|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2015-08-03 23:14:52, hétfő
|
|
|
Grütze, a színes gyümölcsözön
Sokáig csak a német, osztrák, esetleg skandináv konyhával mélyebb viszonyba került hazai kulináris turisták ismerték a ma már sok helyütt kóstolható és házilag is könnyen elkészíthető finomságot, amelyet csak grützeként emleget mindenki. Ha érnek a gyümölcsök, eljött a piros, a zöld és sárga változat ideje is!
Megszületik a Rote Grütze
Mint minden igazán jó és közkedvelt étel, a grütze (amely német szó önállóan kását, nagy szemű búzadarát is jelent) igen egyszerű fogás volt egykor, sőt igen régi eredetű is. Azt nem őrizte meg a hagyomány, hogy ki és mikor készített először tápláló fogást az erdők-mezők gyümölcseiből gabonaőrlemény hozzáadásával, az azonban biztos, hogy valahol Európa északi részén történhetett. Legalábbis közkedveltségét és ismertségét tekintve a skandináv országok, valamint a mai Észak-Németország voltak azok a területek, ahonnan a legkorábbi receptúrák fennmaradtak. Dániában pl. valóságos nemzeti ételként tekintenek a Røde Grød névvel illetett saját változatukra. Német nyelvterületen a Roode Grütt és a Rote Grütze elnevezés egyaránt elterjedt, sőt az utóbbi szinte világszerte - magyarul elég sután hangzana a piros kása vagy piros gríz összetétel, pedig valójában erről volt szó.
A Rote Grütze friss bogyós gyümölcsök tökéletes együttese
Eredeti receptről senki sem tud, az viszont biztos, hogy nagyon régen főként piros ribizliből, málnából készült, de eper pl. nem került a kásába. A sűrűséget és tápértéket a különféle gabonaőrlemények biztosították, egész gyümölcs nem is akadt benne, csupán a leve. Nagyon egyszerű ételt képzeljünk magunk elé, mondjuk vízben főtt árpa- vagy búzadarát, amit a gyümölcs levével megszíneztek, ízesítettek.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a kezdeti, kizárólag gyümölcslével készült sűrű Roode Grütt egyáltalán nem számított desszertnek az észak-német területeken. A paraszti konyhában gyakorlatilag bármely étkezés során fogyasztották - reggel, délben, este, és nem sok figyelmet fordítottak az ízesítésre. Csupán annyi számított, hogy laktató legyen, és persze olcsó. Nem is csak piros kása létezett, hanem kék is, legalábbis az elnevezését tekintve. Mégpedig a tejben főtt gabonakását becézték több egykori német hercegségben ,,blaue Grützének". Ez ugyan gyümölcsöt nem, de a víznél értékesebb és táplálóbb tejet tartalmazott, és a jóllakottság érzése gyorsan garantálható volt vele.
Annál finomabb a grütze, minél többféle gyümölcs kerül bele
Ahogy számos fogás, a Rote Grütze is a 19. század folyamán sokat alakult, finomult és került a polgári konyhák kínálatába. Ekkoriban változhatott meg az arány a sűrítésre szolgáló gabona és a felhasznált gyümölcs mennyisége között a bogyósok javára, és kerültek egész gyümölcsök is a grützébe. Hagyományosan a málna és a ribiszke mellett cseresznye vagy meggy alkotja.
Napjainkra azonban nem csupán az eper, de gyakorlatilag mindenféle bogyós gyümölcs része lehet ennek a remek és egészséges finomságnak. Kevés helyen sűrítik mostanában grízzel, ezt rég felváltotta már a kukoricakeményítő vagy a pudingpor, illetve néhány helyen a tápiókagyöngy. A 20. század végén, a 21. század elején egyértelműen az egészséges nyári desszertkínálat egyik erősségévé vált a grütze. A rövid ideig főzött, besűrített gyümölcsös édességnek pedig szinte állandó kísérőjévé vált a vaníliamártás, a sűrű tejszín (ma már nemritkán tejszínhab is) vagy a vaníliafagylalt.
Pár perc alatt elkészül a frissítő, nagyon gyümölcsös desszert
A Rote Grütze olyannyira közkedvelt lett, hogy Európa észak-nyugati országaiban szezontól függetlenül közértekben is kínálják különféle kiszerelésben, de azért ez soha nem közelíti meg a friss gyümölcsökből magunk gyártotta változatot, amit kedv és ízlés szerint akár vaníliával, fahéjjal vagy kardamommal is fűszerezhetünk.
Remek desszert, ha sok gyümölcs érkezik a háztartásba, ha sokféle bogyós terem egyszerre a kertben - és akár szezontól függetlenül mélyhűtött alapanyagokból is készíthető, bár szezonban az igazi! Aki nem kóstolta, annak azért érdemes kipróbálnia, mert nem is gondolná, mennyire ízletes, aki ismeri, tudja, hogy nem lehet betelni vele, ráadásul végtelenül egyszerűen készül.
Az alaprecept szerint 4 személyre számítsunk kb. 60-70 dkg bogyós gyümölcsöt vegyesen - aminek épp szezonja van, kevés cukorral, vízzel főzzük fel, kukoricakeményítővel sűrítsük. Lehűtve kínáljuk valamilyen tejes mártással, fagylalttal. Azonban mindig érdemes kicsit változtatni, frissíteni a hagyományos elkészítési módon. Megbolondíthatjuk a gyümölcsöket kevés alkohol hozzáadásával, ha felnőtt társaságnak készül, fűszerezhetjük kedvünk és ízlésünk szerint, de akár feldobhatjuk a régi receptet újdonságokkal is mind a készítést, mind pedig a fűszerezést tekintve.
Egy kis fűszerrel, tejszínnel tökéletes desszert a Rote Grütze
Rote (piros) Grütze alkoholosan
Hozzávalók:
70 dkg vegyes bogyós gyümölcs (pl. málna, ribiszke, cseresznye, meggy, eper, szeder)
15 dkg barna nádcukor
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
1 db kezeletlen lime finomra reszelt héja
½ rúd vanília kikapart magjai
2½ dl fehérbor vagy víz
2 cl cseresznyepálinka
A tálaláshoz:
vaníliafagylalt
Elkészítés: A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, a nagyobbakat felaprítjuk. 25 dkg vegyes gyümölcsöt egy kis tálba teszünk, meglocsoljuk a pálinkával.
A maradék gyümölcsöt 2 dl vízzel vagy borral, ha azt használunk, a cukorral, a vaníliával és a lime héjával lábosban felforraljuk. Közben a keményítőt elkeverjük a maradék folyadékban. Ha felforrt a gyümölcsünk, félrehúzzuk a tűzhelyről, kissé hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Az apró magok eltávolítása érdekében sűrű szövésű szitán vagy szűrőn átpasszírozzuk.
A már langyos gyümölcspépben elkeverjük a feloldott keményítőt, visszahelyezzük a tűzhelyre, és besűrítjük. A pálinkával marinált gyümölcsöket a levével együtt csak ekkor adjuk hozzá, azonnal levesszük a tűzről.
Több kisebb vagy egy nagyobb tálba kanalazzuk, hűlni hagyjuk. Ha már szobahőmérsékletű, betesszük a hűtőszekrénybe, csak tálaláskor vesszük ki.
Minden porciót 1 gombóc fagylalttal koronázunk. Kicsit több odafigyelést igényel az elkészítése az egyszerű alapreceptekben megadottnál, de megéri a fáradozást!
Nem csak magában finom a grütze, tortába is tehetjük
A Rote Grütze nem egyszerűen önálló desszertként nagyszerű, de kanalazhatjuk omlós vagy leveles tésztából készült kosárkákba, készíthetünk vele piskótaroládot, két keksz közé is halmozhatunk belőle, de tortát is tölthetünk vele.
Frissítő grütze zöld és sárga gyümölcsökből
A közkedvelt piros változat természetesen sokak fantáziáját megragadta, és ezt az igen sokféleképp elkészíthető, variálható finomságot ma már nem csupán piros bogyósokból készítik. Az egres viszonylag hanyagolt gyümölcs, de akinek van a kertjében néhány köszmétebokra, próbálja ki a zöld színű gyümölcsökből készült grützét. Kizárólag egresből is remek, de érdemes gazdagítani más zöld árnyalatú gyümölccsel is, pl. kivivel, szőlővel. Ehhez a változathoz legjobban a kissé felvert cukrozott tejszín illik, de akár el is hagyható, ha anélkül jobban szeretjük.
A zöld grütze fontos alapanyaga az egres
Grüne (zöld) Grütze
Hozzávalók:
30 dkg egres
1 kis fürt fehér csemegeszőlő (legjobb a mag nélküli, tisztán mért súlya 20 dkg)
3-4 db érett kivi
4 dl 100%-os almalé
8-10 dkg cukor (a gyümölcsök édességétől függően)
1 csomag vaníliás pudingpor
A tálaláshoz és a díszítéshez:
citromfű
édesített tejszín
Elkészítés: A kivit meghámozzuk, és nagyjából akkorára daraboljuk, mint amekkorák a szőlő- és egresszemek.
Az egrest 3 dl almalével és a cukorral lábosba tesszük, főzni kezdjük. 2-3 perc elteltével hozzáadjuk a kivit és a leszemezett szőlőt. 1 dl almalében elkeverjük a pudingport, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz keverjük. Egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzhelyről.
Kelyhekbe vagy kompótos tálakba merjük, hűlni hagyjuk. Hidegen, tejszínnel szervírozzuk, citromfűlevelekkel díszítjük.
Ki ne maradjon a sárga grütze! Ez is egyre népszerűbb, nem is véletlenül! Készülhet sárga színű nyári gyümölcsökből, de gyakran kombinálják egzotikus gyümölcsökkel is. Kerülhet bele mindenféle barack, ringló, ananász, mangó, de még banán is.
A sárga is nagyon finom, ha eljön a sárga gyümölcsök ideje
Gelbe (sárga) Grütze barackalapon
Hozzávalók:
1-2 db őszibarack (20 dkg)
4-5 db érett sárgabarack (25 dkg)
½ sárgadinnye vagy cukordinnye (30 dkg)
4 dl narancslé
1 citrom leve
1 mokkáskanál őrölt fahéj (elhagyható)
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
4 evőkanál víz
10-15 dkg cukor a gyümölcsök édességétől függően
A tálaláshoz:
vaníliamártás vagy fagylalt ízlés szerint
Elkészítés: A barackokat néhány percre forró vízbe dobjuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A sárgadinnye magjait kikanalazzuk, meghámozzuk, kisebb kockákra daraboljuk.
A narancslét a citromlével, a cukorral és a fahéjjal felforraljuk. Közben a keményítőt 4 evőkanál vízben csomómentesre keverjük. A forrásban lévő gyümölcslébe keverjük, ha már kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a felaprított gyümölcsöket, és amint felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről.
Tálakba szedve, jól behűtve, vaníliamártással kínáljuk.
Ha ananászt vagy mangót is rakunk a sárga grützébe, kevés édesített kókusztejjel is meglocsolhatjuk tálaláskor, de nélküle is különlegesen ízletes lesz.
A sárga grütze (is) finompanna cottával vagy más tejszínes krémekkel
A jó grützékben az a legfantasztikusabb, hogy átmenetet képeznek a friss gyümölcs, a kompót és a puding között - mindhárom műfaj erényeit egyesítve. Érdemes minél többfélét kipróbálni, és akár további desszertekhez használni.
A tejszín vagy a vaníliafagyi teszi tökéletessé a finom gyümölcsös desszertet
HL
Forrás: Mindmegette.hu -- Desszert |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-08-03 23:02:38, hétfő
|
|
|
A szépség kulcsa: feketeszeder
- két kosárkányi ínyencség
Szépségkapszula egyetlen kosárkányi gyümölcsből? Igazi csábító szín- és ízkombináció kerülhet a nyári desszertkínálatba feketeszederből.
Az idei nyár ugyan nem volt a legkedvezőbb a gyümölcs számára, de kis mennyiségből is kitűnő finomságok készülhetnek - a következő kompozíciók játékos színvilága sokak számára idézheti akár a hupikék törpök birodalmát, de a kulináris újdonságok mindig izgalmas világát is.
Tény, hogy a feketeszeder a nyár egyik legegészségesebb bogyós gyümölcse. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának, valamint antioxidáns hatásának hála valóságos ,,ínyencgyógyszer": képes megkötni a káros szabadgyököket, ezért rákmegelőző hatása is ismeretes, egyes kutatások még a szívbetegségek megelőzésében betöltött szerepét, valamint bőröregedés-gátló hatását is kimutatták.
A feketeszeder valóságos csodagyümölcs!
Egyike az ősi gyógynövényeknek, a konyhában mégis elsősorban gazdag ízei, gyönyörű színe miatt közkedvelt.
A friss bogyós gyümölcsökről az ember szinte azonnal kis kosárra asszociál, melybe épségük megőrzésével rakosgathatók (szerencsés esetben: szedegethetők) ezek az értékes finomságok. A feketeszeder apró gyöngyökre emlékeztető kisebb-nagyobb példányai pedig úgy festenek, mintha valóságos ékszerek lennének. Így hát szinte adódott az ötlet, hogy ízletes, omlós tésztaburok kosárkaként ölelje a könnyű tölteléket, amit természetesen friss gyümölcsök koronáznak.
Lila kosárkák szederhabbal és szederpürével
Ropogós kosárkába töltött szederhab, fényes szederpürével és természetesen friss gyümölccsel
Hozzávalók 15 db 4 cm átmérőjű kosárkához:
A tésztához:
12 dkg rétesliszt
3 dkg kukoricakeményítő
7 dkg hideg vaj
1 kis méretű tojás sárgája
1 teáskanál habtejszín
6 dkg porcukor
1 kis csipet só
A töltelékhez:
15 dkg feketeszeder
2 dl habtejszín
2 evőkanál barnacukor
Elkészítés: A lisztet és a kukoricakeményítőt tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, csipetnyi sót. A tojássárgáját a tejszínnel kis tálban elkeverem, a vajat apró kockákra vágom. A lisztes keveréket elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tojásos tejszínt. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. A lágy tésztát frissen tartó fóliába csomagolom, 1 órára hűtőszekrénybe helyezem.
Közben elkészítem a tölteléket. A díszítéshez néhány gyümölcsöt félreteszek, a többit turmixgép poharába teszem a barnacukorral, és leturmixolom, majd az egészet sűrű szövésű fémszűrőn átpasszírozom. Így a magok nem kerülnek a szederpürébe.
A tejszínt kemény habbá verem, hozzáadok 3 evőkanálnyit a szederpüréből, alaposan, de óvatosan összekeverem, felhasználásig hűtőszekrénybe helyezem a maradék szederpürével együtt.
A halványlila szederhab itt már jól behűtve a kosárkákban
A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát enyhén lisztezett felületen 2 mm vékonyságúra nyújtom - óvatosan kell vele bánni, mert könnyen ragad! Kosárkaformákkal kis lapokat szaggatok a tésztából, ezzel bélelem az előzetesen alaposan kivajazott sütőformákat. Mindegyik formába került tésztát villával enyhén megszurkálok, hogy a tészta sütés közben ne púposodjon fel. 13-15 perc alatt szép világosra sütöm - rácsra borítva hagyom hűlni. A már szobahőmérsékletű kosárkákat megtöltöm a csillagcsőrös habzsákba szedett lila habbal, majd mindegyikre néhány csepp pürét biggyesztek, végül félbe vágott gyümölcsökkel díszítem. Jól behűtve tálalom!
A kosárkák elkészültek!
A feketeszeder ebben a desszertben minden vitamintartalmát megőrzi, hisz nem érte erős hőhatás - a könnyű hab és a püré együttesének látványa és íze még a gyümölcsös desszertekkel szemben fenntartással viseltető kóstolókat is leveszi a lábáról, a gyerekekről nem is szólva!
Az utolsó darabok a tányéron...
Könnyű füles kosárkákba is ügyeskedhetünk szedertölteléket, ez esetben a lila színű töltelék sütés hatására élénk, mély árnyalatúvá változik:
Szedres ricottakosárka - leveles tésztából
Mély árnyalatok, könnyű kosárkában
Hozzávalók 12 kosárkához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
25 dkg ricotta (ugyanennyi áttört, krémes állagú túróval is helyettesíthető)
3 púpozott evőkanál barnacukor
1 teáskanál vanília-kivonat
10 dkg feketeszeder
1 egész tojás szétválasztva
A tálaláshoz: vaníliával kevert porcukor, néhány szem friss feketeszeder
Elkészítés: A feketeszedret a cukorral leturmixolom, sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom. A tojást szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, a sárgáját félreteszem. A ricottát a szederpürével krémesre keverem, hozzáadom a fehérjehabot.
A leveles tésztából 8 cm átmérőjű kerek kiszúró formával lapokat szaggatok, 12 mélyedéses aprósüteménysütő- vagy muffinformát kibélelek velük. A fennmaradó tésztarészekből ½ cm széles, 8 cm hosszú csíkokat vágok, összesen 24-et: ezek lesznek a kosárkák fülei.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lila ricottakrémet egyenletesen elosztom a mélyedésekben, mindegyikre ráillesztem a füleket. Az enyhén felvert tojássárgájával óvatosan megkenem a szabadon maradt tésztarészeket.
Átváltozás előtt
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép világosra sütöm. Sütés közben a töltelék megemelkedik, mintha ki akarna bújni a kosárkából, de a fülek szépen egyben tartják.
Átváltozás után - frissen a sütőből
Még melegen vaníliás porcukorral hintem meg. Langyosan az igazi!
Néhány szederszemmel...
A lila árnyalataiban pompázó sütemények egymás után vagy akár egymás mellett is úgy festenek, mintha csak szépségkosárkák lennének. A látvány persze mit sem érne ízharmónia nélkül, no és az elkészítése sem bonyolult!
Habliliom
Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája blog |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-08-03 22:51:30, hétfő
|
|
|
Kókuszzsír, vaj, olaj, margarin - melyiket mire használjuk?
Olyan sokféle zsiradék létezik: ott a növényi olaj, a kókuszzsír, a disznózsír, a vaj, a margarin... De vajon melyiket milyen étel elkészítéséhez használjuk? Íme a válaszok!
Margarin
A jó minőségű margarinban dinsztelt zöldségek zamatosabbak lesznek, így a köretek elkészítésekor se feledkezzünk meg róla!
Ghí
Az ázsiai receptek gyakori hozzávalója nem más, mint tisztított vaj. Nem tartalmaz vizet, magas hőfokra hevíthető, és különleges ízt ad az ételnek. Szobahőmérsékleten folyékony, hűtve megkeményedik. Sütéshez és főzéshez, például levesekhez, zöldségek vagy húsok pirításához egyaránt használhatjuk.
Vaj
Jellegzetes íze karakteresebbé teszi a fogásokat. Sütéshez használjuk a márkázott változatát, amelynek alacsony a víztartalma. A rántottától kezdve a marhasültön át egészen a süteményekig sokoldalúan alkalmazható ez a zsiradék, de alkalmas a mártások, húsok ,,fényesítésére", valamint tésztaszószok, krémlevesek dúsítására is.
Növényi olaj
A hidegen sajtolt változataival alacsonyabb hőfokon süthetsz vagy főzhetsz, de a mogyoró- és a repceolaj például jól bírja a magas hőfokra történő hevítést is!
Disznózsír
A hagyományos magyar konyha finomságainak, így a pörköltök, egyes sütemények és tésztafélék ízvilága nem lehet teljes nélküle. Univerzális zsiradék, ám érdemes mértékkel használni!
Kókuszzsír
Szűz fajtája enyhén kókuszos, szűrt változata semleges ízű. 175 fok alatt sütéshez és főzéshez is használhatjuk margarin vagy vaj helyett.
MME
Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-08-03 22:48:08, hétfő
|
|
|
Alma-, balzsam- és borecet - melyik mihez illik?
Az egyes fajták más és más ételeket tesznek még finomabbá. Segítünk abban, hogy melyik mihez illik!
Balzsamecet
A balzsamecet az olaszországi Modena városában ,,született". Szőlőmustból forralják, majd az érési folyamat első, 12 éves szakasza után palackozzák. Érési ideje folyamatos, ára a korával egyenes arányban nő. A jó minőségű balzsamecet ára igen borsos, de számos olyan, megfizethetőbb változat létezik, amely az eredetihez hasonló ízélményt nyújt. Egyszerűen locsolj belőle egy keveset az ételre, vagy használd szószok, mártásalapok elkészítésekor.
Ehhez ajánljuk: Friss salátakeverékekhez, rizottókhoz, fűszeres sültekhez, vadhúsos ételekhez, fűszeres zöldséglekvárokhoz, házi ketchuphoz, zöldségkrémlevesekhez, különféle zöldségkrémekkel megkent kétszersültekre csepegtetve.
Tudtad-e? A balzsamecet zamatát nagyban meghatározza, hogy milyen fából készült a hordó, amelyben érlelték.
Borecet
A bor alkoholtartalmát ecetsavvá alakító erjedési folyamat végeredményeként létrejövő borecet rendkívül egészséges, a vörösborecetet például sokáig gyógyszerként használták. A sokoldalúan felhasználható konyhai alapanyagot vörös- vagy fehérborból készítik.
Ehhez ajánljuk: Tésztás egytálételekhez, babbal készült fogásokhoz, hideg és meleg salátákhoz, pácokhoz, salátaöntetekhez.
Almaecet
A fogyókúrázók biztosan jól ismerik ezt az erős és jellegzetes ízű folyadékot. A legtöbb fogáshoz néhány cseppnyi is elég belőle.
Ehhez ajánljuk: Gomba- vagy sajtsalátához, nyers zöldségtálakhoz, szárnyashúsból készült ételekhez, sült halakhoz.
Rizsecet
Az alacsony savtartalmú ecetfajtának több változata létezik, és már hazánkban is beszerezhető.
Ehhez használjuk: Az ázsiai konyha szerelmesei a szusi készítésekor a rizshez keverhetik, de a csípős-savanyú levesek összeállításakor is felhasználhatják.
MME
Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-08-03 22:43:20, hétfő
|
|
|
Mutass fügét!
Fantasztikus látni a mediterrán országok kertjeit, ahol szinte minden háztartásban van egy-egy óriási, koros fügefa, ami rengeteg gyümölccsel örvendezteti meg a lakókat.
A füge az egyik legősibb kultúrnövényünk, a Földközi-tenger környékének minden országában fontos gyümölcs, de Kis-Ázsiában is termesztik, és mára Amerikában is elterjedt. A fügefa (Ficus carica) az eperfafélék családjába tartozik (Moraceae), rokona tehát a lakásokban gyakori ficus, a gumifa és az eperfa is. A füge 3-10 méteres cserjéjén júliustól októberig teremnek a 3-5 cm nagyságú körte vagy csepp alakú termések. Húsa pirosas, lédús, apró magvakat találunk benne. Itthon a buda-vidéki domboldalakon, Budafok, Nagytétény, Érd, Diósd és Törökbálint környékén vannak régi hagyományai a fügének. Kisebb ültetvényeket a balatoni szőlőhegyek lejtőin is felfedezhetünk. Szépen díszlő példányai mediterrán hangulatot árasztanak.
Édes, mézes, puha, titokzatos - nem véletlenül komoly a szimbolikus jelentése
Fügetörténelem
A fügefa ősi kultúrnövény voltát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy ásatásokon 7000 éves fügemaradványokat is találtak már régészek. A fáraók kedvelt gyógynövénye volt, az egyiptomi középbirodalomból egy leleményes kertészt és idomított fügeszedő majmait ábrázoló alkotás maradt fenn. A Bibliában a fügefát a jó és a rossz tudás fájának tartották, fügefalevél volt Ádámon, amikor belekóstolt a tiltott gyümölcsbe, mely az ígéret földjének is jelképe. Az Énekek énekében mint a termékenység és érzékiség szimbóluma szerepel. Az ókori Rómában a Romulust és Remust szoptató farkasnak egy fügefa adott árnyékot. A rómaiak már 29 féle fügefajt ismertek. Hazánkban a 16.századtól terjedt el.
Önmagában, salátákban, befőttnek, bornak, bundában sütve is különleges a füge
Fügeszimbolika
A fügefa régóta a termékenység, a házasság, a szerelem szimbóluma. Indiában a füge szent fa, aki egy fügét kivág, olyan bűnt követ el, mintha egy papot ölt volna meg. Vallási rituáléik során a fügefa a nő, a banán a férfi, gyakran még össze is házasítják őket. A muszlimoknál is szent gyümölcs.
Gyógyító füge
Az ókorban a termés gyógyító erejét kimerültség ellen, gyors roborálószerként alkalmazták. A fügének nagy a cukortartalma, a belőle készített pép pedig kitűnő gyógyír volt fekélyre, torok- és fülfájás esetén is használták. Nyers állapotban emésztési zavarok, székrekedés ellen, a főzete pedig köhögés és tüdőbaj esetén régről ismert háziszer.
Aszalva is felhasználhatjuk rengeteg módon
A füge segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, kiegyenlíti az esetleges túlzott savképződést, mely reumát és fejfájást okozhat. Káliumtartalma adja tápértékét, emiatt jó hatással van a szívre és a keringésre. A benne található B-vitaminok segítik a táplálékok felszívódását. Cinktartalma miatt prosztataproblémákra lehet gyógyír.
Hogyan fogyasszuk?
Édes ételekhez, nyers sonka és szalámi mellé, sajtokhoz. Az olaszok mozzarellával és pármai sonkával fogyasztják héjastul. Salátákba kitűnő, párolva isteni köretet készíthetünk belőle. Az érett gyümölcs csupán néhány napot bír ki a hűtőszekrényben. Aszalni a magyar fajtákat nem lehet.
Érett és friss sajtokkal is nagyon jól harmonizál az édes füge
Dzsemet, lekvárt és bort, pálinkát is készíthetünk belőle, hiszen igen magas a cukortartalma. A fügebor kellemes, jellegzetes ízű, magas alkoholtartalmú ital. Termőhelyein mindenféle finomság készül belőle: fügerétes, fügesajt, fügepogácsa, fügekalács.
Salátákhoz, húsokhoz is illik a füge
Töltött füge
Hozzávalók:
8 füge
15 dkg friss kecskesajt
2 evőkanál sovány túró
3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható)
2 ágacska citromfű
2 teáskanál méz
3 teáskanál ribizlilikőr
Elkészítés: A fügéket megmossuk, megszárítjuk, és úgy vágjuk félbe, hogy a gyümölcsök alja egyben maradjon, így tudjuk kiszedni belőlük a gyümölcshúst. A friss sajtot elkeverjük a túróval, a pirított fenyőmaggal, a finomra vágott citromfűvel és a füge húsával. A masszát az üres fügehéjba töltjük. A mézet elkeverjük a likőrrel, és a keveréket a gyümölcsökre csepegtetjük.
Csirkemell fügés camembert-szósszal
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemellfilé
10 dkg aszalt füge
10-15 dkg camembert
2 citrom
5 kanál méz
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítés: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Kevés olajon átsütjük mindkét oldalát. Közben a fügéket 10 percig áztatjuk, hogy egy kicsit megpuhuljanak, majd kis cikkekre vágjuk. A sajtot felkockázzuk.
Kivesszük a megsült húst az olajból. A zsiradékból egy keveset leöntünk, hogy a mártás ne legyen túl olajos. Hozzáadjuk a kifacsart citrom levét és a mézet, beledobjuk a fügét és a sajtot. Egyet rottyan, és már kész is az étel. Köretként párolt rizs ajánlott.
A fügefa óriásira megnőhet, nagyon impozáns és mediterrán hangulatú
Fügebefőtt
Hozzávalók:
éretlen füge
cukor
szalicil
Elkészítés: A fügéket megmossuk, villával több helyen megszurkáljuk, lemérjük, és egy edénybe tesszük. Hozzáadunk ugyanennyi cukrot, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 1 órát főzzük lefedve. Kiszedjük és üvegbe tesszük a fügéket. A levet újraforraljuk, majd leszűrjük. A fügék tetejére késhegynyi szalicilt szórunk, rászedjük a forró levet, lezárjuk az üvegeket, szárazdunsztba tesszük.
Lehet lila vagy zöld is, ezek különböző fajták, de mindkettő ugyanolyan finom édes
SB
Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-08-03 22:33:30, hétfő
|
|
|
Juhtúrós rakott puliszka
Hozzávalók:
1 bögre kukoricaliszt
1-2 db hagyma
fűszerpaprika
olaj
20 dkg juhtúró
Elkészítés:
A kukoricalisztet forró vízbe engedjük, rövid ideig forraljuk, majd leszűrjük, és sűrű péppé keverjük. Ha sűrű nagyon, hozzáöntünk a leszűrt léből.
A kikevert sűrű kását visszatesszük a tűzre, addig keverjük, míg elválik a fazék falától, ezután deszkára borítjuk, és fehér cérnával szeleteljük.
A felszelt puliszkát egy kikent tepsibe soronként lerakjuk juhtúróval rétegezve, míg tartanak az alapanyagok. Tetejére puliszka kerüljön.
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, meghintjük pirospaprikával, és a rakott puliszka tetejére öntjük. Sütőbe dugjuk, átforrósítjuk és tálaljuk.
Megjegyzés:
Só azért nem kell, mert a juhtúró nagyon sós. Szemnek tetszetős sárga, fehér, piros, barna színek ragyognak, íze nagyon finom, tápláló, olcsó, gyors.
A receptet Lajtainé Székely Ilona küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-08-03 22:31:45, hétfő
|
|
|
Vaníliás málnaparfé
Hozzávalók 12 személyre:
A vanília parféhoz:
2 vaníliarúd
6 tojássárgája
1,5 dl cukor
fél l habtejszín
A málnasörbethez:
1,5 dl cukor
1,5 dl víz
fél citrom héja
3 dl turmixolt málna
Elkészítés:
Kezdjük a parféval. Vágjuk ketté hosszában a vaníliarudakat. Kaparjuk ki a belsejüket egy edénybe. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a cukrot. Állítsuk az edényt egy nagyobb edénybe, amelyben vizet forralunk. Addig keverjük a masszát, amíg egészen besűrűsödik. Vegyük le az edényt a tűzről, és addig folytassuk a keverést, amíg a krém kihűl. Verjük fel a tejszínhabot. Keverjük bele a kihűlt tojásos masszába. A most következő művelethez egy kerek, kb. 8 dl-es, és egy kerek, kb. 2 literes edény szükséges. Öntsük át az egész masszát a nagyobb edénybe. Nyomjuk bele a kisebb edényt, amíg a keverék feljön a nagyobb edény oldalán úgy, hogy a massza egy félgömböt képez (a kis edény által kiszorított részbe töltjük majd a sörbetet). Így (edényestől) fagyasszuk mélyhűtőben kb. nyolc óra hosszat.
A sörbethez a vizet, a cukrot és a citromhéjat egy edényben felforraljuk. Hűlni hagyjuk. Távolítsuk el a citromhéjat. Majd adjuk hozzá a folyékony málnát. Készítsünk belőle fagyit gépben vagy esetleg kézi módszerrel.
Vegyük ki a hűtőből a parfét. Távolítsuk el a kisebb edényt a belsejéből. Kanalazzuk a helyére a sörbetet. Fagyasszuk legalább nyolc óra hosszat.
Tálalás előtt egy másodpercre mártsuk az edényt forró vízbe, így könnyebben, szebben kiesik a parfé. Vágjuk fel a képen látható módon szeletekre, és csokidarabokkal díszítsük.
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-08-03 22:28:50, hétfő
|
|
|
Joghurtos-kekszes csirke
Hozzávalók:
joghurt vagy kefír ízlés szerint
csirkehús
fűszerek
sós háztartási keksz
pici olaj a sütéshez
+ sütőpapír
Elkészítés:
A csirkehúst (én a mellét szoktam) nagyobb darabokra vágom. A joghurtot fűszerezem sóval, fokhagymával, borssal ételízesítővel, gyömbérrel, egy csipetnyi chillivel (tulajdonképpen mindenki azzal, amivel szereti). A húsokat beleteszem, és legalább 2 órán át pácolom benne. A sós kekszet sodrófával prézliszerűre összetöröm, a joghurtból kivett csirkedarabokat beleforgatom, és sütőpapírral bélelt, kicsit megolajozott tepsiben aranybarnára sütöm. Mindenféle köret illik hozzá.
Megjegyzés:
A receptet DimDim küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-08-03 22:27:47, hétfő
|
|
|
Frankfurti krémleves
Hozzávalók:
1 közepes fej kelkáposzta
1 fej hagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 csokor petrezselyem
2 pár frankfurti virsli
3 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
2 dl főzőtejszín
2 liter húslé (lehet leveskockából is)
1 dl száraz fehérbor
só
őrölt fehérbors
Elkészítés:
A zöldségféléket alaposan átmosom, meghámozom, megtisztítom, melyiket hogyan szokás. A kelkáposztát felaprítom, a hagymát apró kockákra vágom, a sárga- és a fehérrépát, valamint a zellergumót felkockázom, a petrezselyemzöldet apróra vágom, a virslit felkarikázom.
2 evőkanálnyi vajon egy fazékban megpirítom a hagymát, majd beleadom a kelkáposztát és a felaprított zöldségeket, megszórom kevés őrölt fehérborssal, összepirítom, ráöntöm a fehérbort. Rövid ideig így párolom, meghintem a liszttel, alaposan elkeverem, zsírjára pirítom. Felöntöm a húslével, sózom, borsozom, takaréklángon addig főzöm, míg a zöldségfélék teljesen megpuhulnak. Lehúzom a tűzről, merülő turmixszal összegturmixszolom. Visszateszem a tűzhelyre, lassan beleadom a tejszínt, óvatosan, nehogy összeugorjon, átmelegítem, de már nem forralom.
Amíg a leves készült, egy serpenyőben a maradék vajon hirtelen, többször átforgatva lepirítom a virslikarikákat.
Frissen, melegen tálalom, a sült virslikarikákat adom hozzá levesbetétként.
Megjegyzés:
Nálunk általában nem fogy el egyszerre a fenti adag, a maradékot lehűtöm, hidegen is finom, nagy nyári melegben kellemesen hűsítő este, vagy másnap előételként. Ilyenkor kevés reszelt füstölt sajttal szoktuk tálalni. Bevallom, én így kedvelem igazán! Jó étvágyat hozzá!
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2015. Augusztus
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
297 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 308
- e Hét: 1116
- e Hónap: 15021
- e Év: 144728
|
|
|