Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Panna cotta, az olasz csodadesszert
  2015-07-27 10:56:13, hétfő
 
 


A vaníliás-tejszínes krémhez szinte mindenféle gyümölcs, öntet jól illik



Panna cotta, az olasz csodadesszert


A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet - fagylalt helyett, de bármikor remek záróakkordja egy-egy jól sikerült vendégségnek.

A régi receptek tanúsága szerint a taljánok az eredeti panna cottánál halcsontból kifőtt enyvvel érték el a kellő állagot. Szerencsére erre ma már nincs szükség. A krém remegőssé tételében nagy segítségünkre lehet a zselatin vagy a tengeri vörösmoszatból nyert agar-agar.

A kész, zselésítővel kikevert, kihűlt krémet poharakba vagy kicsiny tálkákba kanalazzuk - attól függően, milyen formában kívánjuk szervírozni a desszertet.

Ha pohárban szeretnénk tálalni, érdemes valamilyen gyümölcsös rétegre ráhalmozni a krémet, amit a dermedést követően tovább díszíthetünk mentalevéllel, citromfűvel, bogyós gyümölcsökkel, narancsfilével, pácolt narancshéjjal, szeletelt mandulával, esetleg csokoládéforgáccsal.





Mutatós, gyors, egyszerű és nagyon finom, minden idénygyümölcs jól illik hozzá.


Ha kis tálakba kerül a krém, akkor a hűtőben való dermedés után könnyedén kifordítható és tányéron szervírozható. Ebben ez esetben érdemes erdei gyümölcsökkel, házi dzsemmel vagy pirított, mézzel kevert mandulával köríteni. De nagyon jól harmonizál a tejkaramella szósszal vagy egy karakteresebb, adott esetben fűszeres csokoládéöntettel is.

Ebben a desszertben az a nagyszerű, hogy ha betartjuk a receptben leírtakat, szinte biztos, hogy egy remek, esztétikus édesség lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy mivel hűtést igényel, így előre is elkészíthető.

Kezdő háziasszonyoknak javaslom a kehelyben való tálalást, így azon sem kell aggódni, hogy a megdermedt krém rendesen és teljes egészében hajlandó-e elhagyni a tálkát, vagy esetleg több darabban zuhan a tányérunkra...





Elsőre érdemes pohárban vagy kis üvegben kipróbálni, így az sem baj, ha nem dermed tökéletesre.


Az utóbbi években kezd teret hódítani az olasz tejsodó sós változata is. Abban az esetben, ha ilyen panna cottát készítünk, kihagyjuk az alapreceptben szereplő cukrot, és fűszerekkel, kevés sóval bolondíthatjuk a sodót. A sós panna cották jó kiegészítői lehetnek a salátáknak.


Klasszikus panna cotta

Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília

Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem.
Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.





A panna cotta is ízesíthető különféle fűszerekkel, még izgalmasabb lesz




Karamellöntet

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dl sűrített tej

Elkészítés: Vastag aljú fazékba öntöm a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felforralom, majd további negyed órát főzöm még úgy, hogy folyamatosan keverem. Langyos állapotában öntöm a panna cotta mellé. Az öntet egy kis fahéjjal ízesíthető.
Eperöntet

Hozzávalók:
50 dkg eper
méz, ízlés szerint

Elkészítés: Az epret egy fazékba öntöm, botmixerrel kicsit igazítok rajta, majd egy kevés mézet adok hozzá, és alaposan felfőzöm. Folyamatosan kevergetem még vagy 5 percig, aztán jónak ítélem. Hagyom kicsit hűlni, és langyosan kínálom a panna cotta mellé.
A szirup egy kevés chilivel ízesíthető.


Csokoládéöntet

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
cukor ízlés szerint
frissen őrölt bors

Elkészítés:
Egy fazékban vizet forralok, majd a fazékra egy fém üstöt helyezek. Ebbe beletöröm a csokoládét, hozzáadom a vajat. Várom, hogy felolvadjon, közben egy fakanállal elkeverem, cukrot adok hozzá meg egy kevés borsot. Amikor homogén krémmé válik a csokoládé, rögtön tálalom.


További Panna cotta receptek: Link


 
 
0 komment , kategória:  Süssünk, főzzünk!  
Müller Péter: Ha találkozol angyalokkal...
  2015-07-27 10:28:48, hétfő
 
 





Ha találkozol angyalokkal - sokan élnek közöttünk emberként -, onnan lehet felismerni őket, hogy fokozott felelősségtudattal élnek. Bármilyen hivatásuk lehet. Lehet anya, apa, asztalos, szobafestő, költő, muzsikus, vízvezeték-szerelő, mérnök, orvos, bőrdíszműves, vállalkozó, hajléktalan, sőt elvileg még politikus is (nincs átkozott szakma, csak méltatlan hozzáállás!) - szóval egy angyal onnan ismerhető meg, hogy felelősséget érez minden tettért.

(Müller Péter)






 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Móra Ferenc idézet
  2015-07-27 10:19:03, hétfő
 
 





A bizonyosság ütötte seb begyógyul, a bizonytalanság halálos méreg.

Móra Ferenc






 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Márai: mi is a “jobboldaliság”?
  2015-07-27 09:50:40, hétfő
 
 




Márai: mi is a "jobboldaliság"? : Link

Mit üzen Márai Sándor a ma emberének a politikáról? Mit gondolt az írófejedelem a "jobboldaliságról", és a "jobboldali, keresztény, nemzeti" világról? Vajon mit jelent: "aladárkodni" a nagyvállalatokban? Érdemes mindenkinek elolvasnia, és átgondolnia az írás történelmi párhuzamait.



 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Reményik Sándor: A tenger álmai
  2015-07-27 07:39:38, hétfő
 
 





Reményik Sándor:
A tenger álmai



Tenger, tenger, hát ilyen is tudsz lenni:
Ily halottcsendes, halotthalavány?
Utolsó szentség fényes kenete,
Örök olaja csöppent rád talán?
Hogy arcodon minden ránc elsimult,
S redőtlen szfinksz lettél, szelíd talány.
Vagy álmodol, csak álmodol talán?
Látóhatárod párás peremén
Álmaid lepke-szárnyai lebegnek,
Lélekzetét is alig hallani
Nagy, mozdulatlan világ-kebelednek.
Olajos tükröd mozdulatlan síkján
Kis tarka pillangóid ellebegnek,
Már túl is vannak hetedhét-határon
S te nem eszmélhetsz rá, hogy amit láttál,
Csak lemenő nap s rőt vitorlavászon.




.



 
 
0 komment , kategória:  Reményik Sándor  
Szép jó reggelt kedves Barátaim!:)
  2015-07-27 07:07:29, hétfő
 
 





Drága Tündikém! Egyetértek ebben veled:





 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt, szép napot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 194 db bejegyzés
e év: 2444 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3068
  • e Hét: 8544
  • e Hónap: 25927
  • e Év: 143173
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.