Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Érdekességek
  2015-05-19 17:33:08, kedd
 
  Lemúria
LEMÚRIA bizonyos tekintetben legalább olyan ismert, mint Atlantisz. Ezt a földet is az aranykorban lakta az emberiség, mégis csupán a 19. században esett róla szó először. Ahogy Darwin tanait egyre szélesebb körben elfogadta a tudósvilág, mindinkább az érdeklődés középpontjába kerültek az ősi fajok és egykori lakhelyeik. Hogyan lehetséges, vetődött fel a kérdés, hogy egymással szoros rokonságban álló fajok vagy a fosszíliáik egyszerre fordulnak elő valamennyi nagy világtenger - az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán partjain? MU KONTINENSÉT néha Lemuriával azonosítják, és hozzá hasonlóan Atlantisz megjelenése előttre teszik a létezését. Ennek bizonyítékául szolgál például az az ősi tábla, amelyet Peruban találtak, és a letûnt kontinensek közül Atlantiszt ás Lemuriát ábrázolja. Az azték és maja hagyományokban megörökített történetek is az általuk nyújtott tudást őrzik. Az ősi tibeti és indiai írások is tesznek említést kapcsolatukról az elsüllyedt világgal.





Link
 
 
1 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-05-19 17:22:09, kedd
 
  145 éve született Lehár Ferenc magyar zeneszerző, karmester.
(Komárom, 1870. április 30.- Bad Ischl, 1948. október 24.).

1870. április 30-án született Komáromban, s bár élete nagy részét Ausztriában élte le, mindig magyar állampolgár maradt.
1880-tól Budapesten, a Nemzeti Zenedében tanult, majd a prágai konzervatóriumba is járt, ekkoriban igen szerény körülmények között élt.
Hangmester lett, majd apja zenekarába szegődött szólóhegedűsnek, 1890-től katonakarmesterként végigjárta a monarchia városait.

1902-ben Bécsben telepedett le, itteni hírnevét egy keringő alapozta meg.
A fiatal Lehár Paulina Metternich hercegnő farsangi báljára, amelyen a hölgyek arannyal és ezüsttel átszőtt ruhákat viseltek, komponálta meg a mulatság résztvevőit elbűvölő Arany és ezüst című keringőjét. Még abban az évben bemutatták első operettjét, a Bécsi asszonyokat, s a siker lehetővé tette, hogy otthagyja a hadsereget.
A drótostótot már sorozatban százszor játszotta a pesti Magyar Színház, majd 1905-ben színre került legnépszerűbb alkotása, A víg özvegy.
A premier kis híján kudarcba fulladt, mert a bemutatóra alig költöttek, alig próbáltak, a közönség pedig nem értékelte a hagyományos bécsi stílustól elütő művet.
A Víg özvegy mégis világsikert aratott, New Yorkban 416 alkalommal játszották.

Lehár összesen 31 operettet írt, a legtöbbnek Bécsben volt a premierje, de valamennyit rövid időn belül Budapesten is műsorra tűzték.
Világsikert aratott a Luxemburg grófja, a Cigányszerelem és A mosoly országa című darabja, gyakran játsszák A három grácia, A cárevics, a Paganini, a Friderika és a Giuditta című műveit is.

Az operett a monarchiában és utódállamaiban a könnyű szórakoztatás alapműfaja lett, jelesei között számos magyart találhatunk (Kálmán Imre, Jacobi Viktor, Huszka Jenő, Szirmai Albert, Ábrahám Pál).

Lehár munkáit friss színpadi ötletek jellemezik, fantáziájával, technikai igényességével, humorával megújította a hagyományossá vált bécsi operett stílusát.
Ostobácska történetek és egysíkú figurák helyett élő embereket állított a színpadra, s dallamos, fülbemászó melódiái ellenére olyan követelményeket támasztott a zenekarral és az énekesekkel szemben, amilyenekhez azok korábban nem szoktak hozzá.

1926 és 1938 között Berlinben, majd ismét Ausztriában, Bad Ischlben lakott.
1945 után Zürichbe költözött, s csak halála előtt tért vissza Ausztriába.
Hírnevével, befolyásával soha nem akart élni.
Akkor sem keresett hatósági védelmet, amikor az Anschluss után a Gestapo el akarta hurcolni "hibás" születésű feleségét, az asszonyt végül a szomszédok rejtették el, így menekült meg.

Lehár Ferenc Bad Ischlben lévő egykori villája ma múzeum, és a helyi színház is a nevét viseli. Műveit a XXI. században is világszerte játsszák
Operettjei közül : A víg özvegy (1905), Luxemburg grófja (1909), A mosoly országa (1929




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Történetek
  2015-05-19 17:12:47, kedd
 
  Történetek.!

Az Erdélyben lévő szt. Anna tó.!


A tó keletkezéséről szóló legenda röviden - Benedek Elek gyűjtése

Valamikor réges-régen a mai Szent Anna-tó helyén egy magas hegy volt, melynek a tetején vár állott. Vele átellenben, egy órányira, a Bálványos-hegyén is egy hatalmas vár volt (ennek romjai ma is láthatók). Két testvér lakott a két várban, mindkettő kevély, gőgös, irigy volt, egymást sem szerették.

Egyszer a bálványosi várba egy gyönyörű, arannyal, ezüsttel, gyémánttal kidíszített hintóval, melyet hat szilaj paripa húzott, egy nagy úr érkezett. A házigazdának erősen megtetszett a hintó és a lovak, s kérte a vendéget, hogy adja el neki. Cserébe hét falut ígért, azonban a vendég úr hallani sem akart róla, s bármennyire is unszolta, hajthatatlan maradt.

Mikor ezt látta a vár ura, cselhez folyamodott. Nagy mulatságot rendezett, ahol kockázással elnyerte a hintót. Másnap első dolga volt, hogy meglátogassa a testvérét. A testvére nagyon megirigyelte a hintót, és fogadtak hogy egy napon belül különb hintót fog szerezni, nem is hat, hanem tizenkét lóval.

Egész nap tűnődött az öcs, hogy honnét szerezzen különb tizenkét lovat. Hiába törte a fejét, semmit nem tudott kitalálni. Hanem egyszer csak mi jutott eszébe? A várba parancsolta a környék legszebb leányait. Egy fél nap se telt bele, és több száz lány gyűlt össze, a legszebb közülük egy Anna nevű volt.

Ezt választotta először a vár ura, majd még tizenegyet, és a hintója elébe fogatta őket. A lányok azonban meg se bírták mozdítani a hintót. Az úr szörnyű haragra gerjedt, és ostorával rávágott Annára, aki legelől állt. Patyolatfehér húsából kiserkedt a vér, s jajszava felhangzott a magas egekig. Az úr másodszor is rávágott, ekkor Anna megátkozta, hogy süllyedjen a föld alá. S abban a pillanatban az ég elfeketedett, és szörnyű mennydörgés között a vár összeomlott. A romok egyre lejjebb süllyedtek, mígnem az egész víz alá került, és egy tó alakult ki.

A tó vizén tizenkét hattyú úszott, majd kijöttek a partra, megrázták magukat és visszaváltoztak leányokká. Mind hazasiettek a falujukba, Anna kivételével, aki kápolnát épített a tó partján, s ebben a kápolnában töltötte életének hátralevő részét csendes imádkozással.

És jöttek az emberek mindenfelől a kis kápolnához együtt imádkozni a szent életű leánnyal, halála után pedig elnevezték róla a tavat Szent Anna tavának.











 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Szép napot mindenkinek!
  2015-05-19 17:05:27, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 222 db bejegyzés
e év: 2826 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 297
  • e Hét: 1304
  • e Hónap: 9172
  • e Év: 51117
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.