Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Méz
  2015-05-29 22:50:59, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Mitől lesz sikeres a grillparti?
  2015-05-29 22:46:21, péntek
 
  Mitől lesz sikeres a grillparti?

Csodásan omló halak, pikánsan fűszerezett húsok, roppanó zöldségek, hűs italok... és a szabadtűz összetéveszthetetlen illata! A nyári vendégeskedések színhelye magától adódik: a zöld kert árnyat adó nyugalmában még a sült falatok is valahogy jobban esnek.

A sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai, lássuk!






Az előkészületektől a lakomáig

Pácolj!

Készíts pácot, ebbe tedd a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítesz, ne tegyél sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszárad sütéskor; a sózást inkább hagyd a tálalás előtti pillanatra! Pácoláskor a húsokat ne tedd műanyag edénybe, mert bepállnak. Használj inkább fém edényt, és soha ne zárd le légmentesen. Az is fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágd át, hogy ne ránthassák össze a húst.

Pikáns pác

1 dl olívaolaj
1 nagy fej lilahagyma
fél dl alma- vagy borecet
2 babérlevél
8-10 szem egész fekete bors
1 száraz cseresznyepaprika
1 gerezd fokhagyma
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Sütés előtti teendők

Vedd ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen teszed fel sülni.

Következhet a tűzgyújtás. Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, csikket vagy műanyagot ne tegyél a tűzre. A parázsló vegyszerekkel kezelt tűzifából mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így pompás pecsenyéd mérgező vegyszerek tárházává válik. Használj inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de várd ki türelemmel, mert ha nem parázson, hanem lángon sütsz, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojthatod - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.






Indulhat a sütés!

A grillrácsot olajozd meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöld át, majd tedd a parázs fölé. Csak akkor tedd rá a sütnivalót, amikor már forró, mert így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett csipeszt használj - ne engedd, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnéd, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobj a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot. Figyelj arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát süsd addig, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tedd ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. Az elkészült húsokat szeletelés előtt hagyd 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét porhanyóssá teszik az ínycsiklandozó falatokat.

És ami még elengedhetetlen...






Saláták

A jó sülthöz jó saláta is jár. A legfontosabb mindig a jó minőségű alapanyag. Nyáron dúskálunk a friss zöldségekben, tehát egy rövid piaci körséta, és máris megvannak az összetevők. Ízesítésre olívaolajat, balzsamecetet vagy citromot, zöldfűszereket, fokhagymát, kapribogyót használj.

Gyümölcsök a rácson

A grillezés nemcsak a húsok kiváltsága: remek eljárás a zöldségek és a gyümölcsök elkészítésénél is. A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot, és porhanyóssá teszi húsukat. Ha még nem próbáltad, itt az alkalom: vágj fel körülbelül 2 centis szeletekre ananászt, almát, banánt, barackot és mangót, majd olívaolajba mártott ecsettel vékonyan kend be a gyümölcsök vágott oldalait, és grillezd őket 2-3 percig. Mennyei finomság!






Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Grillre fel! - 1. rész: A grillezés aranyszabályai
  2015-05-29 22:41:29, péntek
 
  Grillre fel! - 1. rész: A grillezés aranyszabályai

Nyári estéken a kertvárosokban a piruló kolbász illata tölt be mindent. Ha csak arasznyi balkonod van és hordozható grillsütőd, akkor is nekifoghatsz.

A grillsütők

A faszenes grillsütők közül rozsdamentes anyagút és könnyen tisztíthatót válassz! Számíts kell arra, hogy a szénből az alágyújtástól számítva csak kb. 20 perc múlva lesz megfelelő parázs a sütéshez.

Kitűnő alternatíva az elektromos grill, amely igen rövid időn belül felforrósodik, valamint kis helyet foglal, és erkélyen vagy étkezőasztalon is használható.

A gázgrill szintén egyetlen gombnyomással begyújtható, és a hőmérséklet beállítása után azonnal ráteheted a sütésre szánt finomságokat.






Apró trükkök a grillezéshez

A fanyársakat sütés előtt kb. 1/2 órával érdemes vízbe áztatni, majd olajjal megkenni - így nem ragad rájuk a megsült étel.

Halat fém halgrillező rácsban a legegyszerűbb sütni, mivel könnyebben forgatható, és kívül is szép piros lesz, de alufóliába tekerve szintén remek.

A húsfélék, a halak mellett a grillezett zöldségek és gyümölcsök is igen finomak.

Sütés előtt a zöldségeket is kend be kevés olajjal, így ízük intenzívebb lesz, és nem ragadnak a rácshoz.

A forgatást hosszú nyelű villával, illetve fogóval végezd! Szükség van továbbá fogókesztyűre és (lehetőleg szilikonból készült) ecsetre a páclével vagy zöldfűszeres olajjal való kenegetéshez.

Legjobb a parazsat legyezővel vagy fújtatóval szítani, mert a vegyszerek veszélyesek lehetnek, és káros anyagokat bocsátanak ki.

A parázsra dobott borókaág vagy másféle, aromás fűszernövény hatására az étel még finomabb lesz.

A nyársakra húzott hús- és zöldségdarabokat lehetőleg egyforma méretűre vágd!

Ahogy a nyársakat, úgy a haldarabokat is oldalanként kb. 5 percig süsd! A karikákra vágott zöldségeket (pl. cukkinit, padlizsánt) vagy a gombafejeket először olajjal kend át, majd szórd meg fűszersóval! Utána forró grillen süsd 3-5 percig.
Hasznos tippek a pácoláshoz

Mivel a páclék a legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.

Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatod a tenger gyümölcseit, így a hűtő nem veszi át a halszagot.

A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.

A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tárold, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.

Minél nagyobb adag húst pácolsz, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemell-szeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 óráig kell a páclében tartani.

Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni,sütés közben meglocsolhatod vele a húst. Vagy a pácból ecsettel vagy rozmaringággal sütés közben is kenhetsz a húsra.

A kész sültekhez nem kell bonyolult, erőteljes ízű köretet készíteni, hiszen a pácolt húsok zamatát leginkább egy könnyű, pikáns szósz és friss zöldségek hozzák ki legjobban.

A baromfi-, sertés- vagy marhahús a pác miatt lesz porhanyós, ezért több napig érlelhető olajos, mustáros, fűszeres lében. Minél tovább érleled, annál finomabb lesz.

A száraz pácot lehetőleg frissen őrölt, illetve aprított fűszerekből (pl. bors, chili, boróka, fokhagyma) és zöld fűszerekből (pl. kakukkfű, rozmaring, borsikafű) állítsd össze! Sütés előtt dörzsöld be vele a hússzeleteket - ideális vastagságuk kb. 2 cm, így oldalanként 8-10 perc alatt biztosan átsülnek.

Extra: Háromféle grillpác

A megszokottól eltérő, ám különlegesen finom marinádok 1-1 kg húshoz elegendőek. A pácolási idő legalább 30 perc.

Gyömbéres-mézes: Összekeverünk 2 dl napraforgóolajat 2 ek szezámolajjal és 4 ek folyékony mézzel. Vékonyan felszeletelünk 1 darabka gyömbért, felaprítunk 1 ág indiai citromfüvet és felkarikázunk 1 piros chilipaprikát, majd mindet a páchoz adjuk. Csirke- és pulykahúshoz remek.

Pirospaprikás: Összedolgozunk 1 ek paradicsompürét 2 tk pirospaprikával és 2 dl napraforgóolajjal. Kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy a fűszerek leülepedjenek. Ezután a leöntött olajat összekeverjük 2 apróra vágott újhagymával meg 1 piros színű paprikával, és 1 tk fehér borssal ízesítjük. Sertésbordához a legfinomabb.

Citromos-zöldfűszeres: Vékonyan felszeletelünk 2 duci gerezd fokhagymát. Lecsipkedjük a leveleket 3-3 ág kakukkfűről és rozmaringról, majd a fűszereket összekeverjük 1/2 citrom levével, 3 ek fehérborral és 2 dl olívaolajjal. Bárányhúshoz, valamint szárnyasokhoz illik.

MME

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zöldcitromos pácban sült zöldspárga gombafalatokkal
  2015-05-29 22:37:13, péntek
 
  Zöldcitromos pácban sült zöldspárga gombafalatokkal

Hozzávalók:

50 dkg zöldspárga
25 dkg friss nagy méretű csiperkegomba
1/2 zöldcitrom (lime) leve és egy egész reszelt héja
kb. 2 dkg szárított vargánya nagyon apróra zúzva
1 dl olívaolaj
1 kis gerezd préselt vagy reszelt fokhagyma
kb. 1 kávéskanálnyi frissen őrölt vegyes bors (rózsabors, fekete bors, fehér bors)
kb. 1 csapott teáskanálnyi só
kb. 1/2 teáskanálnyi barna nádcukor
1/2 kávéskanálnyi aprított kakukkfű (szárítottal is helyettesíthető)
1/2 kávéskanálnyi aprított rozmaring (szárítottal is helyettesíthető)
1/2 kávéskanálnyi oregánó (szárítottal is helyettesíthető)

Elkészítés:

A pácléhez az olajat egy tiszta nylonzacskóba töltöm, belereszelem a lime héját, belefacsarom a félbevágott gyümölcs levét, sózom, hozzáadom a fokhagymát, majd az aprított fűszereket, a nádcukrot, borsozom.

Az egészet alaposan összerázom. A fűszerezés természetesen mindig egyéni ízlés kérdése. A fent megadott mennyiségeket ki-ki saját kedve szerint módosíthatja, de nagyjából ezen arányok szem előtt tartásával érdemes számolni, hogy a különböző ízek egyensúlyban maradjanak, amire pedig hangsúlyt helyez az ember, az ne sikkadjon el - jelen esetben az enyhén citrusos, borsos, sós ízkombináció finom dominanciája.

A spárgák fás végeit letöröm, alaposan megmosom, vékonyan meghámozom, majd éles késsel előbb keresztben félbevágom, ezt követően a kis hasábokat hosszában is elfelezem. Ez azért fontos, mert az olajos pác igazán a sima felületen tapad meg.

A gombát folyó víz alatt megsikálom, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágom.





Minden faldarabolt zöldséget beleszórok a pácleves zacskóba. A zacskó tetejét összezárom, majd alaposan összerázom, és kívülről finoman rámasszírozom az olajos keveréket a zöldségekre, így nem kell külön edényt mosogatni, és az ember keze sem lesz olajos. Kb. 15-20 percet hagyom a zöldséges zacskót pihenni, ennyi idő alatt a falatnyi darabokat finoman átjárja a fűszeres pác.





A sütőt 190 fokra előmelegítem. Nagy grillserpenyőben szépen elegyengetem az illatos zöldségeket, a zacskó segítségével eloszlatom rajtuk a fűszeres keveréket, majd 10 perc alatt roppanósra sütöm. A hirtelen, erős hőhatás következtében és az olajos bevonatnak köszönhetően a gomba és a spárga kívülről enyhén megpirul, de a zamatok nem illannak el, a zöldségek nem esnek össze.





Megjegyzés:

Frissen sültek, natúr húsok, halak, sült sajtok mellé remek köret, de önmagában is nagyszerű tavaszi zöldségétel!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Mártogatós vendégváró
  2015-05-29 22:32:15, péntek
 
  Mártogatós vendégváró

Hozzávalók:

A kéksajtos mártogatóshoz:
15 dkg kéksajt
5 dl joghurt vagy tejföl
1 csokor újhagyma vagy 2 fej lilahagyma

bors

A babpüréhez:
2 doboz vörösbab
1 pici lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
3 kanál krémsajt
kevés olívaolaj

bors
1 evőkanál szárított bazsalikom

A paradicsomos salsához:
darabos paradicsom konzerv
1 kis fej hagyma
1/2 kaliforniai paprika
1/2 cukkini
mexikói salsa fűszerkeverék

A mártogatáshoz:
szárzeller
répacsíkok
kenyérrudacskák
nachos chips

Elkészítés:

A kéksajtos mártogatóshoz villával összetöröm a sajtot. Ha újhagymákat használok, akkor félbe, majd félcentis darabokra, ha lilahagymát, ennél apróbbra vágom, végül összekeverem a hozzávalókat.

A babpüréhez aprítógépben finomra aprítom a hozzávalókat, utoljára hagyva a babot, amit kicsit durvára hagyok. Villával is össze lehet törni, de ilyenkor a hagymát leginkább reszeljük.

A paradicsomos salsához olívaolajon megpirítom a hagymát, majd a picikére kockázott paprikát, azután a paradicsommal összefőzöm. A miniatűr (1*1mm) kockákra vágott cukkini az utolsó pillanatban megy bele. Végül fűszerezem, majd kihűtöm.

Tálakra rendezem a mártogatósokat, és mellé pakolom a nyers zöldségeket, kenyérféléket.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Girakiel küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Epres-túrós palacsinta eperszósszal
  2015-05-29 22:29:34, péntek
 
  Epres-túrós palacsinta eperszósszal

Hozzávalók:

A palacsintához:
2 tojás
pici só
3 dl tej
1/2 dl szódavíz
csipet szódabikarbóna
pár csepp édesítőszer
annyi liszt lassan adagolva, hogy ne legyen híg, de túl sűrű se a tészta
1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
50 dkg túró
1 dl habtejszín
vanília aroma
eper
porcukor
A szószhoz:
cukor
eper

Elkészítés:

Kikeverjük a palacsintatésztát. Én a tojást alaposan felverem, picit sózom, öntök bele tejet, tovább verem, mehet bele 1/2 dl szódavíz, csipet szódabikarbóna, pár csepp édesítőszer és a liszt, a megfelelő állag eléréséig. A végén dolgozok bele 1 evőkanál olajat is. Kisütöm a palacsintákat.

A töltelékhez valókat kikeverem. Megtöltöm a kisütött palacsintákat, bőven teszek rájuk túrót, szeletelek rá epret, és feltekerem.





A szószhoz az epret botmixerrel pépesítem, majd cukrozom, ha kell, és hűtöm.

Tálaláskor a palacsintákat porcukorral meghintem, és leöntöm szósszal.





Megjegyzés:

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető!

A receptet és a fotót Viszab küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Spárgás-sajtos rakott pulykamell
  2015-05-29 22:26:55, péntek
 
  Spárgás-sajtos rakott pulykamell

Hozzávalók:

50 dkg pulykamell
15 dkg szeletelt bacon
20 dkg reszelt sajt
2 tojás
4-5 szál spárga
2 gerezd fokhagyma

bors

Elkészítés:

Egy jénai aljára egymás mellé rakjuk a baconszeletek felét, ezt megszórjuk vastagon reszelt sajttal. A tojásokat felverjük, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ebbe mártjuk a hús mindkét oldalát, majd a tálba rakjuk, a sajtrétegre. Erre szintén sajt jön, majd darabokra vágott spárga, ismét tojásba mártott hús, majd sajt következik, végül befedjük a maradék baconszeletekkel. A maradék tojást egyenletesen ráöntjük az ételre.

Alufóliával lefedjük, és 200 fokos sütőbe rakjuk. 30 perc múlva levesszük a fóliát, és szép pirosra sütjük.





Én petrezselymes krumplipürével és párolt tejfeles karfiollal tálalom.





Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Most már jön a rengeteg zöldség, spárga helyett csinálhatjuk zöldborsóval, zsenge sárgarépával, erdei gombával, bármivel.

A receptet és a fotót Andrea12 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Bodzás tejleves
  2015-05-29 22:23:56, péntek
 
  Bodzás tejleves

Hozzávalók:

10 tenyérnyi bodzavirág
1 l tej
1 citrom
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál búzakeményítő
5 dkg cukor
1 dl tejszín

Elkészítés:

A bodzavirágokat leöblítjük, a virágocskákat lecsipkedjük. Egy maréknyit félreteszünk, a többit a tejjel leöntjük, és egy fél órán át áztatjuk. Leszűrjük, a virágocskákat kinyomkodjuk. Az így kapott illatos tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a búzakeményítővel elkeverve fölforraljuk. A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük és behűtjük. Tálalás előtt beleöntjük a tejszínt, és a félretett virágocskákkal meghintve adjuk asztalra.

Megjegyzés:

A receptet Halmos Mónika Varázslatos virágízek című könyve alapján Nadja82 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Újhagymás kukoricatócsni
  2015-05-29 22:22:38, péntek
 
  Újhagymás kukoricatócsni

Hozzávalók:

40 dkg kukorica konzerv
3 tojás
2 db közepes méretű burgonya
15 dkg liszt
cayenne bors (őrölt chili)
őrölt feketebors
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma

olaj

Elkészítés:

A kukorica levét leöntjük, majd egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt burgonyát, fokhagymát, a tojásokat, az apróra vágott újhagymát, fűszerezzük, sózzuk, majd a lisztet is belekeverjük.





Olajat hevítünk egy szélesebb serpenyőben, és adagonként belekanalazzuk a masszát, egy kicsit ellapogatjuk, majd pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük.





Köretként és magában is nagyon finom.

Megjegyzés:

3 adagnak megfelelő a mennyiség.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 425 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 800
  • e Hét: 2545
  • e Hónap: 10811
  • e Év: 127464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.