Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A torinói lepel alapján rekonstruálták Jézus gyermekkori arc
  2015-05-22 20:21:03, péntek
 
 




A TORINÓI LEPEL ALAPJÁN REKONSTRUÁLTÁK JÉZUS GYEREKKORI ARCÁT
2015. május 7. csütörtök 19:55


Modern számítógépes képalkotó eljárásokkal vizsgálták meg a torinói leplet, és rekonstruálták, milyen lehetett Jézus gyermekkorában - írja az Assisi Szent Konvent sajtóirodája és a Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége.







Az olasz rendőrszakértők a bűnüldözésben használt képalkotó módszert alkalmazták, hogy rekonstruálják a gyermek Jézus arcát. Ezt az eljárást Olaszországban olyan évtizedek óta körözött bűnözők, maffiafőnökök kinézetének megismerésére használják, akikről csak fiatalkori fotó áll rendelkezésükre. Ezt a módszert alkalmazták a Cosa Nostra hírhedt tagja, Bernardo Provenzano körözésekor is, akiről csak negyven évvel korábbi fényképük volt. A maffiafőnököt 2006-ban a digitálisan előállított kép segítségével fogták el.

A torinói lepel esetében éppen fordított módon használták az eljárást: fiatalították a szöveten fennmaradt arcmás kinézetét; csökkentették az állkapocs méretét, megemelték az állat és egyenesebbé tették az orrot.

Április 19-én ismét kiállították a kereszténység egyik legjelentősebb ereklyéjét, a torinói leplet, amelyet a torinói székesegyház egyik oldalkápolnájában őriznek 1578 óta. Csak különleges alkalmakkor tárják a nyilvánosság elé, legutóbb 2010-ben mutatták be.

A Krisztus halotti lepleként számon tartott relikviát a torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban tekintheti meg a nagyközönség június 24-éig. Az ereklye kiállítására egymillió látogatót várnak, köztük Ferenc pápát, aki röviddel a zárás előtt, június 21-én tekinti meg a leplet.

Fotó: Sanfrancescopatronoditalia.it









 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Így pucolhatod meg a héjában főtt krumplit egy mozdulattal
  2015-05-22 19:30:00, péntek
 
 







ÍGY PUCOLHATOD MEG A HÉJÁBAN FŐTT KRUMPLIT EGY MOZDULATTAL


A burgonya viszonylag olcsó, és számos módon el lehet készíteni, ezért sok család étrendjében szerepel. Vannak akik fenntartással kezelik, mert több időt vesz igénybe, mint elkészíteni egy tésztát vagy rizst köretként. A rakott krumplinak például azért állnak neki kevesebben, mert macerás a hajától megszabadítani.

Én is közéjük tartozom, mert sokszor égett szénné az ujjam tőle. Ha nem akarsz sokáig várni a pucolásával, akkor azbeszt ujjakat kell növesztened.

Ha sokáig vízben hütöd, elvizesedik, és le sem hül annyira az idő alatt, hogy ne legyen ugyanolyan kellemetlen művelet a héj leszedése. Az alábbi videónak hála, mindez a tétovázás a múlté.

Nem is fogod elhinni, milyen egyszerű technikával jön a megváltás!

Utálsz főtt krumplit pucolni? Na itt a megoldás, hogy lehet két mozdulattal megszabadulni a héjától!







Super Quick Potato Peeling! - Life Hack





Link






 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
Higiénia a középkorban
  2015-05-22 18:59:47, péntek
 
 





HIGIÉNIA A KÖZÉPKORBAN...


Szokások a középkori Angliából, - kb. 1500-ból:

Legközelebb, ha kézmosás közben úgy tűnik, túl hideg a víz, gondolj a következőkre :

1. Angliában 1500 körül a legtöbb esküvőt júniusban kötötték, mivel a hagyomány szerint az évi fürdést májusban végezték el és júniusban még elég jó szagúak voltak. Az esetleges kellemetlen szagok elfedéséért a menyasszonyok nagy csokor illatos virágot tartottak kezükben.
Ez lett a későbbi menyasszonyi csokor.


2. A fürdő egy nagy, forró vízzel teli kádból állt. A tiszta vízben való mosdás a ház urát illette meg. Utána a fiai és a ház többi férfitagjai fürödtek, majd a nők, végül a gyerekek, utolsónak maradva a csecsemők. Időközben a víz olyan piszkos lett, hogy el is lehetett tűnni benne.
Innen ered a mondás is: "Don't throw the baby out with the bath" - Ne dobd ki a fürdővízzel a gyereket is!

3. A házaknak magas, nádból készült teteje volt, alatta nem volt kideszkázva. A meleg háztetőn sütkéreztek az állatok, macskák, kutyák, patkányok, bogarak. Esős időben piszkos és nedves lévén, az állatok gyakran lepotyogtak a tetőről.
Innen a mondás is: "It's raining cats and dogs"- Macskák és kutyák potyognak az égből!
Mivel a szobák felett csak a háztető volt, különösen a hálószobában kellett kitalálni valamit, hogy az ágy ne teljen meg bogarakkal és más szeméttel.
Igy jelent meg a baldachinos ágy rudakon kifeszített lepedő az ágy felett.

4. A gazdag házak padlója kőlapokból volt kirakva. Esős időben, télen síkossá vált, ezért szalmával (thresh) hintették le, hogy járni tudjanak a házban és melegebb legyen.
Idővel annyi szalma gyűlt össze, hogy ajtónyitáskor egyszerűen kicsúszott az ajtón.
Ekkor kitalálták, hogy egy fadarabot tettek az ajtó elé.
Igy jelent meg a küszöb (angolul threshold)

5. Disznóhúshoz ritkán jutottak, ilyenkor nagyon különlegesnek érezték magukat.
Ha ekkor vendégük is volt, tüntetően lelógatták a sonkát a gerendáról.
Tehetősnek számított az a férfi,aki "could bring home the bacon" ("sonkát tudott hazahozni").
Keveset vágtak a sonkából, szétosztották a vendégek között, és elégedetten "chewed the fat" rágcsálták a zsíros darabokat az asztalnál.

6. A kenyérosztásnak is megvolt a sajátos szabálya: A dolgozók kapták a kenyér égett alját, a család a kenyér belét, és a vendégek, megtiszteltetésképpen, a kenyér felső kérgét ("upper crust").

7. Ólomkupákból itták whiskyvel a sört és ez a kevert ital napokig leverte lábáról fogyasztóját. Úgy feküdtek az útszélen, mintha kómában lettek volna.
Rendszerint kinyújtóztatták a részeget a konyhaasztalon 2 -3 napig, a körülötte egybegyűlt család evett ivott és várta, hogy felébred-e ....
Így vált szokássá a virrasztás ("to wake up" - felébredni)!

8. Mivel a temetők beteltek, kiásták a koporsókat, és a csontokat és az úgynevezett csontok házába vitték ("bone-house"), így a sírhelyeket újból fel tudták használni.
Amikor ezeket a koporsókat megnyitották, elég sok koporsó falán karcolásokat vettek észre és rájöttek, hogy azokban élve voltak eltemetve az emberek.
Ekkor gondolták ki azt, hogy temetéskor rákötözzenek egy zsinórt a halott kezére, azt kivezetve a koporsón, síron keresztül csengettyűt kötöttek a végére.
Kijelöltek egy személyt, aki egész éjjel a temetőt járta és figyelte az esetleges csengőszót.
Így jelent meg az éjjeli őrjárat "graveyard shift" - ami ma az éjszakai műszakot jelöli - és a csengő hangja életet mentett ("saved by the bell").

9. A középkori Angliában az emberek nem szexelhettek, csak a király jóváhagyásával (kivétel a királyi család). Mikor egy család gyereket akart, a királyhoz kellett fordulniuk kérelemért, aki küldött nekik egy táblát, amit az ajtóra kellett kitűzniük, amikor házas életet éltek.
A táblán ez állt: Fornication Under Consent of the King. ( F. U. C. K. ), azaz paráználkodás a király engedélyével.
Innen ered a mai "fuck" angol szó.







Te is tudod-e? - Emil.RuleZ!

Link



Orosz katonai tangó a jégen

Link



A régi egyiptomiak terhességi tesztje a mai napig működik. Tudtad?
Nézd meg, mennyire egyszerű!

Link











 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
A kőccsön adott eggyik
  2015-05-22 16:55:43, péntek
 
 




A KŐCCSÖN ADOTT ËGGYIK

Hát vót ëgy lány. Az fogadta, hogy ű nem mén férhő, csak olyan legínyhő, akinek két f... van.
Hát szép lány vót. A faluba mëg vót ëgy legíny, az měg aszondta, hogy:
- Má pedig én ěvëszëm a Marcsát, ha addig élëk is!
Ëhírësztőte, hogy nëki éppen két f... van. Úgy is csúfóták, hogy "Kétf...ú János". Méghallotta a lány is. Vót nëki ëgy kis testvéröccse, főbiztatta, hogy:
- Hallod-ë! Të gyerëk vagy. Eridj mán, oszt mikó a János mén hugyozni a kocsmába, të lesd mëg, hogy csakugyan két f... van-ë.
Ugy is vót. A gyerëk ott somfordát, oszt mikó a János mënt pisáni, mënt ű is utánna. Csakhogy a János is észrevëtte a gyerëkët, kapcsót is, hogy mirű léhet szó, osz mikó hugyozott, a két ujját odatëtte V-betű furmába a végihön, oszt épp úgy nézëtt ki, mintha két csivën gyütt vóna.





No, mëg is lëtt a lakadalom. Rákerűt a sor a nászéccakára. Annak rëndje-módja szërint ě is hasznáták az ëggyiket. Hanem oszt a mënyecske kezdi követěni, hogy hát:
- Hun a másik?
Aszongya a János:
- Mán në haragudj, hékám, mos mán mëg kő mondanom, hát kőccsön adtam az ëggyiket!
- Hát kinek?
- Hát a papnak.
Hát a mënyecske rëttent nagy patáliát csapott, hogy hát:
- Éppen nászéccakára kőccsönanni! Mán mégiscsak!...
Mit lëhetëtt tënni, zsörtölődött, pörőt ëgy darabig, a legíny mëg, készülődés, lakadalom, nászéccaka - fáradt vót, elaludt. Rëggě fölébred, tapogassa az asszony hejit, üres. Hanem akkó mán nyílik a kapu, vágódik haza a mënyecske, de mán a kapuba pöröl:
- Ijen emběr vagy te! Nem elég, hogy nászéccaka előtt kőccsön adod az ěggyiket, hanem méghozzá a JOBBAT adod kőccsön! Ha nem járok utánna, hát isten tudja, mikó jutottam vóna hozzá!

[1960-as évek, Zenta]















 
 
1 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4017
  • e Hét: 12472
  • e Hónap: 52293
  • e Év: 230168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.