Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Montenegrói nyárson sült borjúhús
  2015-08-17 22:59:47, hétfő
 
  Montenegrói nyárson sült borjúhús

Hozzávalók:

80 dkg borjúcomb
8 dkg húsos szalonna
8 dkg kolbász
16 db zsályalevél
2 evőkanál olívaolaj

bors

Elkészítés:

A húst 4 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát és a kolbászt vékonyra szeletelejük. Felváltva a nyársra húzzuk a húst, a kolbászt és a zsályaleveleket. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük olajjal. A nyársakat egymástól kellő távolságra tűzálló formába tesszük, és az előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 20 percig sütjük. Hasábburgonyával, zöld salátával, sült paradicsommal tálaljuk.

Megjegyzés:

Nyárson sütéskor fontos, hogy a hozzávalók átvegyék egymás ízét. Ezért az összetevőket pontosan egyforma nagyságú darabokra vágjuk, a nyársra húzzuk, és összenyomjuk.

A receptet Kostovic Éva küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csevap, pljeskavica és burek - íme Montenegro mesés konyhája
  2015-08-17 22:56:01, hétfő
 
  Csevap, pljeskavica és burek - íme Montenegro mesés konyhája

Kis méretéhez képest Montenegro számos turisztikai és gasztronómiai kalanddal kecsegteti az oda látogatót.

Egyre többen töltik vakációjukat e csöpp országban, mely elsősorban strandjai és tengerparti üdülőhelyei miatt ennyire népszerű.





Kotor az egyik legnépszerűbb túristacélpont az országban

Miért válasszuk?

Az ország belső területe is legalábbolyan gyönyörű, mint az Adria Riviérájaként is emlegetett partvidéke. Az itt húzódó Dinári-hegység vonulatai között szebbnél szebb kiránduló útvonalak és remek sípályák várják a turistákat.





Klasszikus csvapcsicsa ajvárral, pirított rizzsel

A kultúra szerelmesei sem unatkoznak: Montenegró kulturális sokszínűségét a különböző irányból érkező (velencei, osztrák, szlovén, valamint iszlám) hatásoknak köszönheti.

Lakói legendásan magasak, és ahogy ők tartják, szépek és muzikálisak is. Egy biztos, csodás érzés népdalaikat hallgatva egy raki mellett üldögélni a helyi konobákban.

Milyen a konyhájuk?

Az idegenforgalom megnövekedésével együtt ugyan itt is megjelentek a pizzériák, tavernák és gyorséttermek, de szerencsére nem túrták ki a hagyományos, helyi ételeket kínáló éttermeket.





Igazi montenegrói grilltál

A mediterrán konyha rajongói kedvükre válogathatnak a rendkívül ízletes és egészséges specialitások között. Konyhájuk alapja az olívaolaj, legkedveltebb fűszerük a rozmaring, a bazsalikom, valamint a babérlevél.

Hideg előételnek a híres füstölt sonka és sajt, a sós túró és a gomba közül lehet választani. A főétel a hegyi legelőkön táplált, zamatos húsú bárányból, illetve kecskéből készült specialitások egyike vagy az útmentén is gyakran látható, nyárson forgósült malac lehet.

Helyi különlegesség a csevap, a pljeskavica és a kukoricakása is. A burek rétestésztajellegű, hajszálvékonyra nyújtott, rétegezve megtöltött étel. Eredetileg sóstúró vagy darált hús a töltelék, de van belőle sonkás-sajtos, sajtos-gombás, pizzás, meggyes és almás változat is.

A halimádók sem fognak éhen maradni, hiszen olyan különlegességeket kóstolhatnak meg, mint a fogas, a vörös- és aranydurbincs, a skorpióhal, a tengeri sügér, a rák, a szardella, a kagyló, a tintahal és a polip.

Ezeket vagy roston sütik meg, vagy ,,lešo" módszerrel készítik el: vízben főzik, majd olajjal, ecettel, hagymával és babérlevéllel ízesítik. Fokhagymás szószt és salátát kínálnak hozzá. A fogásokat különféle burgonyakörettel tálalják.

Étkezés előtt szőlőpálinkát, közben vörösbort, a végén pedig titkos recept alapján készített mézbort kínálnak.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Világkonyha


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bolondos nyári tökszalagok
  2015-08-17 22:47:21, hétfő
 
  Bolondos nyári tökszalagok

Hozzávalók:

1 db zsenge főzőtök (kb. 30 dkg-os)
1 szál sárgarépa
1 kis fej fehér hagyma
3 db közepes paradicsom
1 teáskanálnyi ajvár
diónyi olívaolaj
ízlés szerint: tárkony, oregánó, kakukkfű, só, bors, kevés méz

Elkészítés:

A tököt meghámozom, karalábévájóval eltávolítom a belsejét, amit később majd felhasználok. A sárgarépát lekapargatom, a paradicsomokat pár percre forró víbe dobom, meghámozom. A hagymát tisztítás után felaprítom. A hagymát és a tök kikapart belsejét az olívaolajon megdinsztelem. Közben a tökcsónakokat zöldséghámozóval szalagokra szelem (körülbelül 1 centi szélesek lesznek). Ugyanígy hosszú szalagokká hámozom a sárgarépát (ha a répa jóval hosszabb, mint a tök, a szalagokat keresztben megfelezem), majd felszeletelem a hámozott paradicsomot. A dinsztelt hagyma-tök keverékhez hozzáadom az ajvárt, megkeverem, majd beleteszem a mézet, a szárított fűszereket, rádobom a sárgarépaszalagokat. 4-5 percig hagyom rotyogni, majd hozzáadom a paradicsomot, sót. Legvégül beleteszem a tökszalagokat, de már csak 2 percig hagyom a tűzön - így a zöldségek roppanósak maradnak.
Melegen rizzsel, bulgurral, zsemlével, könnyű nyári ebéd vagy vacsora, de hidegen, magában is remek.

Megjegyzés:

Egészséges, könnyű egytálétel, nem csak fogyókúrázóknak!

A receptet Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Camembert-krémmel töltött palacsinta
  2015-08-17 22:46:00, hétfő
 
  Camembert-krémmel töltött palacsinta

Hozzávalók:

1 kerek camembert sajt
20 dkg vaj
2 kiskanál szárított tárkony

őrölt fehérbors
10 db sós palacsinta

Elkészítés:

A camembert sajtot éles, vékony pengéjű késsel vékonyra szelem, majd villával alaposan szétnyomom, amennyire sikerül, pépesre. Az így kapott masszát jól elkeverem a vajjal, ízesítem sóval, borssal és tárkonnyal, krémesre keverem, állni hagyom.

A sajtkrémemet arányosan elosztom az előzőleg megsütött palacsintákba, azokat háromszög alakúakra hajtogatom. Tálaláskor kettő darab palacsintát adok egy adagba, karikára vágott csemege uborkával, szeletelt olívabogyóval és szintén szeletelt koktélparadicsommal díszítve adom az asztalra.

Megjegyzés:

Desszertként, de könnyű vacsoraként is remek eledel, vegetáriusosoknak is ajánlom. Hagyományos, feltekert palacsintába töltve, felkarikázva a fent említet kísérőkkel tálalva vendégvárónak, esti dumapartihoz, kellemes sörözéshez, borozáshoz is fogyaszthatjuk, akár falat szendvicsek feltétjeként. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Krokett II.
  2015-08-17 22:44:38, hétfő
 
  Krokett II.

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1 evőkanál zsír
30 dkg liszt
1 csapott evőkanál só
Valamint:
zsemlemorzsa
1 tojás
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A megpucolt, feldarabolt krumplit puhára főzöm. Ha megfőtt, a levét leöntöm, és krumplit krumplinyomóval összetöröm, majd hagyom hűlni kb. 10 percig. Utána hozzákeverem a többi alkotórészt, és összegyúrom. Alma nagyságú gombócot veszek belőle, és mint a nudlit, sodrom. 5 cm-es kroketteket vágok belőle. Ezeket tojásba és prézlibe forgatom, bő olajban kisütöm. Nagyon finom!

Megjegyzés:

A receptet Vassneibolya küldte. Köszönjük!

Forrás? Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Krokett
  2015-08-17 22:43:18, hétfő
 
  Krokett

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg gouda sajt
1 csomag (125 g) camembert sajt
3 evőkanál vaj
10 dkg liszt
4 dl tej
1 csipet szerecsendió
panírozáshoz: liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa
1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés:

A sajtokat kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk.

A vajat lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és aranysárgára pirítjuk. Állandóan kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet, megszórjuk sóval, borssal, egy csipet szerecsendiót adunk hozzá, és jól elkeverjük. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a sajtot. A masszát kb. 2 cm vastagon egy deszkán ellapítjuk, és kb. 15 percig hűlni hagyjuk. A kihűlt sajtos masszából kb. 2 cm átmérőjű, ujjnyi rudakat formázunk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, azaz a szokásos módon panírozzuk. Az olajat nagyon forróra felmelegítjük, egyszerre 4-5 db. krokettet teszünk bele, és kb. 4-5 perc alatt aranysárgára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy az olajat felitassuk róluk.

Megjegyzés:

1 adag: 3400 kj/810 kcal

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tárkonyos házinyúlragu
  2015-08-17 22:39:55, hétfő
 
  Tárkonyos házinyúlragu

Hozzávalók:

2 db nyúlcomb
2 db lapocka
1 db gerinc
1 dl olaj
1-2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg csiperkegomba
3-4 db paradicsom
5 dl száraz fehérbor
1 csokor petrezselyemzöld

őrölt feketebors
tárkony

Elkészítés:

A megtisztított házinyúl combját, lapockáját, gerincét közepes darabokra vágom. Serpenyőben kevés olajat hevítek, beleteszem a húst, sóval, törött borssal fűszerezem és gyakori keverés mellett szép pirosra, sütöm. Amikor elkészült, a húst egy lábasba átpakolom.

A sütésből visszamaradt olajban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd a cikkekre vágott gombát, végül a feldarabolt paradicsomot. Amikor a benne lévők lepirultak, ráöntöm az egészet a húsra, és felöntöm a fehérborral, valamint ugyanannyi vízzel. Fedővel letakarva puhára párolom, majd fedőt levéve a szaftot hagyom besűrűsödni. Ha elkészült, megszórom apróra vágott zöldpetrezselyemmel és tárkonnyal, és még 1-2 percig forralom.

Köretként burgonyakrokettet kínálok hozzá, aki szereti, tejföllel meglocsolhatja.

Megjegyzés:

Aki idegenkedik a nyúlhústól, vagy nem tudja beszerezni, csirkéből vagy más fehérhúsú szárnyasból is elkészítheti. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Cukkinikrémleves tárkonnyal
  2015-08-17 22:38:44, hétfő
 
  Cukkinikrémleves tárkonnyal

Hozzávalók:

kb. 50 dkg zsenge cukkini
2 nagyobb vöröshagyma
bőven fokhagyma (5-6 gerezd)
2 db húsleveskocka
só (vagy ételízesítő)
őrölt bors
1 teáskanál szárított tárkonylevél
1,5-2 dl tej (vagy tejszín)
ízlés szerint citromlé
vaj és olaj

Elkészítés:

A feldarabolt vöröshagymát megdinsztelem az olaj és vaj keverékén. Hozzákeverem az áttört fokhagymát, kicsit még ezt is párolom. A cukkinit kockára darabolom, hozzáöntöm a hagymához, sózom, borsozom, beleteszem a tárkony, és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi. Beleteszem a húsleveskockát is, és kb. 10 percig lassan főzöm. Ekkor hozzáöntöm a tejet, és botmixerrel felaprítom. Utána annyi vizet öntök még hozzá, hogy közepesen sűrű levest kapjak. Kis ideig még forralom, hozzáöntöm a citromlét is. Szükség szerint még fűszerezem. Pirított tökmaggal, pirított napraforgómaggal vagy levesgyönggyel tálaljuk, de finom hozzá a pirított kenyérkocka is.

Megjegyzés:

A receptet Évi48 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
2015.08.17. =8.8.8 - A bőség energiakapujának 2. napja
  2015-08-17 11:27:44, hétfő
 
  2015.08.17. =8.8.8 - A bőség energiakapujának 2. napja





A számmisztika szerint a 8-as a bőség szimbóluma. A bőségé, ami lehetőségek, egészség, lélektárs megtalálása, életcél beteljesítése, anyagi biztonság és siker formájában jelenhet meg az életünkbe.



Lehetőséget kapunk most arra, hogy kapcsolódjunk a bőség áramlásához és befogadjuk annak minden formáját az életünkbe.

Elengedés és gyógyulás, csodás megoldások. Ezeket támogatják ennek a napnak az energiái.

A 8-as triplázódása felerősíti a bőség rezgésének áramlását az univerzum összes élőlénye felé.

Augusztusban három nap során van lehetőségünk részesülni eme kivételes segítő energiák gyógyító rezgésében:

Az első nap: 2015.08.08

A második nap: 2015.08.17.

A harmadik nap: 2015.08.26.

Mondd el ma a bőség imáját, hogy egészséget, anyagi biztonságot, szerelmet, új állást vagy lakhelyet, új lehetőségeket, békét, harmóniát teremts életedbe:

Kedves Abundantia..., Damara..., Dana, Genésa..., Laksmi...és Szedna..., köszönöm, hogy bőségesen elláttok az életben és a nagyszerű lehetőségek túlcsorduló áradatával utaltok az isteni fényetek ragyogására, így másoknak is javára van a dolog. Köszönöm az általatok meghozott békét, boldogságot és szeretetet. Köszönöm mindazt az időt és energiát, ami lehetővé teszi álmaim és vágyaim beteljesítését. Köszönöm bőkezű anyagi és pénzügyi támogatásotokat. Hálás vagyok és elfogadom ajándékotokat, s kérlek titeket, továbbra is gondoskodjatok rólam általuk.






2015.08.17. =8.8.8 - A bőség energiakapujának 2. napja

A számmisztika szerint a 8-as a bőség szimbóluma. A bőségé, ami lehetőségek, egészség, lélektárs megtalálása, életcél beteljesítése, anyagi biztonság és siker formájában jelenhet meg az életünkbe.



Lehetőséget kapunk most arra, hogy kapcsolódjunk a bőség áramlásához és befogadjuk annak minden formáját az életünkbe.

Elengedés és gyógyulás, csodás megoldások. Ezeket támogatják ennek a napnak az energiái.

A 8-as triplázódása felerősíti a bőség rezgésének áramlását az univerzum összes élőlénye felé.

Augusztusban három nap során van lehetőségünk részesülni eme kivételes segítő energiák gyógyító rezgésében:



Az első nap: 2015.08.08

A második nap: 2015.08.17.

A harmadik nap: 2015.08.26.

Mondd el ma a bőség imáját, hogy egészséget, anyagi biztonságot, szerelmet, új állást vagy lakhelyet, új lehetőségeket, békét, harmóniát teremts életedbe:

Kedves Abundantia..., Damara..., Dana, Genésa..., Laksmi...és Szedna..., köszönöm, hogy bőségesen elláttok az életben és a nagyszerű lehetőségek túlcsorduló áradatával utaltok az isteni fényetek ragyogására, így másoknak is javára van a dolog. Köszönöm az általatok meghozott békét, boldogságot és szeretetet. Köszönöm mindazt az időt és energiát, ami lehetővé teszi álmaim és vágyaim beteljesítését. Köszönöm bőkezű anyagi és pénzügyi támogatásotokat. Hálás vagyok és elfogadom ajándékotokat, s kérlek titeket, továbbra is gondoskodjatok rólam általuk.





Szeretett Istenem, tudom, hogy Te vagy a forrása minden jónak és, hogy Te ellátsz engem mindennel minden tekintetben. Kérlek, segíts eloszlatni azokat a félelmeket, amelyek megakadályoznak engem abban, hogy elfogadjam ajándékaidat. Kérlek, segíts, hogy átéljem a béke, hála és anyagi biztonság állapotát, és, hogy tudatában legyek annak, hogy én a Te gyermeked vagyok, akit Te csodálatos áldásaidban részesítesz. Nyitott vagyok és maradok az Isteni Vezettetésre, ami tévedhetetlenül vezet el engem olyan helyzetekhez, emberekhez, lehetőségekhez, amelyek részei az anyagi biztonságomat megteremtő tervnek. Most látom és érzem önmagam és mindenki mást tökéletes anyagi biztonságban, és a szívem megtelik hálával és örömmel a bőséges Univerzum iránt, amit teremtettél. Köszönöm, Ámen!


Sándor Judit - Jóportál

Ima: Doreen Virtue - Arkangyalok és Felemelkedett Mesterek c könyve

Forrás: http://joportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Ezoterikus  
Egészségben eltöltendő hetet!
  2015-08-17 10:40:39, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 297 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1682
  • e Hét: 6196
  • e Hónap: 11234
  • e Év: 140941
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.