Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2015-09-18 23:57:40, péntek
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Paradicsom télire
  2015-09-18 23:53:43, péntek
 
  Paradicsom télire

Elérkezett a paradicsom befőzésének ideje. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot, de tartósíthatjuk egészben és aszalva is. Cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.

Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb, főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg. Mert egészségesebb, mint a tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított bolti paradicsom (tisztelet a kivételnek). Mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Mert kedvünk szerint fűszerezhetjük is a különböző paradicsomokat.





Frissen minden nap fogyasszuk paradicsomot!

Néhány alapfogalom

Passzírozás: A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel időigényes a munka ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.

Szárazdunszt: A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.

Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav: ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.





Az üvegeket újra felhasználhatjuk jövőre

Paradicsomlé készítés

Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.

Darabos paradicsom

Vegyünk öt kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.

Ízesített paradicsom

A fentiknek megfelelő a kezdés (mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás). Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet, majd főzzük az egészet pépesre. Törjük át, forrón töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük szárazon.

Egész paradicsom

A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, ami ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.





Aszalva is bátran próbáljuk ki

Magos paradicsom

Aki nem akar passzírozással bajlódni és nem zavarja a paradicsom apró magja, készíthet gyors paradicsomlét is. A paradicsomokat megmossuk, és egy almareszelő segítségével egészben lereszeljük, a héja a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Egy lábosban feltesszük főni a paradicsomot, forrás után 10 percig kisebb hőfokon rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis olajat töltünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd szárazdunsztba tesszük, és ott kihűtjük.





Tésztaszószokhoz kiváló a paradicsompüré

A paradicsom eltevéséne másik egyszerű és kézenfekvó módja az aszalás, aki kóstolt már szárított paradicsomot, tudja, hogy a nyár minden íze megtalálható benne. Érdemes ezzel is otthon próbálkozni, mert boltban elég drága, és ha elsőre a félig aszalt paradicsomot próbáljuk ki házilag, már biztosak is lehetünk benne, hogy a teljes szárítás is menni fog, isteni végereménnyel.

Aki pedig az édes ízeket kedveli, bátran próbálja ki a chilis paradicsomlekvárt vagy a paradicsomos málnadzsemet is!

Olajban eltett aszalt paradicsom

Hozzávalók:
1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
3 dl extra szűz olívaolaj
2-3 ág friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.

Paradicsom-pesto

Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré

bors
pici cukor
1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.





Télen milyen öröm lesz majd egy gyors vacsorához a házi paradicsomszószunk!

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Paradicsom, avagy egy gyümölcs zöldségkarrierje
  2015-09-18 23:46:46, péntek
 
  Paradicsom, avagy egy gyümölcs zöldségkarrierje

A saláták elmaradhatatlan sztárja, a gyerekbarát zöldségleves alapanyaga, a nyár megkerülhetetlen zöldsége a paradicsom.





Rengeteg színben, méretben, formában találunk paradicsomot

A paradicsom története valahol az aztékok fémjelezte régmúltba nyúlik vissza. A paradicsom őshazája Nyugat-Dél-Amerika és Közép-Amerika. A közhiedelemmel ellentétben nem a nagy Kolumbusz fedezte fel az aztékok által afrodiziákumnak tekintett és előszeretettel termesztett paradicsomot, hanem 1519-ben a spanyol konkvisztádor, Cortez. A Montezuma kertjeiben meglelt, szerelmi ajzószernek tartott paradicsom magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába, ahol inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt.

A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki, így néhány halálesetet követően megcsappant a paradicsomfogyasztási kedv. A szegényebb - fa tálakból étkező - dél-európai lakosság körében azonban igen nagy népszerűségre tett szert a paradicsom.

Az Európába érkező első paradicsomok valószínűleg a mai koktélparadicsom méreteivel bíró sárga példányok voltak. Erre utal a növény termésének olasz neve: pomo d'oro, azaz aranyalma. Az aranyalmákat szépségükért tartották a sevillai kolostorok kertjeiben, de a spanyolországi móroknak köszönhetően a növény egész Európában elterjedt.





A falatnyi koktélparadicsomok isteni édesek éretten

Ahogy az aztékok hittek benne, úgy az európai hiedelemvilágnak is részét képezte, hogy az Újvilágból érkezett növény termése afrodiziákum, ám a növénnyel kapcsolatos félelmek okán egészen a 18. századig csak elvétve ették a paradicsomot. Az első áttörést a paradicsomot már régóta fogyasztó szegény dél-olasz régió érte el. A Margit királynő tiszteletére létrehozott Pizza Margheritán előkelő helyen szerepelt - a nemzeti trikolór egyik darabjaként - a paradicsom.

Angliában John Gerard, a neves angol fizikus és gyógynövénykutató ugyan elismerte, hogy Itáliában és Spanyolországban élnek és virulnak a paradicsomfogyasztók, sőt azt is megemlítette, hogy a paradicsom jó lehet fekélyek kezelésére, mégis arra intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak a paradicsom fogyasztásától. Ennek ellenére a 18. században egyre több háztartásban, egyre több ételben jelenik meg a paradicsom, mint összetevő.

Franciaországban a 18. század végén, ikonikus piros színének köszönhetően a forradalmárok jelképévé vált a paradicsom.





A paradicsom utóérő: napra téve beérnek a félig érett darabok is

Amerikában a nagy áttörést egy ezredes, Robert Gibbon Johnson hozta meg. 1820-ban, megelégelve a paradicsomra szórt hamis átkokat, a salemi városháza előtt összecsődült - s halálára valószínűleg fogadásokat kötő - tömeg előtt, tisztes mennyiségű paradicsomot evett meg. A helyi tűzoltózenekar ugyan gyászindulót játszott az ezredes mutatványa alatt, ám Johnson életben maradt, és a paradicsommal szembeni ellenállás lassacskán oszlani kezdett az amerikai társadalomban.

A paradicsom amerikai karrierjéhez még két dolog járult hozzá. 1897-ben, Joseph Campbell létrehozta a konzerv paradicsomot (amit aztán Andy Warhol tett halhatatlanná pop-art képein), másrészt a kínai eredetű ke-tsiap paradicsommal való turbósításából született - a Thomas Jefferson unokahúga által írt, 1824-ben megjelent szakácskönyvben szereplő - ketchup recept tette igazán elfogadottá a paradicsomot.





A még zöld paradicsomokból remek savanyúság vagy lekvár készíthető!

A paradicsom azóta igazi amerikai álomkarriert futott be. A krumpli után a második helyen áll a fogyasztott zöldségek listáján, állami növénye lett Nem Jersey-nek és Arkansasnak, sőt Ohio hivatalos állami itala a paradicsomlé.

A paradicsom Európában is igen kedveltté vált, sőt egy, az ötvenes években lezajlott veszekedés emlékére Spanyolországban még paradicsomdobálást is rendeznek. Ez a ma már turisztikai látványosságnak számító ,,La Tomatina". A több mint 60 éves múltra visszatekintő fesztivál évente kerül megrendezésre a valenciai Buñolban. A fesztivál lényege a paradicsom, illetve a résztvevők paradicsommal történő megdobálása. Az egy órán át tartó őrült dobálózáshoz több kamionnyi kevéssé jóízű paradicsomot biztosítanak a szervezők.





Ilyen a Tomatina...

Egészséges paradicsom

A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.

A paradicsom nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális szénhidrát található benne.





Nagyon egészséges, fogyasszunk minél több paradicsomot nyersen!

Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag. Az éretlen paradicsomban jelen van a szolanin toxin, aminek koncentrációja a gyümölcs érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

Paradicsom a konyhában

A paradicsomnak igen sok fajtája létezik. A leggyakoribb a kerek, piros fajta, de nagyon népszerű az úgynevezett koktélparadicsom, illetve a sárga paradicsomok. Ezen kívül még kedvelt a befőzéshez ideális lucullus paradicsom, illetve az ökörszíve paradicsom, ami ugyan nem hozza az aranyalmától elvárható esztétikus külsőt, ellenben csodálatos paradicsomlevet lehet belőle készíteni.

Vásárláskor érett, de nem túl érett paradicsomokat vegyünk. Olyat keressünk, aminek feszes a bőre, nincsenek rajta hibák, puha foltok, zúzódások. A friss paradicsomot lehetőleg soha ne tároljuk a hűtőben, inkább hűvös, napfénytől védett helyen tartsuk. Ha nem tudjuk a hűtőben való tárolást elkerülni, akkor fogyasztás előtt hagyjuk legalább egy órát szobahőmérsékleten.





Az olasz konyha (is) elképzelhetetlen paradicsom nélkül!

A paradicsom szinte minden téren szerephez jut a konyhában. Készülhet belőle vagy vele sokféle saláta, leves, szósz vagy öntet. A magyar konyha elképzelhetetlen lecsó vagy a paradicsomos lében főtt töltött paprika nélkül.

A paradicsomból készülhet ketchup, ivólé, olaszos fűszerezésű mártás, pizzaalap, vagy aszalhatjuk napon, sütőben. Leggyakrabban azonban a reggelizőasztaloknál jut szerephez, kenyér mellé fogyasztott zöldségként, vagy az olasz, spanyol hagyományokat követve fokhagymával bedörgölt pirítóssal.

A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.





Meg is tölthetjük a paradicsomot, előételnek, főételnek

S hogy gyümölcs-e a paradicsom? Igen, de mit számít, ha az egyik legjobb zöldség a világon.

Sült caprese

Hozzávalók:
4 nagyobb, nem túl érett paradicsom
1 csomag minimozzarella
8 teáskanál bazsalikomos pesto

Elkészítés: A paradicsomok tetejét levágom, félreteszem. Egy grapefruitkanállal a közepüket kiszedem. Egy teáskanálnyi pestót szétkenek a paradicsom belsejében, majd megtöltöm mozzarellával, végezetül még egy kevés pestót adok hozzá, és hetyke kalap gyanánt visszaültetem a paradicsom lemetszett tetejét. 180 fokon addig sütöm, amíg a paradicsom meg nem roggyan, és a sajt meg nem olvad benne. Köretként vagy előételként is remek.

Töltött paprika

Hozzávalók:
10-12 db nagyobb tv paprika
70 dkg darált tarja
1 bögre rizs
0,5 l paradicsomlé
4 kávéskanál pirospaprika
1 fej vöröshagyma
2 tojás
1 rúd fahéj

4 teáskanál cukor

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágom és olajon megdinsztelem. A rizst olajon kicsit kifehérítem, sózom, majd kétszeres vízben megpárolom. Egy kevés olajon kis liszttel vékony rántást készítek, amit a tűzről lehúzva 2 kiskanál pirospaprikával gazdagítok, majd paradicsomlével és nagyjából fél liter vízzel felöntöm. Hozzáadom a fahéjat, sózom, cukrozom, majd felforralom. Eközben összekeverem a rizst, a dinsztelt hagymát, a húst és a tojásokat. Sózom, paprikázom és alaposan átdolgozom a masszát.
A paprikákat kicsumázom, a végüket levágom, majd mindet alaposan megtöltöm a masszával. A kész paprikákat a paradicsomszószba fektetem. A maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázok és azt is a szószba engedem. Közepes lángon, félig lefedve nagyjából egy órát főzöm.
Friss kenyérrel vagy kiflivel, esetleg főtt krumplival kínálom.





Paradicsom, mozzarella, bazsalikom, a klasszikus mediterrán trió

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Zöldség
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A paradicsom
  2015-09-18 23:33:16, péntek
 
  A paradicsom

Eredetileg Dél-Amerikából származik, és a 19. század végén került hozzánk. Délen szabadföldön termesztik, az északi területeken inkább üvegházban, mert az érzékeny burgonyaféle nem tűri a fagyot. Szinte csak vízből áll, mégis sok nyomelem, vitamin és ásványi anyag található benne. Van belőle teljesen kerek, hosszúkás vagy apró, sőt nem csak piros, de sárga is.






Ez a lédús zöldség egészséges, finom, és kitűnő segítség a konyhában. A paradicsom vitaminbomba. Három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, illetve tartalmaz krómot is, ami fokozza a zsírégetést. Káliumtartalma segít a salakanyagok elszállításában. Ha rendszeresen megiszunk naponta két pohár sótlan paradicsomlevet, nem lesz száraz a hajunk, elmúlik a fáradtságunk, és nem küzdünk majd fejfájással sem. Kitűnő fogyókúrás étel, hiszen 10 dekában csupán 22 kilókalória található. Érdemes konyhahőmérsékleten tárolni, mert hűtőben veszít az aromájából. Mindenesete fogyasztás előtt néhány órával vegyük ki a hidegről. A paradicsom kitűnő ízesítő húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, szószokhoz, levesekhez.

Hihetetlen, de igaz: a bolognai spagetti megóv a ráktól. A védőhatás a paradicsom színezőanyagában, a lycopinban rejlik, mert ez a leghatásosabb anyag a szabadgyökök (megtámadják a sejteket, rákot okoznak) hatásának, működésének megakadályozásában. Kutatások szerint a paradicsom a rák kialakulásának veszélyét 20 százalékkal csökkenti - már napi két darab elfogyasztása elegendő. Nem kell nyersen fogyasztani, mert a szervezet a lycopint jobban fel tudja venni, ha a paradicsom megfőtt.

A paradicsom héja nehezen emészthető, ezért ajánlatos felhasználás előtt lehúzni.
1. Bevágás: a paradicsom héját a kerek felső részen egy hegyes késsel keresztben bevágjuk, de nem túlságosan mélyen. A szárak végét kehelyszerűen kimetsszük.
2. Leforrázás: vizet forralunk, és egy hideg vizes tálat előkészítünk. A paradicsomokat körülbelül tíz másodpercre a forrásban lévő vízbe mártjuk, majd rögtön beletesszük a hideg vízbe.
3. Hámozás: a paradicsom héját felülről lefelé lehúzzuk. Ne hagyja túl sokáig a forró vízben, mert a paradicsomhús pépes lesz. Az igazi ínyencek a magjait is eltávolítják. De az sem baj, ha az egészet szőrőstül-bőröstül mindmegesszük!

Forrás: Mindmegette.hu -- Zöldség
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kedvencünk, a paradicsom
  2015-09-18 23:29:01, péntek
 
  Kedvencünk, a paradicsom

A nyár a testi-lelki feltöltődés hagyományos időszaka. Ilyenkor aki csak teheti, a nehezebb koszt helyett - vagy azt kiegészítve - zöldség- és gyümölcsféléket fogyaszt az ínségesebb téli hónapok után. "Ünnepeljük" most egy kicsit a világ egyik legkedveltebb zöldségféléjét!






A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó zöldségnövény. Őshazája Dél-Amerika; vad fajtái Chile, Ecuador és Peru tengermenti területein honosak. A finom bogyótermés gyors sikerét nagyszerű zamatának és feldolgozhatóságának köszönhette. Először Mexikóban, majd az 1700-as években már Európában is termesztették. A szakembereknek köszönhetően manapság már formájában és ízvilágában is több fajta közül választhatunk.

A paradicsom vitaminokban (A, B1, B2-, C) és ásványi anyagokban (karotin, kálium, magnézium, kalcium, vas, foszfor) igen gazdag. Fogyasztható nyersen, főzve, sütve, savanyúságként (kitűnő a savanyított zöldparadicsom!), de felhasználható a gyógyászatban és a kozmetikában is. Italként elkészítve pedig nemcsak finom ízét, hanem páratlan üdítő hatását is megtapasztalhatjuk.

Kedvező élettani hatása, hogy káliumtartalma miatt tisztítja a vért, valamint elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését.

A gyógyító paradicsom

A paradicsomot alkalmazhatjuk a sebek tisztítására: ha nehezen gyógyuló sebre paradicsomszeleteket teszünk, (a reszelt burgonyához hasonlóan) megtisztítják a sebet, ami így hamarosan begyógyul.
A-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnően hat a bőrproblémákra, és csillapítja a nap által okozott égéseket is.
A paradicsomot kozmetikai pakolás készítésére is felhasználhatjuk. Hidratáló hatású, fokozza a bőr feszességét, rugalmasságát.
Az uborkához hasonlóan a paradicsom is színtelenít - pakolásként tehát remek szeplős, májfoltos arcra is.






Gyógyító hatása mellett azért fontos megjegyeznünk, hogy ha gyomorproblémákkal bajlódsz, óvakodj a túlzott paradicsomfogyasztástól, a termés savas jellege miatt. Egészségügyi és esztétikai szempontból is "hatásos", ha főzés előtt a bogyó héját lehúzzuk: felhasználás előtt a paradicsomot néhány pillanatra mártsd forró vízbe, így a héj elválik a hústól, és könnyen lehúzható lesz.

S hogy a gasztronómiai örömök se maradjanak ki, íme néhány ízletes recept:

A paradicsom sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy könnyedén elkészíthetnénk akár egy egész menüsort is a kedvenc zöldségünkből készült étkekből.

Előétel:
Rostonsült paradicsom fokhagymás zöldbabbal

Hozzávalók: 20 gerezd fokhagyma, 40 dkg paradicsom, 20 dkg zöldbab, olívaolaj, só.

Elkészítés: A paradicsomot vastagabb karikákra vágjuk és enyhén besózzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a megtisztított, szeletelt fokhagyma felét aranysárgára sütjük. Az olajból a fokhagymát szűrővel eltávolítjuk, a visszamardt olajat felforrósítjuk és erős lángon megsütjük benne a paradicsomszeleteket. Felhevített olívaolajban aranyszínűre pirítjuk a szeletekre vágott fokhagyma másik felét, hozzáadjuk a sós vízben leforrázott zöldbabot, együtt készre pirítjuk, és a rostonsült, bazsalikommal ízesített paradicsommal tálaljuk.

Leves:
Sós paradicsomleves






Hozzávalók: 3 ek olaj, 1 fej kisebb vöröshagyma, 3-5 gerezd fokhagyma, 1 kg paradicsom, bazsalikom, húsleveskocka, parmezán sajt.

Elkészítés: Az olajon megpároljuk a fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot, a bazsalikomleveleket. Felöntjük félliternyi tyúkhúslevessel (húsleveskockából is megfelel), ízlés szerint fűszerezzük borssal, sóval, hozzáadjuk a vöröshagymát. 30 percig főzzük a levest, a végén eltávolítjuk a vöröshagymát, majd tálaláskor megszórjuk parrmezán sajttal.


Főmenü:
Paradicsomos, göngyölt pulykamell

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1 dl étolaj, 10 dkg óvári sajt, 5 dkg sűrített paradicsom, 20dkg csiperkegomba, 10 dkg vöröshagyma, oregano, petrezselyemzöld, só, bors.

Elkészítés: Az olaj felében átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagyma felét, hozzáadjuk az apró kockákra vágott gombát, sóval, oregánóval, borssal ízesítjük, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel. Kevergetve addig pirítjuk, míg a levét elfőtte, majd a tűzről levéve kihűtjük. A felszeletelt pulykamellet óvatosan kiverjük, besózzuk és egyenletesen elosztva rákenjük a gombapépet. Szorosan feltekerve megtűzzük hústűvel vagy fogvályóval és az olaj másik felében hirtelen minden oldalát átsütjük, majd egy edénybe (lábasba vagy tepsibe) egymás mellé lerakjuk. A hús sütése után megmaradt olajon átpirítjuk a megmaradt, finomra vágott vöröshagymát és a sűrített paradicsomot, majd felöntjük kb. 3 dl csontlével (esetleg vízzel), jól elkeverjük, és a göngyölt szeletekre öntve azokat fedő alatt puhára pároljuk. Amikor elkészült, a párolólével leöntve, tetejét reszelt sajttal meghintve, petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Utóétel:
Ínyenc paradicsom

Hozzávalók: 40 dkg paradicsom, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 8 dkg füstölt szalonna, 4 dkg vöröshagyma, 2 dl kefir, 5 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 1 kiskanál mustár, 2 dkg vaj, só.

Elkészítés: A csíkokra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk és a zsírjában aranysárgára pároljuk a reszelt vöröshagymát. A tehéntúrót, a tojássárgáját, a kefirt tálba öntjük és simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a reszelt sajt 2/3 részét. Sóval, mustárral ízesítjük és belekeverjük a szalonnás vöröshagymát. Végül hozzáadjuk a habbá felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük a túrómasszát és a félbevágott paradicsomokat vágott felületükkel lefelé rátesszük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben megsütjük.

Paradicsomos lepény





fotó: Komáromi Zoltán

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 544 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag mélyhűtött leveles tészta (25 dkg)
2 kisebb padlizsán
4 nagyobb paradicsom
2 póréhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
20 dkg reszelt sajt (legjobb a kecskesajt)
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
szárazbab a sütéshez, nehezéknek

Előkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni (kb. 2 óra). A padlizsánt megmossuk, felszeleteljük, szűrőbe tesszük, megsózzuk, és hagyjuk a levét kicsit lecsepegni. Majd a szeleteket leöblítjük, leszárogatjuk. A paradicsomot megmossuk, 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk. A pórét megtisztítjuk, a fehér részét szeletekre vágjuk.

Elkészítés: Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát 2-3 percig sütjük benne. Kiszedjük. Kisebb edényben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a pórét, aláöntünk 2 evőkanálnyi vizet, és a hagymát kis lángon 10 percig pároljuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy egy nem túl mély sütőtálat kibélelhessünk vele. A sütőedényt kevés olajjal kikenjük, a tésztát beleterítjük, sütőpapírral letakarjuk, a szárazbabbal megszórjuk, és a sütőben 10 percig sütjük. A sütőt működésben hagyjuk. Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt a tésztáról, majd rárétegezzük a hagymát, a padlizsánt és a paradicsomot. Megszórjuk a sajttal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszük a sütőbe, és 25 perc alatt készre sütjük. A petrezselyemmel megszórjuk. Forrón vagy langyosan tálaljuk.

Forrás: Mindmegette.hu -- Zöldség


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zamatos paradicsom a középpontban – könnyű fogások ny
  2015-09-18 23:08:26, péntek
 
  Zamatos paradicsom a középpontban - könnyű fogások nyári napokra

A szabadföldön pirosra érett paradicsomok zamatában szinte a nyár minden pillanata felfedezhető: a reggelek és az üdítő záporok frissessége, a forró nappalok intenzitása, az esték illat- és ízgazdagsága.

Jólesik szinte bármely étkezés során. A paradicsom felhasználásának pedig valóban csak a képzelet szab határokat. Nyár derekán kifejezetten jólesik olyan fogásokat készíteni, amik társasági összejöveteleken éppúgy megállják a helyüket, mint a nyaralás ideje alatt vagy meghitt estéken.





A zamatos szabadföldi paradicsom reggel, délben, este is jólesik!

Nem elhanyagolható szempont az sem, ha olyan szemet gyönyörködtető és ízletes fogások kerülnek terítékre, amelyek minimális tűzhelyhasználatot igényelnek.

Egykor aranyalmaként ismerte a magyar gasztronómia, ami sejteni engedi, hogy a sárga példányok sokkal elterjedtebbek voltak, mint napjainkban. Felséges fogásokat pedig a kemény húsú, nagyméretű példányokból bárki tálalhat - királyi fűszernövénnyel.

A legegyszerűbb caprese salátát, a sokféle mártást, rafinált fogásokat, melyekben hangsúlyos a bazsalikom jelenléte, szinte mindenki szívesen fogyasztja frissítő, gazdag ízeinek, illóolajtartalma által biztosított remek illatának is köszönhetően. A bazsalikom elnevezése a görög ,,bazilikosz", királyi jelentésű szóból származik (nem véletlenül tekintik hát királyi fűszernövénynek), maga a növény azonban vélhetően afrikai eredetű, és már az ókori Egyiptomban is szívesen fogyasztották, a napjainkban mindenütt népszerű mediterrán konyha pedig világszerte konyhák sokaságával kedveltette meg.





Cakkos szélű, vörös árnyalatú bazsalikomlevelek - királyi friss fűszer!

A hagyományos zöld bazsalikomlevelek mellett talán kevésbé ismert, hogy léteznek vörös levelű példányok is, melyek aromásabbak zöld levelű társaikénál, ízviláguk pedig enyhén talán ánizsra emlékeztet. Kétségtelen, hogy ritkábban lehet velük találkozni, de mindenképp érdemes megkóstolni különlegesen finom zamatait, ha valaki hozzájut!

Előételként, de könnyű ebéd vagy vacsorafogásként is remek kombináció nyári napokon a vörös bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom, ami gyorsan elkészül, és még főzni sem kell!

Vörös bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom





Különleges előétel - néhány összetevő, csodás ízek!

Hozzávalók 4 személyre előételként, 2 személyre akár főfogásként is:
4 db nagyméretű, kemény húsú paradicsom
10 dkg jó minőségű natúr krémsajt
2 evőkanál sűrű, görög joghurt
1 nagy csokor vörös bazsalikom
Ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, oregánó

Elkészítés: A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, meghámozom, félbe vágom. Magjaikat a lédús belsejükkel együtt teáskanál segítségével eltávolítom, félreteszem (szószokhoz, hideg levesekhez remekül használható).

A bazsalikomleveleket durvára vágom, néhány levelet félreteszek a díszítéshez. A krémsajttal, joghurttal és fűszerekkel együtt botmixerrel közepesen lágy krémmé dolgozom.
Az illatos sajtkrémet az előkészített paradicsomokba töltöm.

Friss péksüteménnyel, kenyérrel jól behűtve tálalom. Hideg sültek, felvágottból készített tálak kísérőjeként is remek. Csupán néhány összetevőből, alig pár percnyi időráfordítással elkészíthető, de az ízei és az illata csodás nyári fogássá komponálják!





Néhány friss mentalevéllel tálalva

Valóságos paradicsomi ízeket is felvonultathat egy olyan étkezés, melynek során a feltálalt fogások között szerepel egy gazdag saláta, melyben a halványsárga, az üde zöld, az élénkpiros színek dominálnak:

Gazdag nyári saláta grillezett cukkinivel és avokádókockákkal





Nyári íz- és színkavalkád a salátástálban paradicsommal, avokádóval

Hozzávalók 4 személyre előételként:
2 db közepes újburgonya (kb. 25 dkg)
1-2 db zsenge cukkini (kb. 25 dkg)
2 db nagyobb, kemény húsú paradicsom (kb. 25 dkg)
1 db érett avokádó
6-8 db fekete és ugyanennyi zöld olívabogyó
1 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint: só, bors

Az öntethez:
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál vörösborecet
1,5 evőkanál tökmagolaj
½ kávéskanál só

A tálaláshoz: kevés balzsamecet-szirup (elhagyható)

Elkészítés: A burgonyákat meghámozom, nagyságtól függően 3-4 mm vastag karikákra vagy félkarikákra szeletelem. Sós vízben, 10-12 perc alatt puhára főzöm, leszűröm, hűlni hagyom. A cukkiniket ½ cm vastag karikákra vágom, mindkét oldalukat sózom, borsozom. Forró grillserpenyőben 1 evőkanál olajon mindkét oldalukat 2-3 perc alatt megsütöm.

A paradicsomokat forró vízbe dobom, meghámozom, 1 cm-es kockákra vágom. Az olívabogyókat kimagozom, negyedelem.

Az öntet összetevőit csavaros tetejű üvegbe adagolom, alaposan összerázom, tálalásig frizsiderben tartom.

Egy nagy tálba váltakozva elhelyezem az előkészített zöldségeket, olívabogyókat, frissen tartó fóliával lefedem, tálalásig hidegen tartom.

Tálalás előtt egy érett avokádó magját eltávolítom, a gyümölcshúst 1 cm-es kockákra vágom, hozzáadom a többi összetevőhöz, meglocsolom az öntettel, óvatosan összeforgatom.





Rövidesen tálalható!

Grillezett húsok mellé is kitűnő, de forró nyári napokon akár önállóan ebédre vagy vacsorára is nagyszerű fogás, és szinte bárhol elkészíthető, ha pedig esik az eső, bármely paradicsommal tálalt fogás visszahozza a derűt az asztal köré!





Könnyű ebéd vagy vacsora?

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
  2015-09-18 22:58:29, péntek
 
  Lilahagymás-majonézes krumplisaláta

Hozzávalók:

3 nagy fej lilahagyma
kb. 10 evőkanál majonéz
2 dl teföl
5 nagy szem krumpli
1 teáskanál mustár

bors
csipet cukor
olaj

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, felteszük főni 2 kiskanál sóval (héjában főtt krumplit is készíthetünk, akkor csak meg kell mosni a krumplikat, és főzés után pucolni és kockázni). A lilahagymát vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, kevés olajon megpároljuk.

A majonézt és a tejfölt összekeverjük kevés mustárral, sóval, borssal és egy csipet cukorral. Igazából ízlés dolga, hogy ki miből mennyit rak bele, de a mártásnak elég erőteljes ízűnek kell lennie, mert a krumpli sokat lágyít rajta. Ha megfőtt a krumpli, leszürjük, és összekeverjük a hozzávalókat.





Megjegyzés:

Én sült pulykamellhez szoktam tálalni, de magában is nagyon finom!

A receptet Egérke21, a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Vörös bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom
  2015-09-18 22:56:39, péntek
 
  Vörös bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom

Hozzávalók:

4 személyre előételként, 2 személyre akár főfogásként is:
4 db nagyméretű, kemény húsú paradicsom
10 dkg jó minőségű natúr krémsajt
2 evőkanál sűrű, görög joghurt
1 nagy csokor vörös bazsalikom

frissen őrölt bors
oregánó

Elkészítés:

A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, meghámozom, félbe vágom. Magjaikat a lédús belsejükkel együtt teáskanál segítségével eltávolítom, félreteszem (szószokhoz, hideg levesekhez remekül használható).

A bazsalikomleveleket durvára vágom, néhány levelet félreteszek a díszítéshez. A krémsajttal, joghurttal és fűszerekkel együtt botmixerrel közepesen lágy krémmé dolgozom.

Az illatos sajtkrémet az előkészített paradicsomokba töltöm.





Megjegyzés:

Csupán néhány összetevőből, alig pár percnyi időráfordítással elkészíthető, de az ízei és az illata csodás nyári fogássá komponálják!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Barackos-szedres túrótorta
  2015-09-18 22:53:04, péntek
 
  Barackos-szedres túrótorta

Hozzávalók:

A piskótához:
8 tojás
8 púpozott evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
8 evőkanál cukor
1 dl olaj
A krémhez:
50 dkg túró
5 dl tejszín
6 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2,5 dkg zselatin
1 dl befőttlé
1 csomag tortazselé
1 csomag habfixáló
1 üveg őszibarackbefőtt
30-40 szem szeder

Elkészítés:

A piskótát megsütjük, kihűtjük, majd kettévágjuk. Tálcára tesszük a tortaalátétet, 4-5 cm széles alufólia csíkot teszünk a tortalap széle köré, majd ráhelyezzük a piskótát. A tortakarikát köré tesszük.

A zselatint beáztatjuk a barackbefőtt levébe, majd felolvasztjuk, és langyosra hűtjük. A fél liter tejszínből félreteszünk 1 dl-t, a többit felverjük a langyosra hűlt zselatinnal. (A zselatint folyamatosan csurgatjuk bele a tejszínbe.)

A túrót krumplinyomón áttörjük, majd beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejszínhabot. A krém egyharmadát félrerakjuk a torta tetejére és az oldalához.

Az őszibarackbefőttből kiveszünk néhányat a díszítéshez, a többit összekockázzuk. Az összekockázott őszibarackbefőttet belekeverjük a túróba, majd a piskótára simítjuk. Ebbe belenyomkodunk 20-30 szem szedret is, és rátesszük a másik piskótalapot.

A félretett krémből 3-4 evőkanálnyit hagyunk a torta oldalára, majd a torta tetejére kenjük a többi. Tetejére gyümölcsöt teszünk, majd bevonjuk a tortazselével.

Ha megdermedt a a tortazselé, akkor levesszük a karikát (előtte késsel körbevágjuk), majd az oldalát is bevonjuk. Az oldalát meghinthetjük darált dióval vagy darált babapiskótával.

A tejszínhab maradékát (1 dl) a habfixáló harmadával kemény habbá verjük, és díszítjük vele a tortát. Ezután kivesszük az alufóliát alóla, így a tálca tiszta marad, nem lesz krémes, ugyanakkor nem kell már áttenni másik tálcára.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Jabaki2 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fűszeres báránysült almával
  2015-09-18 22:40:28, péntek
 
  Fűszeres báránysült almával

Hozzávalók 6 személyre:

1 kicsontozott báránycomb (kb. 1,3 kg)
2 fej vöröshagyma
2 evőkanálnyi olívaolaj
1/2-1/2 teáskanálnyi oregano- és tárkonylevél
3 evőkanálnyi durvára őrölt magos mustár
10 dkg liszt
8 ág tárkony
3 fej lilahagyma
4 kisebb savanyú alma
1 kg zeller
1 evőkanálnyi vaj vagy margarin
1 citrom leve
1/2 kg burgonya
2 dl tej

bors
őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Megtisztítjuk a báránycombot a faggyútól és az inaktól, leöblítjük, majd szárazra töröljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és egy evőkanálnyi forró olajon üvegesre pirítjuk. Belekeverjük az oregano- és tárkonylevelet, a lisztet és a mustárt, majd pár perc forralás után levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A combot megtöltjük a langyos töltelékkel, ráfektetjük a tárkonyágakat, és vastagabb cérnával összekötözzük. Tűzálló tálba tesszük, majd leöntjük a maradék olajjal. A lilahagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, és a hús mellé rakjuk. A 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, utána hozzáadjuk a megmosott, kimagozott és negyedekre vágott almát, majd újabb 25 percig sütjük. A zellert meghámozzuk, nagyobb kockákra szeljük, és forró vajon vagy margarinon megpirítjuk. Ráöntjük a citrom levét és 1,5 dl vizet, amellyel kb. 20 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a burgonyát, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zellerhez, és további negyed órán át főzzük. Ha a zöldségek megfőttek, leöntjük a főzőlevüket, és krumplinyomóval pürét készítünk belőlük. Hozzáadjuk a forró tejet, sózzuk, borsozzuk, és őrölt szerecsendióval ízesítjük. A báránycombbal együtt tálaljuk.

Megjegyzés:

1 adag: kb. 630 kalória, 39 g fehérje, 29 g zsír, 41 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 1/2 óra

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1586
  • e Hét: 6100
  • e Hónap: 11138
  • e Év: 140845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.