Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Sült fűszeres polentarudak
  2015-06-12 22:44:50, péntek
 
  Sült fűszeres polentarudak

Hozzávalók:

35 dkg kukoricadara
1,5 l forró zöldségleves
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál kömény
Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A polentához forraljuk fel a zöldséglevest, és lassan, állandó kevergetés közben öntsük bele a kukoricadarát. Ízesítsük a fokhagymával és a szerecsendióval. Főzzük 8-10 percig. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a fűszereket (pirospaprika, koriander, kömény).

Kikent, alacsony oldalú tepsiben vastagon terítsük szét a főtt polentát, majd hagyjuk állni kb. 2 órát, hogy megkeményedjen. Vágjuk vastag ujjnyi rudakra.

Serpenyőben forrósítsunk bő olajat, és kisebb adagokban süssük a polentarudakat pirosra, ropogósra. Papírtörlőn itassuk le.

Tálaljuk fűszeres paradicsomsalátával.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Diakonyha küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csavart leveles ropogtatnivaló
  2015-06-12 22:37:53, péntek
 
  Csavart leveles ropogtatnivaló

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
magyaros vagy márványsajtos vajkrém
bacon
szezámmag
tojás a kenéshez

Elkészítés:

A leveles tésztát szép vékonyra nyújtom. A felét megkenem vajkrémmel, ráhelyezem a baconszeleteket, és ráhajtom a másik felét. A széleit villával lenyomkodom. Pizzavágóval vékony csíkokra vágom, és masnikat csavarok rá. Tojássárgával megkenem, szezámmaggal megszórom. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.





Megjegyzés:

Mindig dupla adagot készítek, egy csomag tésztából sosem elég. Ha nincs otthon vajkrém, akkor vajat kikeverek pizzakrémmel, ízesítem oregánóval és bazsalikommal. Így is nagyon finom.

A receptet és a fotót Anyapinta küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tejszínes-epres túrótorta
  2015-06-12 22:35:49, péntek
 
  Tejszínes-epres túrótorta

Hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás
5 kanál cukor
5 kanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
pici só
1 evőkanál olvasztott margarin
A krémhez:
50 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
1 marék mazsola vagy aszalt gyümölcs
5 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
50 dkg eper
1/4 csomag piros tortazselé

Elkészítés:

A piskótához az 5 tojásfehérjét kevés cukorral és sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a többi cukorral, az olvasztott margarinnal szintén géppel 4 percig keverjük, majd mehet bele a liszt, a sütőpor és a fehérjehab. 180 fokra előmelegített sütőben, bélelt, lapos tepsiben 12 percig sütjük. Hagyjuk hűlni, lehúzzuk a sütőpapírt vagy az alufóliát, és 3 felé vágjuk a piskótát.

A krémhez a tejszínt, 1 kanál cukorral és 1 csomag habfixálóval kemény habbá verjük. A túrót krumplinyomón áttörjük egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a többi alapanyagot, jól elkeverjük, majd a tejszínhabot is hozzákeverjük. Hűtőbe tesszük.

Az epret megmossuk, szeletekre vágjuk. Az alsó piskótalapot megkenjük túrókrémmel, eperszeleteket teszünk rá, vékony réteg krémmel lefedjük, ráhelyezzük a középső lapot, ugyanígy megtöltjük, majd befedjük piskótával. A tetejét és az oldalát is megkenjük a maradék krémmel, és a legszebb eperszeletekkel díszítjük.

A piros tortazseléből egy keveset kb. 1 dl vízzel pohárba teszünk, 1 percre a mikróba rakjuk, majd kevergetjük egy kicsit, és csak az eperszemekre kenegetjük. Kész is van - és isteni!





Megjegyzés:

Azért csinálok lapos piskótát, mert az 12 perc alatt megsül, és nem lehet elrontani, míg ha kapcsos kerek formában csinálnám, 50 percig sülne.

A tejfölt el is lehet hagyni, akkor viszont a tejszín mennyiségét kell 4 dl-re emelni. Lehetne az epret nem szeletekben, hanem turmixolva is rákenni, illetve a túrókrémbe keverni, ki hogy szereti, mindenhogy finom.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kovászos uborka
  2015-06-12 22:33:47, péntek
 
  Kovászos uborka

Hozzávalók:

2,5 kg közepes méretű kovászolni való uborka
6 dkg só
2 csokor kapor
25 dkg kenyér
1 nagy fej fokhagyma
2 l meleg víz
1 db 3 literes befőttes üveg

Elkészítés:

Az üveg aljába teszek egy csokor kaprot. Az uborkákat a mosogatóban vízbe rakom. Mindegyiket alaposan megdörzsölöm a kezemmel, és levágok a két végéből kb. 1-1 cm-t, majd 3 helyen hosszában végigvágom az oldalát, hogy jobban átjárhassa majd a sós víz.

Bepakolom őket az üvegbe, és rádobálom a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. A tetejére rakom a másik csokor kaprot, felöntöm kb. 2 liter sós meleg vízzel, hogy teljesen ellepje az uborkát, és a tetejére teszem a kenyeret. A vízet mindig megkóstolom, és akkor elég sós, ha olyan, amilyennek a kész uborkát szeretném.

Az üveg tetejére egy kistányért helyezek és kirakom a napra. Éjszakára is kint hagyom. Nagy melegben maximum 3 nap alatt megérik. Ha jónak gondolom, akkor óvatosan kiveszek egy darabot belőle, és megkóstolom. Ha tényleg elég érett, akkor leszedem róla a kenyeret és a kaprot. Az uborkákat műanyag dobozba teszem, ráöntöm a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobálom a fokhagymákat is.





Megjegyzés:

Isteni finom és fele annyira sem bonyolult, mint így olvasva. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

Ha úgy alakul, hogy elforrja a vizet és kilógnak az uborkák, akkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.

A receptet és a fotót Csuika7 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Marhapörkölt tarhonyával
  2015-06-12 22:30:30, péntek
 
  Marhapörkölt tarhonyával

Hozzávalók:

A pörkölthöz:
1,5 kg marha pörkölthús (nálam 1 kg lábszár és 1/2 kg nyak)
3 nagyobb fej hagyma
2 db zöldpaprika (egyik lehet bogyiszlói)
2 db lédús paradicsom
1 cikk zellezgumó
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 szelet húsos kolozsvári szalonna
2+3 dl száraz, minőségi vörösbor (nálam egri bikavér)
3 evőkanál libazsír
2 evőkanál sűrített paradicsom

frissen őrölt vegyes bors (fekete, rózsa és zöld)
őrölt pirospaprika (lehet csípős is)
őrölt kömény
majoránna
piros arany
2-3 babérlevél
1 kávéskanál kristálycukor
Vénusz olaj a páchoz

A tarhonyához:
1 csomag (50 dkg) gépi tarhonya
1 fej hagyma
2 evőkanál libazsír
5 dl húslé (lehet leveskockából)

bors

Elkészítés:

Macerás kaja, hogy igazán kedvemre való legyen. Ezért már szerdán kiszaladok a piacra, Fecó barátom hentes boltjába, bevásárlom a húsféléket. Megiszunk egy laza fröccsöt is, meg persze rám sóz még valami isteni, friss húst, aminek úgysem tudok ellenállni. Azt lefagyasztom általában, de lehet, hogy még aznap lesz belőle egy jó csopaki sertésszelet. A marhapörkölt úgyis vasárnapra készül!

Hazaérvén a marhahúst gondosan megtisztítom felesleges inaitól, hártyáitól, majd felkockázom olyan 2x2 centisre. Egy megfelelő méretű jénai tálba teszem, gyengén sózom, borsozom, meghintem őrölt köménnyel, kevés majoránnával, beleadom a sűrített paradicsomot, kevés piros aranyat, majd felöntöm annyi olajjal, amennyi ellepi. Két dolgos kezemmel alaposan összedolgozom, beledobom a babérleveleket, lefóliázom, elrejtem a hűtőben, had érjen hétvégéig.

Vasárnap nekilátok: a szeletelt füstölt szalonnát centinként bőréig bevágom, a hagymát apróra kockázom, a fokhagymát és a zellerszeletet megtisztítom, lereszelem, a paprikákat kicsumázom, felkockázom, a paradicsomokat hajastól cikkekre vágom. A bepácolt marhahúst szűrőkanállal kiveszem pihenős levéből, leszűröm, félreteszem.

Benézek a kredencbe, előveszek egy méretes lábast a pörkölthöz, meg egy kisebbet a tarhonyához. Párhuzamosan dolgozom, de időeltolással.

Kezdem a pörkölttel: felforrósítom a libazsírt, rádobom a beirdalt szalonnaszeleteket, ezeket ropogósra sütöm, zsírjából kiemelve félreteszem. A zsíron kicsit megkaramellizálom a cukrot, majd mehet rá a felaprózott hagyma, amit gyengén sózok, had eresszen levet, üvegesre párolom, ha igényli, pici vízzel felöntöm. Beleadom a lereszelt zelleremet, pici vízzel felöntöm, párolódjon, ha félig megpuhult, beleadom a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint a fűszereket, őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél, ezekkel rendes szaftot készítek.

Amikor a szaft kellemesen gyöngyözik, mehet bele a hús, alaposan beleforgatom, kicsit lepirítom. Ezután következik a piros arany, majd meghintem pirospaprikával, jól összekeverem. Felöntöm 2 deci vörösborral (a 3 decit főzés közben elkortyolgatom), ha igényli, sózom, esetleg kevés vízzel felöntöm, készre főzöm, ez jó 2-3 órás idő.

Amíg a hús fő, elkészítem a tarhonyát: a kisebbik lábasban felhevítem a libazsírt, rádobom a felaprított hagymát, üvegesre párolom. Mehet rá a tarhonya, megsózom, borsozom, kevergetve aranysárgára pirítom, majd felöntöm a húslével puhára főzöm.

Ha jól időzítettem, egyszerre készült el a pörkölt és a tarhonya is, jöhet a tálalás. Minden tányérra szedek egy adag tarhonyát, mellé megy bőven a szaftos pörköltből, a tarhonyára ráteszek egy szeletet a sült szalonnából. Házi kovászos uborkát adok mellé.





Megjegyzés:

Macerás pasi vagyok, csak az ismerős, barát hentesnél veszek húst, tarhonyából pedig a gépinél maradok, amit valamikor az iskolai meg a vállalati menzán nemes egyszerűséggel csak úttörő gombócként becéztünk. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani, a fotót Szepi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Egyszerű paradicsomsaláta petrezselymes olívakrémmel
  2015-06-12 21:45:00, péntek
 
  Egyszerű paradicsomsaláta petrezselymes olívakrémmel

Hozzávalók:

8 db nagyméretű paradicsom
1 evőkanál balzsamecet
Az olívakrémhez:
1 csokor friss petrezselyemzöld
5 dkg magozott, zöld olívabogyó
1/2 evőkanál hámozott mandula
1 evőkanál olívaolaj

bors

Elkészítés:

Az olívakrémhez a magozott olívabogyókat, az apróra vágott petrezselymet, a mandulát és az olívaolajat turmixgép poharába halmozom, erős fordulatszámon krémmé keverem. Ha szükséges, sózom, kevés borssal fűszerezem, kis edénybe szedem.





A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszem, forró vízbe dobom, majd gyorsan meghámozom. Vékony karikákra szeletelem, tálba helyezem, csinosan elrendezem. Balzsamecettel meghintem, enyhén sózom, bőségesen borsozom, kis halmokban rárakosgatom az olívakrémet.





Megjegyzés:

A paprikával göngyölt kenyérroládhoz is használt olívakrém különleges és ízletes salátadresszing lehet, a paradicsomsalátának egészen új dimenziókat ad, de pirítóssal is nagyon finom!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Fűszeres halpástétom
  2015-06-12 21:41:45, péntek
 
  Fűszeres halpástétom

Hozzávalók:

1 doboz 125 g-os olajos szardínia
3 keménytojás
10 dkg puha vaj
1 gerezd fokhagyma - reszelve
2 evőkanál finomra vágott lila- vagy vöröshagyma
1 teáskanál citromlé
1 csapott mokkáskanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál mustár
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál aprított petrezselyem
kevés só
kevés őrölt bors

Elkészítés:

Az olajos halat - az olajjal együtt - a főtt tojásokkal villával jól összetöröm, majd a fenti hozzávalókkal alaposan kikeverem. A hűtőben legalább 1 órát érlelem, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.





Megjegyzés:

Általában másnap reggelire szoktam előző este elkészíteni, pirítós kenyérrel, sok zöldfélével és teával tálalom - a családom mosoly-teli megelégedésére! :))

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 341
  • e Hét: 1116
  • e Hónap: 6154
  • e Év: 135861
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.