Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Gazdaság és adózás
  2015-05-05 21:00:40, kedd
 
 







GAZDASÁG ÉS ADÓZÁS (tanmese sörözésről)


Egy kocsmába minden nap együtt tért be sörözni 10 ember és a végén összesen mindig 100 dollárt fizettek a sörért. A 10 ember anyagi helyzete azonban nagyon eltérő volt, ezért egymás közt nem azonos arányban osztották el a sörözés költségét, hanem a következőképpen:

Az első 4 ember soha nem fizetett semmit, ők voltak ugyanis a legszegényebbek.
Az ötödik mindig 1 dollárt fizetett.
A hatodik 3 dollárt fizetett.
A hetedik 7 dollárt fizetett.
A nyolcadik 12 dollárt fizetett.
A kilencedik 18 dollárt fizetett.
A tizedik, a leggazdagabb pedig 59 dollárt fizetett az összesen 100 dolláros számlából.

Tehát így döntöttek, és a tíz ember minden nap boldogan sörözött egészen addig, amíg a bár tulajdonosa elő nem rukkolt azzal, hogy mostantól kedvezményt ad nekik: "Mivel olyan jó vásárlók vagytok, mától olcsóbban adom nektek a sört, összesen 20 dollárral." Ettől kezdve tehát a sör a 10 ember számára csak 80 dollárba került.

A csapat továbbra is ugyanolyan alapon szeretett volna fizetni a sörért, mint addig. Elkezdtek gondolkozni azon, hogyan osszák el a kedvezményt. Tulajdonképpen az első 4 embert a változás nem érinti - ők továbbra is ingyen fognak inni, ez világos. De mi legyen a másik 6 emberrel - a fizető vendégekkel? Hogyan tudják elosztani a 20 dollár engedményt, hogy mindenki elégedett legyen?

Kiszámolták, hogy a 20 dollár 6 részre osztva 3,33 dollár fejenként. Ha ekkora részt levonnának mindenki számlájából, akkor az ötödiknek és a hatodiknak sem kellene fizetni a sörért. A bár tulajdonosa inkább azt javasolta, hogy az lenne igazságos, ha mindenkinek a részéből körülbelül ugyanakkora százalékot vonnának le és tett is egy javaslatot:

Az első 4 ember továbbra sem fizet.
Az ötödik, ahogy az első 4, semmit se fizetne (ez 100% megtakarítás).
A hatodik 2 dollárt fizetne 3 helyett (33% megtakarítás).
A hetedik 5 dollárt fizetne 7 helyett (28% megtakarítás).
A nyolcadik 9 dollárt fizetne 12 helyett (25% megtakarítás).
A kilencedik 14 dollárt fizetne 18 helyett (22% megtakarítás).
A tizedik, a leggazdagabb pedig 49 dollárt fizetne 59 helyett (16% megtakarítás).

Láthatjuk,



- mind a 6 ember jobban járt a korábbi állapothoz képest,
- az első 4 továbbra is ingyen ivott, és most már az ötödik is ingyenes lett,
- a megtakarítás csökkenő arányú volt a jobb anyagi helyzetűek felé haladva.

Amikor azonban aznap kimentek a bárból, az emberek elkezdték összehasonlítani a megtakarításukat.
A hatodik ember ezt mondta: "Én csak 1 dollárt kaptam a 20 dolláros engedményből, ő pedig 10-et" - mutatott a tizedik emberre.
"Ez igaz!" - kiáltotta a hetedik: "Miért kap ő 10 dollárt, mikor én csak kettőt? A gazdagok kapják az összes kedvezményt."
"Várjunk csak," - kiabált az első négy ember kórusban - "mi nem kaptunk semmit, a rendszer diszkriminálja a szegényeket!"
Végül a kilenc ember körülvette a tizediket és jól elverték.

A következő este aztán már csak kilencen jöttek el sörözni, leültek, és a tizedik nélkül itták a söröket.
Amikor a fizetésre került a sor, rájöttek valami fontosra. Még együtt se volt annyi pénzük, hogy a számla felét kifizessék.

Tanulság:



Ilyen az adórendszerünk működése. Az emberek, akik a legmagasabb adókat fizetik, kapják adott esetben a legnagyobb összegszerű kedvezményeket. Ha túladóztatják és támadják őket, azért mert túlságosan gazdagok, egyszer csak nem lesznek köztünk többet. Sőt előfordulhat, hogy külföldön fognak inni, ahol a légkör barátságosabb...

Azoknak, akik ezt értik, NEM KELL elmagyarázni.

Azoknak, akik nem értik, NEM LEHET elmagyarázni.










 
 
0 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
Gazdasági krízis érthetően
  2015-05-05 20:00:24, kedd
 
 




GAZDASÁGI KRÍZIS ÉRTHETŐEN érthetően...


A gazdasági válság okai érthetően...

Ismeretlen szerzőtől, portugálból fordítva.

Történt egyszer, hogy egy öltönyös ember érkezett a kicsiny faluba: felmászván egy ládikóra kihirdette a falusiaknak, hogy ő bizony megvásárol 100 euróért minden szamarat, melyet eladnának neki. Ezt a falusiak nem is tartották oly nagyon meglepőnek, az árat azonban annál inkább, így mindazok, akik ráálltak a dologra, dagadó pénztárcával és vidám ábrázattal távoztak a főtérről.

Még mulatságosabb volt, hogy az ember másnap visszatért és már 150 eurót kínált egy szamárért, így persze még többen ráálltak a vásárra.

Harmadnap pedig már egyenesen 300-at adott egy-egy állatért, nem is csoda, hogy egy kivételével minden szamarat eladtak. Azért az egyért már egyenesen 500 eurót ígért és azt, hogy egy hét múlva még visszajön.

Történt aztán, hogy az öltönyös ember üzlettársára bízta a megvásárolt szamár-csordát, hogy menjen vissza a faluba és adja el darabját a falusiaknak 400 euróért. A falusiak abban a hiszemben, hogy így egy hét alatt száz eurót kereshetnek, meg is vásárolták a saját szamarakat négyszeres áron egytől-egyig. Igen ám, de mivel nem volt elég pénzük, ezért a banktól kértek kölcsön.

Eljött az álmok hete, de az öltönyös ember úrnak bottal üthették a nyomát... Az öltönyös ember nem jött vissza, így a faluban nagy lett a baj! Szegény falusiak ott találták magukat értékét vesztett szamaraikkal, nyakig adósságban. Az eredmény: a falucska megtelt szamárral és nyakig adóssággal... Aki kölcsönt vett föl, hiába adta volna a szamarát el, a költségeket és az adósságot nem tudta volna visszafizetni.

A bank először lefoglalta az állatokat, majd hitelbe bérbe adta addigi tulajdonosaiknak.
A pénkölcsönzők elsírták a bajukat a hatóságnak, hogy segítség nélkül tönkre fognak menni és akkor ki fog tovább pénzt kölcsönözni? Mindenki tönkremegy! A bankár siránkozva ment el a falu polgármesteréhez, hogy ha ő nem kapja vissza azonnal a falunak kölcsönzött pénzét, akkor tönkremegy.

Ahelyett, hogy a polgármester a falubelieket mentette volna meg és kárpótolta volna őket, a bankárnak adta a falu pénzét, akiben amúgy is jobban megbízott, hiszen régi barátja volt, /hiába na, mégis közelebb a gatya, mint a nadrág/. Ez pedig nem sokat teketóriázott, miután feltöltötte a kincstárát, már szóba sem hozta, hogy csökkenteni kellene a falusiak adósságát is.

A polgármester elpazarolta a község kasszáját és így eladósodott.

Mit tehettek volna, hogy elkerüljék, hogy az adósságaik kamatai az égbe nőjenek, a szomszédos falvakhoz fordultak, hogy segítséget kérjenek. Azok azonban sajnos nem tudtak segíteni, mert ők is ugyanebben a cipőben jártak.

A pénzkölcsönzők egy csomó személytől elkoboztatták a már értéktelen szamarakat, zálog gyanánt.
A falubeliek egy csomó pénzt veszítettek, már akinek volt. Akinek nem volt, annak lett adóssága.
A község tönkrement és elvesztette a hitelét. Pénzt csak nagyon magas kamatra kap a pénzkölcsönzőktől...

Erre aztán a bankár minden elfogultság nélküli tanácsára a falusiak mind úgy döntöttek, hogy csökkenteni fogják a kiadásaikat:

Spórolni kell! A község csökkentette a hivatalnokok fizetését...! Kevesebb pénzt adnak az iskolára, a szegényeknek, az öregeknek, csökkentették a közalkalmazottak számát, levitték a béreket és növelték az adókat. Mindenki azt mondta nekik, hogy ez most elkerülhetetlen, de a jövőben majd szabályozni fogják a botrányos szamár-ügyet!

Nos, ösmerős? Münk mik vogymuk?

Szerző: ismeretlen
Portugál eredetiből fordította egy román, abbul meg egy magyar...







Gazdasági krízis érthetően

Link









 
 
0 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1845
  • e Hét: 7067
  • e Hónap: 46888
  • e Év: 224763
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.