Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Szívbe zárva
  2015-05-16 20:51:32, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
Alkonyi parton
  2015-05-16 20:49:52, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
Ázó szépség
  2015-05-16 20:48:53, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
Pihenők
  2015-05-16 12:31:38, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Hétalvók
  2015-05-16 12:30:46, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Kíváncsiskodók
  2015-05-16 12:29:41, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Híres feltaláló nők
  2015-05-16 12:27:39, szombat
 
  Ezek után egy rossz szót se haljak a NŐI TUDÁSRÓL....
Feltaláló nő, akinek nagyon sokat köszönhet a világ! (fotók)
Ha azt hitted a nőknek csak a konyhában és a gyerekek mellett a helyük, súlyos tévedésben vagy! Megmutatok neked most olyan találmányokat, amelyek ha hiszed, ha nem, nőktől származnak. Sokan közülük nem egy, hanem 50, de még 125 szabadalommal is rendelkeztek életük során! Ami még érdekesebb, nem csak a gyereknevelés vagy háztartás területén könnyítették meg ezek a találmányok az életünket, hanem az ipar különböző területein.

1. Josephine Cochrane: A mosogatógép
Josephinet rettentően idegesítette, hogy a háztartási alkalmazottai rendre törik a finom kínai porcelán tányérjait. Az általa feltalált mosogatógéphez nagy víznyomást használt, hogy a rácsra helyezett edényekről eltávolítsa az ételmaradékot. 1886-ban kapta meg a szabadalmat találmányára. Ebben a korban a legtöbb háznál még nem volt meleg víz rendszer, ezért Cochrane bevitte az ötletét a szállodákba és éttermekbe. Végül - miután egyre több nő ment el munkahelyekre dolgozni -, a mosogatógép beköltözött az életükbe. Közel egy időben egy magyar hölgy, dr. Simon Józsefné Csicsmanczay Emília is benyújtotta a szabadalmat.




Link

2. Mary Phelps Jacob: A modern melltartó
Jacobs 1914-ben kapta meg a szabadalmat modern melltartójára. Az emberek már régen kísérleteztek ezzel, de az Ő ötlete, hogy “a mellek ketté választódjanak", tette egyedivé ezt a darabot. Mary találmánya előtt a melltartók rendkívül kényelmetlenek voltak, mint minden más fehérnemű. Halcsontot, acél rudakat, tartalmaztak elődei. Jacobs melltartója lágy és könnyű volt, és követte viselőjének anatómiai felépítését. Az I.világháború alatt a melltartó tervezés népszerűvé vált, amikor az amerikai kormány azt kérte, hogy a nők hagyják abba a fűzők vásárlását a fém megőrzésének érdekében. Bár ebben az időben Jacobs már eladta szabadalmát a Warner Brothers Corset Company-nak.




Link




Link

3. Grace Hopper: IBM-Harvard Mark 1
Dr. Grace Murray Hopper admirális találta fel az úgynevezett “anya számítógépet"! A második világháború után, Hopper a Harvardon állomásozott, ahol az IBM-Harvard Mark 1, az első nagyszabású számítógépes rendszer fejlesztésén dolgozott, az USA-ban. Dr. Hopper találta fel azt a fordítóprogramot, ami a írott nyelvet a számítógépbe kódolja. Ő alkotta meg a “bug"kifejezést, a számítógépes probléma jelzéseként, és együttműködésben kifejlesztette a COBOL-t, az első felhasználó-barát üzleti számítógépes szoftvert. Több díjat nyert, többek között a National Medal of Technology-t 1991-ben. Mire elhunyt, Dr. Hopper 30 egyetemen kapott tiszteletbeli diplomát.




Link

4. Mary Anderson: Az ablaktörlő
El tudod képzelni, hogy a korai 1900-as években, milyen volt, ha esett az eső vagy a hó? A járművezetőknek meg kellett állni minden háztömbnél, hogy letöröljék a szélvédőt! Mary Anderson megoldotta ezt a problémát. Bár az autók ritkák voltak abban az időben, Anderson látott egy hirdetményt erről a helyzetről, gondolkodott egy kicsit, és 1903-ban feltalálta az ablaktörlőt. Ez a zseniális találmány lehetővé tette azt, hogy az autó belsejében egy fogantyút elmozdítva, a lapátok máris tisztára söpörjék a szélvédőt. Az emberek kezdetben ellenkeztek mondván, hogy a furfangos Anderson-ablaktörlők megzavarják a járművezetőket, de 10 évvel azután, hogy szabadalmaztatta az eszközt, szinte minden autós használta a találmányát. Tudtad, hogy az is egy nő volt aki 1917-ben szabadalmaztatta az automata ablaktörlőt? Ő volt Charlotte Bridgwood és az Ő “Storm /vihar/ szélvédő tiszító"-járól van szó!




Link

5. Hedy Lamarr: A titkos kommunikációs rendszer
Hedy szabadalmaztatta a “Secret Communications Systems"-t 1941-ben. Ez nem más, mint torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló adóberendezés. Lamarr - anyai ágon magyar - amerikában élő félig zsidó színésznő volt. Szülei hozzá adták egy náci szimpatizáns milliomos fegyvergyároshoz. Hedy sokat kupálódott mellette haditechnika területen. Egy idő után nem bírta férje ügyleteit Hitlerrel, ezért megszökött tőle és Londonba menekült, majd az USA-ba. A készülék lényege - melyet zongorista szomszédjával közösen talált fel -, hogy a ma frekvenciaugratásos adásmódnak nevezett módszer segítségével a torpedókat irányító rádiócsatornát megvédjék a felderítés és a zavarás ellen, amellyel biztosítható a tengeri célpontok ellen indított torpedók találati valószínűségének növelése. 1942.augusztusában szabadalmaztatták, majd felajánlották a haditengerészetnek, de Ők nem használták fel a háború során. Első alkalommal 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején alkalmazták, a blokádban résztvevő hajókon. Az egyidejű frekvenciaváltást (frequency-hopping) napjainkban a mobiltelefon-rendszereknél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál alkalmazzák. A haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára.




Link

6. Margaret Knight: A “Queen" papír táskák
1871-ben kapta meg a szabadalmat a négyzet alakú aljjal rendelkező papírzacskót gyártó gépéért. Egy fickó pert akasztott a nyakába, azt állította, hogy ellopta tőle az ötletet, és azt hozta fel a saját védelmében, hogy “egy nő soha nem tervez ilyen innovatív gépet", de Margaret rajzokkal bizonyította, hogy a találmány valóban az övé, és meg is nyerte az ügyet. Knight feltalálói karrierjét 12 évesen kezdte, amikoris kifejlesztett egy “stop-motion" eszközt, amely azonnal megállította az ipari gépet, ha abban valami elakadt. Élete során, több mint 26 szabadalmat nyert meg.




Link

7. Tabitha Babbitt: A körfűrész
Az 1800-as évek elején még két emberes volt a fűrészelés. Húzták-tolták, oda-vissza. De hála egy nőnek, a folyamat leegyszerűsödött 1813-ban. Tabitha Babbitt létrehozta a körfűrészt! Babbitt egyszerű életet élt a Massachusetts-i Shaker vallási szekta tagjaként, ahol a bútorkészítéshez szükséges eszközök újításán dolgozott. Babbitt soha nem kérte a szabadalmat találmányára.




Link

8. Stephanie Kwolek: Golyóálló mellények
A golyóálló mellények anyagául is szolgáló kevlárt Stephanie Kwolek fejlesztette ki, a DuPont cég alkalmazásában. 1963-ban rájött, hogy a polimerek vagy rúd alakú molekulák szálai egy irányba sorakoznak. Ettől az anyag erősebb mint a többi, mert a molekulák rendezett kötegekben vannak jelen. Ez a megfigyelés segítette abban, hogy rájöjjön hogyan erősítheti meg tökéletesen a mellény anyagát. Tény, hogy az új anyag olyan erős volt, akár az acél! Kwolek technológiájának már függőhíd kábeleknél, sisakoknál, fékbetéteknél, síléceknél és kemping felszereléseknél is jó hasznát vesszük.




Link

9. Rachel Zimmerman: Blissymbol nyomtató
Mi az a Blissymbol nyomtató? Ez egy szoftver, melyet egy 12 éves kanadai lány talált fel 1985-ben. A beszéd és a hallás, vagy az írás és az olvasás mellett a legtöbb telekommunikációs eszközhöz alapvető mozgási képesség is szükséges. Az emberek egy bizonyos csoportja nem rendelkezik ezekkel az alapvető képességekkel, ezáltal kirekedhetnek a kommunikációból. A Blissymbol és a Zimmerman nyomtató lehetővé teszi, hogy a súlyos mozgáskorlátozott is - mint például egy bénult beteg -, tudjon kommunikálni! A felhasználó rögzíti gondolatait egy szimbólum megérintésével, melyet a program lefordít egy írott nyelvre. A Zimmerman-rendszer egy iskolai tudományos kiállításon indult, majd ezüstérmet nyert az országos versenyen. /A Bliss-nyelv megteremtője Charles Kasiel Bliss. Charles Kasiel Bliss 1897-ben született az osztrák-magyar monarchiabeli Czernowitzban, és 1985-ben halt meg Ausztráliában, Sydneyben. 1971-ben egy torontói gyógypedagógus munkacsoport felfedezte Bliss jelképrendszerét. Azóta a munkacsoport nemzetközi intézetté fejlődött. 1988-ban a világ 30 országában mintegy 60 000 ember használta a Bliss-nyelvet egyedüli kommunikációs lehetőségként. A Bliss nyelvet elsősorban a gyógypedagógia, orvostudomány és pszichológia területén használják.




Link




Link

10. Bette Nesmith Graham: A folyékony hibajavító
Grahamnak egy cégtábla javítót figyelve pattant ki fejéből az isteni szikra. Nézte, ahogy az ember újabb réteg festéket vitt fel a táblára, amivel elfedte a régi feliratot, és máris bekapcsolt az ötletelője, mi lenne ha ugyanezt papíron is meg lehetne valósítani. A háború alatt az írógépek szén-dioxidos film szalaggal működtek, ezért a hibákat nem lehetett radírra eltüntetni, mert csak maszatoltak. Bette titkárnőként dolgozott, jól tudta milyen gondot jelent egy-egy melléütés. Egy konyhai turmix gépben próbálta előállítani a tökéletes hibajavítót smink anyagokkal és vizes alapú fehér temperával, míg a sok kísérletezésének megkoronázásaként, 1958-ban megkapta rá a szabadalmat! 1967-re Bettenek saját vállalata és automatizált üzeme lett, az értékesítés meghaladta az egy millió darabot évente.




Link

11. Alice H. Parker: A gázfűtésű kazán
1919-ben, Alice H. Parker, egy afro-amerikai nő ( Morristown, New Jersey), feltalált egy új és továbbfejlesztett gázfűtésű kazánt. Az általa tervezett rendszer képes volt szabályozni a hőmérsékletet az épületen belül, szobáról-szobára. Szabadalma nagyban megkönnyítette az emberek életét, hiszen nem kell fát vágni vagy szenet hordani ahhoz, hogy élvezhessük a lakás melegét, méghozzá egyenletesen. Forradalmasította a ma ismert központi fűtés rendszert.




Link




Link

12. Sarah E. Goode: A felhajtható ágy
Goode egy afro-amerikai nő volt, aki szabadalmi kérelmet adott be 1885-ben egy felhajtható ágyra. Az ágyat egy szekrénybe lehetett zárni, amikor nem volt használatban. Ez egy vonzó bútordarab volt, nem csak több funkciósságát tekintve, hanem mert mutatós dizájnnal rendelkezett. Tervezője ezzel tisztában volt, hiszen az övé volt a bútoráruház, ahol először piacra került. A bibliográfiák szerint Goode 1800 körül született mint amerikai rabszolga, és a polgárháború után felszabadították. Miután feltalálta az összecsukható ágyat, nem állt le a tervezéssel. Szép munkák kerültek ki még a kezei közül.




Link




Link

13. Martha Coston: Színes jelzőrakéták
Amikor Martha férje hirtelen elhunyt 1847-ben, felfedezett annak naplójában egy koncepciót a színes fáklyákra vonatkozóan. Innentől fogva 10 évet dolgozott tudósokkal és katonatisztekkel, hogy kikísérletezzék a hosszútávon világító fáklyát vagy tűzijátékot. Egy családi kirándulás alkalmával Martha megtekintett egy tűzijátékot, ami megihlette Őt, rájött hogyan építheti be terveibe a pirotechnikai dizájnt. Eredményeként a ma is ismeretes vörös-fehér-zöld “Pirotechnikai Éjjeli Jelző" (“Pyrotechnic Night Signal" ) kaptuk. Az amerikai haditengerészet megvásárolta Marthatól a jogokat a jelzőrendszerre. Azt mondják, a töredékét fizették csak annak amit valójában ért. Az Ő rendszerét fogadta el, és használta innentől fogva Franciaország, Olaszország, Dánia, Hollandia és Haiti is.




Link

14. Dr. Ellen Ochoa: Optikai rendszer elemzés
Több, az űrrepülőgépen használható optikai rendszert (ellenőrzési, tárgyfelismerő, zajszűrő) szabadalmaztatott 1987-ben. Tudományos munkája során 35 mérnök munkáját irányította. Ellen az első latin-amerikai veterán űrhajós, aki négyszer teljesített űrszolgálatot minden alkalommal küldetésfelelősként. (Kétszer a Discovery, kétszer pedig az Atlantis űrhajó fedélzetén). Négy űrszolgálata alatt összesen 40 napot, 19 órát és 37 percet (979 óra) töltött a világűrben. Optikai elemzőjét használják a robotok által irányított iparágak több területén is. Ezt tökéletesítve, összesen három szabadalmát fogadták el, a legutóbbit 1990-ben.




Link

15. Dr. Maria Telkes: Otthoni, napenergiával működő rendszer
A biofizikus, aki feltalálta az első hazai szolár rendszert, Magyarországon nőtt fel, és az Egyesült Államokba költözött 1925-ben. Telkes amerikai állampolgár lett, és csatlakozott a Westinghouse Electric kutatómérnökeként az energiaátalakítás területhez. Kutatási területe, a hőenergia elektromos energiává változtatása lett.




Link

16. Patricia Bath M.D.: Lézeres szürke hályog eltávolító készülék
Egy afro-amerikai, női orvos szabadalmaztatta 1988-ban, a szürke hályog eltávolítására hívatott új módszert. Az orvosi lézeres eszköz neve, az úgy nevezett szürke hályog Laserphacoprobe. Ezzel az eljárással sokkal pontosabban tudják lemetszetni a hályogot a szemről. Dr. Bath volt az első fekete női sebész, akit kinevezett UCLA 1975-ben. /A UCLA (University of California, Los Angeles) a világ egyik legismertebb iskolája. / A lézer tudós és feltaláló, 5 szabadalommal rendelkezik a lézeres szürke hályog műtéti eszközök témában, melyet az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Európában is használnak.




Link

17. Ann Moore: Snugli ® babahordozó
Moore, a Béke Hadtestnél volt nővér az 1960-as években Nyugat-Afrikában. Megihlették Őt, az ottani benyomások arra, hogy megteremtse a Snugli ®-t, valamint más típusú speciális hordtáskákat. Látta, hogy az afrikai anyák magukon hordják babáikat. Szövet hevederekkel szorosan rögzítették a hátukon, ezért azt gondolta, hogy megpróbálja ugyanazt. De a kislányát nem tartotta
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Seneca: Ahogy nem látod az ember lelkét
  2015-05-16 12:11:33, szombat
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Kurt Tepperwein: A szellemi törvények
  2015-05-16 12:10:01, szombat
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Üdvözöllek!
  2015-05-16 12:08:19, szombat
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 555 db bejegyzés
e év: 5604 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 562
  • e Hét: 1828
  • e Hónap: 10714
  • e Év: 104419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.