Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Vallási felekezetek részvét nyilvánítása
  2015-08-21 23:03:33, péntek
 
  ...... ......


- Mazsihisz: a bíboros halálával az ökumené szegényebb lett
Paskai László bíboros halálával a felekezetközi együttműködés egyik oszlopa dőlt ki, az ökumené szegényebb lett egy, a párbeszédet fáradhatatlanul szorgalmazó lelkipásztorral - fogalmazott Frölich Róbert országos főrabbi és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érseknek írt levelében hétfőn.
A Mazsihisz az MTI-hez is eljuttatott levelében azt írta, a hazai vallásos élet olyan személyiséget veszített el, aki elkötelezett volt a zsidó-keresztény, és a keresztény-keresztyén párbeszéd, az egyházak közeledésének ügye mellett.
Úgy fogalmaztak, Paskai László több mint fél évszázados papi működése örök nyomot hagyott a magyarországi és a határon túli katolikus életben.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége osztozik Erdő Péter fájdalmában - zárul a közlemény.

- Az evangélikus egyház különös tisztelettel gondol Paskai Lászlóra
A Magyarországi Evangélikus Egyház különös tisztelettel és szeretettel gondol a hétfőn elhunyt Paskai László bíborosra, és hálát ad Istennek érte és szolgálatáért, hiszen "a magyar ökumené, azon belül az evangélikus-katolikus közeledés élen járó, tudatos munkálója volt". Közleményükben kiemelték: Paskai László bölcs teológiai tanár, nagy formátumú egyházvezető, nyíltszívű keresztény testvér volt. Nehéz korszakban - a nagy változások idején - hűséggel, alázattal, kitartó következetességgel végezte nem könnyű szolgálatát - írták.
Felidézték: akkor, amikor az ökumenikus összefogás tiltott, vagy legfeljebb hallgatólagosan eltűrt volt, Paskai László elfogadta a kinyújtott jobb kezet, és először egy kis faluban, majd egyre több helyen, végül az evangélikus "ország templomában", a Deák téren is szolgált igehirdetéssel, részt vett az ökumenikus imádságban.
Hozzáfűzték: miközben főpapként "kifinomult diplomáciai érzékkel, elegáns európai stílusban és egyházához méltó igényességgel" munkálkodott az egységen, megmaradt "ferences lelkületű, egyszerű, természetesen alázatos testvérnek, aki humorral, jó kedéllyel és szeretettel fordult a nem katolikus testvérhez".

- Református egyház: a bíboros emberpróbáló időben volt egyháza pásztora
Paskai László embert és jellemet próbáló időben volt egyházának pásztora - írta a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A református egyház együttérzését fejezi ki az elhunyt Paskai László bíborost gyászoló hozzátartozóknak, szolgatársaknak, a római katolikus híveknek - közölték.
Úgy fogalmaztak, II. János Pál pápa 1991-es - Paskai László érseksége idején tett - debreceni látogatására azóta is a kiengesztelés jeleként emlékeznek.

- Emmi: hálával adózunk Paskai László életéért és szolgálatáért
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megemlékezett a hétfőn elhunyt Paskai László bíborosról.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár közös közleményében azt írta: "Isten iránti hálával adózunk" Paskai László életéért és szolgálatáért.
Közleményükben felidézték: Paskai László a kommunista diktatúra idején védte és képviselte a katolikus egyház egységét, majd a rendszerváltáskor elindította az újjáépítés folyamatát. Bíborosi munkájának emlékezetes eseménye volt II. János Pál pápa első és második magyarországi látogatása, valamint Mindszenty József hamvainak hazahozatala és újratemetése. Mint írták, "az ezeréves keresztény magyar állam és a kétezer éves kereszténység megünneplése alkalmából sokat tett azért, hogy egyház és állam méltóképpen emlékezzen a magyarság életét alapvetően meghatározó történésekre". Hozzátették: életének és életművének tanítása "mindazoknak értékes tanulság, akik történelmi viharokban kormányozzák az egyház hajóját"
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Paskai László bíboros élete
  2015-08-21 22:46:18, péntek
 
  Wikipedia Link

...... .............


/Saját szerkesztésű a kép
......


- 1951. március 3-án pappá szentelték, majd püspöki szertartó volt Szegeden, később pedig a Központi Papnevelő Intézet spirituálisa, illetve 1973-tól 1978-ig rektora. Püspökké 1978. április 5-én szentelték. 1990 szeptemberéig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt. 1987-től esztergomi, majd 1993-tól Esztergom-budapesti érsek volt, Magyarország prímása.
- Az 1993. május 30-án II. János Pál pápa által kiadott Hungarorum Gens pápai rendelkezés az egyházmegyét Esztergom-Budapesti Főegyházmegyévé változtatta, s Paskai László esztergomi érseki címe Esztergom-budapesti érsek címre módosult. Ezt a tisztséget 2002. december 7-ig töltötte be, amikor II. János Pál pápa a 75. évet betöltött főpásztor lemondását elfogadva nyugállományba helyezte. A főegyházmegyét apostoli adminisztrátorként 2003. január 11-ig vezette. Nyolcvanadik életévét 2007-ben töltötte be, ezzel elveszítette pápaválasztó jogát.
A nyugalmazott főpásztort 2008-ban Esztergom város díszpolgárává avatták.
 
 
1 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Paskai László bíboros
  2015-08-21 22:37:15, péntek
 
  Életének 89. évében, augusztus 17-én reggel Paskai László bíboros, nyugalmazott Esztergom-budapesti érsek visszaadta lelkét Teremtőjének - tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Zoltán, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye irodaigazgatója.
.........



- Erdő Péter bíboros Paskai László a képen /korábbi felvételen
........


- Erdő Péter bíboros Paskai Lászlóra emlékezik
Megrendülten értesültünk Paskai László bíboros úr haláláról. Nehéz években vezette az Esztergomi, majd az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét, olyan időszakban, amikor megváltozott az ország és az egyház egész élete. Ez az az időszak, amikor a rendszerváltozással új intézményes lehetőségek nyíltak az egyházak előtt is, amikor hazatért Mindszenty bíboros úr, és újratemették Esztergomban. Ez az időszak, amikor kétszer is pápalátogatásra került sor Magyarországon: először 1991-ben, aztán 1996-ban. Ez az időszak, amikor rengeteg új egyházi intézmény kezdhette meg ismét a munkáját. Olyan idők voltak azok, amelyek mindenkitől állóképességet, nyitottságot, új ötleteket kívántak. Olyan személyes tulajdonságokat, amelyek valóban különlegesek. Paskai bíboros úr egyébként tanárként, filozófiatanáromként is emlékezetes és kedves személyisége volt a felnövekvő papi nemzedékek történetének. Szemináriumi elöljárói munkájában éppen úgy, mint tanári tevékenységben, azt hiszem, nagyon sok szép emléket hagyott sokakban.
Paskai László bíboros a hit embere volt, a legfontosabbnak tartotta az egyházmegye életében az Oltáriszentség és a Szűzanya tiszteletét. Minden elsőcsütörtökön és -szombaton közös imádságot tartott a papi és szerzetesi hivatásokért, a magyar ifjúságért és a családokért. Különösen szívén viselte a kárpátaljai misszió ügyét.
Nagyon kedves és közvetlen volt a nyugalomba vonulása után is. A papok nagyon szerették, részt vett az egyházmegye közös eseményeiben, méltósággal és szeretettel viselte az évek terhét, a fokozódó betegségek terheit is. Amikor tudtuk ugyan, hogy már súlyosan megromlott az egészsége, mégis váratlanul ért bennünket halálának a híre. Szeretettel őrizzük az emlékét, imádkozunk érte mindannyian: egyházmegyénk és a magyar egyház számára a gyásznak, az együtt érző szeretetnek és az emlékezésnek az alkalma lesz augusztus 22-én, szombaton délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában bíboros prímásunk temetése.

- Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Veszprémi Főegyházmegye, valamint a Főszékesegyházi Káptalan és a magam nevében is megrendült lélekkel, de Isten akaratában megnyugodva tudatom, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye volt főpásztora, Dr. Paskai László Pacifik OFM bíboros, nyugalmazott prímás-érsek életének 89., rendi fogadalmának 66., áldozópapságának 65., püspökségének 38. évében, 2015. augusztus 17-én az örökkévalóságba költözött.
Elhunyt korábbi főpásztorunk lelki üdvéért 2015. augusztus 22-én, szombaton 10.00 órakor - végakaratának megfelelően - koporsója előtt rózsafüzért imádkozunk, majd 10.30 órakor szentmisét mutatunk be az Esztergomi Főszékesegyházban. Ezt követően helyezzük földi maradványait örök nyugalomra a főpásztorok temetkezési helyén, a Bazilika altemplomában.
,,A Lélek erejében" (Lk 4,14)

- A volt prímás-érsek atyánk elhunyta alkalmából gyászunk kifejezésére a következő intézkedéseket teszem [az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében]:
1. Egyházi épületeken gyászlobogó kitűzése a temetés napjáig bezárólag.
2. A halált követő 30 napon belül, valamely hétköznapon valamennyi plébániai és lelkészségi templomban ünnepélyes requiem tartandó, melyet a hívekkel előzően közölni kell.
3. A temetés napján, augusztus 22-én az esti harangszó után negyedórás harangozást rendelek el.
Dr. Erdő Péter
bíboros, prímás, érsek


 
 
2 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 183 db bejegyzés
e év: 3156 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8676
  • e Hét: 20306
  • e Hónap: 53460
  • e Év: 287207
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.