Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
szilvalekváros kalácskák
  2015-06-28 22:24:38, vasárnap
 
 



Hozzávalók:

Tésztához:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
1 nagyobb tojás sárgája
10 dkg margarin
1 kk só
3 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor

Töltelékhez:
1 kis üveg szilvalekvár fele

Lekenéshez:
1 nagyobb tojás sárgája
2 ek tej
Szóráshoz:
1 ek porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a margarint és a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Nagyon vékonyra, kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. Egy isler szaggatóval nagyobb virágokat szaggatunk.

Minden másodikra teszünk egy púpos tk szilvalekvárt. Minden második virág közepére egy éles késsel vágunk egy 2,5 cm-es keresztet, majd a kezünkbe véve kicsit széthúzzuk a vágást, és a lekváros virágra terítjük.

Egy, az isler formázótól kisebb pohár (én pezsgőst használtam) száját lisztbe mártjuk, és a két réteget összenyomjuk vele.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és lekenjük egy tojássárgájával. Addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik. 180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Ha valaki sok lekvárral szereti, tehet bele 1,5 tk-al, azt talán még elbírja, és nem jön ki.

Az összeillesztéskor a virágok lisztezett felülete alulra és felülre kerüljenek, így jobban összetapad a tészta. Ha valaki szeretné felhasználni a lekenésnél megmaradt tojásfehérjét, az nyugodtan használhatja ragasztóként a virágok pereménél, bár enélkül sem estek szét.

 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
nagyi fahéjas kalácsa
  2015-06-28 22:20:52, vasárnap
 
 



Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt
0,5 kk só
2,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
2 púpos ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 egész tojás
10 dkg margarin

Töltelékhez:

2 púpos ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 púpos ek őrölt fahéj
2-3 ek olaj a kenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tojást. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a cukrokat a fahéjjal egy kis tálban összekeverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb 4 mm vastagra kinyújtjuk. Lekenjük vékonyan olajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.

A téglalap két rövidebb oldaláról, jobbról és balról a tészta közepéig szorosan feltekerjük. Egy vékony varró cérnával kb. másfél ujjnyi darabokat vágunk le. Szívformára igazítjuk, a szív alsó csücskét két ujjunkkal kicsit összecsípjük.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb 15-20 perc.

Mielőtt a sütőbe toljuk, ismét összecsípjük a szívecskék alját, hogy jobban megtartsák a formájukat sütés közben. 180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.


 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
finom süti
  2015-06-28 22:15:08, vasárnap
 
 



Hozzávalók:
A barna piskótához:
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
4 evőkanál víz
4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó

Fehér tésztához:

6 tojásfehérje
220 g cukor
100 g vagdalt, pirított dió
1 meggykompót
200 ml liszt

Krémhez:

6 tojássárgája
200 g cukor
300 ml tej
1 vanília puding
3 vaníliás cukor
250 g vaj

Csoki máz a tetejére:
160 g csoki
20 g vaj
50 ml Meggle cukrászhab (habtejszín)

Elkészítése:

A piskótához a tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, fokozatosan az olajat és vizet, végül az átszitált kakaót és lisztet. Előmelegített sütőben 180 fokon, 26×36 cm tepsiben megsütjük.

A fehér tésztához, a diót darabokra vágjuk és megpirítjuk.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és a kompótból a lecsepegtetett meggyet.

Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon megsütjük

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, pudingot elkeverjük a hideg tejjel, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Fedjük le fóliával és hűtsük ki.
A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudingot.
Csoki mázhoz, a hozzávalókat alacsony hőfokon összeolvasztjuk és rásimítjuk a süteményre.

Összeállítás:

Kakaós piskóta - krém - fehér tészta - csoki máz.

A süteményt legalább három órát tegyük hűtőbe, azután szeleteljük.

Nagyon finom kiadós sütemény.

 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 259
  • e Hét: 405
  • e Hónap: 1397
  • e Év: 33126
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.