csak azért sem, mert az én portfólióm körülbelül: Goethe és a világegyetem. A nemzetpolitika persze nagyon hangsúlyos benne. Életcélom, hogy a ciklus végére meglegyen az egymillió új magyar állampolgár. Érzelmileg, személyesen is az. Anyám erdélyi: én tudom, milyen az, amikor valakit egy életen át bozgoroznak. A honosítással nekik szolgáltatunk igazságot.

Az RMDSZ-szel való fideszes-kormányzati kiegyezés az ön sikere?

Az RMDSZ-szel való kiegyezést szorgalmaztam. Elfogadom természetesen, hogy egy nagy szövetségben, amilyen a Fidesz-KDNP, mindenkinek megvan a maga baráti köre, amely politikai hatásokkal is járhat. Ez egyébként helyes. Annál erősebb a magyarság szövete. A személyes kapcsolatok viszont nem egyenlőek egy kormány politikájával. Azt kell látni, hogy ha az RMDSZ nem jutna be a bukaresti parlamentbe, akkor oda nem egy másik magyar párt fog kerülni, hanem csak román pártok, és akkor a magyar politizáló értelmiség ideológiai alapon előbb-utóbb beolvadna a román pártokba és vége lenne a magyar képviseletnek. Egyúttal az RMDSZ-t arra kell buzdítani, hogy visszatérjen a szövetségi jelleghez és integrálja azokat, akiket lehet. Kelemen Hunorral mindenesetre történelmi lépést tettünk meg, kölcsönös bizalom van az RMDSZ és a magyar kormány között. Ennek eredményeként a honosításban immár az RMDSZ is részt vesz.

[Stumpf András nagyinterjúja Semjén Zsolttal a Mandineren.]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tarsoly mindent leírt
  2015-04-08 17:40:58, szerda
 
 
Tarsoly mindent leírt

A Quaestor-vezér pénzügyi felügyelet munkatársai előtt tett vallomásai, köztük egy több nap alatt összeállított írásos nyilatkozat is bekerült a nyomozati iratok közé lapunk információi szerint. A károsultak ugyanakkor nem bíznak a nyomozókban. Azt mondják, a politikának nem érdeke az ügy tisztázása.

Napokon belül dönthet a Fővárosi Törvényszék, hogy helybenhagyja-e Tarsoly Csaba és társai előzetes letartóztatását, vagy szabadlábra helyezi őket, esetleg más, enyhébb kényszerintézkedést rendel el - házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat.

Napokon belül jogerősen döntenek arról, maradjon-e a bilincs Tarsoly Csaba kezén
Veres Viktor / Népszabadság

Mivel a kényszerintézkedés ellen benyújtott fellebbezéseket nem tárgyaláson bírálja el a másodfokú bíróság, vélhetőleg az érintettek védői is csak a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményéből értesülnek majd a döntésről. Papp Gábor ügyvéd, Tarsoly védője azért fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, mert szerinte sem a szökés-elrejtőzés, sem a bizonyítékok megsemmisítésének a veszélye nem áll fenn, márpedig a bíróság ezekkel az indokokkal tartóztatta le a gyanúsítottakat.

Tarsoly a Quaestor-ügy kirobbanása és az őrizetbe vétele között eltelt közel három hét során védője szerint folyamatosan együttműködött a pénzügyi felügyelet embereivel, akik ez idő alatt többször ,,kihallgatták". Majd Tarsoly a felügyelet utasítására írásba foglalta, hogy szerinte mi és miért történt a brókercégnél.

Információink szerint az egyes felügyeleti meghallgatásokról készült jegyzőkönyveket és Tarsoly sokoldalas írásos jelentését is megkapta az ügyben csalás gyanújával nyomozó Nemzeti Nyomozó Iroda.

Eközben a Quaestor károsultjainak egy részét képviselő ügyvéd, Magyar György azt közölte lapunkkal, hogy napokon belül összeáll annak a szakmai bizottságnak a névsora, amelyet az ügy hátterének feltárására hívnak majd életre. Ha minden jól megy, e hónap közepére meg is kezdheti működését a testület.

Magyar a 2006-os rendőri intézkedéseket vizsgáló Morvai-bizottsághoz hasonlóan a pénzpiaci ,,játékszabályokat" és a vonatkozó hatályos törvényeket jól ismerő független szakértőket kér fel a történtek hátterének feltárására.

- Objektív és teljes körű vizsgálatot az állami szervektől nem remélhetünk ebben az ügyben - mondta lapunknak Magyar György. - A brókercég egyik ügyfele, az állam, a cég működésképtelensége beismerésének pillanatában, a sajtóhírek szerint jogilag igencsak vitatható eljárás keretében még visszakaphatta a pénzét, miközben a többiek, a kisbefektetők nem.

Magyar szerint a történtek fényében aligha remélhető a rendőrségtől, hogy ,,majd jól leleplezi" egy másik állami szerv (a Külgazdasági és Külügyminisztérium) esetleges törvénysértését. Főleg annak fényében nem, hogy a miniszterelnök a lépést az adófizetők pénzének védelmében tett helyes kormányzati magatartásnak minősítette. Nagyon úgy tűnik, a politikának nem áll érdekében a történtek teljes körű kivizsgálása.

Hazai pénzügyi és befektetési szakértők mellett Magyar György Párizsból és Madridból is segítséget hív. Az ottani független európai értékpapír-piaci szakértőktől arra a kérdésre vár választ, hogy ,,mit mond" a Quaestor-ügyhöz hasonló esetekre az európai jog, és milyen gyakorlatot kell vagy legalább illik követni az ilyen esetekben például az érintettek kártalanításakor?

http://nol.hu/belfold/tarsoly-mindent-leirt-1526707
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szegény embert csak a Fidesz húzza! Fel az ágra!
  2015-04-08 17:18:25, szerda
 
 
A szegény embert csak a Fidesz húzza! Fel az ágra!
2015.04.07. 15:08

Nagyon, de nagyon irtózik a kormány minden egyes szeglete a keményen dolgozó, bérből és fizetésből élő ember valós helyzetének a feltárásától. Eddig nagyon szívatta őket a fülkeforradalom, de most rájuk irányul végre a figyelem. Jó, persze ez is csak egy újabb üres ígéret volt részükről, mint annyi más egy hosszú sorban ebben a nagy gazdasági növekedésben, de az istennek nem nevezné a nevén a mára kialakult helyzetben a szegény ember létezésének a beismerését. Arról meg egyenesen nem is hajlandó beszélni, ezek az emberek, és azok gyermekei már lehet éheznek is a stadionok árnyékában, hátuk mögött a kazah rokonsággal. Pedig még ezek az emberek abban az akár jobbnak is helyzetben vannak, amikor még van számukra bizonyos megélhetés,amit azért volt szíves a nemzet tolvaj kormánya elég nehézzé tenni a számukra az adóemelésekkel, az új adókkal, és fizetéscsökkentésekkel. De azokkal mi van, akik havi negyvenhétezerből élnek meg a kormány szerint? És azokkal akiknek még ez a kiváltság sem jutott a nemzeti együttműködés rendszerében?

De hosszú lenne felsorolni azokat a rétegeket is, akiktől a kormány gazdaságpolitikának nevezett ámokfutása elvette a lehetőséget a munkából való megélhetéstől. Itt vannak az állásukat vesztettek, itt vannak a rokkantak, itt vannak a betegek, itt vannak azok, akik akarnak dolgozni, de nem nagyon tudnak hol. És ott van velük a családjuk is, akik miatt egyre nehezebb és kilátástalanabb a helyzetük, és a jövőjük.

Ezek közül az emberek közül bizony már sokan éheznek. Ezt azért így nem meri kimondani a brókereknél hasznot kereső állami gépezet, de tudomást sem hajlandó venni róluk. Sőt! Minden eszközzel, és lehetőséggel tagadja a létezést. A magát kereszténynek nevező törpepárt még attól sem riad vissza, az éhezést életformának tekintse ezen embereknél, és azok gyermekeinél, számukra ezen magyarázat a helyes megfogalmazás. A magát emberinek nevező erőforrás minisztérium prédikátor szentfazeka még a szótárból is törli a szegény szót. Maga a főgeci is csak azt hajlandó egy papírról felolvasni, ma Magyarországon nem nő a szegénység hanem csökken. Egy város szarrágónak is nevezhető polgármestere pedig egyenesen megtiltja az ételosztást a városában, mert az nem jól néz ki.

Igen? Kedvesnek nem nevezhető mocskos férgek, hamarosan nagyon el lesztek taposva ezen felfogásotokért. És ebben benne lesznek azok is, akik nincsenek fent felsorolva, de tevékenyen részt vesznek a szegénység és az éhezés tagadásában. Nagyon el vagytok telve az úgynevezett gazdasági növekedéssel, meg a jobban teljesítés üres emlegetésével. Valóban van az országban gazdasági növekedés, de ez nem teljes mértekben a ti érdemetek. Sőt. Nálatok inkább a családi összefogásból eredő növekedés a jellemző, amihez a közpénz adja az alapot, amelyet olyan szorgosan tesztek a saját zsebetekbe. Ebből áll a család saját lábon, ebből kapnak trafikot a haverok, innen jön a föld a támogatásért a talpnyalóknak, közben meg a kisember, aki eddig keményen dolgozott lassan éhen hal. Ez a gazdasági növekedés csak annyit jelent, az ország egy része még többet dolgozik, egyre kevesebbért, és ebből csak többet adózik. Nektek. Ti ebből építettek stadiont, gyártotok milliárdokért nézhetetlen köztévét, adtok vén szaros szivarozó gazdasági bevándorlóknak milliárdokat casinóra. Ebből van Orbán Viktornak mára lassan már mérhetetlen vagyona Mészáros Lőrinc nevén. Így lesz a Rogánokból, Lázárokból, Kósákból, Közgépekből, Habonyokból, Giró-Szászokból meg a többi szarfaszúból lassan multimilliárdos.

De sokan nem vesznek részt ebben a játékban, ők a már nagyon szegények, és az éhesek. Ez már lassan az ország lakosságának a felét jelenti. Tőlük van elvéve a szociális háló, tőlük van elvéve a megfelelő életlehetőség biztosítása, tőlük van elvéve a remény a megélhetésre. Ők azok, akikre azt mondják nem is akarnak dolgozni, ők az ingyenélők, ők azok, akikről nem hajlandó a hatalom tudomást venni. Még ételt sem enged osztani nekik. Pedig már a fővárosban is egyre hosszabb lett a sor az elmúlt öt évben, ezen le lehet mérni a kormány minden sikerét. Vidéken talán még ennél is rosszabb a helyzet, ott még sorban állásra sem nagyon van lehetőség, mert nem engedik meg nekik. Pedig egyszer sorba fog állni a sok szegény ember, és aki éhezik, és számon kéri a sorsát attól, akinek ez nagyrészt köszönhető. Akkor nem lesz időtök magyarázatra tetves banda a stadionok páholyaiban, a kikötők vizén ringatózva. Nem bújhattok a törvények mögé, nem bújhattok a keleti szél alá, nem menekülhettek el a felelősségre vonás elől. Csak remélni lehet lesz olyan tökös a jelenlegi ellenzék amikor bekövetkezik a számonkérés, el fogja számoltatni a jelenlegi hatalmat, és annak elődjeit is. Vihar készül szemét banda, és nagyon sok fog esni abból, amit okoztatok, vissza tirátok.


http://banditapolitika.blog.hu/2015/04/07/a_szegeny_embert_csak_a_fidesz_huzza_fe l_az_agra
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kreatív Fidesz-maffia
  2015-04-08 17:15:18, szerda
 
  A kreatív Fidesz-maffia

2015.04.08. 14:05

Soha nem volt még ily ötletes ország-irányító bűnbandánk a rendszerváltozás óta. Ezt tárgyilagosan el kell ismerni. Teszem azt például, amikor bebizonyították, hogy a választásra jogosultak egyharmada az valójában - őket bármire feljogosító - kétharmad.

Tökélyre fejlesztették az állami vagyon megcsapolását is. Ezekhez az alakokhoz mérve Zuschlag János a maga 70 milliócskájával a fasorban sincs, de még Tocsik Márta is csupán egy nyeretlen kétéves egy Simicskához vagy éppen az Isten és a szerencse segedelmével viharos gyorsasággal gyarapodó Mészáros Lőrinchez képest! (És a névsort hosszasan lehetne folytatni.)

Egyébként a Quaestor botrány volt az, amelyik a legpregnánsabban megmutatta, hogy Orbán és csapata mennyivel leleményesebb a szociknál a haveroknak történő pénzosztogatásban is.

Amíg a nemzetrontó baloldali kormány sokmilliárdos, elvileg visszafizetendő állami kölcsönt adott a stadionépítésre, addig a Fideszesek a sok talicska lóvét ugyanilyen célra egyszerűen odaajándékozták.

Vagyis rájöttek arra, hogy miként lehet leghatékonyabban megakadályozni, hogy az állam pénzét ellophassa valaki. A lopást törvényesíteni kell. A milliárdokat a tolvajnak oda kell adni ajándékba, pl. adókedvezmények formájában. Ráadásul a tolvajok minél eredményesebb pénzlenyúlását állandó parlamenti belépőkkel és diplomata útlevelekkel is kell segíteni.

De jó néhány példa akad a Fidesz vezérkar emlékezetesebb újításaira az élet más területeiről is.

Ilyenek a többször is átadható létesítmények. (Akárcsak, mint a többször használatos pelenkák.)

Erre talán a legjobb példa a Várkert Bazár, amelyet már nem is egyszer sikerült átadni, ám jelenleg is még mindig dolgoznak rajta. (Van persze aztán olyanjuk is, amit egyszer sem mertek átadni, mert talán maguk is szégyellik a létét. Az éjjel, titokban felállított német megszállási emlékműre gondolok. Istenem, pedig milyen szép, megható beszédet tudott volna mondani Schmidt Mária a birodalmi sas felé ágaskodó Gábriel arkangyal lábai előtt!)

Nagy Fideszes ötlet a nemzeti konzultáció is. A demokratikus döntés tökéletes művi szimulációja. A virtuális demokrácia.

Eddig ez is mindig bevált. A lényeg, hogy csak azt kérdezzük meg, amit mi (a hatalom) akarunk, és csak olyan választ fogadjunk el, amit mi (a hatalom) jónak tartunk. Csodálom is, hogy még nem találták ki, ezzel a konzultációs trükkel miként lehetne kiváltani a parlamenti és helyi választásokat is. Sokkal olcsóbb és sokkal biztonságosabb megoldás lehetne. És akkor a jövőben nem fordulhatnának elő olyan, a veszprémihez hasonló malőrök sem, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szégyenére a ,,komcsik" szereznek mandátumot. Ráadásul, ha a köztelevízió frappáns nézőszámítási metódusát is átvennék, akkor akár olyan eredmény is születhetne 2018-ban, hogy a Fideszre leadott szavazatok száma meghaladta a tizenöt milliót.

http://proszektura.blog.hu/2015/04/08/a_kreativ_fidesz-maffia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nincs megállás: zuhan a döbrögista horda népszerűsége
  2015-04-08 17:11:23, szerda
 
  Nincs megállás: zuhan a döbrögista horda népszerűsége


Posted on 2015/04/08 Szerző: Admin


Egyre kevesebben tartanak ki a nagyobbik kormánypárt mellett.
Kétéves mélypontra került a kormányoldalba vetett bizalom - derül ki a HVG e heti számában megjelent Medián-felmérésből. A Fidesz támogatóinak aránya februárról márciusra 3 százalékponttal, 27-ről 24 százalékra csökkent a teljes népesség körében; ez azt jelenti, hogy mostanra a kormánypárt az egy évvel ezelőtti 36 százalékos támogatottságának a harmadát elveszítette. A Fidesz február óta bekövetkezett népszerűségvesztéséből az ellenzéki pártok - a lassan növekedő DK kivételével - egyelőre nem tudtak számottevő tőkét kovácsolni.
Ugyanakkor a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya legutóbb éppen két éve, 2013 márciusában volt olyan magas, mint most (37 százalék). A kormány munkájával való elégedettség is kétéves mélypontra került: az emberek mindössze 29 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány eddig jó teljesítményt nyújtott, szemben azzal a 68 százalékkal, akik rossznak minősítették az Orbán-kabinet munkáját. Még a Fidesz jelenlegi támogatói közül is csaknem minden hatodik (15 százalék) kritikusan szemléli a kormány tevékenységét.
A Fidesz jelenlegi táborának döntő többségét a kitartó hívek adják: a párt mostani támogatóinak 92 százaléka (emlékei szerint) a tavalyi választáson is a Fideszre szavazott. Ennek ellenpéldája a Jobbik: mostani szimpatizánsainak közel ötödrésze azt állítja, hogy tavaly tavasszal még a Fideszre szavazott, és azóta pártolt át a radikálisokhoz.
(civishir)
Bal-Rad komm: Pedig Húsvét előtt az udvari hangulatjelentő brigád-a Századvég-egyenesen a döbrögista horda népszerűségének szárnyalásáról adott hírt.


https://balrad.wordpress.com/2015/04/08/nincs-megallas-zuhan-a-dobrogista-horda-n epszerusege/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb rejtélyes cég tűnt fel a keleti nyitás körül
  2015-04-08 17:09:29, szerda
 
  Újabb rejtélyes cég tűnt fel a keleti nyitás körül

Hír24

2015. április 08. 11:23




Szigorúan magántulajdonban van, úgy segíti a magyar cégek keleti érvényesülését. A Közbeszerzési Hatóság volt vezetője a tulaj.

Kupon akciók a MALL.HU-nál! Csak április 9-12. között! »

A 444 szerint egy újabb rejtélyes cég tűnt fel a keleti nyitás körül. A Pangolf nevű, magánkézben lévő cég önmagáról azt írja, hogy Magyarország keleti gazdasági nyitásának kormányzati politikájával összhangban, azt támogatva hozzák létre Kereskedelemfejlesztési Irodájukat.

Ez azt jelenti, hogy magyar cégek exportlehetőségeit kutatják, és az Öböl menti befektetőket próbálják Magyarországra csábítani. A kereskedőház egyik alapítója Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság egykori elnöke. Gajdos még akkor alapította a céget, amikor a hatóság vezetője volt.

Azóta személyesen eladta a cégét, de egy másik cégével továbbra is övé a kereskedőház több mint 50 százaléka. Ezt egyébként többször nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában.

A Pangulf a lap szernt többmilliós éves díjat kért a cégektől, akik keletre nyitottak volna. Azután pedig pár százalékos jutalékot, ha bejött az üzlet. Azt nehezen tudták viszont megindokolni, hogy miért éri meg egy magyar cégnek velük dolgozni.

Azt mondták, ők nem állami cég, de van együttműködésük a Külügyminisztériummal, de nem beszéltek az eddigi sikereikről. Üzleti titokra hivatkoztak.

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/04/08/ujabb-rejtelyes-ceg-tunt-fel-a-keleti-nyit as-korul/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&utm _campaign=fn_2015-04-08
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tarsoly Csaba ellopta a Fidesz népszerűségét
  2015-04-08 17:05:38, szerda
 
 
Tarsoly Csaba ellopta a Fidesz népszerűségét



ma 16:20
92 18

A Medián felmérése szerint márciusra tovább tudott csökkenni a kormánypárt népszerűsége: egy hónappal ezelőtt még a lakosság 27, ma már csak 24 százaléka szavazna a Fideszre. 2014 márciusában ez a szám még 36 százalék volt, így a párt 12 hónap alatt népszerűságe egyharmadát elvesztette.

Ugyanakkor a Fidesz népszerűségvesztéséből a baloldali ellenzéki pártok sem tudnak profitálni, egyedül a DK növekedik lassan. Fontos adat az is, hogy a Jobbik mostani szimpatizánsainak egyötöde állítja, hogy 2014-ben még a Fideszre szavazott.

A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya két éve nem volt olyan magas, mint most, amikor 37 százalékon áll. Szinten rekord, hogy az emberek mindössze 29 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány jól teljesít, míg 68 százalék szerint rosszul dolgoznak. Még a Fidesz támogatóinak 15 százaléka is elégedetlen a kormánnyal. (HVG)


http://444.hu/2015/04/08/tarsoly-csaba-ellopta-a-fidesz-nepszeruseget/


Reális, hogy a kiábrándult fideszesek a Jobbikhoz állnak át nagyobb számban. Aki egy éve hülye volt, az többnyire mostanra sem lett okos, csak a hitét vesztette el ezekben
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt az újabb durva pénzügyi csalás Magyarországon - önfeljel
  2015-04-08 16:41:03, szerda
 
  2015. április 8., szerda 16:13 MTI, Napi.hu


Itt az újabb durva pénzügyi csalás Magyarországon - önfeljelentést tett a Lombard-tulajdonos


A Lombard-csoporthoz tartozó Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője

Csiszér-Kovács Viktória rendőr alezredes elmondta, hogy előző nap a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa jogi képviselőjével megjelent a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nnyomozó Iroda épületében, ahol önfeljelentést tett. (A cég neve valójában Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t, ami a Lombard Kft.-hez tartozik. A szerk.)

A feljelentés nyomán a hatóság csalás gyanúja miatt indított vele szemben nyomozást. Kedd este a nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást és iratokat foglaltak le. A jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a 4 milliárd forintot - tette hozzá.

A Napi.hu februárban számolt be arról, hogy hetek óta felügyeleti biztos vezeti a céget. A mindössze öt fiókkal rendelkező cég értékben annyi zálogtárgyat finanszírozott, mint a piacon levő összes vállalkozás együtt - beleértve a BÁV-ot és az Orexet is. A zaci esetleges bedőlése "sem mérete, sem jelentősége alapján nem jelenthet kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre" - így egészítette ki a felügyeleti intézkedést az MNB január végi közleményében, ám a mérlegadatok alapján a hazai zálogpiac meghatározó szereplőjeként tűnő társaság komoly veszteséget okozhat a finanszírozó bankoknak és az ügyfeleknek.


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_az_ujabb_durva_penzugyi_csalas_magyarorsza gon_onfeljelentest_tett_a_lombard-tulajdonos.596117.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem sok haszna volt Orbánék 100 fős kazah felvonulásának
  2015-04-08 16:24:28, szerda
 
 
Nem sok haszna volt Orbánék 100 fős kazah felvonulásának

Spirk József

2015.04.08. 13:17


Az Index információi szerint a miniszterelnököt kísérő üzletemberek közül sokan panaszkodtak a kazahsztáni látogatás után, hogy semmi értelme nem volt milliókat költeni a kiutazásra, mert semmilyen eredményük nem volt az asztanai találkozóknak.

Orbán Viktor múlt kedden utazott Kazahsztánba. Az útra különgépet bérelt ki a kormány - az Austrian Airlines Boeing 767-esét -, hogy a száztagú delegáció is elférjen. A miniszterelnök kíséretben ott volt ugyan a kormány néhány tagja, Mészáros Lőrinc és felesége, valamint Ókovács Szilveszter operaigazgató is, a létszám zömét mégis üzletemberek adták.

A keleti nyitás jegyében szervezett kazah útra új piaci kapcsolatok ígéretével szerveztek be számos mezőgazdasági, élelmiszer- és gépipari, valamint energetikai céget, de ez nem volt ingyen. Úgy tudjuk, hogy a résztvevőknek ki kellett fizetniük a több mint félmilliós repülőjegyet és az asztanai tartózkodás költségeit. A cégeket többnyire kétfős küldöttségek képviselték.


Forrásaink szerint a túlnyomó többségnek nem volt lehetősége semmilyen üzleti tárgyalásra, mert lényegében nem volt alkalom, hogy helyi üzletemberekkel találkozzanak.

A Miniszterelnökség a Quaestor-botrány és a külügy szervezeteit érintő balhék miatt a jelek szerint nem bízik a kereskedőházakban, ezért lényegében átvette a miniszterelnöki látogatás üzletszerző részének szervezését is. Ebből kifolyólag lényegében megkerülték a kazah oldallal kapcsolatokat építő magyar cégeket.

Orbán Viktor a látogatás után éppen a keleti nyitás fontosságát hangoztatta, azt állítva, hogy Magyarország ezzel kíván alkalmazkodni a globális világgazdaság változásához. Bejelentette, hogy megkötöttek több kormányzati szintű megállapodást, de az üzletszerzéssel kapcsolatban egyedül a Molt emelte ki. A miniszterelnök elmondta: kérte kazah kollégáját, hogy országában további lehetőségekhez juthasson a magyar olajvállalat.


http://index.hu/belfold/2015/04/08/nem_sok_haszna_volt_orbanek_100_fos_kazah_felv onulasanak/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 564 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 216
  • e Hét: 1874
  • e Hónap: 18667
  • e Év: 151584
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.