Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Jó éjszakát
  2015-08-10 23:58:24, hétfő
 
  Mindenkinek





 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Virágkonyha
  2015-08-10 22:16:08, hétfő
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: pirított csirkecsíkok sásliliombimbóval




Gondoltál már arra, hogy a kerítés mellett pompázó sásliliomot is meg lehet enni? Ez a gyönyörűséges, a napsugár felé nyújtózkodó virág a nyár egyik legizgalmasabb ehető virága. Bőségesen ontja virágait, ne sajnáljunk hát néhány maréknyi bimbót letörni, bele a hétvégi menübe.





Hozzávalók a pirított csirkecsíkokhoz, sásliliombimbóval:

2 csirkemell,
30 dkg sárgarépa,
1 csomó újhagyma,
3 evőkanál olaj,
mogyorónyi friss gyömbér,
só,
1 evőkanál cukor,
3 evőkanál szójaszósz,
20 db sásliliombimbó

Az elkészítés módját ITT találod.

Link

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-08-10 22:10:45, hétfő
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Virágot a kamrapolcra!




Bortésztában sült dália? Rózsalekváros palacsinta virágszirmokkal tarkítva? Körömvirágos pogácsa? A konyhakert a legfinomabb hozzávalókat rejtheti! Enni való szirmokkal érkezik a gasztroforradalom a LifeNetworkön: Virágkonyha Halmos Monikával.

Itt a tökök és társaik ideje. Tökidő, mondhatnánk, és jó nyári ételekkel kényeztethetjük magunkat: rántott tökkel, kapros tökfőzelékkel - kánikulában hidegen. Jöhet a cukkini meg a patisszon töltve, rakva, rántva... ha sok termett a tökből, ha már minden cukkinis receptet kipróbáltunk, akkor elérkezett az idő, hogy e változatos formájú kabakosok átlényegüljenek.

Levendulával és egy kis varázslattal lekvárként születhetnek újjá, mindenki gyönyörűségére! Mert a virágok a befőzésnél is csodát tudnak tenni, íme, egy levendulás példa.
Narancsos-levendulás töklekvár

Hozzávalók: 1 kg tök, patisszon vagy cukkini, 1 nagy csokor friss levendulavirág vagy 3 evőkanál szárított, 1 kg cukor, 1 citrom, 3 narancs, üvegenként késhegynyi tartósítószer






Virágkonyha

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Miért van ennyi sikeres nő egyedül?
  2015-08-10 22:06:06, hétfő
 
  Lélekbúvár, Szily Nóra műsora - Miért van ennyi sikeres nő egyedül?





Egyre gyakrabban halljuk, hogy sikeres, karrierjüket építő, autonóm, önálló, független nők nehezen találnak partnert, és csikorognak a párkapcsolataik. Mintha zavar lenne a férfi- és a női szerep körül... Hevesi Kriszta pszichológussal, egyetemi oktatóval és Tóth Gabival beszélgetek.





Siker, boldogság a szakmában és a magánéletben - Gabi, szerinted is nehéz összeegyeztetni a kettőt?

Tóth Gabi: Én mindig rugalmasan tudtam alkalmazkodni ahhoz a kettősséghez, hogy van egy szakmai életem, egy szerep, amit a médiában látnak, és emellett igyekeztem megtartani a civil életemet. Azt a tapolcai csajszit, aki mindent kizárva teljesen hétköznapi módon létezik. A probléma inkább az előítéletekkel van. Mintha lenne egy blokk az emberekben - és nem csak a férfiakra gondolok. Új barátokat is nehéz találnom. Van egy gát, hogy azért mégiscsak a Tóth Gabi az a lány! Pedig én nagyon finom nő tudok lenni, hogyha kell, csak ezt senki nem feltételezi rólam...

... aki a tévében lát, vagy a klipjeidet, a koncerteket nézi.

Tóth Gabi: Igen...






Nálad az ismertség is benne van a csomagban, de azt gondolom, hogy egy multicégnél napi 12 órát dolgozó, már középvezetői szinten lévő sikeres, önérvényesítő nő helyzete sem egyszerű.

Hevesi Kriszta: A sportpszichológiából idéznék. Nemcsak a kudarccal, hanem a sikerrel való megküzdés is nehéz. Sikeressé válni egy folyamat. Gabi életében sem egyik napról a másikra történt. A megismerkedéssel a férfi hirtelen csöppen ebbe bele, és adott esetben meg kell küzdenie a másik népszerűségével vagy a többlépcsőnyi különbséggel, ha például a nő az életében, a teljesítményében már előbbre tart. A női oldalt nézve viszont nagyon fontosnak tartom, hogy ne akarjunk ,,férfibbak" lenni a férfiaknál. Annyi más eszköze van a nőnek, hogy érvényesüljön. Ne induljon be a versengés a két nem között.

Tóth Gabi: Általában azok a kapcsolataim, amik sajnos kudarcba fulladtak, épp úgy kezdődtek, hogy a másik folyamatosan azt bizonygatta, hogy ő mit ért már el az életében. Pedig számomra nem ez a fontos, sőt! Ha valakiben olyan emberi értéket fedezek fel, amivel évek óta nem találkoztam, az a szememben sokkal nagyobb férfivá emeli, mint ha bármennyi pénz lenne a bankszámláján, vagy bármilyen egzisztenciával rendelkezne. De egyetértek a Krisztával abban, hogy sokszor a nők is hibásak. Vannak barátnőim, akik diplomások, jó beosztásban dolgoznak, és egy korábbi csalódás miatt alapból nagyon kritikusan állnak a pasikhoz. Mintha nem is szeretnének igazán kapcsolatban lenni, mintha a bosszúvágy hajtana néhányakat... De ha visszatérünk a versengéshez - igen, én nagyon sokszor éreztem azt, hogy a férfiak először bizonyítani akartak, aztán utána ez átfordult abba, hogy folyamatosan azt mondták, nem jó, amit csinálok, vagyis az én teljesítményemet kezdték leértékelni.

Hevesi Kriszta: A nyugati kultúránk hibája is, hogy annyira megköveteli a férfitól, hogy domináns legyen. Ám, amikor ez nem magától értetődő egy párkapcsolatban, tehát dolgoznia kell a dominanciájáért - akkor megijed. Ha valaki már elért valamit - akkor nem kell semmit bizonygatnia. Bizonygatni azt kell, ami bizonytalan! Vagyis amit Gabi mesélt, az a másik folyamatos önerősítéséről szól, és ha ez kevésnek bizonyul, ha felnőni nem sikerül, akkor igyekszik lenyomni a partnert. Ez sajnos nagyon gyakori és rossz stratégia a férfiaktól... Sokszor a külsejét támadják a nőnek. Ha például szexisen felöltözik - ,,te így akarsz kimenni az utcára?" vagy: ,,felszedtél pár kilót, nem?" - jönnek a bántó mondatok...






Tóth Gabi: Sajnos igen. De ilyenkor jön elő az én domináns énem, és azt mondom, hogy szia, viszontlátásra! Nem szeretnék elsorvadni valaki mellett. Eszembe jutott egy példa, némi lelki terror a pasi részéről. Épp arról beszéltem neki, hogy miért is vannak egyesek elfoglalva a külsőmmel, mire ő: ,,Csodálkozol, ha ilyen ruhákban jársz?! Naná, hogy ez a téma..."

Bár most nevetsz ezen, de azt érzem, hogy támogatást vártál volna, ehelyett szúrt beléd egyet...

Tóth Gabi: Nem is kicsit! Na, de ez épp egy olyan pont, amikor érzem, és tudom, hogy valami már visszafordíthatatlan... Sajnos.

Nem szeretném, ha a férfiakat ostoroznánk, sőt... Van-e arra valami stratégia, hogy egy napközben döntéseket hozó, keményen helytálló nő, amikor hazamegy, ne a napközbeni szerepét élje tovább? Hogy képes legyen a klasszikus női minőséget hozni? Nem könnyű kettősség.

Hevesi Kriszta: A munka piacán férfiasan helytálló nők esetében gyakori, hogy hazaviszik ezt a szerepet. Egy kicsit rájuk merevedik a napközbeni álarc... Erre is a sportpszichológiából tudok egy technikát idézni. Ha egy fontos meccs, verseny előtt a sportolót éri valami súlyos trauma, vagy gondja van, akkor elképzeltetjük vele, hogy ahogy a civil ruháját fölakasztja az öltözőben, minden egyes darabbal egy-egy gondot is letesz. És ezzel egyre könnyebb és könnyebb lesz... Aztán ahogy fölveszi a sportmezét, akkor már csak ő van, és a pálya, a labda vagy az evező - attól függ, hogy milyen sportágról beszélünk. Teljes szerepváltás történik.

Tóth Gabi: Én pontosan tudom, hogy mi ez a módszer. Rengeteg nő van, aki hazaviszi a stresszt és a munkahelyi problémákat. Szerintem is kell egy átmenet, és van is rá rítus - egy finom tea, vagy azt mondom, most ne szólj hozzám, még 15 percet kérek tőled! Nagyon szeretlek, de most szükségem van egy kis időre - lezuhanyozom, lemosom magamról a napot! Hagyjunk időt magunknak! Persze az is kell, hogy ezt a másik megértse, de nekünk is kell tenni érte.






Hevesi Kriszta: Így van. Hangsúlyozom, hogy egy ilyen rítus nem tudathasadás! Amit egész nap játszunk, az egyfajta munkaköri leírás és szerep, tehát ne érezzük azt, hogy úgy csinálunk, ,,mintha" nők lennénk, mert nők vagyunk! Ez nagyon fontos! Ugyanakkor otthon adjuk meg a férfinak, hogy azt érezhesse, hogy valóban férfi. Ne akarjunk olyan kompenzációt, hogy például ő vasaljon, mert most úgyis kevesebbet keres...

Tóth Gabi: Eszembe jut egy ismerősöm, aki felhívott, és azt mesélte, hogy összeveszett a pasijával, pedig csak megkérte, hogy vasalja ki a ruháját, mondván, neki belefér, hisz több ideje van, és amúgy is kevesebbet keres... Mondtam neki, hogy na, most sikerült egy pillanat alatt összetörni a férfiasságát!

Ez egy nagyon érdekes kérdés, ahova most eljutunk, mert ugye ma azt mondjuk, hogy a mihaszna férfi miért nem veszi ki a részét jobban a házimunkából. Régen a férfi bútort ácsolt, szöget vert a falba stb., de egy két és fél szobás lakásban egy pasi nem tud mindennap alkotni valamit! Egy urbanizált férfi élete más. Azt várjuk el, hogy ő rohanjon le pelenkáért, vagy ő vasaljon? Biztos, hogy ez a helyes út?

Hevesi Kriszta: Létezik a mondás - a viperaméreg kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben méreg. Mindenben a mérték, ami igazából értéket jelent. Ne essünk át a ló túloldalára. A férfi nem attól férfi, hogy felteszi a lábát, tévét néz, és távirányítót kapcsolgat, de azért ne toljuk bele a házvezetőnő szerepébe sem. Osszuk fel a feladatokat, beszéljük meg a kapcsolat elején. Azt hiszem, a kommunikáción van a lényeg. Hogy azt a dolgot én miként kérem tőle, és amikor együtt vagyunk, ne váljon senki kiszolgálóvá. Mindenképpen a két ember közös fejlődése a fontos. És ha már teljesítményről beszélünk: időnként üljünk le, és kérdezzük meg a másiktól, hogy neki mik az egyéni céljai. Sokszor hajlamosak vagyunk a kapcsolatot szimbiózisként elképzelni, és csak közös célokban gondolkozni. Nem véletlenül született a Piramis dala - ,,Ha volna két életem". Épp arról szól, hogy azért szeretnék két életet, hogy meglegyen egyik oldalról az egyéni fejlődés, de ugyanakkor hozzád is tartoznék. Az embernek a két legfontosabb törekvése, a saját fejlődése, kiteljesedése és a szeretet, a párkapcsolatban való összetartozás. Ezeknek a harmóniáját kell megteremteni. És ne felejtsük el, amit Gabi mondott - hogy sokszor egy sérülés miatt eleve védekezünk. Amikor megbízunk a másikban, akkor merjünk odabújni, hisz az a mi igazi szerepünk! A lágyság képessége megőrzi a nőiességet bennünk.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Aki szeret, szeretem
  2015-08-10 21:58:17, hétfő
 
  Aki szeret, szeretem


Aki szeret - szeretem,

Aki tisztel - tisztelem.

Hogyha pedig lélek lelket

Kölcsönösen látogat,

Elfogadom,

Aki engem elfogad.


Ami igaz - kölcsönös,

Önkéntes és - ösztönös;

Ha nincs kölcsönös vonzalom

Semmire sem megy soha

Semmiféle

Rossz

Ideológia.


Aki szeret - szeretem.

Aki tisztel - tisztelem.


Otthonomba az jöhet,

Aki jót hoz, örömet.


Törvényt itthon én szabok,

Akárkit nem fogadok.


Aki szeret - szeretem,

Aki tisztel - tisztelem.

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Déja vu, déja vu
  2015-08-10 21:56:30, hétfő
 
  Déja vu, déja vu


Déja vu,

Déja vu,

Megint minden egyszerű...

Pénz-vezérelt utópia rétjein

Lila a fű.


Ki az ista?

Ki a fób?

Készül tán a lista..

Megint jön már kioktatni

Ateista Pista.


Rágalom-keresztelő

Ad nevet a kőnek;

Hívja osztályellenségnek,

Vagy fajgyűlőlőnek.


Déja vu, déja vu

A sejtelem keserű,

De - míg élünk,

Csak azért sem hagy el minket

A derű.


Rossz “polkorrekt" szájkosár,

Műtúrós műrétes;

Tán Orwell is mosolyog,

Amíg élni képes.


Világdollár-műisten

Sárga száját tátja,

A szájzáras szabadságnak

Bécsben bot a bátyja.


Déja vu, déja vu...

Népszerű a jó nedű,

Bölcs vezérek parókáját

Vágyva nézi

A tetű.


Szemellenző a divat,

Meg önkéntes hályog,

Úgy tűnik, újjászületnek

Régi párttitkárok.


A nyáj a régi dalokat

Bégedezve fújja,

Világhódító eszméknek

Híg a levük újra.


Déja vu, déja vu...

Peng az élet-hegedű,

Amíg még van Kit szeretni

Élni mégis

Gyönyörű.

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Padlizsán, a csodazöldség
  2015-08-10 21:45:46, hétfő
 
  Padlizsán, a csodazöldség

A padlizsán a grillezések, a nyár kapcsán előtérbe kerülő mediterrán ételek megkerülhetetlen alapanyaga. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Bár néhányan még idegenkednek tőle, jól elkészítve nehéz neki ellenállni!

A padlizsán őshazája Ázsia. Ennél pontosabban nehéz meghatározni, bár a botanikusok jó része egyet ért azzal, hogy valószínűleg Délkelet-Ázsia lehetett a padlizsán bölcsője, lévén, hogy ezen a vidéken található meg a legtöbb válfaja ennek a gyümölcsnek. A padlizsán ugyanis - a paradicsomhoz hasonlóan - rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, de igazi helye mégis a zöldségek közt található.





A grillezett padlizsánszeleteket krémsajttal, de akár hússal is tölthetjük

A padlizsán egész Ázsiában már az i.e. III. század környékén nagy népszerűségnek örvendett, kedvelt alapanyaga lett az indiai konyhának, Japánban is előszeretettel használták, ma is az öt legfontosabb zöldségük között tartják számon a padlizsánt. Kínában az i.e. V. században már a konyhakertekben nevelték a padlizsánt, és a koreaiak is nagyon hamar megszerették. Ahogy a padlizsánt egyre több helyütt kezdték el termeszteni, úgy változott, alakult, s a kezdetekkor még kicsi és tojásdad gyümölcs lassacskán átformálódott.

Az arabok a VII. században találkoztak az ázsiai növénnyel, és egy évszázadra rá - nekik köszönhetően - Európában, pontosabban Spanyolországban is színre lépett a padlizsán, amelyre utaló első írásos emlék egy cordobai naptár, melyben a padlizsán ültetésére vonatkozó tanácsok találhatóak.





Sokféle formájú és színű padlizsán létezik

A tojásgyümölcs azonban a spanyol jelenlét ellenére nem hódította meg rohamos ütemben Európát. Itáliában csak a XII. században vált ismertté, amikor a spanyoloknál már rengeteg receptben említésre kerül a padlizsán. Igaz, hogy utána viszonylag hamar meghonosodott a csizma déli csücskeiben, főleg Szicíliában, ahová az arabok vitték magukkal a növényt, amelyről a legkorábbi említést egy 1309-ben keletkezett dokumentum tartalmazza. Ebben azt írják, hogy az úgynevezett melingianas növényt tökkel együtt termesztik a palermói kertekben.

Talán a nadragulyával való rokonság okán, talán azért, mert néhányan betegek lettek az éretlenül fogyasztott padlizsántól, a növény - hasonlóan a paradicsom kálváriájához - igen sokáig nagyon rossz hírnévnek örvendett. Mérgezőnek vélték, okolták az epilepsziáért és a lepráért, s épp ezért nagyon sokáig csak díszítésre használták a több színben is fellelhető, fényes héjú gyümölcsöket.

A mala insana, azaz őrült alma néven is ismert és félt gyümölcsöt azonban előbb-utóbb mindenütt megszerették és beillesztették a hétköznapjaikba. A ma ismert, Carl von Linné svéd botanikus által adott hivatalos nevében azonban visszaköszönnek még a kora középkor babonái. A Solanum melongena ott hordozza magában a gyümölcsre korábban rásütött bélyeget, amelyre szerencsére ezen kívül már semmi nem emlékeztet.

A padlizsán Amerikába a XV. század folyamán a portugál és spanyol felfedezőknek köszönhetően jutott el, ahol Mexikó környékén viszonylag hamar meg is honosodott. A növény a XVI. században a Karib-térségben is megjelent, ugyanis a spanyol konkvisztádoroknak hiányoztak az otthoni ízek, így az Európából érkező ellátmány egy részét hamarosan helyben is megpróbálták termelni. Érdekes, hogy az évszázadok óta Európában termő padlizsánnal sok európai nemzet csak az Újvilágban találkozott először.

Az európai uralkodók közül XIV. Lajos francia király volt az, aki nagyon kedvelte a padlizsánt, de csak mint dekorációs elemet. Enni még ekkortájt sem merték, mert attól tartottak, hogy aki padlizsánt fogyaszt, azt elviszi valamilyen rejtélyes láz. Európa nagy részén egészen a XVIII. századig a padlizsán nem is volt képes megmutatni magát a konyhákban. Aztán a francia felvilágosodást követően szinte minden akadály elhárult előle.





Grillezve is nagyon finom a padlizsán, de még tölthetjük vagy rétegezhetjük is ezután

A padlizsán amerikai jelenléte szintén nem volt elegendő ahhoz, hogy beszivárogjon az Egyesült Államok gasztronómiájába. A padlizsán létéről és felhasználási formáiról csak akkor vettek tudomást az ott élők, amikor az olasz és kínai bevándorlók lévén szorosabb ismeretséget köthettek az amúgy évszázadok óta ott élő növénnyel.

A ma ismert padlizsán színe és formája igen sokféle lehet. A legismertebb a lilás-fekete héjú, de létezik halványzöld, sárga vagy vöröses héjú padlizsán is. Formájában is igen változatos a padlizsán-világ, a kicsi tojásdad alakútól kezdve a hosszúkás keskenyig sokféle formában és méretben találkozhatunk vele. A tojásgyümölcs magjai ehetőek, héját szintén nem feltétlen kell lehámozni, viszont zöld kocsánya nem ehető.

A padlizsán felhasználásának rengeteg módja van. A padlizsánt Európával megismertető arabok szerint csak olyan lányt szabad elvenni, aki legalább százféleképp tudja elkészíteni a padlizsánt. Egy padlizsánról, illetve egy padlizsános ételről szóló keleti anekdota szerint egy imám új felesége olyan csodálatosan készítette el a padlizsánt, hogy az imámot leterítette az étel csodálatos íze és elájult. Azóta is kedvelt arab fogás az Imam bayildi, azaz az Ájul imám, ami egy töltött, padlizsános étel neve.





A töltött padlizsán olyan finom, hogy még az imám is beájult tőle :)

Padlizsán vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy csak ép, fényes bőrű, nyomásra nem reagáló, zöld kocsányú padlizsánt vegyünk. Amelyiknek már opálos a fénye, hibás, foltos vagy ráncos a bőre, esetleg könnyedén benyomható, azt hagyjuk az üzlet polcain. A tojásgyümölcs héja lehet vékonyabb és vastagabb is. A vékonyabb héjú általában valamivel édeskésebb.

A padlizsán könnyen megromlik, így csak akkor vegyünk belőle, ha viszonylag hamar felhasználásra is kerül. Ha sikerül friss padlizsánt vennünk, akkor az mosatlanul nagyjából 5-6 napig eláll. Hűtőben is tarthatjuk, bár a nyers padlizsánt nem szerencsés huzamosabb ideig 10 fok alatt tartani. Ha véletlenül éretlen padlizsánt veszünk, akkor hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű helyen beérjen, mert az éretlen padlizsán nem csak rosszízű, de mérgező is. A benne lévő szolanin vegyületnek köszönhetően a még zöld padlizsán mérgező. A vegyület része a növény természetes védelmi rendszerének, idegi és emésztési problémákat okoz a fogyasztása. Ugyanez a vegyület található meg az éretlen paradicsomban is.

A főtt padlizsánt 2-3 napig jól záródó edényben nyugodtan a hűtőben tarthatjuk, fagyasztva pedig akár fél évet is kibír.





Pizzán is nagyon finom a sült padlizsán

A padlizsánban található kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Emellett nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, s segít megfékezni a rákos sejteket.

A padlizsán vágásához minden esetben rozsdamentes acél kést használjunk, így elkerülhető, hogy a padlizsán a vágási felületen megfeketedjen. A padlizsánt sok helyütt a mai napig sózzák és állni hagyják a felhasználás előtt, hogy a feleslegesnek ítélt vizet és ezzel együtt a benne rejtező vélt keserűséget kieressze, de ez a mai fajtáknál már alapvetően szükségtelen.

A padlizsánt párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük is, de nyersen nem fogyasztható. Készíthetünk belőle krémeket, adhatjuk salátákhoz, főételekhez is. A padlizsánból készíthető előételek közül talán legkedveltebb a padlizsánkrém, amelynek számos változata ismert. Az előételek közül a török joghurtos padlizsánsaláta igen ismert, de a mediterrán konyhákban is népszerű a különféle padlizsánsaláta.





A mediterrán padlizsánsaláták darabosabbak, mint a mi padlizsánkrémeink

Tojásgyümölcs nélkül elképzelhetetlen a görögök egyik nemzeti eledele, a muszaka, de a franciáknál készülő ratatouille-ból sem hiányozhat, s a korábban említett Imam Bayildi lényege is pont a padlizsán. A szicíliaiaknál híres a caponata, amely egy olajbogyós, kapribogyós, fenyőmaggal kevert padlizsános előétel, a közel-keletien baba ghanoush-t fogyasztanak, amely egyesíti magában a sült padlizsánt a szezámmagos tahinivel.

A padlizsánt bundázva kisütni is érdemes. A panírozott, esetleg sörtésztába bújtatott szeletekhez könnyen átsülnek, és egy kis fokhagymás-majonézes szósszal tökéletes fogássá válnak. Japánban is kedvelt fogás a padlizsánból készített tempura.





Kihagyhatatlan görög fogás: a muszaka

A padlizsánnak jó partnere a fokhagyma, a paradicsom, a hagyma, a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a curry és az oregánó is, de jól idomul szinte bármilyen fűszerezéshez.
Olajbogyós padlizsánkrém

Hozzávalók:
1 db közepes padlizsán
10 szem magozott, zöld olajbogyó
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb gerezd fokhagyma

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A padlizsánt félbevágom, majd a tűzhelyen addig sütöm, amíg a felek kívül is, belül is jó alaposan meg nem sülnek. Ezután egy nagyobb tányérba teszem, és fedve 500 watton 4-5 percig sütöm. Ha jó az időzítés, akkor a padlizsán eddigre megpuhul, és a villa könnyedén fut a húsában. Hagyom kicsit hűlni, majd a zöldség húsát a héjból kikanalazom, és egy mélyebb edénybe teszem. Hozzáadom az olajbogyókat, a fokhagymát, az olívaolajat, és botmixerrel alaposan összedolgozom. Végül óvatosan sózom és borsozom. Hűtve kínálom.





Számtalan módon készíthetjük a padlizsánkrémet, akár olívabogyóval is

Padlizsáncurry





A curry is nagyon jól passzol a padlizsánhoz

Hozzávalók:
1 nagy padlizsán
4 paradicsom
1 teáskanál gyömbér
2 teáskanál garam massala
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

2 dl joghurt

Elkészítés: A padlizsánt és a paradicsomot kockacukornyi kockákra vágom. A hagymát felaprítom, majd kevés olajon megdinsztelem. Amikor már üveges, akkor hozzáadom az átnyomott fokhagymát és a garam massala fűszert, kicsit összepirítom, de vigyázok, hogy le ne égjen. Ekkor ráteszem a zöldségeket, kis vizet adok hozzá, majd fedő alatt, takarékon összepárolom. Amikor már puha a padlizsán, akkor joghurttal elkeverem, és kevés gyömbérrel, sóval fűszerezem. Rizzsel tálalom.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Zöldség


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Az igazi padlizsánkrémről
  2015-08-10 21:35:44, hétfő
 
  Az igazi padlizsánkrémről

A Mindmegette receptkatalógusában az egyik leggyakrabban beküldött étel a padlizsánkrém. Tucatnyi csak az egyszerű krém, plusz a különböző fantázianevűek, aztán meg a krémmel kombinált paprika meg paradicsom, a krémmel töltött különböző ételek. Ahány ház, annyi recept, ahány beküldő, annyi ígéri az olvasónak, hogy az övé a legjobb.

Elkészíteni viszonylag egyszerű. A padlizsánt egészben addig sütjük, amíg jó égett lesz a héja. Legjobb nyílt tűzön vagy grillen sütni, de lehet gáz- vagy villanysütőben, gázra tett rácson is, akárhogy. Héját leszedjük, húsát ízesítjük. Eddig mindenki egyetért. No de aztán...





Óvatosan a sütéssel, mert úgy szívja magába a zsiradékot, mint a szivacs!

Mindenki esküszik a saját receptjére, többen hozzáteszik, hogy csakis ez az egyetlen, igazi, autentikus, originális, optimális stb. erdélyi módszer, mert nagymamája, esetleg nagynénje szomszédjának sógora is így csinálja, és ezt csakis így lehet csinálni.

A vitatott pontok: szabad-e fémkést használni, mert a fémtől megbarnul a hús, vagy csakis fa-illetve műagyag eszközöket? Szerintem a fa használata régen indokolt volt, a mai rozsdamentes eszközök azonban nem ártanak neki. Továbbá: szabad-e botmixerrel keverni, mert az összeroncsolja a rostokat? Kell e-fokhagyma hozzá, avagy tilos beletenni, használjunk készen árult majonézt, vagy csakis otthon készült dolgokat keverjünk bele?

Az én ízlésem szerint a padlizsán húsát kevés hagymával, olajjal, citrommal, sóval, borssal lazán, kézzel összekeverjük, és kész, már lehet is enni. Fő, hogy a padlizsán íze érvényesüljön, ne a hozzátett anyagoké. De a fent leírt változatok bármelyike megengedett, mindenki másképp szereti, és mindenkinek joga van másképp szeretni, nem kell eretnekként elítélni azt, akinek más az ízlése.

Remek ételek továbbá a rakott padlizsánok, a felszeletelt padlizsánt megsütjük, aztán rétegesen lerakjuk, közé húst (muszaka) vagy paradicsomszószt és sajtot teszünk, és mehet be a sütőbe. Fő gond ezekkel, hogy a padlizsán a sütésnél, mint egy szivacs, rengeteg olajat szív magába. Örömmel fedeztem fel Habliliom receptjét, a Melanzana alla parmigiana ,,light" címűt. Azért light ez a padlizsán pármai módra, mert sütőben süti a padlizsánszeleteket, csak kis olajjal megkenve, így nem sok zsiradék lesz benne. A megsült padlizsánszeletek közé paradicsomszósz, mozzarella és parmezán sajt kerül. Rendkívül finom étel, hidegen-melegen egyformán fogyasztható. Még fokozni lehet az élvezetet, ha sima paradicsomszósz helyett bolognait használunk, vagyis darált húst is teszünk bele!





Az a lényeg, hogy a padlizsán íze érvényesüljön

Mozzarella

Forrás: Mindmegette.hu -- Mozarella mordondírozásai blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Görög serpenyős burgonya
  2015-08-10 21:29:22, hétfő
 
  Görög serpenyős burgonya

Hozzávalók:

2 paprika (lehet különböző színű)
1 nagy szál póréhagyma
80 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
20 dkg fetasajt
kakukkfű
10 dkg vaj
bors
kb. 0,5 dl víz

Elkészítés:

A vaj felét a serpenyőben felforrósítjuk, ebben a karikára vágott burgonyát forgatgatva 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kész, borssal fűszerezzük, és kivesszük a serpenyőből. A vaj másik felét a serpenyőbe tesszük, ebben a felszeletelt fokhagymát és a karikára vágott póréthagymát egy picit dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát és a vizet, és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, közben időnként átkeverjük. Amikor a paprika is megpuhult, levesszük a fedőt, és a felesleges vizet elfőzzük róla. Majd hozzáadjuk a burgonyát, a fetasajtot, a kakukkfüvet, óvatosan összekeverjük, felforrósítjuk, és tálaljuk.

Megjegyzés:

A sózni nem kell, mert a fetasajt is sós. Akár köretként, akár egytálételként is finom.

A receptet Mirmos küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Fügés-diós édesség fagyival Görögországból
  2015-08-10 21:28:14, hétfő
 
  Fügés-diós édesség fagyival Görögországból

Hozzávalók:

1 koszorú aszalt füge
10 dkg dió
10 dkg mazsola
2 dl fehérbor
5 evőkanál méz
fahéj
vaníliafagylalt

Elkészítés:

A fügéket a tetejénél bevagdosom, beletűzök egy darabka diót. Jénai tálba teszem, majd szórok még mellé diót és mazsolát (minél több, annál kiadósabb). A bort a mézzel és a fahéjjal öszzeforralom, majd a fügékre öntöm. Az egész jénai tálat beteszem a sütőbe, és kb. 180 fokon 20 percig sütöm. Néha megforgatom kanállal a fügéket. Melegen, hidegen is nagyon finom, de vaníliafagyin feltétként egyenesen isteni!!!

Megjegyzés:

Nem szabad kihagyni!

A receptet Silk19 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 297 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 4682
  • e Hónap: 18587
  • e Év: 148294
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.