Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A tested vízért kiált!
  2015-06-23 14:46:52, kedd
 
  Dr. F. Batmanghelidj A tested vízért kiált című könyvében többek között feltárta és kifejti a magas vérnyomás és a vízhiány közötti összefüggést. Nézetei szerint az orvostudomány teljesen tévúton van, amikor gyógyszerekkel próbálja kezelni a magas vérnyomást. Szerinte a magas vérnyomás egyszerűen annak az eredménye lehet, hogy az ember hosszú időn keresztül nem adta meg a szervezetének a szükséges vízmennyiséget és a vérkeringése ezért elkezd rendellenesen működni. Minden betegségnek és nem optimális állapotnak megvan az oka és könnyen lehet, hogy Dr. F. Batmanghelidj rátapintott a lényegre a vérnyomás kérdésével kapcsolatban.

A krónikus vízhiány miatt, a testben a hajszálerek bizonyos területen lezárnak, ezzel egy ellenállás keletkezik a rendszerben, amire válaszként a szívnek növelnie kell a vér nyomását. Ennek pontos kifejtéséről olvashatunk a doktor úr A tested vízért kiált című könyvének Vérnyomás és vízhiány című fejezetéből. A részlet itt következik:

A MAGAS VÉRNYOMÁS

magas vérnyomás
A magas vérnyomás a test nagymértékű vízhiányhoz való hozzászokási folyamatának eredménye. A test erei úgy lettek tervezve, hogy bizonyos erek lezáródásával és megnyitásával lépést tudjanak tartani a test vérmennyiségének ingadozásával és a szövetek igényeivel. Amikor a testben a teljes folyadék mennyiség lecsökken, a fő vérereknek is csökkenteniük kell keresztmetszetüket; máskülönben nem lenne elég folyadék arra, hogy kitöltse a vér számra kijelölt teret az adott testrészben. Ha az erek a térfogatukat a ,,víztérfogathoz" képest helytelenül állítanák be, az azt eredményezné, hogy a vérből felszabaduló gázok töltenék ki a fennmaradó felesleges teret, ez pedig úgynevezett ,,gáz zárat" hozna létre. A keringési rendszer ereinek ilyen méretszabályozása a hidraulika alapelvein belül a legfejlettebb mechanizmus.

A vérkeringés rövidre zárása mindennapi gyakorlat a szervezetben. Amikor eszünk, a vérkeringés legnagyobb része a gyomor és bélrendszer felé irányul, azáltal, hogy máshol néhány hajszálér lezár. Evés közben, több hajszálér van nyitott állapotban az emésztőrendszeri tájékon és kevesebb a vázizomzatban. Csak ahol az aktivitás sürgős igényeket támaszt a keringési rendszerben, csak ott lesz az erek által biztosítva a teljes véráram. Más szavakkal, a hajszálérrendszer vértároló képessége határozza meg egy adott időben bármely helyre áramló folyadék sebességét és irányát.

Ezt a folyamatot a természet arra tervezte, hogy folyadéktöbblet fenntartásának terhe nélkül megbirkózzon bármely fontos dologgal. Amikor az emésztés már megtörtént és kevesebb vér szükségeltetik a gyomor-bél szakaszon, a keringés könnyebben nyit más területek felé. Ez a legközvetettebb ok, amiért az étkezés után kevésbé érezzük magunkat aktívnak, és egy kis idő eltelte után már újra tettre készek vagyunk. Röviden, a keringésben lévő vér megfelelő elosztására egy mechanizmus jött létre a szervezetben- néhány hajszálér nyit, mások pedig zárnak. A sorrend az adott feladat fontosságának mértéke szerint előre meghatározott. Az agy, a tüdő, a máj, a vesék és a mirigyek elsőbbséget élveznek, az izmok, a csontok és a bőr vérellátásával szemben - hacsak egy másik elsőbbségi program nem kezd el működni a rendszerben. Ez akkor történik meg, ha tartós igény lép fel a test bármely részén, ami az adott területen befolyásolja a vérkeringést.

VÍZHIÁNY: A MAGAS VÉRNYOMÁS KIALAKULÁSI LEHETŐSÉGEI

Ha nem iszunk elég vizet testünk igénye szerint, néhány sejt vízhiányban fog szenvedni és a keringés javára még további vizet is veszthet. A hajszálérrendszer néhány területet lezár, hogy a gyéren ellátott és fontosabb területek szabályozottan működhessenek. Vízhiányban és a test kiszáradása esetén, a rendszer a hiányzó vízmennyiség 66 százalékát a sejten belül tárolt mennyiségből, 26 százalékát a sejten kívüli mennyiségből, és 8 százalékát a vérből fogja elvonni. Az ereknek nincs más választása, minthogy csökkentik a méretüket és így birkóznak meg a vértérfogat csökkenéssel. A folyamat azzal kezdődik, hogy néhány kevésbé aktív helyen lezáródik a hajszálér hálózat. Egyébként ugyanis hogyan lehetne egyensúlyt fenntartani, ha ezek a hajszálerek nyitva maradnának? A hiányzó mennyiséget vagy bevisszük a szervezetünkbe vagy a szervezet más részeiről kell kivonni!

magas vérnyomás hajszálér

A test egészében megnyilvánuló hajszálérrendszer aktivitásának mértéke az, ami végül meghatározza a keringő vér mennyiségét. Minél nagyobb erőkifejtés van az izmokban, a bennük található hajszálerek annál nagyobb mennyiségű vért igényelnek a keringési rendszer tartalékaiból. Ez az oka, amiért a testedzés a testi beszabályozás egyik legfontosabb összetevője a magas vérnyomásban szenvedőknek. Ez a magas vérnyomás egyik élettani szemlélete. A hajszálérrendszernek nyitottnak és teljesnek kell maradnia, ezenfelül a keringéssel szemben nem mutathat lényeges ellenállást. Azonban amikor a hajszálérrendszer zárt és ellenállást mutat, csak a vérkeringés megnövekedett nyomása tudja biztosítani néhány fontos folyadék áramlását a rendszerben.

A hajszálérrendszer bizonyos részeinek lezárása a test vízhiánya miatt is megtörténhet. Az a víz, amit megiszunk, alapjában véve a sejtekbe kerül - ez szabályozza a sejtek térfogatát belülről. A só a sejteken kívül lévő vízmennyiséget szabályozza (a sejteket körülvevő óceánt). A vér összetételét egy nagyon kifinomult kiegyenlítő folyamat tartja fenn néhány sejt víztartalmának szabályozása segítségével. Amikor vízhiány van, néhány sejt a szükséges vízmennyiség nélkül fog működni és néhány másik egy előre meghatározott adagot kap, hogy fenntarthassa a működését. A vér azonban normális esetben megtartja összetételét és sűrűségét. Ahhoz, hogy a létfontosságú központokat elérje, a rendszernek így kell működnie.

Ez az a pont, ahol a régi élettani elképzelések a vízről nem kielégítőek és hibáznak. A test működéséről szóló összes megállapítás és értékelés a szilárdanyag-tartalomra épül. Nem ismerték fel a test néhány részének viszonylagos dehidratációját. Minden vérvizsgálat normális eredménye ellenére a szív és az agy néhány kis hajszálere lezáródhat és ez egy hosszabb időtartamú dehidratáció során e szervek néhány sejtjének károsodását okozhatja.

Amikor elveszítjük szomjúság érzékünket (vagy nem ismerjük fel a dehidratáció többi jelét) és a napi szükségletnél kevesebb vizet iszunk, az érrendszer némely részének lezárása az egyetlen alternatíva, hogy az erek többi része teljesen nyitva maradhasson. A kérdés: mennyi ideig folytathatjuk ezt? A válasz: elég sokáig, hogy végül belebetegedjünk és belehaljunk. Hacsak nem váltunk személetet és szakmailag is és általánosan is el nem kezdjük felismerni a víz anyagcserével társuló problémáit és annak különféle szomjúság jeleit. A krónikus dehidratáció folyamatosan megvámolja testünket és társadalmunkat is.

A magas vérnyomást elsődlegesen a megnövelt vízfogyasztással kell kezelni. E betegség jelenlegi kezelési módjai a tudományos képtelenség mértékéig hibásak.



 
 
0 komment , kategória:  Család  
Csodás szép napot
  2015-06-23 14:40:04, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Nyári gyümölcsök
  2015-06-23 13:51:14, kedd
 
  Ezeket a gyümölcsöket együk kilószámra júniusban


Ha egy átlagos januári vagy februári napon bemegyünk egy élelmiszerüzlet zöldségosztályára egy pillanatig sem az jut eszünkbe, hogy tél van. Paradicsom, uborka, saláta, eper, minden, ami szem szájnak ingere, csak zárójelben van odaírva, hogy spanyol, olasz vagy egyéb import.

Régen ez nem így volt, nagyanyáink azt ették, amit a természet felkínált, mindennek megvolt az ideje és a helye, a nyár a bőségről, a betakarításról, a befőzésről és savanyításról szólt, télen pedig azt adták, ami a kamrában volt. Ma már annyira felborult a világ, hogy lassan elfelejtjük, minek mikor van itt a szezonja. Pedig ilyenkor a legjobb ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket nyersen nagy mennyiségben fogyasztani. Sokkal olcsóbbak is. Menjünk a piacra és fedezzük fel, mennyi finomság vár ránk júniusban!

június gyümölcsök

Ez a cikk nagyon hasznos lehet kezdő háziasszonyoknak, nagyvárosban élőknek, de azoknak is, akik jól ismerik a gyümölcsöket és zöldségeket, mert jó néhány különleges zöldséget és fűszernövényt is fel fogunk sorolni. Ebben a cikkben kezdjük a június hónap gyümölcseivel.

Gyümölcsök

A június - fogalmazhatnánk úgy, hogy a piros gyümölcsök hónapja. A piros gyümölcsök hatékony antioxidánsok, védenek a tumoros betegségek ellen és a szívet és az ereket is jó állapotban tartják.

szamóca
Földieper (szamóca)
Június nagy kedvence a földieper, senkinek sem kell bemutatni ezt a gyümölcsöt. Amikor a piacot elárasztják a gyönyörű piros, fényes, mézédes és isteni illatú eprek, senki sem tud nekik ellenállni. Felhasználása is rendkívül sokoldalú, csinálhatunk süteményeket, lekvárt, limonádét, szörpöt, turmixot, pohárdesszerteket, fagylaltot belőle.

Érdekesség: a földieper azon ritka gyümölcsök egyike, amelyek a magvaikat nem a gyümölcshúson belül, hanem kívül hordják. Egy epren több mint 200 mag található. A földieper, amit ma ismerünk, eredetileg Amerikából származik és 18. századtól terjedt el Franciaországon keresztül Európában is.

cseresznye
Cseresznye
Rengeteg fajtája létezik, legjobb nyersen fogyasztani, mert nagyon egészséges gyümölcs, kiváló vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású. Sok finomság alapanyaga lehet a gyümölcslevestől a süteményekig. A cseresznye nagy víztartalmú gyümölcs, kb. 80 százaléka víz.

Érdekesség: a cseresznyét már az ókorban is termesztették, mára már több, mint 1000 nemesített fajtája van.

ribizli
Ribizli
Magas C-vitamin tartalmú, savanyú, piros bogyós növény. Létezik fekete és fehér változata is. A ribizli kiváló antioxidáns és magas C-vitamin tartalommal rendelkezik.

Érdekesség: a bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli C-vitamin-tartalma a legnagyobb, de friss fogyasztásra jellegzetesen erős íz- és zamatanyaga kevésbé teszi kedveltté. Azonban szörpnek és bornak feldolgozva sokak által kedvelt, immunerősítő védőital.

meggy
Meggy
A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat. A meggy vértisztító hatású. Serkenti a máj- és vese működését. A savas meggy serkentően hat az emésztésre és a belek mozgására, ezért különösen ajánlatos emésztési problémák ellen.

Érdekesség: a meggy volt a magyarság első gyümölcse, melynek termesztéséről már a XVI. században leírást olvashatunk. A cseresznye és a meggy rokonok. Az angolok savanyú cseresznyének mondják a meggyet.

málna
Málna
Magyarországon őshonosnak számít, rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat. Segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és károsodott bélflórát.

Érdekesség: a málnabokor levele a népi gyógyászatban fontos gyógynövénynek számít, tea főzetét cukorbajra, vese és húgyhólyagbántalmak és meghűlés ellen használják.

Egres, piszke, köszméte
piszke, egres
Több fajtája létezik hazánkban, lehet zöld, pirosas, illetve szőrös vagy kopasz a bogyó. Termése a savanyútól az egészen édesig mindenféle íz változatban megtalálható. Fogyasztható nyersen, levesnek, kompótként, mártásként, süteménybe sütve.

Érdekesség: az éretlen köszmétét a magas pektintartalma miatt (a pektin egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő) az élelmiszeripar zselésítő, térfogatnövelő anyagként használja. Otthoni használatban a piszke jól használható lekvárok sűrűsítésére, de féléretten befőttnek is nagyon jó.




 
 
0 komment , kategória:  Család  
Sárga rózsákat kaptam - Ottiliától
  2015-06-23 13:07:24, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Csodálatos szép hetet
  2015-06-23 13:06:17, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Áldott, szép napokat - Ottilia
  2015-06-23 13:04:46, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Pihenőhelyek a kertben
  2015-06-23 12:54:07, kedd
 
 

















 
 
0 komment , kategória:  képek  
Viccek
  2015-06-23 11:32:52, kedd
 
  1) Yacht
--------
- Apa, az ott egy halászhajó?
- Nem kisfiam, az egy yacht.
- És hogy kell írni, j-vel vagy ipszilonnal? És h-val vagy ch-val?
- Tudod kisfiam, így jobban megnézve mégiscsak egy halászhajó.

------------
2) Kettő van
------------
Egy sofőr kereket cserél. A szomszéd kertből kijön egy kisgyerek, és nézi a
szerelést, de közben mindenre megjegyzést tesz. Amikor a pasas előszedi a
csavarkulcsot, a gyerek odaszól:
- A papámnak ebből kettő van.
S ez így megy megállás nélkül. Bármihez nyúl is az autós, a gyerek
megjegyzi:
- A papámnak ebből kettő van.
A vezető végre befejezi a szerelést és odamegy egy fához, hogy könnyítsen
magán. A kissrác most is nézi.
- Ide figyelj, kiskomám - mondja bosszúsan a fickó - nehogy már azt mondd,
hogy a papádnak ebből is kettő van!
- Azt nem... De kétszer ekkora!

--------------
3) Vizsga után
--------------
Megy haza a szőke nő az autóvezetői vizsga után. A férje gúnyosan kérdi:
- Na, meghúztak?
- Ketten is, de legalább megvan a jogsim!

------------------
4) Éjszakai pilóta
------------------
Repülőgép közeledik éjszaka a repülőtér felé. A pilóta elhatározza, hogy
megtréfálja a tornyot és eltorzított hangon szól a mikrofonba:
- Találd ki, hogy ki vagyok!
Erre az irányítótorony diszpécsere lekapcsolja a leszállópálya fényeit és
visszaszól:
- Te meg találd ki, hogy hol vagy...

-------------
5) Zsíros tej
-------------
- Miért zsíros a tej?
- ???
- Hogy ne nyikorogjon a tehén fejés közben.

 
 
0 komment , kategória:  viccek  
Hidratálj rendesen!
  2015-06-23 11:11:56, kedd
 
  A lakosság döntő hányada nem hidratálja szervezetét rendesen. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy a sör nem a legjobb megoldás, mivel az alkohol azért szárít belülről. Egy átlagos felnőtt ember szervezetének 60-70%-át a víz teszi ki, így érthető miért olyan fontos, hogy folyamatosan pótoljuk a veszteséget. 19 éves kor felett körülbelül kilónként 38-41 ml folyadékra van szükségünk, persze ez függ attól, hogy ki milyen életvitelt űz.




Folyamatosan kellene hidratálnunk, de ugyebár ezt könnyű leírni, kivitelezni már kevésbé. Természetesen szervezetünk küld jeleket, mint a félreismerhetetlen szomjúság, de akkor már borul az egyensúly és nem folyamatos az ellátás. Minden vackot monitorozunk már magunk körül, legyen az lépésszámláló vagy éppen pulzusmérő, de a folyadékbevitel ezidáig eléggé elmaradt.

A HidrateMe egy olyan kulacs, ami képes kommunikálni telefonunkkal és figyelmeztetni rá, ha kezdünk kifogyni a folyadékból. Kütyünkhöz Bluetooth kapcsolattal szinkronizálódik, míg a jelzéseket maga a palack is leadja egy fényforrás segítségével. Az egész projekt egy Google által indított start up versennyel kezdődött, ahol harmadik helyen végzett a bő két nap alatt összerakott prototípus. Ezután Nadya Nguyen (CEO) elkezdett csapat keresni a további fejlesztésekhez és 2015 júniusában Kickstarter kampányt indítottak rá, melynek eredménye bőven túlszárnyalta a várakozásokat.

Egy rövid kalibráció után a 710 ml űrtartalmú kulacs csakis azt fogja figyelni, hogy nyakán hány csepp folyadék távozott. Üzemideje körülbelül egy év, ami alatt jó pár deci átcsorog majd rajta. Az alkalmazás figyelembe veszi a környezetünkben uralkodó időjárási viszontagságokat és a lokalizációs adatokat is, így egy erdőben nem ugyanannyit javasol, mint egy sivatagban. Várhatóan jövőév elején kezdik meg a kiszállítást a támogatók részére, akik be akarnak szállni, azok 45$-nak megfelelő összegért kapják meg első okoskulacsukat. 5 különböző színben lesz rendelhető, így szinte bármilyen árnyalatú sportcucchoz megtaláljuk, azt ami harmonizál színben hozzá.

Az elképzelés remek, mert a rendes hidratációval igen sok kellemetlen tünetet vagy éppen betegséget elkerülhetünk. A lenti promo videóban boldogan fut maga az ötletgazda is a HidrateMe-vel a kezében, de azért aki futott hosszabb távon, az tudja, hogy valójában ez nem ekkora öröm.

Forrás: popecpost.hu





 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szerelmesek
  2015-06-23 11:05:08, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 621 db bejegyzés
e év: 7547 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 865
  • e Hét: 4015
  • e Hónap: 14606
  • e Év: 120380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.