Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Putyin karjaiba futhatnak a görögök
  2015-07-09 21:12:10, csütörtök
 
 
Putyin karjaiba futhatnak a görögök

2015.07.09. 07:49


Vannak szakmák, ahol pénzben nem kifejezhető értéket jelent egy tervezhető mobilszolgáltatás. A limitálatlan beszéd-, sms, a netezésre használható adatmennyiség érték - például az ügyvédeknek is.
A görög válság többről szól, mint hogy néhányan visszakapják-e a pénzüket, vagy hogy újra drachma jön-e az országban. A háttérben évszázados félelmek izzanak fel és hatalmi törésvonalak rajzolódnak ki újra, a történet tétje, hogy a stratégiailag fontos helyzetben lévő Görögország feletti nyugati befolyást szép lassan átengedik-e a birodalmi terveket dédelgető, Kínával is egyre jobb viszonyban lévő oroszoknak. A görög vezetés rá is játszik az aggodalmakra.

Hetek óta mindenki azt találgatja, hogyan alakul a görög helyzet, sikerül-e megegyezni a hitelezőkkel, vagy elbukják-e a pénzüket, mi történik az eurózónával. Eközben azonban kevesebb szó esik a rövid távú pénzügyi érdekeken messze túlmutató geopolitikai játszmákról, amelyek valójában évtizedek óta rendre felülírják a térség eseményeit.
Nagyobb a tét

Miért szenvednek a hitelezők ennyit a görögökkel? Európa miért nem engedi el a kezüket, és hagyja őket csődbe menni? Nem csak azért, mert sokan sok pénzt veszítenének vele, tovagyűrűző hatásai fájdalmasak lennének, és nehezen feldolgozható trauma lenne az unió egészének, korántsem csak ennyi a tét. Nem kell ahhoz Szaniszló Ferencnek lenni, hogy messzebb mutató hatalmi érdekeket is kutassunk a háttérben. Mint mindig, ha Görögország helyzete meginog.

Első körben elég csak egy rövid pillantást vetni Európa térképére, megkeresni rajta Görögországot, megnézni a földrajzi helyzetét.

Ha mi magyarok, ,,Európa védőbástyája"" megkerülhetetlen és fontos országként gondolunk magunkra, mit mondjanak magukról a görögök?

Vízen és levegőben is összekötik Nyugat-Európát és a Közel-Keletet, valamint Közép- és Délkelet-Európát, illetve a Közel-Keletet a Fekete-tenger térségével.
Amelyik nagyhatalom az ellenőrzése alatt tartja Görögországot, az a világgazdaság meghatározó területein szerezhet befolyást.
Erős a barátság

Ha a történetet messzebbről nézzük, egy régóta tartó hatalmi játszma közepén találjuk magunkat, amely a nyugati világ és az oroszok között zajlik a térségbeli befolyásért, már évszázadok óta.

Görögországot már az Oszmán Birodalom részeként is erős szálak fűzték Oroszországhoz Angliát és Franciaországot éppen a kapcsolat megerősödésétől való félelem ösztönözte arra, hogy kiterjessze fennhatóságát Görögországra. Ők ültettek bajor, német-dán királyokat a görög trónra. Nyugati segítséggel győztek a konzervatív Nyugat-barát erők a baloldali szovjetbarát Nemzeti Felszabadítási Front és Néphadsereg felett is az 1944-47-es polgárháborúban. És a görög jobboldali junta 1965 és 1974 közötti uralma sem volt különösebben az amerikaiak ellenére.

Görögország ma ugyan a NATO-nak és az EU-nak is tagja, az országban hagyományosan él egy oroszbarát vonal, az ortodox vallás is összeköti a két országot, amióta pedig a baloldali Sziriza-kormány van hatalmon, az orosz kapcsolat is szorosabb. Alexisz Ciprasz görög kormányfő tavasszal már Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, később pedig megállapodtak arról is, hogy Görögország szívesen lenne az Európába vezető orosz gázvezeték egyik helyszíne.
turkish stream
Török Áramlat gázvezeték terve, Gazprom
BRICS

A betűszó az öt ország angol nevének kezdőbetűiből áll össze: Brasil, Russia, India, China és Republic of South Africa.

Ezenfelül Oroszország nemrég felkérte Görögországot, hogy legyen a BRICS új fejlesztési bankjának hatodik tagja. Ez az a bank, amelyik a tervek szerint hamarosan az egyik legnagyobb pénzügyi intézmény lesz, amely különböző infrastrukturális projekteket finanszíroz majd a BRICS országokban és a feltörekvő gazdaságokban. Oroszország és Kína egyre szorosabb együttműködése egy új szuperhatalmi tengely előfutára lehet. ,,A G7-csúcsot el lehet felejteni, a feltörekvő országok igazi tanácskozása Oroszországban lesz" - írta nemrég a Guardian a keleti törekvésekről. Görögországot pedig bevehetik a nagyok közé? Érdekli az ajánlat.

A szoros görög-orosz viszony árulkodó jele: Ciprasz a görög népszavazás után az elsők között hívta Putyint, hogy átbeszéljék a helyzetet. A beszélgetésről hírt adó Kreml közleménye szerint az orosz elnök ,,támogatásáról biztosította a görög népet az ország előtt álló nehézségek leküzdésében". Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője pedig azt mondta, Oroszországot Görögországhoz ,,történelmi, nagyon közeli kapcsolatok, meglehetősen szoros, többirányú partneri együttműködés" fűzi, ,,nagy figyelemmel kísérik" a görögországi eseményeket.
Ez már a levegőben van

Hivatalosan egyelőre nem esett szó orosz pénzügyi segítségről, sőt Putyin a népszavazás után azt mondta, remélik, hogy a görögök minél hamarabb megállapodnak a hitelezőkkel, azért senki nem lepődne meg, ha Cipraszék a megszorításokat kínáló Európától elfordulva nem is olyan sokára Oroszország karjaiban kötnének ki.
000 DV2001720
Fotó: Alexander Zemlianichenko

Hogy a görögök tényleg vágynak-e az orosz ölelésre, vagy csak az EU-val való alkudozásban játsszák ki újra egyetlen, örökké ütőképes adujukat, az orosz kártyát, arról megoszlanak a vélemények. Afelől viszont keveseknek van kétségük, hogy ha Görögország elhagyja az eurózónát, Oroszország növelheti a befolyását az országban.
A Krím félsziget tavalyi bekebelezése pedig megnyitja nekik az utat a mediterrán térség felé is.

Putyinék a következő hónapokban várhatóan meg fogják próbálni kiterjeszteni hatalmukat az eurózóna perifériáján. És ez az, amit az Európai Unió és az Egyesült Államok is fokozódó aggodalommal figyel, és ami miatt érzékenyebb az egész görög kérdés, mint amilyennek elsőre tűnhet. Nem véletlen, hogy a tengerentúlról is egyre több olyan vélemény érkezik, miszerint Görögországnak engedni kell, nem szabad hagyni, hogy eltávolodjanak az uniótól.

Újraéledtek tehát a hidegháborús reflexek, a NATO attól fél, hogy Görögország az egyre agresszívabb Oroszország birodalmi terveinek részévé válhat. Ez az a félelem, amely egyébként annak idején Görögországot pocsék gazdasága ellenére az Európai Közösségbe emelte. És ez az a félelem, amelyre a görögök annyiszor rá is játszottak Európával és az USA-val folytatott, évtizedek óta tartó alkudozásaik során.
Az idegesítő török báty

Görögország 1952-ben a NATO tagja lett, az ország több szempontból is fontos volt az Egyesült Államoknak. Egyrészt így tengerészeti, légi támaszpontokat építhettek ki a görögöknél, ami a Szovjetunió elrettentésére szolgált. Másrészt, az akkori balkáni kommunista országokkal közös, durván ezerötszáz kilométeres határ számításba jöhetett mellékhadszíntérként egy esetleges háború esetén. (Ezen keresztül tehermentesíthették volna a Nyugat-Németországra nehezedő nyomást.)
000 Par7741459
S-300 PMU-1 légvédelmi üteg a NATO krétai hadgyakorlatán 2013 decemberében
Fotó: Costas Metaxakis

Bármilyen fontos is azonban Görögország, szomszédja mellett mindig csak másodhegedűs lehetett, a Törökország kisöccse szerep pedig már régóta frusztrálta a görögöket. Vitáikban, konfliktusaikban Görögország gyakran alulmaradt, és akárhogy is próbálta magát kigyúrni, akárhány erősebb barátot keresett, Törökországgal szemben az erőviszonyon érdemben nem sikerült változtatnia.

A NATO-ban Törökország szerepe fontosabb volt az Egyesült Államoknak is, elsősorban a szorosok ellenőrzése, és a közvetlen szovjet szomszédsága miatt. Törökország és Görögország viszont az amerikaiak számára egységként kezelhető igazán, Olaszországgal közösen alkotva a NATO délkeleti frontját. Amerikát a front egybentartása érdekelte.

Az ötvenes-hatvanas években a görög hadsereg is nagyjából ebben a szellemben fejlődött, a cél mindössze az volt, hogy kibírjon egy első hullámos támadást északi irányból, amíg a többi NATO-erő megérkezik. Ez a gondolat uralta a görög honvédelmet. Csakhogy az ellenség végül egyáltalán nem északról érkezett: 1974-ben a török hadsereg megszállta a vegyes török-görög lakosságú Ciprus csaknem felét, a görögök pedig képtelenek voltak a válaszlépésre.
Elég az USA-ból

A ciprusi helyzet összetett, felsorolni is nehéz, kit mikor milyen sérelem ért az utóbbi száz évben. Az invázió azonban nagyon rosszul esett a görögöknek, és nem kevésbé, hogy az invázió megakadályozásáért az USA érdemben semmit nem tett. Az amerikai érdek itt is csak addig terjedt, hogy a két NATO-tagállam közötti közvetlen fegyveres összecsapást megakadályozza. A görögök az esetből azt a tanulságot vonták le, hogy nem számíthatnak az Egyesült Államokra és a NATO-tagságra a törökökkel szemben. Úgy vélték, önálló, erős hadseregre van szükség, és lazítani kell az Egyesült Államoktól való függést is.

Olyannyira, hogy amikor az 1974-ben a konzervatív Karamanlisz-kormány hatalomra került, első szimbolikus lépései közé tartozott, hogy kivonultak a NATO-ból. Sőt, a Szovjetunióhoz is közeledni kezdtek. Amit viszont Európa nem nézhetett ölbe tett kézzel, úgy érezték, valamit lépni kell.

Hogy a NATO déli szárnyát stabilizálják, Helmut Schmidt német kancellár és Giscard d'Estaing francia elnök keresztülvitte Athén 1981-es felvételét az Európai Közösségbe. Annak ellenére, hogy a görög gazdasági helyzet már akkor sem volt túl fényes, és mindenki tudta, hogy a felvétel sokba fog kerülni a közösségnek.
000 SAPA981201028890
Giscard d'Estaing (balra) és Helmut Schmidt 1979-ben
Fotó: Staff / AFP

A franciák és németek legfőbb érve a görögök felvétele mellett azonban az volt, hogy ha nem veszik be Görögországot, nem zárható ki a kommunista hatalomátvétel. Amit nem szabad megkockáztatni. Ezzel párhuzamosan pedig 1981-re hosszas alkudozás után sikerült Görögországot a NATO-ba is visszahozni. A görögök feltétele az volt, hogy javuljon a pozíciójuk Törökországgal szemben, és néhány dologban engedtek is nekik. Ciprus kérdésében viszont semmit nem tudtak elérni, az USA-nak túlságosan fontos volt a török jó viszony megőrzése.
Alakul az új tengely

Az Európai Közösség azonban új lehetőségeket nyitott a külpolitikában. Görögország megpróbált Európa és Törökország közé ékelődni, a vitás kérdésekben a nyugati országok segítségével sikereket elérni, és lehetőleg elszigetelni Törökországot az európai politikai és katonai szervezetektől.

Hiába vették azonban elő újra és újra a szovjet kártyát, és értek el vele kisebb-nagyobb sikereket a nyugatiak körében, minden görög kísérlet kevés volt ahhoz, hogy Törökország súlyát csökkentsék, vagy akár a katonai erőegyensúlyt megteremtsék. Az Egyesült Államok első számú szövetségese továbbra is Törökország maradt.

A viszonyok csak a Szovjetunió felbomlásával változtak meg, néhány évtizedre legalábbis. Átmenetileg a közép-ázsiai térség destabilizációja lett érdekes, ami újra csak Törökország stratégiai jelentőségét növelte az USA szemében, de közben Görögország is önálló szerepre talált, a balkáni stabilizáció szempontjából került kulcspozícióba a kilencvenes években.

Mostanra viszont Oroszország visszatért a globális hatalmi térképre, Kínával szövögetve egyre szorosabb barátságot. Az ukrán események pedig megmutatták, hogy Oroszországot semmilyen egyezmény, szankció, nemzetközi nyomás nem állíthatja meg, ha érdekei érvényesítéséről van szó.

Elsősorban az energetikán keresztül látványosan próbálja újraéleszteni a régi kapcsolatait, mind több szövetségesre találva az unión belül is. Külön alkukkal, pénzügyi segítséggel, kedvező hitelekkel, gázvezetékkel, energetikai beruházásokkal erősítve a szálakat.

(A cikkben egyéb tanulmányok mellett nagyban támaszkodtunk Forgács András: Görögország és a NATO, a görög nemzetbiztonsági stratégia című, a Hadtudomány folyóiratban megjelent írására.)

http://index.hu/gazdasag/2015/07/09/gorogorszag/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
TÁRSKERESÉS FELSŐFOKON!!(Ne HAGYD KI!!!!!!!!!!)
  2015-07-09 20:58:09, csütörtök
 
  TÁRSKERESÉS FELSŐFOKON!!(NE HAGYD KI!!!!!!!!!!)

Szóval az történt, hogy váltottam pár sort egy viszonylag értelmes és viszonylag emberszabású sráccal és megbeszéltük, hogy akkor tegnap beülünk valahova kávézni.

Sminkeltem egy laza 83 és fél percig, séró belő, előnyös kínai ruha felölt, parfüm meg minden, mégse nézzek ki úgy, mint egy homlessz mamut, elindultam a "randira". Megfogadtam, hogy nem eszem meg reggelire a tagot, nem nyomom le dumában, nem beszélek csúnyán, nem leszek barom, szépen, intellektuálisan elbeszélgetek vele Hegel esztétikájáról és hazajövök.

Csávó áll a Moszkván, cigizik, köp egy hegyeset a telefonfülkék irányába, nálam is szakadtabb cuccokban van, virág sincs a kezében, szóval igen alacsony pontszámot kapott első ránézésre, de nem akartam ilyen hamar lemosni a sminket, gondoltam oké, kap pár percet varázslatos személyemből.

Odalibbenek, egész helyes a búrája, rám mosolyog és BAZMEG HIÁNYZIK AZ ELSŐ 2 FOGA...

Azt hittem beszarok ott helyben! Namármost nekem elég rendesen látszik minden a pofámon ezt ő is észrevette, gyorsan neki is állt mentegetőzni, hogy válogatottban hokizik-mondja ezt pöszén mert NINCS FOGA!-és hogy 2 napja kiverték a protkóját de már készül az új, jövő hétre meglesz.

Gondoltam, jó, hát csókolózni amúgy sem csókolóztunk volna...

Beültünk valami kávézóba, mondta, hogy ő egy online újságnál van a sport rovatnál-itt éreztem, hogy túl sok közös pont azért nem lesz köztünk- és hogy Csepelen lakik-szinte a szomszédban van, csak 2 óra tömegközlekedéssel. Szóval rendelt egy kapucsínót meg valami tósztot, sütit, sört, én meg gyömbért-semmi kaja, semmi pacal, csak szerényen, csajosan!-, közben csak beszélt, beszélt, hogy 4 éves korában kivették a fél gyomrát mert beteg volt, aztán 27 évesen volt egy motorbalesete és beültettek a lábszárába valami fémet, hogy múlt héten megemelt valamit és lágyéksérve van és amúgy kő kemény a bal heréje és tőzegáfonya teát iszik rá hátha elmúlik, ergó csak hallgattam, aztán felemelkedett a székről és akkorát fingott, hogy odanézett még a pultos is.

Én meg csak ültem és nem akartam elhinni, hogy ilyen létezik. Hirtelen azt hittem, ez valami elbaszott amcsi vígjáték vagy a kész átverés só! De nem jött a Jáksó a pezsgővel...

Sűrű elnézést kért, de hát neki most valami gombás bélfertőzése van, ne haragudjak, azt mondta az orvos, hogy ne tartsa bent a gázokat semmiképp, amúgy egész nap hányt és még fogat mosni sem volt ideje, mert edzésről jött és tényleg bocs meg minden, aztán ki is ment a vécére.

Én meg ültem és egykedvűen szürcsöltem a gyömbért és nem akartam de valóban NEM AKARTAM elhinni a szitut, miközben elkapott belül a röhögőgörcs, hogy tulajdonképpen mire számítottam bazmeg? Egy normális pasira akivel órákon keresztül értelmes dolgokról fogok meghitten beszélgetni gyertyafénynél és a végén belekarolok és hazakísér? Chö! Ugyan már!

Aztán visszajött és közölte, hogy mennünk kéne, mert hát az előbb sógorostul jött a puki,- azaz egy kicsi belement a boxeralsóba,- tegyem már meg, hogy fizetek (WTF???!!!!) ő addig kint megvár.-azt a gentleman kurvaanyádat!

Úgyhogy fizettem, kimentem, kezet ráztam vele és csak annyit mondtam, hogy örülök, hogy beszart a gyönyörtől hogy velem tölthette ezt a kis időt, aztán sarkonfordúltam és otthagytam a büdös, fogatlan picsába'.....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az elégedetlen apáca!
  2015-07-09 20:46:56, csütörtök
 
  Az elégedetlen apáca!

Stoppol az apáca. Megáll egy piros Mercedes, benne egy hosszú szőke hajú bombázó.
-Elvisz a zárdába? - kérdi az apáca.
-El.
Mennek, mennek a kocsival, az apáca megkérd:
-Mondja kedves, honnan van magának ilyen kocsija?
-Húúú, hát a Bélának én aztán mindent megteszek az ágyban, még szép, hogy ezzel honorálja. Szörnyülködik az apáca, de siet nagyon, marad. Látja, hogy egy gyönyörű nercbunda van a csajon.
-Mondja kedves, honnan telik magának ilyen szép nercbundára?
-Hát a Bélának én mindent megteszek az ágyban, minimum, hogy ezt megkapom. Szörnyülködik az apáca, de nem száll ki, siet. Megérkeznek, elbúcsúzik. Esteledik, valaki halkan kopogtat az ajtón.
-Ki az? -kérdi az apáca.
-Én vagyok az, Antal atya.
-Na menj a francba a pilótakekszeddel!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Ezek a rasszista kanadaiak
  2015-07-09 20:41:57, csütörtök
 
 

Ezek a rasszista kanadaiak már az európai reptereken kiemelik a cigányokat a Kanadába utazók közül és megtagadják tőlük a belépést. Így aztán a légitársaság már el sem szállítja őket és a jegy ára is ugrott!

Ezek a Kanadaiak milyen egy rasszisták hogy nem kell nekik a magyar cigány! Arról nem is beszélve hogy csak úgy szemre eldöntik hogy ki a cigány meg ki nem! Hát hogy van ez? Nem minden ember az aminek vallja magát?! Tisztára fel vagyok háborodva! :)

Nem véletlen hogy erről nem írtak egy kósza sort sem! Bezzeg ha ezt Magyarország tette volna! Faji alapon diszkriminálni húhú mi lett volna itt a soros huszárok között!

"Több tucatnyi roma család járt úgy az elmúlt két hónapban, hogy bár minden feltételnek megfeleltek, mégsem utazhattak Kanadába családlátogatásra, mert már a reptereken megtagadták tőlük a beutazást. Már nem csak az európai repterekről, hanem Budapestről is visszafordítják a Kanadába utazni vágyó romákat. A diszkriminatív intézkedések miatt többen fordultak panasszal a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához, és kértek jogi segítséget. A NEKI és a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Külügyminisztériumtól és a Kanadai Nagykövetségtől kér magyarázatot az intézkedésekre.

http://www.romnet.hu/hirek/2015/07/09/mar_budapestrol_is_visszaforditjak_a_kanada ba_utazni_vagyo_romakat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz-rendszer Achilles-sarkáról ír a Standard
  2015-07-09 20:35:30, csütörtök
 
 



2015. július 9.
A Fidesz-rendszer Achilles-sarkáról ír a Standard
Orbán ravasz tűszúrása

Orbán újabb ravasz tűszúrásának nevezi a Der Standard, hogy a Parlament jóváhagyta az információs szabadság korlátozását, ami egyben további mozaikdarab a demokrácia folyamatos kiüresítésében a jobboldali-populista Orbán Viktor alatt.


Az elfogadott módosítás értelmében a közérdekű adatokat igénylő polgároktól, újságíróktól, civil szervezetektől az állam a jövőben szép summát kasszírozhat, legyen szó akár az állami intézmények által kötött tanácsadói szerződésekről, akár a közbeszerzések odaítéléséről. Hogy pontosan mekkora összegekről van szó, az most még nem ismeretes, de a hatóságoknak széles a mérlegelési lehetőségük, mint annyi más orbáni jogszabály esetében.

Amikor az ötlet először felvetődött, a kormányzati média dühödten cikkezett arról, hogy korrupciós ügyekben egyesek kívánságára több tízezer oldalt kellett kinyomtatni - az adófizetők költségére.

Ilyesmire hivatkozni a 21. században elképesztő hazugságot feltételez, hiszen már feltalálták az elektronikus adathordozókat, az e-mailt. Valójában arról van szó, hogy akadályozzák az olyan kritikus, oknyomozó portálokat, mint az Átlátszó, amely az adatokból kinyert ismeretekkel lejáratja az Orbán-rendszer haszonélvezőit. Hiszen a korrupció a rendszer Achilles-sarka.
Forrás: varanus.blog.hu

A tendereket csaknem kizárólag a politikailag ,,megbízható" cégek kapják, tehát a miniszterelnök barátai és rokonai, vagy politikai vízhordói. Különösen igaz ez az EU által támogatott programokra. Az átláthatóság itt nem kívánatos, a törvénymódosítás éppen ezt szolgálja.

(Forrás: Szelestey Lajos)

http://www.168ora.hu/itthon/der-standard-orban-ravasz-tuszurasa-137285.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mivel fogják? – Matolcsy milliókkal tömi be az emberei
  2015-07-09 20:05:28, csütörtök
 
  Mivel fogják? - Matolcsy milliókkal tömi be az emberei száját

szerző
Böszörményi Jenő
publikálva
2015. júl. 09., 16:07


Az MNB cégei Matolcsy előtt évente cca. 105 millióból megvoltak, a felhízott tiszteletdíjakkal 530 millió 460 ezer fogy. Részlet nyomtatott kiadásunk leleplező erejű összeállításából.

A gáláns javadalmazás kedvezményezettjei elsősorban a jegybank vezető munkatársai - igazán kiváltságosnak azonban az MNB csúcsvezetői mondhatók, akik egy igazgatósági mellé egy fb-tagságot is begyűjthetnek.

A cégbírósági papírokat végigbogarászva jól látható, hogy időbe telt, mire - néhány helycserével - mindenki megtalálta a maga helyét. Balog Ádám, Matolcsy helyettese például a Pénzverő igazgatósági és a DIPA felügyelőbizottsági elnöke jelenleg, miután korábban fb-elnök volt a Pénzjegynyomdánál. Gerhardt Ferenc MNB-alelnök a GIRO igazgatóságának és a PSFN fb-jének az elnöke, korábban pedig hasonló pozíciókban a DIPA-nál és a Pénzjegynyomdánál fungált. Windisch László MNB-alelnök a Pénzverő fb-jének elnöke, a GIRO-igazgatóság tagja, de volt már igazgatósági elnök a Pénzjegynyomdánál is. Pleschinger Gyula monetáris tanácsi tag a GIRO igazgatósági és a PSFN fb-tagja. Kandrács Csaba, aki július 6-ával lemondott monetáris tanácsi tagságáról, elnök-vezérigazgatója a MARK Zrt.-nek, illetve fb-tagja a Pénzjegynyomdának. Nagy Róza főigazgató a Pénzjegynyomdánál igazgatósági, a Pénzverőnél fb-tag. Rajtuk kívül a jegybank ügyvezető igazgatói, igazgatói, főosztályvezetői és más munkatársai - számításaink szerint további több mint kéttucatnyian - töltenek be egy-egy cégnél igazgatósági, felügyelőbizottsági posztokat. Az eddigieket figyelembe véve nem tűnik alaptalannak az ellenzéki pártok ama vádja, hogy az MNB vezetői a jegybank érdekeltségébe tartozó cégeknél elfoglalt pozíciók révén egészítik ki egyébként is magas, a közelmúltban pedig még magasabbra emelt fizetésüket. (Tegyük hozzá, Matolcsy György ebben a vircsaftban maga nem vesz részt.)
Matolcsy most a bőkezű nagybácsi szerepében

Matolcsy most a bőkezű nagybácsi szerepében

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 2009-es törvény szerint egy személy egyszerre csak egy igazgatósági, illetve fb-tagságért vehet fel tiszteletdíjat. A társaságok által honlapjukon közzétett adatok szerint azonban úgy tűnik, van, akire ez a szabály nem vonatkozik. Három olyan MNB-munkatársat is találtunk, aki párhuzamosan két cég igazgatóságában is tag, és a közzétett adatok szerint ezért díjazásban is részesül. Kocziszky György, a Monetáris Tanács (MT) tagja egyszerre tagja a MARK és a DIPA igazgatóságának (és vesz fel tiszteletdíjat), ezt ő maga is megerősíti nyilvános vagyonnyilatkozatában. Az MT egy másik tagja, Bártfai-Mager Andrea a MARK-nál és a Pénzverőnél is igazgatósági tag (emellett a GIRO fb-jében is bent ül). Vagyonnyilatkozatában tagságát a Pénzverőnél ugyan említi, de a felvett tiszteletdíjat már nem, holott a cég honlapja szerint díjazása a minimálbér ötszörösével egyezik. A harmadik érintett Matolcsy elnöki kabinetjének vezetője, Horváth Marcell, aki a GIRO és a DIPA igazgatóságának is díjazásban részesülő tagja.

Számok, részletek, további nevek és a folytatás az e heti Magyar Narancsban.

http://magyarnarancs.hu/belpol/mivel-fogjak-matolcsy-milliokkal-tomi-be-az-embere i-szajat-95691
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tarlós, te állat! Pista, baszod, meg akarsz ölni?
  2015-07-09 16:05:04, csütörtök
 
  2015.07.09. 11:15
Tarlós, te állat!

Pista, baszod, meg akarsz ölni?

Mert amikor megláttam, hogy le Poppinsoztad gulyáscimborádat, lézerjanót, akkor bizony kevés híján megfulladtam.

lazar_p2.jpg

Az volt, hogy egy komoly társaságban untam halálra magam éppen, erőteljesen igyekeztem úgy tenni, mint aki a kapott táblázatokat böngészi mobileszközén, közben meg persze azt vizslattam mi történik a nagyvilágban. Aztán megláttam mit mondtál és belém szorult a levegő. Tudod te micsoda szenvedés az, ha az elemi erővel kitörni szándékozó röhögést kell rezzenéstelen arccal palástolni, mert a megtérülési mutatók fölötti hahotázás nem tartozik a megszokott tárgyalási formulák közé? Szóval csak ültem ott fapofával és képtelen voltam arra koncentrálni, hogy X termékből mekkora mennyiséget és hányszor kell(ene) vásárolnom, hogy rentábilis legyen a sztori. Helyette megjelent lelki szemeim előtt a Poppinsnak maszkírozott lézerjanó, amint éppen hasonlatodat olvassa az általa szétfingatott Origón.

Abban biztos vagyok, hogy ez a csörte nem itt ér véget köztetek. Kíváncsi leszek ezek után lázár haverod mivel áll elő, és te magad ttudod-e, és ha igen mivel emelni a tétet. Csak annyit kérnék, az egészségünkre vigyázzatok, ha lehet. Köszelőre.



http://varanus.blog.hu/2015/07/09/tarlos_te_allat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz-MSZP-DK koalíció a globális vállalatok érdekei mel
  2015-07-09 15:44:33, csütörtök
 
  2015. 07. 9. 12:51

A Fidesz-MSZP-DK koalíció a globális vállalatok érdekei mellett szavazott

A Fidesz-MSZP-gyurcsányista DK koalíció megszavazta a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (TTIP) szóló jelentést. A Fidesz korábban többször kritikusnak mutatkozott a szabadkereskedelmi megállapodás kapcsán. Januárban Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára leszögezte: a magyar kormány megvétózza az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötését, ha a legfontosabb magyar érdekeket nem sikerül érvényesíteni. Az államtitkár akkor vétóra okot adó kérdésként nevezte meg a génmódosított termékektől való mentességet, amelyet az alaptörvény is rögzít. Tavaly decemberben Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kormányra nehezedő külföldi nyomásgyakorlás mögött a szabadkereskedelmi egyezmény terve áll, amelynek előnyeiről és hátrányairól ,,őszintén kellene beszélni", a megállapodást nem lehet ,,ráerőltetni" Közép-Európára. Hozzátette: úgy látszik azonban, hogy az Egyesült Államok nagykövetségei nem akarnak nyílt vitát, ,,ki akarják erőszakolni" a megállapodás ratifikálását minden európai államban.

Az Európai Parlament 436 igen szavazattal, 241 ellenében, 32 tartózkodás mellett megszavazta a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (TTIP) szóló jelentést. Formailag a jelentés a Bizottságnak szóló ajánlásokat fogalmaz meg a további tárgyalásokra vonatkozóan.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője egyértelmű színvallásnak nevezte a szerdai szavazást: ,,választás az európai polgárok érdekének képviselete és a globális vállalkozások támogatása között". Schiffer András, az LMP társelnöke egyenesen hazaárulásnak minősítette a Fidesz, az MSZP és a gyurcsányista DK állásfoglalását.
Magyar részről csak a Jobbik szólalt fel a TTIP ellen

,,A júniusról elhalasztott vita ezen az ülésen is korlátozott volt. Martin Schulz elnök nem tette lehetővé az érdemi vitát, kérdések feltételét, így a TTIP támogatói zavartalanul terjeszthették a hamis illúziókat"

- közölte az Alfahírrel Balczó Zoltán.

A jobbikos politikus továbbá arról tájékoztatott, hogy Schulz az eljárási szabályzat önkényes értelmezésével azt is megakadályozta, hogy a sokat támadott befektető-állam vitarendezési mechanizmust egyértelműen elutasító indítványokról szavazni lehessen.

,,Az EU és az Egyesült Államok között tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény Európa számára hátrányos, mivel a partnerek gazdaságilag nincsenek egy súlycsoportban. Valójában a multinacionális vállalatok jogainak kiszélesítéséről van szó. Ezek a cégek elmaradt haszon címén országokat perelhetnének be külön erre a célra létrehozott bíróságon. A legnagyobb veszély a szigorú uniós élelmiszerbiztonsági előírások fellazítása, a génmódosított növényekből és hormonkezelt állatok húsából készült élelmiszerek európai forgalmazása. Félrevezető az állítás, mely szerint a TTIP legnagyobb nyertesei a kis- és közepes vállalkozások (kkv) lesznek. Az uniós kkv-k 87 százaléka belső piacra termel, nem ők jutnának ki az Egyesült Államok piacára, hanem a tőkeerős, agresszív marketinget folytató amerikai cégek vennék el az ő európai lehetőségeiket"

- mutatott rá a TTIP veszélyeire és hátrányaira Balczó.

A Jobbik képviselői felszólalásukban és szavazatukkal is egyértelműen elutasították a tervezett megállapodást, javasolva a napirendről való végleges levételt. A Jobbikon kívül egyetlen magyar képviselő sem szólalt fel, a vitán meg sem jelentek, azonban a dokumentum ellen szavazott még Jávor Benedek (PM) és Meszerics Tamás (LMP). A Fidesz, a KDNP az MSZP és a DK képviselői a jelentésre adott igen szavazatukkal támogatták a szabadkereskedelmi megállapodás megkötését.
Schiffer: hazaárulást követett el a Fidesz, az MSZP és a DK

Az LMP szerint a paksi bővítéshez hasonló hazaárulást követett el a Fidesz, az MSZP és a DK szerdán azzal, hogy az Európai Parlamentben az európai-amerikai szabadkereskedelmi egyezményről zajló tárgyalások folytatása mellett foglaltak állást. Erről Schiffer András, az LMP társelnöke és frakcióvezetője beszélt csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

,,Összenőtt, ami összetartozik, az európai szociáldemokraták és néppártiak továbbra is kiszolgálják a nemzetközi nagytőke érdekeit"

- fogalmazott a politikus, hozzátéve, a tervezett egyezmény teljesen ellentétes Magyarország érdekeivel.

A megállapodás létrejöttével ugyanis a magyar mezőgazdaság exportjának "reszeltek", a tejtermelők és családi gazdálkodók ugyanis kiszorulnának az európai piacokról - fejtette ki az LMP társelnöke, aki szerint az egyezmény bebetonozná, hogy Magyarország csak összeszerelő ország lehet.

Schiffer András kitért arra is, hogy álláspontjuk szerint a munkavállalók is rosszabbul járnának az európai-amerikai megállapodással, hiszen az Egyesült Államok mindössze kettőt ratifikált a nyolc nagy nemzetközi munkajogi egyezményből.

"Ráadásul az egyezmény életbe léptetésével összefüggésben az is felmerülhet, hogy az EU feloldja a génmódosított növényekre vonatkozó tilalmat "

- mondta.

Az LMP mindezek miatt úgy látja, a tervezett megállapodás ellentétes a magyar emberek, valamint a környezeti szempontok és a jövő nemzedékek érdekeivel, így az egyezményről szól tárgyalásokat azonnal le kell állítani.

Schiffer András aláhúzta, a kérdés súlya miatt az ügyben Orbán Viktor miniszterelnöknek is állást kell foglalnia. Az LMP politikusa bírálta az Egyesült Államokat is, szerinte ugyanis miközben Magyarországot demokráciából és átláthatóságból oktatja, addig a szabadkereskedelmi tárgyalások részleteit az "Orbán-Putyin paktumhoz" hasonlóan harminc évre titkosították.

(Az Alfahír külön rovatában már többször is foglalkoztunk ITT és ITT a szabadkereskedelmi megállapodással.)

http://alfahir.hu/a_fidesz_mszp_dk_koalicio_a_globalis_vallalatok_erdekei_mellett _szavazott
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lázár János egy halk megjegyzéssel jelentette be, hogy Vida
  2015-07-09 15:41:35, csütörtök
 
  Lázár János egy halk megjegyzéssel jelentette be, hogy Vida Ildikót ki fogják rúgni

Hír24

2015. július 09. 14:45




A NAV elnöke az adóhatóság megújításában már nem fog részt venni.



Lázár János egy hosszú fejtegetésbe kezdett a cégalapítás nehézségeiről Magyarországon. Mindez Lázár és Giró-Szász csütörtöki sajtótájékoztatóján történt. Lázárnak személyesen az a baja, hogy szerinte a NAV ellenségként kezeli a cégeket, pedig az ő adójukból él.

"A NAV jelenlegi vezetői az új adóhatóság munkájában már nem fognak részt venni, van ehhez még információm, de azt nem kívánom önökkel megosztani."

Ez a mondat hangzott el a sajtótájékoztatón Lázár szájából, amivel nyilvánvalóan arra utalt, hogy Vida Ildikó NAV-elnököt hamarosan menesztik. Vida posztja egyébként Simicska Lajos és a miniszterelnök vitája óta kétséges.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtökön megjelent Figyelő-interjúban is szóvá tette a NAV-ot is érintő kitiltási botrányt, amelynek - mint fogalmazott - "személyi következményei lehetnek".


http://www.hir24.hu/Belfold/2015/07/09/Lazar-Janos-egy-halk-megjegyzessel-jelente tte-be-hogy-Vida-Ildikot-ki-fogjak-rugni/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Belehazudtak az egészségügyi szakdolgozók szemébe
  2015-07-09 15:39:40, csütörtök
 
  2015. 07. 9. 14:49

Belehazudtak az egészségügyi szakdolgozók szemébe

Dr. Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője, egészségügyi szakpolitikusa azért tartott csütörtök délután sajtótájékoztatót mert, szerinte hallatlan szemtelenség amit a kormány megenged az egészségügyi szakdolgozók területén.


Az ellenzéki képviselő szerint a kormány durván becsapta az egészségügyi szakdolgozókat, mikor azok a Semmelweis-napon, július 1-én demonstráltak. Dr. Lukács elékeztetett arra, hogy az egészségügyi szakdolgozók úgy tudták, hogy a béremelésük teljes egészében alapbéresítve lesz, ezt az egészésügyi államititkár beígérte július elsején.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár korábban kormánydöntésre hivatkozva azt közölte, hogy júliustól az alapbérbe építve emelkedik az orvosok és szakdolgozók mozgóbére. Zombor Gábor elmondta, az idei mozgóbéremelésre 5,3 milliárd forintot fordítanak, jövőre - egész évre - 13 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

A tüntetés másnapján, miután a szakdolgozók elvonultak az utcákról, olyan kormányrendeletet hozott a kormány ami az ígértetekkel szemben az alapbérbe nem épültek be a bérkiegészítések.

Zombor elhíresült kijelentése az volt, hogy
“önöknek mindenben igazuk van",

Lukács szerint úgy fogalmazott, hogy ezek szerint ebben is változott az egészségügyi miniszter hozzáállása. Érdekesnek találta, hogy a kormány korábban 15,8 milliárdot ígért be az idei bérfejlesztése, majd ez 5,3 milliárdra változott, ráadásául nem is lett alapbéresítve. Szerinte ezzel a kormány az egészségügyi szakdolgozókat semmibe vette, megalázta, dühöt és bosszússágot okozott.

A mérsékeltebbeknek ezután elég lenne az, amit a szakszervezetek kértek: a kormány magyarázata. A Jobbik azonban nem magyarázatot, hanem bocsánatot követel. Hiszen az egészségügyi miniszter nem csak megalázta, hanem le is nézte az egészségügyi szakdolgozókat. Úgy ült le velük egy asztalhoz, hogy tudta nem tartja be az ígéreteket.

Lukács szerint a magyar egészségügyi érdekképviseleti szervezeteknek, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának (MESZK), Egészségügyi Akciószövetségnek egységesen kell fellépnie, nincs külön út, mert csak így tudnak hatékonyan fellépni, a kormányra nyomást gyakorolni. Folytatni kell az ápolói tavaszt, az ápolói nyarat, az ápolói őszt.

A jobbikos politikus követeli, hogy az említett 5,3 milliárd forint ismételt forrásbevonással épüljön bele az alapbérbe. Lukács elmondta, hogy a bérfejlesztés így is csak az ágy melletti dolgozókat érinti, nem pedig a 60-70 ezer dolgozót. A kormány nem mondhatja, hogy bizonyos üzleti körök járatják le az egészségügyet, hiszen maga a kormányzat teszi ugyanezt. A Jobbik azt akarja, hogy ami a tárgyalóasztalon megszületik, abból legyen ténylegesen kormányrendelet.


http://alfahir.hu/belehazudtak_az_egeszsegugyi_szakdolgozok_szemebe
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 666 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 8521
  • e Hónap: 19632
  • e Év: 173128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.