Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Maui – Hawaii újabb paradicsoma
  2015-07-22 23:20:01, szerda
 
  Itt biztosan elviselhetőbb lenne a hőség:













Képek forrása: http://szepkepek.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép képek  
Gyógyít és karcsúsít - igazi csodanövény a paradicsom!
  2015-07-22 23:12:12, szerda
 
  Gyógyít és karcsúsít - igazi csodanövény a paradicsom!

Amellett, hogy finom és számtalan módon elkészíthető, egészségvédő hatásának is köszönheti népszerűségét e piros bogyós gyümölcs.

Annak ellenére, hogy 93-95%-ban vizet tartalmaz, a paradicsom igazi vitaminbomba! Az egyik legfontosabb közülük a C-vitamin, amiből annál több van benne, minél kisebb a bogyó. A paradicsom rengeteg ásványi anyagot, továbbá számos másodlagos növényi anyagot (flavonoidok és fitoszterolok) is tartalmaz.

Ami miatt azonban mindenképpen érdemes fogyasztani, az a húsában, illetve a héjában különösen nagy koncentrációban található likopin. A béta-karotin mellett ez az egyik legjobb antioxidáns, amely óvja az immunrendszert, és véd a tumoros megbetegedésektől. Jó hír, hogy a likopin nemcsak a friss termésben található meg, hanem a paradicsomszószban és -lében is!

A gyümölcsöt természetesen nyersen a legjobb fogyasztani, ám a belőle készült tartósított készítmények is az átlagnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ennek oka, hogy a feldolgozásakor kerülendő a magas hőfok, különben elveszítené szép piros színét.






Óvja a szívet

A paradicsom gazdag forrása a káliumnak és a kalciumnak, továbbá említésre méltó mennyiséget találunk benne magnéziumból, vasból és foszforból. A kálium abban segít, hogy a vérnyomás mértéke optimális maradjon. A B6-vitamin és a folsav kombinációja az agyvérzés és az érelmeszesedés kialakulásának rizikóját csökkenti. A paradicsom segíti a mellékvese és a máj működését is, antioxidáns anyagai pedig gátolják a tumorok kifejlődését.

Frissít, fogyaszt

A paradicsom 100 g-ja a mindössze 22 kcal, 1 g fehérje és 4 g szénhidrát mellett 2 g rostot is tartalmaz. Ezáltal segít a súlyfelesleg ledolgozásában, hiszen telítettségérzetet ad. Ha úgy érzed, felszedtél 1-2 kilót, tarts egy gyors paradicsomdiétát, amelyben szerepelhet paradicsomleves és -ital is.

Védelem a nap ellen

A legújabb kutatások szerint annak, aki sok paradicsomot fogyaszt, a sok napozás ellenére is fitt és egészséges marad a bőre. A kutatók ezt a hatást a likopinnak tulajdonítják, amely fokozza a szervezet az ártalmas UV-sugárzással szembeni védekezőképességét.

Szépítő karikák

Nagyszüleink idejében sokszor tettek a sebekre paradicsomos pakolást, ami segített a gyógyulásban. A szép bőr megőrzésében is fontos szerepe van a piros termésnek. Magas víztartalma révén hidratáló hatású, fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát. Az uborkához hasonlóan ez is halványít, tehát szeplős arcra is javasolható a belőle készült pakolás.

Fontos a helyes tárolás

A friss paradicsom érzékeny a hidegre, ezért ne a hűtőben tárold, hanem szobahőmérsékleten, lehetőleg sötét helyen, például a kamrában. Így az aromája tovább megmarad. Fontos, hogy ne tartsd együtt uborkával, mert a paradicsom által kibocsátott gázok megpuhítják azt! A piros bogyókat 5 napon belül ajánlott fogyasztani, mert fény, a meleg és az oxigén hatására csökken a tápanyagtartalma. Mivel a friss paradicsom sok folyadékot tartalmaz, nem tanácsos lefagyasztani, felengedés után túlságosan puha lesz.

Tudtad?
1. A paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. Származási helye az amerikai kontinens középső és déli része, ahonnan kb. 500 éve jutott el Európába.

2. Az éretlen termés mérgező szolanint tartalmaz. Az anyag fejfájást, rosszullétet és görcsöket okozhat.

3. Még jobb lesz az íze a szoba-hőmérsékletű paradicsomnak, ha tálalás előtt hideg csapvízzel hűtöd le.

4. Ha gyomorproblémáid vannak, a termés savas jellege miatt óvakodj a túlzott fogyasztásától.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Borász pecsenyéje
  2015-07-22 23:06:21, szerda
 
  Borász pecsenyéje

Hozzávalók:

60 dkg sertésszűz

bors
mustár
3 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
2 dl must vagy fehérbor
1 fürt muskotályos szőlő

Elkészítés:

A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük, és legalább 1 órát pihentetjük.

Serpenyőben felforrósítunk kevés olajat, amiben a hússzeletek minden oldalát megpirítjuk, aláöntjük a mustot /bort/, fedővel letakarjuk, mérsékelt tűzön puhára pároljuk, gyakran forgatva és locsolgatva. Végül hozzáadjuk a szőlőszemeket és a vajat.

Vajas burgonyával, párolt zöldséggel, pirított burgonyával tálaljuk a hússzeleteket, a pecsenyelével gazdagon meglocsolva, szőlővel, esetleg körtével díszítve.





Megjegyzés:

Elkészíthető sertéskarajjal, sertéscombbal, csirkemájjal.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gyümölcsrizs II.
  2015-07-22 23:02:36, szerda
 
  Gyümölcsrizs II.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg rizs
1 rúd vanília
1 l tej
2 dl tejszín
15 dkg cukor
50 dkg gyümölcs (idény szerint vagy befőtt)
kb. 2 dl kompótlé vagy szőlőlé

Elkészítés:

A rizst a rizsfelfújtnál leírtak szerint megfőzzük, kihűtjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot és jól összekeverjük. A gyümölcsöt megmossuk, leszárítjuk, ha magos kimagozzuk, ha nagyobb, kisebb kockákra vágjuk. A konzervet lecsepegtetjük, a levét felfogjuk. A gyümölcsöket a rizshez keverjük, és annyi gyümölcslével lazítjuk, hogy lágy masszát kapjunk. Dobozba tesszük, és a kirándulásig a hűtőben tartjuk.





Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 772 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kelbimbós tészta wokban
  2015-07-22 22:59:37, szerda
 
  Kelbimbós tészta wokban

Hozzávalók:

50 dkg kelbimbó
4 db vékonyabb sárgarépa
2 db vöröshagyma
1 db kápia vagy piros kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
25 dkg wok tészta
2-3 evőkanál olívaolaj
szójaszósz

curry por
kínai vagy wok fűszerkeverék
2-3 dl víz

Elkészítés:

1. Megtisztítjuk a zöldségeket, a kelbimbót félbe, a sárgarépát karikára, a paprikát csíkokra, a vöröshagymát nagy, a fokhagymát apró kockákra vágjuk.

2. A wokot felmelegítjük, majd a forró wokba olajat öntünk (oldaláról csurogjon a közepe felé, így befedve az egész edényt).

3. Betesszük az edénybe a zöldségeket, először a felezett kelbimbókat, majd a répát és a hagymákat, kissé pirítjuk, majd utolsóként a paprika következik.

4. Amikor fogkemények a zöldségek, felöntjük a vízzel, majd beletesszük a wok tésztát (szárazon).

5. Összefőzzük, amíg a tészta is fogkeményre puhul.





Megjegyzés:

Ha kevés a víz a tésztához, tehetünk még hozzá.
Ha nem áll rendelkezésre wok tészta, főzzünk ki tetszőleges tésztát fogkeményre, és úgy tegyük a zöldségekhez.
Vöröshagyma helyett lilahagyma is használható, illik hozzá a chili is.
Ha rendelkezésre áll ázsiai fűszerezésű mártás, azt is lehet a tésztához tenni.

A receptet és a fotót Receptmuves küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sárgarépaleves dióval
  2015-07-22 22:57:32, szerda
 
  Sárgarépaleves dióval

Hozzávalók:

80 dkg sárgarépa, 5 dkg dió, 5 dkg margarin, só

Elkészítés:

A megtisztított sárgarépát lereszeljük, kevés margarinban gyorsan megpároljuk, sózzuk, vízzel felöntjük és puhára főzzük. A megpuhult répát leturmixoljuk vagy szitán áttörjük. A levest a pürésített répával sűrítjük és tálalás előtt a tetejére vagdalt diót szórunk.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Finomfőzelék
  2015-07-22 22:40:44, szerda
 
  Finomfőzelék

Hozzávalók:

30 dkg zöldborsó
30 dkg répa
30 dkg friss karalábé

petrezselyem
kevés cukor
bors
szódabikarbóna
A besamelhez:
6-8 dkg vaj
4-5 evőkanál liszt
tej
ételízesítő


Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis hasábokra vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk egy lábasban, megforgatjuk benne az összevágott petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, egy késhegynyi szódabikarbónát és megforgatjuk. Kb 1 pohár vizet öntünk rá, és fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Megsózzuk, és ha nagyon elfőtt a víz, pótoljuk annyira, hogy épp ellepje a zöldségeket, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Ezalatt elkészítjük a besamelt egy kis lábasban. Felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig melegítjük. Felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Krémes állagú, tejfölszerű masszát kell kapnunk. A besamelt a zöldségekre öntjük, jól elkeverjük, és készre főzzük néhány perc alatt. Ételízesítővel ízesítjük, és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Egybesült sertéscombbal (vagy bármi mással :-o) tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Vegyes koktél ribizlivel
  2015-07-22 22:38:57, szerda
 
  Vegyes koktél ribizlivel

Hozzávalók:

2 cl citromlé
narancslé
almalé
málnalé
5 cl feketeribizli-lé
szódavíz vagy ásványvíz
díszítéshez friss ribizli fürt

Elkészítés:

A gyümölcsleveket keverjük ki, töltsük fel szódával, pohár szélét díszítsük
ribizlivel.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Finomfőzelék bundás hússal
  2015-07-22 22:37:45, szerda
 
  Finomfőzelék bundás hússal

Hozzávalók:

40 dkg zöldborsó
40 dkg sárgarépa
olaj
cukor

liszt
1 tojás
30 dkg sertéshús (vagy csirkecomb, szárny stb.)

Elkészítés:

A zöldségeket olajon picit megpároljuk, kevés vízzel felöntve puhára főzzük. Olajon megpirítunk kb. 4-5 kanál lisztet, hideg vízzel felöntjük. Folyamatos kevergetés mellett a főzelékalaphoz öntjük, és újra felforraljuk.

A bundához a tojást kikeverjük annyi lisztel és hideg vízzel, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ebben forgatjuk meg a besózott húsokat, és forró olajban kisütjük mindkét oldalát.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Krumpligombócleves II.
  2015-07-22 22:35:54, szerda
 
  Krumpligombócleves II.

Hozzávalók:

2 x 25 dkg burgonya
15-20 dkg leveszöldség vegyesen (sárgarépa, fehérrépa)

bors
pirospaprika
olaj
1 tojás
liszt
1 csipet sütőpor
pici petrezselyem

Elkészítés:

25 dkg burgonyát megpucolunk, kockára vágjuk és puhára főzzük sós vízben. Ha kész, leszűrjük és kihűtjük, ebből lesz a gombóc. Ezt 1 tojással, liszttel (amennyit felvesz) és 1 csipet sütőporral tésztává gyúrjuk.

A maradék burgonyát a többi zöldséggel megpucoljuk, felkockázzuk. Forró olajon pár percig pároljuk, vízzel felöntjük, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, puhára főzzük.

Ha majdnem kész, a tésztából kis gombócokat formázunk, és belefőzzük a levesbe. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!

Forás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2177
  • e Hét: 4391
  • e Hónap: 18296
  • e Év: 148003
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.