Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Tavaszi nyitány zsenge fehér spárgával
  2015-05-04 23:45:29, hétfő
 
  Tavaszi nyitány zsenge fehér spárgával

Ha nagyobb tömegben megjelennek az első zsenge spárgakötegek a piaci standokon - minden kétséget kizáróan kezdetét veszi a tavaszi ,,zöldségzsongás", és ezzel együtt a bő egy hónapig tartó spárgaszezon.

Nem tagadom, hogy az egyik legkedvesebb alapanyagom a konyhában - április végétől május végéig - június elejéig aligha akad hét, amikor nem kerül tányérra valamilyen formában. Lehet fehér, lehet zöld, minden szezonban újabb és újabb fogásokra, tálalási módokra és ízkombinációk kísérletezésére ösztönöz.

A szezon első spárgafogása épp most készült el - mivel annyira zsenge és annyira friss fehér spárgára sikerült szert tennem, amilyenről csak álmodni lehet, igyekeztem megőrizni ennek a nagyszerű zöldségfélének minden karakterét, ugyanakkor olyan kiegészítőkkel társítottam, amelyek ízei tökéletes harmóniát alkotnak.





A zsenge spárga csúcshoz közeli része halványlila, a zöldség feszes, szinte kicsattan!

A spárga nagyszerűségéről nem lehet eleget zengeni - alacsony energiatartalma annyi jó tulajdonsággal és ásványi anyaggal párosul, hogy felsorolni is nehéz volna -, de legszívesebben mindenkit vendégül látnék spárgalakomára, ha másként nem, hát virtuálisan!

A legklasszikusabb fogás: a spárga hollandi mártással. Ez a tojásban és vajban gazdag mártás azonban sokak számára igencsak kalóriadúsnak bizonyul, a spárga azonban önállóan tálalva úgy igényli a mártást, mint a palacsinta a finomabbnál finomabb tölteléket, tehát mindenképp célszerű hideg vagy meleg mártással kísérni. Ráadásul mindkettőről elmondható: frissen az igazi!





A sós, enyhén cukrozott és citrommal ízesített vízben tökéletesre főtt spárga egyelőre körítés nélkül

Ezúttal olyan receptet kísérleteztem ki, amelyben a találásnak, valamint az egyes komponensek hőmérsékletének is kulcsszerep jutott - a címben jelzett zenei kifejezés talán nem túlzás: akárcsak egy zeneműben, ebben az egyszerűen elkészíthető spárgafogásban is akkor lesz tökéletes az összhatás, ha minden tisztán és pontosan a helyére kerül.

Fehér spárga diómártással és zelleres burgonyapürével





Forró spárga, hideg mártás, meleg pürépaplanban

Hozzávalók 2 személyre főételként, 4 személyre előételként:
50 dkg zsenge fehér spárga
½ citrom leve
1 teáskanál olívaolaj
1 dkg vaj
A diómártáshoz:
8 dkg darált dió
10 dkg natúr krémsajt
1 dl natúr joghurt
2 csokor petrezselyemzöld
A püréhez:
25 dkg burgonya
20 dkg zellergumó
1 dl habtejszín
Valamint:
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, szerecsendió

Elkészítés: A diómártáshoz a diót ledarálom, a petrezselyemzöldet finomra aprítom. A krémsajtot és a joghurtot keverőpohárba kanalazom, hozzáadom a diót és a petrezselymet, a sajt sótartalmától függően ½-1 mokkáskanálnyi tengeri sót adok hozzá, bőven borsozom, botmixerrel simára keverem. Csinos üvegtálba halmozom, kevés petrezselyemmel és darált dióval díszítve tálalásig hűtőszekrénybe helyezem.





A diómártás elkészült!

A zelleres burgonyapüréhez a kétféle gumóst megtisztítom, nagyjából 1 cm-es kockákra vágom, hogy gyorsan elkészüljön. Annyi sós vízzel teszem fel főni, amennyi épp ellepi a kisméretű lábos tartalmát. 12-15 perc alatt puhára főzöm.

Amíg a burgonya és a zeller fő, a spárgák fás végeit letöröm, meghámozom. Ennél a műveletnél nem szabad takarékoskodni - a spárga akkor lesz ízletes, ha éles hámozóval tökéletesen sikerül eltávolítani a héját, valamint nem tartozik hozzá a keserű vége.





Minden fehér spárgából készített fogás sikerének kulcsa az alapos hámozás

A tejszínt habbá verem, a burgonyát és a zellert leszűröm, pürésítem, ha szükséges némi sóval, valamint kevés frissen őrölt borssal és ¼ frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem, hablapáttal hozzádolgozom a tejszínhabot, tálalásig melegen tartom.

A zelleres burgonyapüré elkészültével magas falú fazékban kb. 1 l vizet forralok, amelyet 1 teáskanál sóval, ½ teáskanál cukorral, valamint ½ citrom levével ízesítek. 12-14 perc alatt megfőzöm a spárgát. Leszűröm, serpenyőben felforrósítom az olajat és a vajat, 2-3 perc alatt átforgatom.

Hosszú tányérokra rendezem a forró spárgákat, a végüket meleg zelleres burgonyapüré-paplanba bújtatom, amelyet frissen őrölt borssal fűszerezek, a felső harmadra pedig hideg diómártást kanalazok, petrezselyemlevelekkel díszítem.





Minden a helyén - jó étvágyat!

A forró-meleg-hideg összetevők és a tiszta, együtt mégis igen izgalmas ízek pompás összhangban érvényesülnek a fogásban. Már csak egy pohár fehérbor hiányzik, és tökéletes a spárgalakoma.

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spárgás csirkeragu friss bazsalikommal
  2015-05-04 23:35:02, hétfő
 
  Spárgás csirkeragu friss bazsalikommal

Hozzávalók:

70 dkg csirkemellfilé
5 dkg szeletelt bacon
1/2 szál póréhagyma
7 szál fehér spárga
1 db kaliforniai paprika
1 db tojássárgája
1 csokor friss bazsalikom
2 dl tejszín
1 evőkanál szőlőmagolaj

bors

Elkészítés:

A bacont kétujjnyi csíkokra vágom, serpenyőbe teszem, adok hozzá egy löttyintés szőlőmagolajat, hozzáadom a felkarikázott póréhagymát, majd a csíkokra vágott csirkemellfilét, és gyakori kevergetés mellett pirítom, közben sózom, borsozom.

Mikor a csirke megpuhult, hozzáadom a vékony csíkokra vágott paprikát. Öntök alá 1 deci vizet, és fedő alatt párolom. Majd az előzőleg megtisztított spárgát, aminek az alsó fás részét eltávolítottam és 2 centis darabokra vágtam, hozzáadom a csirkéhez, és pár perc alatt puhára főzöm. Végül a bazsalikomleveleket beleteszem.





A tejszínt 1 tojássárgájával simára keverem, hozzáöntöm a csirkéhez, és így besűrítem az ételt. Már nem forralom, nehogy a tojássárgája különváljon a tejszíntől.

Hófehér, illatos basmati rizzsel tálalom.





Megjegyzés:

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető friss tavaszi recept spárgával és csirkével.

A receptet és a fotót Veruss74 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Langyos tavaszi spárgasaláta
  2015-05-04 23:30:54, hétfő
 
  Langyos tavaszi spárgasaláta

Hozzávalók:

50 dkg friss zöldspárga
1 db kisebb sárgarépa (kb. 12 dkg)
1 db kis cukkini (15 dkg)
20 dkg fehér csiperkegomba
olívaolaj
cukor

bors
kevés citromlé a spárga főzéséhez
Az öntethez:
a spárga főzővízéből egy kevés
1 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál tökmagolaj
1/2 mokkáskanál tengeri só
A díszítéshez:
szűk maréknyi kaprigyümölcs

Elkészítés:

A spárgát meghámozom, nagyjából 3 cm hosszúra darabolom. A sárgarépát tisztítást követően finomra reszelem. A gombát gorombára vágom, a cukkinit felkockázom.

A spárgát cukorral és sóval, kevés citromlével, frissen őrölt borssal ízesített vízben 4-5 perc alatt roppanósra főzöm, leszűröm. A sárgarépát méretes szűrőbe helyezem, és a spárga még forró főzővízével leöntöm - így megőrzi roppanós állagát, de különlegesen ízletes lesz.

Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom a gombát és a cukkinit - sóval, borssal fűszerezem. Csak annyira pirítom meg, hogy roppanós maradjon mindkettő.

A spárgafejek egy részét félreteszem, a többit a gombával és a cukkinivel összeforgatom. Salátástálra rendezem őket. A sárgarépából kis halmokat rakosgatok a tetejükre, a félretett spárgafejekkel koronázom.

A langyos zöldségléből 1 evőkanálnyit elkeverek az ecettel és a tökmagolajjal, sózom. A salátát a langyos öntettel meglocsolom, a kaprigyümölcsöt rászórom a tetejére. Azonnal kínálom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Eper citromfagyival
  2015-05-04 23:28:22, hétfő
 
  Eper citromfagyival

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg eper
4 evőkanál porcukor
1 citrom leve
6 evőkanál triple sec likőr
1 liter citromfagylalt

Elkészítés:

Az epret megtisztítjuk, megmossuk, 4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk.

Az eperpürét elkeverjük a likőrrel, és a felét négy hosszú pohár aljára szétosztjuk. A pürére 3-3 kanálnyi fagylaltot teszünk, villával kissé szétnyomjuk, és meglocsoljuk a maradék eperpürével. A tetejére 1-1 gombóc fagylaltot ültetünk, és a félretett eperszemekkel díszítve tálaljuk. Szívószálat adhatunk hozzá.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
1 adag: 313 kcal

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Spárgás-sonkás-sajtos pite
  2015-05-04 23:27:05, hétfő
 
  Spárgás-sonkás-sajtos pite

Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj (hideg)
1 tojás
1 mokkáskanál só
1 evőkanál víz
A töltelékhez:
50 dkg spárga
10 dkg sajt
15 dkg sonka
2 dl tejföl
4 db tojás
petrezselyemzöld

őrölt bors
szerecsendió

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a lisztet és a sót, összekeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat. Ujjbeggyel addig morzsoljuk, míg finom morzsás massza lesz belőle. Közepébe mélyedést nyomunk, majd beleöntjük a vízzel felvert egész tojást. Végül gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

A hűtőszekrényből kivett tésztát kicsomagoljuk, majd a tetejére szintén fóliát teszünk, és piteforma nagyságúra kinyújtjuk. Óvatosan a formába tesszük, alját villával megböködjük. Sütőpapírt helyezünk bele, majd megtöltjük nehezékkel .(én rizzsel töltöttem meg).

Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt elősütjük, majd a sütőből kivéve eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel, és kicsit hűlni hagyjuk.

A spárgák fás végét eltávolítjuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe először beletesszük a szárakat, 2-3 percig főzzük, majd hozzátesszük a spárgafejeket, és kb. 2 percig még együtt főzzük. Ezután leszűrjük, hideg vízben leöblítjük.

Tálba tesszük a tejfölt, az egész tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fűszereket ízlés szerint. Alaposan összekeverjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot is.

A sonkát ízlés szerint feldaraboljuk (én kisebb kockákra vágtam).

Az elősütött tésztára rápakoljuk a spárgát és a sonkát, majd óvatosan ráöntjük a tejfölös-tojásos masszát.

Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Tálalás előtt kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeletelve tálaljuk.





(Hidegen is nagyon finom!!!!)

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Spárgaleves vajgaluskával
  2015-05-04 23:25:09, hétfő
 
  Spárgaleves vajgaluskával

Hozzávalók:

50 dkg spárga
2,5 dkg vaj
20 dkg zsenge sárgarépa és fehérrépa vegyesen
1 kis fej vöröshagyma fele
1 gerezd fokhagyma
1 kis paradicsom
1/2 zöldpaprika
1-2 húsleveskocka
petrezselyem zöldje
őrölt bors
őrölt pirospaprika
őrölt szerecsendió
csipet cukor
1-1,5 dl főzőtejszín

A vajgaluskához:
1 tojás
2 dkg lágy vaj
liszt

Elkészítés:

A spárgát szükség szerint megtisztítjuk az esetleges fás részétől, és feldaraboljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra, a zöldségeket tetszés szerint felaprítjuk.

A tojásból és lisztből a vajjal, pici sóval galuskatésztát keverünk.

A felhevített vajon a spárgát és a zöldségeket a hagymákkal magas hőfokon néhány percig kevergetve dinszteljük, meghintjük a liszttel, röviden kevergetjük. Megszórjuk őrölt paprikával, és rögtön felengedjük kb. 1,3 liter vízzel. Azonnal sózzuk - keverjük, hogy a letapadt liszt feloldódjon, és ne maradjon csomós -, a paradicsomot behasítva és a paprikát hozzáadjuk, ízesítjük a fenti fűszerekkel, lassan főzzük puhulásig.

A levesben megmelegített kiskanállal beleszaggatjuk a galuskákat, elkeverjük a tejszínnel, aprított petrezselyemmel, néhány perc alatt együtt készre főzzük, és rövid pihentetés után tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Spárga: a zöldségek királya
  2015-05-04 23:22:05, hétfő
 
  Spárga: a zöldségek királya

A mai napig ünnepi és különleges étel, pedig szezonban jó áron is hozzájuthatunk. Íze semmihez sem fogható, nem hizlal, mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel.

Májusban a zöldséges standok valósággal roskadoznak a fehér és zöld spárgakötegektől, szerencsére egyre több a rajongója ennek az ókortól nagyra becsült, messziről felismerhető zöldségfélének.

Fiatal rügyből királyi zöldség

A spárgaként, egyes vidékeken csirágként, másutt nyúlárnyékként ismert zöldség tudományos neve: közönséges spárga (Asparagus officinalis). A világ számos táján megterem. Európában az éghajlati viszonyoktól függően bizonyos terülteken akár már március végén megjelennek az első zsenge spárgák, de van, ahol még június végén is szüretelhető. Egy német mondás szerint 'János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd!'.





Mindegy, hogy zöld vagy fehér, a spárga igazi királyi zöldség!

Nálunk igazi szezonja nagyjából egy hónapon át tart, május első felétől június első feléig. A görög eredetű elnevezése az aszpharágoszból eredeztethető, és szó szerint fiatal rügyet vagy hajtást jelent. Az első spárgák nyomait régészek mégsem az antik Hellász, hanem az ókori Kínai Birodalom területén találták meg, ahol már Kr. e. 5000 táján gyógynövényként használták hurutos megbetegedések, hólyagproblémák, valamint fekélyek kezelésére.

Gyógyító hatásai miatt tisztelték az ókori Egyiptomban is, ahol Kr. e. 4500 tájáról maradtak fenn nyomai, de az antik Görögország és a Római Birodalom lakosai is igen megbecsülték. Egyes feljegyzések a gyökér porított formáját fogfájás kitűnő ellenszereként említik. Gyógyító tulajdonságai melletti kulináris élvezetét, valószínűleg a rómaiak kezdték kiaknázni - már Apicius szakácskönyve is tartalmaz spárgával készült ételreceptet. A rómaiaknak köszönhetően terjedt el aztán az Alpokon túl, így nálunk is, bár termeszteni csak a 16. század környékén kezdték a kontinens egészén, igaz, csak arisztokrata családok kertjeiben.





A mára világszerte népszerű zöldségfélét századokon át csak kevesek engedhették meg maguknak

Ekkoriban, mint arról régi füveskönyvek beszámolnak, nem csupán főúri kiváltságnak számított a fogyasztása, de változatlanul gyógynövényként is tisztelték. Kevés helyen termett, és igencsak drága mulatság volt. A szegények asztalára aligha került elegáns spárgatál.

Ez szinte a 20. század elejéig nem sokat változott. Ekkoriban kezdték üzemi körülmények között, nagy területeken termeszteni - elsőként az USA-ban. Jóllehet ezen túlmenően mind Dél- és Közép- Európában, mind pedig Észak-Afrika, valamint Ázsia számos részén elterjedt, napjainkban az egy főre jutó spárgafogyasztás Németországban a legszámottevőbb, ahol valóságos nemzeti ételnek számít (a legnagyobb termelő azonban világviszonylatban ma is őshazája, Kína).

Gyógyít, tisztít, karcsúsít

A növény megvastagodott, zsenge hajtásai kerülnek a tányérokra, ezt nevezzük köznapi értelemben spárgának. E rügyek rendelkeznek mindazon jótékony tulajdonságokkal, amelyeket már az ókori orvostudomány bölcsei felismertek és javalltak. A Kr. u. 1. században tevékenykedő nagy hatású katonaorvos, Padenaiosz Dioszkoridész a sárgaság gyógyszereként tekintett a spárgára - ma már talán különösen hangzik, de ez a nézet egészen a 19. századig tartotta magát.





Valóságos csodazöldség - tisztít, szépít és nagyon finom!

A spárga enyhe vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönhetően kedvező befolyást gyakorol a teljes keringési rendszerre. Tisztító hatású, egykor a vesekő természetes eltávolítójaként is alkalmazták, erről azonban ma már másként vélekednek, egyes vélemények szerint az érszűkület ellen is hatásos. Viszonylag magas purintartalma következtében köszvénnyel küzdők azonban csak mértékkel fogyasszák!

Több mint 92 %-a víz, és 10 dkg spárga mindössze 20 Kcal-t tartalmaz. Elhanyagolható szénhidrát- és zsírtartalma, annál jelentősebb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű: praktikusan véd a kimerültség, hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól. A spárga rendkívül gazdag káliumforrás (10 dkg spárga 210 mg káliumot tartalmaz), nátriumtartalma alacsony, de foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is rendes mennyiségben található benne. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, sőt folsavat is rejtenek a spárgasípok.





Párolva valamilyen finom mártással tökéletes előétel vagy vacsora

Azok közé a zöldségfélék közé tartozik, amelyet megfelelő előkészítést követően nyersen is bátran fogyaszthatunk.
Fehér, lila vagy zöld - mindegyik spárgát érdemes megkóstolni!

Alapvetően háromféle spárgával lehet találkozni a piacokon. Delikátboltokban, ázsiai fűszer- és zöldségkereskedésekben ritkán feltűnik egy negyedik típus is, az úgynevezett thai spárga, amely vékony, zöld sípokkal rendelkezik. Ázsiai fűszerezésű, hirtelen pirított fogásokhoz vagy salátaként is nagyszerű.

Az Európában legkedveltebb fehérspárga a csúcsától a végéig fehér - a föld alatt növekszik. Lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt népszerű, de kétségtelen, hogy a legkevesebb vitamin ebben a fajtában rejtőzik. Fontos, hogy zöldség- vagy spárgahámozóval a csúcstól az egészséges végéig teljesen hámozzuk meg! A fás szárvégeket feltétlenül törjük vagy vágjuk le. Ellenkező esetben keserű, fogyaszthatatlan lesz a belőle készült fogás. Minden hagyományosnak tekinthető spárgaételhez ideális.





A zöldspárga remekül grillezhető - hallal, citrommal elegáns, könnyű ebéd

A lilaspárga fehér rokonánál erősebb, markánsabb aromákkal rendelkezik - növekedés közben csúcsai kissé kibújnak a földből, ennek köszönheti halványlila színét. Felhasználása fehér rokonával egyező.

A zöldspárga a föld felett növekszik, ennek köszönheti élénkzöld színét, lágy, kellemes aromáit és vitamin-, valamint ásványianyag-bőségét - megjelenésében ez a típus emlékeztet leginkább ősére, a vadspárgára. A klorofillban, C-vitaminban különösen gazdag zöldspárga karotin- és rutintartalma sem kevés. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhanyagolható. Fontos azonban, hogy a szár alsó részét kissé hajlítsuk meg, ahol elpattan, onnantól a csúcsig élvezhető - a fás szárrésztől szabaduljunk meg!

Mindegy, melyiket választjuk, szezonban érdemes minél többet fogyasztani belőle annak szem előtt tartásával, hogy a spárga (bármely típushoz tartozzon is) legértékesebb része a csúcsa. Ennek lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szüksége a spárga többi részéhez képest - érdemes nyersen is megkóstolni.

A tökéletes spárga titka

A legjobb spárga a friss spárga! Ha piacon, zöldségesnél választunk, mindig ügyeljünk arra, hogy viszonylag karcsú, egészséges sípokat tegyünk a kosarunkba. Ha egészen biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a körmünket finoman mélyesszük a sípba, ha éles, roppanó hangot hallunk, nem lehet baj a választott köteggel.





Spenótlevelekkel, koktélparadicsommal társítva finom tavaszi saláta lesz a spárgából

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk is fel, hűtőszekrényben maximum 2-3 napot tároljuk, lehetőség szerint kissé nedves papírba csavarva a végeit. A spárga remekül tűri a mélyhűtést, így szezonban érdemes akár nagyobb mennyiségre szert tenni, majd tisztítva, esetleg kissé blansírozva lefagyasztani (akár 6-8 hónapon át is tárolhatjuk).

Spárgából kifejezetten gyorsan készíthetünk finomabbnál finomabb fogásokat. A legtöbb vitamint és ásványi anyagot természetesen a nyers spárga őrzi. A kissé vaskosabb szálakat zöldséghámozóval hosszanti irányban vékonyra szeletelhetjük, akár fehéret, lilát, zöldet vegyesen, kevés vinaigrette mártással meglocsolva azonnal tálalhatjuk is!





A roppanósra főtt spárga lágy tojással kitűnő reggeli

A fehér- és lilaspárga jellegzetes aromáit rövid főzési idő elteltével élvezhetjük igazán. Fontos, hogy lehetőség szerint magasfalú edényben főzzük, hogy a zöldség ,,állva maradjon" a fazékban. Így a rendkívül értékes spárgacsúcsok a felszálló gőzben megpárolódnak, míg a vaskosabb szár 12-18 perc alatt (a spárga vastagságától függően) tökéletesre fő. Akár háztartási zsinórral lazán össze is köthetjük a szálakat. A főzővízbe a só mellé célszerű kevés cukrot is adagolni, sőt néhány csepp citromlé teszi tökéletessé az ízeket. Vannak, akik kevés vajjal is gazdagítják ízeit. A főzőlevet a világért se öntsük ki - remek alapja zöldségleveseknek, mártásoknak vagy épp a sokféle módon elkészíthető spárgakrémlevesnek.

A zöldspárgát főzhetjük a fehérhez hasonló módon, azonban főzési ideje rövidebb: 8-12 perc alatt tökéletes lesz, de akár grillezhetjük, kevés vaj és olaj keverékén serpenyőben is megsüthetjük.

Fontos, hogy a szárvégek eltávolítása, a hámozás következtében mindegyik spárgánál számolnunk kell némi anyagveszteséggel, így egy kiadós spárgafogásnál érdemes ½ kg-mal számolni fejenként.

Spárgareceptek az egész szezonra

Vannak olyan klasszikusnak tekinthető spárgafogások, amelyek világszerte elterjedtek. Ezek élén minden bizonnyal a sós-cukros, citromlével enyhén pikánsra ízesített vízben tökéletesre főtt fehérspárga szerepel, amelyhez aranyló, gazdag vajas-tejszínes, tojással, citrommal gazdagított fűszeres mártás társul: spárga hollandi mártással néven.

Hasonlóan közkedvelt a főtt újburgonyával, főtt sonkával tálalt vajban átforgatott spárga, könnyű zöldfűszeres mártással koronázva. Németország több tartományában kínálnak a spárgához keményre főtt tojást vagy tükörtojást, sőt vastagra sütött palacsintát is. Akár előételként, akár könnyű főfogásként kerül elénk, egyik jobb, mint a másik.





A spárga hollandi mártással igazi klasszikus

A főtt spárgát akár fűszeres majonézbe vagy zöldfűszerekkel ízesített joghurtba, paradicsommártásba vagy épp lágy tojásba is érdemes mártogatni. Mindegyik egyszerűen elkészíthető, mégis elegáns előétel lehet.

Külön érdekesség, hogy a villa általános használatának elterjedése előtt még a főúri étkezési etikett sem tiltotta a spárga kézzel történő fogyasztását, amelynek az volt az egyszerű oka, hogy az ezüstkéssel bajosan lehetett volna elegánsan elvágni a karcsú spárgaszálakat. Ma már természetesen könnyedén villára szúrható a zöldség, de a roppanósra pirított spárga akár kisebb poharakban is asztalra kerülhet, és bátran mártogatható kézzel is a különféle szószokba.

Fehérspárgából nagyszerű krémlevesek készülhetnek, sőt a lisztes sűrítést is könnyedén elkerülhetjük.

Spárgakrémleves burgonyával és tökmagolajjal

Hozzávalók:
1 kg zsenge fehérspárga
2-3 db lisztes burgonya (kb. 25 dkg.)
5 dkg vaj
½ l tej
½ l víz
1 dl főzőtejszín
1 dundi gerezd fokhagyma
1 db nagyobbacska babérlevél
1-2 ág friss rozmaring levelei
1 db kisebb citrom frissen facsart leve
1 mokkáskanál cukor
só, bors - ízlés szerint
4-5 evőkanál tökmagolaj

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra daraboljuk. A spárgák fás végeit letörjük, a csúcsától a szárvégekig meghámozzuk, nagyjából 1,5 -2 cm darabokra vagdossuk. A fokhagyma héját eltávolítjuk, széles pengéjű késsel ellapítjuk. Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, majd ügyelve arra, hogy oda ne égjen, kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyakockákat, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, főzni kezdjük, 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a cukrot, majd a spárgadarabokat, a finomra aprított rozmaringleveleket, és felöntjük a tejjel. Ha szükséges, némi vizet is önthetünk rá, hogy kényelmesen ellepje a folyadék a zöldségeket. Nagyjából 10-12 perc alatt minden megpuhul, ekkor felöntjük a tejszínnel, egyet forralunk rajta.
A babérlevelet eltávolítjuk, a citromlevet, valamint 2 evőkanál tökmagolajat hozzáadunk. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a maradék olajjal megpettyezve kínáljuk.





A spárgakrémleves megunhatatlan

A zsenge spárga ropogós kenyér- vagy zsemlekockákkal is nagyszerű előétel vagy köret lehet, ha kétféle spárgából készítjük, szemet gyönyörködtető finomság.

Spárgasaláta pirított zsemlekockákkal

Hozzávalók:
½ kg fehérspárga
½ kg zöldspárga
3 db zsemle
1 evőkanál rozmaringgal fűszerezett olívaolaj
10 dkg ementáli sajt
ízlés szerint só, cukor, bors
Az öntethez:
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál fehérborecet
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 dl alaplé (a spárga főzőlevéből)

Elkészítés: A fehérspárgák végeit letörjük, meghámozzuk, nagyjából 6-8 m-es hasábokra daraboljuk. Enyhén sós-cukros vízben 10-12 perc alatt megfőzzük, szűrőkanálba szedjük. Közben a zöldspárgák végeit is eltávolítjuk, száraikat a kellő magasságig megtisztítjuk, a fehér spárgák helyére tesszük, 6-8 perc alatt megfőzzük, szűrőkanálba szedjük. A főzőlevet kevés borssal ízesítjük.
A spárga kissé kihűlt főzelevéből 2dl-t csavaros tetejű üvegbe öntünk, hozzáadjuk a mártás egyéb hozzávalóit, alaposan összerázzuk. A kétféle spárgát tálba szedjük, meglocsoljuk az öntettel. 10-15 percet állni hagyjuk.
Közben a zsemléket nagyjából 1 cm-esre kockázzuk, a fűszeres olajjal meglocsoljuk, és serpenyőben vagy sütőben világosra pirítjuk. Hűlni hagyjuk.
A sajtból zöldséghámozóval hajszálvékony csíkokat vágunk.
Tálalás előtt a spárgákat átforgatjuk az öntetben, tetejére szórjuk a zsemlekockákat és a sajtszeleteket.

A főtt vagy párolt fehér-, lila-, illetve zöldspárga természetesen kitűnő köret füstölt vagy sült halak, sült vagy grillezett szárnyasok mellé - tetszőleges mártással kínálva.





Nagyon mutatósak és persze finomak az egyszemélyes spárgalepények

A spárgát egészben hagyva vagy darabolva lepényekbe, rétesekbe is tölthetjük, de pizza tetejére épp oly kiváló, mint besamellel, aromás sajttal mártásként elkészítve főtt tészták tetejére, vagy épp rakott ételekhez. Érdemes akár a hagyományos rakott krumplit kipróbálni úgy, hogy a burgonya felét főtt spárgára, a kolbászt főtt sonkára cseréljük!

A spárgával készült fogások variációinak száma szinte végtelen - amíg tart a szezon, kerüljön minél gyakrabban tányérra!






HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spárga-egyszeregy
  2015-05-04 23:10:11, hétfő
 
  Spárga-egyszeregy

Tavasszal megjelenik a piacokon a spárga, húsos kötegekben kelleti magát, édeskés illatával próbálja felhívni a háziasszonyok figyelmét. Sokan mégsem vesznek belőle, mert már egyszer pórul jártak, fásat vettek, vagy csak sejtésük sincs, hogyan kell elkészíteni.

Pedig a spárgatermelés és -fogyasztás régi múltra tekint vissza Magyarországon. Légrády Károly tanulmányai nyomán a XIX. században indult meg a francia termelési módszert alkalmazó spárgatermelés. Igaz, ennek a növénynek manapság egyre kevesebb szerepe van a magyar mezőgazdaságban, de a tengelici spárga még mindig szívesen látott vendég a német és francia piacokon.





A klasszikus fehér spárgát nem árt alaposan meghámozni - különben keserű lehet az étel

A spárga számunkra izgalmas, ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. Magyarországon ebből általában két fajta kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld pedig olyan fajta, ami viszont már a föld felett növekszik. Spárgaszezonban előfordul, hogy napjában kétszer is szüretelhetőek a sípok. A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.





Sonkába tekerve, sajttal, esetleg besamellel is nagy klasszikus a spárga

Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a sípokat egy pohár vízbe állítani, így jobban bírják.

A spárga konyhai előkészítése a következő lépésekből áll: a szár alját visszavágjuk, érezhető, hogy meddig tart az úgynevezett fás rész. A síp többi részét - a fej kivételével - meghámozzuk. Ezt lehet késsel vagy egy jobb hámozóval is, a lényeg, hogy legyünk alaposak: ezen a műveleten múlik, hogy élvezetes ebédünk lesz-e. Az esetlegesen el nem távolított külső rétegre még fény derülhet, ha a spárgasípot több darabra vágjuk. Némi gyakorlattal az ember már könnyedén meg tudja pucolni a sípokat.





A zöld spárga kevésbé fásodik, és nem kell megpucolni

Aki mégis tart a spárga előkészítésétől, annak javaslom, hogy kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás.
Spárgaleves

Hozzávalók:
50 dkg spárga
3 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt

cukor
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A spárgákat megpucolom. Ez a mozzanat az egész spárgaevészet alfája és omegája. Aki zölddel kezd, annak csak a végit kell lekapnia, és egyből ugorhat tovább az elkészítés módjára; de aki a klasszikus fehér spárgából kíván eledelt, az jól figyeljen. A spárgának az aljából levágunk úgy 3 centit, majd a feje felé egy éles késsel körben megpucoljuk, megszabadítva ezzel a fás részektől. A fejét magát NEM kell pucolni.
3-4 centis darabokra vágom, majd enyhén cukros vízben megfőzöm. Sóval ízesítem, a liszttel csomómentesen kikevert tejföllel behabarom, friss petrezselyemmel megszórom. Vajas galuskával dúsítva tálalom.
Spárgaszósz

Hozzávalók:
50 dkg spárga
1 evőkanál vaj
2 dl főzőtejszín
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt bors

1 marék fenyőmag
1 marék szeletelt mandula
1 csipet szerecsendió

Elkészítés: A megpucolt spárgákat 4-5 centis darabokra vágom, olvasztott vajban megforgatom, majd hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket, és felöntöm a tejszínnel. Sózom. A fenyőmagot és a mandulát megpirítom. Tésztát főzök, és a spárgaszósszal, valamint a pirított magokkal tálalom.





Hollandi mártással vagy vinaigrette szósszal is isteni a spárga

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Narancs
  2015-05-04 23:03:23, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Spenótos köles-rizottó
  2015-05-04 01:32:51, hétfő
 
  Spenótos köles-rizottó

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
50 dkg bébispenót
2 nagyobb sárgarépa
15 dkg köles
só ízlés szerint
kókuszolaj
parmezán

Elkészítés:

Felteszem a kölest főni kétszeres mennyiségű sós vízben.

Eközben kis kókuszolajon megdinsztelem a vöröshagymát, hozzáadom a lereszelt sárgarépát, megpárolom, majd beleteszem a spenótleveleket, az összetört fokhagymát, sót ízlés szerint.

Amikor minden elkészült, egyszerűen csak összekeverjük, reszelt parmezánnal megszórjuk, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.





Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Nagyon finom, laktató, egészséges étel. Bármilyen zöldséggel finom, sőt kiegészíthető kápia paprikával.

A receptet és a fotót Kismaci86 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 425 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 254
  • e Hét: 9757
  • e Hónap: 23662
  • e Év: 153369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.