Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2015-06-08 23:57:48, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
A top 9 fűszernövény
  2015-06-08 23:56:49, hétfő
 
  A top 9 fűszernövény

A fűszerek ízletesebbé teszik az ételeinket, ráadásul fokozzák azok emészthetőségét és eltarthatóságát. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Snidling

Íze a fokhagymáéra emlékeztet. Sok benne a C-vitamin, főzni nem szabad! Frissen sajtba, túróba, fűszervajba, omlettekbe vagy salátákba ajánlják. Emésztéskönnyítő, vizelethajtó hatású, és elpusztítja a kórokozókat.





Snidling, a hagyma ízű fű

Petrezselyem

Az A- és C-vitamin természetes forrása, ezért a friss leveleket nem tanácsos belefőzni az ételbe. A vérképző, vértisztító és vizelethajtó növényt finomra szelve, tálaláskor szórja a burgonyás, tojásos vagy túrós ételekre, a levesekbe vagy a salátákra.





Petrezselyem

Kapor

Gazdag éterikus olajainak köszönheti jellegzetes ízét. A halas ételek, a friss és savanyított saláták, valamint majonézalapú mártások fűszere. Csökkenti a hányingert, szélhajtó hatású.





Kapor

Lestyán

A levelek mellett a gyökere és a magja is felhasználható fűszerként. Elsősorban levesek, sült húsok, zöldség- és gabonaételek ízesítésére alkalmazzák. Étvágyerjesztő, vizelethajtó és menstruációszabályozó hatású növény.





Lestyán

Bazsalikom

A friss levelek illata igen aromás, az ízük édeskés. Különösen illik az olasz ételekhez, a paradicsomos és halas fogásokhoz. Javítja az emésztést, görcsoldó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású.





Bazsalikom

Kakukkfű

A csípősen fűszeres és mérsékelten keserű ízű levelek a hús- és halételek ízesítésére, a levesek, marinádok és töltelékek fűszerezésére javasolt. Fertőtlenítő, étvágyfokozó és erősítő tulajdonságú, sőt, a bélparazitákat is elűzi.





Kakukkfű

Rozmaring

Balzsamos-kámforos fűszerként a zsíros sültek, a sajtos és paradicsomos ételek mellé ajánlják. Gyomor- és idegerősítő hatású, javítja a vérkeringést, segíti az elalvást.





Rozmaring

Zsálya

Elsősorban a nehéz, zsíros ételek és húsok kívánják ezt a fűszernövényt. Teája enyhíti az izzadást, de torokgyulladás esetén gargarizálóként is kiváló. Emellett fertőtlenítő hatású, és csökkenti a vércukorszintet.





Zsálya

Koriander

A fanyar-csípős növényt és annak enyhén fűszeres magvait is felhasználják. A jellegzetes keleti ízek kísérőfűszere gyulladásgátló, élénkítő és puffadáscsökkentő hatású.





Koriander - jellegzetes, csipkés levelei emlékeztetnek a petrezselyemzöldre

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tárcsán sült fogások
  2015-06-08 23:38:12, hétfő
 
  Tárcsán sült fogások

A korai jó időnek köszönhetően a grillszezon már el is kezdődött, előkerültek a bográcsok, a rácsok, izzik a faszén és készülnek a finomabbnál finomabb fogások. A felsorolt eszközökön kívül azonban Magyarországon széles körben elterjedt és kedvelt módja a szabadban való sütésnek a tárcsás sütés.

A tárcsa - amelyen mostanában egyre többen sütik a különféle grillhúsokat és zöldségeket, vagy készítenek benne slambucot - nem más, mint egy átalakított mezőgazdasági eszköz, az úgynevezett boronatárcsa, amit eredetileg arra használtak, hogy társaival együtt az aratás és a szalma betakarítása után a tarlóhántást és tarlóápolást elvégezzék.





A tárcsán szaftosabbra sül a hús, mint a grillen, érdemes kipróbálni!

A nem egészen lapos tárcsát a mezőgazdasági munkából gasztronómiai szakeszközzé való előrelépés során több módon is átalakítják. Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd felcsiszolják, s olyan formára hozzák, hogy a tűz fölé lehessen tenni. Ennek megoldásaképp kaphat a tárcsa lábakat, furatokat, amelyekkel - mint egy bogrács - a tűz fölé lógatható, illetve ha a grill keretei illeszkednek a tárcsához, akkor csupán fülek kerülnek rá. Olyan boronatárcsa is kapható, amelyet több módon is használhatunk, mivel a lábait könnyűszerrel kicsavarhatjuk a tárcsa alján lévő menetből. A tárcsát nem csak nyílt láng felett használhatjuk, hanem akár gáztűzhelyre téve vagy sparhelten is beüzemelhető. Arra minden esetben ügyeljünk - a balesetek elkerülése végett -, hogy a tárcsa fixen álljon, ne billegjen.





A nagy népszerűségnek köszönhetően ma már készen is kapható tárcsa, nem kell feltétlenül boronatárcsa után kutatnunk

A tárcsa formája leginkább egy enyhe ívű wokra emlékeztet, így felhasználása is magában hordoz egy keveset a wok adta lehetőségekből. Bár a tárcsát leggyakrabban szelet húsok, halak vagy zöldségek sütésére használják, kisebb mennyiségű egytálétel is könnyedén elkészíthető benne.

A tárcsa - akárcsak a wok - egész felületén átmelegszik, amit jól kihasználhatunk sütés közben. A különféle pácolt húsok mellett nagyobb darabokat is süthetünk rajta, de szalonna, csontos húsok (tarja, csirkecomb, csirkeszárny, bárányborda) sütésére is alkalmas. Az apróbbra vágott húsok, sűrűbb raguk, pörköltek készítésére is alkalmas a tárcsa, de wokban készített, hirtelen sült falatkákat is elkészíthetjük benne.





A forró felületen gyorsan megsül az étel - és a szaft sem vész kárba...

A zöldségek több formában is a tárcsára kerülhetnek. A grillnél megszokott módon, nagyobb darabokban is süthetjük, vagy készíthetünk belőle afféle zöldséges fogást, amit aztán a tárcsán megpárolhatunk és kissé lesüthetünk. Az összevágott, elkevert zöldségekhez egy kis olajat is keverjünk, majd a tárcsán a forgatás közben fűszerezzük, s ha lekerült a tűzről, akkor érdemes finomra vágott friss zöldfűszerrel tovább ízesíteni. A nyári tárcsás zöldségraguba többek között kerülhet padlizsán, cukkini, koktélparadicsom, paprika, hüvelyes borsó, tök, illetve bármi más, amit az íze és az állaga alkalmassá tesz a tárcsán való sütéshez. Ezeket a zöldségköreteket fűszerezhetjük rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, kevéske mentával. Tipikusan tárcsában készíthető zöldséges egytál a lecsó, amelyhez ez az eszköz tényleg ideális.

Tésztás fogásokat is készíthetünk a tárcsában, például slambucot, grenadírmarsot, túrós csuszát, káposztás cvekedlit vagy bármilyen más tésztában gazdag egytálételt. Lapos kenyerek (tortilla, naan, piadina) sütésére is alkalmas a tárcsa.

A krumpli számára is jó megoldást jelent a tárcsán való sütés. A héjában készített fogások mellett hagymás tört krumplit vagy bármilyen ízesített krumpliköretet készíthetünk. A krumplit apróbb kockákra vágva, kevés olajban meg is süthetjük a tárcsában. Sőt az se rossz megoldás, ha a tárcsa szélére pakolt kolbászokból, hasaaljából vagy bármilyen más zsíros húsból, szalonnából alászálló zsírban a tárcsa közepén sütjük ki a köretnek szánt krumplit. A közepén összegyűlő zsiradék arra is jól használható, hogy az előre nem pácolt húsokat finoman és gyorsan ízes réteggel vonják be, és így kerüljenek a tárcsa zsiradéktól mentes szélére.





Apróbbra vágott húsokat is könnyen megsüthetünk a tárcsán

A krumplin kívül a tárcsa bármilyen más fogás bő olajban történő sütését is lehetővé teszi, bundázott húsokat, fasírtot, rántani szánt zöldségeket, lepcsánkát vagy akár lángost is süthetünk benne. A grillvacsora végén akár a desszertet is elkészíthetjük a tárcsában: süthetünk bundázott gyümölcsöket, különféle fánkokat is, amelyet a tűz melegétől olvadt csokoládéval meglocsolva kínálhatunk.

A tárcsa takarítása nagyjából olyan, mintha a grillt szeretnénk két használat között kipucolni, bár itt a formai lehetőségekből adódóan vízzel tele fel is forralhatjuk. Vannak, akik esküsznek rá, hogy a tárcsa ugyanolyan tisztítást igényel, mint a régi palacsintasütők, azaz nem szabad elmosni, csak nedvszívó papírral alaposan kitörölni.

Csirkemell hagymás krumplival

Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
1 evőkanál pirospaprika
kevés őrölt kömény
frissen őrölt feketebors

3 gerezd fokhagyma
1 kg krumpli
10 dkg zsírszalonna
2 fej vöröshagyma

Elkészítés: A húst vékonyabb szeletekre vágom. A paprikát összekeverem a köménnyel, a borsot őrölök hozzá és kis sót, fokhagymaprésen áttört fokhagymát adok mellé, majd az egészet elkeverem és a húsra szórom. A húst alaposan átforgatom, majd egy dobozban néhány órán át hagyom állni.
A szalonnát felkockázom, majd félreteszem. A krumplit megpucolom és felkockázom.
A felmelegített tárcsába beledobom a szalonnát, majd - miután minden zsír kisült belőle - a pörcöket tésztaszűrővel kihalászom. Egy lúdtoll vagy egy szilikon ecset segítségével a tárcsa alján összegyűlt zsírral finoman átkenem a tárcsát, majd a szélére lepakolom a húsokat, középre pedig bedobom a krumplit. Amikor a krumpli már majdnem puha, akkor a finomra szelt vöröshagymát is hozzáteszem. A húst időnként megforgatom, s ha jól időzítettem, akkor nagyjából egy időben kész a krumpli és a hús is.

Tárcsán készült túrós csusza

Hozzávalók:
50 dkg nagy fodros kocka
35 dkg félzsíros túró
30 dkg zsírszalonna
1 nagy pohár tejföl


Elkészítés: A szalonnát csíkokra vágom, majd a felhevített tárcsában lesütöm. A visszamaradt pörcöt szűrőkanállal kiszedem, félreteszem.
A zsírba beleöntöm a tésztát (nem főzöm elő!), kicsit átpirítom, majd adok hozzá annyi vizet, amennyi ellepi. Időnként megkeverem, s figyelek rá, hogy a tészta le ne égjen. Ha lehet, akkor lefedem (fedővel, nagyobb gáztepsivel), s így hagyom a tésztát főni.
Amikor puha a tészta, akkor hozzáadom a túrót és a tejfölt, alaposan átkeverem, ha kell, sózom, és tálaláskor megszórom a szalonnapörccel.





Pljeskavica, csevap, mititei és társaik is sülhetnek a tárcsán

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Grill és kerti parti
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Grillre fel! - 2. rész: A bogrács, a batyu és a tárcsa
  2015-06-08 23:29:46, hétfő
 
  Grillre fel! - 2. rész: A bogrács, a batyu és a tárcsa

Bár grillezni, bográcsolni, tárcsán sütni egész évben lehet, azért az igazi grillszezon mégiscsak a kora nyárral indul. Minden, amit a szabadtűzi fűzésről tudni érdemes. Második rész.

Éljen a bogrács!

Szabad tűzön szinte bármit el lehet készíteni. A bogrács tökéletesen alkalmas különféle gazdag levesek vagy egytálételek elkészítésére. Jóféle gulyásleves, pörkölt, lecsó, halászlé vagy épp slambuc kerülhet az üstbe, de ettől eltérő, más típusú egytálételeket is jól elkészíthetünk a bográcsban. Bográcsban főzni viszonylag egyszerű, ha néhány alapszabályt betartunk. A bográcsot helyezzük magasra, így kényelmesebb is főzni, a tűznek is van tere és kisebb eséllyel ég le az alja. A bográcsban lévő ételt gyakorta mozgassuk meg, ez nem feltétlen jelent keverést, azt is jó, ha a bográcsot kicsit megforgatjuk.






Kedvencünk, a tárcsa

A bográcshoz hasonlóan könnyen süthetünk az úgynevezett tárcsában is, amely eredetileg boronatárcsából készült, de ma már sokféle, semmilyen gazdasági előélettel nem rendelkező változata ismert. A tárcsa többféle fogás elkészítésére is alkalmas. Szélein nagyon jól süthetőek a különféle húsok és szelet zöldségek, az enyhén lejtő tárcsa közepében összegyűlő olajban más finomságokat süthetünk, például a húshoz köretnek kínált krumplit. A grillel ellentétben a tárcsán szaftosabbra sül a hús, nem szárad ki, s wokra emlékeztető alakja és működési elve miatt nagyon jól lehet benne kisebb-nagyobb adag egytálételeket is készíteni. Kedvelt a tárcsán készített slambuc, túrós csusza vagy épp a krumplis tészta is.






Mi kerülhet a grillre?

A klasszikus faszenes vagy gázos grillen rengetegféle ételt készíthetünk. A húsoktól kezdve egészen a sajtokig és a különféle alufóliába csomagolt, batyuba tett fogásokig nagyon széles a paletta. A legegyszerűbb és legjobb alapanyag a tarja, amelynek olyan zsírtartalma van, ami biztos, hogy omlós eredményt ad. Ennél szárazabb, zsírtalanabb húsokkal is lehet dolgozni, de ezeket a grillre kerülés előtt érdemes bepácolni. A pác nem csak a zsiradékot adja a húshoz, hanem az aromákat is. Az olajos pácban érő húst nyugodtan hagyhatjuk egy egész napot a hűtőben, hogy az ízek alaposan átjárják.














A zöldségeket és sajtokat is kitűnően lehet grillezni. A nyár nagy slágere a cukkini, de emellett tököt, patisszont, padlizsánt, karfiolt, paprikát, sőt paradicsomot is grillezhetünk. A zöldségek grillezése előtt a felületet érdemes kis olajjal bekenni, illetve a zöldségeket grilltálcára is ültethetjük. A sajtok közül a kifejezetten grillezésre javasolt sajtokkal célszerű dolgozni, ezek jó eséllyel nem fognak ráfolyni a parázsra és ráégni a grillrácsra. A halloumi nagyon jó választás lehet, de néhány kemény sajttal is tehetünk kísérleteket. A sajtokat is nyugodtan bepácolhatjuk, kellemes és izgalmas eredményt kapunk a végén.





Batyuk a grillen

A batyuba, azaz olajjal vékonyan kikent grillfóliába csomagolt ételek esetében szabadabb kezet kapunk. Itt nem számít, hogy folyós-e a sajt, hogy kellően zsíros-e a hús, a batyu megvédi az összetevőket és a benne képző gőz segít hogy minden puha és szaftos maradjon. A batyukba szinte bármi kerülhet, húsok, zöldségek, gombák, halak. Arra ügylejünk, hogy nem túl nagy darabokat próbáljuk ezzel a módszerrel megpárolni, inkább kisebb falatokban kerüljenek az alapanyagok a csomagba. A batyukba tehetünk friss zöld fűszereket, szeletnyi citromot és a lezárás előtt kevés borral, ciderrel is meglocsolhatjuk a kompozíciónkat. Töményebb alkohollal biztonsági okokból nem érdemes kísérletezni.

A fólia nem csak batyunak remek, a vastagabb fóliát grilltálca helyett is alkalmazhatjuk, így az ételek biztosan nem égnek meg, csak átsülnek rajta. Ebben az esetben is érdemes minimális mennyiségű olajjal megkenni azt a felületet, ahová a sütni kívánt alapanyag kerül. Fóliába csomagolva süthetünk még krumplit is, ezt a hamvadó parázsba dobhatjuk. Vigyázzunk hamar meg tud égni!






A grillre kerülő ételeknek nagyon jól állnak a friss zöld fűszerek, amelyek mediterrán hangulatot csempésznek a fogásainkba. A legkedveltebbek a kakukkfű, a rozmaring, petrezselyem, bazsalikom és az oregánó, de kipróbálhatjuk a keleties ízvilágot hordozó koriandert, vagy citromfüvet is.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- grill és kerti parti
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Itt a hőség! Így tudsz legyűrni napi 2 liter vizet
  2015-06-08 23:23:07, hétfő
 
  Itt a hőség! Így tudsz legyűrni napi 2 liter vizet

A folyadékpótlás rendkívül fontos a hőségben. Ha nem iszol a nap folyamán többször, felborul a szervezeted vízháztartásának egyensúlya.

Sokan vagyunk azonban, akiknek nehezére esik meginni minden nap 2-3 liter folyadékot. A titok abban rejlik, hogy naponta nyolcszor 2 dl vizet kell innni.
Mikor igyál mindenképp?

ébredéskor
reggeli után
ebédnél
egyet a kávé mellé
délután
vacsora alatt
estefelé






Tippek

Mindig legyen nálad ital, elsősorban víz, például palackozott ásványvíz formájában.

Fogyassz magas víztartalmú ételeket, így például friss gyümölcsöket, leveseket, főzelékeket, salátákat - ez azok számára is segítséget jelenthet, akik nem érzik a szomjúságot, sőt kifejezetten kellemetlenül érzik magukat, ha pár deciliternél többet isznak.

A gyümölcsök, zöldségek, levesek, és mártások 80-90%-a víz.

A tej, tejes italok, kakaó, víz, forrásvíz, ásványvíz, gyümölcs és zöldséglevek, gyógyteák, teák és kávék is mind hozzájárulnak a napi szükséges folyadékbevitelhez.

Ma már tudjuk, hogy a kávé nem okoz fokozott folyadékvesztést, nem növeli a dehidratáció veszélyét, így a nap folyamán 1-1 kapucsínó, tejes kávé, kávé is hozzájárul a folyadékszükséglet kielégítéséhez.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Egészség
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Ájult imám padlizsánja
  2015-06-08 23:17:48, hétfő
 
  Ájult imám padlizsánja

Hozzávalók:

4 közepes padlizsán
1 hámozott paradicsom konzerv
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt). Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majorannát, a fahéjat, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem felét. Félretesszük.

A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.

Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.





1 adag: 220 kcal

Megjegyzés:

Ha gazdagítani akarjuk, akkor a darált csirkemellet olajon lesütünk, és azt is a töltelékbe keverjük. A receptet évek óta készítem a padlizsánszezonban. A párom a hússal gazdagított verziót imádja, de 90 napos diétába is jó illeszthető.

A receptet Deák Boglárka, a fotót B0b0rjan küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Citromos-grízes süti (török édesség)
  2015-06-08 23:15:54, hétfő
 
  Citromos-grízes süti (török édesség)

Hozzávalók:

12,5 dkg vaj
1 teáskanál vaj a formához
50 dkg gríz
5 bio citrom
50 dkg 3,5 %-os joghurt
4 db tojás
30 dkg cukor
1 csomag sütőpor
3-4 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:

Egy szögletes formát (25x25 vagy 26 cm-es kerek formát) kivajazunk, kevés grízzel megszórunk. A többi vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, 2 citrom héját lereszelünk, 5 citrom levét kifacsarunk.

A joghurtot a tojásokkal, 10 dkg cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, beleöntjük a vajat, utána a sütőporral összekevert gríz kerül bele, végül alaposan ismét összekeverjük.

Beleöntjük a formába, és 180 C-fokon, a középső sínen 40-45 percig sütjük, míg szép arany színű lesz a teteje.

Közben 2 dl citromlevet 2 dl vízzel és 20 dkg cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd a megsültm még forró süteményre azonnal ráöntjük.

A süteményt a formában hagyjuk lehűlni, majd felkockázzuk, vagy süteményformával kiszúrjuk, kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Major Miklósné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Törökös egytálétel cseréptálban
  2015-06-08 23:13:54, hétfő
 
  Törökös egytálétel cseréptálban

Hozzávalók:

10 dkg vaj kockázva
3 fej vöröshagyma kockázva
1,5 kg pulyka- vagy csirkemellfilé
3 db paradicsom kockázva
3 paprika kockázva
20-25 dkg gomba kockázva
padlizsán kockázva
2-3 babérlevél

egész bors
ketchup
csemeg Piros Arany
őrölt paprika

Elkészítés:

A pataki tálat fél órára vízbe áztatom. Ezután a hozzávalókat rétegezve belerakom az edénybe abban a sorrendben, ahogy fel vannak sorolva.





Hideg sütőbe tolom lefedve, 250 fokra felmelegítem, fél óra múlva összeforgatom, és 180 fokon folytatom tovább a sütést. Ha kész, akkor leveszem a tál fedelét, és kb. 10 percig sütöm még.





Megjegyzés:

Köret nélkül és körettel is fogyasztható.

A receptet és a fotót Kissmgm75 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Török póréhagymaleves
  2015-06-08 22:11:05, hétfő
 
  Török póréhagymaleves

Hozzávalók:

2 evőkanál Vénusz olaj
2 nagy póréhagyma megtisztítva, megmosva, feldarabolva
1 hagyma feldarabolva
1 kávéskanál cukor
4 dl tej
12 dkg feta sajt

bors

Elkészítés:

Az olajon megdinszteljük a póréhagymát és a hagymát 10 perc alatt. Hozzáadjuk a cukrot, 6 dl vizet, felforraljuk, puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a feta sajtot, és botturmix-szal krémesítjük.

Borsozzuk, sózzuk, de óvatosan, mert a feta is sós, mélytányérba merjük, friss kenyérrel tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Palmafa123, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2015. június 08 - 14.
  2015-06-08 22:09:17, hétfő
 
  Heti menü ajánlat - 2015. június 08 - 14.

Hétfő:

Előétel: Frankfurti leves pirított virslivel
Főétel: Csirkés-gombás rizottó zöldségekkel
Desszert: Meggyes-túrós clafoutis (tejes pite)
Vegetáriánus ajánlat: Árpagyöngy-rizottó sült kelbimbóval

Kedd - Ma a török konyha ízeiből ajánlok:

Előétel: Török póréhagymaleves
Főétel: Törökös egytálétel cseréptálban
Desszert: Citromos-grízes süti (török édesség)
Vegetáriánus ajánlat: Ájult imám padlizsánja

Szerda:

Előétel: Cukorborsóleves vajgaluskával
Főétel: Szalonnás-sajtos töltött gomba sült burgonyával
Desszert: Epres-kókuszos fehércsokoládé parfé
Vegetáriánus ajánlat: Burgonya szójakockákkal

Csütörtök:

Előétel: Fehérspárga-krémleves könnyedén
Főétel: Joghurtos zöldborsófőzelék, bélszinrolóval
Desszert: Cseresznyés hipp-hopp
Vegetáriánus ajánlat: Édeskés zöldborsófőzelék

Péntek:

Előétel: Karalábégaluska-leves
Főétel: Sült kacsacomb lecsós tésztával
Desszert: Fagylalt
Vegetáriánus ajánlat: Olasz lecsós tészta

Szombat:

Reggeli: Fűszeres halpástétom, pirítóssal és teával
Előétel: Egyszerű paradicsomsaláta petrezselymes olívakrémmel
Főétel: Marhapörkölt tarhonyával, kovászos uborkával
Desszert: Tejszínes-epres túrótorta
Vacsora: Csavart leveles ropogtatnivaló, sörözzünk és beszélgessünk mellette egy jót
Vegetáriánus ajánlat: Sült fűszeres polentarudak salátával

Vasárnap:

Reggeli: Sült libamáj zsírjában
Előétel: Tejszínes meggyleves hidegen
Főétel: Harcsapaprikás bakonyi módon, kapros-juhtúrós galuskával
Desszert: Pavlova-torta
Vacsora: Káposztás kenyérlángos, némi egri leánykával
Vegetáriánus ajánlat: Csiperkegombás kosárkák

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik a konyhában blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4412
  • e Hét: 8993
  • e Hónap: 22898
  • e Év: 152605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.