|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2015-07-11 23:11:42, szombat
|
|
|
Egyensúlytészta, az alapsütemény
Uzsonnák és piknikek megbízható desszertje, kezdő háziasszonyok biztos piskótája, jó süteményalap, ám magában is remek édesség az egyensúly tészta. A Pound Cake vagy Quatre Quarts névre is hallgató sütemény rendkívül kezes. Tudja mindazt, amit egy piskóta, viszont a zsiradéktartalmának köszönhetően könnyebb vele bánni - és nem is szárad ki egykönnyen.
A világ számos országában létező sütemény eredettörténetét felgöngyölíteni nem egyszerű. Feltételezhetően a gyakorlott háziasszonyok a világ különböző pontjain felfedezték, hogy igen jó állagú süteményt kapnak, ha súlyra ugyanannyi cukrot, lisztet, zsiradékot és tojást tesznek a tésztába.
Bármilyen gyümölcs jól illik hozzá, nyáron friss ribizlivel például nagyon finom
Angliában Pound Cake-ként híresült el, ami abból adódik, hogy az arányokat az angol mértékegység szerint fontban mérték ki (1 font majdnem fél kiló). Az angolszászoknál az azonos anyagmennyiséggel készített sütemény valamikor a 18. század elején keletkezhetett, s viszonylag gyors karriert futott be, mert a recept 1796-ban már egy amerikai szakácskönyvben is szerepelt, rögvest kétféle verzióban. A hozzávalók mennyiségének módosítgatása már viszonylag hamar megkezdődött, és a 19. században sorra születtek az elfajzott ,,fontos" torták. Legtöbbjük vanília-kivonattal és citrommal ízesítve.
A szigetország mellett a kontinens sem maradt ki a jóból, ez idő tájt megszületett a gâteau Quatre Quarts, azaz a négy negyed torta, amit az angoloknál is kedvelt citrommal, valamint rummal ízesítettek. A sütőpor használata előtt ez az alkoholtartalom volt az, ami segített a tésztának kissé levegőssé válni. Érdekes, hogy Németországban a helyi egyensúlytésztába, a Sandkuchenbe gyakran manapság sem kerül sütőpor.
A legegyszerűbb tészta, de felezett barackokkal igazi nyári finomság
A franciák hódításainak köszönhetően több egykori gyarmaton is kedveltté vált a Quatre Quarts. Ezeken a helyeken gyakorta tettek a tortába banánt is, hogy még nedvesebb legyen a tészta, ne száradjon ki könnyedén.
Az angol süteményhistóriánál már említettem, hogy a bevándorlóknak hála Amerikában is igen hamar gyökeret vert a Pound Cake, olyannyira, hogy a 19. század végén egy afro-amerikai szerző szakácskönyvében is helyt kapott. Mexikóban ma is nagyon kedvelt sütemény az egyensúly torta leszármazottja, a Panqué, amit errefelé leggyakrabban dióval és mazsolával készítenek. Kolumbiában borral áztatják az elkészült tésztát, és különféle krémekkel töltik meg. Persze ezeknél a süteményeknél is kialakultak bonyolultabb, az 1:1:1:1-es szabályt felrúgó receptek, de egykoron az alapkoncepció mindegyiknél az azonos anyaghányad volt.
A 20. század közepén fordulóponthoz ért a torta története, a liszthez hozzáadott szódabikarbónával vagy sütőporral egy könnyebb, lazább szerkezetű sütemény született.
Elég néhány marék olajos mag és kis fűszer, máris feldobható vele az egyensúlytészta
Készítése és variációk
Az egyensúlytészta egész évben tökéletes választás. Egyrészt nagyon gyorsan összerakható, a recept betartásával az eredmény is garantált, és az egyszerűsége okán nagyon jó alapja sok desszertnek.
A tészta rendkívül jól variálható. A liszt egy részét nyugodtan lecserélhetjük darált csonthéjasokra (dió, mandula), de mákot is adhatunk a tésztába - szintén a lisztmennyiség rovására. Fűszerezhetjük is reszelt citrom- vagy narancshéjjal, de egy kevés őrölt fahéjjal, szegfűszeggel szinte biztos a siker. Zsiradékként kerülhet bele vaj, olaj, zsír, esetleg a zsiradék egy részét helyettesíthetjük tejföllel, krémsajttal vagy joghurttal. A tészta nedvességtartalma növelhető néhány banánnal, vagy a vállalkozóbb szelleműek főtt, pürésített céklát is tehetnek egy csokoládés egyensúlytésztába.
Csokival is gazdagítható, nem rontja el! :)
A cukor egy része kiváltható lekvárral, sőt a lekvár mellé áztatott aszalt gyümölcsöt is tehetünk a tésztába. Ha szétválasztjuk a tésztát, és az egyik felébe némi kakaóport keverünk, akkor máris kész a márványos sütemény.
A tészta felturbózását a külsején is folytathatjuk. Megáztathatjuk likőrökkel, gyümölcslével, különféle cukormázakkal boríthatjuk. Ha nem magában szeretnénk fogyasztani, akkor jó alapja lehet a somlóinak vagy bármilyen tésztás pohárkrémnek, trifle-nek, tortákhoz is remek, hiszen jó a nedvszívó képessége és nem szárad ki.
Kuglófformában sütve, márványosan ünnepi uzsonna is lkészülhet az egyensúlytésztából
Süthetjük tortaformában, kerülhet őzgerincbe, de kuglófformában is tökéletes. Gyárthatunk belőle muffint, de piték, lepények jó alapja is lehet. Nálunk leggyakrabban azonban nagy tepsiben sül sok-sok friss gyümölccsel megszórva.
Muffinokat is süthetünk egyensúlytésztából
Meggyes egyensúlytészta
Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
5 db tojás
25 dkg rétesliszt
2 teáskanál vaníliás cukor
60 dkg meggy
1 citrom héja
1/2 csomag sütőpor
Elkészítése: A meggyet megmosom, leszárazom, hagyom lecsepegni. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját habosra verem a cukorral és a vajjal, majd a sütőporos lisztet lassan hozzáadom, s hozzáreszelem a citrom héját. Végezetül felverem a tojások fehérjét és egy habverővel beleforgatom a tésztába a habot. Zsírral kikent, rétesliszttel kiszórt közepes tepsibe öntöm és a meggyekkel sűrűn megrakom.
190 fokon tűpróbáig sütöm.
Meggyekkel pettyezett egyensúlytészta
WM
Forrás: Mindmegette.hu -- Desszert |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-07-11 22:48:38, szombat
|
|
|
Omlós kevert sütemények
- gyümölccsel vagy zöldséggel
Egy gyors és biztos kevert süti főnyeremény: tökéletes reggelire vagy uzsonnára, kávé mellé. Pár perc alatt összeállítható, szinte a végtelenségig variálható - a többi pedig már a sütő dolga.
A kevert sütemények családjába tartoznak az egyszerű bögrés sütik, amiknek alapanyagait bögrével vagy pohárral mérjük az egyszerűség kedvéért. Sokszor joghurt vagy kefir az alap, amihez a tejtermék poharát használjuk mérceként, itt ezek adják meg - valamint egy kis hozzáadott olaj - az omlósságot garantáló zsiradékot és folyadékot.
Hasonlóan népszerű az egyensúlytészta is, amelyben a liszt, cukor, zsiradék és tojás aránya egyezik, ehhez a finom, gazdag tésztaalaphoz kerülnek fűszerek és ízesítők, csokidarabok, aszalt gyümölcsök, esetleg a tészta tetejére friss gyümölcsök. Az elkészítés egyszerű, a süti maga pedig omlós, nem fujtós - viszont kalóriagazdag.
Cukkinis-zabpelyhes kevert süti csokival (recept lejjebb)
No de mitől lehet egy süti könnyedebb? Mitől lesz omlós és puha úgy, hogy nem a zsiradék teszi azzá? A titok a rostokban és víztartalomban gazdag zöldségekben és gyümölcsökben rejlik, persze - süteményekről lévén szó - a semleges vagy édesebb ízűekre számíthatunk csak, de ezek egészen tetemes részét kitehetik majd a tésztának úgy, hogy jelenlétük fel sem tűnik a kisült süteményben. Bizony!
A répatortát nem kell bemutatni, már elég jó hírneve van a sütemények között. De ugyanígy almát, céklát, cukkinit vagy banánt is adhatunk a kevert tésztához, hogy aztán őzgerincformában gyümölcskenyér legyen belőle, vagy személyes adagokként muffinokat süssünk, de akár tortaformát vagy egy egyszerű tepsit is használhatunk.
Almás kevert sütik
Lédús, olcsó, mindig beszerezhető - és édes is, így a cukorral is spórolhatunk, ha almát reszelünk a tésztába.
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók:
50 dkg kimagozott, hámozott alma
30 dkg kristálycukor
5 dkg mazsola
2 tojás
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
5 dkg durvára vágott dió
Elkészítés: Az almát lereszeljük, majd összekeverjük a kristálycukorral, és kicsit pihenni hagyjuk.
Utána a mazsolát is beletesszük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sütőport és a durvára vágott diót. Az egészet jól összedolgozzuk, majd vajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük.
Előmelegített sütőben körülbelül 40 percig sütjük.
Almás bögrés kevert sütemény
Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:
17 dkg margarin
3 db tojás
1 és 1/2 bögre kristálycukor (1 bögre = 250 ml)
1 és 1/2 bögre liszt
1/2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet só
3 db közepes alma vékony szeletekre vágva
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a margarinnal habosra keverjük, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a sót. Óvatosan belekeverjük a nem túl vékonyra szeletelt almát.
Sütőpapírral bélelt tepsiben világosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Kevert sütik cukkinivel
A cukkini semleges ízű, lédús, szinte kalória sincs benne, rém egyszerű dolgozni vele - és teljesen eltűnik a tésztában. A legjobb alapanyagok egyike!
Cukkinis-zabpelyhes süti csokival
Hozzávalók 1 kenyérformához:
20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db egész tojás
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
10 dkg cukkini
5 dkg zabpehely
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés: A szobahőmérsékletű vajat géppel habosra keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat fokozatosan hozzáadjuk, folyamatos keverés mellett. A tojásfehérjét lehet külön is habosítani egy csipet sóval, ha valaki még lazább állagot szeretne elérni, és azt a végén keverni a masszába, de ha a tojás egészben kerül bele, akkor sem fog csalódást okozni. Ezután belereszeljük a cukkinit, hozzáadjuk a felaprított csokoládét, és óvatosan elkeverjük. Külön tálba öntjük a lisztet, a sütőport és a zabpelyhet, amit egy kanál segítségével összekeverünk, majd a cukkinis keverékhez adjuk, összeforgatjuk.
Kivajazott, kilisztezett szögletes kenyérformába öntjük, majd előmelegített sütőben, 165°C-on kb. 50 percig sütjük.
Amerikai cukkinikenyér
Hozzávalók:
3 tojás
30 dkg cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna (vagy 1 csomag sütőpor)
2 dl olaj
40 dkg cukkini
35 dkg rétesliszt
10 dkg dió
10 dkg mazsola
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
kevés vaj
Elkészítés: A tojásokat kikeverjük a cukorral, a szódabikarbónával (vagy sütőporral) és az olajjal. Utána hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt cukkinit, végül a rétesliszttel elkevert diót és mazsolát. Fahéjjal ízesítjük, és alaposan kikent püspökkenyérformába töltjük. Ez a mennyiség két formára is elegendő.
Forró sütőbe tolva 10 percig erős-, majd letakarva takaréklángon tűpróbáig sütjük (kb. 1 óra).
Deszkára kiborítva hűtjük, és csak utána szeleteljük.
Céklás süti? Na neee!
De! Határozott de! A céklával kicsit mostohán bánunk, pedig az egyik legolcsóbb téli zöldségünk, nyersen is nagyon finom, leves is készülhet belőle, sütve pedig kifejezetten isteni. És mivel alapvetően édes, sütiben is nagyon jól megállja a helyét.
Céklás-csokis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
11 dkg cukor
2 tojás
0,75 dl olaj
1,5 dl natúr joghurt
25 dkg fehér tönkölyliszt
1 csomag sütőpor
2 púpos evőkanál kakaó
10 dkg étcsokoládé pasztilla vagy táblás étcsokoládé
5 dkg tejcsokoládé pasztilla vagy táblás tejcsokoládé
5 dkg 61%-os csokoládé
7 dkg sült cékla
Elkészítés: A céklát felszeleteljük, majd az olajjal, a cukorral, a tojással és joghurttal turmixgépbe tesszük. Alaposan összeturmixoljuk. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor és kakaó) egy tálba kimérjük, átszitáljuk, és összekeverjük a nedves hozzávalókkal. Végül hozzáadjuk a csokipasztillákat és az összetördelt csokit.
Belekanalazzuk a muffinsütő mélyedéseibe. 180 fokon 15 percig sütjük (tűpróba).
Céklás brownie
Hozzávalók:
12,5 dkg főtt cékla
12,5 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
fél kávéskanál sütőpor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg darált mandula
2 tojás
fél kávéskanál vanília-kivonat
Elkészítés: A főtt céklát meghámozzuk és pürésítjük.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a vajjal együtt, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat, végül belekeverjük a céklapürét és a többi hozzávalót is.
Kivajazott formába öntjük, és 25-30 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Langyosan tálaljuk.
Jépa? Jöhet! :)
Réges-régen, valamikor a múlt században, a napköziben néha kaptunk uzsonnára kandírozott répát, vagyis ilyen fura kis narancs kukackákat, édesek voltak, jellegtelenek, de szerettük. Na, már akkor is készült desszert belőle, talán mert igen olcsó alapanyag. De egészséges és lédús is a répa, úgyhogy rehabilitáljuk, meg a répatorta is bizonyított már eleget. :)
Diós-répás szelet
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa
12,5 dkg durvára vágott dió
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
1 teáskanál fahéj
12,5 dkg barna cukor
2 db tojás
1,5 dl napraforgó olaj
Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk, és durva reszelőn lereszeljük. A lisztet a szódabikarbónával, a cukorral és a fahéjjal összekeverjük. A tojást csipetnyi sóval habosra felverjük, lassan belecsurgatjuk az olajat, hozzáadjuk a diót, a sárgarépát és a lisztes keveréket.
A masszát kivajazott kisebb tepsibe öntjük, 160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük. 16 formás szelet lesz belőle.
Répatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg rétesliszt (sima is jó)
3 tojás
25-30 dkg reszelt sárgarépa
1,5 dl napraforgó olaj
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
kis fahéj
1 csomag sütőpor
A mázhoz:
10 dkg porcukor
2 evőkanál vaj
2 tojásfehérje
kis citromlé
Elkészítés: A cukrot kikavarjuk a tojássárgákkal és az olajjal. Hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Alaposan összekavarjuk. Kis fahéjjal vagy citromhéjjal ízesítjük. A tojásfehérjékből habot verünk. Óvatosan a masszához forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben sütjük.
A máz hozzávalóit méz sűrűségűre kavarjuk, és a kihűlt tortát bevonjuk vele.
A csoffadt banán megmentése
Minden háztartásban előfordul, hogy elfárad a banán, megbarnul, elpuhul, igaz, hogy finom édes, de mégsem étvágygerjesztő. Ne dobjuk ki, mert a sütivel csodákat tesz. :)
Banánkenyér
Hozzávalók 2 őzgerincformához:
40 dkg finomliszt
30 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
25 dkg sütőmargarin
4 tojás
2 csipet só
1 rumaroma
4 érett banán
1 citrom leve
mazsola ízlés szerint
2 marék kandírozott narancshéj apróra vágva
Elkészítés: A vajat a sóval és a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat, a pépes banánokat és a többi hozzávalót, simára keverem. Kikent, lisztezett őzgerincformába öntöm. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm. Amikor megsültek, kiveszem a formából, és porcukorral meghintem.
Banános (vagy répás) muffin
Hozzávalók 24 darabhoz:
1,5 pohár kristálycukor
3 db tojás
3/4 pohár olaj
1,5 pohár banánpüré (vagy reszelt sárgarépa)
3,5 pohár liszt
2 csapott kávéskanál sütőpor
2 csapott kávéskanál szódabikarbóna
1 pohár savanyú tej
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé tortabevonó
1 evőkanál olaj
mandulaszirom
Elkészítés: Egy tálban a cukrot a tojásokkal elkeverjük, lassanként hozzáadjuk az étolajat és a banánpürét (vagy sárgarépát).
Egy külön tálban kikeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával. Ezután a savanyú tejet (ha nincs otthon, friss tejbe pici ecetet teszünk) és a lisztet felváltva öntögetve hozzákeverjük a tojásos masszához úgy, hogy a liszttel fejezzük be az összekeverést. Nagyon fontos, hogy a tésztát nem szabad robotgéppel készíteni, csak fakanállal kell keverni, azzal is csak éppen hogy.
Muffinformába téve, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük. (Sütőpapírral bélelt tepsibe öntve is süthetjük.)
A muffinok tetejét csokoládémázzal vonjuk be, végül díszíthetjük vágott mandulával.
Forrás: Mindmegette.hu -- Desszert |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-07-11 22:33:52, szombat
|
|
|
Pités meggy és piskótás barack - így lesz tökéletes a gyümölcsös sütemény!
A nyári gyümölcsválasztékból rengeteg szuper sütemény készíthető. A klasszikus, nagymamától tanult fogások mellett sokféle új vagy újnak tűnő tippek és trükkök is segítségünkre lehetnek, hogy egyszerű, de finom édességeket alkothassunk.
A gyümölcsös sütemények esetében a legfontosabb szabály: a gyümölcs a lényeg. A meggyes pite akkor jó, ha már inkább pités meggyről beszélhetünk, a különféle gyümölcsöknek engedjük meg, hogy uralják a fogásokat, utánozhatatlan ízükkel elvarázsoljanak minket, s a tészta csak ennek a kereteként szolgáljon.
A gyümölcsös sütemények esetében jó hír, hogy a nap érlelte gyümölcsökhöz kevesebb cukrot kell adni, így nem csak finomabb, de egészségesebb is lesz a társainál. Az érett gyümölcsök gazdag ízvilággal bírnak, amit kevés fűszerrel tovább mélyíthetünk. A fűszereket adhatjuk a gyümölcshöz, de akár a tésztához, a gyümölcs mellé kerülő krémeket is fűszerezhetjük.
A klasszikus desszertfűszereken túl (vanília, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom, fahéj), ezekhez a finomságokhoz nyugodtan adhatunk zöld fűszereket. Jó választás lehet a bazsalikom, a menta, citromfű, citromos kakukkfű, a különféle ízesített menták (epermenta, citrommenta, csokoládés menta, banánmenta).
A gyümölcsök édesítéséhez a cukor mellett kipróbálhatjuk a mézet, a különböző szirupokat (agave-, rizs- vagy datolyaszirup) vagy adhatunk hozzájuk nyírfacukort, steviát is.
Omlós tésztás gyümölcsösök
Az omlós tészta elkészítése igényel némi gyakorlatot, meg kell tanulni, hogy a vajból és lisztből készített morzsalékból miként is válik majd jól nyújtható tészta.
Sokat segíthet a kezdő háziasszonyoknak, ha a receptben szereplő víz mennyiségét tejfölre cserélik le. A tejföltől a tészta ruganyossá válik, nyújtáskor nem szakad, sokkal könnyebb vele dolgozni.
Az omlós tészta esetében veszélyt jelenthet még, hogy a tésztát eláztatja a gyümölcs, pontosabban a gyümölcs leve. Ez jól kiküszöbölhető, ha valamilyen vékony réteg krém vagy morzsa kerül a tésztára.
A krémnél fontos a gyorsaság, hogy ne az áztassa el a tésztát, a morzsa viszont biztos befutó. A gyümölcs alá kerülhet zsemlemorzsa, összetört keksz, de a helyzet búzadarával is megoldható.
Az omlós tésztás pite lehet klasszikus, alul-felül tészta, de készíthetünk belőle akár galettet is, amely tulajdonképp egy hatalmas omlós tésztás palacsinta, aminek a közepére halmozzuk a hozzávalókat és a szélét felhatjuk, hogy a töltelék a helyén maradjon.
Az is megoldás, ha csak a ,,sütemény" tetejére kerül tészta, avagy a fűszeres gyümölcsös ragut tálba téve egy réteg omlós tésztával fedjük be sütés előtt, így az aromák, a gőzök megőrződnek sütés közben, s a végére minden adag gyümölcshöz jut egy darabka forró, ropogós tészta is. Sőt, ha a morzsát nem gyúrjuk tésztává, csak rászórjuk a tepsibe halmozott, fűszerezett, édesített gyümölcsre, akkor máris kész az angolok egyik kedvence, a crumble.
Piskóta alapú gyümölcsös sütik
A piskóta alapú tészta szintén klasszikusnak számít. A tészta itt a tojásoknak köszönheti tartalmát, tartását. Ha szeretnénk, hogy ne száradjon ki hamar a tésztánk, akkor egy kevés zsiradékot is adhatunk hozzá. Egy kevés vaj/margarin a cukorral kikeverve pont megadja azt a nedvességtartalmat, amire szükség van az ilyen típusú tésztáknál. A piskótával készített gyümölcsös finomságok mutatósak lehetnek, például a gyümölcsös tejszínkrémmel töltött rolád vagy a lekvárral, friss gyümölccsel, tejszínhabbal rétegzett torta.
Kevert tésztás sütemények
A leggyorsabb, legmegbízhatóbb gyümölcsös sütemények közé tartozik a kevert tésztás gyümölcsösök köre. A kevert tészta lényege, hogy a benne lévő zsiradéknak köszönhetően tovább eláll, a sütőpor biztonsággal megtartja a gyümölccsel alaposan megterhelt tésztát. Az egyensúlytésztát nagyon klasszul variálhatjuk.
A tésztába keverhetünk egy kevés alkoholt, amelynek alkoholtartalma a sütés során elpárolog, s eközben finoman megemeli a tésztát. Egyszóval, ha valamilyen tésztánál alkohollal találkozunk a receptben, akkor nem jó megoldás aromákra cserélni az alkoholt, mert pont azt a funkciót nem tölti be, ami miatt szükség lenne rá.
A kevert tésztába tehetünk különféle reszelt zöldségeket, amelyeknek köszönhetően csökkenthető a hozzáadott zsiradék és cukor mennyisége. A tésztába kerülhet reszelt cukkini, reszelt répa vagy épp főtt, turmixolt cékla is.
Az omlós tésztáknál említett látszat-sütemény mellett a kevert tésztás vonalon is van egy igazi adu ász, a cobbler. Itt csak rá kell kanalazni a tésztát a befűszerezett (alkohollal is operálhatunk) gyümölcsre és már mehet is a sütőbe. Nem a legesztétikusabb sütemény, ellenben finom és valóban gyorsan megvan.
A kevert tésztás gyümölcsös finomságokat egyszemélyes adagokba is lesüthetjük, ha a tésztát muffinformákba kanalazzuk, majd ezt megszórjuk gyümölcsökkel.
Kelt tésztás gyümölcsös
A kelt tésztákkal ritkábban dolgozunk az évnek ebben a szakaszában. A lekvárral töltött bukta ugyan ott figyel a listán, de a friss gyümölcsöknél már nem olyan gyakori a kelt tésztás alap. A kenyérlángos, a pizzatészta jó választás lehet, erre már csak egy kevés édesített, fűszerezett mascarpone vagy tejföl kell és nagyobb mennyiségű friss idénygyümölcs.
Rétes, a klasszikus
A rétes szintén jó lehetőség a gyümölcsök süteménybe komponálására. Ehhez a desszerthez nem feltétlen kell magunknak nyújtani a tésztát, bár egyszer ezt is érdemes kipróbálni, hatalmas élmény (főleg ha sikerül). A bolti tésztánál fontos szempont, hogy zsiradékkal alaposan megkenjünk minden egyes réteget, így lesz kellően roppanós, élvezetesen morzsálós a tészta.
A rétesnél az is fontos, hogy a gyümölcs felesleges nedvességét valami felszívja, itt is jók az omlós tésztáknál bemutatott praktikák, de akár kalácsmaradékkal, zsemlével is összekeverhetjük a gyümölcsöt. A gyümölcsös réteshez jól áll egy hűvös mártás, ami lehet gyümölcsvelőből készített szósz vagy akár egy kis vaníliakrém, esetleg egy gombócnyi fagylalt. Fagylattal kiegészíthető a crumble vagy a cobbler is.
Leveles tésztás gyümölcsösök
A levesles tészta a lehető leggyorsabb megoldást kínálja. A friss, hűtőpultban lévő példányokat (nem a fagyasztósok) csak ki kell tekerni meg kell pakolni és már mehet is a sütőbe. Egy picit bonyolultabb megoldás, ha a tésztalapot két tepsi közé szorítva sütjük meg, majd gyümölcsökkel, gyümölcsökkel kevert krémekkel töltjük meg, így tulajdonképp egyfajta krémes, azaz millefeuille-t kapunk.
Gyümölcsözön habcsókra komponálva
A nyári gyümölcsös sütemények esetében nem hagyható ki az újzéladni születésű pavolva sem, amelyet egy helyi cukrász álmodott meg a kontinensre érkező balerinának. Bár a sütemény kalóriatartalma nem kifejezetten csekély, ellenben a gyümölcsszezonban tökéletes és mutatós zárása bármilyen családi ebédnek, baráti grillezésnek. Az óriási habcsókot tejszínhabbal érdemes megkoronázni, majd rengeteg (szó szerint rengeteg) piros, bogyós gyümölccsel megpakolni.
Tejes pite
A tejes pite szintén a kezdőknek való, elronthatatlan, de ellenállhatatlan sütemény. Az alapja egy nagy adag palacsintatészta, amivel egy nagy tál vagy tepsi gyümölcsöt nyakon öntünk. A variációk sora végtelen és mindenki rajong érte.
MME
Forrás: Mindmegette.hu -- Desszert |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-07-11 22:23:20, szombat
|
|
|
Burgonyaragu rókagombával
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
1 csokor újhagyma
40 dkg rókagomba
2 evőkanál olaj
só
bors
3-4 evőkanál fehérbor
3 dl zöldséglé
1-2 kávéskanál étkezési keményítő
1,5 dl tejföl
1-2 kávéskanál citromlé
Elkészítés:
A burgonyát hosszában hatfelé vágjuk, az újhagymát fölszeleteljük. A gombát mosás után konyharuhán szárítjuk. A gombát magas hőfokon az olajban 3-4 percig sütjük. Sóval, borssal fűszerezzük, és kivesszük a serpenyőből. A sütőolajhoz adjuk a fehérbort, 1-2 percig főzzük, majd felöntjük a zöldséglével. Felforraljuk, és a burgonyát hozzáadjuk. Közepes hőfokon 12 percig pároljuk. Levesszük a fedőt, és hozzáadjuk a gombát meg a hagymát. Belekeverjük az étkezési keményítőt, a tejfölt, még egyszer fölforraljuk, sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
Megjegyzés:
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1099 kJ/263 kcal
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-07-11 22:21:53, szombat
|
|
|
Roston sült töltött paradicsom
Hozzávalók:
8 kemény paradicsom
só
bors
4 szelet sonka
10 dkg emmentáli sajt
1-3 evőkanál túró
1 tojás sárgája
1/2 csokor bazsalikom
olaj a kenéshez
Elkészítés:
A paradicsomok szárcsonkját eltávolitjuk, kalapját éles késsel levágjuk és félretesszük, belsejét kikaparjuk, a megmaradt paradicsomot sózzuk, borsozzuk, húsát finomra vágjuk. A sonkát csíkokra vágjuk, az emmentálit lereszeljük, a bazsalikomot durvára aprítjuk. A túrót összekeverjük a tojássargával, sóval, borssal, majd a paradicsom húsával, a sonkával, a sajttal és a bazsalikommal. A masszát a paradicsomokba töltjük, visszatesszük a tetejére a kalapkát. A paradicsomokat bekenjük olajjal, rostélyon kb. 20 percig sütjük, míg puha lesz és héja kissé megbarnul.
Megjegyzés:
A receptet Takács Elvira küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-07-11 22:20:41, szombat
|
|
|
Mandulás-meggyes csokitorta
Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojás
8 evőkanál porcukor
1 dl víz
3 evőkanál finomliszt
4 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál kakaó
A krémhez:
1 csomag csokoládés puding
2 evőkanál finomliszt
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál cukor
5 dl tej
3 evőkanál kakaó
5 dkg csokoládé (csokidarabok)
1 db rumaroma
25 dkg margarin
20 dkg magozott meggy
1 db mandulaaroma
A díszítéshez:
marcipán
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk (a sárgáját nagyobb edénybe tesszük), a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, habverővel kb. 8-10 perc alatt felverjük, kb. a 4. percnél hozzáöntjük a vizet. A liszteket, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük egy tálban, majd kb. a felét hozzáadjuk a sárgájához, lassan elkeverjük a habverővel, végül hozzáadjuk a maradék lisztkeveréket, csomómentesre elkeverjük. Ha szükséges, akkor még mehet hozzá 1 dl víz, ha nagyon kemény a massza. A tojásfehérjét a habverő legnagyobb fokán kemény habbá verjük, majd lassan, fakanállal összevegyítjük a tésztával, vigyázva arra, hogy ne törjük a habot nagyon össze. A kívánt tortaformának az alját kivajazzuk, sütőpapírt vágunk a forma aljára, majd belerakjuk a papírt. Beleöntjük a formába a masszát, szép simára eligazgatjuk a tetejét. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből, 20 percig hűlni hagyjuk, majd körbevágjuk a széleinél, ráborítjuk egy tálcára és félbevágjuk.
A krémhez a pudingport összekeverjük a liszttel, a cukorral és a kakaóval, majd elkeverjük kevés tejjel, majd a maradék tejjel megfőzzük, mint a pudingot szoktuk. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a csokidarabokat és a rumot, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt a krém, a margarint beledaraboljuk (célszerű a margarint már legalább 5 órával előtte kivenni a hűtőből, hogy puha legyen) a krémbe, majd habverővel habosra, krémesre keverjük. A mandulaaromát ráöntjük a meggyre, állni hagyjuk (az sem baj, ha előtte este már elkészítjük), majd hozzákeverjük a kémhez. Miután kész a krém, mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen (kb. 30 percre).
A piskóta tetejét levesszük, az alsó részre ráhalmozzuk, az összes krémet, szétterítjük a piskótán, hogy egyenletes és sima legyen. Rátesszük a tetejét. A tortát marcipánnal bevonjuk és díszítjük.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Jáger Zsuzsa küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-07-11 22:18:21, szombat
|
|
|
Olajos-ecetes sült paprika
Hozzávalók:
8 db fehérhúsú paprika
1 dl extra szűz olívaolaj
1 csokor petrezselyemzöld
2-3 szál újhagyma zöldje
só
cukor
ecet
víz
Elkészítés:
A paprikákat alaposan átmosom, papírtörlőn teljesen leszárítom. Amíg szárad, a petrezselyem zöldjét ledarálom, az újhagyma zöldjét vékonyra karikázom.
A paprikákat a tűzhely legnagyobb platniján (én gáztűzhelyen, gázelosztót használva) folyamatosan forgatva nagyon lassú tűzön barnulásig sütöm. A tűzről levéve hideg víz alá tartom, héját lehúzom, félreteszem hűlni.
Amíg paprikáim hűsölnek, elkészítem a salátaöntetet. Vízből, csipet sóval, ízlés szerint cukorral és ecettel hagyományos salátalevet keverek. Ha kész, beleadom az olívaolajat, a ledarált petrezselyemzöldet, valamint a felkarikázott újhagymaszárat.
Amikor a paprikák kellően kihűltek, belehelyezem őket a salátaöntetbe, tálalásig hagyom a hűtőben összeérni.
Grillezett, sült húsok mellé adom kísérőnek, általában más köretet nem használok, inkább friss, ropogós kenyér jár hozzá.
Megjegyzés:
Mi szeretjük az erős ízeket, ezért nálunk általában bogyiszlói paprika az alapanyag, de természetesen a sima tölteni való paprikából is készíthetjük. Sok más, hasonló recepttel ellentétben én nem veszem ki a paprika csumáját, azzal együtt kerül az asztalra.
Minél tovább érik össze a hűtőben, annál ízletesebb lesz, ezért érdemes előző este vagy korareggel elkészíteni.
Jó étvágyat hozzá!
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2015-07-11 22:16:48, szombat
|
|
|
Csíkszeredai flekken
Hozzávalók:
8 szép szelet, ujjnyi vastag, kicsontozott sertéstarja
1 szelet füstölt szalonna
1 evőkanál mustár
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
őrölt borókabogyó
só
őrölt feketebors
Elkészítés:
A húst 1 nappal előbb előkészítem. Az olajból mustárral, törött borssal, az őrölt borókabogyóval és a zúzott fokhagymával összekeverve pácot készítek, mellyel megkenem a hússzeletek mindkét oldalát. Az így megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakom, és jó szorosan alufóliába csomagolom. Az étel készítéséig hűtőszekrénybe teszem.
A parázs fölé tett rostélyt a szalonnadarabbal többször egymás után alaposan átdörzsölöm. A hússzeleteket kicsomagolom a fóliából, sózom, borsozom, majd az átforrósodott rostélyra rakom, mindkét felét megsütöm, ha kell, pici olajjal megkenegetem sütés közben.
Friss kenyérrel és salátával tálalom. Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy a hagymás paradicsomsaláta.
Megjegyzés:
A flekken kizárólag sertéstarjából készíthető, mert az izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a hús roston sütés közben kiszáradjon. Mire a hús átsül, addigra a zsír kisül belőle, tehát nem nagyon hizlal. Persze így sem kimondottan fogyókúrás étel!
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-07-11 22:15:27, szombat
|
|
|
Sajtleves sörös sült kenyérrel
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
8 evőkanál vaj
6 evőkanál liszt
1 liter sűrű húsleves /készülhet r darab erőleveskockából is/
4 dl tejszín
10 dkg ömlesztetett sajt
20 dkg reszelt emmentáli sajt
só
őrölt fehérbors
reszelt szerecsendió
A levesbetéthez:
fél csokor petrezselyemzöld
8 szelet fehérkenyér
8 evőkanál világos sör
10 dkg vaj
Elkészítés:
1.) A hagymákat finomra aprítjuk. A vajat felforrósítjuk, és lassú tűzön üvegesre pároljuk benne a hagymákat. Hozzászitáljuk a lisztet, kicsit megfuttatjuk benne, de nem hagyjuk megbarnulni.
2.) Állandó keverés mellett lassan hozzáöntjük a levest, és 5-10 percig főzzük. A levest átszűrjük egy másik fazékba, és újra felforraljuk. Forrás után csökkentjük a lángot, majd belekeverjük a tejszínt a levesbe. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
3.) Hozzáadjuk a reszelt és ömlesztett sajtokat, felforraljuk, majd ismét csökkentjük a lángot.
4.) A levesbetéthez a petrezselymet megmossuk és finomra metéljük. Fehérkenyérből pogácsaszaggatóval kerek szeletkéket vágunk ki, és meglocsoljuk sörrel.
5.) Serpenyőben a forró vajon aranybarnára sütjük a pogácsák mindkét oldalát.
6.) Előmelegített tányérokban tálaljuk a levest, rajta a pogácsákkal, amelyeket megszórunk petrezselyemmel.
Megjegyzés:
A sörös kenyér helyett gyerekeknek adjunk hozzá pirított, olívás kifli karikákat.
A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2015-07-11 21:10:05, szombat
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
További jó estét!
és
|
|
|
0 komment
, kategória: Hétvégét |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2015. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
344 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 848
- e Hét: 5362
- e Hónap: 10400
- e Év: 140107
|
|
|