Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Hunzák - egy népcsoport
  2015-06-05 18:23:33, péntek
 
  Attila népéből kivált testvéreink, a hunzák

Nevük eredete: Tibetiül hun+za="a hunok szállásterülete". Burusaszkiul (hunzául): “húnts"=visszacsapó nyíl, íj - “Az íjasok hazája"

A HUNZÁK szőkék, barnák, vörösek, feketék, kék, zöld és barna szeműek is, arcvonásaik pedig feltűnően különböztek a számunkra oly idegennek tűnő belső-ázsiai törökös és a déli, indiai-pastu-iráni arcok vonásaitól.




Link

A fehér hunokat, Attila népéből kivált ősmagyar rokonainkat nevezik így hunza. A mindössze 14 ezer fős népesség a Himalája hegyei között, zárt völgyekben él, melyeket csak igen magas hágókon át, nehezen lehet megközelíteni.
A Hunza-völgy Kína, Tadzsikföld és Pakisztán határán húzódik.
Még nem jutott el a civilizáció romboló hatása testvéreinkhez.




Link

A tudomány mai ismeretei szerint csupán egyetlenegy embercsoport mentes a ráktól. Ez a teljes immunitást élvező kis közösség a hunza törzs Kasmír északnyugati hegyvidékén, s tagjai híresen hosszú életűek. Legfontosabb táplálékuk a kajszibarack.
Internetes oldalakon gyakran olvasható, hogy a hunza népcsoport tagjait nem sújtják az úgynevezett civilizációs ártalmak: szívbetegségek, vérnyomás problémák, daganatos megbetegedések.
A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek.




Link

Kik azok a hunzák?
A fehér hunokat, Attila hunjainak rokonait nevezik így. A mindössze 14 ezer főt számláló nép a Himalája hegyei között, zárt völgyekben él, melyeket csak igen magas hágókon át, nehezen lehet megközelíteni. A Hunza-völgy Kína, Tadzsikföld és Pakisztán határán húzódik, ahova még nem jutott el a civilizáció romboló hatása. Több ezer éves földrajzi elszigeteltségüknek köszönhetően a hunzák egészséges és természetes életszokásokat követnek. A pakisztáni-afgán-kínai határvidéken élő közösség szellemi néprajzáról (például eddig nem ismert samanizáló szokásairól) könyvet is írt egy magyar szerző, Csáji László Koppány (Tündérek kihalófélben - Hunoktól a hunzakutokig). Csáji 2001-es kutatóútját megelőzésen nyolc évtizeddel egy világszerte nagyra becsült brit sebész és orvos, dr. Robert McCarrison ezt írta az amerikai orvosszövetség újságjának 1922. január 7-i számában: “
A hunzáknál nincs ismert rákos eset.




Link

Ennél a népnél hatalmas sárgabarack-ligetek vannak. A sárgabarackot a napon szárítják meg, és igen bőséges mennyiségben fogyasztják." Attila hunjainak rokonai megtanulták értékelni és szerteágazóan felhasználni egyetlen gyümölcsüket: édesítésre is aszalt kajszit használnak.
McCarrisont Nagy-Britannia kormánya nevezte ki a múlt század elején, a brit megszállás ideje alatt, India táplálkozásának megfigyelésére. A brit orvos főleg a Gilgit zóna szokásait írta le Észak-India egyik tartományában, Észak-Kasmírban. Híressé azonban az tette, hogy fölfedezett egy népet - a hunzákat -, melynek nem voltak orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve. Hét évig tanulmányozta őket, s az akkori világ egyetlen népbetegségét sem fedezte fel náluk. A 90-110 év közötti lakosok vizsgálata során kiderült, hogy vérnyomásuk, koleszterinszintjük és szívműködésük normális. Életerejük titkát egyedül táplálkozási szokásaikban találta meg.




Link

A hunzák a zöldségeket és gyümölcsöket, gabonaféléket, a tejet és tejtermékeket főzés nélkül fogyasztják, húst pedig csak igen ritkán esznek. Egyáltalán nem használnak hántolt (fehér) rizst, cukrot és sót, a szintetikus táplálékokról még csak nem is hallottak.
A hunzák földjén, ahol a pénz fogalmát nem ismerték, egy ember gazdagságát a birtokában lévő sárgabarackfák számán mérték le. Minden utazó említést tesz a hunzák hatalmas sárgabarack-ligeteiről. A nálunk is termő gyümölcsöt ők az év minden szakában fogyasztják, amikor friss a termés, azt, de a magját nem dobják el, hanem a napon megszárítják, s elteszik télire. Naponta 30-50 barackmagot esznek meg. Ebből préselnek olajat, amellyel sütnek-főznek, s még kozmetikumként is használják. Asszonyaik arca a préselt barackmag-olajnak köszönhetően még élemedett korban is ránctalan, bársonyos. A fehér hun nők egyik jellegzetessége - és büszkesége - a ténylegesnél 15-20 évvel kevesebbnek látszó életkor.




Link

Dr. Allen E. Banik szemorvos is felkerekedett, s kutatóútjáról A hunzák földje (Hunza Land - Whitehorn Publishing Co., 1960.) címmel írt könyvet. Részletes beszámolókat ad benne a hunzák életmódjáról. Feljegyezte, hogy a hunza felnőttek 50 gramm protein, 36 gramm növényi zsiradék és 354 gramm szénhidrát elfogyasztásával valamivel több, mint 1900 kalóriát vesznek magukhoz naponta. (Az összehasonlítás kedvéért: egy átlag amerikai napi energia-bevitele 3300 kalória, 100 gramm fehérje, 150 gramm zsír.)
A kutatók megfigyelték azt is, hogy a hagyományos hunza étrend az átlagos amerikai étrendnél kétszázszor több nitrilozidot tartalmaz. A gabonafélékben és a csonthéjasok gyümölcsében is előforduló nitrilozidok - dr. Ládi Szabolcs orvos meghatározásával - “olyan hatást fejtenek ki a szervezetben, hogy a daganatosan osztódó, illetve már daganatossá átalakult sejteket szelektíven, belülről úgymond megmérgezik és blokkolják a daganatsejtnek a további fejlődését".




Link

A hosszú életű fehér hunok ivóvize hegyi gleccserek olvadásából keletkező patakokból származik. Ez a víz tele van a közeletekbe kioldott ásványi anyagokkal, szinte fehér tőlük, ezért a hunzák a hegyek tejének is nevezik. Az ásványi anyagokban dús vizet a növények
is felveszik és a leveleikben a felszínre hozzák. A hunzák sok ilyen növényt (hajdina, köles, lucerna - olyan gabonafélék, amelyek B17 vitaminban rendkívül gazdagok, akárcsak a sárgabarack magja) fogyasztanak. Az általuk naponta elfogyasztott ásványi anyag mennyisége a százszorosa annak, amit a nyugati civilizációkban javasolnak az orvosok.
Hunza-föld, a magas hegyvidék nagyon nehéz megélhetést nyújt az itt élőknek. Hosszú életük titka tehát a munka, az örökös mozgás mellett a mértékletes koszt, legfőképpen a sok ezer kajszibarack fa (benne az A vitamin). A száz esztendőt megélt hunza, aki ki van téve a hegyi szélnek, a zord télnek és az égető napnak, a mi társadalmunkban hatvanasnak tűnne.




Link

A Földön élő hat leghosszabb életű népcsoport egyikének fiai, a hunzák napi 7-10 órát töltenek a tűző napon. Bőrükön mégsem jelennek meg káros elváltozások, mert - így egy magyar családorvos - “a napsugárzás akkor lehet rákkeltő, ha az ásványi anyagok és vitaminok hiányától legyengült szervezetet éri az ultraibolya sugárzás".
Megmaradtak kemény harcosoknak Tájneveik is hasonlítanak a magyarokéhoz: Verthun-völgy, Morkhun-falu, Zoodkhun falu. A hun, khun jelentése: otthon, haza. A ház szó a nyelvükön: “há", de jurtában is sokan laknak.
Még több rokon vonás - Sámánizmus
A sámánizmusban és lélekvándorlásban való hitük erős, amely a muzulmán hatásra sem rengett meg: vallják, hogy a test halála nem egyenlő a lélek halálával. Csakúgy, mint a hunok természetvallásában, az állatoknak, növényeknek is van lelkük, a létformák egymásra épülnek, a lélek egyre magasabb rendű alakba fejlődhet. A tündérek választják ki, kiből lesz sámán. 8-14 éves korukban a gyerekeknek egy-egy súlyos betegség alkalmával eljön egy tündér, és megváltoztatja az életüket (beavatás). Ha akkor elfogadják ezt, akkor életben maradnak, ha nem, megnyomorítják őket vagy meg is halhatnak. Sámánizmusuk egyedi a sámánkultúrák tengerében a dob kiemelkedő lélekhívó szerepe miatt. A tündérhívó zene a “siri zaman".




Link

A koponyatorzítás élő hagyomány, ahogyan az is, hogy lovas szertartás során mutatják meg az újszülött gyermeket az égnek.
Ártó erők elleni küzdelem
A hunza gyerekek valódi neve majdhogynem titok, hogy ne tudjanak visszaélni vele az ártó erők. A magyar és tibeti kultúrában is más néven szólították a gyerekeket, hogy megtévesszék a gonoszt. Érdekes a levágott haj és köröm elégetése: ez ősi magyar szokás is, hogy a gonosz erők ne élhessenek vissza velük.
Világkép
A világ felépítése a következőképpen néz ki: a középső világ a mi világunk; van ezen kívül hét alsó világ és hét felső világ (figyeljük meg a népmesei varázslatos hetes szám visszaköszönését egy másik hunoktól származó kultúrában!), a legfelsőben lakik “Insáan", a Lelkek Ura, és az ő “hímzése" a Tejút. A tündérek a miénkhez legközelibb világ lakói, ezért átjöhetnek a miénkbe. Uralkodójuk a Tündérkirálynő, aki az Ultar-hegy tetején lakik kristálypalotájában. Itt valósul meg tehát a világok közötti átjárás.




Link

Aki eddig megpróbálta megmászni az Ultart, meghalt. “Immár jó ideje ez a világ legmagasabb még megmászatlan csúcsa" - írja Csáji László Koppány, a hunza expedíció magyar vezetője.
“Dunyáa" - így nevezik a fenti világot. Az élőlények a “rúumutse samandár"-ból, a lelkek tengeréből keletkeznek.
A Hunza-folyót az élet vizeként tartják számon. Tengeristen-kultusza a magyaroknak is volt: Yo-tengrit, Jó Tenger Isten. “Baráai" pedig azon tündérek neve, akik az emberek barátai, jószándékú tündérek: a két szó hangzásában és jelentésében is hasonló. A “Deén"-ek óriás démonok, óriások. Magasságuk egy kisebb hegy méretét is elérheti. Érdekesség, hogy a magyaroknak is van óriásuk: a Balatonról, Badacsonyról szóló legendák főhősei olyan óriások, akik haláluk után heggyé válnak. A törpék az alsó világban élnek. A világok szintjein az alsó fertály talán az ösztönöket is szimbolizálja. A gonosz párák neve (gonosz lélek): “ghuníqish parí". A boszorkányok jövőbe látnak, nevük “síre gús"; transzba esve gyógyítanak.
A fekete mágiát űző “jaadugár"-ok (varázslók) szemmel verést, rontást végezhetnek, de nem büntetik őket, mert a rontásukat ki lehet védeni.




Link

Thámok
A hunza vezetők neve: “thám", aki jó támpont, támasz, de támadási felület is lehet. Ez a szógyök tehát a magyarban is él. A thámoknak szakrális erejük van, a gleccsereknek is tudnak parancsolni.

Lóisten
A hunza, csak úgy, mint a magyar, lovas nép; az íjászat nagy szerepe mellett a lóistenben, “tísh-haghúr"-ban való hitük is megemlítendő.

Ünnep
December 21-én a téli napfordulót ünneplik mint a hunok utódnépei. A hunok ekkor tartották meg törzsi gyűlésüket is.

Nyelv
Csáji Lászó Koppány kutató az expedíción meglepő eredményekre jutott a hunza és a magyar nyelvvel kapcsolatban:"... Az itteni őr volt az első, aki már azért is megörült láttunknak, mert magyarok vagyunk. Hallott talán magyarokról? Igen, John Mark amerikai kutató mondta neki, hogy a hunzaiak a fehér hunok utódai, és így rokonai a magyaroknak.
Kérdezte, hogy ki tudjuk-e mondani a “c" és az “a" hangot, mivel azt szinte senki más nem tudja szerintük.
Csak annyit mondtunk, hogy cicamica, és meg volt győzve!"
Művészet, ornamentika
Hunza szimbóluma egy stilizált tulipán, melyet íjként is értelmeznek.
Figyelem! Tulipán nem él ezen a tájékon, Ujguriában nő csak igen messze tőlük, akiket bizonyos kutatók genetikailag kapcsolatba hoztak a mai magyarokkal.
Életfára és szarvasagancsra emlékeztető motívumokra bukkant Csáji és csapata, Ghanesben, amely jellegzetesen turáni motívum, úgy, mint a csodaszarvas-motívum életfává alakulása faragott függőleges oszlopokon. Sokszor alkalmazzák még a kört és a benne lévő hatszirmú virágot, mint napszimbólumot.




Link

Tánc
A nőkét zárt körben, a férfiakét nyíltan járják. Ezek a táncok a magyar legényesre és verbunkosra emlékeztetnek. Nyugat-Nepálban és Ujguriában is találkozhatunk hasonló táncokkal.

Dallamvilág
A pakisztánitól eltérő módon a magyaroknál is megtalálható ereszkedő pentaton dallamok jellemzőek dalaikra.

Tisztelet ennek a kisszámú testvér népcsoportnak, hogy az idők viharában fennmaradtak. Lehet, hogy ők tudják a civilizációs betegségek ellenszerét, a héber gyógyszer konszernekkel ellentétben. Tanítsuk őket barátsággal származásuk, identitásuk megismerésére és tudatosítsuk: egy hatalmas birodalom leszármazottai, velünk testvéreikkel együtt.
Mi tanuljunk tőlük, mert van mit adjanak nekünk, és ez az egészséges, múlti cégek mérgező áruitól mentes táplálkozás szokása, és étkezésük, életmódjuk módszerei.
Büszkék vagyunk rátok testvérek, áldás népetekre!




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Villám Lajos
  2015-06-05 17:58:19, péntek
 
  Villám Lajosnak nagyon megtetszik Gizike az irodájukból, és le akar feküdni
vele, de Gizikének már van barátja.
Villám Lajos már nagyon kívánja a lányt,
egy nap bemegy az irodájába és azt mondja neki:
- Adok neked tízezer forintot, ha lefekszel velem!
- Hogy képzeled Villám Lajos, nem fekszek le veled. Különben is van barátom
- válaszolja Gizike
- De villámgyors leszek, csak ledobom a pénzt a földre, te lehajolsz érte és
mire felveszed, addigra kész is vagyok!
- Meggondolnám. Felhívom a barátomat - válaszolja a lány, előveszi a
telefonját és elmondja a barátjának Villám Lajos ajánlatát.
- Kérjél húszezer forintot Gizike, a lényeg hogy nagyon gyorsan kell
felvenned azt a földről és Villám Lajos addig még a sliccét se tudja majd
lehúzni! Azonnal hívjál fel ahogy megvan a pénz! - válaszolja a barátja, és
Gizike elfogadja Villám Lajos ajánlatát.
Eltelik egy félóra, Gizike nem telefonál. Eltelik egy óra, Gizike még mindig
nem telefonál. Két óra múlva Gizike a telefonban:
- Most végeztünk! Mit csináljak, csupa ötforintosai voltak...




Link
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
Házasság...
  2015-06-05 17:56:56, péntek
 
  JELENETEK EGY HÁZASSÁG-BÓL


Mi ketten a feleségemmel tudjuk, mi a hosszú házasság titka.
Kétszer egy héten elmegyünk egy kellemes étterembe.
Egy kis bor, jó ételek, kellemes társaság.
Párom kedden megy, én pénteken.
------------------------------
Külön ágyban alszunk.
Párom Miamiban, én New Yorkban.
____________________________________________________________
Én mindenhová magammal viszem a feleségem, de mindig visszatalál.
____________________________________________________________
Megkérdeztem az asszonyt:
- Hová mennél a házassági évfordulónkon?
- Valahová, ahol eddig nem jártam - mondta.
- Akkor a konyhát ajánlanám.
____________________________________________________________
Mindig fogjuk egymás kezét. Ha elengedem, rögtön vásárol valamit.
____________________________________________________________
Van elektromos kése, elektromos kenyérpirítója, sőt még a tojásfőző is villannyal megy.
A múltkor panaszkodott, hogy nincs hely a konyhában, ahova leülhetne.
Így hát vettem neki egy villamosszéket.
____________________________________________________________
A feleségem új diétát próbált ki. Kókusz és banán.
Nem lett soványabb, de fára mászni már tud.
____________________________________________________________
Kapott iszappakolást és két napig remekül nézett ki.
Aztán az iszap leszáradt róla.
____________________________________________________________
Mindennek van előnye és hátránya is. Példa erre a házasság.
Előnye, hogy minden reggel ágyba hozzák a reggelit, hátránya, hogymindig ugyanaz hozza.
____________________________________________________________
- Mondd csak, biztosan tudod, hogy megcsal a feleséged?
- Biztosan nem, de már két éve nem jött haza.
____________________________________________________________
- Apu, miért pont anyut vetted feleségül?
- Hallod, szívem? Már a gyerek is ezt kérdezi!
____________________________________________________________
- Hallom, összevesztél a feleségeddel. Mi történt?
- Nem tudtunk megegyezni a nyaralással kapcsolatban.
- Hogyhogy?
- Én mindenképpen a Kanári-szigetekre akartam menni, Ő meg mindenáron velem akart jönni.
____________________________________________________________
- Tényleg megőrjítesz Dezső, akármit mondok, mindig kijavítasz, és ez így megy már tizenöt éve!
- Tizennyolc, drágám, tizennyolc!
____________________________________________________________
- Te miért nem nősülsz meg?
- Ugyan minek?
- Két testvér is ellát és szüntelenül kényeztetnek.
- A testvérek azért nem pótolhatják a feleséget.
- Ugyan miért nem? Nem az én testvéreim!
____________________________________________________________
- Mi a közös Önben és a feleségében?
- Egy napon házasodtunk!
____________________________________________________________
- Férj és feleség sétál a parkban.
A közelben egy fiatal pár vadul csókolózik.
- Mondd, fiacskám - kérdi az asszony - te miért nem csinálsz ilyet?
- Ne viccelj, nem is ismerem azt a lányt!
____________________________________________________________
- Miért váltál el a feleségedtől?
- Mert egy fejjel magasabb volt nálam.
- De hát az még nem olyan nagy baj.
- Láttad volna azt a fejet...
____________________________________________________________
- Megőrizte feleséged azt a gyönyörű

lányos karcsúságát?
- Mi az, hogy megőrizte, megduplázta!




Link
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
Ennek a pontnak a masszírozása 100 betegséget gyógyít
  2015-06-05 17:55:11, péntek
 
  Ennek a pontnak a masszírozása 100 betegséget gyógyít. Tanuld meg te is!

A távol-keleti gyógyászatban használt kínai zú san lí fogalom jelentése “láb három mérföld", a test legfontosabb pontja, amelyet elsősorban akkor használnak, mikor a test chije gyenge.




Link

A név arról tájékoztatja az akupunktúrás orvost, hogy ha ide szúr, akkor a beteg az életútján további három mérföldet tud majd megtenni. A gyomor csatornán helyezkedik el és bármilyen más emésztési zavar esetében is használható. A test chijét többnyire az emésztőrendszer termeli, így az egészség érdekében fontos a jó emésztés szem előtt tartani.

A zú san lí a térdkalácstól egy tenyérszélességre (4 ujjnyira), a lábszár külső oldalán helyezkedik el. Gyakran nyomásra enyhén érzékeny. Javasolt, hogy a pontot reggel, étkezés előtt masszírozzuk az óramutató járásával megegyező irányban. Mindkét lábon 9 körkörös mozdulatot hajtsunk végre. A masszázs az előkészületekkel együtt mindössze 10 percet vesz igénybe.

Masszírozás előtt fontos, hogy kényelmes, nyugodt pozíciót vegyünk fel. Lélegezünk mélyeket, lazítsunk és koncentráljunk az érzelmeinkre. Mint említettük a reggeli időszak a legjobb a gyakorlat elvégzésére, ami erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a belső szervek működésére, és lassítja az öregedési folyamatot. Ha ebéd előtt masszírozzuk a pontot, az javítja a memóriát, serkenti a keringési rendszer és az emésztőrendszer működését. Ebéd után nyugtató hatása van, száműzi a fejfájást, a stresszt, az idegességet, és felveszi a harcot az alvászavarral. Kora este végezve a gyakorlatot, ezúttal az óramutató járásával ellentétes irányban, serkenti az anyagcserét, segít megszabadulni a felesleges testsúlytól és a zsíroktól.

A cikk forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
SAJT házilag
  2015-06-05 17:52:24, péntek
 
  SAJT házilag
(Isteni finom, ilyet üzletbe megvásárolni NEM lehet!)

1L tej (bármilyen 1,5, 2,8 vagy 3,6%-os) 0,5 kg túró, felforraljuk, leszűrjük,( sűrű szűrön) csöpögtetjük.
Összekeverjük 6dkg olvasztott vajjal, 1 tojással, 1 teás kanál szódabikarbónával. Lassú tűzön 10 perc alatt kevergetve összefőzzük. Szilikon mini király formában hagyjuk hűlni. Minél tovább áll annál keményebb, sőt már másnap reszelhető állagú lesz. Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel.
Ha egyszer ezt megkóstolod...soha nem fogsz boltból sajtot, vagyis sajtnak nevezett dolgot vásárolni.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Finomságok  
Egy komoly tekintet
  2015-06-05 06:05:55, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Alkony partján
  2015-06-05 06:05:00, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Misztikus világban
  2015-06-05 06:04:16, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Indián földön
  2015-06-05 06:00:56, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Paulo Coelho: ... és nem szóltak egy szót sem
  2015-06-05 06:00:11, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Paulo Coelho  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 364 db bejegyzés
e év: 5604 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1848
  • e Hónap: 12862
  • e Év: 119006
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.