Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Kalapácsemberekről, összeszerelő országról és elhallgatott a
  2015-05-15 22:18:42, péntek
 
  Kalapácsemberekről, összeszerelő országról és elhallgatott adatokról



Sz. J. 2015.05.15.02:17

Csath Magdolna szombathelyi közgazdasági előadása meglepően kemény volt, adatokkal igazolta az elmúlt évtizedek és a jelenlegi gazdasági irányok tarthatatlanságát.
Hirdetés


Nem biztos, hogy azt kapták a szervezők Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár előadásából Szombathelyen, amit szerettek volna hallani. A globalizációt erősen kritizáló tudóst a Polgári Egyesület hívta meg, ennek a szervezetnek nagyon sok fideszes tagja van, az előadás moderátora Horváth Csaba, egykori városi képviselő volt. De ott láttuk Ágh Ernő, fideszes képviselőt és Koczka Tibor, alpolgármestert is.
A GDP nem pontos és hiányos

Csath Magdolnáról köztudott, hogy a jobboldalhoz vonzódik, tagja a Professzorok Batthyány Körének, sőt, 2002-ben a MIÉP képviselőjelöltje volt. Előadása elején ki is jelentette, hogy nem politikus, hanem közgazdász, nem politizálni, hanem elemezni jött.
Dr. Csath Magdolna előadása a Könyvtárban


Sok grafikonnal, számmal, adattal színezett előadását valóban a tényekre építette fel, főként a tendenciákra alapozott. A egész előadást, persze, nem tudjuk részletezni, de a legfontosabb gondolatokat megpróbáljuk.

Néhány alapfogalommal kezdett, mi is azt tesszük. A GDP nem a legjobb adat egy ország megítélésére, mert nem pontos és hiányos. Nem pontos, mert abban benne van az itt működő külföldi tulajdonú cégek termelése is, pedig ezeknek a profitja nem itt csapódik le. Nincs benne a külföldön működő magyar cégek termelése, pedig ők hazahozzák a profitot.
Nem igaz, hogy túl sok a diplomás

]Magyarország makrogazdasági mutatói most jók, de ez nem jelenti azt, hogy minden rendben van. Figyelembe kell venni a társadalmi haladást is, ami összetett fogalom, és sokszor ellentétes a GDP értékével. A társadalmi haladás azt jelenti, mennyire lehet jól élni az országban, milyenek az állami ellátások, van-e mód tanulni, előbbre lépni.

Lehet úgy magas egy ország GDP-je, hogy a társadalmi haladás alacsony. Ez gazdasági lemaradást és politikai bizonytalanságot okoz, egyébként az alacsony hozzáadott értéken termelő országokra is jellemző. Magyarország összeszerelő ország, ahol szépen nő a GDP, de minden téren el vagyunk maradva az európai országoktól.

Alacsonyak a bérek, magas az agyelszívás, alacsonyak a képzettségi mutatók. A professzor kijelentette, nem igaz, hogy túltermelés van diplomásokból, a felsőfokú végzettségűek arányát tekintve messze el vagyunk maradva az Európai Unió átlagától. Magyarország ipara az autógyártásra alapoz, az összeszerelő-üzemekben fegyelmet, erőt követelnek meg, nem tudást, ott a tudás olykor zavaró tényező. ",,Kalapácsemberek"" - ezt a fogalmat használta az előadó.
Állandó harc helyett együttműködés

Az is fontos, hogy a megtermelt GDP-t mire költik. A társadalmi haladáshoz szükség van a minőségi oktatásra, egészségügyre és élhető környezetre. És éppen az utóbbiak azok, amelyeket a 2010 utáni megszorítások érintettek, mert igenis, voltak megszorítások.
Dr. Csath Magdolna előadása a Könyvtárban
A közönség Vágvölgyi Bálint

Eközben egy dologban vagyunk a világszínvonal közelében, tudományos kutatóink nagyon jól teljesítenek. De hiába a tudásuk, a kreativitásuk, ha nem tudják a terveiket végrehajtani. Míg az innovációban 144 országot vizsgálva a 127. helyen vagyunk, a tudományban a 27. helyen. Csak nem tud érvényesülni a tudás.

Csath Magdolna ellentétpárokat is felállított, kezdve azzal, hogy munkaalapú társadalom helyett tudásalapú társadalom kellene. Keményen dolgozó kisemberek helyett okosan dolgozó emberek, összeszerelés helyett magas hozzáadott értékű munka, multicégek helyett hazai cégek, kalapácsemberek helyett átfogó tudású emberek, állandó harc helyett együttműködés.
",,A duális szakképzés egy rémálom""

Kijelentette azt is, hogy a duális szakképzés (ezt vezetik be most Szombathelyen is) egy rémálom. A diákok nem kapnak megfelelő oktatást, az egésznek az a lényege, hogy a nagy együttműködő cégek olcsó munkaerőt kapjanak az ott dolgozó diákokkal.
Kitért a népességi adatokra is, azzal, hogy a közelmúltban az állami rádió és a tévé többször is azt harsogta, hogy 2015 első két hónapjában 3,4 százalékkal nőtt a születések száma, és ez milyen pozitív adat. De nem szóltak arról, hogy közben a halálozások száma 18 százalékkal nőtt. Csath Magdolna szerint biztosan van összefüggés a népességfogyás és az ország állapota között.

A végén egy mondattal zárta: ",,Nincsenek sikertelen országok, csak rosszul vezetettek vannak.""
A valós adatokról

Horváth Csaba, mint moderátor, láthatóan menteni akarta a helyzetet. Kijelentette, eddig negatívumokról hallottunk, de nagyon sok pozitívum is történt 2010 óta, a kormány nagyon sok okos döntést hozott, és ezekről kérdezte az előadót.
Dr. Csath Magdolna előadása a Könyvtárban
Koczka Tibor, alpolgármester is ott volt Vágvölgyi Bálint

Az előadó azzal kezdte a választ, hogy ő nem kormánykritikát mondott, hanem a valós adatokat elemezte. Az tény, hogy most jók a makrogazdasági adatok, nő a GDP, de még mindig nem érte el a gazdasági válság előtti szintet. Jó a költségvetési hiány is, hiszen 3 százalék alatt van, de ennek ára volt, épp azoktól a területekről vontak el pénzt, amelyek a társadalmi haladás fejlődését szolgálják.

Voltak megszorítások az oktatásban, az egészségügyben, ezzel el akarta kerülni a kormány, hogy megint az unió szégyenpadjára kerüljünk. Az államadósság is csökkent, de a gyenge forint nem tesz jót ennek, és sok másnak sem. Egyedül az exportunknak kedvező, az meg megint csak a multikat segíti.

Csökkent a munkanélküliség is, az országos átlag most 7 százalék. De ezt úgy érték el, hogy ebbe beleszámolják a külföldi munkavállalókat és a közmunkásokat is. Eközben hatalmasak a területi egyenlőtlenségek, Pest megyét hozta példának, van, ahol alig mérhető a munkanélküliség, nem sokkal arrébb viszont több mint 20 százalék.

",,Az irányt jobban be kellene lőni"" - fejezte be.
Csath Magdolna

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet 1966-ban végezte el. 1967-68-ban alkalmazott matematikát tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1972-73-ban elvégezte a London Business School (Anglia) MBA-programját. 1996-tól habilitált doktor gazdálkodástudományból a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. A közgazdaságtudomány doktora fokozatot az MTA-nál szerezte 1991-ben.

Öt évig az USA-ban, egy évig Nagy-Britanniában volt egyetemi tanár. A szociális piacgazdaság híve. Véleménye szerint a gazdaság van az emberért, és nem az ember a gazdaságért. Ezért határozottan ellenzi a liberális, monetarista gazdaságpolitikát. Különösen foglalkoztatja a magyar gazdaság tudásra, műszaki fejlesztésre, emberre építő fejlesztésének lehetősége. Több mint 100 publikációja jelent meg itthon és külföldön. Angolul és németül beszél. Jelenleg a Kodolányi János Főiskola tanára.

2002-ben az országgyűlési választásokon a MIÉP jelöltjeként indult. Tagja a Professzorok Batthyány Körének, a "100-ak tanácsának" és a "Trianon Társaság"-nak, továbbá a J. Mander és D. C. Korten által vezetett "International Forum on Globalization" /USA/ nevű szervezetnek. Több könyvet írt, köztük a "Kiút a globalizációs zsákutcából" címűt. A Nemzeti Keresztényszociális Fórum alelnöke.

Forrás: Wikipedia


http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/csath_magdolna_eloadas_szombathely_polgari_egy esulet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megalázó bérek
  2015-05-15 21:56:35, péntek
 
  Megalázó bérek


2015. május 15., péntek 13:37

Európai munkahelyekre toborzott egészségügyi dolgozókat egy nemzetközi ügynökség május 9-án Budapesten. Rezidenseknek és ápolóknak 2200, szakorvosoknak 4000 eurótól induló fizetést kínálnak.

rezidenseket, szakorvosokat, ápolókat, fogorvosokat, gyógytornászokat, hallgatókat, gyógyszerészeket, kutatókat és szülésznőket keresnek.eletpalya

Az orvoselvándorlás már jelenleg is katasztrofális következményekhez vezethet, erre több kutatás mellett Velkey György kórházszövetségi elnök is többször felhívta a figyelmet.

Évente 1000 orvos és 5-600 ápoló hagyja el az országot, de ebben nincs benne a pályaelhagyók tömege. Ma 54-56 ezer ápoló dolgozik a közegészségügyben, és becslések szerint 25-26 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből. Akik maradnak, megalázó bérekért dolgoznak.

http://patacsipilvax.hu/?p=54648
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nagy büdös francokat sikeres a KDNP, Zsóti!
  2015-05-15 20:56:33, péntek
 
 
A nagy büdös francokat sikeres a KDNP, Zsóti!
2015.05.13. 20:18

Ez a kisebbik kormánypártnak nevezett valami mindig szereti magát többnek mutatni attól, mint ami a béka segge alól kilátszik belőle. Legutóbb a kis vezérük, aki már nem doktor, de azért hülyének még elmegy ezt írta a honlapján kellő szerénységgel:

“...1989-ben újraszerveződött, rendszerváltó párt lett és a Fidesszel alkotott szövetségi konstrukcióban ma a legsikeresebb pártok egyike Európában és a magyar történelemben." SEMJÉNZSOLT.HU

Azt lehet szeretni Semjén Zsoltban, nem híres a szerénységről. Sőt! Szeret olyan dolgokkal kérkedni, amihez semmi köze, de azért azokat magáénak vallja. Ilyen például a komoly meghatározó szerep a kormányzásban. Végül is hatalmon van a pártja, de ez kizárólag a Fidesz érdekeinek köszönhető. Olyan szerepet tud ráosztani a nagyobbik kormánypárt, amelyben kedvére kiélheti minden álszentségét, tetszeleghet nagy nemzeti pózban, és kedvére fejlesztheti vissza a társadalmat a számára oly kedves úri világ irányába.

De végül is lehet abban valami, sikeresnek ítéli meg a nagy vadász a helyzetét a kormányzás tekintetében. Minden Fidesz által tett törvényjavaslatot sikerült neki gondolkodás nélkül megszavazni. Frakciója van a parlamentben, a családnak biztos megélhetése a Fidesz uralta gazdaságban. Lovagolhat városok főterén, és vasárnaponként kedvére vadászhat ártatlan állatokra. Olyan értékes embereket tudhat sorai között, akik szerint ha a gyermek éhesen megy az iskolába, az csak életforma nála. Ugye, te szemét Harrach Péter. Vagy olyan gátlástalan fiatal államtitkárai vannak, akik szemrebbenés nélkül kijelentik a közmunkáról, az tisztes szegénységet teremet a benne dolgozóknak. Ugye, te kis mocsok Rétvári Bence. De ott van nekik Hoffmann Rózsa, aki mindent megtesz az oktatás színvonalának minél nagyobb mértékű csökkentésére, hogy megfelelően buta emberek szolgálják majd Orbán Viktor szép új világát. Köztük van Rubovszki György, aki halált kíván a baloldalra, de kellő szerénységgel hajlott kora egészségi állapotával magyarázta elszólását. Ja, és feltétel nélkül védi a kormánypárti politikusok mentelmi jogát, azoknak ezért nincs is miért aggódni. De ezek csak azok az embereknek nevezett politikusok, melyek messze túllépik az emberi aljasság határát, és még dicsekszenek is vele.

A KDNP jelen kori történelme nagyon rövid. Önállóan nem mérették meg magukat választáson 1998 óta, azóta pedig a Fidesz csicskái lettek. Ennyi idő azért nem sok építő jellegű cselekedetet engedett meg nekik. Viszont ennyi semmivel nagyon szeretnek kérkedni.

Valahogy azonban sikerült nekik egy groteszk paródiát összehozni az emberi tehetségtelenségből, a szentnek mutatott aljasságból. Imára kulcsolt kézzel voltak képesek kirúgni a már nem keményen dolgozó kis ember kezéből a munkabér egy részét, mikor megszavazták a munka törvénykönyvét. Ájtatos lárva arccal mondták azt a családra az alaptörvényben, az élettárs az bizony nem tekinthető kapcsolatnak, az így született gyermekek áldás nélkül nőnek fel a társadalomban. Benéznének a hálószobába is, vajon ott is minden a keresztényi értékek szerint történik a nagy nemzeti polgárosodásnak megfelelően. Már a vasárnapot elvették a munkától, és az ott bércsökkenést elszenvedett embereket igyekeznek a templom felé irányítani. Ennek ellenére van a pofájukon bőr még baloldali értékeket is a magukénak tulajdonítani.

Mert már ott tartanak a nagy semmit mondás teljes értéktelenségében, ők bizony mindig is a munka pártján voltak a tőkével szemben. Ezért halmozzák a tőkét munka nélkül trafik, és önkormányzati megbízások segítségével. Az valami nagyon mocskosul aljas, mikor magukat olyan szempont szerint igyekeznek beállítani, mint akik a multik és a bankok ellen vannak, és a dolgozók érdekeit védik. Mintha nem lennének tudatában a nem megszorítás lényegének, ami Orbán Viktor rendszere olyan ügyesen végig hazudik. Minden szektorális adó, melyet kivet a stadion építés kormánya, végül is a melósnál landol, mikor a szektor szépen áttolja felé a behajtást. Ez már nyílt titok, csak a legaljasabb szemetek igyekeznek erről még valamelyest meggyőzni az értelmét nem használó mosott agyú barmokat.

De akár tarthatják is magukat sikeresnek, tetszeleghetnek a komoly tényező látszatában is. A józan eszét használó gondolkodó állampolgár már magát szégyelli helyettük azért e tényért, ilyen emberek egyáltalán hatalmi pozícióba kerülhettek a hatalom gyakorlásában. Ez a szégyenérzet azonban nem tart sokáig, a KDNP felelősnek nevezett férgeinek előbb utóbb a történelem süllyesztőjében kell számot adniuk cselekedeteikről. Itt aztán majd magyarázhatják majd a nagy semmit, amivel hátráltatták az ország fejlődését. Számot kell adniuk tetteikről, és viselniük kell az ennek megfelelő büntetést is. Az pedig nem lesz kevés. Persze ehhez kell egy tökös kormány, aki meg meri lépni a számonkérést gazdasági, és gazdagodási szempontból. Mert ezek a kis tetvek ebben hasonlítanak a nagy kormánypárt tolvajaihoz, csak ők nemcsak nemzeti, de ájtatos mázzal is igyekeznek titkolni a közpénz eltulajdonításban való szerepüket. Mert ezért ebben valóban sikeresek. Igaz nem annyira mint Orbán legjobb tanítványai, mert részükre itt is csak csicska szerep jutott. De azért ők is lopnak.


http://banditapolitika.blog.hu/2015/05/13/a_nagy_budos_francokat_sikeres_a_kdnp_z soti
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így lehet elsétálni 100 millióval
  2015-05-15 20:38:44, péntek
 
  2015.05.15. 09:18

Így lehet elsétálni 100 millióval

Ez ügyes volt, Viktor, nagyon ügyes! Elismerésem, tényleg. Felépítettetek egy kampányt simongábor elsíbolt negyedmilliárdjára, ami nagyban hozzájárult az újabb kétharmadhoz. Csak van itt egy apró bibi: Simon most elsétál 100 millióval a hóna alatt. Anélkül, hogy elszámolt volna vele, honnan van.

simon_gabor.jpg

Mert az ilyen vagyonkák csak úgy lesznek egyszer csak, mi sem természetesebb.

Ha nem sikerül kinyomozni honnan a kes, akkor az egyetlen érdekes dolog, hogy az ismeretlen eredetű pénzhegy után a keményen dolgozó kisember befizette-e az államnak járót, vagy sem. Ha befizette - vagy a vádemelésig ezt megteszi - akkor minden okés, fátylat rá és kész. Az már nem számít, hogy a látható jövedelmeinek és vagyoni helyzetének tükrében tisztességes úton nem kerülhetett hozzá a pénz.

Miért van az a megmagyarázhatatlan érzésem, hogy a Simon ügy precedensként használható főpróbája egy későbbi eseménysorozatnak.

Mert lássuk be eljön még az az idő, amikor nem ti lesztek hatalmon és nem a csatlósaitok fognak ülni minden székben akikhez fordulni lehet a gyanús vagyonkák ügyében. Akkor pedig előkerül majd az összes bulika, öntáguló lakásoktól parasztbarokk villáig, családi segítségtől meg nem nevezett magánszemélytől kapott több tízmilliós kölcsönig, vagyis számot kellene majd adni a "valahogy lett" vagyonokról. Akkor fog majd kapóra jönni ez, és fogtok hivatkozni rá olyan serényen, mint ahogy elmúltnyócéveztetek. Akinek nyaka körül szorulni látszik a hurok az majd betolja az államkasszába amit nagyon muszáj, onnantól pedig legfeljebb egy ejnyebejnye jár, az is felfüggesztve. Az eredet nélküli felhalmozás többi részével meg el lehet sétálni.

Ami nálatok más nagyságrendű, mint Simonnál.

http://varanus.blog.hu/2015/05/15/igy_lehet_elsetalni_100_millioval
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"A kollégák hó végén egymástól kérnek kölcsön. Most lett ele
  2015-05-15 20:36:08, péntek
 
  "A kollégák hó végén egymástól kérnek kölcsön. Most lett elegem. Lelépek."

László Pál


2015. május 14. 20:11



A szociális ágazat nettó átlagbére kicsivel magasabb csak, mint 80 ezer forint. Ebből kell megélni, gyereket nevelni, kikapcsolódni. Hogyan? Személyes sztorik következnek.


Dolgozók osztják meg a Facebookon jórészt név nélkül képeiket egy nagy lappal, amire felírják a munkakörüket, a szakmájukban töltött időt, és a sokkoló számot: nettó fizetés. De a fizetés nem minden. Nem tudni, hogy például nettó 75 ezer forint 35 év munka után milyen életet jelent. Azon túl persze, hogy ennyi pénzből jó eséllyel nem lehet kijönni.


23 év, 125 ezer/hó

Raffai Zsuzsa az esztergomi kórházban dolgozik. A pszichiátrián. Az elmúlt éjszakát is ott töltötte. Amikor beszélünk, éppen főz. Paprikás krumpli lesz a menü. Azt mondja, 23 éve dolgozik az egészségügyben. Ez az élete. Semmiért sem váltana. Eredetileg autószerelő akart lenni, aztán valahogy mégis az egészségügyi szakiskolát választotta. A pszichiátrián mindennap kihívás. Mindenféle beteg megfordul itt. Mániás depressziós, skizofrén, de most éppen két visszatérő betegük is van. Időskori demenciában szenvednek. Zsuzsa dolga, hogy ezek az emberek méltó körülmények között lehessenek. Legyen tiszta ágyneműjük, reggelijük, ebédjük, vacsorájuk és bevegyék a gyógyszereiket is. Vérnyomás, vércukorszint mérés és még sorolhatnánk. Figyelnie kell arra is, hogy mivel ezek a kórtermek nem ,,zártak", nehogy elcsatangoljanak a betegek. Nagy a felelősség. És ezért a majd negyed század után, amit a szakmában töltött, pótlékokkal, túlórákkal, 125 ezer nettó üti a markát.

Forrás: Facebook
Második műszak

Zsuzsa a dorogi kórházba jár pihenni. Nem fizikailag, ahogy ő mondja, pszichésen. Itt, ha a másik állása mellett van ideje, akkor 12 órában időseket ápol. Tulajdonképpen ez a hely a köznyelvben az elfekvő. Olyan emberek fekszenek itt, akiket a családjuk nem tud már ellátni, és Zsuzsa segítsége nélkül magatehetetlenek. ,,Több tonnát mozgatok meg egy műszakban, de ez mégis pihentető, mert pszichésen egészséges embereket kell gondoznom." Szóval, amikor nem Esztergom három műszakban és túlórákkal, akkor Dorog, 12 órában.
Vennék egy laptopot

Zsuzsa egyedül neveli 14 éves lányát. Keveset találkoznak, pedig most volna igazán szüksége a lánynak az anyjára. Kamasz és éppen pályaválasztás előtt van. Zsuzsa azt mondja, hogy azt biztosan tudja, hogy az ő szakmáját nem választja a gyerek. Szerencsére inkább a művészet érdekli és tehetséges is. ,,Persze itt abból is éhen lehet halni, ha az ember kreatív és tehetséges." A lány bírja a kicsit nehezebb életet. Megértő. Pedig van lemondás az életükben, nem is kevés. ,,Van egy lakáshitelem, aminek a törlesztője 40 ezer forinttal indult. Most 94 ezer. Még nem tudom mennyire mentett meg a kormány, mert az én bankom még nem küldött elszámolást."

Mindenesetre most a 125 ezres fizetésből kell kigazdálkodni a 94 ezres törlesztőt, a rezsit, a kamasz ruhatárát és persze az ennivalót is. Hogy mekkora fizetéssel volna elégedett 23 év munka után? ,, 200 ezer nettó egy olyan állom, ami után már nem panaszkodnék. Az azt jelentené, hogy olyan dolgokat is megengedhetnék magamnak, amiről évek óta le kell mondanom. Ha holnap ennyi jönne, a számlára, első dolgom lenne, hogy vennék egy laptopot. Persze egy olcsó, kicsit. Részletre. 10 éve szemezek vele."
Mint Petrocelli

Szakály Annabella kicsit más helyzetben van, mint Zsuzsa. Igaz, hogy ő is a pszichiátrián dolgozik, de ő diplomásként. Így a pótlékokkal meg a túlórákkal, sokkal ,,több" is összejön neki. Nettóban 150 ezer, de van olyan extra hónap, amikor nem nagyon jár haza, és akár 170 ezer forint is érkezik a számlájára. Diplomával, nyelvvizsgával, két műszakban. Ő is majd negyed százada gondoz betegeket ápolóként. Neki szerencsére nincs lakáshitele, de mint mondja, egy olyan lakásfelújításban van, mint Petrocelli a legendás sorozatban. ,,Neki soha nem készült el a háza. Nekem talán egyszer el fog."

Forrás: Facebook

Annabella azt mondja, hogy a fizetések mellett más baj is van az ágazatban. A pénzhiány ugyanis nem csak abban mutatkozik meg, hogy a kollégák hó végén egymástól kérnek kölcsön, és akinek tehetősebbek a szülei azok esetleg tudnak kölcsönözni fizetésig egy ötöst. ,,Nagyon nem tetszenek már a körülmények. Nem tetszik, hogy az elmúlt 25 évben lefele megy minden. Sem az eszközök, sem a személyi feltételek nem olyanok, mint voltak."
El innen

Ezért Annabella úgy döntött, hogy megy. Még nem tudja, hova, merre. Abban biztos, hogy most egy hónapot pihenni fog. A család ajándéka, hogy maradhat otthon ennyi időt. Aztán valami kreatívba, újba akar kezdeni. ,,Ha most nem váltok, soha nem fogok. 40 körül még van egy esély, hogy mást csináljak." Hogy mi az az új, még nem árulja el, azt mondja, szeptemberig kiderül.
Nincs utánpótlás

Zsuzsa és Annabella is abban bízik, hogy most valóban történhet valami az egészségügyben. Zsuzsa szerint évekkel ezelőtt, amikor 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, nem történt semmi. Azt mondták nekik, hogy nyugodtan el lehet menni más munkát keresni, mert ott állnak az ajtó előtt a jelentkezők. Most azonban már nincs így. Aki kicsit is beszél valamilyen európai nyelvet, már rég lelépett. Annabella pedig hamarosan le fog. Nincs utánpótlás. Csak betegben.


http://www.hir24.hu/belfold/2015/05/14/a-kollegak-ho-vegen-egymastol-kernek-kolcs on.-most-lett-elegem.-lelepek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ÁSZ-elnök: 100 milliárdot fizethetünk vissza az EU-nak az eg
  2015-05-15 20:25:50, péntek
 
  ÁSZ-elnök: 100 milliárdot fizethetünk vissza az EU-nak az egyetemek miatt

2015. május 14., csütörtök, 08:45 Utolsó frissítés: tegnap

Szerző: MTI

Harminc egyetemen vizsgálódott az Állami Számvevőszék, és arra jutott, a szabálytalanságok miatt akár 100 milliárd forintnyi uniós pénzt is vissza kell majd fizetni.

A felsőoktatási intézményeknél lefolytatott vizsgálataik eredményéről beszélt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Heti Válaszban. Azt mondta, arra a következtetésre jutottak, hogy 100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az Európai Uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni.

A művészeti egyetemeknél még véletlenül sem tapasztaltak olyasmit, ami szabályos lett volna, a gazdálkodás legelemibb szabályait sem tartották be, állítja. "A két végén égették a húszezreseket" - fogalmazott az ÁSZ-elnök, de azt is hozzátette, hogy a rossz gazdálkodást nem keveri össze a szándékosan elkövetett személyes haszonszerzés által motivált bűncselekményekkel. A harminc egyetemen elvégzett ellenőrzés nyomán 40 jelzést kellett tenniük a különböző hatóságoknak és tucatnyi nyomozás van folyamatban - mondta.


http://hvg.hu/gazdasag/20150514_ASZelnok_100_milliardot_fizethetunk_viss
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
CSICSKAKORMÁNy
  2015-05-15 20:21:38, péntek
 
 
2015. május 14., csütörtök

CSICSKAKORMÁNY

Még az átkosban történt, hogy valamilyen testületi ülésre meghívták az országos jelentőségű nagyvállalat vezérigazgatóját.
A rendezvény a Városi Tanács épületében volt, a lépcsőházban találkoztam vele és sleppjével.
Ő vonult elől, mögötte meg a táskahordozója.
Ismertem az illetőt, aki képzettségét tekintve megállta volna a helyét akár a termelőmunkában is, de ő mégis táskahordozó akart lenni.
Nem ismertem fel benne, de ma már tudom, ő volt a jövő embere.

A táskahordozó örök és elpusztíthatatlan, miként a szervilizmus maga.
Mióta világ a világ, azóta létezik és létezni is fog, míg csak nem az utolsó táskahordozó át nem adja az atomrakéták indítókódját tartalmazó táskát annak a politikusnak, aki szintúgy táskahordozó volt ifjúkorában.
Nem büszke embernek való az ilyesmi, de ha jól belegondolunk, akkor eszünkbe juthat, hogy a törzsfejlődés során az ősi tengeri óriások mind-mind kihaltak, míg Nyálkáslotyogós, a hullámok által partrasodort ázalékállatka nemlétező szemével körülnézett, és elindult az emberré válás rögös útján.
Hosszú volt az út, melynek csúcspontja az lehetett, mikor az ember majmokkal közös őse megszületett, onnantól fogva - és azóta is - csak lefelé visz az út, viszont lehet rajta rohanni is, akár.
Lefelé.

Az emberek többsége elkezdett vadászni meg gyűjtögetni, de minden törzsben akadt egy-kettő, aki nem a vadlibát hajkurászta, hanem beállt a törzs főnöke mögé és cipelte a bunkót, mely aztán az évezredek során komoly átalakuláson ment keresztül - a kor aktuális divatjának megfelelő táska lett belőle, míg a főnökből bunkó.
A legjobb vadász és a legügyesebb gyűjtögető, sőt a vadászatokat legügyesebben szervező, vagy a növényeket és lelőhelyüket legjobban ismerő emberek szinte soha nem kerültek olyan helyzetbe, hogy a sors megpróbáltatásaiban - általában a koleszterin-túltengés által okozott infarktusban - elhullott főnök helyére léphessenek, hiszem mire odaértek volna, a táskahordozó már betöltötte az űrt, melyet főnöke hagyott.
Ha a főnök vonakodott űrt hagyni, hát nemegyszer a táskahordozó siettette a folyamatot, ennek szép példáit megtalálhatjuk a munkásmozgalom történetében is.

Hogy-hogy nem, a magyar közéletet sem kerülte el ez a jelenség, hiszen csak úgy kapásból: táskahordozó volt Lázár, táskahordozó volt Rogán, és táskahordozó volt Szíjjártó is - mondhatnánk, jókor, jó helyen jó táskát cipeltek.
Természetesen jótulajdonságaik gyökere az ősi múltba nyúlik vissza, hiszen mindahányan megtartottak valamit az ősi ázalékállatka takonyszerű gerinctelenségéből.
Tán ezért is van, ha rájuk néz az ember, akkor leginkább egy házatlan csiga, egy medúza vagy valami ilyesmi gerinctelen jut az ember eszébe.
Külügyminiszterünkről pedig első ránézésre kiderül, hogy lábasfejű, hiszen a feje olyan, mint egy lábas - na, jó, esetleg villanykörte, de olyan gerinctelen élőlény meg nincs.
Azért annak van valamiféle jelzésértéke, hogy az állam vezetésében a táskahordozók dominálnak, gondolom, a jellemük - vagy a jellem hiánya teszi alkalmassá őket a feladatra.

Hogy hogyan tudja a Nemzeti Génbank összeszedni ezt a rengeteg emberi selejtet, azt csak az magyarázhatja, hogy nem kell keresgélnie őket, hiszen vonzza őket, mint vasreszeléket a mágnes.
Ezek - ha megérzik a Nagyember-bűzt - odasereglenek és rárontanak, mint víziló a mocsárra, megvívnak egymással, a legéletrevalóbb pedig megragadja a Szent Szütyőt, melyet azután, mint státusz-jelképet alkalmaz, éppúgy, mint őt a Nagyember.
De hogy ezeket egy csordába terelni - ilyen ötlete csak a Mi Lángeszű Vezérünknek lehetett, aki aztán joggal bízhatott az ősi bölcsességben: hasonló a hasonlónak örül.
Így aztán jó kezekbe került az állam vezetése.
Viszont aki azt vizionálta, hogy majd hívei eltakarítják a mi Julius Caesarunkat, azok tévednek, - ez nem csak hogy Julius, de Augustus, sőt, még December Caesar is lesz.

Elnézegettem 2015 legbefolyásosabb magyar embereinek listáját.
Orbán, Csányi, Lázár, Habony, Matolcsy, Rogán, Andy Vajna, Pintér, Simicska, Varga Mihály - ez a sorrend.
Lehet sírva fakadni a Csányi után következő névsoron, el lehet képzelni, milyenek a hatalmi piramis alsóbb szintjei ott, ahol egy Habony nevű izé a negyedik helyen állhat a sorban, megelőzve mondjuk a Tudományos Akadémia elnökét, aki bele se fért az első tízbe.
Szánalmas ország lettünk, szánalmas elittel, de talán saját magatartásunk alapján ezt is érdemeljük.
Mit mondjak, ezekhez képest a Kádár-rendszerben egy Fekete János, egy Aczél György, egy Berecz János maga volt az emberi értelem és tisztesség világítótornya, maga a Fárosz.
Gondban leszünk, mikor ezeket el kell majd takarítani, talán ha tűzoltótömlővel, sok vízzel.
De nincs kétségem, jönnek majd helyettük újak...

http://www.pupublogja.hu/2015/05/csicskakormany.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Titkolózik a BKK - mire megy el 5,3 milliárd?
  2015-05-15 20:17:59, péntek
 
  2015. május 15., péntek 9:26 Napi.hu

Titkolózik a BKK - mire megy el 5,3 milliárd?


Nemcsak a költségvetése, hanem a részletes elszámolása is titkos a Széll Kálmán tér 5,3 milliárd forintba kerülő rekonstrukciójának. Az adatok kiadását azzal utasítják el, hogy az aránytalan sérelmet okozna a kivitelezőknek.

Nem nyilvános adat a Széll Kálmán tér átépítésének tételes elszámolása - írja a Népszabadság mai számában. Március közepén lezárták a rekonstrukció első szakaszát. A kivitelező konzorcium két tagja - a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., valamint a WIS Holding Befektetési és Kereskedelmi Zrt. - benyújtotta az első, 266,2 millió forintról, a szerződéses összeg öt százalékáról szóló számlát a megrendelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nek.

A cég honlapján olvasható teljesítésigazolásban a nyújtott szolgáltatásnál csupán a projekt megnevezése szerepel, amelyből nem derül ki, hogy pontosan mire költötték a fenti összeget.

A BKK a Népszabadság részleteket firtató kérdésére azt válaszolta, hogy a teljesítési igazolásokhoz tartozó tételes elszámolásokat - vagyis azt, amiből kiderülne, hogy pontosan mire is fizetik ki a számla ellenértékét - nem adja ki, "mert azok szoros összefüggésben állnak a nyertes ajánlattevő részéről üzleti titoknak nyilvánított árazott költségvetéssel". A BKK Zrt. álláspontja szerint "a teljesítési igazoláshoz tartozó tételes elszámolások nyilvánosságra hozatala olyan adatokhoz - védett ismerethez - történő hozzáférést eredményezne, amelyek megismerése a nyertes ajánlattevő kivitelező konzorcium üzleti tevékenységére nézve aránytalan sérelmet okoz". A független mérnök megküldött igazolásában is csak annyi szerepel, hogy az első építési szakasz munkái maradéktalanul elkészültek.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/titkolozik_a_bkk_mire_megy_el_53_milliard.5977 87.html


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// //


Az úgynevezett "üzleti titok" az állami vagy önkormányzati beruházások esetében semmi más, mint szabad út a lopáshoz, csaláshoz és a korrupcióhoz. A megoldás az lenne, hogy közpénzek felhasználása esetében semmiféle "üzleti titok" nem ismerhető el, és amelyik kivitelező nem ezt nem fogadja el, mehet a bús akárhová. Persze általában nem annyira a kivitelező, hanem a finanszírozó (vagy éppenséggel mindkettő) ragaszkodik a mutyihoz. Mindenesetre ameddig nem módosítják az ide vágó törvényeket, marad az adatok nyilvánosságának bírósági kikényszerítése, bár az néha éveket is igénybe vehet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elmagyarázom, miért keres többet egy osztrák ugyanazzal a mu
  2015-05-15 20:09:26, péntek
 
 
Elmagyarázom, miért keres többet egy osztrák ugyanazzal a munkával

By VanHolnap on január 14, 2015



Nagyon sokszor találkozom blogokon és ismerőseim körében is azzal a kérdéssel, hogy ugyanazért a munkáért miért kap egy osztrák szobalány négyszer-ötször akkora fizetést, mint én? Csóró magyar.
Cikk frissítve 2015 január 16-án.

Felvetéseik odáig fokozódnak, hogy biztosan a köcsög multik (Tesco, Auchan) viszik ki innen a pénzt, és nekünk nem hagynak semmit - más multit általában az emberek nem ismernek, pedig lehetne sorolni: Adidas, Nike, Coca-Cola, Audi és a főként Franchise rendszerekben működő többi multi, mint McDonalds, Burger King, KFC stb.

Érdekes, hogy a Coca-Colat az emberek isszák, mint állat, a mekis éttermek a méregdrága áraik ellenére tele vannak, a legtöbb emberen Adidas vagy Nike cipő van, nem beszélve a külföldi Samsung, Nokia, és személyes “kedvencem" a méregdrága ám semmit nem érő IPhone (sznob)telefonok...

Fura, hogy ezekkel az embereknek nincsen baja... mert ez jajj, de jó, hogy megvettem magamnak... De a Tesco és Auchan, na az köcsög, mert a király ezt mondja... és amit a király mond, az úgy van... na...

De hogy konkrétumokra is kitérjek, hiszen ezen az oldalon valós adatok nélkül nincsenek cikkek, hivatalos EUstat adatokkal mutatom be, ténylegesen miért keres többet egy osztrák ugyanazzal a munkával.

Előtte, természetesen meg kell ismerni a politika pártok ígéreteit = hazugságait (adatokkal fogom igazolni), mellyel kihasználták az emberek - gazdasági ismerethiányból fakadó - demagógia iránti végtelen érzékenységét.

Jobbik: Európai munkáért európai béreket! Ha kell törvénnyel, de az európai bérek 80%-ára fogják emelni a hazai béreket! Hűhha, ez ám az igazi ígéret.
Együtt-PM: csatlakozva a Jobbik ámításához, ők is beígértek valami egészen hasonlót.
Bajnai Gordon: Hát, ő (külön is kiemelve) már nem tudott mit hazudni, szinte egyenesen, hogy az európai bérek dupláját meg nem ígérte...
Királyunk nem ígért semmit, már arra se méltatja a népet, hogy valami programfélét összehozzon, neki mindenki ellenség. Egész ötéves programját röviden bemutatom. Ellenség: IMF, aztán a bankok, aztán Németország, aztán az egész magyar orbándemokráciát meg nem értő EU, aztán a közműcégek, aztán már az USA is, aztán láss csodát, most éppen a Tesco! (Ismerős a reklámokból?) És a hű királyfanok észre sem veszik, hogy csak addig skandálják, hogy valaki éppen ellenség, míg királyunk a királyi tévében skandálja egy fél évig, hogy éppen ki az ellenség! Az orbáni rendszer az állandó gyűlöletkeltésre épül: mindig utálni kell valakit, mert akkor orbán lehet a “megmentő"... és a magyaroknak mindez fel sem tűnik... A Tesco ellenség, de a győri Audi és a kecskeméti Mercedes, melyeknek már vagy 100 milliárdos állami támogatást nyújtott ezidáig összesen a magyar állam, na ők nem ellenség, most csak a Tesco! Mert egy időben mindig csak egy ellenség kell...

Ezt a cikket, túlzás nélkül, tekintsd a magyar gazdaság állapotát bemutató “bibliának". Sehol nem fogod így egyben adatokkal átlátni, és megérteni, miért keres többet az osztrák, mint a magyar.

Tényleg a multik viszik ki a pénzt? Szándékosan nem adnak normális béreket? Lehet törvénnyel európai béreket “kierőszakolni"? Egyáltalán, kik azok a multik?

Megtudod.
Adatok forrása
Mitől függ egy államban a kifizethető bérek nagysága?

Önmagában gazdasági hülyeség, amiről az említett pártok beszéltek: a bérek nem értelmezhetők magukban az árszínvonal nélkül! Holnaptól megemeljük a béreket erőszakosan, akár törvénnyel, de az árak maradnának a mostani szinten? Mi ez? Mese? Hogy jönne ki a matek?
Magyarország: Vidék kontra Budapest

Mielőtt a tényleges válaszra térnénk, bemutatom egy mindenki által érthető analógia keretében, miért is hülyeség, amit a pártok állítanak ígéreteikben.

Példa

Van egy-egy kis közért Budapesten és vidéken. Mind a kettőben dolgozik egy-egy pénztáros. Pontosan ugyanazt a munkát végzik. Láss csodát, a budapesti pénztáros majd kétszer annyit keres, mint a vidéki. Hogy lehet?

Pofonegyszerű:

a budapesti közért havi forgalma 10 millió forint
a vidéki közért havi forgalma 1 millió forint

Hogyan kereshetne ugyanannyit a két pénztáros vidéken és Budapesten, miközben az üzletek, ahol dolgoznak, egymástól szignifikánsan eltérő forgalmat bonyolítanak?

Sehogy.

Nagyobb bevétel mellett az üzlet értelemszerűen magasabb fizetést tud adni! Valamint- bármily meglepő - a magasabb fizetés ellenére olcsóbb eladási árakat tud meghatározni, hiszen - csak egy példa -, ha a hűtőben egyetlen túrórudi van egész hónapban, akkor is ki kell fizetni a hűtő állandó rezsiköltségét, és akkor is, ha ezer túrórudi van benne, amit folyamatosan elad az üzlet. Mivel többet értékesít, a nagykereskedőtől olcsóbban is szerzi be az árut, ezáltal még olcsóbban tudja adni ugyanazt az árut, mint a vidéki üzlet! (Ezért ad különböző fizetést egy vidéki és pesti Tesco is.)

A KSH adatsorából kiderül, hogy az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2014. I-III. negyedévben:

Budapesten 300 539 forint
Szabolcs-SZ-B megyében 166 446 forint
országos átlagon pedig 234 037 forint

Milyen lenne a pártkampány, ha az említett pártok szlogenjét erről: Európai munkáért európai bért! -> erre írnánk át: Vidéki munkáért is budapesti bért! Láthatjuk, hogy a kampányszlogenek alapvető hazugságra épülnek.

Ugyanúgy hazudik ma minden parlamenti párt, ahogy az elmúlt 25 évben folyamatosan. És ez alól az új pártok: Együtt és Jobbik sem kivételek. Ez egy hazudozó ország. Olyan lakossággal, amely mindig pontosan ugyanazt a szisztémát nyeli be gondolkodás nélkül. (És ezért nem a politika a hibás.)
Ausztria

Megérkeztünk az analógiához, ami pl. Ausztria és Magyarország esetén is fennáll. Hogyan kerülhet egy cola Németországban 45 forintba? - mint írtam róla korábban adatokkal.

Pontosan azért tud egy osztrák vagy német bolt adott esetben magasabb bért fizetve is jobb árakkal dolgozni a magyarnál, amiért a budapesti bolt a vidéki társával szemben! Mert nagyobb a forgalma! Magasabb bevételből értelemszerűen magasabb bért lehet fizetni!
Magyarország

Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba. Hogyan lehet nagyobb a forgalma egy olyan országnak (Ausztria), melynek lakossága szinte pontosan ugyanannyi, mint Magyarországé? Hol a csel? Mert vidéken kevesebb ember él azonos területen, mint amennyi a fővárosban. De országosan Magyarországon és Ausztriában is ugyanannyi ember él. És azt nem feltételezzük, hogy egy osztrák négyszer annyi kalóriát megeszik, mint a magyar, csak hogy pörögjön az üzlet. És még ekkor sem lenne tiszta, miből van rá pénzük?
GDP

Hát erre ad választ nekünk a GDP! Azaz a bruttó hazai (össz)termék. Másként a megtermelt jövedelem.

A GDP-t egyszerűen úgy kell elképzelni, mint a bolt bevételét. Minél nagyobb a bolt (ország) bevétele, annál magasabb bért lehet fizetni! Tehát nem a munka mennyisége vagy minősége határozza meg a béreket! Hanem a munka által előállított termék!

Ezt mutatja meg az egy főre eső GDP! Ez azt mutatja, hogy egy dolgozó (lakos) mennyi terméket = jövedelmet állít elő.

Még! Még! Még mielőtt valaki kommentbe foglalná újra és újra (ahogy egyesek szokták), előre szólnék, hogy 2014-es adatok MÉG NINCSENEK! Majd valamikor 2015 április-május környékén vagy később.

Egy főre eső GDP Európában

Hoppá! Ausztria megtermelt jövedelme négyszer akkora, mint Magyarországé! Ez azt jelenti, hogy az osztrák ember munkája nem ugyanannyit ér, mint a magyaré! Ugyanis az osztrák ugyanannyi munkaidő alatt négyszer annyi terméket = jövedelmet állít elő, mint a magyar! Másként, mintha te és Gyurta Dani versenyt úsznátok: mind a ketten 10 percet úsztok, csakhogy Gyurta Dani ugyanannyi idő alatt négyszer-ötször annyi kilométert fog megtenni, mint te! Akkor milyen alapon követeled, hogy adják oda neked is Gyurta Dani olimpiai érmét, az neked is jár, mert te is 10 percet úsztál ugyanabban a hideg vízben, és ő is? Hahha, csakhogy ő jócskán lekörözött téged. Az ő munkájának eredménye nem annyit ért, mint a tied!

Az osztrák fizetés kb. négyszer-ötször akkora, mint a magyar. Észreveszed az összefüggést? A gazdaság nem jóslás... Az adatok összefüggnek! Mindig. (Igen, ezt a magyar gazdasági főiskolák nem tanítják, nem tanítanak összefüggéseket. Ahogy többször írtam már, adatok értelmetlen magoltatása: ez a magyar oktatási rendszer. Láthatod a gazdasági eredményét is.)

Nézd meg, hogy a görögök (Greece) az államcsőd ellenére is jóval felettünk vannak! Persze, hogy az átlagbér ott még ma is több! Mi lenne, ha Magyarország csődbe menne? Nem kell izgulni, ennél lejjebb? Mögöttünk összesen három állam van, melyből Szerbia nem uniós tagállam! Hahhó, hátulról a harmadik legszarabb ország vagyunk! Bizony, Szlovákia is jóval előttünk van!

És még a “NAGY"magyarok akarják visszacsatolni Szlovákiát? Ébresztőőőőő! Magyarországtól kell elcsatolni mindenkit! Még Magyarországot is!

Épp a napokban indította új hajráját a fidesz a közpénzes öntömjénező reklámokat illetően, melyben képzeljük, hát már megint mindenkinél jobban teljesítünk! Lesöpörtük Európát, és ez a magyarok érdeme! - áj láv királyunk...

Nemzet bűne?

Sajnos, tetszik, nem tetszik, ki kell mondjam újra és újra, mit várunk olyan nemzettől, ettől a magyar társadalomtól, mely sorra hazugokat választ meg, csak a gyűlölködés élteti (amit a király ki is használ), és 24 év után is úgy juttat egy pártot kétharmaddal hatalomra, hogy annak még programja sincsen!

25 éve nincs párt, mely értene a gazdasághoz. Nincsen párt, mely akar érteni ahhoz, amit csinál, mert a nemzet úgyis újra és újra megválasztja... aztán természetesen a nemzet sír, hogy átverték. Jah, ugyanazzal a módszerrel újra és újra...

Nemzet bűne? Is. Hiába a józan szó, a többséget ugyanúgy nem érdeklik a tények, ahogy királyunkat. és sajnos a nemzet átlagos értelmi képessége sincs ott, hogy egyáltalán érdekelné a megoldás, és érdekelné, hogy ki ad józan válaszokat és megoldásokat.

Mert mennyivel könnyebb egy IMF-et, bankokat, Németországot, közműcégeket, EU-t, USA-t, Tascot utálni, mint kijózanodni, és tanulni és tanulni.
Egy főre eső GDP PPS-ben

A cikket még ki kell egészítenem. Ez ugyanis nem a teljes kép. Még mindig nem tudtuk meg, mitől lesz pl. Ausztriának négyszer akkora GDP-je, mint Magyarországnak? Hiszen ez a kulcs. Ha nő a GDP, akkor nő a jólét, ha csökken, akkor csökken. Az állam a GDP-t tartalmazó adókból képes fenntartani önmagát, a cégek pedig fizetést adni.

Láthatjuk, hogy a GDP euróban van kimutatva, azonban a forint gyengülésével értelemszerűen kevesebbet ér a magyar GDP euróba átszámolva. Valamint az sem mellékes, hogy minden államnak más és más az árszintje. Van ahol sokkal drágább minden, van ahol olcsóbb.

Ez pedig befolyásolja a jólétet. -> Hiába keres valaki többet, ha az árak magasabbak, már nem egyértelmű, hogy a magasabb béréből jobban él-e?

Erre találták ki az Unióban az egységes mutatót, ami a PPS, azaz vásárlóerő-egység avagy vásárlóerő-paritáson (Purchasing power parities (PPPs)) alapuló azonos valuta. Ez a pénznem a valóságban nem létezik, egy viszonyítási mutató. (Hasonlít a Big-Mac indexhez, azaz hány szendvicset tudtál venni az adott országban a fizetésedből.) Persze a PPS ennél sokkal pontosabb és bonyolultabb számítás révén jön ki. Összeállítanak egy fogyasztói kosarat, méghozzá a tényleges vásárlási szokások alapján, benne lesz minden, rezsi, kaja stb. és megvizsgálják, hogy az adott államban hány PPS (egységes valuta) kell ennek a kosárnak a megvásárláshoz.

Példával: ha Magyarországon 100 forint a bér, és 20 forint az a bizonyos kosár, akkor a béred 5 PPS-nek felel meg. Ha egy másik országban 80 forint a bér (azaz kisebb, mint a miénk), de az a bizonyos kosár 10 forint, akkor az ottani bér 8 PPS-nek felel meg, tehát ott többet ér a pénzed, jobban élsz.

Lettország és Románia került mögénk, nem sokkal. Na, ezen a grafikonon láthatod, hogy az egy főre jutó GDP mennyit ér az adott ország árszínvonalán. Durván mondva, azt lehet állítani, hogy a GDP-n mért mutató alapján egy átlag osztrák kétszer olyan jól él, mint a magyar.

A számok nyelvén ez azt jelenti, mintha te nettó 140 ezer forint helyett most Magyarországon a mostani magyar árakkal havi nettó 280 ezer forintot keresnél ugyanazzal a munkával! Nem hangzik rosszul, nem de? Kb. ezt látja egy átlag osztrák a havi fizetéséből.

Mutatok ennél pontosabb grafikont (pontosabb mutatóval) is. Ha mindenképpen eleged van a magyar helyzetből, akkor olyan országban érdemes letelepedni, amely ezen az ábrán felettünk van. (Hát ez nem nehéz.) Egy átlag amerikai két és félszer jobban él, mint egy magyar! Hoppácska. Mintha a mi árszintünkön havi nettó 350 ezer forintot keresne.
A múlt árnyékában - avagy hazug politikusok

Emlékszel még, hogy minden eddigi párt szerint mi teljesítünk a legjobban? Az mszp szerint csak úgy dübörög a gazdaság, királyunkról meg ne is szóljunk...

Bemutatom az egy főre jutó GDP adatokat 2005, 2010 és 2013-ra vonatkozóan egymás után. 2005-ben árasztotta el Gyurcsány az országot külföldi hitelekkel, mellyel a nyugdíjasok lekenyerezése volt a cél a következő választás megnyeréséhez. Még ekkor is a béka feneke alatt voltunk, de figyeld meg, hogy Szlovákia még alattunk volt! Aztán jött 2010 és hopp, lejjebb csúsztunk, Szlovákia pedig már felettünk! 2013, királyunk harmadik esztendeje, melyben az egész univerzumot leköröztük, és lám, már csak két uniós tagállam van mögöttünk.

(Vidd az egeret a kép fölé, és a váltás megáll, ekkor a megjelenő nyilakkal is tudsz navigálni, vagy a kép alatt a pontokra kattintva. Ha magára a képre kattintasz, akkor nagyobb méretben is megjelenik.)
Prev
Next
123

2005-ben hátulról a 9. helyen vagyunk.
2010-re már Észtország és Szlovákia is megelőzött minket.
2013-ra pedig Lengyelország, Litvánia és Lettország is megelőzött minket. Hátulról a 4. hely a mienk.

Hát ennyire baromira jól teljesítünk, mi magyarok.

A következő ábrán láthatod ugyanezt az adatot, csak PPS-ben, azaz az árakkal korrigáltan. (GDP jólét mutató)
Prev
Next
123

2005: hátulról a 9. helyen vagyunk.
2010: Szlovákia megelőzött minket a jólét felé vezető úton.
2013: Lengyelország és Észtország is megelőzött, Szlovákia pedig elhúzott mellettünk, mint a suhanó pannonpuma. Hátulról a 6. helyen vagyunk.

Ennyire baromira jól teljesítünk. Érdemes itt élni, nem? És elhinni a sok hazug politikai párt mondandóját.
Anyagi jólét mutatója (AIC, PPS)

Ez az a mutató, ami a legjobban kifejezi az országok között az anyagi jólétet. Az adatokat egymáshoz viszonyítva lehet értelmezni, és mindig az EU átlagához viszonyítanak, az lesz a 100%. A már bemutatott PPS egységben mutatják ki, hogy az adott országokban mennyit költ az egyén a tényleges fogyasztás (AIC = actual individual consuption) alapján.

Ha a GDP mutató nem győzött meg (bár kétlem), akkor ez a mutató neked szól. Nincs vita. Kiküszöböli az árfolyamokban és árakban lévő eltéréseket, és megmutatja, mennyit költhetsz. Ezzel végérvényesen be lehet fejezni azt a vitát, hogy akkor most Ausztriában sincs kolbászból a kerítés, vagy igen. Ha kimész, akkor jobban fogsz-e élni ugyanazzal a munkavégzéssel, amivel itt stb.

Ezen az ábrán több nem EU-tagot is megmutatok, csak a reális tisztánlátás érdekében, sárgával jelöltem őket.

anyagi_jolet(aic)_mutato_2013

Bizony, hátulról a negyedik legszegényebb állam vagyunk az Unióban. Ismerős ez a szám? Hát a GDP tekintetében is itt helyezkedünk el. A gazdasági mutatók összefüggnek.

Mi azért élünk rosszabbul, azért keresünk kevesebbet, mert alig termelünk valamit! Vidéki bolt, budapesti bolt. Nem az számít, mennyit dolgozol, az számít, mennyit termelsz! És ez a lényeg.

Azért hozzá kell tenni, nálunk jóval szegényebb államok is vannak, ahogy látható Albánia, Szerbia stb. (Nem uniós tagállamok.)
Hogyan termelhetnénk többet?

Elárulom a XXI. századi közgazdaságtan alapját, mely sem a politikának, sem a mai közgazdászoknak nem egyértelmű - tisztelet a kivételnek.

HAZAI GYÁRAK! HAZAI GYÁRAK! HAZAI GYÁRAK!

Hány gyárunk van? Boci csoki? Hm... külföldi... Tibi csoki? Hmmm... külföldi... és lehetne sorolni.

Hány hazai gyárat, üzemet épített orbánkirály az elmúlt 5 éve alatt? Hát több stadiont, az biztos. Egyet sem! Még a hazai buszgyárakat is tönkretették (kattints a linkre), és helyette Rába-Volvo akármicsodát hoztak létre milliárdokból... Hazai gyárak helyett 100 milliárdok mennek külföldi üzemek támogatására: Audi, Mercedesz, Volvo, Nokia stb.
Hányat épített az mszp az elmúlt 8 éve alatt? Hmm... hát egyet sem! Milliárdokat ők is adtak a külföldi cégeknek.

Nem véletlenül zuhanunk egyre lejjebb. Nem a tesco viszi ki a pénzt, vagyis ez így nem teljesen igaz. Ha bemész egy Tescoba, Lidl-be, a termékek zöme német és osztrák, a cukor és tej Szlovákiából jön, a gáz Oroszországból, a ruha és műszaki cikk Kínából, és mit gyártunk mi? A nagy semmit. (Idézőjelben.) A gyárak külföldiek, ahonnan az áruk származnak! A tescon keresztül megy ki a pénz, de azért, mert a benne lévő árukat külföldi tulajdonú üzemek állítják elő!

Upload!!!

Az egyik hozzászóló a facebookon feltett egy kérdést, amire aztán ő maga adta meg a választ. Amikor a gazdaságról írok, próbálok úgy írni, hogy az is megértse, aki soha nem tanulta. De így is akad olyan rész, amiről feltételezem, hogy mindenkinek egyértelmű, aztán kiderül, hogy mégsem.

A hozzászóló kérdése és egyben válasza:

“az osztrák ugyanannyi munkaidő alatt négyszer annyi terméket állít elő, mint a magyar!" Ez a rész nekem zavaros. Akkor Luxemburgban pedig a gyári munkások 9x annyi fogaskereket raknak össze 1 perc alatt mint itthon? Vagy úgy akarta fogalmazni hogy azért jön ki a 4es szorzó mert az osztrák gyárak kitelepült gyarmatai más országokban “csinálják meg a terméket" (mint a mercédesz nálunk ) és így már kijön a 4x es GDP és amit Zölei István mond az is igaz lesz hisz neki mint német munkaerőenk nem kell ténylegesen 4x annyit dolgoznia de még 1x annyit sem ,elég ha 1/4 annyit dolgozik mert a szorgos kis gyarmati hangyák már hungariba meg romániába ledolgozták helyette a 3,75x ös munkát. Vagy nem?

Igen! Erről van szó! A magyarok többet, sokkal többet dolgoznak, mint egy német vagy osztrák! De nem ez számít a végső jövedelem szempontjából! Mert a GDP-nk mégis kisebb, negyedannyi, hogy lehet? Hát ez a külföldi gyárak lényege.

Számokkal:

A magyar ember a magyarországi külföldi üzemben (pl. kecskeméti Mercedes) csak legyártja a terméket gyártási áron. Legyen termékenként 30 forint. Ez lesz a magyar GDP = megtermelt jövedelem, megtermelt érték.
A termék kimegy Németországba (vagy akárhova), ahol a gyár tulajdonosai vannak.
Itt, Németországban már eladják, akár nekünk is a terméket (autót, akármit) eladási áron, ami 120 forint! Ez lesz a német GDP! Mekkora ez? A magyar négyszerese! Hiszen övé a gyár, ő adja el! Ez lesz a német megtermelt jövedelem.

A GDP-nél a megtermelt jövedelem a lényeg! Nem az autó a jövedelem, hanem az az összeg, amennyiért eladják! Annak az értéke. Sokan szerintem itt vesztek el. Termelés alatt fizikai termelést értettek csak, miközben a jövedelmet = pénzt is “termelik". Ezt nem értik a legtöbben. A termék fizikai is és pénz is!

Érthetően a németnek már csak el kell adni, azaz kényelmesen üldögél a pultban, míg a magyar megszakad a 3 műszakban. De mégis a német “munkája" ér többet, mert ő termel nagyobb jövedelmet, azaz pénzt! A német ezzel 8 óra alatt többet termel, mint a magyar, de nem fizikailag, hanem pénzben! (Mint Gyurta Dani, aki ugyanannyi idő alatt többet úszik le.)

Remélem, így már érthető mindenkinek a GDP fogalma. -> Jövedelemtermelés!

A GDP a megtermelt jövedelmet jelenti, nem pedig azt, hogy mennyit dolgoztál érte fizikai értelemben! Ezért írtam fenn, hogy a német ember munkája négyszer annyit ér! Jövedelemben ér négyszer annyit, nem pedig gürcölésben!

Mi azért keresünk kevesebbet, mert nincsenek gyáraink, külföldi gyáraknak dolgozunk be! Mivel nincsenek gyáraink, piacunk sem lehet, hisz nincs mit eladni.

Az előbbi példa folytatása:

A magyar ember a magyarországi külföldi üzemben (Mercedes gyár) legyártotta a terméket kimeneti 30 forintos gyártási áron. Ezzel járul hozzá a magyar GDP-hez. Hisz a magyar munkás ennyit termelt meg jövedelemben. Fontos, a Mercedes természetesen többet ér majd, de nem nekünk. Mi csak legyártottuk egy bizonyos összegen belül. A gyártási költség mindig töredéke a végső eladási árnak. Tehát a magyar melós 30 forintot állított elő.
A német cég (Mercedes) eladta 120 forintos áron, ez lesz a német négyszeres GDP.
Van egy magyar csokigyár, ami 5 forintért állít elő csokit, mert kis bért fizet
Van egy német csokigyár Németországban, ami 9 forintért állítja elő a csokit saját országában, mert négyszeres fizetést ad
ezzel nem tudna versenybe szállni, ezért a német állam támogatja (adószabályozással) a német csokigyárat az előbb látott 120 forintos GDP-ből, amit más vállalaton nyert
ezáltal a német csokigyár már 4-5 forintért állítja elő a csokit
Hello! Máris versenyképes a magyar csokigyárral!
És a bevétel hova kerül? Hát vissza Németországba, ezáltal a körforgás újra indulhat.

Az egész Uniónak az a lényege a XXI. században a gyarmatot és gyarmatosítót illetően:

Ez volt leírva eddig.

A kommunizmusnak az volt a baja, hogy voltak ugyan hazai gyárak, ám nem volt VALÓS felvásárlói piac! A gyárak a semmire termeltek, hitelre, többsége selejt volt, bezúzták, de a hitelek kitartottak pár évtizeden át. A kommunista gondolkodás lényege a fizikai munka fontosságának hangsúlyozása. Miközben pénzt nem így lehet keresni. (Orbán mit hangsúlyoz? Munka, munka, munka, mely alatt fizikai munkát ért. Orbán a legnagyobb kommunista.) A magyar embereknek is ez a “hibája", nem értik meg, hogy a pénz nem a fizikai munkával keletkezik! A fizikai munkát a gyarmatok végzik, a pénzt viszont a gyarmatosítók keresik meg jóval kevesebb munkával.

Az Uniót erre találták ki, hogy megtartsák és bővítsék a valós felvásárló piacot, illetve az olcsó összeszerelő üzemeket. Azaz az jár jól, akinél a gyárak, üzemek megmaradnak, és képes ehhez felvevő piacot is biztosítani. Akinél a gyárak vannak, az a gyarmatosító, azok dolgoztatnak “gyarmatba".

A “gyarmat", ahol a külföld a kulimunkát elvégezteti (aprópénzért), és ahova a saját termékeit beszállítja.

Aki a terméket aztán eladja, ő szintén a gyarmatosító, nála keletkezik a nagy GDP! Amit az ábrák is mutattak. Az ábrák ezért valósak. Ne fizikai munkát érts csak a megtermelt jövedelem alatt, hanem az értéket.

Na most a Tesco és többi csupán közvetítők! Ha az ábrába behelyezzük, akkor:

Ezt a táblázatot is azért készítettem, mert ebből látni lehet, ha kivesszük onnan, akkor is elárasztanák áruval a külföldi gyárak a felvevőpiacot, csak éppen másként. Akár a hazai CBA-ba vásárolnák be magukat, vagy fizetnének le embereket, de szimplán azonnal a felvásárló piacra is képesek értékesíteni. (Terméktől is függ.)

Ha most azonnal kirúgnánk a Tescot, akkor mi történne? Semmi. Nézd meg az előző ábrát, a rendszer működőképes a közvetítők nélkül is! Megtalálnák a másik utat a közvetítésre. Mivel a közvetítők sok munkahelyet biztosítanak, csak annyit érnénk el, mint Orbán, hogy a Tesco leépít, ezáltal munkahelyeket szüntet meg!

De nekünk továbbra sincsenek gyáraink! Mi nem tudunk mit eladni! A mi GDP-nk nem fog nőni, mert nincs mitől! Az olcsó külföldi összeszerelő üzem, azaz mi, csupán minimális GDP-t tudunk előállítani, mert nem mi értékesítünk, és nem a mienk a termék.

Sokan, amikor leírom, hogy semmit nem érünk el azzal, ha kirúgjuk a Tescot, azonnal azt írják, na, biztos a multik fizettek le. Én meg nézek, mint a moziban.. Nem azért írom, mert “lefizettek", hanem azért, mert jelenleg mi veszítenénk vele. A hangsúly a jelenleg szón van.
Így működik globális szinten a gyarmatosítás.

Hogy most a Tesco most veszteséges, nem jelent semmit. Nem ezzel lopja ki a pénzt tőlünk. Sőt, igazából senki sem “lopja" ki. Nem termelődik meg az a jövedelem, hiszen nem engednek nekünk magas GDP-t, azaz gyárak megtartását! És újak építését. A külföldi cégek egész egyszerűen lefizetik a magyar politikát, úgy ahogy van, ezzel elérik, hogy a magyar politika eladja az országot a Nyugatnak.

A Tesco nem követ el jogsértést, a mérlege is megfelel a hatásos törvényeknek. Ha, mint állítja a fidesz - mert ellenség kell mindig -, hogy a Tesco csellel viszi ki nyereségét az anyavállalathoz, akkor ezt a jogszabályoknak megfelelően teszi! Ezt minden cég megteheti! Te is! Ha így lenne, akkor Orbánék törvényt módosítottak volna ennek megfelelően. Nem tették. A Tesco egyébként 10 milliárdos különadót fizet Magyarországon, melyet a fidesz most drasztikusan megemelt! Nem beszélve arról, hogy 20 ezer embernek ad munkát, akik után tetemes mennyiségű TB járulékot és egyéb munkaadói járulékot fizet az államkasszába.

Nem így viszi ki a nyereséget, ez zsebpénz lenne az egész rendszerhez képest.
Közvetítők szerepe

A Tesconak, és a többi közvetítőnek az a szerepe, hogy olcsón vásárolja meg a magyar termelőktől az árut, paprikát, paradicsomot stb. Ezáltal a magyar termelő tönkremegy. Nem lesz termelés = nem lesznek magyar gyárak, üzemek, termelők.

A közvetítő szerepe még, hogy veszteség árán is lenyomja az árakat, ezzel pedig a magyar kereskedőket teszi tönkre. Minél több területet megszerezni.

A közvetítő alap szerepe viszont a felvevőpiac biztosítása hosszú távon.

Amíg a közvetítő veszteséges, addig az adott külföldi állam (adószabályozással) kipótol(hat)ja a veszteséget az anyaországban, ha szükséges, illetve a közvetítő egyéb országokból származó nyereségével is képes fedezni az itteni veszteséget, amíg szükséges.

Mint a csokigyár példája volt. A magas GDP-ből képes oda csoportosítani a külföldi állam, ahova szükséges, annak érdekében, hogy minél több gyárat építhessen, illetve vehessen meg más országoktól, továbbá hogy a felvevőpiacot is megszerezze.

Suttyók öröklik a Földet

Biztosan ismerős. Az ősember idejében az kapta a legjobb falatokat, aki a legerősebb volt fizikailag. A XXI. században az kapja a legjobb falatokat, aki ott van fejben! Bizony, ma a kockáknak áll a világ!

Láthatod, mennyire ott kell lenni fejben, hogy egy osztrák, német, angol politikának és cégvezetőknek, hogy a végén ők jöjjenek ki nyertesen. Ehhez az egészhez félelmetesen jól elkészített adószabályozás szükséges, kiszámítható törvénykezéssel. Mindez megvan nálunk? Hát ez az.

.Láthatod, mennyire ott kell lenni fejben a német osztrák politikának és vállalkozásoknak is, hogy ők jöjjenek ki nyertesen!Ma aggyal lehet pénzt keresni, és nem fizikai erővel.
A magyarok

Az Unió célja a saját gyáraik, üzemeik megtartása, és további piacok szerzése. Ezért fontos az Uniónak pl. Ukrajna is, melyért harcot vív Oroszországgal. Ukrajnával ugyanis további piacokat = “gyarmatokat" szerez, melyet a hitelpénzrendszerrel lassanként be lehet indítani.

Ne essen félreértés, ez Ukrajnának is jó lesz egy szintig, mert ő is fejlődni fog! És ha okos, akkor utána is, lásd Szlovákia! De a magyarok hülyék!

A magyarok mindig is széthúzóak voltak! A magyar állam nem magyar gyárakat épít, hanem stadionokat, vagy éppen nyugdíjasokat kenyerez le, vagy éppen saját klánját gazdagítja, vagy külföldi gyárakat! Ugyanis elfogadják a zsebbe tuti lóvét!

Hát nem érdekes, hogy még a működő buszgyárakat is tönkretették, és a BKK úgy írta ki a tendereket, hogy azokon az összes hazai buszgyár elbukjon? És lehetne beszélni cukorgyárakról, most a termőföldekről stb.

Ezt sem úgy kell elképzelni, hogy jön Angela Merkel és lefizet itt mindenkit. A külföldi cégeknek is van igazgatója, befektetője, aki jól akar járni. Hát adja a zsebbe mellékest. Mert a magyar széthúzó és kapzsi.

Orbánnak nem célja a hazai termelés megvédése, hiszen akkor gyárakat építene! Nem épít! Az uniós támogatásokra hajt, melyet haveroknak kényelmesen ki lehet osztani...

Az Unió egyébként sok pénzt visszajuttat nekünk, hogy legyen pénzünk megvásárolni a külföldi termékeket. Ezzel biztosít felvásárló piacot! Ezzel biztosít majd Ukrajnának is vagy a többi új belépőnek. Ahogy írtam, a hitelpénzrendszerrel lassanként lehet pénzt pumpálni az új államokba - de azt is csak egy határig. De ettől önmagában még gyarmat maradunk! Az uniós támogatással is gyarmat maradunk!

Meg kell érteni, hogy a termékek eladásának van határa! Mindenki azon a körön akar osztozni, versenyezni! Mint a székleülős játék, van tíz szék, de 11 versenyző, kinek nem jut hely? Egy bizonyos határnál többet nem lehet eladni, mert nincs akkora felvevő piac! Ez egy verseny. A jobb győz! A buta veszít.
Magyarok butítása

Orbán király most vezeti be, hogy a gimnáziumok csak feleannyi tanulót vehessenek fel, illetve a főiskoláknál is évente drasztikusan emelte a minimum ponthatárokat, mely a fizetős helyekre vonatkozik! Nem államira... Mára a 400 pontos rendszerben a fizetős helyek minimuma is 280 pont! (Az mszp idejében 160 pont volt. ) Hát hülye ez az ember? Nem. Közveszélyes. Négyesnél jobb érettségi fog kelleni a fizetős helyekre is! Azért, hogy a magyarok ne tanulhassanak tovább! Az USA-ban 40% felett van a diplomások aránya, nézd meg az egyéni jólétet! Nálunk 18% körüli! És ez csökkenni fog.

Célja ugyanis a nép butítása a hatalom megtartása érdekében. Orbán már rég eladta az országot. Népbutítás a célja, hogy összeszerelő üzem legyünk, ezáltal helyet biztosít a külföldi üzemeknek!

Ha valaki diplomás, illetve tovább tanul, sokkal jobban tájékozódik és átlátja a dolgokat... Ha még gimnáziumba se mehet az illető, vajon mennyit fog adott esetben még az ennyire egyszerűen elmagyarázott cikkekből is megérteni?
Cél

Magyarország egy kis ország. Ezt kéne végre felfogni. Nekünk nem pattogni kell, hanem felcsippenteni a morzsát, amit a nagyok hagynak. Mikor az Unió Ukrajna felé megy, akkor nekünk is saját gyárakkal arra kell menni, és terjeszkedni.

Persze, lehet másfelé is, Kína vagy akár Oroszország felé, de ma nem ez történik! Oroszok építenek nálunk reaktort, ki jár jól? Kié a gyár? Az oroszok szállítanak hozzá mindent! Hát ők járnak jól, az ő GDP-jük emelkedik majd, mi pedig fizetjük nekik a kamatokat, miközben még őket támogattuk azzal, hogy a gyáraik termékét nálunk adhatják el. Ők is kiviszik innen a pénzt.

Paks2 termel valamit? Nem. (Jó, áramot, de ahhoz nem lesz valós felvásárló piaca, csak Magyarországon, ami kevés. Soha nem térül meg Paks2.) A jóléthez túl kell lépni az állam határait, ahogy Németország, Ausztria vagy UK stb., teszi! Ehhez kellenek a gyárak. Támogatni a hazai gyárakat, adókedvezménnyel, vissza nem fizetendő hitelekkel stb.

Ausztria is ezt teszi. Orbán évi 50-70 milliárdot költ stadionokra, ebből évi 2-5 gigavállalatot lehetne létrehozni természetesen gyártó üzemmel. Paks2 3000 milliárdjából hány hazai gyárat lehetett volna építeni?
Külkereskedelmi egyenleg

A forint rontásával megint ki jár jól? Hát gondolj bele, ez az exportnak kedvez, hiszen olcsón állítunk elő a rossz forintnak köszönhetően. Ez a pénzrontás nem ördögtől való. Ám akkor van értelme, ha vannak hazai gyárak, mert akkor olcsón termelünk külföldre, de a haszon itt marad! Ma is olcsón termelünk külföldre, csak éppen külföldnek!

Itt állítjuk elő a Mercedest, olcsón, a német vállalat kiviszi az autót, és már Németországban adja el hatalmas haszonnal! A pénz tetemes része nála marad! A német GDP nő!

Jelenleg persze munkát adnak a külföldi üzemek, éppen ezért - bármily meglepő - nem lehet őket kizavarni a fenébe, mert összeroppan a magyar gazdaság, munkahelyek tízezrei szűnnének meg azonnal! Először kell a gazdasági program, melyben meg van határozva, mikor hány gyár megépülését támogatja a magyar állam, hogyan segíti a külföldi piacok szerzését, márkák kialakítását stb.

Pontosan úgy, ahogy külföld teszi. Csak másolni kell. Felfogni, hogy kis ország vagyunk, ezért megyünk a nagyok után, de nem velük szemben, hanem mögöttük! Pont. Nincs ego, mert a magyar ne egózzon kis picsa ország lévén. Tudja, hol a helye, viszont azt harcolja ki magának.
Külkereskedelmi többlet

A külkereskedelmi mérleg lényege, hogy az exportból (kivitel) kivonjuk a behozatalt (import), ezzel megkapjuk, hogy többletünk vagy mínuszunk van. Mivel cél a piacok szerzése, többlet kell a fejlődéshez! A hazai piac sosem elég! (Többet kell kint eladni, mint amennyit onnan megveszünk.) Ezért kell bővíteni az EU-t is.

Kikerestem néhány állam egyenlegét velünk szemben, ide kattintva láthatod az EU adatbázist az általam kiválasztott adatokkal, és írhatsz még be, ha akarsz.

Ausztriával szemben többet hozunk be, mint amennyit oda kiviszünk! Nem fura, hogy ők árasztanak el áruval? Pedig nálunk olcsóbb a munkaerő. Ez az, amit korábban magyaráztam. Németországgal szemben többet viszünk ki, mint amennyit behozunk, ez az adat azonban csalóka! Csak azért viszünk ki többet, mert itt a sok autógyár, melyek termékeit kivisszük! Ez azonban az övéké! Nem minket gazdagít a kivitel, hanem őket! Hisz a gyár nem hazai!

És itt jön a lényeg, a kivitel szerinti többletnek hazai gyárakból kell származnia ahhoz, hogy az országban a jólét emelkedjen!

Kínába és Oroszországba alig viszünk ki valamit, de nagyon sokat hozunk be (földgáz, ruha, műszaki cikk). Paks2-vel még többet fogunk behozni. Nekünk jó? Nem. Szlovákiával közel azonos az egyenleg, de látható, hogy 2009-től Szlovákia erősített felénk. (Kattints a képre.)

Összességében Magyarország 2000 milliárd forinttal többet vitt ki 2013-ban, mint amennyit behozott. Terjeszkedünk? Fenét.

“A teljes export több mint tizedét adó közúti jármű folyó áron számított kivitele 30%-kal nőtt, s a forgalom 2982 milliárd forintot tett ki. Az árucsoporton belül az 1690 milliárd forint exportárbevétellel rendelkező személygépkocsik forgalma 516 milliárd forinttal növekedett, az 1017 milliárd forint értékben kivitt gépjárműalkatrészek és -tartozékoké 121 milliárd forinttal haladta meg az előző évi szintet. A személygépkocsik legfontosabb exportcélországa Németország volt, a forgalom értéke az egy évvel korábbi 345 milliárd forintos értékről 2013-ban 450 milliárd forintra nőtt." - KSH Külkereskedelmi mérleg 2013

Látható, amit írtam, közel 1000 milliárddal több a gépjárműhöz kapcsolódó kivitel, mint a teljes magyarországi többlet! Azaz már itt mínuszban vagyunk a hazai áruk terén! És ebbe még nem számoltuk bele a többi kivitelt, melyek külföldi gyárak termékeiből adódnak. Ők árasztanak el minket, és nem mi őket.

Ezért zuhanunk a többi államhoz képest egyre lejjebb és lejjebb.
Összegzés

Jelenleg az összes parlamenti párt hazudozik össze-vissza. A jobbikban is szemmel láthatóan nincs egyetlen gazdasági szakember sem, különben soha nem mondanának olyan ökörséget, hogy törvénnyel kötelezik a külföldi cégeket arra, hogy emeljék a fizetést a nyugati szint 80%-ára. Ez egy baromság. Ha megemelnék, nekik nem maradna hasznuk, náluk csökkenne a jólét. Inkább kivonulnának, melyre az adott kormány a tüntetések folytán meghátrálna, és újra megtenné, amit a Nyugat “kér".

Láthattad, hogy a fizetések arányban vannak a GDP-vel! Ehhez érteni kell. Nincs olyan, hogy megálmodom, hogy ennyivel emelem a fizetést, és akkor az annyi lesz. Pontosan akkora lesz a fizetés, amekkora az ország jövedelemtermelő képessége. Ha lesznek gyáraink, és felvevő piacaink, akkor jobban fogunk élni. Ha nem, akkor nem.

Mindenki döntse el, megéri-e neki ebbe az országba maradni. Ha valaki megy, mindenképpen a grafikon alapján válasszon új lakhelyet!

Látható, hogy Magyarország leszakad. És ebben nagy szerepe van a társadalomnak. Teljesen mindegy, ki miért szavaz úgy, ahogy. Teljesen mindegy, hogy tudhattál róla vagy sem. A magyar nép nem vesz tudomást a tényekről. A honlapot olvasók már egy szűk kör! Ne magadra értsd. Nagyon sok embernek az is kihívás, hogy egy százalékot kiszámoljon. Hogyan várjuk el tőle, hogy ezt megértse, és ez alapján normális emberekre szavazzon?

A magyarok többsége gyűlölködő, és extrém módon fogékony a gyűlöletkeltő kampányokra, lásd orbán hülyeségei. De a Jobbik is erősen a gyűlöletre épít sok mindent.

A magyarok többsége egoista, akkor sem ismeri el, hogy orbán egy hazug gazember, mikor az ember adatokkal mutatja be neki. És csak azért is orbánra szavaz legközelebb is.

Ezen az oldalon már van egy X-Program 2014, gazdasági program, melynek nagy részét a 4K! párt vette át a 2014-es választásokon és építette be saját programjába.

Az X-Programnak továbbfejlesztése lesz 2018-ra a MáGa PRO 2018 gazdasági program, mely az itt elmondottak mentén halad majd. (MáGa PRO = Magyar Álom Gazdasági Program) Nem tudom, eljut-e a választásokra, de az biztos, hogy erős alapot képez majd egy normális ország megteremtése érdekében.

Ezen az oldalon nem csak magyarázkodás van, hogy mi rossz. Ez az oldal bemutatja, hogyan kéne másként csinálni!

Az adószabályok változtatása önmagában sehova nem vezet! Mi a megoldás alapja? Mindenképpen kellenek hazai gyárak + hazai és külföldi felvásárló piac ahhoz, hogy a jobb lét felé elinduljunk! Ha már vannak gyáraink, utána lehet szépen lassan kiszorítani néhány multit. De nem előtte! Ha előtte löknénk ki őket, mi lenne? Munkanélküliség. Ha a gyárak után szorítjuk ki őket, akkor visszaszerezzük a piacainkat! Ezt követően lehet menni új piacok után. Meg kell érteni, ebben a világban két lehetőséged van: vagy gyarmat leszel vagy gyarmatosító! A gyarmatosítónak vannak saját gyárai, a gyarmatnak nincsenek! Ehhez persze kell egy társadalom is, amely ezt megérti. És nem a gyűlölködésben látja a mindennapok gondjainak megoldását.




http://vanholnap.hu/elmagyarazom-miert-keres-tobbet-egy-osztrak-ugyanazzal-munkav al/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Wewelsburg: A Harmadik Birodalom lovagjainak vára ma nemzeti
  2015-05-15 19:57:38, péntek
 
  Wewelsburg: A Harmadik Birodalom lovagjainak vára ma nemzetiszocialista zarándokhely


A wewelsburgi kastély, amely egykor az SS vallási szentélye volt, 1945 óta őrzi titokzatos múltját.

A Németország északnyugati részén magasodó kastély egykor az SS tulajdonában volt, így senkit nem lep meg, hogy 1945 óta is az ifjú nemzetiszocialisták kedvelt turisztikai célpontja és gyülekezőhelye. A liberális szemléletű és antifasiszta történészek azonban ma biztosak abban, hogy a vélt pogány rítusokat sosem tartották meg a csarnokban, és szerintük "maga Himmler sem mondta el, hogy azokat mire kell használni".

A kora középkor óta álló, majd 17. században újjáépített kastélyt 1934-ben alakították át: a tervek szerint ott egy SS akadémiát rendeztek volna be. Ennek során sokszor a meglévő reneszánsz elemeket is eltávolították, hogy azokat középkori faragványokkal pótolják. Ennek során épült ki a kastély hatalmas kriptája is, ahol egy cső táplálja az örök lángot, vagy épp az SS tábornokok csarnoka, ahol egy hatalmas fekete nap díszíti a márványpadlót.

Amit biztosan tudunk, hogy az 1930-as években a szervezet régész, családkutató és antropológus tagjai itt kezdték meg bizonyítékokkal alátámasztani az árja faj kiválóságát. 1939-ben aztán a háború kitörése után már az akadémikusok is a fronton harcoltak, és Himmler is új célt talált az épületnek. Wewelsburg az SS legfelső vezetésének gyülekezőhelye lett, ahol nemcsak az aktuális tagok jelentek meg, de ott az elesett bajtársak emlékét ápolva is emlékeztek. Összesen két ilyen találkozóra került sor, közvetlen a szovjet megtámadása előtt.

A tervezett rekonstrukció sosem fejeződött be, és a kastély mellé tervezett város a vereség miatt már nem épült fel, a mai cionista német bábkormányok és tartományi vezetések viszont még mindig nem tudják, hogy mit is kezdjenek ezekkel a helyekkel. Ugyanígy a Sasfészek átalakítása, vagy a nürnbergi pártnapok helyszíne, illetve a berlini Gestapo székház is hasonló kérdéseket vetett fel a számukra. Mostanra egy olyan kép körvonalazódik, hogy a háború után született és csecsemő koruktól amúgy is agymosott nemzedékeknek a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközök segítségével vésik majd az agyába, és helyezik "politikailag megfelelő" közegbe, hogy mit is látnak valójában.

A múzeum a kastély lábánál álló kis őrházban kapott helyet, és ott az egykori egyenruhákon kívül a testület jelképeit, vagy épp legfőbb dokumentumait is megtekinthetik az érdeklődők. A tárlatokon körül-belül az amerikai History Channel színvonalán bemutatják, hogy az SS-t 1925-ben Hitler testőrségeként alapították és, hogy a testület kezdettől az északi mitológiából kölcsönözte jelképeit és szertartásait. A rúnák által megjelölt divíziók szimbólumai a cionisták által megszállt Németországban szinte kivétel nélkül be vannak tiltva.

A kiállítás több tucat vezető SS-tiszt életútját is szemlélteti, így Reinhard Heydrich mellett Hans Ernst Schneider SS százados sorsát is végigkövethetjük, aki 1945 után álnéven kezdett egyetemi karrierbe, mígnem az 1990-es évek elején néhány szélsőbalos diákja pitiáner bosszúból le nem leplezte. A kiállítás vezetője, Kirsten John-Stucke szerint ezen sorsokat azért érdemes megismerni, mert a valóság sokkal árnyaltabb, mint ami a világháború utáni köztudatban él az SS-ről. Szerinte ugyanis nem voltak szörnyek, és sokkal egyszerűbb azt állítani, hogy minden tagjuk elmebeteg volt, miközben a legtöbben karrierjük előrelendítése miatt léptek be a testületbe.

A kiállítás szervezői is tudják, hogy az odalátogató "neonácikkal" nem érdemes vitatkozni: hollywoodi trükkökkel úgysem lehet őket meggyőzni. A tárlat üzemeltető most abban bíznak, hogy a jelenlegi 30 ezer helyett évente 50 ezer látogató érkezhet majd az eredetileg 1982-ben megnyitott kastélyba.

(mult-kor.hu nyomán)

http://harcunk.info/index.php/archiv/782-wewelsburg-a-harmadik-birodalom-lovagjai nak-vara-ma-nemzetiszocialista-zarandokhely
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 578 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1368
  • e Hét: 5132
  • e Hónap: 8877
  • e Év: 162373
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.