Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Ezek nem is értik, miről beszélünk
  2015-05-09 21:49:12, szombat
 
  Ezek nem is értik, miről beszélünk


Ha elég magasan vagy, már nem látod a valóságot. Ha a politika emelt fel, akkor nem is érdekel.

Fotó: Lázár Gergő/lazarg.com


Mondhatnám, hogy ahová Deutch Tamás beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad. Ez jellemzően igaz is, de az ő jelenléte nem ment fel senkit az önálló gondolkodás és a becsületes viselkedés kívánalma alól. Frissiben pattant ki a hír: Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Szövetség elnöke volt olyan jó és végtörlesztette négy szövetségi munkatárs hitelét. Na, nem saját zsebből, hanem a Magyar Paralimpiai Szövetség pénzéből. A négy szerencsés között ott van természetesen Gömöri Zsolt is, mint szintén rászoruló.

A Bors rákérdezett a dologra (nem, nem a police.hu), Gömöri úr pedig elmagyarázta, hogy erre a jogszabályok lehetőséget adnak. Amúgy sem az ő ötlete volt, hanem Deutsch Tamásé, de semmi gond, mert így most nem fog évi 10 százalékos béremelést kapni. Mármint Gömöri.

Nem is hánynék sugárban, ha nem éppen a Paralimpiai Szövetségről lenne szó. Idéznék ugyanennek a Gömöri Zsoltnak a leveléből:

"Vannak sportolóink, akik csak az edzőtáborban jutnak megfelelő táplálékhoz, mert a havi méltatlanul alacsony támogatásból legfeljebb naponta egyszer tudnak megenni egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit. Elvétve akad olyan paraversenyző, aki nem kényszerül arra, hogy a napi edzések mellett nyolc-tíz órát dolgozzon, és nem a megélhetésért, hanem a túlélésért ."

Ezt Gömöri nem a második világháború után két perccel írta, hanem egy hónappal ezelőtt. Nem is nekem írta a kevéssé gerinces úr, hanem a MOB-nak. Ugyanis szerette volna elérni a parasportnak szánt keret emelését. Ez dicséretes is lenne, ugyanis például a cselgáncs világbajnokunk - Szabó Nikolett - két műszakban dolgozik havi hetvenezerért egy gyárban és mellette jár edzésre. Nikolett majdnem teljesen vak és parasportoló.

Hogy a jogszabályok mit tesznek lehetővé és mit nem, azt én nem tudom. Hogy mi várható el egy embertől, azt tudom. "Ember" alatt a gerincfejlődésen átesett, a szembefordítható hüvelykujjal rendelkező, tagolt beszédre képes lényeket értem.

Csak az vígasztal, hogy a Magyar Paralimpiai Szövetség vezetősége például 2012-ben, a sikeres Paralimpiai szereplés örömére egy kis jutalmat zsebelhetett be. Például maga, a most törlesztési nehézségekkel küzdő és a végtölresztést a Szövetséggel kifizettető Gömöri Zsolt egyedül 17 milliót kapott. Biztosan vett belőle néhány parízeres zsömlét a sportolóknak.

Az a nagyon nagy baj, hogy ez a figura nem is érti, mi a probléma. Ennél is nagyobb baj az, hogy ilyenből nagyon sok van vezető pozícióban. Ameddig ez nem változik és kazánkovácstól felfelé nem lesz kötelező valamiféle gerincgyógyászati szűrés, addig maradunk a béka boldogtalanabbik fele alatt.


http://hu.blastingnews.com/hir/2015/05/ezek-nem-is-ertik-mirol-beszelunk-00386539 .html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vasárnapi zárva tartás: ezt az adatot titkolta a kormány!
  2015-05-09 21:36:18, szombat
 
  2015. május 8., péntek 13:31 Ádám Viktor

Vasárnapi zárva tartás: ezt az adatot titkolta a kormány!

A vasárnapi zárva tartás nyomán valóban nőtt a kiskerforgalom, de ez csak a szokásos tavaszi élénkülés, továbbá - és ez a rossz hír - a korábbi években mértnél sokkal gyengébb. A nyitva tartási tilalom az élelmiszer-kereskedelmet várhatóan nem érinti komolyan, de a textil-, bútor- és iparcikk-boltok a vesztes oldalra kerülhetnek. A plázastop-törvény viszont nem veti vissza a fejlesztéseket.

A négymillió hazai háztartásból a GfK felmérése szerint 1,12 millió szokott szombaton élelmiszert vásárolni, közel 900 ezer pedig a hét utolsó napján - mondta a GfK Hungária ügyvezető igazgatója a BGF kereskedelmi konferenciáján. Kozák Ákos szerint a hipermarketeknél és diszkontoknál volt hagyományosan erősebb a vasárnap, ezek a boltok hosszabb távon a vesztesek közé kerülhetnek. A fogyasztók a vásárlásaik áttervezésével reagálnak, nagy kérdés viszont, hogy mi lesz a nem tervezett, impulzív vásárlások sorsa, illetve a bútor- és textilkereskedelemé, ahol szintén erősebbnek számított a vasárnap. Az élelmiszer-kereskedelemben ugyanakkor nem várható érdemi csökkenés a GfK prognózisa szerint - ez volt a tapasztalat Horvátországban is, ahol rövid ideig élt egy hasonló tilalom -, viszont textil-, bútor- és iparcikk-kereskedelemben elképzelhető a visszaesés.

Csak egy-két olyan hétvége volt, amit ne torzított volna valamilyen más esemény, azaz nemigen voltak a zárva tartással tisztán érintett vasárnapok, így nehéz egyelőre megítélni a szabályozás hatását - fogalmazott Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. (Korábban az NGM helyettes államtitkára - konkrét adatok ismertetése nélkül - azt állította, hogy még nőtt is a forgalom március 15. után, az időközben megszellőztetett adatokat lásd a keretes írásban.) Az is ki fog derülni a következő hónapokban, hogy mely napokon érdemes megtartani a hosszított nyitva tartást.

Megvan az adat - nem kellene örülni
A kiskereskedelmi forgalom valóban nőtt március 15. után a megelőző időszakhoz képest - ismerte el a kormány által ezidáig konkrét adatok nélkül jelzett trendet Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szakember az eddig nem publikált adatokat ismertetve elmondta: a vasárnapi zárva tartási tilalom március 15-i lépését megelőző héten a heti átlagos forgalom 140 milliárd forint volt, ami utána 150 milliárd forintra emelkedett. A dolog nem kis szépséghibája az, az elmúlt években a március mindig növekedést hozott februárhoz képest, méghozzá általában 15-20 százalékos nagyságút, amihez képest az idei bő 7 százalékos többlet inkább kiesést takar. Vámos hozzátette: a létszámcsökkentések már meg is indultak a kiskereskedelemben.
Frissítés: Cikkünk megjelenése után futott be az NGM válasza a pontos adatokat firtató kérdésünkre. E szerint az online pénztárgépek forgalmi adatai alapján a vasárnapi pihenőnap bevezetése előtti 9 teljes hét heti átlagforgalma 141 413 827 609 forint volt, míg a jogszabály hatálybalépését követő 6 hétben a heti átlagforgalom 157 155 116 133 forintra nőtt. Ez - tesszük hozzá - 11 százalék feletti forgalomnövekedést jelent, nem pedig 7 százalékot.
Frissítés 2: Megnéztük a KSH adatait is. Az NGM által vizsgált periódussal csak mérsékelten összehasonlítható februári és márciusi adatokat nézve a hivatalos adatok azt mutatják, hogy a 2011-2014 közötti időszakban

az üzemanyag-eladások nélkül számított kiskereskedelmi forgalom 16-20 százalékkal, ezen belül
az élelmiszerforgalom 12-20 százalék közötti értékekkel,
a nem élelmiszerek forgalma pedig 19-24 százalékkal

nőtt az egyes években az utolsó téli és az első tavaszi hónap között.
További nehezíti az összehasonlítást, hogy az NGM az online kasszák forgalmáról beszél, nem pedig a teljes kiskereskedelemről, de mivel tavaly tavasszal nem volt a jelenlegihez hasonló lefedettsége az online pénztárgépeknek, nem valószínű, hogy volnának érdemben összevethető év/év adatok, amelyek eldönthetnék a vitát.

Egy korábbi GfK-felmérést idézve elmondta: az, hogy vasárnap jellemzően a magasabb árszínvonalú boltokban lehet csak vásárolni, a fogyasztóknak 14-25 milliárd forint többletkiadást jelenthet.

Balatoni Judit idézte a Napi.hu igatlankonferenciáján elhangzottakat is, amely szerint a zárva tartási kötelezettség eltérően érinti a mozival nem rendelkező és a mozis plázákat, a célkeresztbe vett multik megoldják a vasárnapi zárva tartás miatti átszervezési feladatokat, viszont a részmunkaidősök, diákok, valamint a magyar tulajdonú kis- és közepes boltok tulajdonosai, azok alkalmazottai a vesztes oldalra kerültek csakúgy, mint a turistákból élő belvárosi és balatoni üzletek.

Egyeztetés? Na, az nem volt

A főtitkár szerint a kereskedelmet érintő szabályok alapindokai - család-, ifjúság- és kkv-védelem - elfogadhatók, de komoly nehézséget jelent, hogy a törvényeket rögtön a hatályba lépés után módosítják. A legtöbb esetben ad hoc törvényalkotásokról van szó, érdemi egyeztetések nélkül - a "tárgyalások" leginkább abban merültek ki, hogy meghallgatták egymás álláspontját. Ide tartozó példa, hogy a trafikok lesötétítése kapcsán már a szabályozás megszületésekor jelezték biztonsági aggályaikat, hiába.

A központokat a kereskedelmet sújtó korlátozások jobbára csak közvetve, a bérlőkön keresztül érintik. Ez a hatás sem elhanyagolható, hiszen ha a megváltozott szabályok miatt a kereskedők nem tudnak alkalmazkodni a vásárlói igényekhez, a fenntartóknak értékcsökkenést kell elkönyvelniük - ha a választék, a szolgáltatások színvonala csökken, gyorsan fog csökkenni a látogatószám, ami forgalomcsökkenést, bérletidíj-csökkentési törekvéseket (illetve a kiköltöző bérlők miatt bevételkiesést) eredményez, ez pedig veszteséget jelent az üzemeltetőnek.

A kaszinó- és trafiktörvény egyértelműen fájdalmasan érintette a központüzemeltetőket. A kaszinóknak helyet adó, jellemzően kis portál mögött 1000-1200 négyzetméteres helyiségeket nehéz más célra bérbeadni - van, ahol fitneszterem került a helyére, de van, ahol ma is üresen áll a terület. A helyiségek kialakításába beruházó bérlők is rosszul jártak csakúgy, mint azok a trafiktulajdonosok, akik azon buktak, hogy immár nem lehet bevásárlóközpontban a folyosóról megközelíthető dohányboltot üzemeltetni.

Nem fáj a plázastop

A plázastop hatása viszont a vártnál sokkal kisebb volt, mindössze egyetlen bevásárlóközpont-építési kérelmet utasítottak el. Rossz viszont - tette hozzá a főtitkár -, hogy átalakítás, bővítés esetén is felmentést kell kérni a plázastop-törvény alól, itt az átfutási idő okoz bizonytalanságot.

Ami az új plázákat illeti, a budapesti Bosnyák térre tervezett, régóta húzódó Mundo Center esetében 2018-ra tervezik a nyitást, a megvalósítást jelenleg finanszírozási és bérbeadási gondok nehezítik. A szintén fővárosi Etele térre tervezett bevásárló-, iroda- és lakóingatlan-komplexumot 2017-ben adhatják át, vidéki helyszíneken pedig a következő években három family center jellegű beruházás készülhet el.

Majdnem Ausztria

Vannak jelek arra, hogy a háztartások fogyasztásában megfordult az ötéves negatív trend, de továbbra is igaz, hogy már Törökország és Horvátország megelőzi egy főre jutó vásárlóerő terén Magyarországot, mi az évi 1,5 millió forinttal a régió sereghajtói lettünk, holott 1995-ben még az élen álltunk - derült ki a GfK Hungária ügyvezető igazgatójának előadásából.

Kozák Ákos elmondta: nő a vásárlási gyakoriság a gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG), és a kosárérték is emelkedett (azaz többször megyünk boltba és alkalmanként többet is költünk), viszont a fogyasztó háztartások köre nem emelkedett. A magyar háztartások fél év alatt 100-120-szor mennek boltba, csakúgy, mint az osztrákok, de az egy vásárláskor a honfitársaink 2200-2300 forintot költenek, ami mindössze harmada az ausztriai átlagnak - a vásárlóerőben hasonló különbségek vannak a két ország között.

A 10 legnagyobb kereskedelmi lánc a napi fogyasztási cikkek 3 ezer milliárd forintos piacából mintegy 70 százalékkal rendelkezik, ezen belül is a Tescóé a legnagyobb súly, 17-18 százalék. (A 15 régi EU-tagállam átlagában az üzletek 12 százaléka bonyolítja a forgalom 75 százalékát - Olaszországban ennél is koncentráltabb a kereskedelem, ott 7,2 százalék ez az arány, míg Franciaországban kétszer ekkora, közel 15 százalék.) A kisboltok részesedése sem elhanyagolható, náluk landol minden elköltött 9. forint.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vasarnapi_zarva_tartas_ezt_az_adatot_titkolta_ a_kormany.597495.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Íme a valóság: brutális lemaradásban a magyar gazdaság
  2015-05-09 21:27:31, szombat
 
  Íme a valóság: brutális lemaradásban a magyar gazdaság
2015.05.07. 08:07 Ténytár

A javuló gazdasági környezet ellenére az emberek többsége még mindig nem érezheti a bőrén a javulást, miközben a régió többi országától való leszakadásunk sem csökken. Ennek igen egyszerű magyarázata az, hogy hiába a kedvező 2014-es év, ennek ellenére a magyar gazdaság teljesítménye még mindig nem érte el a válság előtti szintet. Ez természetesen nem csak a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitika eredménye, hiszen a gyurcsányi gazdaságpolitika ugyanúgy megbukott, amikor a magyar gazdaság 2009-ben az egyik legnagyobb visszaesést könyvelte el Európában.

A történetben viszont az a legaggasztóbb, hogy annak ellenére, hogy Magyarország egy felzárkózó ország, nemhogy nem sikerült a nyugat-európai szintet egy kicsit is megközelíteni, a régióban is egyre jobban leszakadtunk. Miközben a legtöbb régiós ország szisztematikusan közeledett az uniós átlaghoz, addig Magyarország 2005 óta az EU28 teljesítménye alatt teljesített. Az elmúlt 6 év szintén hozott hideget, meleget, összességében pedig csupán arra volt elegendő, hogy megközelítsük a válság előtti szintet.

A kétezres évek közepéig csak Csehországban volt magasabb az egy főre eső GDP a kelet-európai térségben, azóta sorra húznak el mellettünk a régiós országok. Jelenleg már nem is Csehországgal, Szlovákiával vagy Lengyelországgal versenyzünk, hanem Romániával és Bulgáriával.

www_tvn_hu_69c3680719eccda8b29ba17044f93fbe.jpg

Meg nem értük el a válság előtti szintet

Annak ellenére, hogy 2014-ben 3 százalék felett emelkedett a gazdasági teljesítmény, és idén is 3 százalék körül alakulhat a GDP-növekedés, még nagyon elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy a gazdasági problémákat sikerült megoldani. Valójában az elmúlt 6 év (ebből 5 évben már a Fidesz kormányzott) csupán arra volt elegendő, hogy megközelítsük a válság előtti gazdasági teljesítményt, csak idén sikerülhet megugrani azt. Ez már csak azért is problémás, mert Magyarország egy felzárkózó országnak számít, ami azt jelenti, hogy normális gazdasági körülmények között a gazdasági teljesítménynek a fejlett országok szintjéhez kellene konvergálnia.

Bár a konvergencia módja és sebessége körül számos vita van, az azért világosan látható, hogy ha egy országban az ellátó rendszerek jól működnek, a világgazdaságban konjunktúra van, az ország gazdaságpolitikája jó, és a jó tőkevonzó képesség adottságnak tekinthető, akkor egy felzárkózó országnak nagyobb növekedést kell felmutatnia, mint egy fejlettnek. Még akkor is, ha erőforrásszegény, mivel a természetes erőforrásokban gazdag országok sokszor arra a tévútra lépnek, hogy felépítenek egy homogén, aszimmetrikus gazdasági rendszert, ami egy ideig jól működik, aztán az első sokkhatás súlyos károkozat okoz.

Magyarország sok szempontból "átlagos" országnak tekinthető, de a régió országai, adottságaikat tekintve, nem emelkednek ki hozzánk képest. Ennek ellenére mégis azt lehetett tapasztalni, hogy az elmúlt 10 évben sorra elhúztak mellettünk ezek az országok. Két évvel ezelőtt már megírtuk, hogy Magyarország 10 évet vesztegetett el, és bár azóta sokat javult a gazdasági helyzet, mégsem sikerült kicsit sem felzárkóznunk. Ez már csak azért is problémás, mert normális esetben azt kellene látnunk, hogy idővel a nyugat-európai szinthez kellene közelítenünk, de a valóság az, hogy Magyarországnak jelenleg azért kell harcolnia, hogy a régió hasonló helyzetben lévő országaihoz képest ne maradjon le. Akkor most a gazdasági elméletek tévesek, vagy a problémát nálunk kell keresni? Inkább az utóbbi. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy miközben a legtöbb régiós ország szisztematikusan közeledett az uniós átlaghoz, addig Magyarország 2005 óta az EU28 teljesítménye alatt teljesített:

- A 2004-ben csatlakozott régiós országok közül Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol a GDP növekedése 2005 óta nem érte el az uniós átlagot.

- Magyarország még a 2008-as szintet sem érte el, miközben a legtöbb régiós ország gyorsan kilábalt a válságból.

- A kétezres évek közepéig csak Csehországban volt magasabb az egy főre eső GDP a kelet-európai térségben, azóta sorra húznak el mellettünk a régiós országok. Jelenleg már nem is Csehországra, Szlovákiára és Lengyelországra kell odafigyelnünk, hanem Romániára és Bulgáriára.

Amúgy nemcsak mi, hanem a hazai környezetben befektető német gazdasági szereplők is úgy látják, hogy a magyar gazdaság valójában katasztrofális helyzetben van.

gdpvaltozasregio2.jpg

Nehéz helyzetben a háztartások

Még aggasztóbb a helyzet, ha a háztartások fogyasztási szintjét nézzük. A válság óta a háztartások (és a szektorhoz köthető nonprofit szektor) végső fogyasztása gyakorlatilag nem emelkedett, és ebben már jelentős szerepe van a Fidesz-kormányzásnak, hiszen gyakorlatilag ugyanott állunk, mint 2010-ben a kormányváltáskor. Hogy mi ennek oka? Egyértelműen a Fidesz-kormányhoz köthető rossz elosztási rendszer:

- Ennek ékköve az egykulcsos adó, és a rendszer bevezetéséhez köthető adókedvezmények eltörlése. Az egykulcsos adó nem hozott áttörést, ez már csak a 2012-es recesszióban is látható, viszont a azoknak a magasabb jövedelmű deciliseknek kedveztek, akik már nem hazai fogyasztásra költik el a megszerzett többletjövedelmet. Miközben az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartások rosszul jöttek ki az átalakításból, mert megszűntek olyan kedvezmények, mint például az adójóváírás. A jelenlegi adórendszerben fellelhető igazságtalanságok tehát nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a háztartások végső fogyasztása alig emelkedett.

- A szociális ellátórendszerhez koncepció nélkül nyúltak hozzá, ami tovább rontott a helyzeten. Ha számokkal akarunk dobálózni: az elmúlt pár évben legalább 100 ezer fővel nőtt Magyarországon a mély szegénységben élők száma, miközben a friss gazdasági adatok alapján éppen ennek az ellenkezője kellene, hogy történjen.

Hogy mi az ellentmondás oka? Részben az, hogy a GDP nem mond el mindent egy adott gazdaságról, sok szempontból nem tökéletes mutató, viszont ha egyes országok gazdasági teljesítményét szeretnénk összehasonlítani, akkor még mindig az egyik legjobb. Az egzaktabb képhez azonban érdemes mélyebbre ásni, hiszen a részadatok még nagyobb eltérést mutathatnak, mint például a fogyasztás szintje.

haztartasfogyasztas2.jpg

Problémák sora vár megoldásra

De akkor most mi a helyzet Magyarországon? Jól teljesít a magyar gazdaság, de mégsem?

Ahogyan azt már korábban is összefoglaltuk, a javuló mutatókban számos olyan tényező játszik közre, ami átmeneti hatás és idővel kifut:

- magasabb kormányzati megrendelések

- alacsonyabb bázisról indultunk a rossz gazdasági évek után

- uniós költségvetési ciklus végén felgyorsították a források lehívását

- az MNB növekedési hitel program.

Illetve vannak olyan tényezők is, amelyek közép távon is segíthetik a gazdaság növekedését, de hosszú távon még nem adnak garanciát arra, hogy Magyarország utoléri a régiós országot:

- fő kereskedelmi partnereinknél is jobb a gazdasági helyzet

- az autógyárak növekvő termelési kapacitása (Mercedes, Audi elsősorban)

- javuló termelési és kiskereskedelmi mutatók.

Mert ha kicsit is mélyebbre ásunk, akkor továbbra is olyan rendszerszintű problémákat találunk, amelyek gátolják a nagyobb potenciális növekedést. Magyarország potenciális növekedése valahol 1-2 százalék között van (jelenleg pozitív kibocsátási rés van, ami azt jelenti, hogy erőn felül teljesítünk), ami kifejezetten rossznak mondható, egy felzárkózó országnak ennél magasabb potenciális növekedést kellene felmutatnia. A rendszerszintű problémák viszont nem teszik ezt lehetővé:

- az ellátó rendszerek problémáit 25 év alatt nem sikerült megoldani, az egészségügy az összeomlás szélén van, az oktatási rendszer mélyrepülésben

- az oktatási rendszer mélyrepülése már csak azért is aggasztó, mert a humán tőkének kellene részben megoldást találnia a problémákra, a legjobbak azonban külföldre menekülnek a kilátástalanság miatt

- részben ennek, részben szervezési és strukturális okok miatt a termelékenységi mutatók jócskán elmaradnak az uniós átlagtól

- rengeteg pénz tűnik el a lefolyóban, a transzparencia, a túlburjánzó bürokrácia és a korrupció sok kárt okoz az országnak.
gdphelyzete2.jpg

A most felsorolt problémákra megoldást kellene találnia az aktuális kormányoknak, mivel egy-egy új autógyár nem elég ahhoz, hogy a magyar gazdaság helyt tudjon állni a régióban.

A számok és adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a magyar gazdaság gyenge lábakon áll, és strukturális átalakítások nélkül csak még jobban le fog maradni a régióban.


http://tenytar.blog.hu/2015/05/07/ime_a_valosag_brutalis_lemaradasban_a_magyar_ga zdasag
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Putyin üzent a moszkvai díszszemlén - ünnepélyes fenyegetés?
  2015-05-09 21:25:00, szombat
 
  2015. május 9., szombat 12:23 Barabás T. János


Putyin üzent a moszkvai díszszemlén - ünnepélyes fenyegetés? (képekkel)

A Szovjetunió bukása óta tartott legnagyobb orosz katonai díszszemle az ország elrettentő katonai erejét volt hivatott bizonyítani. Beszédében Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, hogy számukra elfogadhatatlan az egypólusú világrend.

Több mint 16 ezer katona, 194 harcjármű és 143 repülőgép részvételével tartották meg Moszkvában a második világháború győzelmes befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartott díszszemlét, amiről jószerével csak a nukleáris tengeralattjárók hiányoztak. A parádét levezénylő Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint azonban országszerte több mint 150 városban tartottak felvonulást, összesen mintegy 85 ezer katona részvételével. Szenpéterváron például felvonultatták a Bal és a Basztyion partvédelmi rendszereket, tengeralattjárókat, rakétás korvetteket és több rombolót is.

A látványos felvonulás azonban csak az előjáték volt ahhoz a figyelmeztetéshez, amit beszédében Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott meg, hogy számukra elfogadhatatlan az egypólusú világrend - összesen 70 új harcjárművet vonultattak fel a Vörös Téren.

Reuters
Putyin: a világ minden országára kiterjedő biztonsági rendszert kell kidolgozni
A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik - idézte az orosz államfőt az MTI. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy "a hitleri kaland" az egész világ számára szörnyű leckét jelentett. Arra emlékeztetett, hogy az 1930-as években "a felvilágosult Európa nem vette rögtön észre a halálos veszélyt a nácizmus ideológiájában". Hozzátette: "Most, 70 év elteltével a történelem ismét éberségünkre int. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a faji felsőbbrendűség és kivételezettség eszméje vezetett a legvéresebb háborúhoz".

A Vörös Hadseregnek a nácizmus felett aratott "nagyszerű győzelmét" méltatta az orosz elnök a Vörös téri ünnepi beszédében, amelyben kitért a Hitler-ellenes koalícióban tömörült nyugati szövetségesek, de a különböző országokban, köztük Németországban a nácizmus ellen küzdő antifasiszta erők szerepére is. A győzelem "örökre országunk történelmének hősi csúcspontja marad" - hangsúlyozta. Köszönetet mondott Nagy-Britannia, Franciaországa és az Egyesült Államok népeinek a győzelemhez való hozzájárulásukért, és háláját fejezte ki a különböző országok - köztük Németország - antifasiszta erőinek a partizánalakulatokban és a földalatti ellenállásban vállalt önfeláldozó küzdelmükért.

Vlagyimir Putyin - nyilvánvaló célzással az Egyesült Államokra - úgy vélte, hogy vannak veszélyes kísérletek az egypólusú világ létrehozására. Úgy ítélte meg, hogy az utóbbi évtizedekben "egyre gyakrabban feledkeznek meg" a nemzetközi együttműködés alapelveiről, kísérletek történtek az egypólusú világrend megteremtésére, s jelenleg egyre erőteljesebb az erőt alkalmazó (fegyveres) tömbökben gondolkodás. Kijelentette: "közös feladatunk a világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszer létrehozása, amely regionális és globális alapokon és nem a katonai tömbök logikáján nyugszik" - tudósított az MTI.

Most először jelentek meg az eseményen prototípusok is, a jövő orosz hadseregének fegyverei, mint a legfontosabb újdonság, az V. generációs T-14 Armata nehéz harckocsi, a Kurganyec-25 IFV moduláris platform és a Bumeráng kerekes páncélozott csapatszállító.

Reuters

Orosz szakértők szerint az Armata áttörést jelent az orosz harckocsi tervezésben - feladta azt a hagyományt, amely a gyorsaságot részesítette előnyben a védettséggel szemben. Természetesen az új páncélzatról semmilyen információt nem adtak ki, de mindenképpen előrelépést jelent, hogy a lövegtorony távirányítású, és a három fős személyzet a tank törzsében egy elszigetelt páncél kapszulából irányítja a járművet. Meglepő, hogy a személyzet nélküli torony nem csökkentette jelentősen a tank sziluettjét, aminek fontos szerepe van a védettségben. Ennek oka valószínűleg a löveget töltő mechanizmus mérete, amit talán a korábbi szovjet tankokból vettek át. Ugyancsak furcsa, hogy nincs nyoma reaktív vagy aktív páncélvédelemnek, amit például már évek óta sikeresen alkalmaznak az izraeli Merkava tankokon és egyre több nyugati páncéloson. Ennek lényege, hogy érzékeli a közeledő páncéltörő lövedéket és becsapódás előtt megsemmisíti azt. Folytatva az orosz hagyományokat, fegyverzete rendkívül erős: a 125 mm-es löveg mellett egy 30 mm-es kétcsövű gépágyú és egy 12,7 mm-es nehéz géppuska.

A moduláris építésű harckocsi alvázára egy egész járműcsaládot terveznek, amelynek első darabja a Koalicija önjáró tarack. Ez az Armatához hasonlóan személyzet nélküli harctérrel rendelkezik, az ágyú töltése automatikus, ami jelentős tűzgyorsaságot biztosít, s az RBTH szerint lőtávolsága eléri a 70 kilométert.

Reuters

Az Armata-platform következő hozadéka a Kurganyec-25 lánctalpas lövészpáncélos-család, amelynek partraszálló és tankromboló változata is lesz. Fegyverzete ezeknek is távirányítású - egy 30 mm-es gépágyú egy párhuzamosított 7,62 mm-es géppuskával és a Kornet-EM páncéltörő rakétarendszer.

A közepes súlyú, 8 kerekű Bumeráng csapatszállító szintén egy egész járműcsaláddá fejlesztésre vár csakúgy, mint kisebb testvére, a 4 vagy 6 kerekű Tájfun, aminek különösen aknák elleni védettségét méltatják - az alatta robbanó 8 kilogrammos töltetnek is ellenáll. Ezek alaptípusait már a szemle nézői is megcsodálhatták.


http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/putyin_uzent_a_moszkvai_diszszemlen_unnepe lyes_fenyegetes_kepekkel_.597531.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb “kőbe vésett” szabályt cserél le a kormány
  2015-05-09 21:21:48, szombat
 
  Újabb “kőbe vésett" szabályt cserél le a kormányzat


Posted on 2015/05/09 Szerző: Admin


A Költségvetési Tanács rendben lévőnek találta a 2016-os büdzsé tervezetét, s ahhoz, hogy elfogadható legyen, az adósságképlet módosítását javasolják.
Nincs alapvető ellenvetése a Költségvetési Tanácsnak a 2016. évi költségvetési törvényjavaslat tervezetének hitelességével vagy végrehajthatóságával kapcsolatban, a tanács szerint ugyanakkor a tervezet nem felel meg az adósságképlet előírásának, ezért a képlet módosítását javasolják.
A tanács MTI-hez pénteken eljuttatott véleménye szerint a gazdasági növekedés 2015-ben 3 százalék körüli lehet, ami segíti a központi költségvetés bevételeinek teljesülését és az idei 2,4 százalékos hiánycél tartását. A 2016. évi költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedésre épül, amely a KT szerint a jelenlegi ismeretek alapján konzervatív értékeléssel megalapozott.
Azt is megállapítják ugyanakkor, hogy a stabilitási törvény 2016. évi költségvetési törvényben már érvényesítendő adósságképletének alkalmazásával számottevő költségvetési megszorítás válna szükségessé. Ennek elkerülése érdekében indokolt az adósságképlet olyan módosítása, amely az államháztartási stabilitás szempontjait a növekedés fenntarthatóságával összhangban szabályozza - írták.
Április végén a Világgazdaság írta meg, hogy a 2,5 százalékos gazdasági növekedés mellett 2 százalék körüli inflációval számol a 2016-os büdzsé, amelyhez 2 százalékos költségvetési deficit társulna, ami alacsonyabb, mint az idei évre tervezett 2,4 százalék. Ugyanakkor a deficit hiába lesz jóval kisebb, mint az Európai Unió által elvárt 3 százalék, s hiába mutat csökkenő tendenciát, az adósságszabály betartásához ilyen makrogazdasági környzetben 0,5-0,6 százalék körüli deficitet kellene tervezni. Ez csak komoly visszafogással lenne teljesíthető az alacsony inflációs környezetben, erre azonban - ez esetben érthető módon - nem fűlik a kormány foga.
A Világgazdaság emlékeztet arra, hogy Balatoni András és a Privátbankár.hu korábbi munkatársa, Tóth G. Csaba a Közgazdasági Szemlében megjelent kutatásukban már 2012 októberében arra jutottak, hogy a szabály biztosítja ugyan azt a célt, hogy 50 százalék alá süllyedjen a GDP-arányos adósságráta, de a képlet alkalmazása a makrogazdasági sokkok hatását érdemben felerősíti. Vagyis az adósságszabály mellett nem alkalmazható anticiklikus gazdaságpolitika. Az Országgyűlés csak olyan költségvetési törvényt fogadhat el (50 százalékos adósság felett), amely az adósságráta csökkentését tartalmazza.
A Költségvetési Tanács mai közleménye annak fényében volt érdekes, hogy az Alkotmány értelmében a Költségvetési Tanács feladata megvizsgálni, hogy a törvényjavaslat megfelel-e a szabálynak. Miután a KT is arra jutott, hogy kisebb áldozattal jár a helyzetnek nem megfelelő szabály módosítása, aligha lesz érdemi ellenkezés a kabinet részéről a ,,kőbe vésett" alappillérek egy újabb elemének átvésésére.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: “...Ennek elkerülése érdekében indokolt az adósságképlet olyan módosítása, amely az államháztartási stabilitás szempontjait..."
-Ha ezt egy normális gondolkodású ember elolvassa, nyereítve röhög. Addig fúrják-faragják a “matekszabályt"-amíg a nekik tetsző eredmény ki nem jön! Akkor aztán előállnak a diadaljelentéssel: Magyarország még jobban teljesít!
Persze lehet a szabályokon-képleteken változtatgatni, ám az egyszeregy az mindig egy lesz! Persze akadt már olyan döbrögista-éppen a KT elnöke-aki nem átallotta kijelenteni: “a negatív növekedés is növekedés!" A lényeg a hangsúlyon van! NÖVEKEDÉS!
Pedig ha a saját zsebükön kéne érzékelniük a lényeget...!

https://balrad.wordpress.com/2015/05/09/ujabb-kobe-vesett-szabalyt-cserel-le-a-ko rmanyzat/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felakasztva találta a mozgássérült bérlőt a végrehajtó Kecsk
  2015-05-09 21:12:07, szombat
 
  Felakasztva találta a mozgássérült bérlőt a végrehajtó Kecskeméten

Minden rendben is van immáron! A végrehajtó az amputáltlábú selejtet lerohanta rendőri közreműködéssel. Neki ez volt a dolga. Majd a takarítás után átadta a lakást Kecskemét városának!
Minden rendben is van! A helyzet megnyugtatóan lerendeződött!
MINDEN RENDBEN VAN? MINDEN MEGNYUGTATÓAN ZAJLIK KIS HAZÁNKBAN?
Politikai maffiacsaládjaink szerint igen! Jogállamiság van! És működik a jogrend! Minden jogszerű!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gaskó bukiban!
  2015-05-09 21:10:30, szombat
 
  Gaskó bukiban!


Posted on 2015/05/09 Szerző: Admin


Hiába volt az egyetlen jelölt, nem választották újra elnöknek Gaskó Istvánt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetsége (VDSZSZ) küldöttgyűlésének első napján. A szavazásig el se jutottak a küldöttek, a többség ugyanis nem szavazta meg, hogy a neve felkerüljön a szavazólapra.

gsz
Lapunk helyszínen tartózkodó informátora arról számolt be, hogy hozzávetőleg a küldöttek negyede támogatta, hogy Gaskó neve szerepeljen a szavazólapon, ez pedig az alapszabály szerint kevés a döntéshozatalhoz. Lényegében megpuccsolták Gaskót, aki eddig a VDSZSZ képviseletében a Liga Szakszervezetek elnöki tisztét is betöltötte, kérdés maradhat-e azon a poszton, ha nem elnök a vasutasoknál. Szakszervezeti források szerint, ha végleg elbukik, az kihathat a Ligában meglévő erőviszonyokra is. A VDSZSZ elnöksége július 9-re ismét összehívta a küldöttgyűlést, amelyen az egyetlen napirend az új elnök megválasztása lesz. Addig Bárány Balázs Péter alelnök gyakorolja az elnöki jogköröket.
Gaskó István 1989-ben részt vett a VDSZSZ meglapításában, amelynek 1990-ben ügyvezető elnöke, 1991-től pedig elnöke volt.
(Népszava)
Bal-Rad komm: Döbrögi régi jó cimborája és egyben egyik fő társadalmi támasza volt Gaskó szagi. Nem is volt vasutasztrájk Döbrögi uralkodásának ideje alatt eddig soha!
Azzal viszont, hogy Gaskót a spiccről lenyomták a vasutasok, komoly vészhelyzet állhat elő sztrájkfronton. Ha ugyanis a döbrögista hordával szemben már morgolódó társulás rászánná magát egy RENDES vasutasztrájkra, abból könnyen kikerekedhet BÁRMI! Hiszen a vasút mindenhol jelen van!
Gaskó szagi megpuccsolása komoly eróziós jelenség a NER egyre inkább porladozó várának alapjában. Ha pedig még a Ligából is kigolyózzák...


https://balrad.wordpress.com/2015/05/09/gasko-bukiban/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kollektív döbrögista emlékezetkiesés
  2015-05-09 21:05:45, szombat
 
  Kollektív döbrögista emlékezetkiesés


Posted on 2015/05/09 Szerző: Admin

Lázár, Rogán, Kósa, és a többi szennyes kezű kollektív mosakodásba fogott. Mert nemzetünk felelős, megválasztott nagyjai nem csak a jövőt, a múltat is írják.

rolá
Most épen a sajátjukét. Ami nem áll másból, mint a felelősség áttolásából. Másokra. Olyanokra, akiknek ezek az égbekiáltó baromságok eszükbe sem jutott volna. Már csak azért sem, mert egy valamire való kereskedő tudja, hogy boltja ékessége, külcsínye a kirakata. Kirakatot a normális világban átrendezéskor fóliáznak be, de ezt bocsánatot kérve közlik is az arra haladóval.
Nevezettek nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy Magyarország a tőről metszett hülye trafikosok országa. Ötezernek egyszerre, egy időben, a nyitás előtti pillanatokban hasított villámként az agyába, hogy valami még nincs rendben. Valami még hiányzik, hogy tökéletes legyen az alkotás, a nagy Nemzeti Dohánybolt. A sötétbarna, náci színvilágra emlékeztető szabványlogó megvan, a nemzeti színű szalagok körbe-karikába-egyenesbe megvannak, párttagkönyv a farzsebben, akkor meg minek a hiánya epeszti a szemet? És akkor - lásson a világ csodát - ötezren csaptak a homlokukra, heuréka, megvan! Hát a fólia! Hát persze, az a huncut kis fólia, csak az, már csak az hiányzik a tökéletes harmóniához.
Nevezettek így emlékeznek. Kollektíve. Íme, itt a cáfolhatatlan bizonyíték bizonyos Freud nevű, kollektív emlékezettel kapcsolatos tanaira. Még, hogy ők, vagy a kormány, vagy ne ‘adj isten a Fidesz akarta volna a trafikok kirakatainak, bejáratainak a fóliázását? Vagy az említettek akarták volna a filmek minősítéséből ismert tizennyolcast az áthúzott körben, amitől a tanulatlan külföldiek egytől egyig azt hitték, hogy egy szexshop előtt flangaléroznak? Nem, határozottan nem, nevezetteknek ilyen eszükbe sem jutott!
Ezzel szemben igenis, a parlamenti vitában sok felelős fideszes meg keresztény képviselő követelte kellő határozottsággal, meg kell tiltani, kiskorúak nemhogy bemehessenek, de be se láthassanak a trafikokba. Amíg anyukájuk, vagy apukájuk jobb híján, mint a kutyákat - azokat sem szabad boltba bevinni - egy madzaggal a villanyoszlophoz erősítették. De ez sem volt elég, azt is meg kellett akadályozni, hogy a bűnös aktus közben szemmel követhessék szüléiket. Hogy otthon a szüle a gyermek előtt esik bűnbe amikor rágyújt? Az már a szent és sérthetetlen család magánügye.
Rogán, Lázár és Kósa mossák kezeiket. Ők ki se ejtették a szájukon azt a szót, hogy fólia. A hülye trafikosok, azok az okai mindennek. A százötven trafikrablásnak, erőszaknak, a kaposvári lány halálának. Nevezettek részéről az ügy ad acta. Lezárva. Nekik ebből elegük van. A hülye trafikosok, ha akarják, szedjék le a fóliát. Rakjanak helyette, amit akarnak, szalagfüggönyt vagy miegymást. Csak belátni ne lehessen. Értik, az isten fáját, csak belátni ne lehessen azon a rohadt kirakaton meg az ajtón.
Állítólag Rogán fontolgatja, hogy azon a napon, amelyiken a leggyakoribb a trafikok elleni rablótámadás, zárva kellene tartani a trafikokat. Az biztosan segítene.
De sokasodnak a bajok. És ahogy sokasodnak-úgy fogy a tábor. Már nem csak a “keményen dolgozó kisemberek" alkotta szimpatizánstábor harmada-fele hőkölt ki a táborból!
A miniszterelnök sokak számára vállalhatatlanná vált. Sőt, mára ciki lett fideszesnek lenni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egykori “barátai" sorra farolnak ki mögüle.
A napokban nemcsak Tőkés László nyilatkozta, hogy már ő sem érti Orbán Viktor miniszterelnök nemzetpolitikáját, de Kovács István egykori profi bokszolónk is, érdekes nyilatkozatot tett a Civil kaszínó című műsorban:
“Lássuk be, hogy az elmúlt hat évben rengeteg ember csalódott a fidesz kommunikációjában, attitűdjében... az a sok-sok böszmeség, ami megtörtént itt az elmúlt hat év alatt...Annak idején én nem voltam fideszes. A balliberális média előszeretettel állított be engem Fidesz-közeli embernek a 2002-es színvallomásom után, miközben én soha nem voltam Fidesz-közeli ember. értékeket és elveket vallottam, ami nagyon sokszor egybeesett a Fidesz értékeivel és elveivel..."
Kovács magyarázata részben zavaros, mert előbb azt mondja, hogy ő sosem volt “fideszes", de később azt fejti ki, hogy sosem volt “Fidesz-közeli".
Ez többek között azért meglepő, mert nem is kell az időben 2002-ig visszamenni, hogy olyan fotót találjuk, ahol Orbán Viktor közelében reprezentatív szerepkörben láthatjuk viszont Kovács Kokó Istvánt.
kokó
(sztarklikk)
Bal-Rad komm: “...Lássuk be, hogy az elmúlt hat évben rengeteg ember csalódott a fidesz kommunikációjában, attitűdjében... az a sok-sok böszmeség, ami megtörtént itt az elmúlt hat év alatt..."
-Hát igen! NAGYON kritikus időszak következik Döbrögink pályafutásában. A lefelé ívelő korszak után a szakadék tátong előtte.
Csúnya világ lesz az az ő számára! DE AZ ABBAN TÁRSAK MÁR NEM TUDNAK MELLŐLE KIFAROLNI!
Sokan lesznek! Nagyon sokan! És kézmosási lehetőség sem lesz.


https://balrad.wordpress.com/2015/05/09/kollektiv-dobrogista-emlekezetkieses/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Győzelem napja: nézze meg a moszkvai katonai díszszemlét (vi
  2015-05-09 21:01:23, szombat
 
  Győzelem napja: nézze meg a moszkvai katonai díszszemlét (videó)

Oroszország legnagyobb katonai díszszemléjét tartották ma a moszkvai Vörös téren

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FcFMuLr7TRs



Elképesztő erődemonstrációt mutatott Putyin Moszkvában
Propeller ma, 13:03 7 hozzászólás 393 Megosztás

A szovjet idő összes tradícióját, kellékét, szólamát felvonultatták szombat reggel Moszkvában a Vörös téren megtartott Győzelem napi díszszemlén.

A felvonulás nézői és résztvevői között külföldiek is voltak: a díszvendég a kínai pártvezető-államfő volt, de ott voltak az Oroszországhoz kötődő volt szovjet köztársaságok vezetői is - írja a nol.hu.

Castro kubai, Maduro venezuelai és Nikolics szerb elnök mellett el-Sziszi tábornok egyiptomi államfő és Mahmud Abbasz palesztin elnök volt ismertebb a vendégek között.

Egy pillanatra feltűnt a harmadik sorban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is.

Putyin beszéde elsősorban a hetven évvel ezelőtti győzelem történelmi jelentőségét, a nácizmus leverésében játszott szovjet főszerepet és áldozatot hangsúlyozta.

A díszszemle több haditechnikai újdonságot vonultatott fel, hadászati rakétákat, légvédelmi rakétarendszereket is bemutattak. Több utalás is történt Oroszország nukleáris erejére.

A légi bemutatón hadászati bombázók repültek Moszkva felé, s légi utántöltést imitálva demonstrálták: egészen távoli célokat is képesek elérni.

Több új harckocsit, harcjárművet, önjáró löveget is bemutattak - így a jövő harckocsijának nevezett T-14 Armatát.

http://propeller.hu/nagyvilag/3101181-elkepeszto-erodemenstraciot-mutatott-putyin -moszkvaban


*****



A VILÁG 1 HATODA TERMÉSZETI KINCSEKBEN IGEN GAZDAG EMBER ANYAGRÓL NE IS BESZÉLJÜNK 1 MUSZKA TÍZ NÁTÓ VITÉZZEL ÉR FEL




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lássuk az olasz fasizmusról az érem másik oldalát!
  2015-05-09 20:47:21, szombat
 
  Lássuk az olasz fasizmusról az érem másik oldalát!

2015. május 08. 11:32
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

,,Fasiszta!" Túlontúl sokan megkapták és megkapják e szitokszónak szánt szót. Most, amikor Mussolini halálára emlékezünk, illő, hogy ezúttal is tiszta vizet öntsünk a pohárba. Lássuk hát az olasz fasizmusról az érem másik oldalát!

Induljunk ki ennek során először is abból a tényből, hogy nálunk a két világháború között Benito Mussolini személyének és politikájának meglehetősen komoly erkölcsi támogatottsága volt. És korántsem csak a revíziós törekvéseink olasz kormánypolitika általi támogatottsága miatt. A fasizmus oktatás- és szociálpolitikáját egyfajta csodaként értelmezték vezető politikai-gazdasági berkeinkben. Éppen ezért az akkori magyar sajtó igyekezett minél objektívebben informálni a fasiszta mozgalom mibenlétéről és eredményeiről.

Itt van erre példaként mindjárt a Tormay Cécile égisze alatt létrejött Magyar Irodalmi Társaság által 1927-ben megjelent Napkelet Lexikona, amely a kifejezést ismertetve először is leszögezte, hogy az alapszó, a fasces, valójában nem más, mint ,,piros szalagokkal (fasciae) összekötött vesszőnyalábok beléjük dugott bárddal, amely a város területén rendesen kivétetett. A római impérium jelvényei. A magistratus előtt lictorok vitték. Róluk nevezik el magukat mai nap az olasz fascisták, kik szintén használják a fasces-t."

Ennyit a szó valódi eredetéről, ami pedig a belőle képzett fogalmat illeti, megtudjuk belőle, hogy az nem más, mint a ,,világháború után Mussolini Benito vezetése alatt Wilson-féle jelszavak alapján keletkezett olasz párt. A kommunisták és szocialisták elleni viták folyamán mind határozottabb nacionalista irányt vett föl, tagjait katonailag szervezte ágyúkkal, géppuskákkal. A parlamentben a többségi párthoz csatlakoztak. 1922. október 24-i nápolyi kongresszusuk a főhatalom átvételét határozta el. Viktor Emánuel király ekkor Mussolinit nevezte ki miniszterelnökké. Főbb alkotásaik a fascista tanács elnökétől közvetlenül függő nemzeti fascista milicia, választói reform, mely erős parlamenti többség képződését biztosítja, rokonok közt az örökösödési illeték eltörlése. Ellenségei a szabadkőművességnek. Egyenruhájuk a fekete ing, ezért ,,feketeingesek". A fascizmus érdeme, hogy Olaszország kikerülte a bolsevizmust."

Ha pedig további részletekre vagyunk kíváncsiak arra vonatkozólag, hogy valaha mégis miért rokonszenveztek annyira az e szóval megjelölt világnézettel s mozgalommal, nem árt fellapoznunk a két világháború közötti magyar könyvkiadás mellesleg jobbközép szárnyát képviselt, gróf Bethlen István miniszterelnök és Szekfű Gyula történész által jegyzett folyóirat, a ,,Magyar Szemle" különkiadásában megjelent ,,Kincsestár" című könyvsorozat 10. kötetét, Villani Lajos Lajos báróét (A mai Olaszország, 1935). Ez rámutat mindenekelőtt arra, hogy a baloldali ideológiákkal szöges ellentétben a fasizmus nem eleve romboló, így a múltból megőrzi mindazt, ami számára is érték.

Megőrzi bizony, mindenekelőtt a vallást, különösképpen azok legtökéletesebbikét, a katolicizmust, amelynek jeleként ,,a feszület újra elfoglalja helyét" iskoláiban, melyekben ,,kötelezővé válik a vallásoktatás", s ennek révén az élet, a munka értelme is más lesz, mint az addigi liberális érában volt, ugyanis

,,a fasiszta államban minden ember egyben megrestesíti a nemzet, a haza fogalmait és azt a magasabb gondolatot, amely egyéneket és nemzedékeket a közös múlt és a közös történelmi küldetés erejével összeforraszt. Meg kell hogy szűnjék tehát a kellemes és könnyű élet ösztönszerű keresése, helyet adva egy új felfogásnak, amely elvonatkoztatva az életet a tér és idő határaitól, az embert oly magasabb célok szolgálatába állítja, amelyek életének emelkedettebb tartalmat adnak és egyben arra kötelezik, hogy a magasabb célokért bármikor saját magát is feláldozza. A fasizmus minden embertől komoly munkát követel, elveti a henyélő és úgynevezett kellemes életet. Az életet harcnak fogja fel; harcot lát a munkában is. De nem retten vissza a fegyveres harctól sem akkor, ha az csak lemondás avagy megalázkodás árán volna elkerülhető."

A ,,dolce vita" hamis ideájával leszámoló fasizmus szindikátusokat betetőző állami szervei, a társadalom rétegeit békéltető, azoknak tanácsokat adó, tagjait szabályozó és irányító korporációk ezért mozgósíthatták az olaszság apraját-nagyját. Huszonkét korporációt állítottak fel ilyen alapon, éspedig a mezőgazdasági, ipari és kereskedelmi munkát igénylő termési folyamatokéit (1. gabona és termékei, 2. főzelékfélék, gyümölcs, virág és termékeik, 3. szőlő, bor, szesz, 4. olaj, 5. cukor, 6. állattenyésztés, halászat és termékeik, 7. fa, 8. szövött-fonott cikkek (textíliák), 9. fém- és gépipar, 11. ruházkodási cikkek, 12. üveg és kerámia, 13. vegyi ipar, 14. papír- és nyomdaipar, 15. bányászat, kőfejtés, 16. víz, gáz, villamosság) és a szolgáltatásokéit (17. szabad foglalkozások és művészet, 18. szárazföldi közlekedés és szállítások, 19. tengeri és légi közlekedés és szállítások, 20. szálloda- és vendéglősipar, 21. hitel és biztosítás, 22. szórakozás: színház, film, sport).

Meglehetősen messzire vezetne, ha most az ilyetén valóban rendpárti fasizmusnak az élet úgyszólván minden területén aratott gyakorlati győzelmeit számításba kívánnánk venni. Hármat azonban közülük különösen is ki kell emelnünk. Először is a vallásosság nemzetfenntartó szerepvállalásáért tett legfőbb lépését, Rómával, a Vatikánnal való viszonya pozitív (oly sokak részéről ma már egyáltalán nem, vagy ami még rosszabb, félreismert) rendezését.

Amint Villani rámutat, maga Mussolini már 1921-ben kimondta: ,,Mi nem perzselünk fel templomokat, nem harcolunk a vallás ellen, nem követeljük a válás kimondását. A katolikus vallásban mi római hagyományt látunk; a Vatikán urát az egyedüli egyetemes nagy Gondolat megtestesítőjét tartjuk. Mi a katolikus eszmék sikereiben Róma sikereit látjuk." Ezért, hogy hatalomra kerülésével ,,a fascio első rendelkezései közé" került ,,a feszület visszahelyezése az iskolákba és a kötelező vallásoktatás bevezetése". Mindennek betetőzése volt XI. Piusz pápa és Mussolini közös békeszerződése, a Lateráni Egyezmény 1929-ben (anyanyelvünkön legrészletesebb ismertetése Polzovics Iván művében (A lateráni szerződés. A Szentszék nemzetközi jogi helyzete, 1934, Szent István Könyvek 114.) olvasható), amely három részre oszlott: 1. politikai szerződésre, 2. pénzügyi egyezményre és 3. konkordátumra:

,,A politikai szerződés megszünteti azt a felemás helyzetet, melyez az 1871. évi úgynevezett garanciatörvény teremtett, amidőn szuverenitást biztosított a Szentatyának, akit ugyanakkor megfosztott állama egész területétől és alattvalóitól. Az egyház feje újra tényleges állami szuverenitást nyer az Örök Város egy elhatárolt része felett, amely már eddig is birtokában volt. A Szentszék viszont elismeri az Olasz Királyságot Róma székhellyel és felveszi vele a diplomáciai kapcsolatot. Az új pápai állam elevezése azonban már nem a régebbi Egyházállam, hanem az új helyzetnek megfelelő Città del Vaticano, Vatikán város. Tulajdonképpen csak jelképe az egyház hatalmának, melynek határai nincsenek, mert az egész világra kiterjed.

A pénzügyi egyezmény értelmében Olaszország minden előbbi követelés törlése mellett egyszer és mindenkorra 750 millió lírát készpénzben és egymilliárd lírát állami kötvényekben fizet a Szentszéknek.

A konkordátum, melyet a bensőséges barátság és megértés szelleme hat át, az olasz állam fontos engedményét tartalmazza. Érvényesnek ismeri el az állam törvényei szempontjából is az egyházi házasságot. Az új helyzetnek megfelelően módosul természetesen az olasz magánjog is."

Másodszor, amit kiemelünk, a fasiszta ideológiának nemzeti nevelés államformáló erejébe vetett hite. A néhai olasz vezér ugyanis beszédeiben számtalanszor elmondta, hogy a pedagógus nem utolsó napszámosa Itália életének:

,,A tanító éppoly bizalmi szerepet tölt be a nemzeti életben, mint a katonatiszt vagy a főbb tisztviselő. A tanító, aki alakítja a lelkeket és egyéniségeket, s aki az emberekből hősöket vagy gyávákat tud alkotni, igen fontos szerepet tölt be a nemzet életében. Éppen ezért a tanítóságnak az állam szerves alkotó elemének kell lennie és nem különálló csoportoknak vagy szövetségnek."

Így fogalmazott a római képviselőházban, 1925-ben. S hozzátette azt is, hogy minden iskolának mindenekfelett jellem- és erkölcsképzőnek kell lennie. S nem lehet egymásnak ellentmondó nevelési elképzeléseknek helyet adni bennük. Olyan tanítást kell adniuk minden szinten, hogy az elkísérje tanulóit a gyermekkortól az érett ifjú korig. S különösen is istápolandók az egyetemek, melyek ,,a népek fejlődésében szilárd és dicsőségteljes alapzatokat jelentenek", olyannyira, hogy például ,,ha Németország ellent tudott állani a bolsevizmus hatásának, azt elsősorban az erős német egyetemi hagyományoknak köszönhette".

Végül a harmadik, amit nyomatékosítanunk kell az olasz fasizmus működésében, a szabadkőművességgel és a hozzá társuló egyéb titkos társaságokkal való könyörtelen leszámolás. Hiszen az európai szabadkőműves mozgalom államot és társadalmat felforgató, sőt vallást és egyházat valósággal üldöző képviselői leginkább francia, osztrák, magyar és olasz páholyokba tömörültek. Nem véletlen, hogy igen hamar leszámolt velük Mussolini. Ennek bizonyságaként 1925. május 16-án az olasz képviselőházban a titkos társaságok ellen hozandó törvényjavaslat vitája alkalmából szóról szóra ezeket mondta (szövege nálunk eredendően az alábbi kiadványban található: Mussolini válogatott beszédei 1922-1925. Fordította gróf Zichy Rafaelné Pallavicini Edina. Budapest, 1927. Magyar Irodalmi Társaság.):

»Mint ezen törvényjavaslat előterjesztője, Rocco kollégámnak fényes szónoklata után, csupán rövid kijelentésekre fogok szorítkozni. Általában helyeslem, hogy a Ház pontosan megvitatja az eléje terjesztett javaslatokat s ezt annak jeléül veszem, hogy e javaslatok lelkiismeretbeli szükségből fakadnak.

Azok Önök közül, akik csak némileg is tájékoztatva vannak az utolsó 15 évnek politikai történetében, abban a tényben, hogy ezt a törvényjavaslatot beterjesztem, életem következetességének újabb bizonyítékát fogják találni. Mikor én az olasz szocialista párt keretén belül működtem - 15 év előtti időkről beszélek -, elsőrendű politikai tapasztalatokat volt alkalmam szerezni, amelyeknek később nagyon nagy hasznát vettem. Már akkor is nem nagyon hittem a demokráciában, liberalizmusban és az örök elvekben. Már akkor is azt vallottam, hogy a toll erős fegyver, de a kard, amely az adott pillanatban szétvágja a csomókat, jobb fegyver. Megborzongattam az akkori íróasztal-szocialisták hátát, kik a maiak is, mikor egy felkelés szükségét hangoztattam, amely a munkástömegekben a tragédia érzését keltse. Ez volt az utolsó fiatalos fellobbanása az olasz szocialista pártnak. Azóta nem emelkedett többé fel. A háború után pillanatnyilag elefántiázisba esett, de ez nem volt fiziológiai fejlődés, hanem társadalompatológikus tünemény volt.

Már akkor kezdtem észrevenni, hogy a szabadkőművesség bizonyos befolyást gyakorol a szocializmusra. Megtörtént, hogy a parlamenti csoportok bizonyos magatartása, az újságoknak és bizonyos csoportoknak magatartása a páholyokban, kötött paktumoknak eredményei voltak.

Eme földalatti szervezetnek olyan óriási hatalma volt, hogy az ankonai kongresszus elhatározta, hogy napirendre veszi a szabadkőművesség kérdését. Köztem és a felejthetetlen Raimondo közt úgynevezett szónoki párbaj keletkezett és a szocialista párt majdnem egyhangúan kijelentette az összeférhetetlenséget a szabadkőművesség és a párt között.

Azután következett a háború. A szabadkőművesség is némileg megtépázva jött ki a háborúból, mint mindazok a szervek, amelyek nemzetközi bázison épültek fel. És az elmúlt hónapokban, mióta kormányon vagyok, újabb tapasztalatokat szereztem és megállapítottam, hogy a szabadkőművesség szétszórta az ő embereit mindazon pontokra, amelyeket a nemzet idegzetének, gócpontjainak nevezhetnék. Hajmeresztő tény, hogy a legmagasabb rangú tisztviselők közt is vannak olyanok, akik felkeresik a páholyokat, informálják őket és tőlük parancsokat fogadnak el.

Kétségtelen, hogy az államnak legkényesebb intézményei, mint azok, amelyek az igazságot szolgálják, azok, amelyek az új nemzedék nevelésére vannak hivatva és azok, amelyek a fegyveres erőt képezik, melyeknek minden percben készen kell lennie a haza védelmére, úgy a múltban, mint a jelenben is váltakozó mértékben a szabadkőművesség befolyása alatt álltak és állanak. Ez megengedhetetlen, ennek véget kell vetnünk.

Azt hiszem, hogy ezáltal a törvény által a szabadkőművesség, amelyet már egyszer alkalmam volt spanyolfalnak nevezni, és amely nem az a nagy hegy, aminek messziről látva gondoljuk, de inkább üres hólyag, melyet adott alkalommal fel kell fakasztanunk, be fogja bizonyítani, hogy voltaképpen micsoda: avult intézmény, amelynek már nincsen semmiféle létjogosultsága a mi századunkban.

Azután Uraim! Van még egy sokkal erősebb érv az én paraszt észjárásom számára, melyre büszke vagyok, és ez a következő: Kötelességünk barátainkkal a lehető legtöbb jót tenni és ellenségeinkkel a lehető legtöbb rosszat. Ez az el nem az első vagy utolsó óra fascistáitól ered, hanem Sokratestől. Ám mivel a szabadkőművesség ellenünk küzdött, bennünket nyugtalanított, meghasonlást akart köztünk szítani, és meg akarta bénítani egységünket - egy pár városban sikerült is, a megszokottnál butább ellenzékieskedést szítania -, mivel a szabadkőművesség a föld alatti vizekből táplálkozik, ha más okunk nem volna is rá, teljes és szent kötelességet gyakorolunk, amikor ellene védekezünk és megtámadjuk, mert, amint Önök erre tanítottak, gyakran a legjobb védelem a támadás.

A szabadság megszokott rajongói felsírnak, akárcsak a borjúk. Azt mondják nekünk: ez a törvény felesleges, mert úgyis ki fogják játszani. Mivel minden törvényt ki lehet játszani, ebből az következnék, hogy nem kell többé törvényeket hozni, és mivel a múltnak törvényeit is ki lehet játszani, akkor ebből az következnék, hogy fel kellene borítani a törvényhozás egész épületét.

A törvények eszközök és hathatósságuk egyenes arányban van azok erélyével és azok szívósságával, akik az eszközöket használják. Ennélfogva biztos vagyok benne, hogy ez a törvény meghozza eredményét. Egyben bátorságot is mutat. Tegnap talán még az árral úsztunk, ma már erélyesen ellene úszunk.

Ez a lényeg. Nem táplálok túlzott aggodalmat a nemzetközi összeesküvésekkel szemben. Ami kárt a jelen törvényjavaslat képes volt okozni, már megtette. Ezzel már leszámoltunk, de különben sem hiszem, hogy az Alpeseken és a tengeren túl élő szabadkőművesek feláldozzák érdekeik védelmét csak azért, hogy Olaszországnak erkölcsi és politikai téren kárt okozhassanak. Lehetséges, hogy retorzióval élnek, de ez nem hatásos és nem fog nekünk árthatni.

Uraim! A győzelem korszakát éljük. Új nemzedék tagjai vagyunk. A háború előtt is már éreztük, mennyire undorító volt a kicsinyes parlamenti politikájába elmerülő Olaszország, amelyen közepes tehetségű emberek uralkodtak, akik azonban hatalmasakká lettek, mert szabadkőművesek voltak. Undorító volt a tegnap Olaszországa. Akkoriban nevetséges párhuzamot lehetett vonni a főváros polgármestere és azon ember közt, aki a székel. A mi gondolkodásunk mindettől távol áll. S ebben nyilatkozik meg a mi ifjúságunk, bátorságunk, ez képezi jövőnknek biztos zálogát.«

Száz szónak is egy a vége. ,,Ki ne látná, hogy a fasizmus öntudatot adott a nemzetnek, egységbe tömörítette a széthulló erőket", olvassuk Villani könyvében. S a nálunk 1945-ben a kommunisták által betiltott írásművek közül tucatnyi ugyanezt erősíti meg. Íme (korántsem teljes) listájuk:

Dr. Badics László: Mit tett Mussolini Magyarországért
Balla Ignác: A Duce és a dolgozó Itália
Bartha Emma: A mezőgazdaság szerepe Mussolini gazdaságpolitikájában
Bencs Zoltán: A munka alkotmánya Olaszországban
Bikkal Dénes: A fasiszta Olaszország
Bottai Giuseppe: A munka alkotmánya
Bottai Giuseppe: Közoktatási reform
Bottai Giuseppe: Az olasz korporatív állameszme és a munkaalkotmány
Czakó István-Marjay Frigyes: Az olasz birodalom szabadidő-mozgalma
D'Andrea Ugo: Mussolini századunk motorja
Demeter Ödön: Fasiszta forradalom
Eöttevényi Olivér: Mussolini politikája
Fabinyi Tihamér: A polgári perjog újjászületése a fasiszta Olaszországban
Dr. Fall Endre: Mit tett a fasiszta Olaszország Magyarországért?
Fasiszta államrendről tartott magyar-olasz tanulmányi ankét iratai
Fasizmus eredete és fejlődése (előszó: Augusto Turati)
Fasizmus és munkásság (névtelen)
Földes Éva: Mussolini, az újságíró
Gayda, Virginio: Mit akar Olaszország?
Gády Béla: A munkás a fasiszta Olaszországban
Gáldi László: Mussolini és a modern olasz stílus
Györgyi: Itália hadra kel
Hadbavonult olasz művészek kiállítása
Horváth István: A fasciók és korporációk kamarája
Horváth István: Az olasz politikai gondolkodás jellegzetessége
Karay Kálmán: Olaszország jogélete a háború alatt
Karay Kálmán: A fasiszta jog 20 esztendeje
Karay Kálmán: Olasz testületi önkormányzati jog
Kayser Béla: A fasiszta testületi állam
Kemechey László: Mussolini életrajza
Mannhardt, Johann Wilhelm: A fasizmus
Mihály László: Presente! Olaszok a magyar igazságért
Mihelics Vid: Az olasz munkaalkotmány
Miskolczi Gyula: A győzelmes fasizmus
Munka alkotmánya Olaszországban (fordította Bencs Zoltán)
Mussolini, Benito: A fasizmus alapelvei
Mussolini, Benito: A fasizmus doktrínája,
Mussolini, Benito: A korporációs államról
Mussolini, Benito: Az új Olaszország ipari munkásaihoz
Mussolini, Benito: Brúnóval beszélgetek
Mussolini, Benito: Győzelemig (a Duce 1942. december 3-án tartott beszéde)
Mussolini, Benito: Négy beszéd
Mussolini, Benito: Válogatott beszédei
Mussolini, Benito: Gondolatai (előszó: gróf Bethlen István)
Mussolini, Benito: Arnaldo Mussolini élete
Nagy Ernő: A Duce ifjúsága
Nagy Iván dr.: A szociális Olaszország,
Nagy Iván dr.: Fasiszta világnézet
Nagy Iván dr.: A szociális Olaszország
Oriani, Alfredo: Az eszmék forradalma. (előszó: Benito Mussolini)
A gyermekvédelem Olaszországban
Orsi, Pietro: A mai Olaszország
Pap László: Mussolini élete
Papini, Giovanni: A mi háborúnk
Papini, Giovanni: Az én Itáliám
Pini, Giorgio: Mussolini
Podrabszky-Ince: Mussolini gazdasági eredményei
Regős Ferenc: Az olasz korporatív állam érdek- és társadalomvédő intézményei
Ritzky Katalin: A fasiszta Olaszország önellátási törekvései ipari és gazdasági téren
Sarfatti, Margherita: Mussolini élete
Sillani, Tomaso: A fasizmus hadereje
Szabados Mihály: Földbérlő és szövetkezeti mozgalom és munkáskérdés Olaszországban Szekeres László: Férfiak és tettek az új Olaszországban
Takács György: Az olasz adórendszer és a fasiszta adóreform
Temesváry László: A fasizmus pénzügyi politikája
Türr Stefánia: A fasizmus szelleme színtiszta olasz nemzeti hagyomány
Unghváry Iván János: A fasiszta nevelés eszménye és az új közoktatási törvény
Urbánszky Andor dr.: A fasiszta gondolat kialakulásának szellemi előzményei
Urbánszky Andor dr.: Kollektív gondolat és munkavédelem a fasizmusban
Urbánszky Andor dr.: A fasiszta gondolat kialakulásának előzményei
Vanyó Tihamér OSB: Mussolini egyénisége
Vizy András: Munkásproblémák fasiszta megoldása
Vizy András: Az olasz munkásság szervezetei
Zeley István: Olaszország közigazgatási reform a világháború után

A történelem közmondásosan az élet tanítómestere. De csak akkor, ha a kulisszái mögé is betekintünk. S ha ezt megtesszük, könnyen meglehet, hogy másként fogunk gondolni az olasz fasizmusra, mint eddig.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=84003
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 578 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1832
  • e Hét: 5596
  • e Hónap: 9341
  • e Év: 162837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.