Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Császárkorona virág
  2015-05-11 22:38:52, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Bársonyos levélrózsa
  2015-05-11 22:38:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Babarózsa
  2015-05-11 22:35:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Ametisztjácint
  2015-05-11 22:34:46, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Amerikai kövirózsa
  2015-05-11 22:32:57, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Az öt leggyakoribb lábfej-fájdalom
  2015-05-11 20:37:22, hétfő
 
  A láb fájdalma egy nagyon gyakori probléma. A lábfejben huszonhat csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, szalagok és idegek találhatók. Minden egyes lépés olyan erőkifejtést jelent a lábfejünkre, amely testsúlyunk két-háromszorosának felel meg.

Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy életünk során (szinte) valamennyien megtapasztaljuk, mit is jelent a lábfájás.

A lábfejet érintő fájdalmak leggyakoribb típusai:
Csontkinövés (sarkantyú) és sarokfájdalom
Az Achillesz-ín fájdalma
A talppárnák fájdalma
Bőrkeményedés és tyúkszem
Bütyök, kalapácslábujj
A lábfej- és talpfájdalmak okai

Az előzőekben említett problémák nagyon gyakran alakulnak ki olyan embereknél, akik munkájukból adódóan sokat állnak és megterhelik a lábukat, így például pincéreknél, ápolóknál, stb..

A kor előrehaladtával a talp kiszélesedik és a lábfej boltozata megsüllyed, a sorok alatti zsírszövet mennyisége lecsökken, a bőr pedig szárazzá válik.

Nőknél a magas sarkú cipő viselése növeli a fájdalmas elváltozások kialakulásának esélyét.

A lábfej fájdalma az arthritisz, a cukorbetegség és a keringési zavarok jele illetve velejárója is lehet.

A túlsúly fokozza a lábak terhelését, fájdalmat és ízületi panaszokat okoz.

Terhesség alatt a súlygyarapodás és bizonyos hormonok valamint a lábfej és a bokák duzzadtsága fokozzák a lábfejet érintő problémák kialakulásának kockázatát.

A megerőltetőbb sportok és a tánc a sarokcsontot, az Achilles-ínat, a térdeket és a sípcsontokat különösen igénybe veszi.

A fokozott pronáció (befelé dőlés) a lábfájás és a derékfájás egyik leggyakoribb oka.

Hogy enyhíthető a lábfájás otthon?
Ha a lábfájást nem valamilyen betegség vagy súlyos, csak műtéttel vagy más kizárólag orvosilag kezelhető eltérés okozza, hanem egyszeri megterhelés, például futás, túl szűk cipő viselése vagy hosszú állás, akkor az alábbi módszerekkel magunk is enyhíthetjük a panaszokat.

Lábfürdő
A fáradt, fájó lábaknak nagyon sokat segíthet, ha egy-egy tálba hideg (nem jéghideg!) és meleg vizet öntünk, és 5-5 percre először a hideg, majd a meleg vízbe tesszük a lábunkat, majd mindezt néhányszor megismételjük. A váltó lábfürdő kitágítja és összehúzza az ereket, tehát fokozza a vérkeringést.

Hatásos lehet az eukaliptuszolajos vagy borsmentateás kellemesen forró lábfürdő is.

Akut lábfájdalomra jó az árnikás meleg lábfürdő, ami fokozza a vérkeringést és csillapítja a fájdalmat.

Talpmasszázs
A fáradt lábak fájdalmának enyhítésére az egyik legjobb módszer a frissítő talpmasszázs. Ehhez használható 1-2 csepp masszázsolaj (kamilla, levendula, stb.) és/ vagy különböző masszírozó készülékek, de ha ezek egyike sem áll rendelkezésünkre, éppoly hatásos, ha először körkörösen megmozgatjuk lábfejeinket, majd mindkét lábfejet és talpat finoman végigmasszírozzuk két kezünkkel.

Sarokfájdalom ellen...
A sarokfájdalom oka legtöbb esetben a sarokcsonton lévő kinövés vagy a talpi kötőszövetes lemez gyulladása. Szendvicsszerkezetű saroklyukasztásos talpbetét és helyi gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító kenőcsök használata segíthet ilyen esetekben.
Tyúkszem és bőrkeményedés kezelése
Ha nem súlyos az elváltozás, akkor a gyógyszertárakban kapható speciális puhító krémekkel, ecsetelőkkel és tapaszokkal még orvosolható a probléma.

A lábfejfájdalom megelőzése
A legjobb megelőzés a kényelmes, megfelelő méretű cipő viselése. Aki a kényelmes cipő viselése mellett is hajlamos a problémákra, nagyobb igénybevétel előtt használhat lábbalzsamot. Hetente egyszer áztassa meg a lábát meleg vizes lábfürdőben, hogy az elhalt hámrétegek felpuhuljanak, és, hogy az elszarusodást megakadályozza. Aztán kenje be a lábát lábápoló krémmel.
Forrás:Webbeteg
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Gyulladáscsökkentő diéta és az artritisz
  2015-05-11 17:20:41, hétfő
 
  Ma már létezik ún. gyulladáscsökkentő diéta, melynek szerves részét képezik az omega zsírsavak. Artritisz esetén tehát kifejezetten ajánlott a nagyobb mennyiségű omeg-3, omega 3-6-9 bevitel.
Emellett fontos a rendszeres hal, a különböző magvak, a gyömbér és a kurkuma fogyasztása.

Emellett érdemes minél több zöldséget fogyasztani, pl. paradicsomot, burgonyát, paprikát.

Kerülni kell azonban azokat az ételeket, melyek ,,táplálják" a gyulladásokat: magas feldolgozottságú ételek, rossz minőségű zsírok olajok (margarin, napraforgó olaj, kukorica olaj, stb.).
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A glikémiás index tündöklése és bukása
  2015-05-11 17:15:17, hétfő
 
  A glikémiás index egy olyan viszonyszám, ami azt fejezi ki, hogy az adott ételféleségből elfogyasztott 1000 kJ mennyiség mekkora vércukor emelkedést indukál.

A fehér kenyeret tekintették a bázisnak, melynek a glikémiás indexe 100. Azt gondoltuk, hogy a magas glikémiás indexű ételek elősegítik az elhízást, míg az alacsony glikémiás indexszel bírók éppen ellenkezőleg, a fogyás segítik elő.

Ám időközben az elvégzett tanulmányok mesze nem támasztották alá ennek az elméletnek a helyességét. Kiderült ugyanis, hogy nem a vércukor szint emelkedése a legfontosabb, hanem az, hogy egy adott étel mekkora inzulin elválasztást indukál az ember szervezetében. Ha pl. egy étel az elfogyasztása után a szervezetet sok inzulin termelésére készteti, akkor a vércukor szint alacsonyabb lehet, tehát kezdhetünk örvendezni, hogy az adott étel glikémiás indexe milyen jó, de valójában ezt nagyon sok inzulin termelődés alapján értük el, ez pedig nagyon nem jó.

Tehát az a jó táplálék, aminek a glikémiás indexe ,,önmagában" alacsony, nem pedig azért, mert sok inzulin kiválasztást indukál. Nézni kell tehát a táplálék inzulin stimuláló hatásának mértékét is! Sőt, ez sokkal fontosabb, mint a glikémiás index.

Ennek függvényében felül kell vizsgálnunk néhány egészségesnek kikiáltott ételünket. Pl. a marhahús glikémiás indexe alacsony, ugyanakkor magas inzulintermelést indukál, tehát nem egészséges. A hal glikémiás indexe is alacsony (21), ugyanakkor szintén sok inzulintermelést provokál. A legmegdöbbentőbb azonban a joghurt. A joghurt glikémiás indexe igen kedvező (62), ugyanakkor az inzulinemelő képessége felülmúlja a csokoládéét (115)!

Tehát a joghurt sok más okból egészséges lehet, de vele fogyni biztosan nem lehet!

A tej glikémiás indexe is alacsony (30), de az inzulintermelést szintén erősen fokozza (90). Tehát a zsírszegény tej sem fogyaszt! Minden olyan étel, amelyik a glikémiás indexéhez képest magasabb inzulin választ produkál, a fogyókúra szempontjából biztosan kerülendő.

Ezek: chips, csokoládé, joghurt, jégkrém, hal, marhahús, mézes müzli, narancs, tej, szárazbab, szőlő, burgonya, banán.

És amikkel lehet fogyni: barna rizs, lencse, rozskenyér, bizonyos tésztafélék, zabpehely, tojás, sovány sajtok, mogyoró.

A magas inzulin szint mindig elhízáshoz, majd a hasnyálmirigy kimerüléséhez és végső soron kettestípusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

Itt egy ördögi kör alakul ki, mert a magas inzulin szint az inzulin rezisztenciához (érzéketlenséghez) vezet, ami inzulintermelést indikál, és ez vezet az elhízáshoz, a zsírsejtek felépüléséhez és végül a hasnyálmirigy béta sejtjeinek (inzulintermelő sejtjeinek) a pusztulásához, azaz a II-es típusú cukorbetegséghez.

A szervezet inzulin érzékenysége napszakon belül is változó. Reggel a sejtjeink sokkal rosszabbul reagálnak az inzulinra, mint délben vagy este. Ezért felejtsük el örökre azt a mondást, miszerint ,,reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz mint egy koldus".

Helyette célszerű reggel kevesebb szénhidrátot fogyasztani, mint délben vagy este.

A legjobb a napi 6-szori, kisadagú étkezés!
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A pajzsmirigy egészségét védő étrend
  2015-05-11 17:07:49, hétfő
 
  Van egyáltalán ilyen étrend, kérdezhetnénk? A határozott válasz, hogy igen. Manapság, amikor a pajzsmirigy betegségek soha nem látott növekedésével szembesülünk (pl. Hashimoto thyreoiditis), joggal merül fel a kérdés, miért van ez így?

A pajzsmirigy az élethez nélkülözhetetlen endokrin szervünk, ami ha elpusztul, akkor egész életen át hormonpótlásra szorulunk, mert a pajzsmirigy hormonjai nélkül élni nem lehet.

Nézzük meg ennek a diétának az elemeit.

1, Tojássárgája, máj, vaj, csukamáj olaj, csontvelő, kókusz. Ezek az ételek nagyon sok diétában tiltó listán vannak, pedig a pajzsmirigy egészségéhez nélkülözhetetlenek. Miért? Azért, mert nagy mennyiségben tartalmaznak jódot, cinket, szelént, rezet, mangánt, krómot és vanádiumot.
Ezek a nyomelemek létfontosságúak a pajzsmirigy épsége szempontjából.

2, El kellene távolítani az amalgámot a fogtöméseinkből, mert a belőlük kioldódó higany toxikus a pajzsmirigyre. A magas higany tartalmú ételek sem jók (pl. tengeri halak).

3, Napi 1000 mg C-vitamin fogyasztása (némileg csökkenti a szérum vas szintjét, ami a pajzsmirigy szempontjából kívánatos).

4. Rendszeres véradás: főleg férfiaknál, akik amúgy is hajlamosabbak a vas felhalmozására (nőkben a menstruációs vérveszteség miatt a reproduktív korban inkább a vashiány enyhe formája a jellemző).

A Jód kétélű fegyver. A hiánya, de a túlzott mennyisége is károsítja a pajzsmirigyet. Japánban pl. nagyon magas a jód bevitel a sok tengeri hínár és halfogyasztás miatt, mégis a Hashimoto betegség előfordulása meglehetősen gyakori.

Ma a Hashimoto thyreoiditist autoimmun betegségnek tartjuk: anti TPO titer magas (thyreoperoxidáz enzim), anti TG szint is magas (thyreoglobulin elleni antitest), míg a TSH szint attól függ, hogy a betegség melyik stádiumában vagyunk.

A betegség elejét a pajzsmirigy túlműködése jellemzi, a TSH ilyenkor alacsony, majd a TSH átmenetileg normalizálódik, végül a mirigy pusztulásával párhuzamosan egyre magasabb értékeket vesz fel.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az allergiáról
  2015-05-11 17:05:36, hétfő
 
  Természetes megoldás a szezonális allergia legyőzésére

Sokakat kínoz minden évben az allergia, ezért próbálnak megoldást találni a fű, por vagy penész okozta szénanáthára. Az ,,ellenszerek" többsége valójában nem is ellenszer, hiszen felszínes, átmeneti megkönnyebbülést nyújtanak csupán.

Bár lehetséges, hogy az allergia nem gyógyítható, mégis rendelkezésre állnak olyan természetes gyógymódok, melyek hosszútávon segítenek, és sok esetben mérséklik az allergiás tüneteket, mielőtt azok túl erőssé válnának.

Az első és leghasznosabb dolog, amit tehetünk, hogy számítunk a saját allergiás szezonunkra. Például, ha a múltban tavasszal vagy a nyár végén voltunk érzékenyebbek, amikor magas a levegő pollentartalma, győződjünk meg arról, hogy már hetekkel korábbal felkészültünk a támadásra. A házi gyógymódok gyógyító és megelőző hatása időt vesz igénybe. Azonban megfelelően alkalmazva azokat, akár tünetmentesen vészelhetjük át az allergiaszezont.

Emellett a megfelelő étrend fenntartása is segíthet a tünetek enyhítésében, hiszen a szervezet számára szükséges tápanyagok bevitele erős immunitást hoz létre különböző allergiás reakciókkal szemben, mint a köhögés, megfázás, láz, viszketés vagy légúti fertőzések. Az étrendünk azonban semmiképpen se legyen monoton, figyeljünk a változatosságra, hogy biztosíthassuk a szervezetünknek nélkülözhetetlen tápanyagokat, hogy az erős és egészséges legyen és hatékonyan védekezzen az allergia ellen.

Ebben segítségünkre lehetnek:

A méz fogyasztható teával, kenyérrel vagy önmagában. Szakértők azt javasolják, hogy helyi mézet vásároljunk, mivel az segíthet a környezetünkben lévő pollenek elleni immunitás kialakításában, hiszen a méhek a területre jellemző pollent eszik meg és készítenek belőle mézet. Soha ne főzzük, hiszen a főzés során elveszíti minden természetes, jótékony hatását. Mindig nyers mézet válasszunk, ne pasztőrözött, vagy feldolgozott formában vásároljuk. Amikor a szervezetünk az allergiát kiváltó anyaggal találkozik, akkor hisztamint termel, ez okozza az allergiás tüneteket. A házi méz természetes antihisztamin forrás, ami segít enyhíteni ezeket a tüneteket.

Fűszerezzük meg az allergia elleni harcot gyömbérrel! Hámozzuk és vágjuk össze a gyömbért, adjunk hozzá forró vizet, majd öt-tíz perc várakozás után már fogyaszthatjuk is az italt. Helyi méz hozzáadásával édesíthetjük.

A csalánlevél is fogyasztható tea formájában, a gyömbérhez hasonlóan. Hogy biztosan elegendő gyógyhatású olajhoz jussunk, öntsünk forrásban lévő vizet a tea filterre és fedjünk le a csészét 15 percre.

Különböző fajta teák is hozhatnak megkönnyebbülést. A borsmenta, kamilla és zöld tea hatékonyan enyhítik a viszketést, a borsmenta az orrdugulás ellen is kiváló, nagy melegben pedig jeges teaként is ihatjuk. Két-három csésze mézzel édesített kamillatea hatékony lehet az allergia elleni harcban, de egy-két csésze zöld tea is hatásos lehet.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 363 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 209
  • e Hét: 2347
  • e Hónap: 33833
  • e Év: 238534
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.