Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2015-05-09 23:54:37, szombat
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Rebarbara, a pikáns
  2015-05-09 23:22:25, szombat
 
  Rebarbara, a pikáns

A rebarbara néhány éve reneszánszát éli. Újra divatba jöttek a savanykás zöldséggel készített desszertek, a különféle kompótok, mártások és piték.

A rebarbara története

A rebarbara nagyon régóta kedvelt növény. Igaz, az eredeti felhasználása messze nem a gasztronómia tárgykörébe tartozott, de a XVII-XVIII. században már főzéshez, sütéshez használható alapanyagként is jelen volt. A rebarbara konyhai debütálásához semmi másra nem volt szükség, csupán ahhoz, hogy a cukor mindenki számára elérhetővé váljék, ami nagyjából a XVI. század második felében már meg is valósult.

A rebarbara őshazája a Volga folyó vidéke, annak is a szibériai szakasza. Erről a vidékről terjedt el Ázsia felé is, ahol már az i.e. III. évezredben gyógyszerként alkalmazták. A kínaiak a rebarbara gyökerét megszárították, és különféle emésztési bántalmakra alkalmazták, főként hashajtóként.





Akinek kertje van, ültessen, mert igénytelen, szapora és nagyon finom a rebarbara

Ezt a tulajdonságát használták ki később a görögök is. Az ókor egyik híres gyógynövény szakértője, a gyógyszerész és botanikus Pedanius Discorides - a rajzokban és leírásokban bővelkedő - De Materia Medica művében már szót ejt egy Rheubarbarum nevű növény gyökeréről.

A rebarbara neve két részből tevődik össze, egyrészt a görög rheo (folyni) szóból ered, amely utal a növény hashajtó hatásaira, másrészt a barbarum szó jelöli ázsiai gyökereit, ahonnan Discorides idejében, az i.sz. I. században importálták a szárított gyökeret. Róma mellett Görögország is ebből az importból részesedett, s a X. századra igen jelentős kereskedelemmé nőtte ki magát a rebarbara behozatal. A rebarbara rendkívül drága alapanyagnak számított, jóval többe került, mint a szintén aranyárában mért sáfrány vagy fahéj.

A változás bizonyos fokig Marco Polónak köszönhető, aki a legenda szerint a XIII. században hozta be Európába a kínai rebarbara magját. Bár az is lehet, hogy csupán Marco Polo elbeszéléseinek következtében jelent meg - az élelmes árusoknak hála - Velencében a rebarbara, de bárhogy is esett, a lényeg az, hogy a XV. század elejére Európában már több helyen is termesztettek rebarbarát.





A pikáns, kissé fanyar rebarbarakompót vaníliás mascarponével vagy túrókrémmel is nagyon izgalmas desszert

Az olaszoknál egy velencei orvos és botanikus, bizonyos Prospero Alpini kezdte el termeszteni a rebarbarát 1608-ban, majd Sir Matthew Listernek köszönhetően 1620-ban már Angliában is megjelent a rebarbara. Igaz, a XVIII. század második feléig főként a gyógyszerészek használták, ám egyszer csak megjelent az élelmiszerek sorában is, főként az egrest helyettesítendő. A savanykás ízvilágával a rebarbara majdnem tökéletesen kiváltotta az egrest, s a kereslet is kezdett növekedni, így 1810-ben már London piacain is feltűnt.

Ehhez persze az is kellett, hogy az addig kizárólag gyökeréért tartott, mérgező levelekkel bíró növényről valaki feltételezze, hogy a szára ehető. Erre a következtetésre a kor egyik jelentős angol botanikusa, Peter Collinson jutott. A rebarbara nagyobb területen történő termelése is ez idő tájt kezdődött meg, s később az ezekről a területekről származó rebarbarát exportálták Amerikába. A termesztéssel egy időben elkezdődött a nemesítés is, s a vidéki Angliát nagyon hamar ellepték a királyokról, főnemesekről elkeresztelt rebarbara-fajták.

A XIX. század újabb felfedezéssel járult hozzá az addigra már kedvelt élelmiszernek számító rebarbara termesztésének tökéletesítéséhez. A század vége felé egy bizonyos Joseph Whitwell rájött arra, hogy ha meleg és sötét helyen termeszti a rebarbarát, akkor sokkal gyorsabban nő és sokkal lágyabb az íze, mint a szabad ég alatt növő társainak. Joseph Whitwell kialakított mikrokörnyezetnek köszönhetően télen is tudott rebarbarát termeszteni, így növényei még a karácsonyi piacon is megjelenhettek.

Az első nyomtatásban is megjelent rebarbara recept nagy valószínűséggel a híres szakácskönyvíró Hannah Glasse által fémjelzett, 1760-ból származó könyvben volt. A ,,The Compleat Confectioner"-ben a szerző a recept kapcsán azt is megemlíti, hogy bár furcsállta az alapanyagot, mégis meglepően kellemes ízű végeredményhez jutott. A szakácskönyvben az is részletesen szerepel, hogy a rebarbara szárát hogyan kell megpucolni és miként kell ízesíteni.





Vaníliakrémmel, pisztáciával elegáns desszert is készíthető rebarbarából

A rebarbara-szár felhasználása innentől kezdve szinte töretlen volt, egészen a II. világháborúig, amikor visszaszorult fogyasztása. Ennek semmi más oka nem volt, csupán az, hogy hiánycikk lett a cukor, amivel megédesíthették volna a rebarbarát.

Jótékony rebarbara

A rendkívül alacsony kalóriatartalmú rebarbara fogyasztása - hashajtó tulajdonsága - miatt nagy mennyiségben nem ajánlott. A növény szára nagyon sok kalciumot tartalmaz, de oxálsav tartalmának köszönhetően ezt a szervezetünk nem tudja hasznosítani. Ezen kívül található még benne B komplex, A- és C-vitamin, nagyobb mennyiségű K-vitamin, kálium és rost is, különféle antioxidánsok, valamint réz, kálium, foszfor és vas. A növény szára nem tartalmaz telített zsírokat, és teljességgel koleszterinmentes.

Rebarbara finoman

A melegházi rebarbara általában egész évben elérhető, a szabadban termesztett rebarbara azonban csak korlátozott ideig, áprilistól nagyjából júniusig kapható.

Vásárláskor figyeljünk oda, hogy csak élénk színű, ropogós, kemény húsú szárakat vegyünk. Kerüljük a fonnyadt, könnyen benyomható, foltos vagy sérült darabokat. Arra is figyeljünk oda, hogy a pirosabb szárak nagy valószínűséggel édesebbek, mint a zöldben játszóak.

A friss rebarbara viszonylag gyorsan romlik, így ha lehet, minél hamarabb használjuk fel. Ha valamiért mégis tárolnunk szükséges, akkor lehetőség szerint a hűtőbe téve tartsuk. A rebarbarát le is fagyaszthatjuk, de ha lehet, 1 évnél tovább ne legyen a mélyhűtőben.

Rebarbarát alapvetően nem fogyasztjuk nyersen. Az elkészítéshez vágjuk le róla az esetlegesen rajta maradt leveleket, majd szigorúan kötényben - mert a rebarbara leve erősen színez - egy hámozóval hántsuk le a növény külsejét. Az így kapott szárat ezek után tetszőleges módon daraboljuk, és a receptnek megfelelő módon dolgozzuk fel.

A rebarbarából készülhetnek levesek, mártások, zselék, lekvárok, szörpök, felhasználhatjuk fagylalt, sorbet készítéséhez, de akár egy üde tavaszi, nyári limonádéhoz, kompóthoz is tökéletes alapanyag lehet. A rebarbara azonban leggyakrabban pite formájában végzi, néha önmagában, néha más gyümölcsökkel párosítva kerül a tésztarétegek közé. A pitén kívül a rebarbara kerülhet kevert tésztákba, piskótába, pudingba, muffinba, töltelékként palacsintába, rétesbe is.





Akár rétesbe is tölthetjük a pikáns rebarbarát

Édes ételek mellett a rebarbarát adhatjuk különféle sós mártásokhoz, ragukhoz is.





Az eperrel is nagyon jól harmonizá a savanykás rebarbara

A rebarbarának nagyon jó partnere az alma és az eper. Fűszere lehet a vanília, a fahéj, a szerecsendió, illetve a zöldfűszerek közül a bazsalikom vagy a menta.

Rebarbarás pite

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg finomliszt
8 dkg vaj
2 csipet cukor
1 csipetnyi só
2,5 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
35 dkg rebarbara
10 dkg cukor
1 evőkanál vanília-kivonat
2 dl tej
1 evőkanál finomliszt
2 tojás

Elkészítés: A rebarbarát igen alaposan megpucolom (szigorúan kötényben, krumplipucolóval felszerelkezve), egészen addig, amíg a szeletelésnél már nem érzem, hogy bárhol fás lenne. A megpucolt szárakat kétujjnyi darabokra felszelem, majd egy serpenyőbe teszem, 5 dkg cukorral megszórom, és közepesnél kisebb lángon"dinsztelem", amíg meg nem puhul.
A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót a vajjal elmorzsolom, majd a tejföllel tésztává gyúrom. Kis időre a hűtőbe teszem, majd kinyújtom, pitetálba fektetem, méretre szabom. Az alját villával meglyuggatom, és 160 fokon elősütöm, figyelve arra, hogy fel ne púposodjon. Nem hagyom megszínesedni.
A tojásokat felütöm, hozzáadom a vaníliát, a lisztet, a maradék cukrot, s a tejjel kikeverem. Az elősütött tésztára fektetem a megpuhult rebarbarát a cukros lével együtt, majd ráöntöm a tejes krémet, és 180 fokon addig sütöm, amíg a krém meg nem szilárdul és kissé meg nem színesedik.





Pitének magában, de eperrel vagy almávalis nagyon finom a rebarbara

Rebarbarakompót

Hozzávalók:
40 dkg rebarbara
2 dl víz
1/2 citrom
8 dkg cukor
1/2 rúd fahéj

Elkészítés: A rebarbarát alaposan megpucolom (krumplihámozóval), egészen addig, míg a kés sehol nem akad fás részekbe. A vizet felteszem forrni, hozzáadom a cukrot is. Amíg melegszik a víz, addig 2-3 centis darabokra vágom a szárakat, majd a forrásban lévő vízhez adom a fahéjjal együtt, kissé visszaveszem a hőfokot, és néhány percig főzöm, folyamatosan figyelve, hogy ne főzzem rommá a rebarbarát. Ha megpuhult a rebarbara, akkor félrehúzom, belereszelem a citrom héját és hozzácsavarom a levét. Hűtve, de nem hűtő hidegen kínálom.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zöldség, amit desszertként fogyasztunk: a rebarbara
  2015-05-09 23:12:06, szombat
 
  Zöldség, amit desszertként fogyasztunk: a rebarbara

Furcsa egy növény: nem a levelét, nem a termését, de még csak nem is a gyökerét esszük - bár mindegyiket felhasználják gyógyászati célra -, hanem a szárát. Ez, a sóskafélék családjába tartozó zöldség leginkább gyümölcsként kerül az asztalunkra... Kicsit ellentmondásos, de mindjárt kiderítjük az igazságot a rebarbaráról.

Mióta ismerjük?

A rebarbarát mintegy 4500 éve ismerik gyógyhatásáról, de csak a 18. század óta használatos a konyhában. A rebarbara terjedelmes bokorrá növő évelő növény, levelei és piros levélnyelei a kert díszeként is megállják a helyüket. A rebarbara igénytelen, szinte mindenütt megterem. Levele mérgező, de a levél nyeléből süteményt és kompótot főzhetünk.

Vásárláskor, felhasználáskor

Ha piacon vásároljuk, figyeljünk arra, hogy friss legyen. Ennek ellenőrzéséhez körmünkkel vájjunk bele a rózsaszínes szárba, és ha nedvedzeni kezd, biztosak lehetünk benne, hogy friss rebarbarával van dolgunk. Otthon a hűtő alsó dobozában tároljunk, legfeljebb 4-5 napig, mert hamar elveszti nedvességtartalmát. Megpucolva a mélyhűtőben is tárolható.

Megtisztítása hasonlít a spárgáéhoz. Vágjuk le mindkét végét, és a vékonyan fejtsük le a külső héját. Ha nagyon szálkás lenne, érdemes azt a részt kihagyni a feldolgozásból.

A rebarbara savanykás íze nagyon is markáns, ezért érdemes más gyümölccsel, például eperrel, almával vagy körtével társítani. Főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyünk alá, például kompót készítésekor. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj. Elkészíthetjük húsok mellé is.





http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/109000/109145_rebarbara03.jpgNagyon jól harmonizál például az eperrel, akár lekvárként is

Mondhatnánk diétásnak is, hiszen 10 dkg rebarbara mindössze 16 kcal-t tartalmaz, ám mivel meglehetősen savanyú, ezért nem kevés cukrot adunk hozzá. Rostokban gazdag, sok kalciumot, magnéziumot, vasat, C-, B- és A-vitamint tartalmaz.





Ha pároljuk, csak nagyon kevés vizet tegyünk alá: sok levet ereszt

Rebarbaratorta tojáshabbal

Hozzávalók:
60 dkg rebarbaraszár
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta (fagyasztott)
5 dkg vaj
5 dkg őrölt mandula
2 db tojás
4 evőkanál tej
4 evőkanál tejszín

Elkészítés: Előző nap megtisztítjuk a rebarbarát: meghámozzuk, és 2 cm hosszú darabkákra vágjuk. 5 dkg cukorral elkeverjük, lefedjük, és hűvös helyen 12 óráig állni hagyjuk. Másnap szűrőben 1 órán át hagyjuk lecsöpögni. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, és meleg sütőben 15 percig sütjük. Amikor kész, teljesen kihűtjük. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, majd a tojásokkal, 8 dkg cukorral, a tejjel, a tejszínnel és a mandulával habosra keverjük. A rebarbarát a tésztára terítjük, és ráöntjük a tojáshabot. Közepesen meleg sütőben készre sütjük, hogy a tojásos hab teljesen átsüljön. Végül a maradék cukorral megszórjuk. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Jeges rebarbarabomba

Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg rebarbaraszár
26 dkg cukor
1 l tejszín
5 tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
tejszínhab a díszítéshez

Elkészítés: A rebarbara szárait megmossuk, meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Nagyon kevés vízben (csak annyiban, hogy ne égjen le, amíg levet ereszt) fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. A rebarbarát szitán átpasszírozzuk, és összekeverjük 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük. A tojássárgákat a maradék cukorral habosra keverjük, és beleforgatjuk a tejszínhabot. A rebarbarához keverjük a vaníliás cukrot, és a tejszínes masszába forgatjuk. Kiöblítünk vízzel egy ovális aljú tálat, belesimítjuk a masszát, lefedjük, és legalább 3 órára betesszük a mélyhűtőbe. Tálaláskor tálra borítjuk a krémet, tejszínhabbal, illetve ízlés szerint díszítjük. Azonnal fogyasztjuk.









Akár muffint is ízesíthetünk vele, de vigyázat! Savanyú önmagában!

Almás rebarbaradzsem

Hozzávalók 4 db 1/4 literes üveghez:
1 kg rebarbaraszár
40 dkg alma
1 db citrom
50 dkg befőzési cukor
1/2 teáskanál friss reszelt gyömbér
4 db 1/4 literes üveg

Előkészítés: A rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, és 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, húsát lereszeljük. A citromot megmossuk, héjából levágunk egy körülbelül 5 cm-es darabot, és levét kinyomjuk. Az üvegeket alaposan kimossuk, száradni hagyjuk.

Elkészítés: A rebarbarát és az almát a citrom levével, héjával és 2 evőkanál vízzel puhára főzzük. (A rebarbara ne főjön szét.) Kivesszük a citrom héját, és a kompótot hűlni hagyjuk. Elkeverjük a befőzési cukrot a kompóttal, és felforraljuk. Belekeverjük a gyömbért, és 3 percig rotyogtatjuk. Az előkészített üvegekbe szedjük, lezárjuk, és fejtetejükre állítva hűlni hagyjuk.





Almával és vaníliával is remek a rebarbara

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Aranyrizzsel rakott karalábé
  2015-05-09 22:58:29, szombat
 
  Aranyrizzsel rakott karalábé

Hozzávalók:

4 nagyobb vagy 8 kisebb fej karalábé
2 db leveskocka
4 evőkanál vaj
20 dkg rizs
1 pohár tejföl
1 gerezd fokhagyma
füstölt sajt
törött bors
zsemlemorzsa

Elkészítés:

A karalábét kockákra vágjuk, majd vajon megpirítjuk és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, borsot és egy leveskockát. Közben a rizst kevés vajon megpirítjuk, felöntjük 3 dl forró vízzel, beletesszük a leveskockát, és puhára főzzük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és zsemlemorzsával bőven meghintjük. A karalábét a rizzsel rétegezve a tálba szedjük, és a rétegek közé füstölt sajttal elkevert tejfölt teszünk. Sütőben 15-20 percig sütjük. Gazdagíthatjuk csíkokra vágott, üvegesre pirított szalonnával is.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Bazsalikomos csirkés szendvics
  2015-05-09 22:56:40, szombat
 
  Bazsalikomos csirkés szendvics

Hozzávalók:

8 szelet teljes kiőrlésű szendvicskenyér
4 evőkanál sajtkrém
4 nagy salátalevél
20 dkg sült csirkemellfilé
4 paradicsom
4 evőkanál finomra vágott bazsalikomlevél

Elkészítés:

A szendvicskenyerek felét megkenjük a krémsajttal, mindegyikre salátalevelet fektetünk. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, és a salátán egyenletes adagokban elosztjuk. A szendvicseket megrakjuk a felszeletelt paradicsommal, megszórjuk 1-1 evőkanál bazsalikomlevéllel, és beborítjuk a másik szelet kenyérrel.





Megjegyzés:

Fotó: Springerpics

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Édes háromszoros élvezet
  2015-05-09 22:54:51, szombat
 
  Édes háromszoros élvezet

Hozzávalók:

A tésztához:
7 tojásfehérje
20 dkg cukor
15 dkg darált dió
4 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor

A krémhez:
7 tojássárgája
2 csomag vaníliás pudingpor
6 dl tej
1 evőkanál étkezési keményítő
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
kb. 25 dkg rumba, kávéba áztatott háztartási keksz
10 + 5 dkg csoki

Elkészítés:

A tojások fehérjét habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a darált diót, a sütőporral összekevert lisztet, és előmelegített sütőben, lapos tepsiben megsütjük a tésztát.

A 7 tojássárgáját a 2 csomag vaníliás pudinggal kikeverve 6 dl tejben megfőzzük. Mikor már majdnem megfőtt, beletesszük az 1 dl vízben elkevert étkezési keményítőt, kicsit összeforraljuk, majd kihűtjük.

A puha margarint a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt krémmel összedolgozzuk, majd 2 részre osztjuk.

A krém egyik felét a tésztára kenjük. Ezt betakarjuk rumba, kávéba áztatott háztartási keksszel. A krém másik feléhez adunk 10 dkg olvasztott csokit, elkeverjük, majd a kekszre kenjük.

A sütemény tetejére csokit reszelünk (vagy csokimázzal befedjük).





Megjegyzés:

A receptet Kovács Károlyné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tejfölös uborkasaláta
  2015-05-09 22:52:33, szombat
 
  Tejfölös uborkasaláta

Hozzávalók:

60 dkg uborka
3 szál újhagyma vagy 1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagy vagy 2 közepes gerezd fokhagyma
3 lapos teáskanál só
6 púpozott teáskanál cukor
3 teáskanál 10 % ecet
pici bors
5 dl víz
adagonként 1 evőkanál tejföl
kevés őrölt paprika
ízlés szerint esetleg Erős Pista

Elkészítés:

Az uborkát meghámozzuk és legyaluljuk. A hagymát felkarikázzuk, összekeverjük az uborkával, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. A vízbe beletesszük az ecetet, a sót és a cukrot, elkavarjuk, hogy a só és a cukor feloldódjon, majd ráöntjük az uborkára. Tálalás előtt kb. fél órával készítsük el.

Tálaláskor salátás tálkákba merjük, majd a tetejére tesszük a tejfölt, és meghintjük pirospaprikával (vagy 1 mokkáskanálnyi Erős Pistát teszünk rá).





Megjegyzés:

Tejföl nélkül is finom!

A receptet és a fotót Jabaki2 küldte. Köszönjük!

Forrás: MIndmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Fokhagymával spékelt nyúlpecsenye
  2015-05-09 22:48:55, szombat
 
  Fokhagymával spékelt nyúlpecsenye

Hozzávalók:

1 egész házinyúl
1 fej fokhagyma
házi füstölt szalonna

vasfű
zsír a tepsi kenéséhez
fehérbor a locsoláshoz

Elkészítés:

A nyulat feldarabolom, besózom, majd bespékelem fokhagymával jó gazdagon.

Egy tepsit vékonyan kikenek zsírral (lehet margarinnal is), beleteszem a nyulat. Mindegyikre vasfüvet teszek, majd a vékony csíkokra vágott szalonnával beborítom. Fólia alatt párolom kb. 1 órát, majd a fóliát levéve szép pirosra sütöm.





Köretnek újkrumplit készítettem, amit a nyúl mellett sütöttem meg a tepsiben.





Kovászos uborka vagy tejfölös uborkasaláta remek kiegészítője.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Anyapinta küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Karalábéleves galuskával II.
  2015-05-09 22:45:30, szombat
 
  Karalábéleves galuskával II.

Hozzávalók:

2 fej közepes (nem fás) karalábé
1 evőkanál zsír
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál liszt
1 mokkáskanál pirospaprika
1 kávéskanál ételízesítő
1 kávéskanál só
3-4 evőkanál liszt a nokedlihez
1 db tojás
tejföl

Elkészítés:

A megpucolt és kockára vágott karalábét megdinszteljük a zsíron, majd a liszttel megszórjuk (staboljuk), miközben a pirospaprikát is rászórjuk. Vízzel felengedjük, teszünk bele ételízesítőt, sót ízlés szerint.

Amikor a karalábé megfőtt, az 1 tojásból és 3-4 evőkanál lisztből készített nokedlit kiskanállal beleszaggatjuk. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, tejföllel tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Papusmaci küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Gundel saláta
  2015-05-09 22:43:39, szombat
 
  Gundel saláta

Hozzávalók:

15 dkg főtt vagy konzerv gomba
15 dkg főtt vagy konzerv spárga
10 dkg főtt zöldbab (ceruzabab)
10 dkg nyers uborka
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
6-8 levél friss fejessaláta
1 citrom

őrölt bors
ecet
Vénusz olaj
ketchup

Elkészítés:

A főtt gombát, az uborkát, a zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot vékonyra felszeletelem, a zöldbabot és a spárgát kb. 2-3 cm hosszúságúakra darablom.

Ecetes-olajos öntetet készítek, amelyet sóval, borssal, ketchuppal és citromlével ízesítek. A feldarabolt nyersanyagokat ezzel simán két kezem ujjaival alaposan összekeverem.

Ovális tálaló tálra igazítom a leöblített, gondosan szárazra törölt salátaleveleket, óvatosan, hogy kinézete is legyen, rájuk adagolom salátámat.

Megjegyzés:

Ha minden igaz, ez a 200. receptem az oldalon! Tudom, nem nagy ügy, de remélem, örömötökre vagyok itt! Üdv és jó étvágy mindenkinek: Nani

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 425 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 933
  • e Hét: 1741
  • e Hónap: 15646
  • e Év: 145353
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.