Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Nem lehet nem imádni! Mindent a káposztáról
  2015-07-12 22:57:14, vasárnap
 
  Nem lehet nem imádni! Mindent a káposztáról

Egészséges, ízletes és változatos módon elkészíthető - egyél belőle annyit, amennyit csak bírsz!

Paradicsomos káposzta, töltött káposzta, savanyú káposzta, káposztaleves: sokan szeretjük ezt a zöldséget, amely nemcsak rendkívül ízletes, hanem kimondottan egészséges is!

Ezért szeretjük!

A káposztafélék családjának itthon a lila, a fejes és a kelkáposzta a legkedveltebb tagjai. Pedig ide tartozik a kínai kel, a kelbimbó, sőt, még a karfiol is! Gondoltad volna, hogy már több mint 500 éve termesztik? Nem csoda, hogy régóta az egyik legkedveltebb zöldségféle. Az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása: remek vízhajtó, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, de az immunrendszert is erősíti.

Lila káposzta

Általában párolva fogyasztjuk. Igazán könnyű elkészíteni: fonnyassz hagymát olajon, majd dobd az edénybe a felcsíkozott káposztát. Locsold meg egy pici ecettel, adj hozzá 1-1 csipet cukrot és köménymagot. Fele-fele arányban öntsd fel vízzel és vörösborral, majd fedő alatt, közepes lángon párold puhára. Úgy is finom, ha megpirítod, majd nyakon öntöd joghurt és tejföl keverékével!






A kelkáposzta

Fodros leveleiről azonnal felismerhető. Kiváló vitaminforrás, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Sokan kedvelik a belőle készített főzeléket, de a húslevesnek is kellemes ízt ad, dobj hát bele néhány levelet! Húsok vagy halak mellé remek köretet készíthetsz belőle úgy, hogy vörös- és fokhagymával együtt olajon megpárolod, sózod, borsozod, köménymaggal ízesíted, majd a tűzről levéve felöntöd egy kevés tejszínnel.
Ahány ház...

A magyar konyha egyik jellegzetes étele a töltött káposzta. Mint a legtöbb recept esetében, ennél is eltérő szokásokkal találkozhatunk: egyesek kukoricadarával helyettesítik a rizst, mások savanyú káposztával bélelik ki a fazék alját főzés előtt, megint mások szalonnával és kolbásszal egészítik ki ezt a réteget. Egyesek csak sertéshúsból készítik, de vannak, akik, marha-, a reformkonyha hívei pedig pulykahússal varázsolnak finom fogást belőle.

Top 5 méregtelenítő zöldség
A következő zöldségek minden bizonnyal segítenek majd abban, hogy megszabadítsák a tested a lerakódott káros anyagoktól!

- káposzta
- szárzeller
- hagyma
- uborka
- cékla

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Zöldség
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zöldbabpörkölt III.
  2015-07-12 22:48:22, vasárnap
 
  Zöldbabpörkölt III.

Hozzávalók:

50 dkg tisztított zöldbab
1 nagyobb fej hagyma
1 dl olaj
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom

őrölt bors
pirospaprika

Elkészítés:

A megtisztított zöldbabot feldarabolom, vízbe áztatom, a hagymát apróra vágom, a paprikát és a paradicsomot felkockázom.

Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom és üvegesre dinsztelem a hagymát. Amikor megpuhult, mehet rá a paprika és a paradicsom. Sózom, borsozom, zsírjára pirítom, majd felengedem vízzel, beleadom a leszűrt zöldbabot, meghintem pirospaprikával és készre főzöm.

Tálaláskor, aki kedveli, tejföllel ízesítheti.

Megjegyzés:

Alapvetően vegás étel, tálalhatjuk galuskával, főtt tésztával. Adhatunk hozzá szója- vagy zöldségfasírtot, de főtt vagy tükörtojást is, esetleg egy szelet rántott sajtot.

Húsevőknek feltétként egy szelet sült vagy rántott húst, esetleg fasírozottat ajánlok mellé.

Akár így, akár úgy, jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Könnyű joghurttorta tészta nélkül
  2015-07-12 22:47:10, vasárnap
 
  Könnyű joghurttorta tészta nélkül

Hozzávalók:

3 dl tejszín
1 kis és 1 nagy pohár joghurt (sima vagy gyümölcsös)
1 csomag étkezési zselatin
kb. 4 kanál cukor (ízlés szerint)
1-2 csomag vaníliás cukor
gyümölcsök: alma, banán, szamóca, ananász (ami épp otthon van, bármi jó)

Elkészítés:

A zselatint pici langyos vízben használati utasítás szerint feloldjuk, de forralni nem szabad! A joghurtokat, a cukrokat és a feloldott zselatint összemelegítjük, majd kihűtjük (közben néha megkeverjük a zselatin miatt). A tejszínt felverjük, és ha a joghurtos keverék már kihűlt, óvatosan hozzátesszük a felvert tejszínt, majd a falatokra vágott gyümölcsöket. Az egészet hűtőbe tesszük pár órára, míg megdermed.

Megjegyzés:

Egyszerű, mégis finom, és nagyon könnyű! Zselatinból nem muszáj az egész zacskó, de ha keveset teszel bele, akkor meg nem dermed meg.

A receptet Gonoszbéka küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Darált húsos rakott zöldbab
  2015-07-12 22:45:01, vasárnap
 
  Darált húsos rakott zöldbab

Hozzávalók:

1 kg darált hús
1 csomag előfőzött rizs

bors
pirospaprika
ételízesítő
1 db tojás
3 pohár tejföl
2 üveg zöldbab
1 kis fej vöröshagyma
zsír
kevés víz

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsírban megdinszteljük. Rátesszük a darált húst,
fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és egy kevés pirospaprikával. Fedő alatt jól megpároljuk.

Kifőzzük a tasakos rizst, és leszűrjük.

Egy tepsibe beleöntjük az egyik üveg zöldbabot, a leve nélkül. A megpárolt darált húshoz keverjük a rizst, a tojást és 1 pohár tejfölt. Ráöntjük a bab tetejére, és utána a másik üveg (leve nélkül) zöldbabbal betakarjuk.

Elkeverjük a másik 2 pohár tejfölt és a bab tetejére öntjük, majd forró sütőben körülbelül 30 percig - pirulásig - sütjük.





Megjegyzés:

A receptet Nádudvari Bálintné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zelleres-borsos paradicsomleves hidegen
  2015-07-12 22:42:07, vasárnap
 
  Zelleres-borsos paradicsomleves hidegen

Hozzávalók 4 személyre:

5 dkg póréhagyma
20 dkg szárzeller
3 szál bazsalikom
2 evőkanál olaj
3 dkg liszt
4 dl zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is)
6 dl paradicsom ivólé
A tálaláshoz:
pisztácia
durvára őrölt bors

Elkészítés:


A pórét, a szárzellert megtisztítjuk, nem túl vékony karikákra vágjuk. A bazsalikomot leöblítjük, felaprítjuk.

Felforrósítjuk az olajat, kicsit megpirítjuk benne a lisztet, rátesszük a pórét és a szárzeller felét. Kicsit megpirítjuk, majd beleöntjük a levest és a paradicsomlevet. Sózzuk, bazsalikommal és borssal ízesítjük. Jól kiforraljuk (kb. 15-20 percig), és leszűrjük. Lehűtjük. Tálaláskor a maradék szárzellert a levesbe tesszük, tetejét megszórjuk borssal. Tehetünk a tetejére tisztított, apróra vágott pisztáciát is. Kínáljunk mellé pirítóst vagy sós kétszersültet.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 237 kcal

Megjegyzés:

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat - 2015. július 13 - 19.
  2015-07-12 22:15:46, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2015. július 13 - 19.

Hétfő:

Előétel: Zelleres-borsos paradicsomleves hidegen
Főétel: Darált húsos rakott zöldbab
Desszert: Könnyű joghurttorta tészta nélkül
Vegetáriánus ajánlat: Zöldbabpörkölt III.

Kedd - Kínai konyha:

Előétel: Szecsuáni fűszeres húsos-tésztás leves
Főétel: Bambuszos-gombás csirke
Desszert: Kínai sült édes dió
Vegetáriánus ajánlat: Gombás kínai kel wokban

Szerda:

Előétel: Sonkás csirkeleves tésztával
Főétel: Rakott karfiol angolszalonnával
Desszert: Gyümölcspuding
Vegetáriánus ajánlat: Tejfölös, prézlis karfiol reszelt sajttal

Csütörtök:

Előétel: Egyszerű hideg málnaleves vagy turmix
Főétel: Töltött lúdnyak párolt rizzsel, idénysalálával
Desszert: Meggyes pite
Vegetáriánus ajánlat: Tökfasírt kaporszósszal, párolt rizzsel

Péntek:

Előétel: Tárkonyos zöldségleves
Főétel: Sonkás galuska
Desszert: Sárgadinnye falatok vanília fagylalttal
Vegetáriánus ajánlat: Tojásos nokedli fejes salátával
Szombat:

Reggeli: Padlizsánpüré dióval - hidegen, pirítóssal
Előétel: Tejszínes hagymakrémleves
Főétel: Rántott csirkemáj kukoricás rizzsel, paradicsomsalátával
Desszert: Túrós málnatorta
Vacsora: Füstölt húsos őzlábgomba pirítóssal, száraz vörös borral
Vegetáriánus ajánlat: Rántott tökhasábok kukoricás rizzsel, friss salátával

Vasárnap:

Reggeli: Kalács gyümölcs lekvárral, tejeskávé
Előétel: Gombaleves szaggatott galuskával
Főétel: Házinyúl paprikás galuskával, friss nyári salátával
Desszert: Gyümölcs saláta
Vacsora: Kolbász ködmönben, tormamártással. Hideg sör, jöhet.
Vegetáriánus ajánlat: Kukoricás babsaláta

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik a konyhában blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.