Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Pljeskavica, csevap, mititei és társaik
  2015-05-22 23:27:11, péntek
 
  Pljeskavica, csevap, mititei és társaik

A nyári grillszezon szinte elképzelhetetlen a különféle lángon sütött fasírtok nélkül. Sokan hamburgert készítenek, van, aki a horvát nyaralások emlékére csevapcsicsát süt a rácson, esetleg pljeskavicát, de egy biztos, mindenki szívesen játszik a jól fűszerezhető húsos pogácsákkal.

De honnan is erednek ezek az mindenhol fellelhető, az adott országra, régióra oly jellemző grillen készített húsok?

Arról ugyan nincs írásos dokumentáció, hogyan és miként jöttek rá őseink a húsgombócban rejlő értékekre, de könnyen kikövetkeztethető, hogy az első húsgombócok a maradékgazdálkodásból fakadóan születhettek, sőt feltételezhetően a fűszerezésükre a már múló frissesség árnyalása végett kerülhetett sor.





Sok hagymval, friss salátával mennyei a csevapcsicsa

A hús mibenlétét és a fűszereket meg maga a táj, a régió szabta meg. Milyen állatot tartottak, a vallásuk mit engedett meg vagy milyen fűszereik voltak a hús ízesítésére. Az így készített, feltehetőleg késsel aprított húsokból készített gombócokat aztán vagy megfőzték, vagy tűz fölött megsütötték.

Az egész Közel-Keleten és Ázsián átívelő, a húsgombócokat fedő kofta szó valahonnan Perzsiából ered. Ennek köszönhetően sejthető, hogy ez az étel, illetve elkészítésének módja is innen terjedt el egész Ázsiába, Indiába, majd valószínűleg arab közvetítéssel jutott el Itáliába, Spanyolországba.





Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat

Később egész Európában ismertté vált, bár ma már inkább csak a Balkánra jellemző a grillen készített darált húsból formázott pogácsa vagy hosszúkás rúd készítése. Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Albániában, Törökországban igen nagy hagyományai vannak ezeknek az ételeknek. Ki ne ismerné a csevapcsicsát, a pljeskavicát, a mititeit vagy miccset, a különféle egzotikus koftákat, a keftedeszt vagy a kebabot?

A legtöbb esetben főételként kínálják az így elkészített húsokat, de szendvicseket is tölthetnek vele, így aztán a grillezett darált húsokból lehet reggeli, ebéd vagy akár vacsora is.

Fajták





Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is

A csevapcsicsa a horvátok büszkesége, a jó esetben háromféle húsból készített, szivarra emlékeztető húsokat leggyakrabban nyers hagymával és ajvárral kínálják, ami egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített fűszeres krém.

A pljeskavica szerb eredetű étel, de az egész régióban igen kedvelt. A mi fasírtunkhoz hasonló formájú pogácsát szintén többféle hús felhasználásával készítik, ami általában marhahús, bárány- és sertéshús. Sült vagy tört krumplival kínálják, de gyakorta tálalják pitában. Ehhez a húshoz is jól illik az ajvár és a kaymak, ami a tejfölhöz hasonlatos krém.

Romániában a mititei vagy más néven miccs a helyi grillspecialitás. A csevapcsicsa formáját idéző húst szintén vegyes alapanyagokból készítik, és sokféle fűszerrel megbolondítják. A mititei fűszerezéséhez használhatunk koriandert, borsot, kakukkfüvet, ánizst, pirospaprikát, fokhagymát is. Ezt a húst leggyakrabban mustárral, sör kíséretében fogyasztják, de mint már szó volt róla, akár leves mellé is adható.

A keleti ízvilágnak megfelelően a különféle koftákra már sokkal fűszeresebb íz jellemző. A libanoni kofta esetében ez főleg nagy mennyiségű fahéjat és petrezselymet jelent. Ehhez az ételhez szezámmagkrémet, azaz tahinit szokás kínálni. A ciprusi sieftalies is petrezselyemmel készül, igaz, itt az alapmassza sok esetben egyféle sertés- vagy bárányhúsból áll.

A házilag készített sütni való fasírtok elkészítéséhez a különféle nemzetek konyhái nagy segítséget jelenthetnek. Ma már bárhol bármilyen hozzávaló könnyen elérhető, így egyik hétvégén grillezés közben Ázsiában, míg a másik hétvégén az Adria partján érezhetjük magunkat.





Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat

Hogyan készítsük?

Az darált húsok grillezésére vonatkozik egy-két alapszabály. A húsok tekintetében érdemes mindig friss, nem túl zsírtalan húst venni, és lehetőség szerint legkésőbb másnap felhasználni. A legjobb ízt és állagot akkor érjük el, ha frissen használjuk, és a pogácsáinkhoz többféle húst is adunk. Az omlós húspogácsa titka pedig egy pici szódabikarbóna, 1 kg húshoz 1 kávéskanálnyit számítsunk.

Fűszerezés tekintetében döntő, hogy kiknek készítjük az ételt, illetve az, hogy mit szeretnénk hozzá kínálni. A grillezett darált húsokat formázhatjuk hosszúkásra (ebben az esetben vigyázzunk, ilyenkor könnyebben ,,eltörhet" sütés közben a hús), vagy akár egy bambuszpálca köré is nyomkodhatjuk a húst, illetve készíthetünk kicsiny húsgolyókkal tarkított pálcákat is, vagy a zsemlékbe kényelmesen elférő húspogácsákat. A lényeg, hogy jól át tudjon sülni a hús, ne maradjanak benne nyers részek.

A pogácsák ízesítéséhez szinte elengedhetetlen a hagyma, fokhagyma, bátran adhatunk hozzá zöldfűszereket, de a keleties ízvilágnak megfelelően mehet a masszába curry, chili, fahéj, koriander, és persze bors is.





Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt

A hús mellé kínálhatunk mártásokat. Ezek lehetnek bolti kencék, mustárok, vagy a megkerülhetetlennek tűnő ketchup, de magunk is készíthetünk bármilyen tejfölös, paradicsomos alapokon nyugvó fűszeres mártást, esetleg ajvárt.

Fűszeres húspogácsa

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál rozmaring
1 kávéskanál görög bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál rózsabors


Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a fűszereket az aprítóba teszem, és némileg összevágom a masinával. A húsokhoz hozzáadom a fűszeres hagymát, sózom, majd az egészet alaposan átkeverem. Vizes kézzel lapos pogácsákat formálok belőle, majd tányérra teszem, és minimum fél órát hagyom hűlni.
A grillt beizzítom, majd a húsokat átsütöm.






WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Medvehagymás töltött tojások
  2015-05-22 23:10:44, péntek
 
  Medvehagymás töltött tojások

Hozzávalók:

6 db tojás
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 evőkanál mustár

őrölt fehérbors
2 dl tej
4-5 levél medvehagyma

Elkészítés:

A tojásokat megfőzzük. A medvehagymát apróra vágjuk.

A vajból, tejből és lisztből sűrű besamelt főzünk /vajas rántás tejjel sűrűre főzve/. A tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kivesszük, és szitán vagy szűrőn áttörjük. A besamelt elkeverjük a tojások áttört sárgájával, a mustárral, sóval, borssal és a medvehagymával. Habzsákba tesszük a krémet és betöltjük vele a tojásokat.

Salátával, zöldségekkel díszíthetjük. Majonézes salátát adhatunk mellé.





Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Különleges tojásos szendvics
  2015-05-22 23:08:48, péntek
 
  Különleges tojásos szendvics

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg zöld spárga (konzerv)
15 dkg zsírosabb sajt
4 friss salátalevél
12 bébirépa (konzerv, el is maradhat)
4 szelet szendvicskenyér
4 kávéskanál olívaolaj
2 evőkanál fehérbor-ecet
4 tojás
4 kávéskanál frissen aprított zöldfűszer (pl. bazsalikom, tárkony)

Elkészítés:

A spárgát lecsepegtetjük. A sajtot négy egyforma vastag szeletre vágjuk. A salátaleveleket megmossuk, kisebb darabokra tépkedjük. A bébirépát lecsepegtetjük.
A munkát a tálalótál díszítésével kezdjük. Körberakjuk a salátalevél-darabkákkal, a közepére kisebb kupacot is halmozunk, és közétesszük a bébirépa darabokat. A kenyereket világosra pirítjuk (ha nincs kenyérpirítónk, akkora a sütőben), és megcsepegtetjük 1-1 kk. olívaolajjal. A pirítósokat a tálalótálra rendezzük, és egyenlő arányban elosztjuk rajtuk a spárgát. Innentől gyorsan dolgozunk, hogy a hozzávalók frissen maradjanak. Közepes lábosban sós vizet forralunk, ha lobog, hozzáöntjük a borecetet. Közben a sajtszeleteket teflonserpenyőben kissé megolvasztjuk, és tálalólapáttal a spárgacsomagokra emeljük. Elkészítjük a tojásokat, óvatosan feltörjük, belsejüket a lobogó vízbe csúsztatjuk, és 3 perc alatt készre buggyantjuk. Lyukacsos szűrőkanállal leszűrjük, és minden szendvicsre teszünk egyet. Megszórjuk a zöldfűszerrel, sózzuk, borsozzuk, frissen kínáljuk.

Megjegyzés:

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 222 kcal

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Francia epertorta (tarte aux fraises)
  2015-05-22 23:05:51, péntek
 
  Francia epertorta (tarte aux fraises)

Hozzávalók:

A tésztához:
13 dkg rétesliszt
13 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor
10 dkg margarin
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
A tetejére:
kb. 50 dkg eper
Az öntethez:
2 egész tojás
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál főzőtejszín

Elkészítés:

A tésztához a kétféle lisztet összeöntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a sütőport. Ebben elmorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejfölt, összegyúrjuk. Hűtőbe rakjuk addig, amíg elkészítjük a tetejére való öntetet.

Az öntethez a hozzávalókat kikeverjük robotgéppel vagy kézi mixerrel, hogy felolvadjon a cukor, és hűtőbe tesszük.

Sütőpapírral kibéleljük a tortaformát, és úgy rakjuk bele a tésztát, hogy kis karimája legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 10 percig. A sütőből kivesszük, kevés zsemlemorzsát szórunk a tésztára, nehogy eláztassa az eper. Ráhelyezzük a felezett epreket, és meglocsoljuk az öntettel.

Visszahelyezzük a sütőbe, és addig sütjük, míg az öntet megszilárdul és szép rózsaszín lesz a tészta.





Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Ez egy francia különlegesség lenne, csak a tészta lett átdolgozva kissé.
Nagyon finom más gyümölcsökkel is, például szilvával (tarte aux prunes), almával(tarte aux pommes) vagy barackkal (tarte aux péches). Érdemes kipróbálni.

A receptet és a fotót Wernerke küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vargányás-velős pacal Hentes Misi módra
  2015-05-22 23:03:56, péntek
 
  Vargányás-velős pacal Hentes Misi módra

Hozzávalók 8 személyre:

2 kg pacal
fél kg vargánya
fél kg velő
15 dkg kenyérszalonna
1 kg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
2 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál kömény
őröltbors
majoranna
5 db babérlevél
1 db erőspaprika
3 db paradicsom
3 db zöldpaprika
1 db szerecsendió
1 evőkanál ételízesítő
1 evőkanál só
1 dl vörösbor
Erős Pista ízlés szerint

Elkészítés:

A 2 kg pacalt lehártyázom, megtisztítom, majd forró vízben 15 percig előfőzöm. A levét leöntöm, leöblítem, és bő hideg vízben másfél óráig főzöm. Az abalébe teszek: 1 dl ecetet, babérlevelet, fél fej foghagymát. Ha letelt a másfél óra, kiveszem, hideg vízben lehűtöm, és vékony csíkokra vágom. 15 dkg kenyérszalonnát kisebb kockára vágok, bográcsban kiolvasztom, hozzáadok 2 evőkanál zsírt és kockára vágott vöröshagymát, majd üvegesre dinsztelem. Felöntöm 2 l vízzel, beleteszem a felcsíkozott pacalt, beleteszem a paradicsomot, paprikát, fokhagymát és a fűszereket, a szerecsendiót belereszelem. Közepes erős tűzön kb. 2 és fél óráig főzöm, az elfőtt vizet pótolom. Amíg a pacal fő, addig a velőt megtisztítom, a vargányát felkockázom. 1 dl olajat felforrósítok egy lábosban, beleteszem a felkockázott vargányát és a velőt. 5 percig kevergetem, és félreteszem. Közben a pacal elkészül, ekkor összeforralom a gombával és a velővel. Akkor jó, ha csípős. Ízlés szerinti körettel tálalom. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

A sok hagymától bőven lesz szaftja, a legfinomabb házi kenyérrel tunkolni.

A receptet Hentes Misi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Erőleves
  2015-05-22 23:02:27, péntek
 
  Erőleves

Hozzávalók 5-6 személyre:

1 kg marhacsont
25 dkg darált marhahús
1 tojásfehérje
1 kiskanálnyi paradicsompüré
30 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
bors


Elkészítés:

A csontot aprítsd fel, forrázd le, majd öblítsd le. A darált húst jól keverd össze a tojásfehérjével és a paradicsompürével, majd hígítsd fel 2 liter hideg vízzel. Tedd bele a csontot, a megtisztított, de egyben hagyott zöldséget, valamint néhány szem borsot, sózd meg, s tedd fel főni. Igen lassú tűzön főzd 2-3 órán át. (A zöldséget, ha a tálalásnál is használni akarod, vedd ki és tedd félre, miután megpuhult.) A levest végül húzd le a tűzről, hagyd ülepedni néhány percig, majd szedd le a zsírját, és szűrd át egy sűrű szitán vagy egy tiszta konyharuhán. Ha kell, tálalás előtt újra zsírtalanítsd.

Megjegyzés:

A receptet Istvan6352 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hagymás virsli
  2015-05-22 22:57:45, péntek
 
  Hagymás virsli

Hozzávalók:

1 kanál zsiradék
1 nagy fej hagyma
2 pár virsli
5 evőkanál ketchup
1 dl tejföl
fűszer ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk és felszeleteljük. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, majd a hagymát erős tűzön pirítjuk,





félidőben hozzáadjuk a karikára szelt virslit, és mikor pirosra sült,





ízesítjük a ketchuppal. Tovább pirítjuk, majd hozzátesszük a tejfölt, és rottyantunk egyet rajta.





Tetszés szerinti körettel tálaljuk, például kenyérrel. :) Aki szereti a pikánsat, ízlés szerint fűszerezheti bármivel.

http://mindmegette.hu/lapokkepek/receptgaleriak/13000/13218_hagymas-virsli_n.jpg


Megjegyzés:

Ennek az ételnek sztorija van: férjeméknek a 6 fős főiskolai albérletben nem állt más a rendelkezésükre, mint 1 zsák hagyma, pár darab virsli, némi olaj, ketchup és tejföl. Ők éhesek voltak és egyben kreatívak.
Gyors, olcsó, igazi koleszos, fiús kaja. Jó étvágyat!

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 425 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1963
  • e Hét: 4177
  • e Hónap: 18082
  • e Év: 147789
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.